教育王國

標題: 聖道迦南 vs 九龍鄧鏡波 [打印本頁]

作者: Duffy15    時間: 20-4-20 18:01     標題: 聖道迦南 vs 九龍鄧鏡波

我知道如果要英語環境、活動教學應該聖道迦南優勝。但如果論校風、成績、老師關愛邊間好d?

作者: elbar    時間: 20-4-20 18:19

Duffy15 發表於 20-4-20 18:01
我知道如果要英語環境、活動教學應該聖道迦南優勝。但如果論校風、成績、老師關愛邊間好d?
...

迦南  

作者: Duffy15    時間: 20-4-20 20:25

elbar 發表於 20-4-20 18:19
迦南

你小朋友讀STCC?

作者: LOKLOK89    時間: 20-4-20 22:28     標題: 回覆樓主:

留意迦南要比學費

作者: fishballbaby    時間: 20-4-21 01:04

鄧鏡波有一班英文班,英語環境應該迦南較好,我估你不會介意比學費,我反而覺得交通要考慮,個人覺得去迦南不太方便。

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 07:03     標題: 回覆樓主:

我朋友小孩在STCC讀中四,很喜歡老師及同學,部份同學是band 2A 至band 1C學生,入了精英班。
學校收了不少非華語學生(NCS)。

作者: Duffy15    時間: 20-4-21 07:13

fishballbaby 發表於 20-4-21 01:04
鄧鏡波有一班英文班,英語環境應該迦南較好,我估你不會介意比學費,我反而覺得交通要考慮,個人覺得去迦南 ...

同感,學校位置稍遜!

作者: Duffy15    時間: 20-4-21 07:14

LOKLOK89 發表於 20-4-20 22:28
留意迦南要比學費

知道呀!想問STCC除學費外,雜費多唔多?Thx!

作者: Duffy15    時間: 20-4-21 07:19

jmk2012 發表於 20-4-21 07:03
我朋友小孩在STCC讀中四,很喜歡老師及同學,部份同學是band 2A 至band 1C學生,入了精英班。
學校收了不少 ...

多謝資料!我相信每一間學校都有出色的學生

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 07:36     標題: 回覆樓主:

有交流團

作者: fishballbaby    時間: 20-4-21 13:54

Duffy15 發表於 20-4-21 07:13
同感,學校位置稍遜!

如果兩間比較後,交通也是差不多,我會選擇迦南。

作者: 奥脫福    時間: 20-4-21 14:33

呢間學校年年都好似有大隻佬力托,今年竟然仲玩到vs埋TKP。。。

咁進取的marketing,應該好快會正式挑戰一眾傳統B1學校。

作者: fishballbaby    時間: 20-4-21 15:03

奥脫福 發表於 20-4-21 14:33
呢間學校年年都好似有大隻佬力托,今年竟然仲玩到vs埋TKP。。。

有同感

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-21 18:11

回覆 奥脫福 的帖子

樓上話有部份同學 Band 1C-2A,仲要係四年前入學,準確性存疑。即係如果係 Band 1C-2A,除非係住順利貪返學方便而匯基又唔收,否則咁多直資、官津,冇奶油揀 STCC 咁得意。至少係呢度未見過家長話自己仔女 Band 1C-2A 入讀 STCC。
作者: JHsbb    時間: 20-4-21 22:44

1998Ruby1998 發表於 20-4-21 18:11
回覆 奥脫福 的帖子

樓上話有部份同學 Band 1C-2A,仲要係四年前入學,準確性存疑。即係如果係 Band 1C-2A ...
B1C入唔出奇.我朋友女今年中2, 都係B1C入黎讀

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-21 22:46

JHsbb 發表於 20-4-21 22:44
B1C入唔出奇.我朋友女今年中2, 都係B1C入黎讀

佢入讀 STCC 有特別原因嗎?匯基都係隔離,亦係基督教直資但成績好好多,係 Band 1 就基本上有 offer。

作者: tung0409    時間: 20-4-21 23:01

1998Ruby1998 發表於 20-4-21 22:46
佢入讀 STCC 有特別原因嗎?匯基都係隔離,亦係基督教直資但成績好好多,係 Band 1 就基本上有 offer。
...
我大女小學同學,上年以b1c成績入STCC, 隔離匯基當然有考,唔收嘛。佢入STCC係睇中佢關愛方面做得好。又係英中。

作者: tung0409    時間: 20-4-21 23:03

1998Ruby1998 發表於 20-4-21 22:46
...

係band 1基本上有offer 是指匯基?早幾年可能係,上年已好肯定b1c不可能
今年仲惡劣,b1b都reject

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:07     標題: 回覆樓主:

It's absolutely not surprising to see band 1C students studying at STCC.

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-21 23:11

tung0409 發表於 20-4-21 23:03
係band 1基本上有offer 是指匯基?早幾年可能係,上年已好肯定b1c不可能
今年仲惡劣,b1b都reject
...

上年識人 1C 入匯基。

我其實意思係,上面講到好多 Band 1C-2A aim 入 STCC 唔考慮其他咁嘅意思,我係覺得好怪姐。但 STCC 雖然近年有進步,收生質素高左,但 3322 仍然處於低位,就好唔抵姐。

不過另一間競爭大又龍校嘅直資都係呢個 DSE 業績,咁 STCC 算做得唔錯。

作者: tung0409    時間: 20-4-21 23:18

1998Ruby1998 發表於 20-4-21 23:11
上年識人 1C 入匯基。

我其實意思係,上面講到好多 Band 1C-2A aim 入 STCC 唔考慮其他咁嘅意思,我係覺 ...
其實1b,1c,每個range 都好多人,上年都有好多好多1c入唔到,我只想表達唔係b1就入到,而我又真係識人入唔到UCCKE 就入隔離Stcc ,原來真係有人唔太理3322率,學校關愛排首位。

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:22     標題: 回覆樓主:

As parents, we have a lot of factors  to consider before choosing the most suita school for our kids.

作者: annefu    時間: 20-4-21 23:25     標題: 回覆樓主:

見到大家回覆,我都忍唔住留言,我試過比人話我自己將STCC banding 提高,話係band 2c , 大家個著眼點根本唔同,佢地point係出黎既成績,但另一方面,事實真係收過唔少成績高既學生,不過,我既point 係迦南呢間學校真係好關愛學生,讀書壓力未必太大,學校從另一個角度教學生,非常有愛,但係有啲家長唔明白。

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:27     標題: 回覆樓主:

Can't agree more.

作者: Duffy15    時間: 20-4-21 23:27

fishballbaby 發表於 20-4-21 13:54
如果兩間比較後,交通也是差不多,我會選擇迦南。

我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STCC咁

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:30     標題: 回覆樓主:

Respect your own judgement or choice.

作者: tung0409    時間: 20-4-21 23:34

Duffy15 發表於 20-4-21 23:27
我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STC ...

我都唔知點解,可能近年多咗人揀,但佢成績又未有成正比地提升。亦有人覺得間學校請打手去推廣。
我就真係不是打手,係真識人讀緊,口碑都是好的,返學好開心,學校有heart。

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:41     標題: 回覆樓主:

My friend is a stakeholder of this school.

作者: jmk2012    時間: 20-4-21 23:42

tung0409 發表於 20-4-21 23:34
我都唔知點解,可能近年多咗人揀,但佢成績又未有成正比地提升。亦有人覺得間學校請打手去推廣。
我就真係 ...

打手means...??

作者: tung0409    時間: 20-4-21 23:51

jmk2012 發表於 20-4-21 23:42
打手means...??
打手,即係幫人唱好某產品/服務。。。等等
作者: fishballbaby    時間: 20-4-22 00:04

Duffy15 發表於 20-4-21 23:27
我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STC ...

如果早上可以自己載小朋友返學就更好,我覺得好多中學的位置也是不就腳的,尤其是初初升中,年紀還少,做父母真的有點擔心,而放學不趕時間,不著急就可以。
我個人比較偏向喜歡選直資中學,感覺資源較好,又或者問問自己小朋友的喜好,好似我囝囝,他中文弱,喜歡用英語學習,所以也會盡可能選英中。
選擇合適自己的中學就可以!

作者: jmk2012    時間: 20-4-22 06:28

tung0409 發表於 20-4-21 23:51

I see

作者: jmk2012    時間: 20-4-22 06:28

tung0409 發表於 20-4-21 23:51

I see

作者: JHsbb    時間: 20-4-22 20:59

大家要明白一點, 學校要合識自己仔女, 好似上面有家長講, 好多人睇中STCC的關愛架
作者: SKB    時間: 20-4-22 22:24

我咁睇,論成績,2間應該差唔多!論價錢,TKP 免費,STCC要交學費!論語景,STCC英中應該較好,但學生吸收和應用都係問題!論happy,可能STCC,始終唔係傳統中學,要交學費,資源會比較豐富和多元化。論交通,STCC雖然多巴士線途經,都幾吊腳。

作者: jmk2012    時間: 20-4-22 23:11     標題: 回覆樓主:

Can more parents whose kids are studying st STCC share here?

作者: kattylam    時間: 21-4-20 15:01

回覆 奥脫福 的帖子

請問係指邊位勁人?見學校升緊banding係一間幾唔錯的學校,特別欣賞好特別的教學模式
作者: chanwendy    時間: 21-4-20 15:15

STCC 近幾年收生係高咗好多, 亦確實聽到唔少1C-2A學生入讀, 入讀與否當然亦好多原因, 部分亦確實係隔離唔收, 或甚至考咁多間得呢間收咪讀囉.  如果用呢幾年的DSE 成績去評STCC 我又覺得唔公道, 六年前STCC 的收生都應該大部分係2B-2C, 甚至英文比較好的3A生都有可能.  用呢幾年的收生質素去比較個DSE 成績係唔合理囉, 都唔係同一批人.  當相信2-3年後的DSE 成績將會一路上升.
作者: kattylam    時間: 21-4-20 15:45

回覆 chanwendy 的帖子

係呀,聽老師講間學校同幾年前完全不同了,現不停都升緊LEVEL...
作者: jmk2012    時間: 21-4-20 18:30

回覆 kattylam 的帖子

Agree.  Upgrading these three years.

作者: lisablackpink    時間: 21-4-21 15:05

我小朋友會入讀STCC, 成績是B1C-2A
作者: jmk2012    時間: 21-4-21 17:06

lisablackpink 發表於 21-4-21 15:05
我小朋友會入讀STCC, 成績是B1C-2A

wow, good

作者: lisablackpink    時間: 21-4-21 17:29

我不想入傳統學校, STCC公開試成績雖然未算標青, 但我相信呀仔如果讀得開心就會有學習動機, 好過入傳統學校死谷爛谷. 另外可能都有機會移民, 所以想入關愛型的EMI直資
作者: jmk2012    時間: 21-4-24 09:46

回覆 lisablackpink 的帖子

Keep going

作者: chanyuki    時間: 21-4-25 01:45

回覆 jmk2012 的帖子

唔知今年有冇得叩門呢?
作者: ws1213    時間: 21-4-25 12:22

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我識有三個朋友仔女同校,2個1C, 1個2C 考聖道,其中一個1C 生考左,Stcc收埋, 但佢有另兩間band 1 直收,佢注入另一間B1直。 另一個1C 生,交左表,stcc 约in , 但佢已有直(band 1), 又推左唔去in,最後今年三月尾收左同校2C 生(早前已in, 但一路pending),唔通可能係timing 問題
作者: jmk2012    時間: 21-4-25 19:13     標題: 回覆樓主:

still pending?

作者: ws1213    時間: 21-4-25 20:28

回覆 jmk2012 的帖子

佢等到3月尾收,學校比offer佢,就要左,冇去抽,因為抽獎佢係邊缘人,唔好彩會抽到B3校。而家都登佢開心,起碼係B2英中,校風不錯,老師關愛
作者: jmk2012    時間: 21-4-25 21:32     標題: 回覆樓主:

(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5