教育王國

標題: 差不多四個月沒有返學, 月尾就考試............. [打印本頁]

作者: 常歡笑    時間: 20-6-9 15:12     標題: 差不多四個月沒有返學, 月尾就考試.............

中二生日日顧住打機, 完全漠視會留班的危機, 叫極都唔聽, 日日對住佢就來激死.
作者: yaijing    時間: 20-6-10 11:07

作者: jli008    時間: 20-6-10 12:13

作者: ahjoechan    時間: 20-6-10 16:51

唔緊要,95%的學生也是打咗幾個月機

作者: jli008    時間: 20-6-16 23:50

作者: little_yolky    時間: 20-6-17 17:10

jli008 發表於 20-6-16 23:50
對,小女也一样。

我。唔。相。信。你。女。女。都。玩。手。機!

作者: jli008    時間: 20-6-17 18:02

作者: little_yolky    時間: 20-6-17 18:31

jli008 發表於 20-6-17 18:02
回覆 little_yolky 的帖子

有,我們家睇的電視節目,都是女女在手機上看到說我們知才一起看. 手機玩什麼遊戲 ...

估唔到你女女都會玩手機。咁我阿大玩下手機我就隻眼開隻眼閉算了

作者: little_yolky    時間: 20-6-17 18:34

ahjoechan 發表於 20-6-10 16:51
唔緊要,95%的學生也是打咗幾個月機

學校鬼死咁多功課,阿女趕咗幾個月功課!

作者: jli008    時間: 20-6-17 23:41

作者: b3410    時間: 20-6-18 10:08

little_yolky 發表於 20-6-17 17:10
我。唔。相。信。你。女。女。都。玩。手。機!
我女電話一開機,就自動彈出“努力讀書,不要玩電話”
不過效果如何唔知,我諗至少佢自己叫做有insight

作者: little_yolky    時間: 20-6-18 11:10

b3410 發表於 20-6-18 10:08
不過效果如何唔知,我諗至少佢自己叫做有insight:wah ...

咦,點整㗎?想幫阿細整

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-18 11:27

little_yolky 發表於 20-6-18 11:10
咦,點整㗎?想幫阿細整
晌設定開機屏幕設定, 阿女都自己設定左.... 依家係 "就快考試, 努力!"  佢成日都改

作者: little_yolky    時間: 20-6-18 11:34

妹妹頭 發表於 20-6-18 11:27
晌設定開機屏幕設定, 阿女都自己設定左.... 依家係 "就快考試, 努力!"  佢成日都改
...

係咪即係改wall paper?

作者: gigayan    時間: 20-6-18 14:05

b3410 發表於 20-6-18 10:08
不過效果如何唔知,我諗至少佢自己叫做有insight:wah ...

我女間房都貼晒Memo “好去溫書,唔准睇電話”,停課個排係屋企個雪櫃門見到”食完早餐要溫書”

同你一樣,唔知佢最終效果點,起碼佢肯提醒自己.....

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-18 14:14

我知有兩個 app,一個叫 Forest: Stay focused 同 Study Bunny: Focus Time。Forest 嗰個係種樹,如果偷偷地用電話,就會殺死顆樹。Study Bunny 少啲人用,但 cute 啲,小朋友可能鍾意啲。
作者: b3410    時間: 20-6-18 14:25

little_yolky 發表於 20-6-18 11:34
係咪即係改wall paper?
ruby的推薦好好,還有其他類似時間管理的apps
作者: bbc2018    時間: 20-6-18 14:35

jli008 發表於 20-6-17 23:41
孩子已中学生,青春期又来臨,看家长自已啦。不影响学习下玩正常的。

電話好多用途,我小三已给電話,考試期間亦没有收電話,從细指導、引導,令佢自律。阿囡性格是難收電話。所以要早建立互信。
佢亦download 温書計時Apps. 挑戰温書時間,用咗幾日,覺得輸入浪費時間,不過佢已自己建立一套温書時間節奏。

作者: TwinWong    時間: 20-6-18 15:43

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 14:14

我知有兩個 app,一個叫 Forest: Stay focused 同 Study Bunny: Focus Time。Fo ...
Forest 嗰個係種樹, 大部份要考dse 個年學生都用

作者: medicine    時間: 20-6-18 16:02

little_yolky 發表於 20-6-17 18:34
學校鬼死咁多功課,阿女趕咗幾個月功課!
HTC好多功課?

我自己希望多啲功課,好過太少。

作者: little_yolky    時間: 20-6-18 16:36

medicine 發表於 20-6-18 16:02
HTC好多功課?

我自己希望多啲功課,好過太少。

平時返學無乜功課,長假就好多。停課=長假-》勁多功課!

作者: little_yolky    時間: 20-6-18 17:16

gigayan 發表於 20-6-18 14:05
我女間房都貼晒Memo “好去溫書,唔准睇電話”,停課個排係屋企個雪櫃門見到”食完早餐要溫書”

...

我果個只會令人發火叫佢:你好去瞓覺啦!成日做功課做到咁夜搞到一面暗瘡!

過年時寫揮春,我攞咗張「隨遇而安」俾佢。阿妹係「天道酬勤」。

作者: gigayan    時間: 20-6-18 17:44

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 14:14

我知有兩個 app,一個叫 Forest: Stay focused 同 Study Bunny: Focus Time。Fo ...

我都見我女set咗 time out 係 ig、YouTube 個到,用到某一時間就會暫停

作者: jli008    時間: 20-6-18 17:45

作者: little_yolky    時間: 20-6-18 17:57

jli008 發表於 20-6-18 17:45
我女兒衹有貼上小一時寫下的學業進步.

十點半便叫女兒不要溫,泡腳玩下機便刷牙去睡覺,但都要十一點半才睡~ ...

太夜了

作者: medicine    時間: 20-6-18 18:17

little_yolky 發表於 20-6-18 16:36
平時返學無乜功課,長假就好多。停課=長假-》勁多功課!
明白,唔該!

作者: medicine    時間: 20-6-18 18:20

jli008 發表於 20-6-18 17:45
我女兒衹有貼上小一時寫下的學業進步.

十點半便叫女兒不要溫,泡腳玩下機便刷牙去睡覺,但都要十一點半才睡~ ...
好奇問句,宜家成績大概係咩位置?將來選科有乜打算?想聼聼成功媽咪的經驗之談

作者: jli008    時間: 20-6-18 21:19

作者: kirstyau    時間: 20-6-21 22:42     標題: 回覆樓主:

阿大聽日就考History,Maths了。Li2日只見佢背西史,數冇乜點做。

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-22 07:39

kirstyau 發表於 20-6-21 22:42
阿大聽日就考History,Maths了。Li2日只見佢背西史,數冇乜點做。
我女都係今日開波,第一日中文卷一,卷二,昨天全日都係背背背。
作者: kirstyau    時間: 20-6-22 07:44

妹妹頭 發表於 20-6-22 07:39
我女都係今日開波,第一日中文卷一,卷二,昨天全日都係背背背。

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿妹投訴 佢啲梵音 騷擾阿妹溫書(呈一)

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-22 07:56

kirstyau 發表於 20-6-22 07:44

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿 ...
一個入房溫,一個晌廳溫囉,會唔會好d
作者: kirstyau    時間: 20-6-22 08:00

妹妹頭 發表於 20-6-22 07:56
一個入房溫,一個晌廳溫囉,會唔會好d

阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦,依家啲後生女溫書都講mood 點敢打斷佢。

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-22 09:18

kirstyau 發表於 20-6-22 08:00
阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦, ...
完全明白,我女都係四圍坐,好似念喃磨咁聲
作者: b3410    時間: 20-6-22 10:02

kirstyau 發表於 20-6-22 08:00
阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦, ...
最弊依家中學考試時間好長,全家靜音模式也要持續好耐。
作者: little_yolky    時間: 20-6-22 10:03

kirstyau 發表於 20-6-22 07:44

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿 ...

我哋剛剛倒轉,阿妹呈分,我同阿妹溫阿大話嘈住佢,咁就俾我鬧:個個都要溫書,巴士阿叔都要,又唔係得你一個要考試,嫌嘈就入房!

咁佢又唔入,係要響梳化喔

作者: b3410    時間: 20-6-22 10:04

妹妹頭 發表於 20-6-22 09:18
完全明白,我女都係四圍坐,好似念喃磨咁聲
我女上學期LS考60幾分覺得奇恥大辱,今次用咗好多時間溫LS,結果今日還要考econ, 完全唔記得溫,可能又要跌到見底。
作者: bbc2018    時間: 20-6-22 10:09

b3410 發表於 20-6-22 10:02
最弊依家中學考試時間好長,全家靜音模式也要持續好耐。
阿囡喜歡入房關門溫,全家真係靜咗好多,呢段時間我哋好唔慣平時佢多多聲

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-22 10:37

b3410 發表於 20-6-22 10:04
我女上學期LS考60幾分覺得奇恥大辱,今次用咗好多時間溫LS,結果今日還要考econ, 完全唔記得溫,可能又要跌 ...

你個女係S2? 其實LS有6X分都唔錯啦, 我女LS好好(因為佢係摩打手), 答得晒成份卷, 好過大部份同學, 至少有一頁唔夠時間做, 所以我女LS都有7X分, 接近80分, 已排級頭果10位了.... 下星期考LS, 佢已經話早一晚要擦定按摩膏

作者: b3410    時間: 20-6-22 10:57

妹妹頭 發表於 20-6-22 10:37
你個女係S2? 其實LS有6X分都唔錯啦, 我女LS好好(因為佢係摩打手), 答得晒成份卷, 好過大部份同學, 至少有 ...
S3, 佢之前LS可以考到90幾,接近級頭唔知點解上學期考到咁差,低過mean
不過佢一向成績起伏大,同一科都可以上落好大,睇化咗。

作者: jli008    時間: 20-6-22 12:46

作者: 瑩希媽媽    時間: 20-6-22 13:50

b3410 發表於 20-6-22 10:57
S3, 佢之前LS可以考到90幾,接近級頭唔知點解上學期考到咁差,低過mean
不過佢一向成績起 ...

我果個咪又糸Ls上次忘記帶計數,考得6x分,即跌左幾十名

作者: mtplee    時間: 20-6-23 19:59

回覆 常歡笑 的帖子

我個仔都打咗幾個月機,肯自動自覺學習嘅可能唔多
作者: little_yolky    時間: 20-6-24 20:43

mtplee 發表於 20-6-23 19:59
回覆 常歡笑 的帖子

我個仔都打咗幾個月機,肯自動自覺學習嘅可能唔多

無所謂啦,我個無打幾個月機,考試都係唔識既⋯⋯點解今年老師唔出淺D呢,唉!

作者: 海之風    時間: 20-6-24 22:32

little_yolky 發表於 20-6-24 20:43
無所謂啦,我個無打幾個月機,考試都係唔識既⋯⋯點解今年老師唔出淺D呢,唉!
...
唔使咁擔心,可能大家都唔識呢。

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-25 08:36

little_yolky 發表於 20-6-24 20:43
...
開始考啦咩?
作者: little_yolky    時間: 20-6-25 09:03

妹妹頭 發表於 20-6-25 08:36
開始考啦咩?

22號考啦,考到7號。

作者: b3410    時間: 20-6-25 09:04

妹妹頭 發表於 20-6-25 08:36
開始考啦咩?
我哋就來考完只剩下中史,bio

依家溫中史,我打算出手救援,希望中三最後一次中史考試冇太失禮。

作者: bbc2018    時間: 20-6-25 09:16

b3410 發表於 20-6-25 09:04

依家溫中史,我打算出手救援,希望中三最後一次中史考試冇太失禮。

會影響選科嗎?計全級名次嗎?

呢2科留後考

作者: bbc2018    時間: 20-6-25 09:22

...

考咗就唔好理,到時有驚喜呢!
其實我預咗考得深,亦寧願考得深

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-25 09:28

little_yolky 發表於 20-6-25 09:03
22號考啦,考到7號。
我地都係22/6開始了,考到3/7

作者: 妹妹頭    時間: 20-6-25 09:29

b3410 發表於 20-6-25 09:04

我相反,今次咩科都唔理佢,等佢自己黎,跌下等佢知驚。
作者: little_yolky    時間: 20-6-25 09:39

bbc2018 發表於 20-6-25 09:22
考咗就唔好理,到時有驚喜呢!
其實我預咗考得深,亦寧願考得深
...

仲諗住佢哋中一仔未考過試,又停咗幾個月課,可能會淺D嘛!搞到個個唔合格有乜謂呢

作者: gigayan    時間: 20-6-25 09:58

little_yolky 發表於 20-6-25 09:39
仲諗住佢哋中一仔未考過試,又停咗幾個月課,可能會淺D嘛!搞到個個唔合格有乜謂呢
...

中文其實係多嘢寫,課外個幾篇都唔難明,好過past paper個份..... 至於課文問題,多數都係問寫作手法和文章對比,應該難唔到阿大.....

作者: b3410    時間: 20-6-25 10:41

bbc2018 發表於 20-6-25 09:16
會影響選科嗎?計全級名次嗎?

呢2科留後考
計,總分會影響選科。不過佢應該有的揀,除非今次考太差。佢哋中英計double, 所以中文如果低分好蝕底。
作者: little_yolky    時間: 20-6-25 10:48

gigayan 發表於 20-6-25 09:58
中文其實係多嘢寫,課外個幾篇都唔難明,好過past paper個份..... 至於課文問題,多數都係問寫作手法和文 ...

但係佢返嚟個表情⋯⋯

作者: bbc2018    時間: 20-6-25 10:59

little_yolky 發表於 20-6-25 09:39
...

中文其實還有聆聽、寫作,是睇全部的,你哋應該亦有其他時間會計分的。學校有經驗出卷的,亦唔好睇小其他同學

作者: little_yolky    時間: 20-6-25 11:04

bbc2018 發表於 20-6-25 10:59
中文其實還有聆聽、寫作,是睇全部的,你哋應該亦有其他時間會計分的。學校有經驗出卷的,亦唔好睇少其他 ...

咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高分,拉埋應該合格既。我估。

作者: bbc2018    時間: 20-6-25 11:11

little_yolky 發表於 20-6-25 11:04
咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高 ...

是呀!我哋mid term, 中、英、數卷都有唔少同學唔合格,不過還有其他測驗或考試部分。其實不易overall 唔合格,除非.......不要自己嚇自己,亂咗陣腳

作者: gigayan    時間: 20-6-25 11:51

little_yolky 發表於 20-6-25 11:04
咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高 ...

其他同學雖然都勁,但阿大實力你都要相信喔

作者: BKHappyMama    時間: 20-6-26 07:33

作者: b3410    時間: 20-6-26 08:33

BKHappyMama 發表於 20-6-26 07:33
中史,Bio呢啲唔係背晒就得嗎?可以點出手呢?

同佢一起好似講故事咁串起歷史事件
口頭問問題,聽佢答題思路,夠唔夠清晰,systemic

順便抽問幾個填空,玩地圖題。

其實我都係幫佢溫了一陣,一起編故事笑到肚痛,佢覺得好玩,就自己一路背落去。

好彩有溫,佢原來真係好多人名地名係唔識讀,或者讀錯背錯。李大釗  成了“張大金”,經典的張冠李戴

作者: BKHappyMama    時間: 20-6-26 08:36

作者: b3410    時間: 20-6-26 08:43

BKHappyMama 發表於 20-6-26 08:36
你個中文唔錯架喎!又會咁既。我今次有理由無理,叫我仔將閒科背晒佢串熟晒佢,我話你當小學常識咁啦!
佢 ...

佢中文的確進步唔少,話今次中文考試感覺okay,不過好似數學又考的麻麻,已經知道錯一題,佢話根據平時幾條題目錯一題的比例,應該會錯的比較多。chem就話今次題目好多,1 小時 有20 +頁題目,勉強做完。然後今日睇到手指腫嗮。

圖片附件: 15931323109947427247707613944995.jpg (20-6-26 08:45, 289.3 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM5MzM1fDM1M2I2OTlifDE3MjY5MzQzNDZ8MA%3D%3D

作者: BKHappyMama    時間: 20-6-26 08:57

作者: b3410    時間: 20-6-26 08:59

BKHappyMama 發表於 20-6-26 08:57
好誇張係寫到咁樣?
我覺得係佢捉筆太緊,姿勢問題。不過唔知有冇可能改到。

作者: gigayan    時間: 20-6-26 09:22

b3410 發表於 20-6-26 08:43

佢中文的確進步唔少,話今次中文考試感覺okay,不過好似數學 ...

睇到真係.....

幫佢按摩下舒緩返....

作者: b3410    時間: 20-6-26 09:42

gigayan 發表於 20-6-26 09:22
睇到真係.....

幫佢按摩下舒緩返....
捱到下個星期一,就考完了。今日其實考完中史,應該已經可以休息一下。
可能暑假要練習一下左右手寫字,答理科卷用左手
右手留返文科用

作者: S-Kwok    時間: 20-6-26 09:57

BKHappyMama 發表於 20-6-26 08:36
你個中文唔錯架喎!又會咁既。我今次有理由無理,叫我仔將閒科背晒佢串熟晒佢,我話你當小學常識咁啦!
佢 ...

有醒覺 嚟緊會更好,放心

作者: BKHappyMama    時間: 20-6-26 10:07

作者: b3410    時間: 20-6-26 10:12

BKHappyMama 發表於 20-6-26 10:07
咁真係要留意下,唔係遲下隻手指變型好肉酸囉!
我都係嚇一嚇,好似人哋婆婆OA finger 咁
作者: bbc2018    時間: 20-6-26 11:21

b3410 發表於 20-6-26 08:43

佢中文的確進步唔少,話今次中文考試感覺okay,不過好似數學 ...

F.4 chem兩個半鐘,你真係要想想辦法
阿囡現在溫書,我問佢點解咁少寫字,佢話留番考試才寫

作者: b3410    時間: 20-6-26 12:15

bbc2018 發表於 20-6-26 11:21
F.4 chem兩個半鐘,你真係要想想辦法
阿囡現在溫書,我問佢點解咁少寫字,佢話留番考試才寫
...
就算考IB,也是不停的寫寫寫
幾時改可以電腦考,打字?

作者: bbc2018    時間: 20-6-26 12:36

b3410 發表於 20-6-26 12:15
就算考IB,也是不停的寫寫寫
幾時改可以電腦考,打字?

IS, 寫少好多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5