教育王國

標題: 初中走讀1個半鐘的請進 [打印本頁]

作者: Ygbc    時間: 20-4-11 09:44     標題: 初中走讀1個半鐘的請進

囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之,約為1小時10分鐘,SPCC路程最遠約為1個半鐘。因為家庭經濟原因,不太可能搬家。目前家長傾向于選擇MCS,囡囡則喜歡SPCC,請問每天來回三個鐘頭走讀是否可行?長期走讀對孩子的學習影響大嗎?有沒有類似選擇的家庭可以分享相關的經驗。
作者: Yanamami    時間: 20-4-11 10:50

SPCC幾時deadline要簽番?時間無多了吧……
作者: IloveJJ    時間: 20-4-11 10:55

作者: YolandaTam    時間: 20-4-11 11:03     標題: 回覆樓主:

請考慮:
1) 能否接受因活動、補課等故 6:30 離開 SPCC, 8:00 先至返家(如果計埋放工時間阻礙,可能 8:30)
2) 如果小測/校隊練習要求 7:30 或更早到校,有何安排?

作者: b3410    時間: 20-4-11 11:03

3小時車程,唔係講笑,日日咁,好辛苦。不過就算MCS,也要2小時,一樣頗遠。

可否晨早返學車小朋友一程,去到最近的巴士/地鐵站,可以節省好多時間。

放學,如果係SPCC,好多同學一起行落金鐘/中環,再各自地鐵巴士返屋企,當多些social time

也可以考慮返學搭一程的士。
有朋友住香港仔,在天水圍做老師,每日call 的士返工。放工因為唔趕時間,巴士慢慢返。

另,當初自行揀MCS,應該都係覺得佢有過人之處,好過屋企附近地區名校?以囡囡成績,應該報邊間都會收。

作者: b3410    時間: 20-4-11 11:09

IloveJJ 發表於 20-4-11 10:55
每個人不同,除了看車程,也要看車怎樣轉,一次過坐巴士,和不斷轉的地鐵,和要坐車又要走路的感覺都不同 ...
我仔之前放學因為等車,轉車都要好耐先返到。佢之後自己搵到方法,中間一程唔搭車,自己快速行/跑,行程縮短了半個鍾
不過對皮鞋就好快爛

作者: babyyiu    時間: 20-4-11 11:14

回覆 YolandaTam 的帖子

我家初中生都係因為呢個原因就近入學。當然,所謂就近都係需要一定時間,半小時至40分鐘左近。如果係我,我會選擇中四等個細路大個幾年先高中轉校。

初中一定多活動,而且科目繁多,連體育衫、鞋等等真係好多野,特別係一年要清幾次locker更甚。呢個只係體能上的要求。
反而係精神上同放學後對課業的要求更甚。上邊經已有同人問早上7時起活動(基本上)經已不能參加(除非你有心坐頭車,但亦不能時時咁做),又或者夜晚夜返(呢個反而係我最頭痛的,說而家治安不靖實不為過,你見有幾多「被自殺」的不明case?)。  在香港這個不安全的城巿,這個不能不考慮。

其實問返轉頭,如果係介意每天三小時往返的話當初就根本不可以選太遠的。
事到如今,搞左咁耐,細路個心紅哂,都唔到你話事。

作者: mcl203    時間: 20-4-11 11:21

YolandaTam 發表於 20-4-11 11:03
請考慮:
1) 能否接受因活動、補課等故 6:30 離開 SPCC, 8:00 先至返家(如果計埋放工時間阻礙,可能 8:30 ...

SPCC,可能,少啲校隊嘅憂慮呢~~~

1個鐘 Vs 1個半鐘,似乎都唔係多好多,車程復雜性都會有影響~~~

作者: S-Kwok    時間: 20-4-11 11:23

Ygbc 發表於 20-4-11 09:44
囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之 ...

我一定會以車程為主要考慮因素。 試想你每日返工來回要用三小時,你會覺得攰嗎? 而且小朋友每日放學返屋企仲要做功課温習。 三小時可以足夠小朋友做功課温習吧!  
而且中學大多數每星期都有至少一、兩日課外活動,假設放五點,返到屋企都六點半,澡涼食飯休息片刻都一小時,長此下去真的可以嗎?

作者: IloveJJ    時間: 20-4-11 11:24

作者: IloveJJ    時間: 20-4-11 11:28

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 12:09

囡囡9月升中,目前手上有MCS、SPCC、HYS三家學位,三家MCS車程最短,單程從家出發到學校約為1個鐘,HYS次之 ...

不能搬即係買既樓啦。可唔可以出租依家度,然後再租近SPCC?日日三個鐘你知唔知可以做到幾多嘢。

作者: Jane1983    時間: 20-4-11 12:14

babyyiu 發表於 20-4-11 11:14

我家初中生都係因為呢個原因就近入學。當然,所謂就近都係需要一定時間,半小時至 ...

有幾多「被自殺」的不明case,香港這個不安全的城市 ...

作者: Danielhk    時間: 20-4-11 12:58

1.每條路線是否容易有後備路線?如果錯過一班車,要等半個鐘才有下一班,這樣的路線就好危險。

2.每條路線換乘次數,多次換乘一個鐘和單次一個半鐘差別好大。路程長,可以善用路上時間。但多次換乘就無法利用路上時間。

3.一個半鐘,早上六時起床。是否有早睡早起的生活習慣?

4.最後才是對學校的喜愛程度。喜愛是一個非常主觀的感覺。可以此時喜歡,過了一段時間又不喜歡。可以喜歡一方面,不喜歡另一方面。參觀一兩次學校,憑藉他人或網絡上的隻言片語,就貿然談喜歡。甚至由用家來選擇的說法,我均無法苟同。
作者: Ygbc    時間: 20-4-11 13:09

回覆 IloveJJ 的帖子

如果谂得咁多,咁都唔使喺香港返学㗎
作者: Ygbc    時間: 20-4-11 13:15

回覆 S-Kwok 的帖子

我都覺得唔係好實際

作者: gigayan    時間: 20-4-11 17:37

我小朋友返學車程一個鐘多d,佢有參加學校活動,好多時6pm先離開學校,最重要睇小朋友返屋企快唔快手,同埋佢自己time management.....

經過今年社會運動,跨區返學真係要諗係咪得一條路/一種交通工具返學,因返學多數都係用巴士/鐵路,如果突然停駛或封站,有冇第二個方法到達,呢樣係初時我無考慮嘅一點,好彩我地有幾個方法。

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 17:40

gigayan 發表於 20-4-11 17:37
我小朋友返學車程一個鐘多d,佢有參加學校活動,好多時6pm先離開學校,最重要睇小朋友返屋企快唔快手,同 ...

好似有次停交通,你女女話想行返去

作者: gigayan    時間: 20-4-11 17:43

little_yolky 發表於 20-4-11 17:40
好似有次停交通,你女女話想行返去

佢應該係講深水埗行返去,我同佢行過幾次個條路,其實15分鐘就到..... 不過無事無幹佢懶坐地鐵唔肯行

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 17:45

gigayan 發表於 20-4-11 17:43
佢應該係講深水埗行返去,我同佢行過幾次個條路,其實15分鐘就到..... 不過無事無幹佢懶坐地鐵唔肯行:quie ...

行過對面就有地鐵咁誘惑,又好難揀行路既

作者: gracelam    時間: 20-4-11 22:23

用家喜歡SPCC, 路程再艱巨都會有動力去返學。

如果麻麻地喜愛,就算學校响屋企樓下,都提唔起勁去返。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-12 04:35

SPCC 係女女自己考到返黎,亦係佢心儀,佢已經唔係 6 歲,而係 11/2 歲嘅青少年,雖然諗野未必好透徹但佢嘅意願應該唔係貪新鮮、一時衝動。
係自己鍾意、有歸屬感嘅地方,再遠都去。冇歸屬感又冇好感,屋企樓下都唔願意踏出門口。我以前啲同學住寶琳、深井、屯門元朗天水圍,都堅持足 12 年早起遲返。
不過女女真係要諗下自己有冇呢個能力去早起遲返。初中生唔一定有校隊,但一定有唔少活動可以參加,有時候有需要早半個鐘返學,有時候補課、活動,可能留到 6 點先走。高中仲可能要去補習、有職務。因為時間用左黎搭車,佢要明白自己如果想專心上堂,一定要早睡,甚至要犧牲溫習、做功課時間,亦要明白如果要咁遠返學,好大機會部份活動參加唔到,因為要趕返屋企。

有啲縮短車程嘅方法,就係睇下有冇同學住附近、順路。約佢地一齊搭的士到臨過海嘅地鐵站,或者去到港島,再一齊搭的士去 SPCC。

我估你係觀塘區?
作者: LeeCC    時間: 20-4-12 07:06

我識人住離島,每日6:30搭船出中環,再轉巴士去spcc
作者: Ygbc    時間: 20-4-12 07:38

回覆 1998Ruby1998 的帖子

您分析得好詳細,這些問題都好實際,我會叫阿女好好的考慮,多謝您!
作者: asweetmom    時間: 20-4-12 11:30     標題: 回覆樓主:

堅持spcc,遲到機會大,spcc對於遲到是何政策了解了嗎?
p.s.某港島區名校是扣操行分

作者: IloveJJ    時間: 20-4-12 12:03

作者: LeeCC    時間: 20-4-12 12:24

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:03
才不呢!住得遠通常不會遲

哈哈,通常住得遠的才不會遲到,住學校隔離街的才是遲到常客

作者: bbeasy25    時間: 20-4-12 21:01

其實有呢三間學校offer,女女一定係叻女,分析咗利幣。比佢自己揀,無怨無悔!

作者: b3410    時間: 20-4-12 22:08

LeeCC 發表於 20-4-12 12:24
哈哈,通常住得遠的才不會遲到,住學校隔離街的才是遲到常客
yes, 驚遲到的就唔會遲到。
而且早出門交通順暢,遲2個字出門,交通已經完全唔同嗮,最後可以遲30分鐘。所以情願一早出門去學校嘆早餐。

我哋如果車小朋友返學,可以自己再去游水,食早餐,再去返工。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-12 23:01

作者: b3410    時間: 20-4-12 23:22

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:01
呢樣又係睇人。
以前响中環返工,就係早兩個字,就多半個鐘可以响公司嘆個早餐先開工。我就選擇早兩字。但 ...
我哋只係比平時遲半個鍾起身,好似暑假作息時間,應該好快適應,隨時可以轉。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-12 23:43

作者: b3410    時間: 20-4-13 00:04

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:43
嘩,好勤力呀!咁咪好早起身?我哋又唔係好晏,都係8:30起身,不過都比返學遲2個鐘了!
...

因為要一早跟返學時間上堂,所以只可以瞓多半個鍾(車程時間)有D同學一早已經入online classroom, 仔話想一起入去玩一陣。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-13 09:02

正解! 有同學以前住學校附近,經常遲到,搬入大埔之後,7:10 就到班房。
不過同學住深井又做 prefect,要 7 點三開始企門口 check 校服,真係打更咁早起身。要我朝朝 6 點出門口返學,難度高過要我中文攞 5**。

不過呢個同學真係會寧願唔做功課唔溫書都訓覺同娛樂,不過可能因為好夠訓同夠開心,DSE 考得好。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-13 09:06

作者: lemon2005    時間: 20-4-13 13:03

你這位同學咁好體力,每朝咁早企學校門口都頂得順,你知唔知佢幾點睡?
作者: tautaub    時間: 20-4-13 13:52

回覆 Ygbc 的帖子

樓主, 題外話, 有事請教, 怎麼可以同時有2間直資在手?  是可以同學校講比你多考慮幾天嗎?  謝謝!
作者: Ygbc    時間: 20-4-13 15:30

回覆 tautaub 的帖子

spcc已經交咗資料,唔想讀可以4.16號之前攞返來,HYS收到通知唔久可以考慮几日。
作者: tautaub    時間: 20-4-13 15:36

回覆 Ygbc 的帖子

明白了, 同學近來也收到HYS OFFER但只有2天考慮, 所以我還以為你有其他方式可拉長一點時間呢?  你也是上星期完成HYS視面嗎?  謝謝!
作者: Ygbc    時間: 20-4-13 15:40

回覆 tautaub 的帖子

係呀
作者: S-Kwok    時間: 20-4-13 16:37

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:01
呢樣又係睇人。
以前响中環返工,就係早兩個字,就多半個鐘可以响公司嘆個早餐先開工。我就選擇早兩字。但 ...

我哋都會係前者,或者早一個星期左右按返學時間起身。

作者: S-Kwok    時間: 20-4-13 16:38

IloveJJ 發表於 20-4-12 23:43
嘩,好勤力呀!咁咪好早起身?我哋又唔係好晏,都係8:30起身,不過都比返學遲2個鐘了!
...

我地八點起身,但已比返遲咗差唔多2小時喇。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-13 17:01

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-13 17:35

lemon2005 發表於 20-4-13 13:03

你這位同學咁好體力,每朝咁早企學校門口都頂得順,你知唔知佢幾點睡? ...

佢好似十一點訓,不過佢如果係英文、宗教、中文堂佢一定訓,其他堂會好精神。

佢真係開心快活人,笑點低,鍾意追星,唔返學都要去演唱會,絕對唔會為學業犧牲娛樂同睡眠。

作者: fishballbaby    時間: 20-4-13 20:12

小兒來年升中,預計由在家出門至學校門口,也要一小時,其中坐港鐵時間約40分鐘。
想問大家的中學是否也離家有一段距離?回校需時多久?

作者: In2c68    時間: 20-4-14 08:22

重要留意番間學校多唔多功課,我識人band1中學個學生同樣成績都好,多功課起上嚟十一二點先訓得,考試多野溫到成點先訓!其實三間都係好學校,每日差一個鐘真係可以做多好多野!
作者: b3410    時間: 20-4-14 16:23

IloveJJ 發表於 20-4-13 09:06
Ic, 我仔最早嗰堂9點,你哋住得近吧!
遠,不過車程快,大路直去。
作者: 小曳人    時間: 20-4-15 16:32

好奇,以前無咁多地鐵線,多數人坐巴士返學,幾多人真係一個鐘唔駛就返到學?
我自己官塘區去官塘區,要轉車,都要成個鐘,我哥出旺角,要個幾鐘一程 (連落車後行上山)...
其實有朋友舊年入SPCC,佢都煩惱交通問題,我一句:捱多幾年,沙中線通車就快好多
其實呢代已經好幸福

btw, 俾孩子自己揀,佢讀!
作者: Jane1983    時間: 20-4-15 16:59     標題: 回覆樓主:

我媽愛名校,我的中學生涯係每日2-3個鐘在路上。初中覺得ok,高中覺得好厭惡,尤其冬天要早起。

物極必反,我為我女可以極近車程,或者行路返學,搬了幾次屋。

作者: dingyan    時間: 20-4-15 23:38

babyyiu 發表於 20-4-11 11:14

我家初中生都係因為呢個原因就近入學。當然,所謂就近都係需要一定時間,半小時至 ...

我都咁諗。。失落十分鐘步距的自一,而要去港鐵兩站外的自二已經讓我感覺有小小困擾。。雖然路上都可以見識多啲人情世故,諗下嘢聽下故仔或音樂都幾好,但呢個學年前所未有又社運又疫症,變咗連交通都令人唔安心。。

作者: fishballbaby    時間: 20-4-16 00:53

車程越長,對於一個初中生的媽咪只會越擔心

作者: bobbob    時間: 20-4-16 01:46

dingyan 發表於 20-4-15 23:38
我都咁諗。。失落十分鐘步距的自一,而要去港鐵兩站外的自二已經讓我感覺有小小困擾。。雖然路上都可以見 ...
2個站咋喎。。咁都擔心?
作者: csbaik    時間: 20-4-17 18:04     標題: 回覆樓主:

mcs即边間?

作者: Yanamami    時間: 20-4-17 18:50

dingyan 發表於 20-4-15 23:38
我都咁諗。。失落十分鐘步距的自一,而要去港鐵兩站外的自二已經讓我感覺有小小困擾。。雖然路上都可以見 ...
两個站……唔係禁都話遠啩?我女小学時,四五年班同学都唔止搭两个站喎~
作者: Ygbc    時間: 20-4-17 22:05

回覆 Jane1983 的帖子

家長都係覺得近啲方便好多
作者: IloveJJ    時間: 20-4-18 10:08

作者: asweetmom    時間: 20-4-18 10:36

Jane1983 發表於 20-4-15 16:59
我媽愛名校,我的中學生涯係每日2-3個鐘在路上。初中覺得ok,高中覺得好厭惡,尤其冬天要早起。

物極必反 ...

如果樓主在交完學費,還可以交租/換樓,便沒有這個帖了。

作者: Jane1983    時間: 20-4-18 15:08

太遠係唔掂。中一二人之初,乜都無所謂。到中三起,就有唔同諗法。
作者: Jane1983    時間: 20-4-18 15:14

回覆 asweetmom 的帖子

都係。但我自身經歷過幾年的經歷,覺得太遠係荒謬的。
我為我女讀書搬了幾次屋,呢d係唔係好正常的。搬屋又簁錢又麻煩,如果唔係有童年陰影,我應該唔會咁做。好彩我老公唔介意

作者: dingyan    時間: 20-4-18 18:14

Yanamami 發表於 20-4-17 18:50
两個站……唔係禁都話遠啩?我女小学時,四五年班同学都唔止搭两个站喎~

加埋兩邊去到西鐵各十分鐘,我估頭尾都要預九個字。

作者: joelbb    時間: 20-4-22 10:35     標題: 回覆樓主:

呀女有spcc同dgs offer,我地同呀女分析過交通同學校既不同比佢諗,佢最終揀咗dgs。家長只可以提供資料同意見,因為讀書既係佢地,比佢地自己揀番係最好

作者: 02413124    時間: 20-4-22 16:26

我自己中學都係行路番到。贊同用家自己簡。另外,一過海又感覺上遠好多。有朋友個女由mos番spcs,上年社會事件期間,日日去接放學。

作者: Ygbc    時間: 20-4-22 22:28

joelbb 發表於 20-4-22 10:35
呀女有spcc同dgs offer,我地同呀女分析過交通同學校既不同比佢諗,佢最終揀咗dgs。家長只可以提供資料同意 ...
我女沒有DGS offer,因為佢自己鐘意,所以最終都係揀佐spcc。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5