教育王國

標題: 火炭樂基幼兒學校,讚! [打印本頁]

作者: alibabah    時間: 20-7-6 19:29     標題: 火炭樂基幼兒學校,讚!

我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心,不得不寫!
作者: SiuKuenWa    時間: 20-7-9 10:37

alibabah 發表於 20-7-6 19:29
我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心, ...

咁請問其他同學考直私小成績如何呀?

作者: alibabah    時間: 20-7-10 07:19

回覆 SiuKuenWa 的帖子

都competitive既,有部份同學仔covid-19之後見政府幼稚園復課方面模棱兩可,又有直私offer 無見人了
作者: kmisse    時間: 20-7-11 15:15

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 20-7-11 17:21

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: behappypapa    時間: 20-7-14 22:35     標題: 回覆樓主:

小朋友在樂基打好底,考到好小學,現在又入到band1中學, 我覺得基礎好重要。好似賣廣告。

作者: bearbear2014    時間: 20-7-17 10:01

普遍駿景園樂基既小朋友都叩到一線沙田津小
作者: はな    時間: 20-7-17 12:02

直私有咩offer?

作者: 50267612    時間: 20-7-17 12:41

bearbear2014 發表於 20-7-17 10:01
普遍駿景園樂基既小朋友都叩到一線沙田津小

如果要出去直私,都係差啲!

作者: bearbear2014    時間: 20-7-17 12:58

回覆 50267612 的帖子

直私要家長另外再谷,今時今日SC KV 都係咁,
我隔離屋KV 兩個考直私都係全軍覆沒。

作者: 50267612    時間: 20-7-17 13:18

咁如果淨係幫叩門,好多學券幼稚園都得啦!

作者: bearbear2014    時間: 20-7-17 14:23

大家接收資訊未必對等啦,今年我見好多叩門 in 都無得in。
當然,你覺得唔好既,咪唔好揀樂基囉,各有所愛遮😂

作者: cathylausb    時間: 20-7-18 01:10

小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的小朋友又較少考九龍及港島(可能有點遠吧),大部分都只是考王錦輝及培僑。因此這兩間都較多小朋友有offers,當然亦有小朋友有神校offers(家長亦功不可沒)。所以說到考直私差,有點難評論。
而叩門階段,同班同學好多都叩回88、89、91網地區一線小學。亦知校長亦有幫忙(emoji)
利申:小女就讀樂基K3

作者: cathylausb    時間: 20-7-18 01:26

bearbear2014 發表於 20-7-17 14:23

大家接收資訊未必對等啦,今年我見好多叩門 in 都無得in。

我都好認同「各有所愛」,如果家長好想小朋友有很多直私offers,應就讀 St. Cat / LH,會較易達到此目標,但當然家長亦要下苦功。
其實樂基一向都是勝於沙田區津校叩門,看看過往多年來的小一入學統計表就一目了然。

作者: 50267612    時間: 20-7-18 08:38

cathylausb 發表於 20-7-18 01:10
小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的 ...

如果哥姐已入一線津校,仲要叩門嗎?同讀邊間幼稚園有咩關係?

作者: piglover    時間: 20-7-18 08:51

50267612 發表於 20-7-18 08:38

不用叩,已入一線津,係必收生。

以前江湖傳聞,樂基愛收父母係兩呂畢業生,or 有兄姊係讀一線津小的。

作者: 50267612    時間: 20-7-18 10:14

piglover 發表於 20-7-18 08:51

以前江湖傳聞,樂基愛收父母係兩呂畢業生,or 有兄姊係讀一線津小的。

都明嘅,兩分校摺咗,淨番一間一定要咁做靚個升小record

作者: bearbear2014    時間: 20-7-18 10:33

cathylausb 發表於 20-7-18 01:26
我都好認同「各有所愛」,如果家長好想小朋友有很多直私offers,應就讀 St. Cat / LH,會較易達到此目標, ...

講真, 睇數字既比例, SC 一級收6-700人, 當有100人入神校,名私, 都係1/7,
山大斬埋有柴而已.

作者: bearbear2014    時間: 20-7-18 10:35

絕對無關,我係你就一係讀名幼, 一係讀卷校, 唔好浪費金錢.

作者: kimlam953    時間: 20-7-18 15:29

同事細佬係沙呂老師,佢話佢地係prefer樂基學生,估計呢個就係樂基學生嘅叩門優勢

作者: kimlam953    時間: 20-7-18 15:38

bearbear2014 發表於 20-7-18 10:35
絕對無關,我係你就一係讀名幼, 一係讀卷校, 唔好浪費金錢.

絕不認為讀樂基係浪費金錢

樂基N及K係英粵教學,K2及K3全部轉英普。我當年就係因為呢個原因無考其他名幼。

而家回望當年諗法:
1. KV無英普班主任,要自己預多2/3千外補語境,中文我自己識教,所以無考
2. SC k2開始share NET, 而且校車加學費要貴多接近一倍,不太值
3. LH要係K1-K3揀定英粵或英普,我想小朋友學好廣東話先,呢方面又不太flexible
結果三間名幼都無考。龍幼我又無一間好心儀(如培正去到中學大部分中書中教),所以又係無報。
Anywyas 作為4年用家,我好滿意樂基俾到嘅語境。

利申:對其他幼稚園只是個人諗法,不喜勿插

作者: piglover    時間: 20-7-18 16:24

kimlam953 發表於 20-7-18 15:38

樂基N及K係英粵教學,K2及K3全部轉英普。我當年就係因為呢個原因無考其他名幼 ...

LH英粤班係粤英普,有齊三語的。
英普就係得英文普通話。

作者: wwwisabella    時間: 20-7-18 20:40

樂基N及K係英粵教學,K2及K3全部轉英普。我當年就係因為呢個原因無考其他名幼 ...

其實真係用家會搞好清楚知道樂基既好。恭喜你小朋友今年升小成績好好~

作者: bearbear2014    時間: 20-7-18 21:56

你如果有睇我回個位師兄既其他comment 就知我唔係咁諗,我見佢好唔鍾意樂基講到佢同其他券校一樣 無優勢可言,
先叫佢唔好浪費佢寶貴既金錢😂😂😂

作者: kisani    時間: 20-7-18 22:18

我都好鍾意pn,k1英粵,k2,k3英普嘅安排。
另外見到成日有人提起樂基租約問題,聽碧濤用家分享聽聞本來有中資租左辦學所以唔續俾樂基,跟住社運令中資撤資,而家業主仲未租得出明眼人都覺得係碧濤二期嘅業委大問題過辦學團體,樂基都幾唔好彩....

作者: kimlam953    時間: 20-7-19 09:19

bearbear2014 發表於 20-7-18 21:56
你如果有睇我回個位師兄既其他comment 就知我唔係咁諗,我見佢好唔鍾意樂基講到佢同其他券校一樣 無優勢可 ...

Icic 誤會左

作者: KateC2012    時間: 20-7-19 15:44

作者: kimlam953    時間: 20-7-19 18:11

KateC2012 發表於 20-7-19 15:44
請問sc k2 share NET 係點樣㗎?

K2, K3 無NET班主任,不會長駐課室. 但會有NET教英文。

呢個info是幾年前, 不知而家有無改變。最好向在讀家長求證下

作者: kimlam953    時間: 20-7-19 18:14

piglover 發表於 20-7-18 16:24
LH英粤班係粤英普,有齊三語的。
英普就係得英文普通話。
...

作者: corncornbb    時間: 20-7-19 20:12

SC K2 英粵仍是Net 一半駐課室。因為半日中文主題,一半英文,作用其實一樣。我兩間都讀過,我個人較喜歡SC老師團隊及教學。

作者: kisani    時間: 20-7-19 20:39

corncornbb 發表於 20-7-19 20:12
SC K2 英粵仍是Net 一半駐課室。因為半日中文主題,一半英文,作用其實一樣。我兩間都讀過,我個人較喜歡SC ...
兩間係指sc同邊間比較? thanks~
作者: MAMAEGG    時間: 20-7-21 15:15

我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心, ...

好開心聽到各位用家的分享!嚟緊我都準備報n班,不知大家可否再講多d關於樂基俾我呢位新手媽媽認識?多謝!

作者: linregress    時間: 20-7-21 15:18

想請問疫情期間學費收全部or一半?

作者: kimlam953    時間: 20-7-21 18:00

linregress 發表於 20-7-21 15:18
想請問疫情期間學費收全部or一半?

我小朋友係碧濤樂基,五月及六月都免學費。6月15日復課後,有每日上多30分鐘及星期六補課。
校車就二至五月全免。

作者: linregress    時間: 20-7-21 18:22

kimlam953 發表於 20-7-21 18:00
我小朋友係碧濤樂基,五月及六月都免學費。6月15日復課後,有每日上多30分鐘及星期六補課。
校車就二至五 ...

謝謝回覆,我是新生家長,現在擔心9月開學問題

作者: kisani    時間: 20-7-21 20:23

linregress 發表於 20-7-21 18:22
謝謝回覆,我是新生家長,現在擔心9月開學問題
聽過用家分享樂基喺停課安排上做得幾好,只係9月頭幾日原定嘅適應日或者會延期。疫情下睇怕久唔久都會有需要distance learning,係揀都揀間support得好d嘅,暫時網上同親身聽返黎都冇用家彈樂基嘅課安排。
作者: alibabah    時間: 20-7-22 09:37

回覆 MAMAEGG 的帖子

小朋友當年考話問左好多英文問題,有啲重唔識答,佢話重問左一句普通話,好似問佢叫咩名,詳細就唔知勒,因為大人分隔左一邊,gd luck to u!
作者: MAMAEGG    時間: 20-7-22 10:32

alibabah 發表於 20-7-22 09:37

小朋友當年考話問左好多英文問題,有啲重唔識答,佢話重問左一句普通話, ...

多謝你的分享!!!
請問這是考N還是考K1的面試?謝謝!

作者: kimlam953    時間: 20-7-22 11:20

alibabah 發表於 20-7-22 09:37

小朋友當年考話問左好多英文問題,有啲重唔識答,佢話重問左一句普通話, ...

我個時考n無咁深,問下波同車係咩,分顏色咁上下。我個8月尾b, 當年考時得14/5個月,未識講野,得顏色個條啱,所以得waiting

作者: 02413124    時間: 20-7-22 22:31

piglover 發表於 20-7-18 08:51

我朋友有兄讀沙呂,弟冇收反而我聽聞鐘意收2呂老師既仔女

作者: Step_C    時間: 20-7-23 12:02

我女六年前火炭樂基畢業, 轉眼今年又升中. 幼稚園同學都好叻, 有入協恩, 英華男, 呂中
作者: alibabah    時間: 20-7-25 11:12

Step_C 發表於 20-7-23 12:02
我女六年前火炭樂基畢業, 轉眼今年又升中. 幼稚園同學都好叻, 有入協恩, 英華男, 呂中 ...
幼兒園升小最緊要,升中又緊要,環環相扣,學校升小幫左一把好緊要,佢真係會幫你,最緊要提出。最後叩到區內第一志願甚至更好的小學,不枉了。
作者: kimlam953    時間: 20-7-25 13:04

alibabah 發表於 20-7-25 11:12
幼兒園升小最緊要,升中又緊要,環環相扣,學校升小幫左一把好緊要,佢真係會幫你,最緊要提出。最後叩到區 ...

好同意,我個時目標係沙呂小,而同事細佬話佢地鐘意樂基學生,加上其他因素,我無理由唔留樂基。

另外,個人覺得沙田三間中學,沙呂,曾肇添,沙崇,比唔少傳統名校成續更好,只係名氣較低。而我認識嘅畢業生都presentable, 更難得的是大部分都樸素及貼地。如果唔係搬左屋,我肯定唔會考直私

作者: wingwing221    時間: 20-7-25 15:41

請問樂基既英文,小朋友需唔需要外補?thx

作者: flower9    時間: 20-7-26 08:57

作者: alibabah    時間: 20-7-28 16:54

回覆 wingwing221 的帖子

基本上唔駛,若有時間或餘錢可報校外。
作者: wingwing221    時間: 20-7-28 16:57

alibabah 發表於 20-7-28 16:54

小朋友英文聽講都可以嗎?

作者: pokipoki    時間: 20-7-29 01:45     標題: 回覆樓主:

N班係咪鍾意收大B?

作者: kimlam953    時間: 20-7-29 16:16

wingwing221 發表於 20-7-28 16:57
小朋友英文聽講都可以嗎?

個人經驗

N和k1時如果屋企無語境,你會覺得小朋友只係識聽,講一般

K2及k3起轉晒英普,返學校只可以講英文或普通話後,你會覺得佢地聽講大躍進,到畢業時會好驚訝呢個小朋友已能隨心所欲咁講英文

作者: hfnyd    時間: 20-7-31 12:22

樂基打底算唔錯, 語境好, 老師有愛心, 校長名氣雖未及舊果位, 但看得出她改革的努力, 小朋友當年升小有找她幫忙寫額外的推薦信, 她也熱心幫忙.
我覺得叩沙田津小就有優勢, 但坦白講, 考直私卻不及名幼, 純粹欠名氣.
當然都要睇家長的目標, 努力, 小朋友資質如何, 始終平日只待在學校3小時, 還須看那三個小時以外, 你怎運用, 很多事並不可用學費解決的.
我亦聽聞疫情期間, 學校安排得好好, 反之根X園好似被人鬧爆了, 希望現用家可分享吓詳情.

作者: Happyface00    時間: 20-7-31 18:36

我係現任用家,火炭樂基真係好好~~聽啲friend講碧濤其實都好好,不過好慘,業主唔肯續租,迫遷佢地。

程度黎講都屬於深,n已經要識晒成個letterland。中文已知已經認得20-30個字。因為zoom 關係,好多時見到老師點教,同其他同學係點,基本上net 講嘢,全班同學都聽得明同回應到。呢間學校好講建立自信,每個月都要個人showandtell, 同鼓勵同學表演。

老師同校長都好好,老師好有愛心,我每次放假接返學放學都會見到校長拖住啲小朋友入學校,或者同小朋友上落校車。

另外值得稱讚嘅係,係停課期間嘅安排真係好好,每日都有zoom,中英加體育堂。

但係。。。佢n真係好難考。。。當年我小朋友都係waiting 入。。

作者: Happyface00    時間: 20-7-31 18:53     標題: 回覆樓主:

另外好想講,住開沙田嘅都會知。。。兩呂一培既爭崩頭地步係,從來都冇必收生呢樣野,唉。。。

作者: magmum    時間: 20-7-31 21:38

Happyface00 發表於 20-7-31 18:36
我係現任用家,火炭樂基真係好好~~聽啲friend講碧濤其實都好好,不過好慘,業主唔肯續租,迫遷佢地。

程度 ...

可唔可以分享多d N班停課期間的安排?例如每次zoom幾耐?教學進度同功課係咪如常?

作者: piglover    時間: 20-7-31 22:13

Happyface00 發表於 20-7-31 18:53
另外好想講,住開沙田嘅都會知。。。兩呂一培既爭崩頭地步係,從來都冇必收生呢樣野,唉。。。

...

當然有必收生,有兄姊在校讀的,一定收。

作者: miriam    時間: 20-8-1 01:11

...
勿將「世襲生」與「必收生」混淆

「必收生」
由學校自行分配的學位分為兩類:  
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位
- 約佔學校小一學額 30%
- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄

作者: miriam    時間: 20-8-1 01:16

...
教育局資料

《申請二○二○年九月小一入學》資料單張

常見問題  更新資料 (4.6.2020)

問題(5)學校根據甚麼準則取錄合符資格的申請兒童?
回答(5)由學校自行分配的學位分為兩類 ﹕甲類-供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童的學位。凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄。乙類-學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於甲類的申請兒童。

作者: Happyface00    時間: 20-8-1 15:16     標題: 回覆樓主:

Sorry~~可能我真係混淆咗,因為成日聽啲friend講,你估阿哥讀,就一定入到咩。
分享下,停課初期就每日拍片,中或普,英,體能堂,之後有家長反映,睇片小朋友好悶,學唔到野,之後轉左由本身教開個班主任zoom,每日中or 普 ,英,體能堂,各20分鐘,玩足成朝,一至五,星期六就zoom開生日會同天才表演。小朋友除咗喺屋企學唔到自理同團體生活,學嘅嘢我諗同平時差唔多。

Btw~~呢度有某某人,只要有人一講樂基就要沖出嚟踩,極度積極,大家可以過濾下

作者: wwwisabella    時間: 20-8-1 17:57

Happyface00 發表於 20-8-1 15:16
Sorry~~可能我真係混淆咗,因為成日聽啲friend講,你估阿哥讀,就一定入到咩。
分享下,停課初期就每日拍片 ...

我都發現有個人,一見到樂基就踩踩踩。

作者: miriam    時間: 20-8-1 21:41

Happyface00 發表於 20-8-1 15:16
分享下,停課初期就每日拍片 ...
咁就同你朋友講返, 俾返資料佢地睇糾正返, 真係兄姊係現就讀學生, 弟妹就係該校必收生

作者: Happyface00    時間: 20-8-1 23:27

wwwisabella 發表於 20-8-1 17:57
我都發現有個人,一見到樂基就踩踩踩。

係用兩個Account自問自答,以為其他人睇唔出

作者: hfnyd    時間: 20-8-4 19:24

Happyface00 發表於 20-8-1 23:27
係用兩個Account自問自答,以為其他人睇唔出

佢好大的怨氣

作者: alibabah    時間: 20-8-6 21:08

Covid-19 期間,好多往年收校長推薦信既可以今年唔收信,肯收既又限你四、五頁,所以縱有準備,都要麻煩校長再改推薦信。最難得係樂基校長有跟進,親自打電話比你,來年小學叩門好難唔受疫症影響了! 我唔好彩,原先派左好後志願。
作者: bearbear2014    時間: 20-8-7 12:59

alibabah 發表於 20-8-6 21:08
Covid-19 期間,好多往年收校長推薦信既可以今年唔收信,肯收既又限你四、五頁,所以縱有準備,都要麻煩校 ...
校長好好人架, 好多都係台頭極其量同你寫, To whom it may concern,佢會問你想叩邊間加多封寫明 X 校長既俾你,
So far, 今年叩完門之後, K3 既升小都相當理想, 絕大部分都入返哂一線津小.
好多兩呂一培.

作者: wwwisabella    時間: 20-8-7 13:54

bearbear2014 發表於 20-8-7 12:59
校長好好人架, 好多都係台頭極其量同你寫, To whom it may concern,佢會問你想叩邊間加多封寫明 X 校長既俾 ...

今年直私成績如何?

作者: kisani    時間: 20-8-7 15:09

wwwisabella 發表於 20-8-7 13:54
今年直私成績如何?

今年未出,上年好似有14個培基,12個沙呂,7個一呂,沙官3個,聖心2個
直私就9個培橋,英華/KTS/SFA各4,wkf/cky各3,APS/真光/優才/SMC各2,TSL/聖家/港同/真道/培正/maryknoll各1等

作者: bearbear2014    時間: 20-8-7 17:34

kisani 發表於 20-8-7 15:09
今年未出,上年好似有14個培基,12個沙呂,7個一呂,沙官3個,聖心2個
直私就9個培橋,英華/KTS/SFA各4,w ...
好勁播你, 知道咁多,今年都起碼10個入培基.

作者: bearbear2014    時間: 20-8-7 17:38

wwwisabella 發表於 20-8-7 13:54
今年直私成績如何?
唔知啊, 不過聽聞火炭樂基生考直私唔係特別多OFFER, 咁要客觀地睇比例既,當同ST CAT 比,佢地一級700人, 火炭樂基就90左右 , 未計有D ,入到一線津小, 因為弟妹而放棄三私.

作者: alibabah    時間: 20-9-15 08:31

樂基還會發掘不同小朋友潛能,請導師到學校教學,參與活動交流或比賽,對升小有幫助喔!
作者: SCSL    時間: 20-9-15 11:55

恭喜你小朋友咁叻叩到間好學校
我係碧濤樂基幼稚園N班家長,好唔好彩租約問題學校執咗!我哋班家長真係好徬徨,因為火炭K1樂基唔會收得晒我哋所有同學仔!
我個女都好好彩,最後面試入咗ICS!
所以我覺得樂基幼稚園英文係教得唔錯,因為我個女喺面試嘅時候雖然唔識回答老師所有問題,但係佢全部聽得明同有自信所以我覺得樂基係間唔錯嘅學校!另外喺停課期間英文老師都教識咗佢哋N班用letterland教A-Z!起碼令到我個女唔怕聽同講英文,最緊要建立左佢嘅自信!

作者: alibabah    時間: 20-9-24 17:36

回覆 SCSL 的帖子

ICS 是很好的學校,加油呀! 我當初大囡也有去九龍塘樂基正校interview,不過正校唔收,結果去左德望,所以殊途同歸,其實沒有最好的學校,只有適合孩子的學校!
作者: lovebb2    時間: 20-9-25 06:04

cathylausb 發表於 20-7-18 01:10
小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的 ...
多不多有國際學校offer (eg ICS, 啟新,shatin js)?  Thanks
作者: SCSL    時間: 20-9-26 00:16

alibabah 發表於 20-9-24 17:36
回覆 SCSL 的帖子

ICS 是很好的學校,加油呀! 我當初大囡也有去九龍塘樂基正校interview,不過正校唔收, ...

德望都係好學校呀
你講得好啱,就算家長幾鍾意都無用,最緊要小朋友讀得開心
愉快學習就係咁解!

作者: alibabah    時間: 20-10-7 08:20

回覆 SCSL 的帖子

那些名幼其實不過不失,但樂基就真係會發掘小朋友所好及專長,呢點好過你自己响出面四圍撞。當然家校合作好重要,大家一齊栽培小朋友,所以真心推薦樂基比有緣人。
作者: MAMAEGG    時間: 20-10-7 12:38

alibabah 發表於 20-10-7 08:20
回覆 SCSL 的帖子

那些名幼其實不過不失,但樂基就真係會發掘小朋友所好及專長,呢點好過你自己响出面四圍 ...

我都報了樂基準備考N, 希望可以入得到!但聽聞interview好難

作者: cc0410chan    時間: 20-10-8 12:57

黎緊搬入火炭,小朋友要轉轉校,請教如小學目標係培僑書院及直資,或一線小學,以下哪一間幼稚園較合宜??培榛?
Joyful?
樂基?

邊間較活動教學?邊間係較傳統?多功課較谷?!感謝🙏

作者: kisani    時間: 20-10-8 18:09

cc0410chan 發表於 20-10-8 12:57
黎緊搬入火炭,小朋友要轉轉校,請教如小學目標係培僑書院及直資,或一線小學,以下哪一間幼稚園較合宜?? ...
插班邊一級? 建議3間都去下openday同報左插班,有offer先再深入問下用家分享~自己親身觀察下學校有時得著更多
作者: cc0410chan    時間: 20-10-8 18:51

回覆 kisani 的帖子

3間都會照報,插k1 2nd term!因疲情依家話無得參觀,間間都話活動教學,唔知實際係點呢?
作者: kisani    時間: 20-10-8 18:55

cc0410chan 發表於 20-10-8 18:51
回覆 kisani 的帖子

3間都會照報,插k1 2nd term!因疲情依家話無得參觀,間間都話活動教學,唔知實際係點 ...
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂基k1就好似有英粵同英普但唔知有冇插班位。或者你search校名爬下文會見到唔少用家分享~
作者: alibabah    時間: 20-10-9 08:15

kisani 發表於 20-10-8 18:55
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂 ...
樂基係K1用英粤,間中會教普通話,上到K2 就一定要英普。開頭都有擔心跟唔上普通話,所以自己都會同佢讀 “方方圓圓” 的畫冊,但擔心是多餘,原來學校會跟到學生普通話的! 另外有show and tell  的presentation環節,所以叩門時學生成績理想。你亦可比較其他幼稚園作決定。
作者: alibabah    時間: 20-10-9 08:15

kisani 發表於 20-10-8 18:55
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂 ...
樂基係K1用英粤,間中會教普通話,上到K2 就一定要英普。開頭都有擔心跟唔上普通話,所以自己都會同佢讀 “方方圓圓” 的畫冊,但擔心是多餘,原來學校會跟到學生普通話的! 另外有show and tell  的presentation環節,所以叩門時學生成績理想。你亦可比較其他幼稚園作決定。
作者: cc0410chan    時間: 20-10-9 12:08

回覆 alibabah 的帖子

感謝分享!希望有機會入到!
作者: Littlebaby2015    時間: 20-10-9 22:21

純分享
小朋友K1考入樂基,K2因爲搬屋轉到LH,論學術程度樂基唔差得過LH,老師亦較有愛心,但考直私back up 較少。
LH課程豐富,內容廣泛,但家長就要跟足d。

作者: happygirl001    時間: 20-10-15 11:09

kisani 發表於 20-8-7 15:09
直私就9個培橋,英華/KTS/SFA各4,w ...

請問邊度可以睇到有關資訊?謝謝

作者: kisani    時間: 20-10-15 13:52

happygirl001 發表於 20-10-15 11:09
請問邊度可以睇到有關資訊?謝謝
每年校務處會張貼升小數據
作者: days.bb    時間: 20-10-28 23:01

alibabah 發表於 20-7-28 16:54

想問知唔知學校收唔收K3插班?其他區私幼轉校

作者: alibabah    時間: 20-10-29 08:07

回覆 days.bb 的帖子

K3 那年有人搬屋要走,有一兩個插班生。你寫求位信及resume啦。
作者: snoopylinkm    時間: 20-11-6 01:23     標題: 回覆樓主:

想問那裡可以睇到樂基沙田派小一,網上完全搵唔到,想睇下除出名津小外,畢業生有咩直資私校有offer, 謝謝。

作者: snoopylinkm    時間: 20-11-6 01:24

kisani 發表於 20-10-15 13:52
每年校務處會張貼升小數據

想睇下作參考, 謝謝!

作者: kisani    時間: 20-11-6 12:20

snoopylinkm 發表於 20-11-6 01:24
想睇下作參考, 謝謝!
如果黎緊有face to face面試或者家長可以直接去睇下同影低
作者: LITLITPIG    時間: 20-11-16 15:51

請問樂基k1難入嗎?

作者: alibabah    時間: 20-11-16 16:29

回覆 LITLITPIG 的帖子

極難入,N1 都入唔到,當初K1 都係備取生,寫左求位信,等到原先幼稚園要交大訂前,竟收到電話。所以你先寫好resume先,再出個 chaser ,依家巿道差,若遇上疫症慳錢亞媽退學,你有機的。
作者: LITLITPIG    時間: 20-11-16 16:50

alibabah 發表於 20-11-16 16:29

極難入,N1 都入唔到,當初K1 都係備取生,寫左求位信,等到原先幼稚園要交大訂前 ...

感謝
星期六剛面試完
希望有機會

作者: SiuKuenWa    時間: 20-11-16 17:01

LITLITPIG 發表於 20-11-16 16:50
感謝
星期六剛面試完
希望有機會

我哋都係星期六zoom in完,我囡望住部電腦呆左,到最後先有少少反應

作者: kisani    時間: 20-11-16 17:32

alibabah 發表於 20-11-16 16:29

極難入,N1 都入唔到,當初K1 都係備取生,寫左求位信,等到原先幼稚園要交大訂前 ...
N今年開得一班而K1有三班 (下學年唔太清楚), 我諗雖然難入但未至於冇機會疫情下私幼收生總有不確定因素, 應該相對比以往易入先合理

作者: LITLITPIG    時間: 20-11-16 17:33

SiuKuenWa 發表於 20-11-16 17:01
我哋都係星期六zoom in完,我囡望住部電腦呆左,到最後先有少少反應

我囡摸鼻,唱歌跳舞,落地都唔肯但老師話見佢係拍片度都有做到,理解小朋友對zoom唔習慣

作者: kimlam953    時間: 20-11-16 18:23

LITLITPIG 發表於 20-11-16 15:51
請問樂基k1難入嗎?
K不算難入, N就難入
作者: Chankai    時間: 20-11-17 00:22

我仔zoom面試又全部做到,只系唱歌有小小怕醜,想知如果有機會,同york比邊間好,小學想考直資或者私校

作者: twyan    時間: 20-11-17 00:26

回覆 Chankai 的帖子

如果唔講學費。York就名氣大d,課外活動都多元化。但聽人講學費連學校既課外活動要一萬蚊
作者: wccfgoldcard    時間: 20-11-17 11:06

小學想考直資或私校, Kowloon Tong York 好 d.

作者: Chankai    時間: 20-11-17 13:03

twyan 發表於 20-11-17 00:26

如果唔講學費。York就名氣大d,課外活動都多元化。但聽人講學費連學校既課外活動要一 ...

thx!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5