教育王國

標題: 仲可以做d乜? [打印本頁]

作者: Willcheng    時間: 20-7-15 14:51     標題: 仲可以做d乜?

知道心儀學校有waiting list,但一日一日咁過去。知唔知仲可以做d乜?望有高人指點
作者: janice_BB    時間: 20-7-15 15:15     標題: 回覆樓主

抱住希望等到8月尾,到8月尾仍無位唯有去買書照讀,叫小朋友努力,考到好名次,升中二再考插班,但結果可能都係考唔到,又唯有只小朋友再努力讀多一年,升中三再考插班........... 唉!(對唔住,我負能量好勁)

作者: medicine    時間: 20-7-15 15:23

Willcheng 發表於 20-7-15 14:51
知道心儀學校有waiting list,但一日一日咁過去。知唔知仲可以做d乜?望有高人指點 ...
可以寫求位信。
好似追女仔甘。但尼個時段,幾乎相當於目標女仔已經開始拍拖。成功求位有難度,需要有尼個準備。正如樓上所講,努力學習,來年考插中二實際少少

作者: Willcheng    時間: 20-7-15 15:25

janice_BB 發表於 20-7-15 15:15
抱住希望等到8月尾,到8月尾仍無位唯有去買書照讀,叫小朋友努力,考到好名次,升中二再考插班,但結果可能 ...
你别客氣,我負能量唔少得過你。我會等,一直等,甚互開左學都等。但呢段期間,寫誠意信唔知有冇用?但同時,我地一定會裝備好自己,準備再戰中二插班。
作者: Willcheng    時間: 20-7-15 15:28

medicine 發表於 20-7-15 15:23
可以寫求位信。
好似追女仔甘。但尼個時段,幾乎相當於目標女仔已經開始拍拖。成功求位有難度,需要有尼個 ...
多謝您。當日叩門面試,副校話,如果係第一輪面試,已經收左我地。所以個心真係好耐疚。
作者: B.B.BaBa    時間: 20-7-16 10:11

求位信可以照寫,但應該無乜作用,學校一般係有個排名 LIST,跟次序去 CALL 人,唔會因為誠懇誠意而加分
作者: Willcheng    時間: 20-7-16 10:46

B.B.BaBa 發表於 20-7-16 10:11
求位信可以照寫,但應該無乜作用,學校一般係有個排名 LIST,跟次序去 CALL 人,唔會因為誠懇誠意而加分 ...
絕對理解,但寫信,心理可以好過d
作者: kenwong888    時間: 20-7-17 17:22

Willcheng 發表於 20-7-15 15:28
多謝您。當日叩門面試,副校話,如果係第一輪面試,已經收左我地。所以個心真係好耐疚。 ...
Deleted

作者: Kimi2232    時間: 20-7-17 20:04

我都係備戰一年 小朋友考得好再叩插班位 今年已成功

作者: kyu0203    時間: 20-7-17 20:49

Willcheng 發表於 20-7-15 15:28
多謝您。當日叩門面試,副校話,如果係第一輪面試,已經收左我地。所以個心真係好耐疚。 ...

指自行?

作者: Willcheng    時間: 20-7-17 20:51

kyu0203 發表於 20-7-17 20:49
指自行?
意思是該直資校第一收生階段。
作者: Willcheng    時間: 20-7-17 20:55

Kimi2232 發表於 20-7-17 20:04
真係有成功例子,好鼓舞。
作者: kyu0203    時間: 20-7-17 21:02

Willcheng 發表於 20-7-17 20:51

哦,你叩門直資,應該有機會呀。

作者: kyu0203    時間: 20-7-17 21:03

Willcheng 發表於 20-7-17 20:51

你心儀嗰間中學,你第一輪冇快去申請呀?

作者: Willcheng    時間: 20-7-17 21:12

kyu0203 發表於 20-7-17 21:03
你心儀嗰間中學,你第一輪冇快去申請呀?
冇。直頭冇留意,所以好後悔。
作者: zoemamaling    時間: 20-7-17 22:41

Willcheng 發表於 20-7-17 21:12
冇。直頭冇留意,所以好後悔。

介唔介意講係邊間直資?或者係邊區?加油呀希望你最後成功!

作者: janice_BB    時間: 20-7-18 08:03

Kimi2232 發表於 20-7-17 20:04

請問今年你哋成功插到邊間中二?

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-18 10:21

可以寫求位信。
好似追女仔甘。但尼個時段,幾乎相當於目標女仔已經開始拍拖。成功求位有難度,需要有尼個 ...
如果小朋友語言能力強,求位信係好辦法。
作者: Kimi2232    時間: 20-7-18 16:02

janice_BB 發表於 20-7-18 08:03
請問今年你哋成功插到邊間中二?

Deleted

作者: Willcheng    時間: 20-7-18 17:17

Kimi2232 發表於 20-7-18 16:02

我都唔提及了 小朋友是由band2中中(英文班)插band1英中 ...
全級20内都只可入band 2, 估計當年個籌唔靚。
作者: janice_BB    時間: 20-7-18 18:00

Kimi2232 發表於 20-7-18 16:02

我都唔提及了 小朋友是由band2中中(英文班)插band1英中 ...

唔該你,我小朋友也插班中,目標只有一間,考完已沒消息,睇吓會唔會同一間

作者: medicine    時間: 20-7-18 18:18

Willcheng 發表於 20-7-18 17:17
派第幾志願?所派的志願前個幾個分別係邊幾間?
作者: Kimi2232    時間: 20-7-19 01:43

Willcheng 發表於 20-7-18 17:17

Deleted

作者: medicine    時間: 20-7-19 01:55

Kimi2232 發表於 20-7-19 01:43
係呀 我係油尖旺區, 唔中band one就跳band2 ,band1學校多 ,但係你只可以揀1間 ,一係揀進取睇運氣去唔 ...
點解只揀一間B1中學就接著填B2學校?阿女同阿仔係同一間小學但唔同屆畢業?相隔幾年?就算相隔三年都沒理由相差甘遠個B1%……
作者: Kimi2232    時間: 20-7-19 04:04

medicine 發表於 20-7-19 01:55
點解只揀一間B1中學就接著填B2學校?阿女同阿仔係同一間小學但唔同屆畢業?相隔幾年?就算相隔三年都沒理由 ...

佢地係同一年 , 因為揀左進取既學校 做第一志願 第二都係band1b定c ,第三志願係band2 佢就派第3 ,我女就band1 然後band2 band2 ,但派第一志願 或者自行收啦 ,因為上年無得知 ,所以我響禮堂都唔知陪女笑好 定陪仔喊好...

作者: medicine    時間: 20-7-19 08:52

Kimi2232 發表於 20-7-19 04:04
佢地係同一年 , 因為揀左進取既學校 做第一志願 第二都係band1b定c ,第三志願係band2 佢就派第3 ,我女就 ...

老實講,兩個同一年同校畢業,40多名的阿女派第一志願B1b,阿仔排20幾名報了熱門的學校進第三B2,即兩個一定係B1生但卻全部第三志願或之前已經B2……自我提前投降,即區内無論有幾多B1富裕都沒計,只要不中第一志願就好大機會入第三志願……係EK,已經苦口婆心甘勸會員只要確定係B1生(非邊緣)需全填B1再B2,時至今日,都未明個中道理
宜家可以做的唔多(開學前有好消息當然最好啦),調整心態,做足準備,來年考插班。相信阿仔係B2可以有好成績,做家長的給予鼓勵與支援好重要。

作者: Willcheng    時間: 20-7-19 09:16

medicine 發表於 20-7-19 08:52
老實講,兩個同一年同校畢業,40多名的阿女派第一志願B1b,阿仔排20幾名報了熱門的聯係學校,兩個一定係B1生 ...
我估計各學校大住頭三志願成功率。所以有B2生敢博就成功入B1
作者: medicine    時間: 20-7-19 09:20

Willcheng 發表於 20-7-19 09:16
我估計各學校大住頭三志願成功率。所以有B2生敢博就成功入B1
B2生進到B1,係B1位多到不得了?
請問,邊一區阿?進的邊一間B1b中學?相信講出來,有會員爆料究竟該校係唔係係B1必進……

作者: Kimi2232    時間: 20-7-19 14:06

medicine 發表於 20-7-19 08:52
老實講,兩個同一年同校畢業,40多名的阿女派第一志願B1b,阿仔排20幾名報了熱門的學校進第三B2,即兩個一 ...

我唔係樓主呀(emoji)我仔仔考左插班架啦(emoji)已經有band1學校收左
多謝媽媽你鼓勵 ,都鼓勵樓主唔好恢心

作者: Kimi2232    時間: 20-7-19 14:09

Willcheng 發表於 20-7-19 09:16

咁都有機會自行收左佢既 佢係課外活動好出色 一體一藝都成日金獎銀獎/冠軍、亞軍

除左讀書 小朋友既興趣都好緊要。

作者: Kimi2232    時間: 20-7-19 14:13

medicine 發表於 20-7-19 09:20
B2生進到B1,係B1位多到不得了?
請問,邊一區阿?進的邊一間B1b中學?相信講出來,有會員爆料究竟該校係唔 ...

唔係我講架媽媽你唔好成日撈亂我同樓主啦

作者: medicine    時間: 20-7-19 19:57

Kimi2232 發表於 20-7-19 14:13
唔係我講架媽媽你唔好成日撈亂我同樓主啦
搞錯啦
作者: pypy405    時間: 20-7-20 17:28

可以寫求位信。

我想問 求位信真係有幫助嗎 ? 我也是插班中 不過落空了 真係山外有山 ...唉

作者: medicine    時間: 20-7-20 17:35

pypy405 發表於 20-7-20 17:28
我想問 求位信真係有幫助嗎 ? 我也是插班中 不過落空了 真係山外有山 ...唉
...
成功率低,亦無可考究。
但憑個心理安慰。

作者: pypy405    時間: 20-7-20 17:56

medicine 發表於 20-7-20 17:35
成功率低,亦無可考究。
但憑個心理安慰。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5