教育王國

標題: 副學士銜接大學 [打印本頁]

作者: sandy625    時間: 20-6-23 23:05     標題: 副學士銜接大學

看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼多可升番上大學?
作者: bestwish    時間: 20-6-24 09:35

sandy625 發表於 20-6-23 23:05
看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼 ...

我識好多人都係 asso 上 degree, 我身邊2個同事已係。幾個外生都係。

Asso 上 degree 唔難, 但一定唔可以 hea 讀, 要GPA 高先上到。

如果本身DSE低分上asso 就難D, 但如果本身只係某D科未達標而入唔到U, 其他科唔係太低分, 例如只衰左中文科。 咁如果經 asso 上返 degree 真係唔難。

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-24 10:44

如有breakdown,就清楚d

https://www2.hkuspace.hku.hk/cc/cht/articulation/facts-and-figures

留意粒* : 「升讀全日制學士學位課程」

佢asso升學數目係86%,而升讀全日制學士學位課程(唔知幾多,當佢86%全部都係)之中,74%係入UGC
亦即asso總數中,約63%係入到UGC funded degree (即8大資助學位)

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-24 10:47

畢竟讀hd asso嘅人之中,其中有d本身係讀書材料,我識個dse 2x分,夠晒入u,就係衰中文無3
俾心機讀完hd asso,要在同學中突圍而出,根本唔難

作者: LovelyKwan    時間: 20-6-24 12:50

想問下大學有無design讀? 要幾多分入?  
作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-24 18:51

LovelyKwan 發表於 20-6-24 12:50
想問下大學有無design讀? 要幾多分入?  

可去jupas網頁搵下,有晒所需資料包括入學分數 (design都分好多種)
除了聯招的,仲有自資學位

作者: stillgood20    時間: 20-6-26 14:22

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 10:47
畢竟讀hd asso嘅人之中,其中有d本身係讀書材料,我識個dse 2x分,夠晒入u,就係衰中文無3
俾心機讀完hd as ...
對於少數同學, 未能達中/英文level 3. 多一個上大學的選項.

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必合適一些同學.

作者: bestwish    時間: 20-6-26 14:27

stillgood20 發表於 20-6-26 14:22
對於少數同學, 未能達中/英文level 3. 多一個上大學的選項.

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必 ...

正是, 但如果分數只係得10多分果D同學, 就真係讀 HD 好過 asso.  上返8大 degree 都好微。

作者: stillgood20    時間: 20-6-26 15:19

bestwish 發表於 20-6-26 14:27
正是, 但如果分數只係得10多分果D同學, 就真係讀 HD 好過 asso.  上返8大 degree 都好微。
...
那看同學個人能力了.
曾有親友, DSE成績很差。
由Ive,  慢慢讀上去,一邊工作,由公司推薦入理大。

作者: wyl    時間: 20-6-30 11:20

我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真係唔適合讀DSE,讀asso都未嘗唔係另一種入大學途徑。
作者: poonseelai    時間: 20-6-30 12:10     標題: 回覆樓主:

其實近年non jupas local students 入政府資助大學year 1, 一半係經asso & HD

圖片附件: 15934901771457512141358209699747.jpg (20-6-30 12:10, 706.47 KB) / 下載次數 31
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM5ODE4fDk0MzhkZjYzfDE3MjY5MjEzMjJ8MA%3D%3D

圖片附件: 15934901772041074199032468384941.jpg (20-6-30 12:10, 666.45 KB) / 下載次數 17
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM5ODIxfDE4YjUyNjRjfDE3MjY5MjEzMjJ8MA%3D%3D

作者: stillgood20    時間: 20-6-30 12:30

wyl 發表於 20-6-30 11:20
我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真 ...
我細囝真的不喜歡DSE考試.  既不實用, 而學生為分數而不是為學習. (佢個人觀點).所以中英都只有level2.

佢留心上當, 做Group project 用心機, 差不多幫group mate做了大部份工作. 但唔溫書, 考試都平常心.  佢d同學當佢神一樣. 入Asso,  Sem 1 + Sem 2, GPA3.8x.

過去, 自己對asso有d偏見.

但係, 其實,asso也是一條大學之路.

我胞弟教大學, 佢話有d大學生仲hea過Asso同學.
以為直入大學, 就hea去讀.

作者: bestwish    時間: 20-6-30 15:28

stillgood20 發表於 20-6-30 12:30
我細囝真的不喜歡DSE考試.  既不實用, 而學生為分數而不是為學習. (佢個人觀點).所以中英都只有level2.

Nursing HD (開大) 定係 Health Studies Asso (Space/HKCC), 邊個會易上返 3 大 nursing degree ?

作者: stillgood20    時間: 20-6-30 15:58

bestwish 發表於 20-6-30 15:28
Nursing HD (開大) 定係 Health Studies Asso (Space/HKCC), 邊個會易上返 3 大 nursing degree ?
...
Sorry, 這個,我不大清楚.
作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-30 16:19

stillgood20 發表於 20-6-26 14:22

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必 ...

同意,不少學生尤其男生,應付dse中文係好難
真係寧願讀好Hd asso, 好過重考中文

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-30 16:24

我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真 ...

係啊,我女都享受讀大學多過dse (就算淨係講學習)
祝你女女成功達標,順利入到心儀學系

作者: wyl    時間: 20-6-30 17:26

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 16:24
...
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多,但最後都係放棄咗,揀返自己心頭好。
作者: bestwish    時間: 20-6-30 17:33

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 16:24
...

有邊個會享受考DSE

作者: stillgood20    時間: 20-6-30 18:26

wyl 發表於 20-6-30 17:26
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多, ...
Good.
我囝都無報三大.
入三大可能係year2.
寧願,可能升master時,
再選三大.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-30 21:20

wyl 發表於 20-6-30 17:26
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多, ...

恭喜晒

作者: Charlotte_mom    時間: 20-6-30 21:23

bestwish 發表於 20-6-30 17:33
有邊個會享受考DSE

又係wor
應該咁講,佢由細到大,未見過佢讀書讀到喊。雖然大學有個「大」字,睇起嚟讀嘅野深過中學,但佢讀大學主動左好多

作者: HL7646    時間: 20-7-3 19:48

stillgood20 發表於 20-6-30 18:26
Good.
我囝都無報三大.
入三大可能係year2.

master 報3大,非3大 bachelor 畢業成績(最好有first hon),要好好先至有機會入,因為今時今日好多內地學霸黎搶master, 搶高哂d GPA 要求。

作者: stillgood20    時間: 20-7-4 08:08

HL7646 發表於 20-7-3 19:48
master 報3大,非3大 bachelor 畢業成績(最好有first hon),要好好先至有機會入,因為今時今日好多內地學 ...
謝謝,明白了.
如果唔遇上一d差勁的教授.
還好, 盡力而為.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-4 12:15

stillgood20 發表於 20-7-4 08:08
謝謝,明白了.
如果唔遇上一d差勁的教授.
還好, 盡力而為.

儲錢去外國讀一年full time master
計過,30萬+應夠,(英國一般科目學費17/18萬左右,加宿費生活費),40萬充裕
澳洲(好似NZ都係)就要讀2年,生活費會貴左
俾自己多一個選擇

作者: stillgood20    時間: 20-7-5 14:50

Charlotte_mom 發表於 20-7-4 12:15
儲錢去外國讀一年full time master
計過,30萬+應夠,(英國一般科目學費17/18萬左右,加宿費生活費),40 ...
謝謝你的建議.有機會跟亞囝聊聊.

亞囝比較宅.自主性不足.
不過, 人的命運很奇怪, 未必樣樣事是既定不变的.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-5 16:13

stillgood20 發表於 20-7-5 14:50
謝謝你的建議.有機會跟亞囝聊聊.

亞囝比較宅.自主性不足.

你講得岩,人嘅際遇好難講。我個女由未考dse到而家真係驚嚇又有,驚喜又有。將來嘅事好難講,只係本住「睇闊d、做好準備」精神,應該無錯

作者: stillgood20    時間: 20-7-7 14:50

Charlotte_mom 發表於 20-7-5 16:13
你講得岩,人嘅際遇好難講。我個女由未考dse到而家真係驚嚇又有,驚喜又有。將來嘅事好難講,只係本住「睇 ...

講到際遇, 家長跟子女, 成長, 讀書考試, 真是感觸良深.

2年前, 細囝掉出大學收生標準, 是一萬個意想不到. 從未在腦海出現.

, 塞翁失馬, 如果, 這兩年留在大學, 又如何!!??!!

另外, 就以我細囝, “知憂兒童”, 但總是半知半不知.

數學無憂, 語文不要提.

是思考和脾性, 不是學習能力問題.

就英文,DSE2,
Assobusiness English A.

logical thinking, 遇個唔知咩係邏輯ge導師, 成績得P (participate).

亞囝係我見ge, 邏輯思維很強的人. NOdoubt!

不過, 現時大學內教thinking!!! 真係唔知think.

就連讀書都講命運, 時機, 際遇.

今天, 辨好轉入year 3手續. 是過了一個關口.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-7 17:30

stillgood20 發表於 20-7-7 14:50
講到際遇, 家長跟子女, 成長, 讀書考試, 真是感觸良深.
2年前, 細囝掉出大學收生標準, 是一萬個意想不到. ...

希望將來,你仔仔會遇上佢嘅伯樂

作者: BHT    時間: 20-7-10 21:22

妳女好叻 我仔都睇緊社科  asso, 唔知點揀先啱

作者: bestwish    時間: 20-7-11 10:57

BHT 發表於 20-7-10 21:22
妳女好叻  我仔都睇緊社科  asso, 唔知點揀先啱

問呀囝將來想做咩, 興趣想讀咩?

就興趣及就業作出平衡。

同埋有些asso 都係伏嚟, 唔係科科都可以好易上 degree。

要做下 research

作者: BHT    時間: 20-7-11 11:34

bestwish 發表於 20-7-11 10:57
問呀囝將來想做咩, 興趣想讀咩?

就興趣及就業作出平衡。

佢唔想讀一d好數計的科,因為自知數學弱 ,其實想博上degree  可以點協助佢research?

作者: bestwish    時間: 20-7-11 12:00

BHT 發表於 20-7-11 11:34
佢唔想讀一d好數計的科,因為自知數學弱  ,其實想博上degree  可以點協助佢research?
...

首先你要鎖定左讀邊一科 asso, 再問下google 大神, 睇下你揀果科邊間學院最有認受性。GPA 最少要幾多。每年升去8大或3大數字.....等等。

作者: BHT    時間: 20-7-11 14:51

bestwish 發表於 20-7-11 12:00
首先你要鎖定左讀邊一科 asso, 再問下google 大神, 睇下你揀果科邊間學院最有認受性。GPA 最少要幾多。每 ...

多謝指導

作者: 齊齊媽咪    時間: 20-7-12 15:36

小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大學 year 3 (想入3大)?或者讀 Poly  year 1, 駁 tran u 入 3大? 可行嗎? 因中文得 L2,  聽說中大 non jupas 都要 L3 才會收?
Poly 要14/7 決定, 因要交錢$21,000.
謝謝意見.

作者: bestwish    時間: 20-7-12 16:08

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 15:36
小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...

呀囝對asso最後果年有冇信心攞靚GPA ?
Non Jupas 有d科都要求3322,因為有d科讀完要出牌例如Nursing.可以去考IDGSE,中文,超易pass。

作者: Hanayori    時間: 20-7-12 17:38

小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...
據聞由Asso year 1 轉返入 U year 1 , 基本入學標準要有DSE 3322, 你囝囝中文2 是否Year 1 成績好突出? 3大 Year 3 熱門科要4以上先穩陣, 呀女中學同學GPA爆4, 首輪HKU 收咗,  如果但求有書讀, 水泡科都殺, GPA低少少都有機.  

作者: Hanayori    時間: 20-7-12 17:59

以前我對Asso亦有誤解, 但呀女好投入做Project, 無走堂, 專心溫書, 問佢點解DSE唔係咁? 佢話唔鍾意不停補習, 機械式操卷, 又要讀唔鍾意嘅科, 好辛苦, 依家係自己選嘅科, 無人迫反而更自律.
今年可以轉入Year 3啦, 佢好開心話終於成為大學生.
作者: 齊齊媽咪    時間: 20-7-12 20:40

回覆 Hanayori 的帖子

明白, 仔仔 GPA 係4, 他沒預計有4, 所以沒有在首輪報non jupas.
tran u 是否很難成功?

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-12 21:09

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 20:40
回覆 Hanayori 的帖子

明白, 仔仔 GPA 係4, 他沒預計有4, 所以沒有在首輪報non jupas.

呢個問題好難有肯定答案,要搏一搏
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三大degree year three

作者: 齊齊媽咪    時間: 20-7-12 21:15

回覆 bestwish 的帖子

謝謝
作者: 齊齊媽咪    時間: 20-7-12 21:15

Charlotte_mom 發表於 20-7-12 21:09
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三 ...
謝謝意見.
作者: Hanayori    時間: 20-7-12 23:02

Charlotte_mom 發表於 20-7-12 21:09
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三 ...
都啱, 博到最好, 博唔到 3大仍有其他選擇.

作者: stillgood20    時間: 20-7-13 10:39

留意, 有些科目,有些大學,只會offer year2, 比Asso year2 畢業生.
未必一定是升大學year 3.

我囝讀的科目.
不是所有大學會offer year 3.

所以,最終選了offer year3的..
而將時間留係 master.

另外, 由於政治活動,
e 兩三年的degree 証書,
不知外界有沒有歧見.
所以,所謂三大, 只是一向以來的標準.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-13 11:20

stillgood20 發表於 20-7-13 10:39
留意, 有些科目,有些大學,只會offer year2, 比Asso year2 畢業生.
未必一定是升大學year 3.

我女果間,佢聽返黎嘅都係由year one開始讀起 (仲要讀5年,即計埋hd asso讀7年!佢又話大把人肯咁做)
值唔值得,真係要自己唸過至決定

作者: LingChiBaBa    時間: 20-7-13 11:43

Charlotte_mom 發表於 20-7-13 11:20
我女果間,佢聽返黎嘅都係由year one開始讀起 (仲要讀5年,即計埋hd asso讀7年!佢又話大把人肯咁做)
值 ...

BEd好似唔收Senior year嘅direct entry。

作者: wyl    時間: 20-7-17 11:59

我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係,我個人建議努力多一年入senior entry。
作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-17 17:41

wyl 發表於 20-7-17 11:59
我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係, ...

想知多d關於igcse中文
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts成績達標代替dse英文有3
定你女係dse放榜後至報igcse然後nj轉校? Thanks

作者: bestwish    時間: 20-7-17 19:12

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 17:41
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts ...

Jupas 唔會睇IGCSE, 只係for non Jupas

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-19 16:49

bestwish 發表於 20-7-17 19:12
Jupas 唔會睇IGCSE, 只係for non Jupas

Jupas英文會睇ielts,你知道嗎?所以我至有此一問

作者: bestwish    時間: 20-7-19 18:15

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 16:49
Jupas英文會睇ielts,你知道嗎?所以我至有此一問

英文我唔肯定,但中文就肯定唔睇。如果睇就發達。冇人驚會中文冇3了。   

作者: bestwish    時間: 20-7-19 20:56

bestwish 發表於 20-7-19 18:15
英文我唔肯定,但中文就肯定唔睇。如果睇就發達。冇人驚會中文冇3了。   
...

IGCSE 聽聞 裸考都可以有A* 因為只係小學程度既中文  

作者: wyl    時間: 20-7-21 08:56

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 17:41
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts ...
我女間中學F.5時已幫他們報哂考IGCSE,NJ報senior entry時就用呢個成績報。IELTS因為只有效2年,我女係舊年8月尾考的。
作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-21 09:03

wyl 發表於 20-7-21 08:56
我女間中學F.5時已幫他們報哂考IGCSE,NJ報senior entry時就用呢個成績報。IELTS因為只有效2年,我女係舊年 ...

理解,想攪清楚係NJ代替jupas,定NJ申請senior year entry,而家明白了

作者: hkpapa852    時間: 20-7-21 09:03

sandy625 發表於 20-6-23 23:05
看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼 ...
讀assoc最好讀3大附屬學校開兼講明可銜接那一degree的,否則GPA要好高先會入到degree
作者: bestwish    時間: 20-7-21 09:39

Charlotte_mom 發表於 20-7-21 09:03
理解,想攪清楚係NJ代替jupas,定NJ申請senior year entry,而家明白了
唔記得左NCS Jupas 生都好似可以睇 IGCSE 成績
作者: emoh    時間: 20-7-22 13:26

Charlotte_mom 發表於 20-7-21 09:03

請問過左用eApp 申請副学士,是否直接去那間院社網上報?

作者: emoh    時間: 20-7-22 13:28

wyl 發表於 20-7-17 11:59
我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係, ...

請問你囡囡是中大degree offer?

作者: moniquechoy    時間: 20-7-22 13:43

emoh 發表於 20-7-22 13:26
請問過左用eApp 申請副学士,是否直接去那間院社網上報?

是的。現在網上申請

作者: emoh    時間: 20-7-22 13:46

moniquechoy 發表於 20-7-22 13:43
是的。現在網上申請

我剛入左,中大只有high dip 。我是否有錯。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 20-7-22 14:06

...

讀U同DSE壓力都好唔同喎, 讀U唔要求1/2up hon 真係可以hea 住讀.

作者: moniquechoy    時間: 20-7-22 14:09

emoh 發表於 20-7-22 13:46
我剛入左,中大只有high dip 。我是否有錯。

對,但HD 都可連線大學

作者: challenging    時間: 20-7-22 15:59

moniquechoy 發表於 20-7-22 14:09
對,但HD 都可連線大學
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅款/地/ 3,她一早已經大算讀副學士,所以今日理大已收咗她讀酒店副學士,請問她咁樣選擇對嗎?二年後可以入大學嗎?感激各位

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-7-22 16:20

challenging 發表於 20-7-22 15:59
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅 ...

恕我直言,你女女成績麻麻,如果想由副學士上大學, 要好努力 GPA 好高先得, 否則不如考慮讀 HD 好過副學士, HD 始終實用性強,將來出社會工作較優。當然如果你女女一心要上返大學,咁就可以讀副學士。

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 16:47

瑩瑩老豆 發表於 20-7-22 14:06
讀U同DSE壓力都好唔同喎, 讀U唔要求1/2up hon 真係可以hea 住讀.
咁我又唔希望將target set得太低, 但求畢業就算, gpa得2都肉酸啦, 暫時希望keep到second up上平, 睇下點先

我女從來不是尖子, 佢話target first hon我至驚

作者: bestwish    時間: 20-7-22 16:52

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-22 16:20
恕我直言,你女女成績麻麻,如果想由副學士上大學, 要好努力 GPA 好高先得, 否則不如考慮讀 HD 好過副學 ...

我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。

今屆聽都好多 case 考得好好, 全5, 但中文2左, 呢一批都係會報 asso, 所以asso 駁上 degree 競爭都好大。有一班只炒中文既勁人一齊讀 asso.

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 16:55

challenging 發表於 20-7-22 15:59
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅 ...

決定讀酒店了嗎?會唔會再考慮即場報多幾科再決定?唔好介意,一個covid19疫情令我對酒店旅行展覽等行業前景有點擔心
至於升唔升到degree都要睇兩年asso讀成點。無話一定升到或升唔到,呢兩年要努力了,除左讀書,建議抽時間做下兼職賺取有關行業經驗,大專生,大個仔大個女了,實戰經驗都好重要的

作者: pypy405    時間: 20-7-22 16:56     標題: 回覆樓主:

我想問dse 得18-19,可以入咩?見好多舊年最低分個個都係2x分,原本想既吾夠分入了
成績有點失望 但...我吾知點去幫佢

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 16:57

bestwish 發表於 20-7-22 16:52
我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。 ...

其實這是事實,每年都有考得幾好,但無3322嘅學生被迫讀hd asso,呢班人本身讀到書,在hd階段就成為學霸了

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 16:59

pypy405 發表於 20-7-22 16:56
我想問dse 得18-19,可以入咩?見好多舊年最低分個個都係2x分,原本想既吾夠分入了
成績有點失望 但...我吾 ...

如理科,可搏一搏,如文科,只能target非熱門
用個網頁睇睇咩科有機會?自資的話我推薦恆大架
https://dse.myguide.hk

作者: pypy405    時間: 20-7-22 17:00

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 16:59
如理科,可搏一搏,如文科,只能target非熱門
用個網頁睇睇咩科有機會?自資的話我推薦恆大架
https://dse ...

Thx

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-7-22 17:01

我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。 ...

希望你女女 Appeal 成功,其實讀副學士嘅好多真係一心想上返大學,亦的確有啲人成績好好只係中文2咗,由其男生,所以讀 Asso 都要畀心機 GPA 要高先得。 而家已經比之前好咗,如果成績好好有星只係炒中文嘅,都有機會破格入到大學,當然呢個佔少數。

條條大路通羅馬,我大仔當年都係中文2咗,由 HD 上番八大, 只要佢哋肯讀大把機會。唔驶灰心,加油  

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-7-22 17:07

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 16:47
咁我又唔希望將target set得太低, 但求畢業就算, gpa得2都肉酸啦, 暫時希望keep到second up上平, 睇下點先
...

冇心機讀GPA先會咁低, 我仔話如果畢業連 second up 都拎唔到,真係會畀人笑死

作者: LingChiBaBa    時間: 20-7-22 17:16

去城大睇下揾唔揾到啱嘅。

作者: nicolemummy    時間: 20-7-22 17:29

妳可唔可以詳細寫個成績出來?因為學系在不同學科比重不同。我即刻畀個list妳

或者妳下載呢個excel. 它會計哂weighting同比較去年admission score.

作者: October.    時間: 20-7-22 17:53

如果理科,呢個分有機會,往年都見有人入到U, 今年學生少咗, 如果唔係一定要人某啲科,機會應該有。
作者: moniquechoy    時間: 20-7-22 18:08

你尋晚有沒有看學友社那個TALK, 佢有講, 今年18分以上的少過舊年1400人, 所以是有機會的. 你上網睇返

作者: pypy405    時間: 20-7-22 18:21

moniquechoy 發表於 20-7-22 18:08
你尋晚有沒有看學友社那個TALK, 佢有講, 今年18分以上的少過舊年1400人, 所以是有機會的. 你上網睇返
...

好 謝謝

作者: pypy405    時間: 20-7-22 18:33

想問如果appeal 成績 8月19先出 但jupas又要13號前比錢 咁appeal米冇意思

作者: challenging    時間: 20-7-22 18:39

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你好,其實她最喜歡韓文,她之前都有報高級文憑韓文,所以喺呢度在想問清楚,是否讀韓文會好啲?會有前途
作者: pypy405    時間: 20-7-22 18:42

nicolemummy 發表於 20-7-22 17:29

妳可唔可以詳細寫個成績出來?因為學系在不同學科比重 ...

中(3,4(作文),3)結果3 / 英 (4,5*,5,5**)結果得5。 Math 4/m2: 2/ 其餘係3,3
我依加想appeal 英文同中文

作者: miriam    時間: 20-7-22 18:42

全 5 但中文 2 都有機會入 U, 我家姐細仔就係咁, 26 分入 CU, 但要佢補考返 AL 中文, 合格就得, Y2 轉左去 HKU 讀

作者: bestwish    時間: 20-7-22 19:03

miriam 發表於 20-7-22 18:42
全 5 但中文 2 都有機會入 U, 我家姐細仔就係咁, 26 分入 CU, 但要佢補考返 AL 中文, 合格就得, Y2 轉左去  ...

Jupas 系統點派? 系統只睇數據

作者: miriam    時間: 20-7-22 19:05

bestwish 發表於 20-7-22 19:03
係呀!都係要senior year entry 先得law
睇你地傾放榜後 J / NJ 既野, 我真係好鬼驚..................

完全唔知我個位想點...............

作者: nicolemummy    時間: 20-7-22 19:14

pypy405 發表於 20-7-22 18:42
中(3,4(作文),3)結果3 / 英 (4,5*,5,5**)結果得5。 Math 4/m2: 2/ 其餘係3,3
我依加想appeal  ...

5,3,4,3,3,3,2

我當2科electives 係chem bio.如果唔係請告之。

JS1071, JS1072, JS1073 cityu data science
JS1202 chemistry
JS1207 mechanical eng
JS1211 biomedical eng
JS7802 LN philo
JS7905 visual studies
JS7200 BBA
JS7216 risk and insurance
JS7225 data science
JS7123 global liberal arts
no CuHk
ouhk all but JS9550
no Eduhk
no HKUST
no HKU
no PolyU
CIHE all SSSDP
CHC all SSSDP
HSUHK all SSSDP
no TWC

作者: nicolemummy    時間: 20-7-22 19:15

nicolemummy 發表於 20-7-22 19:14
5,3,4,3,3,3,2

我當2科electives 係chem bio.如果唔係請告之。

妳畀個email我我send個list畀妳

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 19:17

pypy405 發表於 20-7-22 18:33
想問如果appeal 成績 8月19先出 但jupas又要13號前比錢 咁appeal米冇意思

14/8先俾按金留main round offer
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果
留意:
如main round無留位,又無升grade,當自動放棄聯招,唔會有下一輪派位
如Main round無留位,之後dse升grade,main round嘅位當已放棄,可再選科,但如結果唔理想都唔會R得返main round offer個位
Main round有留位而又dse升呢,最差情況係會維持原判,唔會因改選而影響到本來offer

作者: pypy405    時間: 20-7-22 19:49

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 19:17
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果 ...

Thx

作者: pypy405    時間: 20-7-22 19:50

nicolemummy 發表於 20-7-22 19:15
妳畀個email我我send個list畀妳

Helo pls Chk

作者: bestwish    時間: 20-7-22 19:56

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 19:17
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果 ...

即係一定要先accept main round 再交留位費先,接受左offer 之後都可以等second  round 放榜,是嗎?

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 20:07

bestwish 發表於 20-7-22 19:56
即係一定要先accept main round 再交留位費先,接受左offer 之後都可以等second  round 放榜,是嗎?
...

>>即係一定要先accept main round 再交留位費先
如唔接受,又appeal失敗,當放鬆jupas
如唔接受,appeal成功但派得唔班想,都只能硬食(拎唔返main round offer)

>>接受左offer 之後都可以等secondround 放榜,是嗎?是的

作者: bestwish    時間: 20-7-22 20:12

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 20:07
>>即係一定要先accept main round 再交留位費先
如唔接受,又appeal失敗,當放鬆jupas
如唔接受,appeal成 ...

明白,謝謝

因為我網上見到有人話如果接受左offer, 就算appeal成功都 都只能維持原判。

是否appeal 一定唔會減分,只會不變或加分?

作者: oichai    時間: 20-7-22 20:40

呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD 科目,是否仍有機會?因為沒有再報其它後備的課程。

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 21:02

bestwish 發表於 20-7-22 20:12
明白,謝謝

因為我網上見到有人話如果接受左offer, 就算appeal成功都 都只能維持原判。

佢老點了

聯招網頁有教,應先接受main round offer,然後點填表
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/request-for-reconsideration-of-application-based-on-upgraded-hkdse-examination-results-on-subject-levels-grades-after-rechecking-and-remarking/

至於唔接受=放棄=撈唔返main round offer,係上年有人討論但搵唔到結果,我自己打去jupas offer問職員的

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 21:04

bestwish 發表於 20-7-22 20:12
明白,謝謝

如已接受main round offer ,改選時應在名單上面排N間 (main round offer=第N+1選項)
咁系統會由新排序1-N咁考慮,如果無一間收,就會俾返之前已接受的main round offer申請人

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 21:05

oichai 發表於 20-7-22 20:40
呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD ...

可以的,現階段會開始另一round面試

作者: nicolemummy    時間: 20-7-22 21:22

oichai 發表於 20-7-22 20:40
呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD ...

可以給我email, 我給妳一個list

可以consider:
JS1091 cityu building
JS1093 architecture

但polyu HD不夠分
eduhk HD也不夠分

作者: oichai    時間: 20-7-22 21:47

咁我是否再報HD?

作者: bestwish    時間: 20-7-22 22:04

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 21:04
如已接受main round offer ,改選時應在名單上面排N間 (main round offer=第N+1選項)
咁系統會由新排序1 ...

sorry 我都唔係好明。

咩叫排N間? 咩係 1+N ? 咩係 1-N ?

即改選時佢會有N位置比你填? 點解唔係自動? 因為個offer 係Jupas 派。

唔好意思。麻煩你。我一舊雲咁。

作者: Charlotte_mom    時間: 20-7-22 22:27

bestwish 發表於 20-7-22 22:04
sorry 我都唔係好明。

咩叫排N間? 咩係 1+N ? 咩係 1-N ?

你睇我上面93樓條 jupas link中 「已獲得正式遴選取錄資格的申請人需注意事項」一段,有圖片說明
因覆核成績後,會高分左,學生選擇會同main round不同,所以係上網再填志願的

作者: moniquechoy    時間: 20-7-22 22:57

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 21:04
咁系統會由新排序1 ...
解釋好清楚!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5