教育王國

標題: 備取生補上問題 [打印本頁]

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 01:36     標題: 備取生補上問題

突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB
作者: nillnill    時間: 20-5-4 01:55

好似係二零二零年四月二十七日,參加派位中學就要核對《中一自行分配學位正取/備取學生名單》。

另外,我見過有中學網頁展示正取生通知編號list,都幾得意。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 07:11

如中學再通知埋呢批備取家長,即又少一批家長煩惱填表就好了
作者: lm251099    時間: 20-5-4 07:33

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 07:11

正常情況下中學都吾知會收到幾多後補生,那怎通知你呢,就算你知道自己是後補生,又夠吾夠膽吾填大抽獎表格
需知後補生,學校吾一定會收你。

作者: little_yolky    時間: 20-5-4 07:37

如果係咁,就唔可以3月31日公布了,因為要等教育局電腦搞掂,即係要等到5月,又要遲個幾月。

作者: LSYHK    時間: 20-5-4 07:52

通知完俾你知 但收唔到你個小朋友
你估有幾多家長會發癲鬧爆?

作者: YmOra    時間: 20-5-4 09:34

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 01:36
突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB:qu ...

正取生與備取生名單係同時間遞交上教育局。中學只可以間接地估算到有多少備取生成功補中。

作者: 02413124    時間: 20-5-4 09:54

突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB:qu ...

放榜個日對番先知
係,交正取生時要交埋

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:25

我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹幻想下,我都知直資5月先會上報名單去EDB。睇下EDB能否優化多少少,等多D家長受惠咁解(ps.我唔係呢批家長),只係眼見朋友望穿秋水。其實EDB已進步左,希望會愈做愈好。
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:26

回覆 YmOra 的帖子

Thanks~
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:26

回覆 02413124 的帖子

Thanks~
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:38

回覆 little_yolky 的帖子

係,你明白我意思,或者可能先出一批自行,後出一批後補。不過每年6月初到升小放榜,相信EDB已冇時間咁玩
作者: 02413124    時間: 20-5-4 17:38

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 17:25
我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹 ...

津校唔會早d知

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:41

回覆 02413124 的帖子

明白,謝謝你
作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 17:43

我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹 ...
今年安排,EDB只係要官津同直資學校做多咗嘢,佢自己無任何額外嘢要做,咁佢就梗係無所謂。
但要佢整理晒自行同直資學位公佈再統一發佈,咪即係要佢做多D嘢?佢啋你都傻啦!

而且就算如果佢肯做,以公務員辦事效率呢,又真係跖知6月出唔出到。

如果6月先出之後先叫家長填統一派位表,睇怕要8月先公佈抽獎結果跟住馬上開學。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:45

回覆 hkpapa852 的帖子

呢樣真~所以我純粹幻想下

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 17:48

我登記做選民都需時4個月
作者: YmOra    時間: 20-5-4 17:54

中學而言,打算取錄嗰批"正取生"無任何走位就最理想,但不可能吧!縱然只有10%變動都要設定一個期限後作第二輪通知"備取生"取錄事宜,如事者又出現另一個10%的變動,以一所自行位40人而論,都要玩2至3輪,咁對變動率有30%的中學就更需要有更多的次數才可填滿自行後補位,間間中學情況不同,好難有劃一的次數和自行放榜工作咪會延長好多,技術上可能比較難成事呢!

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 18:02

都係,有點感覺沒完沒了
作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 18:26

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 18:02

都係,有點感覺沒完沒了

如果不停俾人去選擇,當然沒完沒了。

作者: mcl203    時間: 20-5-4 19:11

hkpapa852 發表於 20-5-4 17:43
今年安排,EDB只係要官津同直資學校做多咗嘢,佢自己無任何額外嘢要做,咁佢就梗係無所謂。
但要佢整理晒自 ...

要更新個program,可能要用10年時間~~~

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-4 21:09

作者: little_yolky    時間: 20-5-4 21:43

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:26
如果不停俾人去選擇,當然沒完沒了。

一有選擇就是沒完沒了。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 09:28

衷心請教,有位朋友呈一、二都係級1x,但老師覆佢EDB既總排名係級10內,而佢校一向跟足999632比例出成績表,如計埋師兄姐既pre s1,咁應該都同其他同學一樣齊上齊落,何解會着數左既
作者: 02413124    時間: 20-5-5 10:16

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 09:28

衷心請教,有位朋友呈一、二都係級1x,但老師覆佢EDB既總排名係級10內,而佢校一向 ...

級十內有部分人唔係呈一同呈二都係級十內,都有人跌得後過你朋友

作者: gracelam    時間: 20-5-5 10:21

衷心請教,有位朋友呈一、二都係級1x,但老師覆佢EDB既總排名係級10內,而佢校一向 ...

呈一及呈二名次平均,反而EDB總名次會較前,呈一及呈二是但一次有較大上落,總成績會相對比較落後。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 10:22

咁即係話如同一位同學兩次呈次都級10內,呈分次第就一定高過佢
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 10:30

但中學就揀左佢,冇揀兩次都係級10內既男仔,而該男仔不論服務、運動都係優勝D,咁可能面試失準/唔係學校target學生了
作者: Poyau    時間: 20-5-5 10:45

成績表級排名用原始分
EDB呈分排名用標準分
相同999632比例 排名可能不同

作者: Poyau    時間: 20-5-5 11:02

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 10:22
咁即係話如同一位同學兩次呈次都級10內,呈分次第就一定高過佢

EDB全港次第跟呈分(標準分)排名
原始分級10內次第不一定較級1x前

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 15:02

如朋友呢段時間補上其他證書俾津校,係咪都唔會影響到後備list既次序因正取、備取名單已上EDB
作者: BC814    時間: 20-5-5 15:23

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 15:02
如朋友呢段時間補上其他證書俾津校,係咪都唔會影響到後備list既次序因正取、備取名單已上EDB ...
應該不會有影響了,準備好叩門吧
作者: 02413124    時間: 20-5-5 15:26

如朋友呢段時間補上其他證書俾津校,係咪都唔會影響到後備list既次序因正取、備取名單已上EDB ...

Yes 冇得再改

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 17:13

明白了,Thanks各位~
作者: little_yolky    時間: 20-5-5 19:27

因為好複雜。計999632只係基本,因為呈上教育局係每科計標準分先乘倍數。呢個標準分即係我哋中學學果個standard deviation。如果某科平均分較低,即卷難,同學攞到8X已經好好。但另一科可能賣大包,平均分都85,咁同學攞85都係好一般。分數上只計999632並不能實際反映到真相。所以我哋學校避免麻煩,直頭無校內名次。

作者: nillnill    時間: 20-5-5 20:26

little_yolky 發表於 20-5-5 19:27
因為好複雜。計999632只係基本,因為呈上教育局係每科計標準分先乘倍數。呢個標準分即係我哋中學學果個sta ...
但無校內名次,始終好難知道實力去到邊(全級頭三除外,因為通常都有獎,一定開名)影響選校
作者: little_yolky    時間: 20-5-5 20:45

nillnill 發表於 20-5-5 20:26
但無校內名次,始終好難知道實力去到邊(全級頭三除外,因為通常都有獎,一定開名)影響選校 ...

我哋係直接俾呈分名次,仲係每次累計。

作者: b3410    時間: 20-5-5 21:07

little_yolky 發表於 20-5-5 20:45
我哋係直接俾呈分名次,仲係每次累計。
same here, 兩次呈分後,學校俾的就係已經綜合兩次呈分成績後的成績。所以如果第一次呈分第十,第二次第五,可能第二次呈分單獨計算的話,已經係第一。
作者: BC814    時間: 20-5-5 21:59

為何不可以擺這個學校上甲一同乙一呢?好似比補證書可能性更大呀
作者: little_yolky    時間: 20-5-5 22:11

b3410 發表於 20-5-5 21:07
same here, 兩次呈分後,學校俾的就係已經綜合兩次呈分成績後的成績。所以如果第一次呈分第十,第二次第五 ...

係呀,阿大當年氣勢如虹,越戰越勇,一次好過一次,但呈一同呈二只前2位,呈三只再前一位。其實佢呈三係非常好。所以,前面果浸好難追。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 22:31

回覆 BC814 的帖子

佢都會擺的,佢只係諗下如繼續補上證書會否增大補上機會,諗住盡最後努力,做得幾多得幾多咁囉,點知原來備取名單係同正取名單一齊上EDB,即改變唔到補上次序了
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 22:33

咁樣即係冇人可以計到準確了除左EDB
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 22:35

回覆 b3410 的帖子

如咁樣...排名反而會準確D喎
作者: little_yolky    時間: 20-5-5 23:19

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 22:33

一直都係咁話啦,除非學校一直banding穩定,或者考級頭果D,科科都強果D。

作者: Poyau    時間: 20-5-6 00:03

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 22:33

學校呈分輸入websams就知排名

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-6 00:06

回覆 Poyau 的帖子

website我就識
作者: Poyau    時間: 20-5-6 00:31

MAYANGUSPO 發表於 20-5-6 00:06

website我就識

學校用websams呈分給EDB
輸入後就有各學生呈分排名

圖片附件: Capture+_2020-05-06-00-38-19.JPEG (20-5-6 00:39, 98.96 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzMzNzYxfGYxNmZmYjU4fDE3MjY3OTg2ODR8MA%3D%3D

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-6 02:14

哦~明白了
作者: hkpapa852    時間: 20-5-6 08:40

MAYANGUSPO 發表於 20-5-6 02:14

哦~明白了
最可怕既係 websams 既呈分排名同最終既 RO 亦有機會唔一樣
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-6 08:55

咁真係唔夠EDB玩喎好似點計都有落差
作者: 02413124    時間: 20-5-6 10:24

hkpapa852 發表於 20-5-6 08:40
最可怕既係 websams 既呈分排名同最終既 RO 亦有機會唔一樣

Ro基本上都2間自行一定不一樣

作者: YmOra    時間: 20-5-6 11:48

02413124 發表於 20-5-6 10:24
Ro基本上都2間自行一定不一樣

請教"RO"係咩呀?thx.thx

作者: 02413124    時間: 20-5-6 11:50

YmOra 發表於 20-5-6 11:48

Rank order
我理解係報自行時,edb將該校的所有申請者排的名次

作者: Poyau    時間: 20-5-6 11:51

YmOra 發表於 20-5-6 11:48

Rank Order 成績次第

作者: YmOra    時間: 20-5-6 11:56

little_yolky 發表於 20-5-5 23:19
一直都係咁話啦,除非學校一直banding穩定,或者考級頭果D,科科都強果D。
...

個人認為,好多學校為咗估計準確或唔想出現Banding大上大落,會响呈分試設計得比平時考試容易DD以求"穩定性"。

作者: YmOra    時間: 20-5-6 11:57

Poyau 發表於 20-5-6 11:51
Rank Order 成績次第

ic謝謝你呀!

作者: YmOra    時間: 20-5-6 11:59

02413124 發表於 20-5-6 11:50
Rank order
我理解係報自行時,edb將該校的所有申請者排的名次

謝謝解釋

作者: little_yolky    時間: 20-5-6 17:40

YmOra 發表於 20-5-6 11:56
個人認為,好多學校為咗估計準確或唔想出現Banding大上大落,會响呈分試設計得比平時考試容易DD ...

主要唔係呈分問題,係pre-s1夠唔夠穩定先係大問題。

作者: little_yolky    時間: 20-5-6 17:43

hkpapa852 發表於 20-5-6 08:40

最可怕係學校俾呈分排名你,但唔講你聽乜banding至真!

作者: 02413124    時間: 20-5-6 18:08

little_yolky 發表於 20-5-6 17:43
最可怕係學校俾呈分排名你,但唔講你聽乜banding至真!

其實除非好頭,marginal 個d都係估,冇經驗既老師/新校都大機會估錯band.

作者: newmommy    時間: 20-5-6 20:54

YmOra 發表於 20-5-4 09:34
正取生與備取生名單係同時間遞交上教育局。中學只可以間接地估算到有多少備取生成功補中。
...
好奇一問,中學點解可以「間接地估算到」?你是指七月派位前中學可以估到?
作者: YmOra    時間: 20-5-6 22:36

newmommy 發表於 20-5-6 20:54
好奇一問,中學點解可以「間接地估算到」?你是指七月派位前中學可以估到? ...

我的意思係中學遞交"正取生"名單係以自行收生名額數目為"劃線"位置,而"備取生"要劃幾多幾闊則視乎每所中學的經驗和過往習慣。舉例,九龍城區嘅迦密中學,屬B1a英中,估計自行收生皆段可以盡收B1生,甚至乎盡收B1a學生亦有可能,區內另一所與她同級嘅有華英中學,兩校的客源相近,故有可能有一批學生會以自1自2揀晒迦密和華英,有可能係各參半,即一半人自1迦密自2華英,另一半則剛剛相反地而選,所以迦密需估算備取生名單數目至少要自行學額之一半。不過,最安全的做法係以自行學額數目為備取生數目,即例如,自行學額40個,備取生名單應該40個會最安全。純個人認為,40個備取生中頭嗰20%即8人應該成為必中之"補中生"。

作者: YmOra    時間: 20-5-7 08:22

little_yolky 發表於 20-5-6 17:40
主要唔係呈分問題,係pre-s1夠唔夠穩定先係大問題。

個人認為,PS1係一把"固定的量尺",反而問題不大,學生自己的名次上落才影響自己嘅"全港次弟"。

作者: little_yolky    時間: 20-5-7 08:29

YmOra 發表於 20-5-7 08:22
個人認為,PS1係一把"固定的量尺",反而問題不大,學生自己的名次上落才影響自己嘅"全港次弟"。
...

點係固定,C兄C姐考唔好,隨時40%B3變50%,仲要係你唔知,咁你點知考幾多至夠?唔係個個係家姐呀!

作者: YmOra    時間: 20-5-7 08:45

little_yolky 發表於 20-5-7 08:29
點係固定,C兄C姐考唔好,隨時40%B3變50%,仲要係你唔知,咁你點知考幾多至夠?唔係個個係家姐呀!
...

ic!原來你係話哩種hea考PS1所帶來不穩定性結果,咁!你講得啱!係無定向風無得估計。

作者: little_yolky    時間: 20-5-7 08:51

YmOra 發表於 20-5-7 08:45
ic!原來你係話哩種hea考PS1所帶來不穩定性結果,咁!你講得啱!係無定向風無得估計。
...

係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒,知道大概banding分布,睇餸食飯

作者: YmOra    時間: 20-5-7 09:07

little_yolky 發表於 20-5-7 08:51
係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒 ...

對。今年取消埋PS1,太不利因素去除係比較好,jm群紛紛短訊來分享喜悅話來年升中唔駛用2020PS1係幾咁好。大家都十分憂慮今年小六學生考得差。

作者: nillnill    時間: 20-5-7 10:03

YmOra 發表於 20-5-7 09:07
對。今年取消埋PS1,太不利因素去除係比較好,jm群紛紛短訊來分享喜悅話來年升中唔駛用2020PS ...

唔算取消,唔做抽樣而已。教局文件寫中學仍然會考,及中學仍然作為編班依據。
對今年小六生而言,未必係極好消息

作者: YmOra    時間: 20-5-7 10:22

nillnill 發表於 20-5-7 10:03
唔算取消,唔做抽樣而已。教局文件寫中學仍然會考,及中學仍然作為編班依據。
對今年小六生而言,未必係極 ...

嗰種考法係中學校內評估而用,對升中嗰份Pre-S1而言係少咗2020PS1哩份數據。

作者: Nozomi806    時間: 20-5-7 10:42

YmOra 發表於 20-5-7 10:22
嗰種考法係中學校內評估而用,對升中嗰份Pre-S1而言係少咗2020PS1哩份數據。
...
死啦!! 我唔係好明有乜分別
作者: fefemom    時間: 20-5-7 10:44

little_yolky 發表於 20-5-7 08:51
係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒 ...
今次停課,學校之間的教學安排好參差,有些二月尾已 Zoom 實時教學,有些五月才實行,始終要時間回魂,唔計今次 pre S1, 對各方面都好啲。
作者: fefemom    時間: 20-5-7 10:47

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:42

不少中學用 pre S1 成績分中一班,所以年年考,但只有雙數年成績交教育局;但有些學校有自己分班試,單數年選擇唔考 pre S1.
作者: little_yolky    時間: 20-5-7 10:48

fefemom 發表於 20-5-7 10:44
今次停課,學校之間的教學安排好參差,有些二月尾已 Zoom 實時教學,有些五月才實行,始終要時間回魂,唔計 ...

係呀!呢個教育局局長又聽人講喔今次

作者: Nozomi806    時間: 20-5-7 10:54

fefemom 發表於 20-5-7 10:47
不少中學用 pre S1 成績分中一班,所以年年考,但只有雙數年成績交教育局;但有些學校有自己分班試,單數年 ...
Thanks!!! d學校成日話自己冇精英班制, 唔考都冇影響啦!
作者: Poyau    時間: 20-5-7 11:06

YmOra 發表於 20-5-7 10:22
...

2021同2022年升中計Banding
仍然用2016同2018年PS1成績
即係2021有兩年升中數據參考

https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

作者: YmOra    時間: 20-5-7 11:18

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:42

意思係:
今年取消2020Pre-S1考試,原本嘅::
(2020-2021)年度畢業生係參考2018Pre-S1和2020Pre-S1為對照分,
依加改為::
(2020-2021)年度畢業生將參考2016Pre-S1和2018Pre-S1為對照分,
即與今年小六畢業生同用相同的"量尺"。

作者: gracelam    時間: 20-5-7 11:31

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:54
Thanks!!! d學校成日話自己冇精英班制, 唔考都冇影響啦!

間中學就算冇精英班,都可能有補底班,去唔去考自己衡量下。

作者: YmOra    時間: 20-5-7 11:35

教育局取消中一派位抽樣安排

參考資料:

https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

作者: YmOra    時間: 20-5-7 11:40

Poyau 發表於 20-5-7 11:06
2021同2022年升中計Banding
仍然用2016同2018年PS1成績
即係2021有兩年升中數據參考

這點我清楚明白架。不過,唔係計Banding,而係參考"對照分"喎?!

作者: YmOra    時間: 20-5-7 11:44

雖則係,但分少少都要嘅!班內學生差距太大反而影響學習氣氛。

作者: Nozomi806    時間: 20-5-7 11:47

YmOra 發表於 20-5-7 11:44
雖則係,但分少少都要嘅!班內學生差距太大反而影響學習氣氛。
哈哈~ 係, 學校話冇, 其實暗地裡分咗!
作者: eh2045    時間: 20-5-10 11:28

今次家長在7月7日可能有驚喜,本是自二,最終變自自一

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5