教育王國

標題: 考到 GSIS,掙扎中 [打印本頁]

作者: WFsmart    時間: 20-5-24 16:22     標題: 考到 GSIS,掙扎中

本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小朋友會考到GSIS有K1 Offer,突然要提早決定,我同c6都15,16中。

依家小朋友返緊名幼 PN,可以直升K1。不過都好驚放棄左 GSIS 將來會後悔,始終一條龍。不過又擔心揀GSIS自己到時唔識同小朋友溫習,又擔心無中文。如果繼續名幼浸一下中文先考GSIS嘅小學,到時候係咪無可能入到? 其實C6之前唸住讀住名幼,依家呢間其實幾好,重中文、紀律,大部分入SPCC 或者兩間拔萃,或者 K2轉 CIS,或者K3轉 ISF,不過依家突然有 GSIS Offer又好吸引,始終我哋保證唔到小朋友到時考唔考到 CIS/ISF/SPCC/ DxS。其實係咪唔需要太擔心無中文學/ 學簡體字定繁體字呢?

當然,我哋唔係一定要小朋友小學考IS,如考到 SPCC/DxS/ ISF 都絕對會考慮的,所以都有唸過繼續讀名幼,不過都擔心到時唔好話考IS,小學競爭異常激烈,SPCC/DxS/ISF都考不到就會後悔今日無揀 GSIS

大家有乜睇法意見?謝謝大家!

作者: v369234    時間: 20-5-24 17:05

放棄左唔好諗有機會回頭,另一方面就算本地名小,國民教育一定冇走雞,新聞有講....
作者: 莫失莫忘    時間: 20-5-24 17:50     標題: 回覆樓主:

入左gsis可以照考cis/isf,俾我會讀左gsis,起碼一條龍個心定好多。

作者: 964000    時間: 20-5-24 18:18

WFsmart 發表於 20-5-24 16:22
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...

我覺得你個plan原本都不是這樣,其實未有心理準備即時入IS, 好多野未稔清楚,so better stick to your original plan.
你最後target那幾間, 我相信你小朋友其實都大機會考到至少其中一間的,至於決定左就don’t look back。

作者: heebo    時間: 20-5-24 18:22

回覆 WFsmart 的帖子

字裏行間覺得你似乎都重視中文,希望在名幼浸下先至考GSIS小學,又或者目標根本係其他名校如SPCC、拔萃、CIS、ISF。其實在名幼讀幾年中文後就算轉到GSIS,中文未必保持到幾多,GSIS是否真的是你最終目標呢?如果係,點解唔而家開始呢?如果唔係,讀住GSIS先再考SPCC相信唔係咁易,因SPCC小學中文為主。
.
多年前有朋友的孩子讀名幼考小一,SPCC、DBS、ISF 和一間國際學校都收了,決定唔倒,全部交晒留位費後,最後都係揀咗SPCC,始終想要好嘅中文根基,不過去到中二,大勢所趨,都係轉返出去國際學校。你計劃孩子行邊條路?

作者: Jane1983    時間: 20-5-24 20:52

睇你帖,你對本地名校相當心儀,其實答案好清楚。

作者: gfkwong    時間: 20-5-24 21:04

而且如果讀IS,就要放手俾小朋友自己學習,佢地識嘅嘢我哋未必識。咁重視中文,可能CIS先可以睇得上眼。

作者: Moonlight819    時間: 20-5-24 21:32

heebo 發表於 20-5-24 18:22

字裏行間覺得你似乎都重視中文,希望在名幼浸下先至考GSIS小學,又或者目標根本係其 ...

但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級考第一也轉了去GSIS,其實與其高年級最終也轉IS或出國,何必不一早就讀IS?起碼有返一個健康的童年!

作者: Jane1983    時間: 20-5-24 22:01

Moonlight819 發表於 20-5-24 21:32
但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級第一也轉去GSIS,即是IS是他們最 ...

識好幾個朋友都係咁做,小學讀本地名小,升中去考心儀果一兩間IS。事實上,失敗的例子比成功的多。

平心而論,佢地小朋友唔係唔叻,但考試就係有風險,無話實得。不過,佢地家庭資源夠,中二三就出去讀boarding,亦無乜太大所謂。

作者: ratafan    時間: 20-5-24 22:37

Depends on what u look for. Profiles of families of the schools you mentioned can be rather different. This determines what kind of friends they make too in their childhood and teenage ...

作者: heebo    時間: 20-5-24 23:43

Moonlight819 發表於 20-5-24 21:32
但最攪笑是不少這些名校生如spcc, dgs等高年級又轉去IS,好像之前dgs全級第一也轉去GSIS,即是IS是他們最 ...

SPCC大約中二左右便有一半學生轉走,有去IS、也有出國,目的是為升讀外國大學作準備。不知其他傳統名校情況是否也一樣。不過傳統名校的確有佢嘅吸引力,考到唔易放棄而選IS。
作者: catheyan    時間: 20-5-25 00:26

go for it!
作者: 章太郎    時間: 20-5-25 07:06

本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...

作者: Yuacc    時間: 20-5-25 08:33     標題: 回覆樓主:

小學去到你target 既LS, 都要補英文,尤其是oral ,真是講吾到。去IS, 要補中文

中學去考IS, 要確保你係以上LS既頭五,先有D機會。尤其是GSIS

作者: spjspj    時間: 20-5-25 10:07

我個小朋友考左入Y1的GSIS,但一樣係爭扎中!因為GSIS冇中文的!

作者: 钧熹    時間: 20-5-25 10:14

魚與熊掌.及早選定路線.心怡本地就唔好諗國際.我覺得不要用中文這個標準去選本地或者係國際.而是教學方式,教學理念.
作者: yaijing    時間: 20-5-25 10:55

作者: Jane1983    時間: 20-5-25 11:06     標題: 回覆樓主:

Gsis係好學校,無人會反對。佢的課程確係適合一個歐洲人,遠多過香港人。但用中文太少去批評佢,亦係唔公平。

作者: WFsmart    時間: 20-5-25 11:33

如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小孩讀重英輕中的國際學校而成功保住中文的個案分享一下,謝謝

作者: bonbon1106    時間: 20-5-25 11:44

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為其他科目都是英文,我見中文較叻的都是本地學校插入的插班生。
好多時是興趣問題,只補唔會keep 到,要喜歡閱讀中文書。

作者: 964000    時間: 20-5-25 11:55

spjspj 發表於 20-5-25 10:07
我個小朋友考左入Y1的GSIS,但一樣係爭扎中!因為GSIS冇中文的!

其實GSIS有中文的,程度如ESF, 詳情請看我回答另一post GSIS Parents/Alumni。
不過通常由local school家長而”突然”跳去IS的,可能會比較適合bilingual /中國人多的IS一點。

作者: Radiomama    時間: 20-5-25 12:10

WFsmart 發表於 20-5-25 11:33
如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小 ...

作為參考,真的好難。
家人分別在小學及中學入GSIS, 但此前也是在int’l school就讀;他們的中文均是麻麻,但足夠符合本地對醫生的要求,所以pass。

作者: 小寶貝兒    時間: 20-5-25 14:04

钧熹 發表於 20-5-25 10:14
魚與熊掌.及早選定路線.心怡本地就唔好諗國際.我覺得不要用中文這個標準去選本地或者係國際.而是教學方式, ...
係啊!我覺得如果係IS同IS之間比較,中文可以係一個考慮的地方,但本地同IS,我覺得應該係睇父母認同邊一套理念,又或者簡單直白d,想小朋友將來大概係咩類型既人呢?咁樣去諗會易d去選擇!

作者: 美美羊    時間: 20-5-25 14:20

bonbon1106 發表於 20-5-25 11:44

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為 ...
除了ISF, KCIS, CIS以外,那些IS的中文會較好呢?

作者: kriskris55    時間: 20-5-25 14:54

睇完你咁講,其實你個PLAN 唔係PREFER IS, 只係GSIS 名氣大,你覺得可惜。如你想中文好又想讀女拔果D,就按自己本來的PLAN (當初你讀得間名幼已經有諗法吧),冇存在后唔后悔,根本係兩個制度,你自已BUY 邊個吧....
作者: deco99    時間: 20-5-25 15:00

Jane1983 發表於 20-5-24 20:52
睇你帖,你對本地名校相當心儀,其實答案好清楚。

我都覺,樓主如果好介意中文同紀律,GSIS唔係幾啱。

作者: Jane1983    時間: 20-5-25 15:04

回覆 美美羊 的帖子

我覺得學校每日有中文堂,分到native stream,咁已經算係有個platform比小朋友正規學中文。學成點,達唔達到良好的聽講讀寫水平,呢點要睇屋企的栽培和幫助。簡單講,如果屋企都係全英文溝通,小朋友日常中文字都唔見多隻,中文書更唔睇,咁讀邊間都唔會好。

作者: bighang    時間: 20-5-25 15:12

回覆 美美羊 的帖子

ISF基本上係Local school,中文強,英文唔會好
KCIS係中文as subject,中文唔會好

CIS真係 bilingual school, 中文應該最好

Bilingual 仲有VSA, SIS, IMS?

作者: Jane1983    時間: 20-5-25 15:18

deco99 發表於 20-5-25 15:00
我都覺,樓主如果好介意中文同紀律,GSIS唔係幾啱。

係呀,不過佢又唔捨得唔要lor  

作者: 美美羊    時間: 20-5-25 15:22

bighang 發表於 20-5-25 15:12
回覆 美美羊 的帖子

如果只是小康家庭,小孩係CIS會唔會好自卑,VSA, SIS, IMS會唔會好D?

作者: bighang    時間: 20-5-25 15:31

回覆 美美羊 的帖子

CIS收你先再擔心啦,之前有升學專欄作者形容入CIS 難過入大學
作者: 964000    時間: 20-5-25 15:34

bighang 發表於 20-5-25 15:12
回覆 美美羊 的帖子

其實CIS都係得20+%人考native stream 的Chi A, 我估都是LS 轉去的多,佢地必考Chi A冇得揀。
如果Chi B 程度,一般Local家庭自小在Eng Heavy IS加外補是應付到。
如果覺得中文是first priority 不如讀番LS算(到時好多人又會補英文)。
不過IS最正係幼稚園和小學,看法在我舊帖有share.

作者: bighang    時間: 20-5-25 15:41

回覆 964000 的帖子

正確,cream of IS 係小朋友由細培養出嚟嘅獨立思考,中學先轉根本就學唔到,細個L S辛苦,大個先再轉去IS仲辛苦,成個童年就咁玩完
作者: 964000    時間: 20-5-25 15:52

WFsmart 發表於 20-5-25 11:33
如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小 ...

有的,我都見過,但一定不會是多數。
正如就算間學校有出狀元,但人地得又不代表自己會得呢。

作者: 章太郎    時間: 20-5-25 17:13

bighang 發表於 20-5-25 15:41
回覆 964000 的帖子

正確,cream of IS 係小朋友由細培養出嚟嘅獨立思考,中學先轉根本就學唔到,細個L S ...

作者: moiselle2015    時間: 20-5-25 18:12

I guess your child is studying at BH now?

Follow your heart, reject GSIS and go to LS first.
作者: spjspj    時間: 20-5-25 20:52

回覆 yaijing 的帖子

之前都冇想清楚亂報的!因沒想過會收😅聽聞話要排幾年先得!禁我上年開始報!
作者: bighang    時間: 20-5-25 22:36

回覆 章太郎 的帖子

認同讀國際家長,跟本對什麼DBS, DGS, SPCC, etc 完全冇興趣
作者: v369234    時間: 20-5-25 23:43

只能怪報名費收得唔夠貴..
作者: ratafan    時間: 20-5-26 07:29

家中用的語言十分重要,如果家中用中文,可能有幫助孩子慢慢吸收,他們對自己住的地方感興趣,自然會看中文報紙,了解香港

作者: bobo1015    時間: 20-5-26 07:58

其實揀唔揀讀IS主要取決於你想小朋友喺邊個學習模式學習,並不是因為邊間名氣大,樓主有點本末倒置左,你再諗深一層,LS同IS學習模式根本兩回事,你要從呢方面諗

作者: 964000    時間: 20-5-26 08:10

v369234 發表於 20-5-25 23:43
只能怪報名費收得唔夠貴..

Agree所以不要鬧學校報名費貴

作者: F15X5    時間: 20-5-26 10:34

如果重視中文, 可能讀完local小學再轉國際學校會比較好啲,太早入國際學校中文會好難掌握。我仔都係讀完中一先至在轉去GSIS讀九年班。其實DSE, A-Level 和IB嘅書方法係好唔同,我個仔Yr12都幾多同學放喺IB去英國讀A-Level。 如果純粹IB成績,GSIS 真係幾好。

作者: b3410    時間: 20-5-26 12:20

F15X5 發表於 20-5-26 10:34
如果重視中文, 可能讀完local小學再轉國際學校會比較好啲,太早入國際學校中文會好難掌握。我仔都係讀完中 ...
請問通常因為什麼原因,要放棄IB,轉A level?
作者: F15X5    時間: 20-5-26 13:01

IB要讀六科加TOK / EE; 六科一定要讀文科理科,TOK/EE 要寫1600/4000字paper; 簡單啲講要求學生文理、英文、....等等要全面。A-Level相對可以比較focus,可以跟孩子強項選擇全理或全文科。所以真係要睇孩子的學習能力如強項選擇。

作者: jane__411    時間: 20-5-26 14:00

你其實都唔知你自己想要乜同你小朋友想要乜,你想入DBS,SPCC同ISF係因為佢哋有IB,咁GSIS唔會差過佢哋囉;如果你讀LS先係為慳錢,大家又唔知你經濟狀況;如果你係為咗名氣想入,其實你只想威,但可能會苦了孩子,入唔到其實唔駛後悔,因為讀書係自己,唔係讀學校個名,你咁努力其實最後去唔到DBS,SPCC定ISF,你小朋友去的學校都唔會差,一樣會讀出頭同成功,希望你明白呢一個道理。如果GSIS收又讀得起,唔去一定後悔,做生意的人都揀有把握的錢去揾,除非你覺得自己小朋友DBS同SPCC入硬,唔係只係你自己空想.........
作者: yaijing    時間: 20-5-26 14:13

作者: F15X5    時間: 20-5-26 14:44

A-level要求考3科,好多人會考4科。不用寫essay。 如果 A-Level 和IB 比較, A-Level相對 more specific subject knowledge , IB 相對well-rounded. 我的看法是 DSE, AL 和IB 是各有特色,沒有好或不好,不管讀那課程,要有好成績都一定要努力。孩子有自己的特質、長處和弱點。總點是那學習方法更適合孩子的成長,讓他/她有正面的學習態度和建立自信,我覺得這樣可能更重要。

作者: yaijing    時間: 20-5-26 14:53

作者: whitesky    時間: 20-5-26 15:28

樓主的情形,小朋友細個時都有考慮過,我的結論到現在都係一樣, 視乎你對中文的要求,因為小學是學中文的黃金時期,見過好多家庭,連國語家庭, 小朋友都會掙扎中,主要原因係在大部份國際學校英文才是主菜,中文弱,是大家可以接受,甚至乎讀法文,西班牙文,德文,去取替。要在英文環境,培養對中文興趣,難道非常高,唔係冇成功例子,只是很少部份學生能夠做得到。學校是好,但你亦都要問自己,可否接受佢將來中文水平低,如果可以,咁就揀gsis。我孩子的同學就是在5歲的時候轉去gsis, 我小朋友就一直在有注重中文課程的國際學校,佢個小朋友讀咗兩年已經keep唔到中文,所以睇得出環境好重要

作者: F15X5    時間: 20-5-26 15:33

我不太想離樓主的提問太多。A-level讀什麼科目主要考慮大學想讀什麼:我朋友的孩子A-level 讀 Phy, Chen, Bio 加Math; 4A*入港大醫科,如果讀IB:6科一定要在language, language acquisition, individuals and societies, Sciences, maths, arts 這六大項選六科(最小要在包括5大項。

作者: F15X5    時間: 20-5-26 15:41

whitesky 發表於 20-5-26 15:28
樓主的情形,小朋友細個時都有考慮過,我的結論到現在都係一樣, 視乎你對中文的要求,因為小學是學中文的黃 ...

我的看法和你很相似,我覺得中文非常重要,所以我堅持一定在LS小學打好基本中文底子,完成中一才去GSIS,他現在還喜歡看中文小說,看中國劇集。

作者: jane__411    時間: 20-5-26 17:20

大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基本上零中文,屋企父母都係香港人點會唔識中文??
作者: b3410    時間: 20-5-26 17:28

F15X5 發表於 20-5-26 15:41
我的看法和你很相似,我覺得中文非常重要,所以我堅持一定在LS小學打好基本中文底子,完成中一才去GSIS,他 ...

現在他畢業了嗎?讀大學期間,有沒有覺得不同學習體系培養出來的同學,在大學的學習有什麼強弱?

作者: bighang    時間: 20-5-26 17:33

都係果句,有得必有失,冇可能兩者兼得

作者: b3410    時間: 20-5-26 17:35

moiselle2015 發表於 20-5-25 18:12
I guess your child is studying at BH now?

Follow your heart, reject GSIS and go to LS first.

Follow your heart.
不得不承認考LS名校更加困難,不過如果這是你們一直以來的計劃,不需要為了一個吸引而改變目標。畢竟全部規劃都要重新來過。

作者: yaijing    時間: 20-5-26 17:58

作者: F15X5    時間: 20-5-26 18:11

jane__411 發表於 20-5-26 17:20
大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...

我也只是要求讀寫聽ok,夠用就可以。原來這也有難度,我看到很多從小讀IS,他們聽和講可以,但不太懂看文件和寫,IB 選語文選西班牙或者法文都唔讀中文。

作者: Youweird    時間: 20-5-26 18:25

大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...
I agree with you
作者: F15X5    時間: 20-5-26 18:30

b3410 發表於 20-5-26 17:28
現在他畢業了嗎?讀大學期間,有沒有覺得不同學習體系培養出來的同學,在大學的學習有什麼強弱?
...

答唔到,因為他今年剛完成IB, 九月入大學。

作者: bighang    時間: 20-5-26 18:42

回覆 jane__411 的帖子

莫講話讀大學0中文,依家出嚟做嘢10幾年,中文字一啲都未用過
如果睇將來,求其一個國內學生中文都應該比我哋好多多聲,佔唔到什麼優勢,我只求識聽識講識睇

作者: 小寶貝兒    時間: 20-5-26 18:48

我都係要求我囡有基本的聽講讀就可以,寫我已半放棄
魚與熊掌,二者不可兼得時,還原基本步,任何語言都係用來溝通only,咁就揀佢鐘意的語言吧  
其實佢又唔抗拒中文,佢睇相聲都笑到咔咔聲(佢聽得明我都好驚訝!),去廣州玩冇YouTube轉睇youku全普通話卡通都一樣睇得開心架
下一步就係認多d字,我就已經好安慰了!  

作者: Mrspan    時間: 20-5-26 18:53

將來嘅世界 都未必需要識寫字

就算依家 我自己平時打中文用國語拼音

作者: Moonlight819    時間: 20-5-26 20:15

bighang 發表於 20-5-26 18:42
回覆 jane__411 的帖子

莫講話讀大學0中文,依家出嚟做嘢10幾年,中文字一啲都未用過

你和我想法一樣,要中文好中國有十幾億同胞,大把人中文好過你吧!

作者: poonseelai    時間: 20-5-26 22:23     標題: 回覆樓主:

我工作上基本用英文,但有時客人文件合約用中文寫,自己都要睇得明㗎,近年多了用中文回覆客人email, 我唔識打中文,Google translate 再修改都ok。中文唔需要好似國內人咁叻,內地用語跟我們不同,但基本溝通到。在香港有機會學中文,唔學就浪費。培養对中文興趣一定是中學前,我孩子在IB school, 係 private independent school, 小學中英並用,聽台灣流行曲,看台湾綜藝節目,都能掌握基本聽同講,一上中學除中文科全用英文,叫他們看中文課外書係好難。最初選校不選IS, 因希望孩子學多D中文。

作者: Jane1983    時間: 20-5-27 08:18

讀國際,少功課和無謂嘢,小朋友有興趣的話,其實有餘力學三種語言。香港有學中文語境,無需要話揀得國際學校條路,就半放棄中文。

作者: annie40    時間: 20-5-27 18:19

樓主,沒有一種餐飲可以滿足所有人,重要是點左餐就用lu心食,開心食,如果怕營養不足,就去加些supplement,覺得英文唔夠,就加些英文學習,中文太差,就加點中文薰陶,數學差就做點練習。

請記住這些是額外營養補充,每個人吸收力不同,不用強求。重要是用心吃正餐,無論唐餐、西餐,照樣可以吃得精采。
作者: bighang    時間: 20-5-27 19:06

回覆 annie40 的帖子

每個人嘅諗法都唔同,想食乜嘢餐,點樣吸收營養,自己身體自己揀
作者: Youweird    時間: 20-5-28 12:51

How did they inform you? Via email or by mail?

Thank you

作者: junyina    時間: 20-5-28 13:36

Youweird 發表於 20-5-28 12:51
How did they inform you? Via email or by mail?

Thank you

By mail

作者: GreenMaDad    時間: 20-5-28 19:38

如果現在選GSIS, 有90%將來小朋友的中文程度不能達到普通香港人程度(eg 睇吾明純中文餐牌)。
認識一純香港家庭的小孩在GSIS由k1開始讀,小孩聰明獨立無庸置疑,小孩聽得明廣東話,但基本上一句廣東話都不肯說,不願說。

作者: annie40    時間: 20-5-28 22:41

回覆 GreenMaDad 的帖子

每間傳統國際學校都有這樣的孩子,不是GSIS獨有。GSIS能說流利廣東話和普通話的孩子亦不少。
國際學校的學生學習中文閱讀和寫作,像學習一門外語,先要培養興趣,維持語境,鼓勵認識中國文化,通常認識愈多,學習熱誠愈多。

作者: siuta    時間: 20-6-27 18:30

- deleted -
作者: HMmummy    時間: 20-6-28 08:10

bonbon1106 發表於 20-5-25 11:44

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為 ...

仲要唸埋簡體字中文和繁體字的中文的分別

作者: chingyu    時間: 20-6-28 09:11

heebo 發表於 20-5-24 23:43
SPCC大約中二左右便有一半學生轉走,有去IS、也有出國,目的是為升讀外國大學作準備。不知其他傳統名校情 ...

Spcc 中二一半學生轉走? 以我所知就完全唔係喎。
我記得四年前中二只收十個插班生,
中三插班只得幾個人。
主要係小學嗰班人去外國boarding schools,好少數先轉去國際學校。最多 1/4 學生走,不會是 1/2。有部份問題真係讀唔掂,中一入的學生大部份都好叻。

言歸正傳,有冇聽過鄭丹瑞和張堅庭的子女分享?
作為年青人,亦去外國跌跌碰碰過,佢哋話覺得中文非常重要。

上youtube看看鄭丹瑞大女兒的分享。
她在GSIS大,英文比外國人更好,她說可惜不懂中文。

我女兒也讀過國際學校year 1 才轉去local school,
因為我原先揀的國際學校selling point 係學到中文,
可惜也事與願違。

我個人都喜歡國際學校的教法,討厭傳統學校的多功課和死板,可否考慮VSA之類?
我都傾向中學才入GSIS.

作者: 964000    時間: 20-6-28 10:39

chingyu 發表於 20-6-28 09:11
中三插班只得幾個人 ...

不過GSIS小學真係好好,比中學更更好。
唯一番半天的IS小學,相對輕鬆多時間玩和發展興趣,沒有測考卻直上一條龍中學又唔趕人走,人少少同學之間好close,student mix可接觸外國文化,對培養性格, 社交和興趣發展,學習態度,學術等各方面都算平衡到, 相信LS比唔到這種童年生活,有幾多個可以8點幾瞓?
不過我都讚成如果對中文要求高的留在LS比較好,因為學習語言始終以第一語言學最好,IS點學中文都是second language.
正如呀旦大女在GSIS才可以英文好到去Ivy讀Eng Lit, 在外國做英文雜誌編輯,在LS出身就算名校都比較難吧,總有取捨。不過以佢咁聰明,如果自細父母督促下應該學得到一些中文的,不過要做中文文膽就點都輪不到她了。

作者: 章太郎    時間: 20-6-28 10:41

chingyu 發表於 20-6-28 09:11
中三插班只得幾個人 ...

作者: 章太郎    時間: 20-6-28 10:46

964000 發表於 20-6-28 10:39

不過GSIS小學真係好好,比中學更更好。

作者: cris01    時間: 20-6-29 10:47

我都同意. 講真, 中文咁好,令到啲英文麻麻哋, 最後入唔到好嘅外國大學, 攞住咁多中文冇乜用. 個個人都知ISF的學生中文好不過英文最後追唔上. 所以好多人讀到三年級就會轉國際. 到嗰陣時中文都係半桶水. 咁我寧願一早就會揀真正嘅IS 學校, GSIS etc..英文底打得超好中文出去外補, 已足夠用.

作者: FattyDaddy    時間: 20-6-29 12:46

章太郎 發表於 20-6-28 10:46
我諗叻的一群好似呀旦大女,會覺得自己身為華人唔認識中國文化/文字,生活在外國人圈子,外國人眼中會有點匪夷所思 ...
No comment on whether 呀旦大女 would feel inadequate or awkward not knowing Chinese, that is entirely her own personal experience.
As to 外國人眼中有點匪夷所思, that is only a speculation we need not worry about, there are many people in the US or UK with Italian names who don't speak a word of Italian, or with Indian names who don't speak any of the Indian languages, no one thinks of that as strange.

作者: poonseelai    時間: 20-6-29 13:10

cris01 發表於 20-6-29 10:47
我都同意. 講真, 中文咁好,令到啲英文麻麻哋, 最後入唔到好嘅外國大學, 攞住咁多中文冇乜用. 個個人都知IS ...

請問中文半桶水是什麼意思?

作者: 章太郎    時間: 20-6-29 13:19

FattyDaddy 發表於 20-6-29 12:46
No comment on whether 呀旦大女 would feel inadequate or awkward not knowing Chinese, that is entirel ...

作者: FattyDaddy    時間: 20-6-29 14:22

章太郎 發表於 20-6-29 13:19
我盡量都唔想去排除孩子將來發展的可能性 ...
Not knowing Spanish will probably preclude opportunities in South America, not knowing Japanese will not go too far in Japan etc, but there are only 24 hours in a day, so in the end we have to forego something, and that decision largely depends on where in the world our children will most likely be spending most of their lives in. If it is going to be in the greater China area, then we better not drop Chinese.
However, if we foresee our children will be spending most of their lives in a western country, then we need not worry about them looking Chinese but not knowing Chinese, because in western countries this is a non-issue.

作者: 964000    時間: 20-6-29 15:47

章太郎 發表於 20-6-29 13:19
看工作範疇吧,例如係雜誌編輯,老總搵你去做中國文化專題。例如學習文學/考古,教授或會同你去討論研究中 ...

我不會太擔心,有人數學叻,有人中文叻,有人英文叻,有人音樂叻....
世界很大,每個人總會按自己長處找到位置,我們在香港有語境,起碼會聽會講,起步已經不錯。總之我現在比足機會佢學,後果自負,與人無尤。

作者: 章太郎    時間: 20-6-29 15:54

964000 發表於 20-6-29 15:47

我不會太擔心,有人數學叻,有人中文叻,有人英文叻,有人音 ...

作者: 章太郎    時間: 20-6-29 16:06

FattyDaddy 發表於 20-6-29 14:22
Not knowing Spanish will probably preclude opportunities in South America, not knowing Japanese will ...

作者: FattyDaddy    時間: 20-6-30 12:24

章太郎 發表於 20-6-29 16:06
老板因為唔識中文miss咗 ...
That is the price he has to pay for moving to Hongkong.
Similarly I don't know Japanese, and if for some reason I must go to Japan to live and work then I will probably miss some opportunities there too. However I would not go out of my way to learn Japanese (or for that matter any language) unless I have some plan to live and work in that place. Learning a language is not like stamp collecting, it requires time and effort, and it would be unwise to invest time and effort in things which one is not likely to use.

作者: 文英妮妮    時間: 20-9-12 03:44

回覆 whitesky 的帖子

邊間?可否分享一下?
作者: QueenaXiao    時間: 20-10-20 15:02

想請問小朋友現在讀的是哪間PN呢?是寶山嗎?
作者: 964000    時間: 20-10-21 00:08     標題: 回覆樓主:

比較少人提及的GSIS 幼稚園因為幼稚園比較少local少人分享,不過真係好好,時間比一般長上5hr(加ECA就上7hr),開心又學到野,phonic&treading 完全不用外補,而家一條龍直升小一:

陳思銘Samuel Chan
「做她的學生是多麼的幸福」
18Sept20

來找我報學校的所有 German Swiss 學生當中,真是想不起有任何一個是令人失望的。對本地的國際學校不太熟悉,但經常都聽人說這可能是全香港最好的學校,所以真的很好奇,這家學校是怎樣調教小孩子的。

適逢最近有朋友的孩子入讀了 German Swiss 的幼稚園,除了恭喜他之餘 (因為都可以直升到中學),也不得不問他一句,究竟這學校好在哪裏?

他給我看了一段老師跟小朋友說故事的短片,故事書的名字是 Pete the Cat。看著老師無論是聲線和語氣都好像一個卡通片配音員的專業,已經知道做她的學生是多麼的幸福。然後聽完她講故事,連我自己都動容起來。

Pete the Cat 就是講一隻貓著住一對全新白色鞋,唔小心踩到唔同嘅生果整污糟對鞋,都完全冇唔開心。踩到士多啤梨,就唱幾句 I love my red shoes;踩到藍莓,就唱幾句 I love my blue shoes。

什麼顏色都踩過之後,老師說,no matter what you step in...

KEEP WALKING ALONG
AND SINGING YOUR SONG
BECAUSE IT'S ALL GOOD.

莫說是小朋友,大人有時候都未必明白這個道理。

但每一片美麗的花瓣,都是由一顆種子開始的。

https://www.facebook.com/1040337945988745/posts/3657983560890824/?

作者: weiweidd    時間: 20-12-24 08:04

您好!今年初GSIS應該係網絡面試,想請問一下係點樣面試既,因為小女下個月就要面試GSIS K1,謝謝
作者: Emmamama17    時間: 20-12-24 12:25

真系最后睇家長,我有个朋友自幼系IS,大個左去中資銀行用中文寫report都得。他的同學都系香港人,但中文連講都唔系好掂。如果去gsis,你預左自己補中文要出盡腦汁。尤其如果將來係香港做野,中文唔得,都真係好弊。
作者: Acrobatlulu    時間: 20-12-26 18:42

回覆 weiweidd 的帖子

没有任何学术上的问题,纯粹英文对话测试英文水平。两个老师对一个学生,家长在面试过程不可以干预但是可以坐在旁边小朋友可以看见的地方

作者: weiweidd    時間: 20-12-28 21:18

Acrobatlulu 發表於 20-12-26 18:42

没有任何学术上的问题,纯粹英文对话测试英文水平。两个老师对一个学生,家长在面试 ...

非常感謝,請問大致是什麼對話內容?關於名字,興趣愛好嗎?老師也沒有拿任何故事書或者玩具之類的嗎?測試了多少時間呢?

作者: Acrobatlulu    時間: 21-1-1 10:15

大概10分钟,都是日常家庭对话,去年让自己准备了一个玩具,不知道今年是否一样
作者: 964000    時間: 21-1-1 12:42

weiweidd 發表於 20-12-28 21:18
非常感謝,請問大致是什麼對話內容?關於名字,興趣愛好嗎?老師也沒有拿任何故事書或者玩具之類的嗎?測 ...

Zoom之後好簡單,不用擔心分離焦慮又不用去操場玩,以前面見時siblings都好多唔pass, 連老師自己的仔女都試過fail assessment, 但去年zoom考後差不多全部收晒.

作者: BandC    時間: 21-1-5 08:43

中學要由LS考入GSIS真係好有難度,畢竟性格、英文程度、思考方法都被LS磨練得有一定模式,LS考入其他IS不難,但要考入GSIS中學部,我覺得有難度,除非好top 個D學生。樓主最後揀左邊間呢?

作者: 964000    時間: 21-1-5 13:47

BandC 發表於 21-1-5 08:43
中學要由LS考入GSIS真係好有難度,畢竟性格、英文程度、思考方法都被LS磨練得有一定模式,LS考入其他IS不難 ...

但都有D top不入反而冇咁top入,中學其實相對易入,一來多位mass intake, 二來主要睇written。
我朋友由幼稚園到小學考了三次都唔pass, 到Y7一考就pass了。

作者: weiweidd    時間: 21-1-8 18:30

964000 發表於 21-1-1 12:42

Zoom之後好簡單,不用擔心分離焦慮又不用去操場玩,以前面見 ...
謝謝🙏
作者: weiweidd    時間: 21-1-8 18:31

Acrobatlulu 發表於 21-1-1 10:15

大概10分钟,都是日常家庭对话,去年让自己准备了一个玩具,不知道今年是否一样 ...
謝謝回覆

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5