教育王國

標題: 老師提供的banding準確率高嗎? [打印本頁]

作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-12 16:27     標題: 老師提供的banding準確率高嗎?

因為band1同band2揀法好吾同,有d擔心!

作者: a11325    時間: 20-4-12 16:52     標題: 回覆樓主:

教育局不會提供banding, 只有信老師!根據老師的經驗,應準確!.

作者: nillnill    時間: 20-4-12 16:55

tiffanymelody1 發表於 20-4-12 16:27
好難講。如果小學本身唔透明,例如無建議自行時選校、無級名次、無細分Banding、無年年公佈具體派位結果,就好難有較可靠估計。
期望今年自行玩提早公佈,無論得失,大家都掌握到多少情報參考。

作者: In2c68    時間: 20-4-12 18:56     標題: 回覆樓主:

有自己中學部的都一般唔準,事關大部份入番自己中學入唔番中學得三成人,所以越後果d越唔準

作者: Yca1112    時間: 20-4-12 19:00

我都擔心緊!學校banding同全港性binging又差距嗎?
老師說小女band1但不是Top小學會有偏差嗎?

作者: Duffy15    時間: 20-4-12 20:43

我覺得學校老師意見較保守,通常比本身banding降低d黎選校,穩保學校top3率⋯大家有同感嗎?
例如B1生就叩你選2間b1,第3間已叫選b2作保險線⋯如此類推⋯⋯

作者: 0030    時間: 20-4-14 10:48

以老師提供的banding為參考,但家長也要自己做功課,留意小朋友學校近幾年升中情況~
作者: nillnill    時間: 20-4-14 11:38

Duffy15 發表於 20-4-12 20:43
我覺得學校老師意見較保守,通常比本身banding降低d黎選校,穩保學校top3率⋯大家有同感嗎?
例如B1生就叩 ...
甚至老師會叫家長乙二已經要落B2,開頭聽,覺得奇怪,因為之前自行老師無話係邊緣人。然後問其他家長,發現好多家長都聽到老師咁樣叫選校,就強烈感到:學校要保升中頭三志願率、學校會否發現好多人估錯Banding?知道學校自行結果不理想?知道去年ps-1考得差?
作者: shevachevy    時間: 20-4-14 11:43

回覆 tiffanymelody1 的帖子

打聽到名次附近或較後嘅同學有咩自行OFFER嗎?
邊緣人就乙三保險線吧
作者: mcl203    時間: 20-4-14 11:49

Yca1112 發表於 20-4-12 19:00
我都擔心緊!學校banding同全港性binging又差距嗎?
老師說小女band1但不是Top小學會有偏差嗎?
...

即係老師唔準囉,banding係依實戰去估計,各校係一致嘅~~~

要考慮返,學校係要兼顧收生,跑輸大市會有啲麻煩~~~

作者: 29XX86    時間: 20-4-14 12:03     標題: 回覆樓主:

要睇個老師做過幾多年小六班主任,有啲跟本是第一次做,仲要住係唔同區,跟本唔會熟本區中學情況,我覺得睇schooland, 升學指南,自己睇多啲學校,多啲問有經驗的人仲可信 ,因我自己都有識人教書,真好睇本身個老師係咪有heart, 老師好佢就會做定好多功課去提家長,否則,靠自己好過。

作者: 02413124    時間: 20-4-14 12:30

邊緣人個d就難估,因都係估

作者: YmOra    時間: 20-4-14 12:36

tiffanymelody1 發表於 20-4-12 16:27

個人認為,小學估算學生的Banding係應該準確嘅!只是學校想用"保守DD"方法話俾jm知吖!定係想"進取DD"口吻告知家長而矣?!

作者: Duffy15    時間: 20-4-14 12:38

29XX86 發表於 20-4-14 12:03
要睇個老師做過幾多年小六班主任,有啲跟本是第一次做,仲要住係唔同區,跟本唔會熟本區中學情況,我覺得睇 ...

就係遇到個唔掂既班主任

作者: wongau    時間: 20-4-14 17:04

Duffy15 發表於 20-4-14 12:38
就係遇到個唔掂既班主任
我同你一樣, 有個唔掂班主任

作者: stephanielaw    時間: 20-4-14 18:18

wongau 發表於 20-4-14 17:04
我同你一樣, 有個唔掂班主任

點唔掂法

作者: stmo    時間: 20-4-14 18:30

YmOra 發表於 20-4-14 12:36
個人認為,小學估算學生的Banding係應該準確嘅!只是學校想用"保守DD"方法話俾jm知吖!定係想" ...

好難知道老師系保守定係進區口吻

作者: YmOra    時間: 20-4-14 19:11

stmo 發表於 20-4-14 18:30
好難知道老師系保守定係進區口吻

我當年係"八"盡幾年嘅小五小六學生和佢哋媽咪對小學知道嘅"料"。

作者: maskedrider2158    時間: 20-4-15 11:00

回覆 tiffanymelody1 的帖子

無人會有真實知道學生是什麼band, 只係靠老師經驗及學生以往所派學校去估計。例如以往考全級頭50都可派到band1學校,甘學生呈一呈二考頭30,甘老師就可肯定估學生係band1,但例如學生考45到55之間,甘老師只可估學生可能係band1c, 但亦可係band2a, 呢D就係邊緣人,無人可估得準,而只可選校要保守D,保險線提前D。
作者: foxli    時間: 20-4-15 11:23

其實真係好唔明,教育局明明有晒小朋友banding,但又唔比番家長,要學校同家長估估吓咁,好似今年自行新安排,好似好好,但又唔明㸃解唔可以首先處理晒果三成學位,自取一,二同備取一次過上晒教育局,由教育局搞掂晒先落返學校,再通知家長,唔洗搞到家長咁徬徨,得就得,唔得就抽獎。
作者: mcl203    時間: 20-4-15 11:30

foxli 發表於 20-4-15 11:23
其實真係好唔明,教育局明明有晒小朋友banding,但又唔比番家長,要學校同家長估估吓咁,好似今年自行新安 ...

教育局仲係提倡讀書不是求分數,各校係一樣的~

作者: chantintin    時間: 20-4-15 14:57

回覆 foxli 的帖子

Agree
作者: j87cheung    時間: 20-4-15 22:06

我問老師校內名次,都避而不談

其實我可唔可以問學校?
作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-15 22:07

j87cheung 發表於 20-4-15 22:06
我問老師校內名次,都避而不談

其實我可唔可以問學校?

你有直屬中學?

作者: j87cheung    時間: 20-4-15 22:08

tiffanymelody1 發表於 20-4-15 22:07
你有直屬中學?
沒有
作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-15 22:26

j87cheung 發表於 20-4-15 22:08
沒有

吓!無講banding甘你點揀之前自行?
我哋老師自行前講左大約banding,自行結果出左再傾電話講確實d banaing,教埋我哋點揀,其實你一定要去問,吾係好易揀錯

作者: j87cheung    時間: 20-4-15 22:33

tiffanymelody1 發表於 20-4-15 22:26
吓!無講banding甘你點揀之前自行?
我哋老師自行前講左大約banding,自行結果出左再傾電話講確實d banaing ...
只答我「應該係band2」
問佢名次,不回答

只答:學校估計「一般」無錯

呢個老師係新人

作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-15 22:42

j87cheung 發表於 20-4-15 22:33
問佢名次,不回答

可能揾下學校的負責升中的主任問下,有需要問清楚,可以問下大約自己屬於band2a/b/c,方便揀合適的的中學

作者: nillnill    時間: 20-4-15 22:46

j87cheung 發表於 20-4-15 22:33
問佢名次,不回答

新人?可能都未必。

聽過有家長有類似情況,班主任問BANDING,只講BAND1,家長再問有無細分或名次,班主任回覆係︰唔講得,又堅決話小朋友有BAND1有面試就唔會有問題。班主任教左廿年書,都住學校附近,唔係新人喇。

家長們聽完會點想呢?

作者: maskedrider2158    時間: 20-4-16 10:35

回覆 nillnill 的帖子

其實再細分,主要係要確定是否邊緣人!完全吾明点解老師可話吾講得!
作者: nillnill    時間: 20-4-16 11:51

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:35
回覆 nillnill 的帖子

其實再細分,主要係要確定是否邊緣人!完全吾明点解老師可話吾講得! ...

唔只,細分起碼可以幫到家長及小朋友知道自己能力去到邊去選校。無細分,自行就會攪到個個Band1以為自己好勇,不知天高地厚走去搏名校。亦會令到band2以為自己可以搏高一線走去自行申請band1的中學(但小朋友可能係band2尾),甚去可能以band2搏band1a的中學。(結果當然無可能自行無獲錄取浪費左喇)
邊緣人更命危喇。

作者: 有你最好    時間: 20-4-16 13:02

2008出生人數突然飆升,老師即使估啱banding, 始終競爭大左,未必入倒預期的中學,級頭的同學就隱陣。求學不是求分數,求名次之嘛!

作者: mcl203    時間: 20-4-16 13:16

首先,我理解係EDB從不鼓勵小學提供banding,EDB唔準,部分小學咪照跟囉~

亦有部份係,呀A學生級5去報B1A中學,小學校長莫非會咁真心同呀A講,唔好咁勇呀,我哋啲學生報B1B成功率都唔係高~~~

又或,呀B學生級10,統一選校揀B1英中,校長又直言你係本區B2,我哋跑輸基準率~~~

學校都要顧住收生㗎~~~

作者: foxli    時間: 20-4-16 13:33

其實會唔會有小學已經公報咗自己學生自行獲派比率,始終自行都係實力,要抽獎就運氣。
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-16 16:44

除非自行間學校係成績最大、其他都唔太影響,否則難估計到 banding 實力。有啲同學係特異功能,有啲係識人,有啲係突然面試跑出,有啲學校係鍾意收個別科目強嘅同學,變左雖然間學校係 1A,學生 1C 成績,但某一科係幾乎滿分而且多獎,所以收左佢。
你就當好似估藝術作品、作文分數咁,老師只能靠經驗同歷屆同學實力估,老師一般都估到係咩字頭,再經驗老啲嘅老師可以話埋畀你聽係頭尾中,再好啲嘅,話到埋畀你聽呢個位同其他區分嘅小朋友比係如何,有咩學校會欣賞、適合,邊啲可以搏,邊啲冇可能。

作者: little_yolky    時間: 20-4-16 19:40

有你最好 發表於 20-4-16 13:02
2008出生人數突然飆升,老師即使估啱banding, 始終競爭大左,未必入倒預期的中學,級頭的同學就隱陣。求學 ...

其實唔係2008年既事,係2006年開始多,2007年金豬年更多,然後穩步上揚我阿女係2009呀

作者: stmo    時間: 20-4-16 23:06

今年少咗呈三,所以統一派位會按自行的banding填表!
咁其實會唔會出現一種情況:就係自行時,老師會估高個banding,想同學搏高一線,入到就自然好,入唔到就參加統一派位!
但正正因為咁,大家都唔知自己的banding俾估高咗!統一派位時按照錯估的banding報學校!
咁樣邊緣會以為自己系banding1生?
會唔會有呢種情況呢!

作者: YmOra    時間: 20-4-16 23:18

foxli 發表於 20-4-16 13:33
其實會唔會有小學已經公報咗自己學生自行獲派比率,始終自行都係實力,要抽獎就運氣。 ...

未來可能會,今年應該未打算會住,可能各小學計獲派頭三志願轉用自行獲派率作為招來。

作者: nillnill    時間: 20-4-17 00:51

stmo 發表於 20-4-16 23:06
今年少咗呈三,所以統一派位會按自行的banding填表!
咁其實會唔會出現一種情況:就係自行時,老師會估高個 ...

我都驚發生呢個情況。

作者: CreamBaby    時間: 20-4-17 01:26     標題: 回覆樓主:

我仔學校除咗班主任外,另外亦都有一個升中主任,佢主要係處理小六學生嘅升中問題,除咗每年會有講座講解自行及統一派基制之外,亦都包括同班主任去商討學生嘅所屬banding,升中主任係會有歷屆學生派位嘅資料,然後去計算今年有幾多學生係屬於B1、2 or 3,而且佢曾經係升中座談會講過咁多年以來佢哋計算學生所屬banding嘅誤差率係少於0.1%,同埋佢亦都講如果係邊緣學生,係會另外與該家長聯絡提議點樣選校,所以我都好信任學校所告知嘅banding,因為唔係淨係班主任一個去決定,而係會由升中主任一齊傾,以及要上報校長。另外我仔嘅學校係會列埋全級名次係成績表內,所以基本上我哋做家長嘅都大概估到全級幾多名內會係B1。

作者: sunnymama2    時間: 20-4-17 07:35

nillnill 發表於 20-4-14 11:38
甚至老師會叫家長乙二已經要落B2,開頭聽,覺得奇怪,因為之前自行老師無話係邊緣人。然後問其他家長,發現 ...

冇錯,我侄女正正就是這權。自行前肯定band 1, 自行後就叫揀兩間band 2

咁大家會點做?冇理由band 1 盡填band 1 學校!

作者: chankki127    時間: 20-4-17 08:07

咁請問跟banding 派,會跟讀過間小學有影響?我朋友話好d既小學,佢地較優先

作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-17 10:12

chankki127 發表於 20-4-17 08:07
咁請問跟banding 派,會跟讀過間小學有影響?我朋友話好d既小學,佢地較優先
...

吾係跟學校派,同band就跟隨機號碼抽,無人知自己的隨機號碼

作者: maskedrider2158    時間: 20-4-17 10:15

回覆 chankki127 的帖子

完全錯,同小學名氣無關!只係名校學生考得好,所以派得好D!
作者: BQL    時間: 20-4-17 17:04

0030 發表於 20-4-14 10:48
以老師提供的banding為參考,但家長也要自己做功課,留意小朋友學校近幾年升中情況~ ...

學校都唔係咁想透露,因為分佈太散

作者: asweetmom    時間: 20-4-17 21:25     標題: 回覆樓主:

其實會參考班主任意見的家長不多

作者: boboT    時間: 20-4-19 07:40

BQL 發表於 20-4-17 17:04
學校都唔係咁想透露,因為分佈太散

學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅 banding 盲目報中學,可能浪費晒兩個自行上岸機會,或者太保守將來後悔。

作者: YmOra    時間: 20-4-19 08:23

boboT 發表於 20-4-19 07:40
學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅  ...

有jm間小學係以過往學兄學姊的名次範圍對比可獲派之中學,對比jm自行搵番嚟嘅數據發覺小學對B1生的對照中學屬比較進取,而B2或B3嘅則比較保守。

作者: 02413124    時間: 20-4-19 10:16

boboT 發表於 20-4-19 07:40
學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅  ...

我學校會講過往banding,排位,甲,乙選項,自行有冇簡過等資料。應該比名次有用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5