教育王國

標題: 22所直資學校申加學費 最高加幅18.6% [打印本頁]

作者: jmk2012    時間: 20-5-12 20:33     標題: 22所直資學校申加學費 最高加幅18.6%

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1768890/
作者: JO_DAN_TONG    時間: 20-5-13 11:58

jmk2012 發表於 20-5-12 20:33
https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1768890/
希望全佈直資都唔可以增加學費就好啦...

作者: jmk2012    時間: 20-5-13 13:30     標題: 回覆樓主:

有加有減

作者: CM.MUN    時間: 20-5-13 15:05

其實有冇睇得哂全部中學,邊啲加邊啲唔加?新聞報紙來來去去都係只講個三四間

作者: YmOra    時間: 20-5-13 15:54

協恩唔加
作者: Charlotte_mom    時間: 20-5-13 15:56

CM.MUN 發表於 20-5-13 15:05
其實有冇睇得哂全部中學,邊啲加邊啲唔加?新聞報紙來來去去都係只講個三四間
...

有講咪又係講d唔講d
年年加vs隔一兩年加已經唔同,淨係新舊對比有欠公允

作者: WYL22    時間: 20-5-13 19:25

港同唔加

作者: LSYHK    時間: 20-5-13 23:02

WYL22 發表於 20-5-13 19:25
港同唔加

Confirm左?

作者: Poyau    時間: 20-5-14 13:09

LSYHK 發表於 20-5-13 23:02
Confirm左?

港同 下學年不加學費

https://m.mingpao.com/pns/教育/article/20200512/s00011/1589222715581/半數直資校凍結學費-共35校多去年六成-另22間申加費

凍費港大同學會:少許赤字 儲備夠支持

港大同學會書院陳副校長稱,過去兩年年度收支均有「少許赤字」,故2018、2019學年學費各增約6%,原計劃申請下學年加學費,但部分家長受疫情影響收入減少,現經濟壓力,明白本港正值「非常時期」,故校董會上月決定下學年不加學費,家長反應十分正面。他續稱,學校有足夠儲備支持年度開支赤字帶來的壓力,不會影響教學質素。

https://fs.mingpao.com/pns/20200 ... ae026ed6e401f01.jpg

作者: LSYHK    時間: 20-5-14 22:46

Thanks ar

作者: virgokaren    時間: 20-5-15 01:20     標題: 回覆樓主:

港青基信都唔加!
同埋佢係每两年加一次學費。

作者: IloveJJ    時間: 20-5-15 10:05     標題: 回覆樓主:

作者: 王家爸爸    時間: 20-5-15 10:22

jmk2012 發表於 20-5-12 20:33
其實直資學校加唔加學費,有好有壞,長遠而言,直資學校既資源都需要錢來支持。加學費,錢多咗,未必係壞事;唔加,甚至減學費,錢少咗,未必係好事。
作者: Yanamami    時間: 20-5-15 10:41

王家爸爸 發表於 20-5-15 10:22
其實直資學校加唔加學費,有好有壞,長遠而言,直資學校既資源都需要錢來支持。加學費,錢多咗,未必係壞事 ...
DGS好多年都係3800/m. 而家加200/m, 幫補到乜吖,只係幫補下通漲。
作者: jli008    時間: 20-5-15 11:02

作者: 王家爸爸    時間: 20-5-15 15:15

jli008 發表於 20-5-15 11:02
所以有利有幣,這也是一般普通家庭切身考慮問題,羊毛出在羊身上,一入龍門深似海,學校是令孩子去學習應有的知 ...
直資對普通家庭,的確係不利。但係對中產以上或者夠窮既家庭又係另一回事。

作者: jmk2012    時間: 20-5-15 15:36

Tsung Tsin Christian Academy, 2021 school fee?  
Who knows?

作者: SiuBBee    時間: 20-5-15 16:06

回覆 jmk2012 的帖子

基督教崇真中學Tsung Tsin Christian Academy[p=27, null, left]辦學宗旨:本於基督「信、望、愛」及「非以役人,乃役於人」精神,學校的教育理念是服侍人群,提供全人教育。學校相信每位學生都是按照上帝的形象而受造的個體,能在基督教教育的環境下發揮潛能,並擁有能力學習及受教,在學術與非學術的層面上都能有成就。同時,學校亦致力為學生建立關愛及積極主動的學習環境。

[p=27, null, left]搜尋關鍵字:基崇 TTCA

[p=27, null, center]基督教崇真中學外觀照片

[p=27, null, left]學校位置:深水埗區 › 九龍深水埗荔康街8號。學校地圖

學校類別
直資、男女校、基督教,全年學費約 $37,300
[p=27, null, left]香港有 60 間直資中學,佔整體約 13%;香港有 394 間男女中學,佔整體約 85%;香港有 153 間基督教中學,佔整體約 33%;了解更多:中學分佈圖表全港中學分佈詳述。有關學費詳情,請參看教育局提供的 收費證明書

創校歷史
2004 年創立,辦學團體:基督教香港崇真會
[p=27, null, left]校訓:信、望、愛 Faith, Hope, Love。學校校徽

作者: jmk2012    時間: 20-5-15 16:44     標題: 回覆樓主:

明年多少?

作者: kimlam953    時間: 20-5-15 22:43

王家爸爸 發表於 20-5-15 15:15
直資對普通家庭,的確係不利。但係對中產以上或者夠窮既家庭又係另一回事。

...

Deleted
作者: 王家爸爸    時間: 20-5-19 09:27

kimlam953 發表於 20-5-15 22:43
咁我真係太普通家庭啦,唔希望加

我希望直資能夠好好運用啲資源,多過年年加加加...
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統名校既直資,例如SPCC、DBS、DGS、SPC、SPCS、SSC之類。
作者: kimlam953    時間: 20-5-19 09:37

王家爸爸 發表於 20-5-19 09:27
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統 ...
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年年加, 亦不認為加了的學費一定等於會加了相應的質素
作者: 02413124    時間: 20-5-19 09:44

kimlam953 發表於 20-5-19 09:37
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年 ...

因有通脹,就要預左加。就算通縮,除左老師人工減外,其實都要加,因好多時老師人工會跳point.
直資好大部份錢都係落係請多d老師

作者: 02413124    時間: 20-5-19 09:44

王家爸爸 發表於 20-5-19 09:27
其實讀傳統名校,好過讀直資。如果係普通家庭,又未必需要將目標放喺直資。即使揀直資,我都會揀同時係傳統 ...

同意

作者: 02413124    時間: 20-5-19 09:46

其實就算今年唔加,下年可能都一次加番,因政府有規定要有足夠儲備,唔加只會cut原有資源

作者: 王家爸爸    時間: 20-5-19 10:00

kimlam953 發表於 20-5-19 09:37
可惜我已放了傳統直資, 揀了活動直資... 下年仲想送第二個小朋友入活動直資...學費是俾到, 但絕對不會想年 ...
即使唔揀傳統直資,揀多活動既直資,都需要睇成績。如果係我,想揀多活動、非傳統名校既直資,我只會揀港同。
至於學費,其實「不認為加了的學費一定等於會加了相應的質素」係對既,但係唔加,資源只會少咗,結果只會比加咗更差。個人認為,揀得直資,就係用錢去買資源。

作者: hugub    時間: 20-5-19 12:52

jmk2012 發表於 20-5-15 15:36
Tsung Tsin Christian Academy, 2021 school fee?  
Who knows?
放心呢間一向唔會加得好勁

話時話你個名好熟, 大家係咪黃埔校友

作者: kimlam953    時間: 20-5-19 13:51

王家爸爸 發表於 20-5-19 10:00
即使唔揀傳統直資,揀多活動既直資,都需要睇成績。如果係我,想揀多活動、非傳統名校既直資,我只會揀港同 ...
小兒就是選了港同放SPB, 希望不會後悔
作者: 02413124    時間: 20-5-19 14:35

kimlam953 發表於 20-5-19 13:51

識人港同小選spc 放港同,相信呢2間都是好學校
不過,後唔後悔都好,最少係佢自己簡,學懂選擇承擔,都是一種訓練

作者: 02413124    時間: 20-5-19 14:37

hugub 發表於 20-5-19 12:52

聽聞新校長好多野起,所以家長可能都會諗會唔會轉去家長到

作者: kimlam953    時間: 20-5-19 14:46

02413124 發表於 20-5-19 14:35
識人港同小選spc 放港同,相信呢2間都是好學校
不過,後唔後悔都好,最少係佢自己簡,學懂選擇承擔,都是 ...

小兒只是升小一, 大概6年/12年後已忘記自己的選擇

作者: 02413124    時間: 20-5-19 14:50

kimlam953 發表於 20-5-19 14:46
小兒只是升小一, 大概6年/12年後已忘記自己的堅持
至於何解5歲半已有如此堅持, 只能說我先生落左唔少咀頭
...

5歲半同11歲半應該唔同了
我朋友讀港同小時都係父母簡,唔直升簡spb就一齊同意
升中點簡,阿媽都預左人地會講,我多數回一句佢讀佢簡

作者: hugub    時間: 20-5-19 15:27

02413124 發表於 20-5-19 14:37
聽聞新校長好多野起,所以家長可能都會諗會唔會轉去家長到

有辦學團體條水喉, 大不了有活動室名可以賣, 錢唔係問題

作者: 02413124    時間: 20-5-19 15:28

hugub 發表於 20-5-19 15:27

可惜崇真會相比其他水喉唔算粗

作者: Etcetc    時間: 20-5-19 15:51

hugub 發表於 20-5-19 15:27

我地只係準用家, 唔知係咪物有所值,  不過TTCA 學費與相若級數直資來說已經算貴, 佢再加價就趕客了。mouth:" />

身邊有家長都因為學費貴而放棄了TTCA。唔好講果D什麼減免 / 獎學金之類, 因為一讀6年, 唔保證6年都一定有得減費。 好多家長情願選一間化算一點的去讀。

作者: 王家爸爸    時間: 20-5-20 10:02

kimlam953 發表於 20-5-19 13:51
從活動同學術既角度睇,港同、SPC,其實差異唔大,讀是但一間都唔會後悔。最大差異係一間係男女校,一間係男校,各有好處。
作者: kimlam953    時間: 20-5-20 11:11

回覆 王家爸爸 的帖子

"讀是但一間都唔會後悔" 多謝你呢句
作者: sunflower2000    時間: 20-5-20 12:46

Etcetc 發表於 20-5-19 15:51
我地只係準用家, 唔知係咪物有所值,  不過TTCA 學費與相若級數直資來說已經算貴, 佢再加價就趕客了。mou ...
間間學費都貴啦,有咁上下質素嘅冇乜邊間係平嘅。
作者: artroboy    時間: 20-5-20 13:56

因今次疫情,令某幾間傳統名直資暴露咗教學模式過時,名過其實。仲傳統死板過官津,官津因受教局所限就話冇計,但直資有一定嘅自由度又收取學費,就更顯教學模式守舊,同官津分別並不大,之前係因資源豐富加搶先收生先可以贏到一個馬鼻,依家既然大家都可以係自行收生,傳統名官津唔會差好遠。
作者: wingwingyanyan    時間: 20-5-20 16:37

artroboy 發表於 20-5-20 13:56
因今次疫情,令某幾間傳統名直資暴露咗教學模式過時,名過其實。仲傳統死板過官津,官津因受教局所限就話冇 ...

可否透露邊幾間傳統名直資教學模式過時

作者: bbeasy25    時間: 20-5-20 17:51

kimlam953 發表於 20-5-20 11:11
回覆 王家爸爸 的帖子

"讀是但一間都唔會後悔" 多謝你呢句
應該唔會後悔
作者: MuiMuiQQ    時間: 20-5-21 14:21

hugub 發表於 20-5-19 12:52

Hi , 記唔記得我?
你住黃埔?

作者: hugub    時間: 20-5-21 16:24

MuiMuiQQ 發表於 20-5-21 14:21
Hi , 記唔記得我?
你住黃埔?
記得

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5