教育王國

標題: 有請高人:呈分試計算方法 [打印本頁]

作者: cmir    時間: 20-7-2 15:02     標題: 有請高人:呈分試計算方法

上網搵到以下資料,請問呈分試標準化 計算方法是否正確?

圖片附件: 15936733612846369743902663545295.jpg (20-7-2 15:02, 407.28 KB) / 下載次數 44
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM5OTE3fDZmN2ViNTBmfDE3MTkyOTIwODd8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 20-7-2 15:21

cmir 發表於 20-7-2 15:02
恭喜你, 終於搵到呢本對呈分成績計算講得正確既練習
其實樂思呢本嘢出咗好幾年, 總係無乜人理/識咁

作者: cmir    時間: 20-7-2 15:29

hkpapa852 發表於 20-7-2 15:21

Thank you hkpapa852
有你確認,安心晒

作者: LionHang    時間: 20-7-2 15:49

找出全級平均分呢下....仲廣過國安條例....
作者: notcool    時間: 20-7-2 16:16

LionHang 發表於 20-7-2 15:49
找出全級平均分呢下....仲廣過國安條例....

基本上,上述公式只是告訴您,如果您的原始分數高於同學A,不要過早開心,排名可能低同學A
但是,我們很難獲得所有數據計算標準差. 原始分數還有參考價值

作者: apap08    時間: 20-7-2 16:26

cmir 發表於 20-7-2 15:02

你這題是數學教材,不是真正的呈分計,去教處網頁睇下,好清楚

作者: YmOra    時間: 20-7-2 17:53

apap08 發表於 20-7-2 16:26
你這題是數學教材,不是真正的呈分計,去教處網頁睇下,好清楚

我個BookMark無咗,可否分享下條Link我呀?thx.thx

作者: apap08    時間: 20-7-3 00:37

回覆 YmOra 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/PPT_SSPA1820_TC.ppt

作者: hkpapa852    時間: 20-7-3 08:10

apap08 發表於 20-7-3 00:37

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...

你似乎沒有睇呢版PPT之前個頁既Remark。

作者: apap08    時間: 20-7-3 08:11

hkpapa852 發表於 20-7-3 08:10
你似乎沒有睇呢版PPT之前個頁既Remark。

請指教,謝謝!

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-3 09:05

hkpapa852 發表於 20-7-2 15:21
好似話會封底同封頂,唔知道實際係唔係。
作者: hkpapa852    時間: 20-7-3 09:11

apap08 發表於 20-7-3 08:11
請指教,謝謝!

留意前一頁:

*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上、下學期的校內成績調整和轉化後,平均劃分為三個派位組別,以便決定學生主要的派位次序:

呈分成績計算好複雜, 大致可分三階段:

1. 校內各科成績轉化為標分 (按樓主提供既方式)

2. 將各科成績乘以科比重 (你提供個版EDB既PPT)

完後以上兩項後, 可得出校內呈分名次(或叫模擬名次)

不過, 呈分成績尚未完成, 還有以下最後一步:

3. EDB取得生呈分排名後, 對照前人Pre-S1成績, 再制定全港次弟

有興趣可參呢個帖:

【小學升中派位分Banding的解說】

作者: apap08    時間: 20-7-3 09:19

hkpapa852 發表於 20-7-3 09:11
留意前一頁:
*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上 ...

多謝高人指點,好清楚,我又長知識。

作者: YmOra    時間: 20-7-3 09:19

apap08 發表於 20-7-3 00:37

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...

謝謝你的資訊

作者: medicine    時間: 20-7-3 09:55

王家爸爸 發表於 20-7-3 09:05
好似話會封底同封頂,唔知道實際係唔係。
當兩組人數(該屆小六生與前兩組PS-1的平均數及兩組PS-1計算平均數時)不一致的時候,就只有底同頂係一樣的,即封頂封底。

作者: cmir    時間: 20-7-3 09:57

回覆 cmir 的帖子

呢個呈分試計算方法, 解釋簡單易明。雖然家長冇辦法得知每科平均分, 但係起碼知道正確方法, 解開左呈分試嘅一個迷思。

作者: YmOra    時間: 20-7-3 15:55

cmir 發表於 20-7-3 09:57
回覆 cmir 的帖子

呢個呈分試計算方法, 解釋簡單易明。雖然家長冇辦法得知每科平均分, 但係起碼知道正確方 ...

個人認為,可用"粗疏"的方法計算都可以有大約的結果,參考價值雖然不完全但仍然可以看到個粗略結果,因為,只要不是站响"邊緣人"位置,或是要準確至判斷B1a成績定係B1b成績等等的準繩,就算不知道學生的平均數和標準差亦可以作"粗疏值"計算,只是需自行正負一個百分比作為誤差值就可以。

作者: little_yolky    時間: 20-7-3 16:03

留意前一頁:
*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上 ...

但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得?因為家姐無呢個顧慮,所以當時唔需要諗呢樣嘢。

作者: hkpapa852    時間: 20-7-3 18:29

little_yolky 發表於 20-7-3 16:03
但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得? ...
估計係用常模分方式去調整
作者: little_yolky    時間: 20-7-3 18:37

hkpapa852 發表於 20-7-3 18:29
估計係用常模分方式去調整

Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴國有無翻譯機?calling

作者: medicine    時間: 20-7-3 18:42

little_yolky 發表於 20-7-3 18:37
Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴國有無翻譯機?calling

Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴有無翻譯機?calling

星球?

作者: Poyau    時間: 20-7-3 19:34

little_yolky 發表於 20-7-3 16:03
但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得? ...

畢業生人數上升似乎有影響

潮商 校務報告2019 (p.24)
「於過往六屆畢業生中,每年大約只有十名華語生,但於本屆 17-19學年,本校華語畢業生有35人,比前大幅增加三倍,受限於過往「中一入學前學科測驗」成績因素,本屆華語畢業生只約有半數升中獲派首三志願」

作者: medicine    時間: 20-7-3 19:53

Poyau 發表於 20-7-3 19:34
畢業生人數上升似乎有影響

潮商 校務報告2019 (p.24)
當然向好聽的方向講啦。唔通話由於我地估錯Banding從而導致首三志願下降咩。

作者: Poyau    時間: 20-7-3 22:23

medicine 發表於 20-7-3 19:53
當然向好聽的方向講啦。唔通話由於我地估錯Banding從而導致首三志願下降咩。
...

估錯Band可能源於對機制無深入了解
校務報告寫NCS分隊計成績及排名
這可解釋為何以往升中成績唔錯

作者: nillnill    時間: 20-7-4 00:14

Poyau 發表於 20-7-3 22:23

更可惜估banding係小學既責任。
估錯banding只有家長及小朋友承受後果

作者: hkpapa852    時間: 20-7-4 10:00

Poyau 發表於 20-7-3 22:23
校內NCS分開計成績,但校外NCS既成績係一齊計(Pre-S1同分banding都係)
作者: little_yolky    時間: 20-7-5 15:14

medicine 發表於 20-7-3 18:42

唔知乜係常模分,聽都未聽過⋯⋯

作者: Poyau    時間: 20-7-5 15:28

little_yolky 發表於 20-7-5 15:14

常模參照 Norm-referenced

作者: medicine    時間: 20-7-5 15:41

常模,樓上已有解釋,數學範疇概念黎。後面個“分”字該係動詞,用常模“畫”分。

作者: kirstyau    時間: 20-7-5 22:34     標題: 回覆樓主:

讀書少,太複雜,見到都已經頭暈!
總之呈分每科一分都不能少,我理解係平均地每科高高地,都好過一科勁高,但一科勁低。
可能2個平均分計出黎差不多。但平均好 “次第” 會前過一高一低個個。

作者: medicine    時間: 20-7-5 23:07

kirstyau 發表於 20-7-5 22:34
讀書少,太複雜,見到都已經頭暈!
總之呈分每科一分都不能少,我理解係平均地每科高高地,都好高過,某科 ...

總體係正確。但亦有例外。

嚴格來講,係在總分相等的情況下每科的分數(平權情況下)離該科的平均分的數值盡量均等。

舉例:一個分數平均,另一個分數一高一低。但需注意,如果兩門科的平均分是一高一低尼?則在此時,分數表面平均的成了實際一高一低,而一高一低的因隨著平均分的一高一低卻成了實際的平均……多門科類推。

主要學校不主動/願意公佈呈分名次,學生/家長係難以明確知道,只能凴有限條件去大約猜測。

作者: kirstyau    時間: 20-7-5 23:20

medicine 發表於 20-7-5 23:07
總體係正確。但亦有例外。

嚴格來講,係在總分相等的情況下每科的分數(平權情況下)離該科的平均分的數 ...

似懂非懂。

所以音樂,視藝呈分都跟貼左,例如音樂平時冇溫,今次搵鋼琴阿sir,比埋音樂書阿sir同佢溫範圍

視藝要油水彩(學校做), 綑邊要用圭筆,阿妹早唔講,之前個晚8,9點先講,本來學校都有支掃把甘,9秒9打比佢老豆即去買支新。能力範圍內希望做到最好, 得唔得就阿女嘅問題了。

英文好彩家姐考完試 幫我教阿妹。
數4月開始補數研,當溫習又好操數又好,是旦啦!
中文不嬲有,冇乜起色,阿妹能力問題 。

作者: medicine    時間: 20-7-5 23:26

kirstyau 發表於 20-7-5 23:20

似懂非懂。
加油,等你的好消息。

作者: hkpapa852    時間: 20-7-6 08:01

little_yolky 發表於 20-7-3 18:37

常模,其實係每年Pre-S1都有個對照表。
人數成績既調整方式,應係以相同原理去操作。
其實我個帖都有個example講點去以常模方式計番Pre-S1既相應成績。

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-6 10:40

常模分佈即係 normal distribution
作者: 王家爸爸    時間: 20-7-6 10:41

Poyau 發表於 20-7-5 15:28
常模參照 Norm-referenced
Norm-referenced 假設學生既分數係條 normal distribution curve。
作者: yhchoy    時間: 20-7-7 14:18

回覆 cmir 的帖子

作者: jasprincess    時間: 20-7-9 22:34

留意前一頁:

請問什麼是標分?

作者: Poyau    時間: 20-7-9 23:45

jasprincess 發表於 20-7-9 22:34
請問什麼是標分?

標準分 z-score

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5