教育王國

標題: 平兆 [打印本頁]

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-10 23:59     標題: 平兆

今日interview小朋友表現如何?

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-11 00:11     標題: 回覆樓主:

其實點先可以知道有幾多個叩門位?

作者: jktmami    時間: 20-6-11 06:37

honeybibibibi 發表於 20-6-10 23:59
今日interview小朋友表現如何?

我小朋友10分鐘左右出返嚟,老師話走得嘞,無見家長。小朋友話見到老師寫咗個總分。唔係高分,所以我哋預咗唔得。

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-11 10:55

jktmami 發表於 20-6-11 06:37
我小朋友10分鐘左右出返嚟,老師話走得嘞,無見家長。小朋友話見到老師寫咗個總分。唔係高分,所以我哋預 ...

我小朋友即時second in埋,佢睇唔到總分,只知細分應該每項係10分滿分。

作者: jktmami    時間: 20-6-11 11:33     標題: 回覆樓主:

我哋冇second in, 咁應該無行嘞。
想問吓second in問啲咩?

作者: Bearyguy    時間: 20-6-11 19:13

請問有人今日IN校長(ROUND 3)?我張表係綠色,我見到有D人同我一樣綠色,有D人紅色,紅色代表ROUND3?
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-11 19:30

Bearyguy 發表於 20-6-11 19:13
請問有人今日IN校長(ROUND 3)?我張表係綠色,我見到有D人同我一樣綠色,有D人紅色,紅色代表ROUND3? ...

我尋日in係哈肉色紙架啵

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-11 19:32

Bearyguy 發表於 20-6-11 19:13
請問有人今日IN校長(ROUND 3)?我張表係綠色,我見到有D人同我一樣綠色,有D人紅色,紅色代表ROUND3? ...

其實會唔會只係用黎分日子同分時段咋?

作者: Bearyguy    時間: 20-6-11 20:28

咁即係仲有一線生機多謝解答

作者: venuswang    時間: 20-6-11 22:05     標題: RE: 平兆

回覆 Bearyguy 的帖子

想問下張綠色紙係in完2nd派的?
作者: Bearyguy    時間: 20-6-12 00:44

回覆 venuswang 的帖子

綠色form 係一開始叫interview 果張,我誤會左second in 完覺得好,派另一張比佢in 校長
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-12 01:10

Bearyguy 發表於 20-6-12 00:44
回覆 venuswang 的帖子

綠色form 係一開始叫interview 果張,我誤會左second in 完覺得好,派另一張比佢in ...

其實多唔多人可以入到second in架呢?

作者: Bearyguy    時間: 20-6-12 06:21

回覆 honeybibibibi 的帖子

我3:40 時段目測最少10 個小朋友有

作者: alison422    時間: 20-6-12 07:40

jktmami 發表於 20-6-11 11:33
我哋冇second in, 咁應該無行嘞。
想問吓second in問啲咩?

2nd in 問左好多野……問埋家長、in左半小時……問小孩來做乜、面試做乜 知吾知乜学校

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-12 09:42

Bearyguy 發表於 20-6-12 06:21

我3:40 時段目測最少10 個小朋友有

都咁多....
競爭好激烈

作者: babiii-o_o    時間: 20-6-13 11:35

第一間見完俾張蝦肉色既
之後去左見一個黑長直髮既女仕
我上網睇好似係校長
係咪無3rd in 只有2nd in?
作者: Topakkin    時間: 20-6-13 13:09

昨天已派彩
作者: tingdaplace    時間: 20-6-13 13:26

回覆 Topakkin 的帖子

?已經有人有offer??
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-13 13:38

Topakkin 發表於 20-6-13 13:09
昨天已派彩

下?
平兆定德兆呀?

作者: Buzz99129    時間: 20-6-13 22:40

我小女都係second in咗一位主任的,佢好肯定說今日只會in主任的,要到6月尾30號之前先會收到信去第三次in 副校/校長~而今次 second in 完主任之後會交比副校&校長決定邊個先有第三次interview 機會的~
我都問得好清楚架~大家都唔使灰心住,應該無咁快會有消息的。

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-13 22:45

Buzz99129 發表於 20-6-13 22:40
我小女都係second in咗一位主任的,佢好肯定說今日只會in主任的,要到6月尾30號之前先會收到信去第三次in  ...

多謝解答。
個心離一離,以為無望啦!
6月底前收信我知呀!但唔知仲有3in呢樣野,我以為已經可以出結果架啦

作者: Buzz99129    時間: 20-6-13 23:07

要 3 in呀~第三次就係家長同小朋友一齊in 副校/校長了,第三次係最後面試了!大家加油~!

作者: Topakkin    時間: 20-6-14 09:29

甘奇怪,有5-6個家長 剛入小一 群,話扣門入
作者: Bearyguy    時間: 20-6-14 10:16

已經叩門成功可能就係我見到轉左顔色紙果d小朋友...
作者: tingdaplace    時間: 20-6-14 10:48

應該係講德兆吧,咁岩果幾日派offer
作者: boyandes    時間: 20-6-14 14:14     標題: 回覆樓主:

大家都不用太擔心、我是過來人、去年都是和大家一樣扣平兆、不過今年新校長新作風、又有疫情影響、所以同上年有些不同、上年一日過1st in  如果pass 就有張紙上一層2nd in, in 完都好晚了、之後幾日就有結果、上年以號碼估計約200人 in, 2nd in 約30-50人、
但重點係音樂椅仲未停好多人會走、上年都有人沒有2nd  in 入到、有幾多就唔清楚、不過一定多個一個、希望在明天、大家加油!

作者: Topakkin    時間: 20-6-14 14:52

今年平兆好似受歡迎左
作者: OP妮歌    時間: 20-6-14 15:41

新校長比人感覺關心小朋友,面試前在禮堂等時,校長有逐個同小朋友打招呼傾幾句

作者: jktmami    時間: 20-6-14 17:58

boyandes 發表於 20-6-14 14:14
大家都不用太擔心、我是過來人、去年都是和大家一樣扣平兆、不過今年新校長新作風、又有疫情影響、所以同上 ...

想clarify一下,係指上年有人冇2nd in都收咗?

作者: boyandes    時間: 20-6-14 18:20     標題: 回覆樓主:

係、唔只一個、不過可能要等一等

作者: venuswang    時間: 20-6-14 18:42

boyandes 發表於 20-6-14 14:14
大家都不用太擔心、我是過來人、去年都是和大家一樣扣平兆、不過今年新校長新作風、又有疫情影響、所以同上 ...
咁上年即係唔駛3in呀?
作者: boyandes    時間: 20-6-14 19:06     標題: 回覆樓主:

正常不用、之後有沒有個別例子就唔知、去年最後沒有2nd in 都收了、証明有上2樓2nd in 就算未有call都好大好大機會、加油! 不過新校長可能玩法有變

作者: Topakkin    時間: 20-6-14 19:32

入唔到2nd in , 而又入到 果D ,都係靠 同宗幼稚園 校長 推薦 .....今年新校長 唔知會點玩法呢......
作者: jktmami    時間: 20-6-14 20:42

boyandes 發表於 20-6-14 18:20
係、唔只一個、不過可能要等一等

多謝告之!希望音樂椅仲喺度轉緊啦!

作者: tingdaplace    時間: 20-6-14 20:52

大家2nd in完,佢係收返左綠色紙,定係俾返你?
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-14 20:59

tingdaplace 發表於 20-6-14 20:52
大家2nd in完,佢係收返左綠色紙,定係俾返你?

我果張係哈肉色架,俾返我。

作者: venuswang    時間: 20-6-14 21:35

我無綠色紙,又無肉色紙,但有2nd in,唔知又咩玩法🤔
作者: siripapa    時間: 20-6-14 21:37     標題: 回覆樓主:

加油
音樂椅有排轉
前年收左reject letter
第二朝收call waiting

作者: alison422    時間: 20-6-14 22:27

我2nd in完、比左張綠色紙我、老師話月底会收信知結果、冇話有3rd in 喎
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-14 22:32

alison422 發表於 20-6-14 22:27
我2nd in完、比左張綠色紙我、老師話月底会收信知結果、冇話有3rd in 喎

果張係咪你帶去interview 張面見紙黎架?

作者: alison422    時間: 20-6-14 23:09

honeybibibibi 發表於 20-6-14 22:32
果張係咪你帶去interview 張面見紙黎架?
不是!
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-14 23:12

alison422 發表於 20-6-14 23:09
不是!

可否分享下,到底張線色紙既內容係d咩?

作者: venuswang    時間: 20-6-14 23:17

我都好想知綠色紙既內容是什麼?因為我只得一張帶去面試既紙!
作者: alison422    時間: 20-6-14 23:50

venuswang 發表於 20-6-14 23:17
我都好想知綠色紙既內容是什麼?因為我只得一張帶去面試既紙!
我最記得寫左 in 佢嘅老師名、用印章吸的!
作者: alison422    時間: 20-6-14 23:51

個個2nd in 也有呢張紙架?
作者: alison422    時間: 20-6-14 23:52

走之前老師比……我仲心諗做乜比張紙我……

作者: OP妮歌    時間: 20-6-15 00:18

我哋無,得面試嗰張紙比番。
阿仔話1st in老師有讚佢話答啱哂問題

作者: boyandes    時間: 20-6-15 06:27     標題: 回覆樓主:

照計呢幾日應該會收call 先、問下家長會不會來讀?之後先補信

作者: bat330    時間: 20-6-15 19:37

請問今日有冇人收到電話?等左幾日啦,唔知有無機
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-15 20:55

bat330 發表於 20-6-15 19:37
請問今日有冇人收到電話?等左幾日啦,唔知有無機

還未

作者: Topakkin    時間: 20-6-16 08:59

今天好多扣門生家長,係門口俾求位信
作者: bat330    時間: 20-6-16 09:49

呢家長甘快手,難道真的call左人?

作者: venuswang    時間: 20-6-16 10:56

請問有冇人收到call呀?
作者: OP妮歌    時間: 20-6-16 11:59

無收到, 佢會唔會月尾先寄

作者: bat330    時間: 20-6-16 12:10

回覆 OP妮歌 的帖子

我谂唔會,或者收左個d家長冇上來報喜
作者: QQ1990    時間: 20-6-17 11:17

1. 之前call咗人嘅係德兆
2. 打咗去平兆,副校話因為仲要進行篩選,所以「末call」人
3. 正常情況下會有第三次面見,直接見副校/校長
作者: OP妮歌    時間: 20-6-17 11:23

回覆 QQ1990 的帖子

仲要見第三輪...
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-17 11:27

OP妮歌 發表於 20-6-17 11:23

仲要見第三輪...

仲有第三輪,好痛苦喎!
之前真係無聽佢地提過。

作者: bat330    時間: 20-6-17 12:20

係咯,老師淨係講無論得唔得6月30號會寄信
作者: Topakkin    時間: 20-6-17 13:55

寄得信俾你就唔駛諗 ,通常都係電話通知 再補信 7月頭注冊 ,確實有幾個 幼稚園家長通知 已收到平兆通知
作者: Topakkin    時間: 20-6-17 13:58

Sorry , 唔係唔駛諗,如果收信唔得 都可以 日日 煩下 校長 ,誠意搭救。始終實有人走
作者: sisbro    時間: 20-6-17 14:12

Topakkin 發表於 20-6-17 13:58
Sorry , 唔係唔駛諗,如果收信唔得 都可以 日日 煩下 校長 ,誠意搭救。始終實有人走 ...

加油

作者: bat330    時間: 20-6-17 14:39

回覆 sisbro 的帖子

呢個新校長真係唔知怎玩法,收d又剩d玩三輪
作者: vickyshih    時間: 20-6-17 15:11

可能唔知自己想點

作者: babiii-o_o    時間: 20-6-17 15:15

下面有人話有幾個家長收到call你幾時問學校
真係好緊張

作者: QQ1990    時間: 20-6-17 15:22

回覆 babiii-o_o 的帖子

今朝問,佢話末call的
作者: bat330    時間: 20-6-17 15:48

唉!我知道機會非常渺茫了,都係唔死心
作者: boyandes    時間: 20-6-17 16:50     標題: 回覆樓主:

唔好太灰心、好學校還有很多、可能未call 完呢!
去年我註朋時看到紙上有約28個學生名(可能十幾個叩門位加十幾個抽入冇take offer, 估計差不多用哂有上2樓2nd in的quota),之後whats app group 入面到7月上旬都仲有幾人入group 、
佢地係學校打比佢、叫再in 多次(可能就係傳說中的3rd in)

作者: Topakkin    時間: 20-6-17 17:09

無錯,今年可能多D扣門位,總會有人 take 其他 offer .
作者: grassyy    時間: 20-6-17 17:18

Topakkin 發表於 20-6-17 17:09
無錯,今年可能多D扣門位,總會有人 take 其他 offer .

Hi, 請問是否平兆的學生家長?

作者: bat330    時間: 20-6-18 14:01

有無人有最新消息
作者: Topakkin    時間: 20-6-18 14:09

你們是否 111?
作者: bat330    時間: 20-6-18 14:49

唔係,我111德兆
作者: babiii-o_o    時間: 20-6-18 15:01

我都係111德兆平兆第7志願

作者: Topakkin    時間: 20-6-18 15:51

收call 多數 111 ,另外如果你中其他 聖公會 小學,就唔駛諗。如果有111 ,而未有call .可以再靠誠意瓜。
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-18 15:53

Topakkin 發表於 20-6-18 15:51
收call 多數 111 ,另外如果你中其他 聖公會 小學,就唔駛諗。如果有111 ,而未有call .可以再靠誠意瓜。 ...

How do you know?
是否平兆家長?可以分享多d嗎?

作者: Topakkin    時間: 20-6-18 15:53

不過我每年認識 D 家長 ,德兆 111 都會有「煩」下校長,最後扣到,希望幫到你
作者: honeybibibibi    時間: 20-6-18 15:57

Topakkin 發表於 20-6-18 15:53
不過我每年認識 D 家長 ,德兆 111 都會有「煩」下校長,最後扣到,希望幫到你 ...

但我都唔明點解call左d家長,但有家長打去又話未call,call左又點解要厄人未call呢?如果call左部分又唔直接講,咁其實即係咩意思呢?
真古怪   

作者: Topakkin    時間: 20-6-18 15:57

QQ1990 發表於 20-6-17 15:22
回覆 babiii-o_o 的帖子

今朝問,佢話末call的
我記得以前扣門時好多學校書記都係咁答 ,唔真你煩瓜。希望你啱 call 到你。
作者: Bearyguy    時間: 20-6-18 16:33

1-1-1 已經收CALL都無可厚非,如果佢地小朋友已經達標,冇理由益我地呢班 NON 1-1-1
我IN完主任有講之後如果有機會就係IN校長/副校
估計而家情況係目前空空缺已經比1-1-1食哂
之後如果有位,就係我地同未達標1-1-1爭...

作者: bat330    時間: 20-6-18 17:18

估計應該收左部分111且評分又高個d小朋友,如果唔係呢d叻既小朋友唔等call會比其他學校收左,所以平兆要快手d收左先
作者: venuswang    時間: 20-6-18 17:51

Topakkin 發表於 20-6-18 15:53
不過我每年認識 D 家長 ,德兆 111 都會有「煩」下校長,最後扣到,希望幫到你 ...
請問「煩」下校長係去學校門口等見佢?定係寫信呀?
作者: Berrywan    時間: 20-6-22 11:22

6月11日面完老師就可以走 接著上星期四打黎話星期六有得second in 見了半個鐘 但只見了主任 沒有見校長同副校 只是跟他們打了下招呼
咁係唔係機會不大 沒有見到校長(emoji)

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-22 11:36

Berrywan 發表於 20-6-22 11:22
6月11日面完老師就可以走 接著上星期四打黎話星期六有得second in 見了半個鐘 但只見了主任 沒有見校長同副 ...

我同樓上幾個家長好似都係即日second in既...
但再call second in我諗都有機會,因為我地都仲未call offer架。

作者: Berrywan    時間: 20-6-22 11:39

咁唯有再等下啦 佢話今個星期會電話通知 唔該晒

作者: bat330    時間: 20-6-22 12:47

我好快要去派位個間交大訂啦,唔知怎算
作者: QQ1990    時間: 20-6-22 12:48

再問咗學校
1. 未call 3th in
2. 現在兄是call 走甩咗嘅second in

結論:仲要等......
作者: Twinscarmama    時間: 20-6-22 12:49

回覆 Berrywan 的帖子

請問你是否打電話問學校,因為我打去學校佢又話7月寄信通知結果
作者: Twinscarmama    時間: 20-6-22 12:50

請問是否真的要3 in
作者: Berrywan    時間: 20-6-22 12:51

Twinscarmama 發表於 20-6-22 12:49

請問你是否打電話問學校,因為我打去學校佢又話7月寄信通知結果 ...

我係星期六second in完 主任講的

作者: honeybibibibi    時間: 20-6-22 12:55

QQ1990 發表於 20-6-22 12:48
再問咗學校
1. 未call 3th in
2. 現在兄是call 走甩咗嘅second in

何謂走甩左既2nd in呀?

作者: Twinscarmama    時間: 20-6-22 12:57

我都係星期六second in, 唔知多唔多人second in
作者: Berrywan    時間: 20-6-22 13:00

Twinscarmama 發表於 20-6-22 12:57

我都係星期六second in, 唔知多唔多人second in

我唔知呀 因為阿仔影畢業相 我地改左最後一個見的
所以去到無晒面試既學生

作者: Twinscarmama    時間: 20-6-22 13:01

請問是否主任主動說會在衣個星期電話通知
作者: Berrywan    時間: 20-6-22 13:03

Twinscarmama 發表於 20-6-22 13:01

請問是否主任主動說會在衣個星期電話通知

係也

作者: Twinscarmama    時間: 20-6-22 13:05

謝謝,希望大家都好到通知啦
作者: boyandes    時間: 20-6-22 18:52

Berrywan 發表於 20-6-22 11:39
咁唯有再等下啦 佢話今個星期會電話通知 唔該晒

聽落都有機會、至少唔係叫你等收信。
今年回想其實老師最後說的話都有些玄機。所以出來不同的答案
但 收唔收小朋友、小朋友表現最重要、你2nd in一定有問問題、有 task , 做得好嗎?

作者: Berrywan    時間: 20-6-22 19:25

boyandes 發表於 20-6-22 18:52
聽落都有機會、至少唔係叫你等收信。
今年回想其實老師最後說的話都有些玄機。所以出來不同的答案
但 收唔 ...

無 真係全程家長陪同問屋企野
問家長期間 比本書阿仔睇 睇佢有冇耐性
完全無問學術
問學術係第一輪面試問

作者: Poyau    時間: 20-6-22 20:26

Topakkin 發表於 20-6-18 15:51
收call 多數 111 ,另外如果你中其他 聖公會 小學,就唔駛諗。如果有111 ,而未有call .可以再靠誠意瓜。 ...

請問意思係聖公會無互叩

作者: Topakkin    時間: 20-6-22 21:15

回覆 Poyau 的帖子

係 ,例如大抽獎入 油基顯 或基樂 ,就唔好諗住扣入 雙兆 ,抽到秀天,亦唔好諗住扣到聖愛德華。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5