教育王國

標題: 長天報到區 [打印本頁]

作者: shirleyt    時間: 20-4-7 19:06     標題: 長天報到區

有無人今日收到電話?
可大家認識吓
作者: MrsnMrX    時間: 20-4-7 20:03

shirleyt 發表於 20-4-7 19:06
有無人今日收到電話?
可大家認識吓

要級十內?有運動、數學獎?

作者: shirleyt    時間: 20-4-7 20:17

亞仔無級十,有d數學,運動獎
作者: machuchu    時間: 20-4-7 21:22     標題: 回覆樓主:

今日收到電話

作者: shirleyt    時間: 20-4-7 21:44

放心晒
作者: yankaka    時間: 20-4-7 23:23

shirleyt 發表於 20-4-7 19:06
有無人今日收到電話?
可大家認識吓
今朝收到電話啦, 但信箱仲未見有信唔知係咪要明天, 學校話6/4寄出的, 我見郵政服務係每日至到4點咋, 唔知係咪有影響!

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-7 23:43

yankaka 發表於 20-4-7 23:23
今朝收到電話啦, 但信箱仲未見有信唔知係咪要明天, 學校話6/4寄出的, 我見郵政服務係每日至到4點 ...

Same

作者: boboT    時間: 20-4-8 07:37     標題: 回覆樓主:

取錄左或者失手嘅家庭,大家對交上學校條短片有咩評價?會不會影響自行成功率呢?校方始終無透露影片佔收生幾多%

作者: MrsnMrX    時間: 20-4-8 10:18

boboT 發表於 20-4-8 07:37
取錄左或者失手嘅家庭,大家對交上學校條短片有咩評價?會不會影響自行成功率呢?校方始終無透露影片佔收生 ...

我認為片不是重點,睇學生有無體育獎項較重。

作者: boboT    時間: 20-4-8 10:39

MrsnMrX 發表於 20-4-8 10:18
我認為片不是重點,睇學生有無體育獎項較重。

有可能拍片不佔固定%分數,但始終都有bonus point 或者條片表現差都會打 discount 掛?!

作者: MrsnMrX    時間: 20-4-8 11:41

boboT 發表於 20-4-8 10:39
有可能拍片不佔固定%分數,但始終都有bonus point 或者條片表現差都會打 discount 掛?!
...

講真,條片大部分都係家長作

作者: boboT    時間: 20-4-8 11:44

MrsnMrX 發表於 20-4-8 11:41
講真,條片大部分都係家長作

連個仔都係家長生
到底仔自己編定家長全包,唔知老師睇唔睇得出。

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-8 11:49

boboT 發表於 20-4-8 10:39
...

同意啊,尤其當大家各方面條件相若時。同埋,雖然家長在短片上有幫手,但始終表達果個係小朋友,發音丶語氣都各有分別。所以我覺得短片唔會話好似面試咁重要,但都有少少。

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-8 11:54

boboT 發表於 20-4-8 11:44
連個仔都係家長生

我做法係個仔自己寫,之後我再修改,主要係視乎時間長度而刪減。我唔會加咁多野落去,因為佢講自己寫嘅嘢係表現自然同有自信D。

作者: MrsnMrX    時間: 20-4-8 11:55

boboT 發表於 20-4-8 11:44
連個仔都係家長生

文法太好的話,學校應該睇得出。

作者: boboT    時間: 20-4-8 11:57

Gooblovebb 發表於 20-4-8 11:54
我做法係個仔自己寫,之後我再修改,主要係視乎時間長度而刪減。我唔會加咁多野落去,因為佢講自己寫嘅嘢 ...

我係負責揸機 save upload

作者: boboT    時間: 20-4-8 11:58

MrsnMrX 發表於 20-4-8 11:55
文法太好的話,學校應該睇得出。

咁又係,成績表英文無 A 又講到成個鬼仔咁,應該會有點矛盾。

作者: MrsnMrX    時間: 20-4-8 12:11

boboT 發表於 20-4-8 11:58
咁又係,成績表英文無 A 又講到成個鬼仔咁,應該會有點矛盾。

作者: shirleyt    時間: 20-4-8 15:13

今日收到信了
作者: yankaka    時間: 20-4-8 16:41

shirleyt 發表於 20-4-8 15:13
今日收到信了

我都收到了

作者: V.G    時間: 20-4-9 00:57

我都收到,但仍在煩惱中:長天 vs 匯基
因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天視藝科發展如何?視藝老師好嗎?因為小兒科學之外,對設計也很有興趣。另外,宗教氣氛濃厚嗎?會用心
幫助同學成為更好的教徒?最後,校園氣氛融洽嗎?男校會多衝突?老師對同學成長社交各方面問有細心輔導跟進嗎?請問教學方法是否比較傳統?功課會多或催谷?希望有前輩指教!🙏🏻🙏🏻
作者: newcomer550    時間: 20-4-9 09:16

V.G 發表於 20-4-9 00:57
因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天 ...
我都係長天VS匯基, 我地揀咗匯基.
作者: hkmissfan    時間: 20-4-9 10:57

回覆 V.G 的帖子

長天的stem都唔差。仔仔小五時參加學校的stem小組,每星期有一天放學就啦大隊去長天,由長天的哥哥教他們寫program. 所以長天在stem方面都做得唔錯!

作者: V.G    時間: 20-4-9 11:03

newcomer550 發表於 20-4-9 09:16
我都係長天VS匯基, 我地揀咗匯基.
點解呀? 可否一齊研究下? 你兒子喜歡科學嗎? 滙基科學不是強項,但我兒子最喜歡科學和視藝,我們去長天參觀時,在幾個實驗室跟學長玩實驗,我仔開心到暈左,感覺佢地做得好出色,不過完全不知道視藝科如何?視藝方面,匯基東九龍又俾我地好好印象喎!
作者: V.G    時間: 20-4-9 11:09

hkmissfan 發表於 20-4-9 10:57
回覆 V.G 的帖子

長天的stem都唔差。仔仔小五時參加學校的stem小組,每星期有一天放學就啦大隊去長天,由 ...
對呀! 最初就是被他們的stem吸引才跨區來參觀的,來到便愛上了,第一間參觀,都未玩完晒啲Lab, 就要聽校長簡介會,阿仔聽校長講到一半已經話,我要讀呢間! 之後想再參觀,都因為地鐵果度開始有人抗爭而被迫中斷,都無機會睇晒間學校。
作者: hkmissfan    時間: 20-4-9 17:03

回覆 V.G 的帖子

我覺得你應該問番小朋友:佢鍾意男校定男女?
如果兩間都參觀過,佢鍾意邊間多啲?
其實兩間學校校風都好,小朋友的意願都好重要,要讀六年的是他,不是我們!
所以我在選自行時,選哪兩間?自一,自二的排位?都係我仔自己話事!

作者: V.G    時間: 20-4-9 18:31

hkmissfan 發表於 20-4-9 17:03
回覆 V.G 的帖子

我覺得你應該問番小朋友:佢鍾意男校定男女?
同意呀! 因為是他自己上學的。他有主見,同時都會受我們影響,他不太在意男校還是男女校,問他喜歡哪一間,一時長天,一時匯基,沒有定案。所以我們給他的資訊會對他有影響力。
作者: silvia_ng    時間: 20-4-9 18:52

因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天 ...

視藝 - 高中DSE課程有VA讀,教授老師係好資深的。不過我仔唔鐘意VA,我冇太多研究同其他學校對比。
STEM - 呢方面你唔洗擔心,多嘢學到你驚 同埋搵好多拔尖資源同參加校外科學比賽,機械人有之,創意科技有之,齋做卷嘅科學比賽有之。
宗教 - 始終係教區學校,都OK架。每年都有同學領洗成為教友的。
男校相處 - 我對比我女讀男女校,我覺得男校反而單純啲,冇咩機心,咁耐以嚟冇聽過有同學打交。
成長社交 - 正常支援會有
教學/功課 - 因有分精英班,每班功課都有啲分別。唔算催谷。

作者: silvia_ng    時間: 20-4-9 18:52

duplicate, deleted

作者: Yvonnehoney    時間: 20-4-9 21:46

男仔之間相處其實很真,未入男校前,會以為男仔一定喜歡郁手郁腳,作為家長真的很怕會有打架事件,但事實並非如始,呀仔和同學相處得很好,是是非非亦比較少,可能男孩子比較爽朗,少了那些呀A唔喜歡呀B那些情況(emoji)(emoji)(emoji)

作者: V.G    時間: 20-4-9 21:57

silvia_ng 發表於 20-4-9 18:52
視藝 - 高中DSE課程有VA讀,教授老師係好資深的。不過我仔唔鐘意VA,我冇太多研究同其他學校對比。
STEM - ...
十分感謝你鉅細無遺咁回覆我嘅疑問,減少了好一些顧慮,感謝萬分!
作者: V.G    時間: 20-4-9 22:00

Yvonnehoney 發表於 20-4-9 21:46
男仔之間相處其實很真,未入男校前,會以為男仔一定喜歡郁手郁腳,作為家長真的很怕會有打架事件,但事實並 ...
唔講唔知,原來我真的對男校有偏見呀!謝謝分享!
作者: Yvonnehoney    時間: 20-4-9 22:05

V.G 發表於 20-4-9 22:00
唔講唔知,原來我真的對男校有偏見呀!謝謝分享!

唔好客氣,我相信兩間都係好好嘅學校,都係有心去培育我哋嘅下一代,如果有機會嘅話,再和呀仔再去呢兩間學校行吓睇吓,讓佢感受下自己喜歡邊度多啲

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-16 20:42

想借位一問:仔有長天,另匯基在pending中。因為知道呢排開始匯基會再call人,所以想諗定先。
長天近屋企,仔喜愛運動,數學也不錯,相信佢入讀會幾開心。另方面,匯基男女校丶設施更完善、有外語學,好似比較幫助佢全面發展多D,而且在敎學模式上更學習自主。但離家較遠,在運動上也應不及長天般看重。
兩者應如何抉擇呢?請賜教

作者: bbba05    時間: 20-4-16 21:16

Gooblovebb 發表於 20-4-16 20:42
想借位一問:仔有長天,另匯基在pending中。因為知道呢排開始匯基會再call人,所以想諗定先。
長天近屋企, ...

講運動,長天出色好多,如果佢放學後要練習或校隊,住得近好好多。至於外語,講真都係好初級嘅,如果小朋友冇興趣但又必修,唔知好定唔好。

作者: boboT    時間: 20-4-16 21:16

Gooblovebb 發表於 20-4-16 20:42
長天近屋企, ...

男女校 vs 男校已經係最先決考慮

最重要係你仔鐘意邊款學校?

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-16 23:07

bbba05 發表於 20-4-16 21:16
講運動,長天出色好多,如果佢放學後要練習或校隊,住得近好好多。至於外語,講真都係好初級嘅,如果小朋 ...

運動係長天好吸引的地方,所以真係好吸引

作者: Gooblovebb    時間: 20-4-16 23:08

boboT 發表於 20-4-16 21:16
男女校 vs 男校已經係最先決考慮

最重要係你仔鐘意邊款學校?

我地覺得男女校好點,佢自己呢方面就冇取向

作者: boboT    時間: 20-4-16 23:11

Gooblovebb 發表於 20-4-16 23:08
我地覺得男女校好點,佢自己呢方面就冇取向

祝你如願以償

作者: ksorange    時間: 20-12-17 01:33     標題: 回覆樓主:

想問大家
今年自行想報長天
如果不是疫情 面試形式是怎樣進行呢?
感謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5