教育王國

標題: 入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 [打印本頁]

作者: fm0044    時間: 20-6-4 03:33     標題: 入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜

當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問題,7月7日叩門好冇呢,請各媽媽比意見
作者: little_yolky    時間: 20-6-4 19:32

fm0044 發表於 20-6-4 03:33
當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

你唔係住果頭架咩?我朋友兩個仔女讀呢間,好滿意喔。不過你鍾意叩咪叩下囉,如果遠就真係要諗諗。

作者: fishballbaby    時間: 20-6-5 09:34

這兩間學校距離咁遠,要視乎居所位置吧!林在馬鐵沿線,非常方便。

作者: gigayan    時間: 20-6-5 10:27

當下個心好開心有呢間同沙田林x輝收,問學校,佢地建議我小朋友入天水圍呢間,而家有d心中心細怕雜,交通問 ...

青中應該會較好,但要考慮交通,搭西鐵後都仲要轉輕鐵先到.....

作者: little_yolky    時間: 20-6-6 13:50

gigayan 發表於 20-6-5 10:27
青中應該會較好,但要考慮交通,搭西鐵後都仲要轉輕鐵先到.....

對。樓主考學校一間東一間西,可能佢剛剛住中間。林大輝係B3,所以成績一定係青中好,不過林大輝對於運動員既支持幾好,D學生響街度睇落都OK。

作者: gigayan    時間: 20-6-6 15:13

little_yolky 發表於 20-6-6 13:50
對。樓主考學校一間東一間西,可能佢剛剛住中間。林大輝係B3,所以成績一定係青中好,不過林大輝對於運動 ...

林大輝我唔熟,天水圍青中阿女有幾個朋友仔讀緊,有位朋友中文程度差少少,考試唔合格係要補考到合格為止。幾個朋友仔都幾純品嘅,學校都重視體育,仲有musical,都算係b2好選擇。

作者: sasabosco    時間: 20-6-7 14:24

回覆 fm0044 的帖子

我朋友個仔度青小,自行入左青中,不過成績科科唔合格,個校長面試話多數唔收,點知最後自行已經收左,唔知係咪青小可以直升上去
作者: fatman69    時間: 20-6-7 19:24

sasabosco 發表於 20-6-7 14:24
回覆 fm0044 的帖子

我朋友個仔度青小,自行入左青中,不過成績科科唔合格,個校長面試話多數唔收,點知最 ...

YMCA有附小?在那區?

作者: sasabosco    時間: 20-6-7 20:10

回覆 fatman69 的帖子

都係天水圍
作者: fatman69    時間: 20-6-7 22:01

sasabosco 發表於 20-6-7 20:10
回覆 fatman69 的帖子

都係天水圍

咁社制是否跟番中學的28社序運行?

作者: fm0044    時間: 20-6-18 21:33

多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收,真係好開心,當下小朋友面試都覺這間面試舒服,冇咁難度高,笑住出黎,so far 見其他直資全部都戰戰兢兢,相當緊張。
作者: Poyau    時間: 20-6-18 21:42

fatman69 發表於 20-6-7 19:24
YMCA有附小?在那區?

中華基督教青年會小學

一站式辦學理念
https://www.cymcaps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=16&pageId=2&nnnid=3

「千禧年,香港中華基督教青年會在港服務一百年誌慶,董事們展望未來百年,衍生「一站式」教育理念,並決議於天水圍區投入教育服務。於2000年,辦學團體把中華基督教青年會中學由上環必列者街遷到天水圍新辦的中華基督教青年會小學毗鄰,並於本區結成第一對「一條龍」中小學。同年,中華基督教青年會幼稚園亦於2000年底在青小鄰近開辦,為區內學子提供優質的「完人教育」。

及後,中華基督教青年會中學成功由資助中學申請轉為直資英文中學,教育則例所限,因辦學資助模式不同,青小和青中在名義上未能稱為一條龍。然而,建校時的「一站式」教育理念,辦學團體及校董會至今天依然秉守無變。

青小開校至今十多年,只要小學校長推薦和家長願意,再加上學生的英語水平達到基本要求,大部份的青小畢業生都可以直升到青中。根據過去五年的數據顯示,約65%-80%的青小畢業生升讀青中,每年亦有半數以上的青幼畢業生能入讀青小。展望未來,青小仍堅守當年的百年寄望,繼續達成遷校、在同區建校及連繫中小幼三校的初衷,竭誠服侍元朗社區,榮神益人。」

作者: fatman69    時間: 20-6-18 22:18

Poyau 發表於 20-6-18 21:42
中華基督教青年會小學

一站式辦學理念

明白前因後果,多謝指教。

仁匡元燄
群忠敬誠
謙光奮鋭
正基恆毅
剛斌強勵
真理輝煌
建立青中

時光飛逝,轉眼28社制歌訣已行到第三輪轉了,計年份今年畢業的應為第三輪的仁社!?

作者: silvia_ng    時間: 20-6-19 09:19

fatman69 發表於 20-6-18 22:18

明白前因後果,多謝指教。
佢地而家好似5個社,唔係行以前那套了。
作者: silvia_ng    時間: 20-6-19 09:24

fm0044 發表於 20-6-18 21:33
多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收, ...
青中分5班,另再行小組教學。
5班入面有兩班英文較好,用英文教通識,呢兩班入面會有非華裔同學仔。呀女呢屆個NCS考全級第一的。

班主任+同班同學三年先換(除非老師離校啦)

如果考試達唔到60%,真係要重考/重做卷達80%先可以收工。我女上年好似中文卷重做左次

放學時間係5:00,你要預返到深井分分鐘要7:00喎。

作者: fatman69    時間: 20-6-19 11:05

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:19
佢地而家好似5個社,唔係行以前那套了。

我知新入學的平均會分配到「仁義智勇絜」五社,但亦會按年份编同一「年社」,將來校友聚會就以年社區別。
記得很久之前為方便運動會比賽,把全校分為紅黃藍綠紫五組。
按理來年9月入學的應為敬社。

作者: silvia_ng    時間: 20-6-19 11:08

fatman69 發表於 20-6-19 11:05
我知新入學的平均會分配到「仁義智勇絜」五社,但亦會按年份编同一「年社」,將來校友聚會就以年社區別。
...
「年社」呢樣野我冇聽呀女講過喎,今晚問下佢先。

培正好似都行呢套?

作者: Mtcoook    時間: 20-6-21 16:10

silvia_ng 發表於 20-6-19 09:24
青中分5班,另再行小組教學。
5班入面有兩班英文較好,用英文教通識,呢兩班入面會有非華裔同學仔。呀女呢 ...

請問其他科目是否也是按程度分班的?

作者: silvia_ng    時間: 20-6-22 00:02

Mtcoook 發表於 20-6-21 16:10
請問其他科目是否也是按程度分班的?

好似只係中英數。我女中一中文分九組,佢尾二果組,得9個學生上堂。英文最top果組,好似30幾人

作者: shanQQ    時間: 20-6-22 00:11

請問青中有冇普通話課?

作者: silvia_ng    時間: 20-6-22 10:41

shanQQ 發表於 20-6-22 00:11
請問青中有冇普通話課?

好似冇,我睇成績表唔見有呢科

作者: Mtcoook    時間: 20-6-23 19:38

silvia_ng 發表於 20-6-22 00:02
好似只係中英數。我女中一中文分九組,佢尾二果組,得9個學生上堂。英文最top果組,好似30幾人
...

謝謝你回覆

作者: 奶皇包    時間: 20-6-23 21:18

我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些弱, 例如peanut, audience也不懂, 那麼青中的英文水平參差會否很大?
作者: silvia_ng    時間: 20-6-23 22:17

奶皇包 發表於 20-6-23 21:18
我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些 ...

5班入面總有參差,所以會有兩班英文班教通識。高中如要繼續用英文學通識及用英文考DSE,華藉學生要寫信同學校申請。否則除NCS外,全部default用中文教同考DSE。
我女都係英文強,冇運動入青中,所以入了英文通識班。

作者: gigayan    時間: 20-6-23 22:50

奶皇包 發表於 20-6-23 21:18
我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些 ...
我女朋友仔都係青中,兩個平時見面都坐英對話, 所以應該係個人問題。
作者: 奶皇包    時間: 20-6-24 06:05

silvia_ng 發表於 20-6-23 22:17
5班入面總有參差,所以會有兩班英文班教通識。高中如要繼續用英文學通識及用英文考DSE,華藉學生要寫信同 ...

謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直是英文學通識,雖然要寫信申請,但是不是多數都批准?

作者: 奶皇包    時間: 20-6-24 06:09

gigayan 發表於 20-6-23 22:50
我女朋友仔都係青中,兩個平時見面都坐英對話, 所以應該係個人問題。

謝謝回覆,選直資英中都係希望能保持英文水平和學校會較多資源(因經過六年津小加埋疫情學習安排比較,所以見這情況才擔心英語水平問題

作者: silvia_ng    時間: 20-6-24 17:30

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...

學校應該會考慮學生中文及英文科成績,再決定會否批吧。不過我女好極端,英文好好但中文好差,我相信學校批佢用英文通識機會好大。佢而家只係中三,早兩日先寫信回校,未知咩環境,其他人申請係咪一定批我唔敢講。

作者: 奶皇包    時間: 20-6-24 17:44

silvia_ng 發表於 20-6-24 17:30
學校應該會考慮學生中文及英文科成績,再決定會否批吧。不過我女好極端,英文好好但中文好差,我相信學校 ...

謝謝分享

我小朋友都係極端類,語文強數弱,㨂青中係見數學科有分組,跟津校按整體成績分班不同,分組教應該可以保持強科水平又可補底弱科,希望幫到我小朋友

作者: silvia_ng    時間: 20-6-25 00:15

奶皇包 發表於 20-6-24 17:44
謝謝分享

我小朋友都係極端類,語文強數弱,㨂青中係見數學科有分組,跟津校按整體成績分班不同,分組教 ...

我女數學中間,但個別理科會較弱,physics直頭投降。所以青中初中教學安排,對偏科學生有一定好處。BTW,歡迎加入青中大家庭!

作者: 奶皇包    時間: 20-6-25 08:32

silvia_ng 發表於 20-6-25 00:15
我女數學中間,但個別理科會較弱,physics直頭投降。所以青中初中教學安排,對偏科學生有一定好處。BTW, ...

謝謝分享,我小朋友都好期待中學校園生活

作者: elbar    時間: 20-6-25 11:45

青年會、李兆基、聖瑪加利 都值得一試  

作者: akevinla    時間: 20-6-26 16:46

fm0044 發表於 20-6-18 21:33
多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收, ...

原來大家住同區,我個女果時都有考天水圍,但只係後補。不過現在都係元朗讀直資。我建議你,你最好揸車接送,如果小朋友自己返學和放學,時間好長,浪費時間和佢哋會好辛苦。

作者: TTeresa    時間: 20-7-5 21:30

咁即係重有得去叩門???
作者: paklamryan    時間: 20-8-9 15:51

樓主 最後有冇簡到青年會中學❓

作者: silvia_ng    時間: 20-8-10 12:23

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...
小女已批准在高中時用英文學習通識,屆時會用英文應考DSE通識科。
作者: 奶皇包    時間: 20-8-10 12:30

silvia_ng 發表於 20-8-10 12:23
小女已批准在高中時用英文學習通識,屆時會用英文應考DSE通識科。

可以申請好好多,請問英文是否要A級才可申請?
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網課,分組授課,老師有提過他們一組是pre S1英文成績較好的一組

作者: silvia_ng    時間: 20-8-10 17:57

奶皇包 發表於 20-8-10 12:30
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網 ...

幾時分班我又冇為意喎,今晚問下呀女先,因佢今年都要分班 (青中三年同班的)。

至於係咪要英文A先申請得,我就唔太肯定,但我女係攞A。

作者: simsim    時間: 20-8-12 17:46

你好,我對青中好有興趣,見你話你囡囡細個嘅時候都係英文成績比中文好好多,想知道你當年考試嘅時候除咗學校嘅成績表之外,有冇遞交一啲乜嘢證明去引證囡囡嘅英文程度?我仔準備升五年級,我想早啲幫佢做準備,由於佢中文成績差,但係佢又係直資嘅中文小學,所以靠政府派位應該冇機會入到英中㗎啦,所以好想了解多啲青中嘅情況,謝謝(emoji)(emoji)

作者: paklamryan    時間: 20-8-16 10:39

奶皇包 發表於 20-8-10 12:30
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網 ...

我地老師又無講喎 可能我地組無咁叻

作者: 奶皇包    時間: 20-8-16 12:00

paklamryan 發表於 20-8-16 10:39
我地老師又無講喎 可能我地組無咁叻

我囡嗰組有3個非華裔,老師係native, 佢上完bridging course後好期待上實體課,因老師的英文比小學的好好多,佢自己好鐘意英文

作者: Mtcoook    時間: 20-8-17 22:22

奶皇包 發表於 20-8-16 12:00

我囡嗰組有3個非華裔,老師係native, 佢上完bridging course ...

我個仔話佢哋Bridging course都係外籍老師帶和有四個非華裔同學仔。外籍老師好好人,阿仔好鐘意。

作者: Mtcoook    時間: 20-8-18 12:46

simsim 發表於 20-8-12 17:46
你好,我對青中好有興趣,見你話你囡囡細個嘅時候都係英文成績比中文好好多,想知道你當年考試嘅時候除咗學 ...

建議你去升中簡介會

作者: paklamryan    時間: 20-8-19 13:22

Mtcoook 發表於 20-8-17 22:22
我個仔話佢哋Bridging course都係外籍老師帶和有四個非華裔同學仔。外籍老師好好人,阿仔好鐘意。
...

你哋既小朋友英文好叻呀

作者: Mtcoook    時間: 20-8-19 15:42

paklamryan 發表於 20-8-19 13:22
你哋既小朋友英文好叻呀

不是呀,佢唔抗拒英文而己

作者: silvia_ng    時間: 20-8-19 16:44

simsim 發表於 20-8-12 17:46
你好,我對青中好有興趣,見你話你囡囡細個嘅時候都係英文成績比中文好好多,想知道你當年考試嘅時候除咗學 ...

我女果陣有小五考嘅PET成績+校際朗誦節英詩獨誦冠軍証書。不過我印象佢面試時考嘅英文都深深地嘅,要佢睇一篇關於procrastination 嘅文章再同考管對答呢方面嘅嘢。

作者: simsim    時間: 20-8-29 22:09

Mtcoook 發表於 20-8-18 12:46
建議你去升中簡介會

我會呀,希望今年可以去學校參觀下啦!

作者: simsim    時間: 20-8-29 22:12

silvia_ng 發表於 20-8-19 16:44
我女果陣有小五考嘅PET成績+校際朗誦節英詩獨誦冠軍証書。不過我印象佢面試時考嘅英文都深深地嘅,要佢睇 ...

謝謝你的回覆,我也打算給他考PET....不過我自己都覺得份卷有點深,希望佢可以努力啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5