教育王國

標題: 唔俾退出精英班,點算 [打印本頁]

作者: Gakki    時間: 20-7-13 19:56     標題: 唔俾退出精英班,點算

阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校解釋想入普通班,讓個位俾其他家長(大把家長想入);佢話係校政唔俾轉。重可以點拒絕?

佢又話已經編哂班,冇得改。我話重有個半月先開新學期,咁都改唔到?

學校可以咁樣強迫家長嗎?

作者: b3410    時間: 20-7-13 22:15

考的差一些,就可以出來了
作者: 小曳人    時間: 20-7-14 08:09

可以寫信俾校長,話佢知手腳慢,平時已好辛苦先完成功課,怕應付唔到額外workload?

定係上面已經係校長講嘅?
你仲可以搵社工幫手
作者: MrBeast    時間: 20-7-14 08:28

Gakki 發表於 20-7-13 19:56
阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校 ...
我覺得可以從唔同角度考慮
1)問清楚是否真的有額外功課,我聽過一些學校會較多高思功課但量其實差不多,若可以在暑假備下課,去精英班阿仔會否更上一層樓

2)last resort, 或許可以試下問區議員能否幫忙

作者: b3410    時間: 20-7-14 08:54

MrBeast 發表於 20-7-14 08:28
1)問清楚是否真的有額外功課,我聽過一些學校會較多高思功課但量其實差不多,若 ...
入唔入精英班都諗到搵區議員
okay, 如果唔介意轉學的話。
畢竟小朋友還打算留在學校讀書,無謂搞到大家尷尬。其實正式同老師傾一次,表達自己的擔憂。如果學校覺得其實小朋友能力okay, 就是信心不足,就俾佢試一試囉。

讀一段時間如果真係唔對路,再要求轉出來。我估如果小朋友能力唔夠,學校都未必俾佢留精英班。

作者: ar_mak    時間: 20-7-14 09:14

作者: ar_mak    時間: 20-7-14 09:17

作者: ar_mak    時間: 20-7-14 09:19

作者: MrBeast    時間: 20-7-14 09:24

b3410 發表於 20-7-14 08:54
入唔入精英班都諗到搵區議員
okay, 如果唔介意轉學的話。
畢竟小朋友還打算留在學校讀書,無謂搞 ...
搵區議員好大陣象的嗎?唔報警已好比面
作者: ar_mak    時間: 20-7-14 09:28

作者: 仔仔錫錫你    時間: 20-7-14 13:43

口講無用架,老師只會灑你一輪,寫信比校長就9成無問題
作者: tantanmama    時間: 20-7-14 15:52

睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.
作者: little_yolky    時間: 20-7-14 23:12

Gakki 發表於 20-7-13 19:56
阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校 ...

點解唔得!如果係校長意思,打電話去教育局問係咪家長無權唔入。我親戚同你一樣情況,佢寫信就得。你話要入就難啫,唔入都唔得?!

作者: little_yolky    時間: 20-7-14 23:13

ar_mak 發表於 20-7-14 09:19
家長,如果你咁做都得,咁就連唔喜歡既老師都可以轉啦。

其實係可以喔,我唔鍾意精英訓練,鍾意慢慢嚟,點解唔得呢?

作者: little_yolky    時間: 20-7-14 23:14

tantanmama 發表於 20-7-14 15:52
睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.  ...

又或者家長自己話自己精神受唔到壓力都係一個辦法。

作者: ar_mak    時間: 20-7-14 23:56

作者: ar_mak    時間: 20-7-14 23:59

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 00:01

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 06:45

ar_mak 發表於 20-7-14 23:56
咪就係因為呢度唔係你屋企囉!

如果係壓力太大跟唔上,真係可以同學校傾喔。

作者: Jane1983    時間: 20-7-15 07:33

tantanmama 發表於 20-7-14 15:52
睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.  ...

唔好咁搞,精神科呢d嘢唔係攞黎過橋。

係都要講痴綫,都係話家長先啦。

作者: dreambutterfly    時間: 20-7-15 08:30

回覆 Gakki 的帖子

學校比得你孩子入精英班,就證明你孩子有一定能力應付到。樂觀d 比多點信心支持他,孩子們能力往往超乎我們大人想像的。如真應付不了,一年後精英班亦不會留你。
作者: ar_mak    時間: 20-7-15 09:27

作者: b3410    時間: 20-7-15 09:47

Jane1983 發表於 20-7-15 07:33

我都覺得凡事攞精神科出來講,唔係咁好。你估學校老師怕咗你,好著數咩?

作者: Jane1983    時間: 20-7-15 10:30

b3410 發表於 20-7-15 09:47
我都覺得凡事攞精神科出來講,唔係咁好。你估學校老師怕咗你,好著數咩?
...

揚開咗,疑似精神有問題,對細路哥更唔好。

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常做法係拍心口試吓,唔得出年自然去番普通班。

搞到搵區議員和扮痴綫,真係激咗d

作者: MrBeast    時間: 20-7-15 10:32

Jane1983 發表於 20-7-15 07:33

cp 閒閒地都千幾二千,當然是搵區議員實惠得多
作者: MrBeast    時間: 20-7-15 10:41

Jane1983 發表於 20-7-15 10:30

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常 ...

你地有冇諗過一年時間對小朋友的心理影響可以有幾大?不過personally, 我都係唔試唔知身體好唔試唔知時運高mentality
至於區議員和cp, 絕對是可行的方法,but as i said b4, only use it as the last resort, ie, 校長教局不受理。至於點解,恕我不透露天機la,唔係又會比網友罵我係魔鬼

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 12:18

ar_mak 發表於 20-7-15 09:27
咁你隨便UP幾個表徵黎聽下,點樣可以區分出真係壓力大,還是家長過份憂慮。

PS:咁你同學校傾,都要有 ...

醫生紙啦緊係。

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 12:41

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 12:49

作者: Jane1983    時間: 20-7-15 14:39

回覆 MrBeast 的帖子

佢成績到,老師堅持佢得,試吓又何妨?有家長支持、近距離mon實,會有乜大不了?
人生充滿未知,接受挑戰,有冒險精神,呢d自細要嘗試。做人太「自量」或者妄自菲薄,最終行唔得遠。

作者: Gakki    時間: 20-7-15 19:08

little_yolky 發表於 20-7-14 23:12
點解唔得!如果係校長意思,打電話去教育局問係咪家長無權唔入。我親戚同你一樣情況,佢寫信就得。你話要 ...

多謝大家意見。

最後我親手寫左一封「懶」感人又好長嘅信俾主任解釋我囝在家做功課、溫習嘅情況。可能佢頂唔順我咁煩,又或者我囝呢d水平有大把同學替換,佢終於接受左。

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 19:45

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 19:46

Gakki 發表於 20-7-15 19:08
多謝大家意見。

最後我親手寫左一封「懶」感人又好長嘅信俾主任解釋我囝在家做功課、溫習嘅情況。可能佢 ...

咪係囉,最緊要啱自己既步伐,好似跑馬拉松咁,跟人哋快未必對自己最好仔仔加油!

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 19:49

Jane1983 發表於 20-7-15 14:39
回覆 MrBeast 的帖子

佢成績到,老師堅持佢得,試吓又何妨?有家長支持、近距離mon實,會有乜大不了?

樂天知命,知足常樂

有D人步伐會慢D,時間需要長D既

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 20:03

Jane1983 發表於 20-7-15 10:30

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常 ...

我親戚小朋友入咗間啱band學校,由小學無晒信心到上學期考級七。小朋友話下學期考試要交白卷避免入精英班,點知下學期停課太耐無考試!奸計不得逞!唯有家長去同學校講。本來都話唔得,家長話要退學先得。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-7-15 20:13

回覆 little_yolky 的帖子

我諗既然唔可以話小朋友精神壓力大,咁咪話家長自己精神壓力大,會影響小朋友情緒同發展,容易發生家庭悲劇。為左全家幸福,請校長高抬貴手,放過我地一家 N 口
作者: Jane1983    時間: 20-7-15 20:20

都係,每個人想法唔同。我都係講吓自己睇法,唔同意都無所謂,無hard feeling的
作者: ar_mak    時間: 20-7-15 20:25

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 20:27

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 20:27

ar_mak 發表於 20-7-15 20:25
你好似好得戚咁喎~

咁緊係

不過到自己時就好迷茫。我仲諗緊同阿細搏B2頭聯中,定係B2尾愛國直資⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 20:29

ar_mak 發表於 20-7-15 20:27
抄低先。。。方法一:要脅學校話要退學。。。

真係㗎,親戚同老師講:咁你即係逼我退學啫。老師即刻轉晒肽,開頭仲話唔得的。

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 20:33

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 20:38

作者: Jane1983    時間: 20-7-15 21:13

回覆 ar_mak 的帖子

唔係卦,你面皮咁薄?

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 21:23

ar_mak 發表於 20-7-15 20:33
我聽人講過,煩惱係可以交比上帝。

PS:上帝叫我同你講,人生就好似馬拉松,佢話你會明架喎~

即係B2尾直資。明!

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 22:19

作者: ar_mak    時間: 20-7-15 22:21

作者: little_yolky    時間: 20-7-15 22:29

ar_mak 發表於 20-7-15 22:21
總之你地兩個好好傾下,唔關我事,我擔當唔起。
PS:有時間多D祈禱。
...

阿細話最鍾意係2A果間⋯⋯

作者: ar_mak    時間: 20-7-16 09:18

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 09:25

ar_mak 發表於 20-7-16 09:18
咁叫阿細由而家就開始寫信示愛喇,想突圍就要諗下計仔架喇!

搞好D成績好過啦!

作者: Jane1983    時間: 20-7-16 10:46

亞細鍾意直屬中學係正路,一班同學仔一齊升上去,係開心事。咁你覺得學校風格、教學方式等邊間適合亞細?
作者: bananaGi    時間: 20-7-16 11:11

MrBeast 發表於 20-7-14 08:28
1)問清楚是否真的有額外功課,我聽過一些學校會較多高思功課但量其實差不多,若 ...
搵區議員!!!!!???????

唔 洗下話

作者: MrBeast    時間: 20-7-16 11:13

bananaGi 發表於 20-7-16 11:11
搵區議員!!!!!???????

唔 洗下話
都話係last resort law
作者: bananaGi    時間: 20-7-16 11:13

Gakki 發表於 20-7-15 19:08
多謝大家意見。

最後我親手寫左一封「懶」感人又好長嘅信俾主任解釋我囝在家做功課、溫習嘅情況。可能佢 ...
其實入左又如何... 識飛咩???   唔得就自然出返黎.
我覺得你阻住個小朋友發展就真...

作者: bananaGi    時間: 20-7-16 11:14

MrBeast 發表於 20-7-16 11:13
都話係last resort law
\LAST 都唔洗啦.......  
作者: MrBeast    時間: 20-7-16 11:17

bananaGi 發表於 20-7-16 11:14
\LAST 都唔洗啦.......
Whatever,數主都解決左,唔同你地拗 la
作者: little_yolky    時間: 20-7-16 11:57

Jane1983 發表於 20-7-16 10:46

亞細鍾意直屬中學係正路,一班同學仔一齊升上去,係開心事。咁你覺得學校風格、 ...

一直諗緊⋯⋯校風一定係聯中好了。

唔理咁多住,搞好成績先。有得揀至係老闆!

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 12:01

ar_mak 發表於 20-7-16 09:18
咁叫阿細由而家就開始寫信示愛喇,想突圍就要諗下計仔架喇!

你真係有所不知。阿細一歲多我就開始鋪定路,捉埋C6返母校幫手整校史館。點知人算不如天算!校長早兩年退咗休⋯⋯唉!時不予我!

作者: Jane1983    時間: 20-7-16 12:17

little_yolky 發表於 20-7-16 11:57
一直諗緊⋯⋯校風一定係聯中好了。

唔理咁多住,搞好成績先。有得揀至係老闆!

呢句真,比心機!

作者: ar_mak    時間: 20-7-16 13:43

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 14:54

ar_mak 發表於 20-7-16 13:43
我頭先睇錯左你第一句"你真係不知所謂",而家冇野喇!

唉!唯有加強食力啦。

作者: Jane1983    時間: 20-7-16 15:08

ar_mak 發表於 20-7-16 13:43
我頭先睇錯左你第一句"你真係不知所謂",而家冇野喇!

做乜成日營住人地鬧你?係咪自覺抵鬧呢

作者: Jane1983    時間: 20-7-16 15:10

little_yolky 發表於 20-7-16 14:54
唉!唯有加強食力啦。

頭先睇你講,亞妹都睇晒亞大睇過的書,8大箱真係唔少wor。比d信心佢。

睇咗沉澱咗,即使唔即時發出來,都係埋下種子,唔會白費的。

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 15:18

Jane1983 發表於 20-7-16 15:10
頭先睇你講,亞妹都睇晒亞大睇過的書,8大箱真係唔少wor。比d信心佢。

睇咗沉澱咗,即使唔即時發出來,都 ...

佢哋唔係只係呢8箱嘢,呢8箱只係捐既,只佔唔夠兩成。

家姐D書阿細唔多like,水過鴨背,鬧至睇。佢鍾意睇科學、太空、恐龍果D,但呢D書對中文幫助有限。家姐成個書架紅學、金庸佢掂都唔會掂,所以阿妹D中文係最大問題,升P5就浮現出嚟。

作者: b3410    時間: 20-7-16 17:23

little_yolky 發表於 20-7-16 15:18
佢哋唔係只係呢8箱嘢,呢8箱只係捐既,只佔唔夠兩成。

家姐D書阿細唔多like,水過鴨背,鬧至睇。佢鍾意睇 ...
睇書唔係只為了中文,睇多D  non fiction更利於全人發展。語文能力未必夠好,不過knowledge方面佔優。各有各好吖~~
作者: little_yolky    時間: 20-7-16 17:24

b3410 發表於 20-7-16 17:23
睇書唔係只為了中文,睇多D  non fiction更利於全人發展。語文能力未必夠好,不過knowledge方面佔優。各有 ...

係呀,中學阿細可能有優勢,但小學就死得!

作者: b3410    時間: 20-7-16 17:28

little_yolky 發表於 20-7-16 17:24
係呀,中學阿細可能有優勢,但小學就死得!
你哋學校中文考的好深?

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 17:30

b3410 發表於 20-7-16 17:28
你哋學校中文考的好深?

都唔係好深,係深囉。好彩今次停課,範圍減咗好多。

作者: opclk99    時間: 20-7-16 21:40

作者: ar_mak    時間: 20-7-16 22:24

作者: ar_mak    時間: 20-7-16 22:26

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 23:05

opclk99 發表於 20-7-16 21:40
精英班,壓力大,是非多,
不過真係第一次聽人要求退出,
依位家長都算特別,

我親戚都係咁喔。唔同小朋友有唔同學習模式既,只要合適就得,反正都係去DSE,父母或小朋友任何一方壓力太大都係唔好。

作者: little_yolky    時間: 20-7-16 23:07

Jane1983 發表於 20-7-16 15:08
做乜成日營住人地鬧你?係咪自覺抵鬧呢

哇!你呢句真係神回靚抽

作者: opclk99    時間: 20-7-17 02:03

作者: ar_mak    時間: 20-7-17 02:41

作者: yokie123    時間: 20-7-20 00:12

建議俾小朋友試下,話唔定適應到呢!
作者: darkgard    時間: 20-7-20 17:34

ar_mak 發表於 20-7-14 09:14
咁如果搵區議員,咁應該係搵自己住緊果個選區,還是係搵學校位處果個社區既議員呢?

不過如果係我,我會搵 ...
你講堅?唔好意思,我笑左。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5