教育王國

標題: DGJS vs. St Stephen Girls [打印本頁]

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:02     標題: DGJS vs. St Stephen Girls

家住net 11
行返學8 minute

求教

作者: princesscupcake    時間: 20-6-3 16:03     標題: 回覆樓主:

乙一中?

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:05

Yes

作者: 99dogdog    時間: 20-6-3 16:12

DG for sure, 冇咁傳統,語境好!

作者: Poyau    時間: 20-6-3 16:13     標題: 回覆樓主:

恭喜再下一城
請問只餘兩間比較 其他已經放位?

作者: b3410    時間: 20-6-3 16:18

DGJS

步行去到SSGC,應該住地鐵站附近?過去DGJS都一樣方便。

作者: NNbaby    時間: 20-6-3 16:18

無妹妹跟尾,DG for sure

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:23

Poyau 發表於 20-6-3 16:13
恭喜再下一城
請問只餘兩間比較 其他已經放位?

其他會放嘞

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:24

b3410 發表於 20-6-3 16:18
DGJS

步行去到SSGC,應該住地鐵站附近?過去DGJS都一樣方便。

係,住mtr 附近
Dg放學冇人湊
只可坐校車
4:35先返到

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:25

NNbaby 發表於 20-6-3 16:18
無妹妹跟尾,DG for sure

冇妹妹跟尾

作者: OneMoreFilet    時間: 20-6-3 16:27

冇妹,梗係 DG

作者: 小曳人    時間: 20-6-3 16:33

DG啦!
作者: 綠茶新地    時間: 20-6-3 16:34

picalo 發表於 20-6-3 16:02
家住net 11
行返學8 minute

我都有相同煩惱

聖心私 VS 聖士提反女子

大家點揀? 家住11 校網

作者: picalo    時間: 20-6-3 16:34

Thx all

作者: jtw_ki    時間: 20-6-3 16:41

DGJS

作者: aaqq_mom    時間: 20-6-3 16:43     標題: 回覆樓主:

Dgjs vs St Stephen girls, vote for dgjs

聖心私 vs St Stephen girls, vote for St Stephen girls

作者: b3410    時間: 20-6-3 16:44

綠茶新地 發表於 20-6-3 16:34
我都有相同煩惱

緊係聖士提反女,唔使錢,讀的相對輕松,學術方面大家接近,升中基本唔使爭。中學一起,不用過去南區。
作者: picalo    時間: 20-6-3 17:01

大家都似乎一面倒

作者: NNbaby    時間: 20-6-3 17:09

我都有相同煩惱

聖提女,升中保障大過聖私,無咁谷

作者: Poyau    時間: 20-6-3 17:12

picalo 發表於 20-6-3 17:01
大家都似乎一面倒

考到多間傳統名校
可見囡囡天資聰敏 家長教導有方
去那一間可從囡囡性格考慮

作者: picalo    時間: 20-6-3 17:34

Poyau 發表於 20-6-3 17:12
考到多間傳統名校
可見囡囡天資聰敏 家長教導有方
去那一間可從囡囡性格考慮

你太過奬la
只是變態虎媽狂谷
可能之後無以為繼
傳聞嘅小三見真章

作者: 綠茶新地    時間: 20-6-3 17:36

b3410 發表於 20-6-3 16:44
緊係聖士提反女,唔使錢,讀的相對輕松,學術方面大家接近,升中基本唔使爭。中學一起,不用過去南區。 ...

謝謝你們的意見,經濟唔好、好似讀津校有保障一點

作者: Bursa    時間: 20-6-3 17:57

請各位指教一下, 會否有機會讀讀下St Stephen Girls 同中學部脫龍? 定即使日後脫龍,今屆小一都不受影響?
作者: 小曳人    時間: 20-6-3 18:02

Bursa 發表於 20-6-3 17:57
請各位指教一下, 會否有機會讀讀下St Stephen Girls 同中學部脫龍? 定即使日後脫龍,今屆小一都不受影響? ...
以往學校要脫,都會由講脫離關係嗰年入學起計,之前入咗學嘅,唔受影響
作者: b3410    時間: 20-6-3 19:07

綠茶新地 發表於 20-6-3 17:36
謝謝你們的意見,經濟唔好、好似讀津校有保障一點
就算不看經濟方面,也是聖提女佔優。
作者: chuheadlacool    時間: 20-6-3 19:47

picalo 發表於 20-6-3 16:23
其他會放嘞

樓主仲有咩offer?

作者: 熊貓BB    時間: 20-6-3 19:58

家住net 11
行返學8 minute

我女在SSGPS ,我都建議你去DGJS..(emoji)

作者: bobbob    時間: 20-6-3 20:02

我都有相同煩惱

呢2間無懸念
作者: Mie1107    時間: 20-6-3 20:02

熊貓BB 發表於 20-6-3 19:58

請問點解啦?謝謝

作者: Mie1107    時間: 20-6-3 20:03

請問大家都係乙一抽中ssgps?

作者: picalo    時間: 20-6-3 20:07

請教一下點解

作者: picalo    時間: 20-6-3 20:07

chuheadlacool 發表於 20-6-3 19:47
樓主仲有咩offer?

KCS, GH, SH private

作者: princesscupcake    時間: 20-6-3 20:30

picalo 發表於 20-6-3 20:07
KCS, GH, SH private

好西利,港九都考到

作者: 綠茶新地    時間: 20-6-3 21:03

請問你女女讀幾年班?聖提測驗考試密唔密? 英文會教深一年級嗎?

我朋友女女讀緊聖心私,英文程度幾好,唔知道聖提著重英文還是中文呢?

作者: mcl203    時間: 20-6-3 21:15

家住net 11
行返學8 minute

有DGJS offer,基本上唔使多諗,讀咗先算。除非會考慮學費,和壓力大啲+課外支出~~~

作者: betaruce    時間: 20-6-3 22:40

DGJS vs SSGPS , 如果冇妹妹of cos DGJS(之後想入返ssgps應該都唔難)

SH vs SSGPS , SSGPS for sure. 中學85%入返

SSGPS 中文學校,小班25/ class, 老師有愛心,happy school, 但英文超淺(未知高小會否更深),要自己同小朋友睇書upgrade 下

作者: Janetip    時間: 20-6-3 22:55

家住net 11
行返學8 minute

恭喜你再下一城

作者: Janetip    時間: 20-6-3 22:56

aaqq_mom 發表於 20-6-3 16:43
Dgjs vs St Stephen girls, vote for dgjs

聖心私 vs St Stephen girls, vote for St Stephen girls

同意

作者: Sanmama    時間: 20-6-3 23:19

恭喜!
女兒有沒有對邊間較喜歡?較喜歡中文還是英文?

如樓上所說,SSGPS 是非常好的happy school ,有愛心的校長老師 ,學生也有禮純撲,小班教學(26人?)最難得是秉承以往全日制的原有理念,午膳後不是再教學術科的,而是功課輔導,課內興趣班,Choir,朗誦比賽練習等等,逢星期五更放1pm. 不過始終是中文傳統學校,2測2考,初小絕對輕鬆和易適應,高小始終要呈分及準備升中,所以温習時間也會多了。

津校不用學費有咁嘅質素及對每位學生的關愛,當然絕對物超所值!

而DGJS 也當然出眾!直資resources 也一定比津校好。

若我是樓主,我會選DGJS, 個人感覺其實DGJS 收得的,就是適合DG, 通常d 女 自主及學習潛能非常強,若放在傳統津校,她們很可能覺得太平鋪直敘 (或死板)反失樂趣。而媽媽也一定很努力栽培才有今天好成績,唔take offer 也可能後悔,所以絕對值得一試!如女兒也喜歡DGJS, 你問她我相信她不會介意車程。

只於SSGPS 和聖心,基於SSGPS 的以上優點,會選 SSGPS.

作者: 綠茶新地    時間: 20-6-3 23:44

Sanmama 發表於 20-6-3 23:19
恭喜!

謝謝媽媽們對SSGPC 的意見,我都無諗住派到,因為得47 個位,原來小班教學老師仲有愛心好難得。

唔好意思我騎却了樓主個post , 女拔絕對係叻叻女培訓基地,我有朋友女女,讀開傳統天主教名小,中學都轉到女拔,發覺原來女拔內天外有天,當然佢個叻叻女女都好快take up 到,拔萃女書院的文化,現在讀得好開心(emoji)

作者: sugarbun    時間: 20-6-4 00:18

有愛心, happy school? 可能每人definition唔一樣
作者: picalo    時間: 20-6-4 05:30

Janetip 發表於 20-6-3 22:55
恭喜你再下一城

謝謝

作者: picalo    時間: 20-6-4 05:34

Sanmama 發表於 20-6-3 23:19
恭喜!

阿女喜歡聖堤近
Dg喜歡可以游水

其實我女唔係咁勤力
要監督督促
我擔心後勁不繼

作者: picalo    時間: 20-6-4 05:35

sugarbun 發表於 20-6-4 00:18
有愛心, happy school? 可能每人definition唔一樣

請問可否分享一下
每人感受唔一樣
所以我想聽聽各位前輩意見

作者: picalo    時間: 20-6-4 05:39

mcl203 發表於 20-6-3 21:15
有DGJS offer,基本上唔使多諗,讀咗先算。除非會考慮學費,和壓力大啲+課外支出~~~
...

其實是擔心壓力太大&同學之間明爭暗鬥太利害

諗係咪入一間同學彼此友愛純樸d比較好(e.g. Paul cat and st Stephen 之類)

作者: princesscupcake    時間: 20-6-4 06:07

picalo 發表於 20-6-4 05:39

完全明白你感受,你去面試時都應該體會到,女拔特質你都略有所聞,視乎你哋係咪好 aggressive 享受互相拼搏競爭嗰類人吧,主流一定係叫你揀女拔讀咗先,但之後想插番入女提都好難,因為小班教學真係太少位嘞。

作者: picalo    時間: 20-6-4 08:17

princesscupcake 發表於 20-6-4 06:07
完全明白你感受,你去面試時都應該體會到,女拔特質你都略有所聞,視乎你哋係咪好 aggressive 享受互相拼 ...

2間都唔易插班其實

作者: ume    時間: 20-6-4 08:19

我覺得近都好重要,如果是我,我會選SSGPS

作者: synthesis    時間: 20-6-4 09:20

picalo 發表於 20-6-4 05:34
阿女喜歡聖堤近
Dg喜歡可以游水

我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課又少,係一間happy school

作者: lambeanmama    時間: 20-6-4 09:55

我個人會取SSG, 近家不用搬不用煩。優質津小,有直屬中學;是傳統低調名校。DG當然是一線頂尖;揀邊一間都一定會有人贊成有人覺得你傻;但父母在教育上的取態最重要。問吓自己,去年今日,你最想要的是哪一間。
利申:我家的是仔,完全沒有利益衝突。再次恭喜你!

作者: mcl203    時間: 20-6-4 10:28

picalo 發表於 20-6-4 05:39

DGJS相信一定係比其他更高要求,壓力亦會大啲。津校始終生源大部份係不能自主,總會有部份係唔跟隊嘅。邊間適合啲就要視乎家長自己嘅取向了,想唔想跟住學校條隊走,始終磨完6年之後,學生們本身已經有唔同嘅格走出嚟,每個人感受唔同嘅~~~

作者: cafeva    時間: 20-6-4 10:49

睇你屋企經濟啦. DGJS 學費加校車每月駛多過萬, 輕鬆就DGJS.
作者: picalo    時間: 20-6-4 12:03

synthesis 發表於 20-6-4 09:20
我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課 ...

你比較喜歡哪一間?

作者: picalo    時間: 20-6-4 12:09

lambeanmama 發表於 20-6-4 09:55
我個人會取SSG, 近家不用搬不用煩。優質津小,有直屬中學;是傳統低調名校。DG當然是一線頂尖;揀邊一間都 ...

我其實係一個虎媽
我知自己去到邊我自己都唔會放鬆輕鬆
本身喜歡好嘅津校
覺得個女起碼唔會包尾,因為津校乜人都有

但身邊人再計埋ek各位前輩,只有5個以下會揀SSG,我又自然loop吓

作者: mcl203    時間: 20-6-4 12:17

picalo 發表於 20-6-4 12:09
我其實係一個虎媽
本身喜歡好嘅津校

既然係咁兩間都分別不大了,分別係學費和車費較多~~~

作者: ceresves    時間: 20-6-4 12:28

Dgjs for sure. 名氣高,D女叻,不過我並不認同功課壓力細,所謂happy,係多元化活動,教學上感覺老師effort不算大,都係靠自己,同我大仔那間學校比,細女的老師感覺弱D。但樓主自認虎媽又谷,讀dg一定冇問題,不過我絕不認同這間是happy school。
作者: b3410    時間: 20-6-4 12:29

我其實係一個虎媽
本身喜歡好嘅津校
虎媽到升中的時候,就會後悔當初冇揀DG佛係就兩間都好。

作者: JJ_KK    時間: 20-6-4 12:35

synthesis 發表於 20-6-4 09:20
我兩個女分別讀呢兩間,聖提學啲嘢好淺,中文教學,所以睇吓你prefer 英小定中小。 DGJS 多好多活動,功課 ...

請問⋯⋯照你咁講,聖提學啲野好淺,但極大部分可以上中學部。咁直上中學部既小學生,上到中學部跟得辛苦嗎?
謝謝!

作者: synthesis    時間: 20-6-4 12:38

ceresves 發表於 20-6-4 12:28
Dgjs for sure. 名氣高,D女叻,不過我並不認同功課壓力細,所謂happy,係多元化活動,教學上感覺老師effor ...

所謂happy school 真係睇你點睇,我唔係虎媽,亦都唔會同人比較,只要佢自己做哂功課就先,而且功課少,阿囡讀得好happy

作者: synthesis    時間: 20-6-4 12:40

JJ_KK 發表於 20-6-4 12:35
請問⋯⋯照你咁講,聖提學啲野好淺,但極大部分可以上中學部。咁直上中學部既小學生,上到中學部跟得辛苦 ...

小女仲係一年班,所以唔太清楚,不過聽人講四年班開始深

作者: ceresves    時間: 20-6-4 12:45

synthesis 發表於 20-6-4 12:38
所謂happy school 真係睇你點睇,我唔係虎媽,亦都唔會同人比較,只要佢自己做哂功課就先,而且功課少,阿 ...
咁我都冇同人比較嘅,只是同大仔間學校比較啫,感覺哥哥的學校老師put effort多好多,唔係自己做完功課就full stop,學校有多d inspiration給學生,dg就靠自己誤性同家長多d囉,不過講這些就冇得傾,而家又唔係VS那兩間。
作者: ume    時間: 20-6-4 13:22

其實如果樓主放SSGPS,會有好多人多謝你,因為我識唔少人抽唔到。
我自己覺得SSGPS比較好,起碼小學階段係咁。原因係學校人少,相對照顧會足啲,又因為係大抽獎,入學小朋友能力會有點差距,但亦係一個人好機會讓能力高的小朋友照顧能力不夠的小朋友。社會上都是由不同能力組成,能融入大家,讓所有人都能發揮所長是很重要,亦都係比較貼地。
我睇法是未來世界其實協作更重要。

作者: Leanne123    時間: 20-6-4 13:46     標題: 回覆樓主:

比我都選SSGPS. 近屋企已經是一個好大的 advantage 啦。再者,升中 coverage 大。

不過考到DGJS 又真是好難得,好難放手的。

作者: mcl203    時間: 20-6-4 13:53

ume 發表於 20-6-4 13:22
其實如果樓主放SSGPS,會有好多人多謝你,因為我識唔少人抽唔到。
我自己覺得SSGPS比較好,起碼小學階段係 ...

始終都要放一間,咁可能多啲家長對DGJS肉緊啲~~~

作者: 熊貓BB    時間: 20-6-4 14:11

sugarbun 發表於 20-6-4 00:18

我諗我明你意思。(emoji)
我估一、二年班家長會咁諗。

作者: picalo    時間: 20-6-4 14:11

b3410 發表於 20-6-4 12:29
虎媽到升中的時候,就會後悔當初冇揀DG佛係就兩間都好。

好的
明白

作者: ume    時間: 20-6-4 14:12

mcl203 發表於 20-6-4 13:53
始終都要放一間,咁可能多啲家長對DGJS肉緊啲~~~

都係

作者: picalo    時間: 20-6-4 14:13

你講中哂我喜歡津校嘅原因

作者: lambeanmama    時間: 20-6-4 14:18

我其實係一個虎媽
本身喜歡好嘅津校
Well... 問人.... 我諗個個都叫你去DG的..... 有大食大,有神校要神校是常識吧。但讀SSG好失禮嗎? 肯定不會的。人人都話你知男人甲最嫁得過, 你就要嫁? 定係相信自己個初心? 在我眼中,兩間學校都係「無得輸」系列;也一樣要努力;人際網路也不會差。At the end of the day, make a choice for the whole family benefit吧。
再重申多次, 我的是仔, 不存在利益衝突。LoL

作者: 熊貓BB    時間: 20-6-4 14:34

picalo 發表於 20-6-3 20:07
請教一下點解

Deleted

作者: triceramum    時間: 20-6-4 14:35

EK standard reply

幼稚園 : SC for sure, KV for sure, PC GH MS for sure
小學/中學 :DG DB SPCC LS QC for sure

上得黎問,都預左咁嘅reply吧

作者: 熊貓BB    時間: 20-6-4 14:40

我都有相同煩惱

同聖心比,我相信聖心學業水準較高,但考慮升中壓力,中學位置,ssgps是優勝。其實每年也有聖心小學來插SSGPS,所以聖心/ssgps的選擇is more obvious..

小一當中有不少來自聖心幼稚園,因為個個hold住聖心私小,可以完全放膽抽ssgps。

作者: nemrak    時間: 20-6-4 14:48

st stephen. 我見你好多留言都係猶豫。如果你buy DG 一早就做到決定

作者: sugarbun    時間: 20-6-4 15:10

熊貓BB 發表於 20-6-4 14:11
我諗我明你意思。(emoji)
我估一、二年班家長會咁諗。

就係咁, 同其他津校比, 我唔覺得"happy", 或者係EK講得咁"happy"

作者: chuheadlacool    時間: 20-6-4 15:16

大抽獎放位,會留比聖堤幼生補上?

作者: ume    時間: 20-6-4 15:34

回覆 chuheadlacool 的帖子

係呀!我留意到SSGPS今年第一階段收咗50,但大抽獎只要47個位,當中應該有3個係留班位。聽聞以往都係留班位+放出既位,留比聖提幼而又係選聖提女小111的學生。
作者: mcl203    時間: 20-6-4 15:55

sugarbun 發表於 20-6-4 15:10
就係咁, 同其他津校比, 我唔覺得"happy", 或者係EK講得咁"happy"

我估happy school可能係指家長~~~

作者: 熊貓BB    時間: 20-6-4 17:00

mcl203 發表於 20-6-4 15:55
我估happy school可能係指家長~~~

我作為家長,I am not happy...放工辛苦過返工。

作者: mamakarena    時間: 20-6-4 17:50     標題: 回覆樓主:

恭喜樓主。

個人喜歡活動多的學校,另外相信樓主教導有方,女女又配合到,應該去DGJS 體驗下。(除非交通,學費係好大考慮)

作者: picalo    時間: 20-6-4 17:59

lambeanmama 發表於 20-6-4 14:18
Well... 問人.... 我諗個個都叫你去DG的..... 有大食大,有神校要神校是常識吧。但讀SSG好失禮嗎? 肯定不會 ...

Thx thx

作者: hyao    時間: 20-6-4 18:34

picalo 發表於 20-6-4 14:13
你講中哂我喜歡津校嘅原因

你已經明顯有答案,想游水可以出去學
dg游水堂只是象徴式,大部份同學已在外學曬,要入team更要落力操水,就算小學入到校隊,到中學也未必有得玩

作者: sugarbun    時間: 20-6-4 18:43

熊貓BB 發表於 20-6-4 17:00
我作為家長,I am not happy...放工辛苦過返工。

give me five  

作者: picalo    時間: 20-6-4 21:14

hyao 發表於 20-6-4 18:34
你已經明顯有答案,想游水可以出去學
dg游水堂只是象徴式,大部份同學已在外學曬,要入team更要落力操水, ...

明白
謝謝

作者: princesscupcake    時間: 20-6-4 21:45

triceramum 發表於 20-6-4 14:35

幼稚園 : SC for sure, KV for sure, PC GH MS for sure

你真了解

作者: chuheadlacool    時間: 20-6-4 22:30

triceramum 發表於 20-6-4 14:35

幼稚園冇LH(emoji)?

作者: NNbaby    時間: 20-6-4 22:40

chuheadlacool 發表於 20-6-4 22:30

仲有港島龍幼如SPK

作者: triceramum    時間: 20-6-5 08:30

chuheadlacool 發表於 20-6-4 22:30

LH係EK唔入流啦(同ws谷係完全兩個層次

作者: safeway    時間: 20-6-5 09:15

picalo 發表於 20-6-4 14:11
好的
明白

我也是另類人,小學會盡量考慮近屋企,我好認同入SSGPS也絶不失禮,好多人話DGJS好多活動好多嘢玩,但住得遠你真係可以「隨心」參加到?
其實小學只是第一步,囡囡咁叻6年後真的可以DG再見,又要搬我舊老細出來講,佢囡當年不入DGJS, 去咗3私1直,6年後她最終也放棄DG offer, 去咗港島男女神校!所以我認為揀小學真的要以家庭為考慮單位,慢慢長路仲可以有好多機會,除非真捨不得名校光環中嘅光環!

利申:我小朋友讀緊IS, 絶對零利益衝突~

作者: picalo    時間: 20-6-5 12:40

safeway 發表於 20-6-5 09:15
我也是另類人,小學會盡量考慮近屋企,我好認同入SSGPS也絶不失禮,好多人話DGJS好多活動好多嘢玩,但住得 ...

講起光環
當年入到聖幼(其實冇乜特別勁,又不是SPK, CCKG)
但老公弟婦已經拋下一句:你個女入到去都生存唔到
如果入dg,可能佢咒我全家

作者: louisckk    時間: 20-6-5 12:59

回覆 picalo 的帖子

做咩咁大仇口?
作者: bj1315    時間: 20-6-5 13:08

picalo 發表於 20-6-5 12:40
講起光環
當年入到聖幼(其實冇乜特別勁,又不是SPK, CCKG)
但老公弟婦已經拋下一句:你個女入到去都生存 ...

口咁講啫,佢係咪唔俾錢讀?

作者: picalo    時間: 20-6-5 13:18

louisckk 發表於 20-6-5 12:59

做咩咁大仇口?

唔知佢

作者: mannewliv    時間: 20-6-5 13:26

我都有相同煩惱

聖心升中要爭,聖提皇帝女唔憂升唔到;聖心又要去南區,學術冇聖提咁好,校舍聖提又大又有歷史感,咁都要揀?
作者: mannewliv    時間: 20-6-5 13:40

btw,唔好以為入聖提同入其他普通津校嘅係同一類人。

基本上聖提在11網係頂頭大熱,啲女仔本身好多都已經揸住私小offer先會夠膽抽,家底唔差得去邊,實力亦有番咁上下,以為入到去嘅小妹妹真係好似太抽獎咁隨機的話,就大錯特錯。
作者: picalo    時間: 20-6-5 14:01

bj1315 發表於 20-6-5 13:08
口咁講啫,佢係咪唔俾錢讀?

口裡說不

作者: princesscupcake    時間: 20-6-5 14:09

mannewliv 發表於 20-6-5 13:26
聖心升中要爭,聖提皇帝女唔憂升唔到;聖心又要去南區,學術冇聖提咁好,校舍聖提又大又有歷史感,咁都要 ...

可能宗教信仰

作者: mannewliv    時間: 20-6-5 15:50

princesscupcake 發表於 20-6-5 14:09
可能宗教信仰

咁就無辦法了。識得有人都係天主教基督教嘅分別,揀聖嘉勒

作者: Raccch    時間: 20-6-5 15:58

兩間都是好學校,兩間都各有fans,我諗放棄任何一間以後某個時間點都會諗翻如果當時讀另一間學校會點。父母可以討論下究竟邊方面自己覺得最重要,再問下阿女意見。
作者: picalo    時間: 20-6-5 16:54

Raccch 發表於 20-6-5 15:58

兩間都是好學校,兩間都各有fans,我諗放棄任何一間以後某個時間點都會諗翻如果當時讀 ...

我女喜歡st Stephen
因為近
佢係懶底

作者: ucw    時間: 20-6-5 17:00

咁樓主同阿女嘅選擇都好清楚啦?

多一句: 女校有gossip, 小圈子,無可避免。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5