教育王國

標題: 優才 vs 播道 vs 福附 [打印本頁]

作者: gm147    時間: 20-6-23 14:17     標題: 優才 vs 播道 vs 福附

三間語境差唔多,直升機會又大,如果不考慮地點點揀?thx!
作者: Poyau    時間: 20-6-23 14:23     標題: 回覆樓主:

優才/播道一條龍 福附非全收

作者: jtw_ki    時間: 20-6-23 14:56

真係好難揀,如果以成績嚟睇,優才band 1b,播道/福附band 1c。但優才轉校長,唔知轉校長後會點,而且嚟緊開ib,唔肯定學校可唔可以平衡ib同dse嘅成績,定還是會似真道咁一面倒。

優才- dse成績高d,嚟緊有ib揀
福附- 語境幾好,但中學唔係100%直升
播道- 關愛聞名

作者: gm147    時間: 20-6-23 22:34

Poyau 發表於 20-6-23 14:23
優才/播道一條龍 福附非全收
優才唔得谷到你得,但福附升中條件唔辣,正常應該上到吧?
作者: gm147    時間: 20-6-23 22:35

jtw_ki 發表於 20-6-23 14:56
真係好難揀,如果以成績嚟睇,優才band 1b,播道/福附band 1c。但優才轉校長,唔知轉校長後會點,而且嚟緊 ...
閣下都好熟,咁想問三間體育音樂方面如何比較?
作者: chanjayden1002    時間: 20-6-24 00:18

真係好難揀,如果以成績嚟睇,優才band 1b,播道/福附band 1c。但優才轉校長,唔知轉校長後會點,而且嚟緊 ...

真道一面倒?請問是什麼意思?

作者: Poyau    時間: 20-6-24 00:26

chanjayden1002 發表於 20-6-24 00:18
真道一面倒?請問是什麼意思?

真道IB成績全港名列前茅
但係DSE成績就只有B2A水平

作者: poonseelai    時間: 20-6-24 06:44

優才首屆ib生今年畢業,遇着疫情不用考試,今年睇睇ib and dse 公布成績就知有無影響

作者: hkpapa852    時間: 20-6-24 07:55

poonseelai 發表於 20-6-24 06:44
優才首屆ib生今年畢業,遇着疫情不用考試,今年睇睇ib and dse 公布成績就知有無影響
...

其實PG應該已有了吧!但好似未見有學校提過今年IB既成績。

反而今年只得PG,會否影響大學生收生取向亦係另一問題。

作者: poonseelai    時間: 20-6-24 08:21

hkpapa852 發表於 20-6-24 07:55
其實PG應該已有了吧!但好似未見有學校提過今年IB既成績。

反而今年只得PG,會否影響大學生收生取向亦係 ...

不会公布PG啦, 如跟最後成績有落差会好肉酸,等7月頭出成績。

作者: hkpapa852    時間: 20-6-24 08:25

poonseelai 發表於 20-6-24 08:21
不会公布PG啦, 如跟最後成績有落差会好肉酸,等7月頭出成績。

7月頭仲有咩成績會出?
仲有校內試成績未公佈?

作者: poonseelai    時間: 20-6-24 09:19

hkpapa852 發表於 20-6-24 08:25
7月頭仲有咩成績會出?
仲有校內試成績未公佈?

ib 7月5日公布成績,它之前已公布了取消考試後如何定最後成績

作者: hkpapa852    時間: 20-6-24 11:57

poonseelai 發表於 20-6-24 09:19
ib 7月5日公布成績,它之前已公布了取消考試後如何定最後成績

噢!所以學校只係俾PG去IBO,IBO再會按佢地既評核去決定最終分數?

作者: poonseelai    時間: 20-6-24 12:33

hkpapa852 發表於 20-6-24 11:57
噢!所以學校只係俾PG去IBO,IBO再會按佢地既評核去決定最終分數?

https://www.ibo.org/news/news-about-ib-schools/the-assessment-and-awarding-model-for-the-diploma-programme-may-2020-session/

我知以往學校會送部分internal assessment 去 ibo 做 moderation, 今次全部要送去評分

作者: chanjayden1002    時間: 20-7-8 09:15

Poyau 發表於 20-6-24 00:26
真道IB成績全港名列前茅
但係DSE成績就只有B2A水平

請問什麼是B2A

作者: Poyau    時間: 20-7-8 09:20

chanjayden1002 發表於 20-7-8 09:15
請問什麼是B2A

真道2019年3322率51.4%
據此 學校屬B2A(3322: 50-70%)水平

作者: jtw_ki    時間: 20-7-8 09:40

chanjayden1002 發表於 20-7-8 09:15
請問什麼是B2A

Band 2頭

作者: miujoey    時間: 20-7-8 10:53     標題: 回覆樓主:

今年真道 ib出了2狀元

作者: poonseelai    時間: 20-7-8 10:59

miujoey 發表於 20-7-8 10:53

真道公布成績方法好特別,今年公布27分或以上%, 以往都係同其他學校公布30分或以上。24分係合格,27分就唔知點解

May 2020 IB Examination Results (Eighth Cohort of IB Students)

IB graduates
from Logos Academy
Worldwide
(May 2019)
40 points or above
21.1%
9.8%
35 points or above
76.3%
32.5%
27 points or above
100.0%
86.0%
Mean Score
36.9
29.7

作者: jtw_ki    時間: 20-7-8 11:12

miujoey 發表於 20-7-8 10:53

但今年平均分跌咗

作者: PeterWong2012    時間: 20-7-8 18:29

作者: poonseelai    時間: 20-7-8 18:35

PeterWong2012 發表於 20-7-8 18:29
估計該校IB 學生最底分係27分... 報27分仍可以報100%...

又或者校方覺得30分以上%唔理想,搬少少龍門,話時話,未見到優才公布ib成績

作者: PeterWong2012    時間: 20-7-9 09:43

作者: poonseelai    時間: 20-7-9 10:13

PeterWong2012 發表於 20-7-9 09:43
優才公怖左第一屆IB 成績比優中家長,可以去我另一個帖到睇:

2019-2020 香港IB 學校成績排名

thanks, 睇校方公布,似乎比它預期低

作者: PeterWong2012    時間: 20-7-9 10:20

作者: islz    時間: 20-7-13 17:06

PeterWong2012 發表於 20-7-9 10:20
早兩個月,IB 宣布取消written public exam 時,優才校方接受訪問時已講這安排會對他們的學生不利...

htt ...

今年IB評分點評?計學校好似難度高d.

作者: islz    時間: 20-7-13 17:12     標題: 回覆樓主:

福建小學全港排名300

直資排名 18
觀塘區排名 21
全港排名 300

網上留言:
校長不知怎樣教導老師,有外籍老師大聲責備學生,又把學生的書包掉在課室發洩情緒,本地老師英文發音不標準及英文課程又深又錯
若外籍老師會廣東話就更好,但他們好像不太想和家長溝通和協助家長

老師照書讀,完全唔識教,課程艱深,遠超小朋友能力。

我喺呢間做過,論壇好多自己人打手,只有唱好,真喺咁好為何需妻打手。

https://www.bookofschool.com/hk/bos/school-details-3564.html?id=3564

作者: 73662710    時間: 20-7-13 18:05

islz 發表於 20-7-13 17:12
福建小學全港排名300

直資排名 18
雖然我們沒有選擇福小,但是它是一間非常好的學校,。Of course, far from perfect.既然已經離開,放過自己,放過别人。

作者: swytca    時間: 20-7-13 20:03

作者: deco99    時間: 20-7-13 21:17

swytca 發表於 20-7-13 20:03
我估真道IB top個點都係插班來額,如果我的子女上完中三,成績不錯,想轉考IB,男拔同spcc是好難插班入的, ...

你估都要有根據,今年狀元乜情況我唔知,但舊年43、44果幾個好似都係由小一入讀。真道學費平,學制特別,學生出國人數無咁多,插班生比其它ib學校少。但你如果了解ib就應該知唔好只睇成績,ib選科好大學問,喺香港好多人只識睇分數。

作者: hkpapa852    時間: 20-7-14 04:15

deco99 發表於 20-7-13 21:17
你估都要有根據,今年狀元乜情況我唔知,但舊年43、44果幾個好似都係由小一入讀。真道學費平,學制特別, ...

IBDP選科策略的確可以谷高學生個分同易1D入香港堆大學,反正香港堆大學無外國要求咁高

作者: 沈大C    時間: 20-7-14 08:37

回覆 islz 的帖子

呢個論壇唔比講學校壞話,尤其是直資,好多公關做野
福小係全港最勁既學校之一
陸小校舍係全港最大之一

作者: miujoey    時間: 20-7-14 09:35

deco99 發表於 20-7-13 21:17
你估都要有根據,今年狀元乜情況我唔知,但舊年43、44果幾個好似都係由小一入讀。真道學費平,學制特別, ...

真道全數收親生仔, ib 果班亦都是親生仔女所以最好參考番真正用家, 外人講的不能作準

作者: PeterWong2012    時間: 20-7-14 10:59

作者: islz    時間: 20-7-14 11:48

沈大C 發表於 20-7-14 08:37
回覆 islz 的帖子

呢個論壇唔比講學校壞話,尤其是直資,好多公關做野

我最鍾意踢爆, 撕破冇品賤格公關. 仲要同我嘈.總之我見一個就踢爆一個, 我有無限電話號碼, 時間, 文字, EMAIL, 心情,去堅守真道.

因為我聽完依間學校簡介會覺得好差, 講事實出黎卻比公關公司嘈, 我仲有幾樣野未爆.
不過睇下關公表現點先啦. 吹大就一定踢爆, 唔吹就由得你賣廣告, 不過都會不定期出黎.
係時候轉公關公司啦.

作者: hohoyakathy    時間: 20-7-14 12:35

73662710 發表於 20-7-13 18:05
雖然我們沒有選擇福小,但是它是一間非常好的學校,。Of course, far from perfect.既然已經離開,放過自己 ...

Can't agree anymore       

作者: hkpapa852    時間: 20-7-14 13:56

PeterWong2012 發表於 20-7-14 10:59
香港堆大學,取錄IB 所要求既分數,一般高過外國既大學

香港本地大學收IB 最底要求係30分,外國大學二十幾 ...
外國會睇埋兩科語文用Lang A定Lang B考, 同埋係HL定SL
香港既大學, 只睇分數, 話之你HL定SL, Lang A定Lang B

作者: PeterWong2012    時間: 20-7-14 16:32

作者: Mathew0214    時間: 20-7-14 20:35

islz 發表於 20-7-13 17:12
福建小學全港排名300

直資排名 18

學校係點
問在讀家長最真實
九成學生升band 1排300
原來香港咁多band 1學校
Book of school 都信

來說是非者 便是是非人
睇你啲留言都替你辛苦

作者: hohoyakathy    時間: 20-7-15 12:38     標題: 回覆樓主:

Totally agree! 明眼人都知乜野事
放過人地等如放過自己

作者: Chf1983    時間: 20-7-18 10:49     標題: 回覆樓主:

真道最叻個班去晒讀IB

作者: bean7714    時間: 20-7-19 02:35

islz 發表於 20-7-14 11:48
我最鍾意踢爆, 撕破冇品賤格公關. 仲要同我嘈.總之我見一個就踢爆一個, 我有無限電話號碼, 時間, 文字, EM ...

我連繼兩年都有參加福附的簡介會,感覺校長好有熱誠和拼勁,學校的配套設施都好好,今年睇了幾間直資的簡介會,福附俾我的印象是最深刻和全面,唔明白你點解覺得福附簡介會好差⋯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5