教育王國

標題: 小二插班經驗分享 [打印本頁]

作者: francoma    時間: 20-6-1 12:31     標題: 小二插班經驗分享

小一的學位不理想,其實遊戲未完的。小囡小一讀深水埗某私小,小二插入佐郭MTR門口某女校,同時也有紅磚屋小二Offer。

如有事情查詢,定必儘力回答。私人問題不答。也希望抛砖引玉,其他有經驗人士分享。

作者: Pangel    時間: 20-6-1 13:16

francoma 發表於 20-6-1 12:31
小一的學位不理想,其實遊戲未完的。小囡小一讀深水埗某私小,小二插入佐郭MTR門口某女校,同時也有紅磚屋 ...

好叻女吖!咁請問小一時囡囡程度是否已達小二下學期?紅磚屋筆試程度是否都小二下學期?

作者: francoma    時間: 20-6-1 13:19

回覆 Pangel 的帖子

咁請問小一時囡囡程度是否已達小二下學期?不是。但本身佢小一間學校是教快半年左右。只係跟返進度。

紅磚屋筆試程度是否都小二下學期?
不是。小囡同朋友的講法都是不深的。你當是小一下學期~小二上學期吧。

作者: Yfyh    時間: 20-6-1 15:37

回覆 francoma 的帖子

請問你女是否級頭幾名,所以才有得見?紅磚屋(是九龍塘?)要二面見家長嗎?

作者: Yfyh    時間: 20-6-1 15:39

還有,是否有參加出面比賽有許多獎狀及証書呢?謝謝你的分享。
作者: francoma    時間: 20-6-1 15:46

回覆 Yfyh 的帖子

請問你女是否級頭幾名,所以才有得見?紅磚屋是。應該級十內都有。但要視邊一間學校。
但另一藍白校服的便不需,報名便有筆試。

紅磚屋(是九龍塘?)要二面見家長嗎?
要。但十分輕鬆。

作者: francoma    時間: 20-6-1 15:47

Yfyh 發表於 20-6-1 15:39

還有,是否有參加出面比賽有許多獎狀及証書呢?謝謝你的分享。 ...
不肯定。我地無咩証書的。都係基本嘢。
成績是皇道!

作者: Yfyh    時間: 20-6-1 18:02

都係嘅!得一兩個位,一定係收最top㗎啦。請問佐敦嗰間筆試深嗎?外傳考到小三、四程度。應該誇大了吧?!
二面見家長都輕鬆?面見有冇考女女英文?
請問兩間學校你有冇交一份Portfolio?還是只是成績表➕影印證書而已。謝謝你。

作者: sim_2046    時間: 20-6-1 18:03

可以分享下,中英數程度?

兩間學校插班試,都只考中英數?

作者: francoma    時間: 20-6-1 20:08

都係嘅!得一兩個位,一定係收最top㗎啦。請問佐敦嗰間筆試深嗎?外傳考到小三、四程度。應該誇大了吧?!
唔深嘅。但是最大問題係好多題目,耐力戰。

二面見家長都輕鬆?
輕鬆

面見有冇考女女英文?

請問兩間學校你有冇交一份Portfolio?還是只是成績表➕影印證書而已。謝謝你。
唔記得啦,但係安排定冇死。

作者: francoma    時間: 20-6-1 20:09

好老實講,唔算深。

作者: Pangel    時間: 20-6-1 22:29

francoma 發表於 20-6-1 13:19
回覆 Pangel 的帖子

咁請問小一時囡囡程度是否已達小二下學期?不是。但本身佢小一間學校是教快半年左右。 ...

謝謝你分享

作者: francoma    時間: 20-6-2 05:55

唔好客氣。我當年都係有師兄教路。授人玫瑰,手有餘香。☺️(emoji)(emoji)

作者: agnesletgo    時間: 20-6-2 09:22

francoma 發表於 20-6-2 05:55
唔好客氣。我當年都係有師兄教路。授人玫瑰,手有餘香。☺️(emoji)(emoji)

請問紅磚學校是否會有acknowledge letter 比每位申請人?之後再通知有否機會做卷?

另佐敦學校又有否同樣安排?

謝謝

作者: agnesletgo    時間: 20-6-2 09:47

小一的學位不理想,其實遊戲未完的。小囡小一讀深水埗某私小,小二插入佐郭MTR門口某女校,同時也有紅磚屋 ...

請問成功之道⋯⋯有什麼準備?謝謝

作者: francoma    時間: 20-6-2 09:55

回覆 agnesletgo 的帖子

請問紅磚學校是否會有acknowledge letter 比每位申請人?之後再通知有否機會做卷?

另佐敦學校又有否同樣安排?

詳細行政事情,我建議問返校方。年年有機會唔同。正如我個年也同上一年不一樣的。

作者: francoma    時間: 20-6-2 10:03

個人覺得,最重要是做好校內成績。因為很多學校(特別是男校),好睇校內成績同操行的。

其他証書真係只是錦上添花。

作者: agnesletgo    時間: 20-6-2 10:06

francoma 發表於 20-6-2 10:03

謝謝回覆

作者: agnesletgo    時間: 20-6-2 10:08

francoma 發表於 20-6-2 10:03

咁做卷方面有什麼特別操練準備嗎?或是靠平日打好底子?謝謝

作者: francoma    時間: 20-6-2 10:08

加油。
好多人忘記著先可以小二插班的。換句話說,競爭會細些。

作者: francoma    時間: 20-6-2 10:12

其實小朋友要明老師上堂教的事情。但如果諗住插班,最好自己教定下一學期的內容吧。

作者: agnesletgo    時間: 20-6-2 10:15

francoma 發表於 20-6-2 10:12

謝謝回覆

作者: francoma    時間: 20-6-2 10:23

同埋講真咁細個小朋友,D嘢唔會好深。但最大問題是唔小心。要教佢check卷。

少些唔小心,真係會高分好多。
作者: 小曳人    時間: 20-6-2 11:45

個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋友

男仔通常數理好,所以會比較多比賽可以"發揮",但女孩子初小能夠玩嘅比賽好有限,特別唔係數理人,就更加無cert 人睇
名校收得嘅插班生,入到去都會係名列前茅,如果明白呢點,就會知一d都唔簡單
但有樣嘢一定啱嘅:培養孩子閱讀興趣,愛學習,有求知慾,受用一世

男校,唔一定睇成績表,LS比較重視筆試成績
我仔當年正選係校內總名次較低嘅同班同學,小兒只係後補,校長面試時話:筆試成績未係最好
而我仔就係求知若渴嘅人,睇書比食飯重要!唔駛返學可以學得更多嘅人

作者: sim_2046    時間: 20-6-2 17:20

明白首要校內成績先。謝謝分享。

咁見校長面試,全程用英文?

作者: francoma    時間: 20-6-2 17:20

兩間都係廣東話。

作者: francoma    時間: 20-6-2 17:35

小曳人 發表於 20-6-2 11:45
個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋 ...

Agree!

同學當中,鍾意睇書果一批,成績真係好啲。

作者: moledy    時間: 20-6-3 18:10

謝謝分享
作者: fadgare    時間: 20-6-3 20:41     標題: 回覆樓主:

sfa今年改咗小一第一學期成績表不顯示名次。今年疫情關係第23學期考試取消。所以成績表冇嘢睇。

作者: francoma    時間: 20-6-3 20:42

fadgare 發表於 20-6-3 20:41
sfa今年改咗小一第一學期成績表不顯示名次。今年疫情關係第23學期考試取消。所以成績表冇嘢睇。
...

Yes. 今年各學校都頭痕,衡量學生能力的準則平時不同。

作者: fadgare    時間: 20-6-3 21:00

francoma 發表於 20-6-3 20:42
Yes. 今年各學校都頭痕,衡量學生能力的準則平時不同。

有些學校都有派名次的。ek有人分享有得in。唯有等下年....

作者: francoma    時間: 20-6-3 21:01     標題: 回覆樓主:

讀SFA的?放心。可以對學校有信心。

作者: Poon89    時間: 20-6-4 10:27

咁請問有安排什麼課外活動給小孩?有補習嗎? 要平時在家用英語溝通嗎?
作者: francoma    時間: 20-6-4 11:10

Poon89 發表於 20-6-4 10:27

咁請問有安排什麼課外活動給小孩?有補習嗎? 要平時在家用英語溝通嗎? ...
我地都係學正常嘢。Ballet,繪晝等 。
全無補習,我地自己跟中英數。這樣最好,自己子女自己了解。

但有搵NET上門教會話。小囡讀SC,所以英文口音都OK。

要平時在家用英語溝通嗎?無可能哪,除非你對自己口音好有信心,如果唔係害左佢。

作者: MrBeast    時間: 20-6-5 09:23

個人覺得,孩子本身資質都好重要,响SFA跟到,能夠捱過測考,名列前茅,本身一定係領悟性高,記性好嘅小朋 ...

作者: 小曳人    時間: 20-6-5 10:15

francoma 發表於 20-6-4 11:10
要平時在家用英語溝通嗎?無可能哪,除非你對自己口音好有信心,如果唔係害左佢。
唔一定係咁
我係HK長大,HK讀大學,仔出世後頭年半,我係全英語,佢認到英文字之後就開始學中文
佢係KM 讀am班,SFA P1時,NET 入課室揀英文大使,我仔係全班唯一一個被選,所以佢口音/英語能力絕對比同班嘅同學好 (當中最多york/KV, 亦有SC, LH, KM pm)

當然,佢細個時我有俾佢睇學英文節目,好口音應該係睇英文節目學嘅,但起碼我無害咗佢

不過想提一點,對聲音敏感,有perfect pitch 嗰d細路,應該識分到口音,亦能控制自己嘅口音

作者: moledy    時間: 20-6-5 10:34

小曳人 發表於 20-6-5 10:15
唔一定係咁
我係HK長大,HK讀大學,仔出世後頭年半,我係全英語,佢認到英文字之後就開始學中文
佢係KM 讀a ...
唉..我老公仲要將D卡通轉番中文配音比我仔睇...其實我係想用番英文, 好聽D...

作者: francoma    時間: 20-6-5 10:45

小曳人 發表於 20-6-5 10:15
唔一定係咁
佢係KM 讀a ...
明白。自問發音不正。所以英文這個工作,都係交俾校方。我有搵NET在家教小朋友英文會話。
作者: 小曳人    時間: 20-6-5 12:07

moledy 發表於 20-6-5 10:34
唉..我老公仲要將D卡通轉番中文配音比我仔睇...其實我係想用番英文, 好聽D...
...

睇卡通呢d咁壞眼嘅野,當然要俾d有益嘅野中和下啦! 轉返英文好!

作者: francoma    時間: 20-6-5 12:14

...
我地果時都有睇,但真係睇英文多。
成功插班後,便「千與千尋」都有睇哪。哈哈。

作者: francoma    時間: 20-6-5 12:16

講多句。插班試當日,真係要睇醒小朋友小心check卷。有朋友試過到最後先發覺做溜二大頁。

作者: nicoleyying    時間: 20-6-5 13:10

請問係咪要上website check 幾時交表? 定website 唔會有資料,自己5、6月submit 信就得?

新手求教,謝謝(emoji)(emoji)

作者: MrBeast    時間: 20-6-5 13:14

...
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已對配音十分抗拒,覺得很不自然。若老公一意孤行,咁就自己搵d無中文配音的片中和一下
作者: francoma    時間: 20-6-5 13:53

nicoleyying 發表於 20-6-5 13:10
請問係咪要上website check 幾時交表? 定website 唔會有資料,自己5、6月submit 信就得?

新手求教,謝謝( ...

一定要好小心咁樣每一間上網睇。間間都唔同嘅。

作者: francoma    時間: 20-6-5 13:56

MrBeast 發表於 20-6-5 13:14
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已 ...

係配音怪怪的。

同埋經驗上,小朋友會講返做過聽過D咩。如朋友間quote角式名字用英文便可能溝通唔到了。

作者: moledy    時間: 20-6-5 14:27

MrBeast 發表於 20-6-5 13:14
cartoon or not, 我所有劇無論中日韓泰英法德都是聽original sound track 看中或英字幕,久而久之小朋友已 ...
我都鍾意用番原聲...原汁原味D..係我老公鍾意轉中文配音...我都覺得係影響佢學英文..

作者: KITTYCOW2009    時間: 20-6-5 14:54

插班 係唔係一定要成績好?
有冇家長 的小朋友 成績唔太好 都插班成功?

作者: moledy    時間: 20-6-5 17:57

KITTYCOW2009 發表於 20-6-5 14:54
插班 係唔係一定要成績好?
有冇家長 的小朋友 成績唔太好 都插班成功?
好睇間學校點間....

作者: tttlll    時間: 20-6-6 21:55

請問紅磚屋要求兩年學習成績,但考P2插班點會有兩年成績呢?新手一名,請多指教,謝謝(emoji)(emoji)

作者: francoma    時間: 20-6-7 10:44

tttlll 發表於 20-6-6 21:55
請問紅磚屋要求兩年學習成績,但考P2插班點會有兩年成績呢?新手一名,請多指教,謝謝(emoji)(emoji)
...

我不清楚「二年成績」的要求。但如插P2,只需俾一年吧。

但今年好多學校都無成績提供,不清楚學校如何界定學生成績了。

作者: PTL_L    時間: 20-6-7 20:36

回覆 tttlll 的帖子

可以提供幼稚園高班的學校評估,唔好理咁多,有咩就俾咩。
作者: betaruce    時間: 20-6-10 00:30

tttlll 發表於 20-6-6 21:55
...

唔知今年紅磚屋幾時有信有機會interview?

作者: tttlll    時間: 20-6-10 17:14

francoma 發表於 20-6-7 10:44
我不清楚「二年成績」的要求。但如插P2,只需俾一年吧。

但今年好多學校都無成績提供,不清楚學校如何界 ...

謝謝回覆

作者: francoma    時間: 20-6-10 17:15

加油!今年大家都不容易過。

作者: tttlll    時間: 20-6-10 17:15

PTL_L 發表於 20-6-7 20:36
回覆 tttlll 的帖子

可以提供幼稚園高班的學校評估,唔好理咁多,有咩就俾咩。 ...

我都咁諗,有幾多比幾多

作者: tttlll    時間: 20-6-10 17:16

betaruce 發表於 20-6-10 00:30

今年都唔知有冇得in,成績都無

作者: fy131207    時間: 20-6-10 17:23

請問有冇插班DBS P2的呢可以傾吓?

作者: bbcar23    時間: 20-6-10 18:11

francoma 發表於 20-6-1 15:46
回覆 Yfyh 的帖子

請問你女是否級頭幾名,所以才有得見?紅磚屋是。應該級十內都有。但要視邊一間學校。

想問一下,藍白校服是 SFA 嗎?

作者: francoma    時間: 20-6-10 18:50

bbcar23 發表於 20-6-10 18:11
想問一下,藍白校服是 SFA 嗎?

係呀

作者: francoma    時間: 20-6-10 18:52

tttlll 發表於 20-6-10 17:16
今年都唔知有冇得in,成績都無

你可以試考DG。不理校內成績,報名就有筆試機會。

作者: fy131207    時間: 20-6-10 20:04

DBSPD 6.26 筆試請問今年有冇2 interview 呢?电邮中未提及面试

作者: Pangel    時間: 20-6-11 16:51

betaruce 發表於 20-6-10 00:30

剛收到信件說收到申請,若30/6沒有收到通知就表示無學位或落選。

作者: betaruce    時間: 20-6-11 18:29

Pangel 發表於 20-6-11 16:51
剛收到信件說收到申請,若30/6沒有收到通知就表示無學位或落選。

是否所有人都會收到?其實咁會唔會即係已經落選?

作者: Pangel    時間: 20-6-11 19:35

betaruce 發表於 20-6-11 18:29
是否所有人都會收到?其實咁會唔會即係已經落選?

你都收到?

作者: betaruce    時間: 20-6-11 21:03

都係今日收到

作者: lusanna    時間: 20-6-11 23:10     標題: 回覆樓主:

我都系!都想知系唔系即系冇行啦!

作者: babeggma    時間: 20-6-12 14:40

Acknowledgement應該是人人都有...入筆試嗰張就遲一點再收到,不是人人有。

作者: chowyikwan    時間: 20-6-13 09:13

我亞仔思考刑,反應慢,小一冇任何offer。係咪老師真係覺得我亞仔笨,今年考小二又 try 下,希望好似你個女咁叻!

作者: francoma    時間: 20-6-13 09:15

我當年都係有師兄教路,知道有小二插班這個模式。得唔得都好,小朋友也有得著的。

作者: beauty_lover17    時間: 20-6-13 13:10

francoma 發表於 20-6-13 09:15
我當年都係有師兄教路,知道有小二插班這個模式。得唔得都好,小朋友也有得著的。
...

請問各位師兄教咗你啲咩重點?(emoji)(emoji)準備插小二

作者: francoma    時間: 20-6-13 13:12

beauty_lover17 發表於 20-6-13 13:10
請問各位師兄教咗你啲咩重點?(emoji)(emoji)準備插小二

學術成績為皇道!

作者: szeszeeee    時間: 20-6-13 14:48

francoma 發表於 20-6-13 13:12
學術成績為皇道!

今日呀女interview地區一線插班,其實面試是否小朋友家長都正正常常就ok?因自己成日好緊要好驚講錯野

作者: V_CHENG    時間: 20-6-13 17:07

szeszeeee 發表於 20-6-13 14:48
今日呀女interview地區一線插班,其實面試是否小朋友家長都正正常常就ok?因自己成日好緊要好驚講錯野:sick ...

無筆試?

作者: szeszeeee    時間: 20-6-13 17:58

V_CHENG 發表於 20-6-13 17:07
無筆試?

已考~

作者: Tiffanytobe    時間: 20-6-15 00:59

請教
如果男仔的話,在SFA 考幾多先有機會出去試吓插班?
唔該晒先

作者: 小曳人    時間: 20-6-15 06:29

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 00:59
請教
唔該晒先
睇你target 咩學校,同埋運氣
我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內有筆試,級50內轉到大圍聖心、附近嗰間聖方濟愛德,級25左右去咗GH (之後嗰年返咗SFA)
細仔嗰年,LS筆試去到20內,收3個,級15-16都收!

其實30內已經好多機會,有KG 同學小三轉到St Paul Boys

我見過有人P1 SFA, P2 YW, P3 LS

作者: deco99    時間: 20-6-15 11:55

小曳人 發表於 20-6-15 06:29
我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內 ...

點解去咗GH又返咗SFA?返來都係正常插班?

作者: 小曳人    時間: 20-6-15 12:00

deco99 發表於 20-6-15 11:55
點解去咗GH又返咗SFA?返來都係正常插班?
正常插班,個小朋友唔習慣GH嗰邊,媽媽無好詳細講,只係話阿女讀得唔開心,覺得响SFA開心好多

個人估計,係女校同男女校嘅分別

作者: francoma    時間: 20-6-15 18:49

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 00:59
請教
唔該晒先

要睇吓有咩對手。通常級20以內有機會,級10以內穩陣些。

也要睇吓你目標是什麼學校吧。

同埋睇吓嗰年同校多唔多人插班。如果最勁果幾個諗住留到六年級,相對上機會當然大些。

作者: Tiffanytobe    時間: 20-6-15 19:13

我大仔嗰年,LS offer都係級4內 (級2同4,同時有九龍3間男校offer) ,級十內 ...

多謝分享!

你最後講嗰個情況,年年轉,小朋友都好難適應

作者: Tiffanytobe    時間: 20-6-15 19:14

francoma 發表於 20-6-15 18:49
要睇吓有咩對手。通常級20以內有機會,級10以內穩陣些。

也要睇吓你目標是什麼學校吧。

咁會唔會頭20名全部走晒?

作者: francoma    時間: 20-6-15 19:16

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 19:14
咁會唔會頭20名全部走晒?

一定唔會。好多人真係唔走嘅。咁當然,有部份考唔到自己想考嗰間都唔走。
去到小六,通常頭10名都有好多Offer係手,如果鍾意間學校,無需要專登走。

作者: Tiffanytobe    時間: 20-6-15 19:17

francoma 發表於 20-6-15 19:16
一定唔會。好多人真係唔走嘅。咁當然,有部份考唔到自己想考嗰間都唔走。
去到小六,通常頭10名都有好多Of ...

咁你覺唔覺得讀得辛苦?

作者: francoma    時間: 20-6-15 19:22

Tiffanytobe 發表於 20-6-15 19:17
咁你覺唔覺得讀得辛苦?

絕對唔辛苦!依間學校絕對唔係谷嘅學校,功課量絕對唔算超多。

作者: hahaha1231    時間: 20-6-15 21:39

3間唔同, 甘精彩

作者: ceco    時間: 20-7-10 10:37

佐郭MTR門口某女校是否有unseen dictation?
中文不供詞充, 要作文?
作者: francoma    時間: 20-7-10 14:40

插班試?無咁誇張。☺️

作者: aprilapril123    時間: 20-7-11 07:17

ceco 發表於 20-7-10 10:37
佐郭MTR門口某女校是否有unseen dictation?
插p2英文有dictation再加閱讀理解,中文無作文

作者: chkwu    時間: 20-7-11 11:41

ceco 發表於 20-7-10 10:37
今年會不會取消插班試?
作者: stevensit    時間: 20-7-11 12:46     標題: 回覆樓主:

佐敦女校聽聞每年都會有10-20人被勸退學,唔知真定假?

作者: francoma    時間: 20-7-11 14:05

無喎(emoji)

作者: sissi822    時間: 20-7-12 07:21

請問插班學術成績OK,但讀緊間學校中下,會唔會有影響插班?

作者: francoma    時間: 20-7-12 18:55

呢個應該無關係吧,但當然不肯定。

作者: franciscat888    時間: 20-7-12 23:15

stevensit 發表於 20-7-11 12:46
佐敦女校聽聞每年都會有10-20人被勸退學,唔知真定假?

今年應該沒有吧

作者: chkwu    時間: 20-7-13 08:52

franciscat888 發表於 20-7-12 23:15
今年應該沒有吧
前一段時間因為疫情停課,佐敦女校網上教學做的如何?

有冇人知其他幾間熱門插班小學網上教學做的如何?
例如雙仁,兩軒,MCSPS,喇沙,St. Jo 等等?
是否直私小學支援更加好一些?

作者: agnesletgo    時間: 20-7-13 10:39

francoma 發表於 20-7-12 18:55
呢個應該無關係吧,但當然不肯定。

紅磚是否一定要3nd in? 或是2nd in 後也有offer?

作者: cafeva    時間: 20-7-13 10:44

chkwu 發表於 20-7-13 08:52
前一段時間因為疫情停課,佐敦女校網上教學做的如何?

有冇人知其他幾間熱門插班小學網上教學做的如何?
DGJS 有網上教學. MPS 也有(每日一,兩個鐘ZOOM堂).

作者: francoma    時間: 20-7-13 10:45

我同另外兩個朋友都要見第三次,其他人不知。☺️

作者: agnesletgo    時間: 20-7-13 11:15

francoma 發表於 20-7-13 10:45
我同另外兩個朋友都要見第三次,其他人不知。☺️

見多次家長和小朋友?

作者: francoma    時間: 20-7-13 11:33

第三次唔知道,我冇去到啦。但聽講主要係同校長傾偈。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5