教育王國

標題: Band 1 學生屯門區大抽獎點填好? 第幾位開始填band 2學校? [打印本頁]

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 18:20     標題: Band 1 學生屯門區大抽獎點填好? 第幾位開始填band 2學校?

如題,自選失敗! 請教過來人經驗,請分享!
作者: bbhappy68    時間: 20-4-7 19:41     標題: 回覆樓主:

你本來自1自2是那間?小朋友band 1a?

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 19:46

回覆 bbhappy68 的帖子

自一百周,自2董中,小朋友band 1 頭
作者: bbhappy68    時間: 20-4-7 19:47     標題: 回覆樓主:

應該填曬所有band one中學再band2中學

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-7 21:02

bbhappy68 發表於 20-4-7 19:47
應該填曬所有band one中學再band2中學

啱,如果好肯定自己b1,只要填曬b1學校先就可以,我舊年都係咁填
你揀2間自行係保中,填表時記得唔好放曬2間喺頭呀
因為呢2間往年都冇人第二志願入㗎

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 21:17

回覆 lovelybaby2015 的帖子

謝謝你的分享! 想請教咁大抽獎第二填咩好?
作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-7 21:22

catlover2001526 發表於 20-4-7 21:17

謝謝你的分享! 想請教咁大抽獎第二填咩好?

我係舊年的,我第一保中,二馬中,三南官,入保中
而去年,識人第二志願入田中丶馬中,但據聞好細機會!有人同我講,田中98%都係第一志願,for你參考下,我冇fact check的。我有個同學入第二田中的,佢第一係陳瑞芝

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 21:32

非常感謝你的分享!想問你入的保中是否你當時都填在「自行第一」?

我現在想將我自行排第二的保中填在大抽獎第一位。

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 21:34

明白!謝謝你!
作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-7 21:37

catlover2001526 發表於 20-4-7 21:32

非常感謝你的分享!想問你入的保中是否你當時都填在「自行第一」?

我係!

我覺得你掉轉其實無乜所謂。如果你問到會否影響叩門,兩間保中叩門位(個位數)好少而且有「特異功能」優先,我自己就覺得無乜影響

作者: catlover2001526    時間: 20-4-7 21:44

明白!謝謝你!
作者: him0924    時間: 20-4-8 00:33     標題: 回覆樓主:

請問

作者: yuensiu    時間: 20-4-9 13:58     標題: 回覆樓主:

想請問下如果b2,第幾位要開始填b3學校

作者: bbeasy25    時間: 20-4-9 14:12

屯門四大只能選一間, 而二間保中又有聯繫位,要小心呀!! 董中叩門要級10內才派表
作者: cqwong12    時間: 20-4-9 14:54

小朋友B1, 如果填1. 董中, 是否不應填百周年在第二, 第三應該填什麼比較安全?

有考慮陳瑞芝, 田中

請指教, 謝謝

作者: bbeasy25    時間: 20-4-9 15:23

cqwong12 發表於 20-4-9 14:54
小朋友B1, 如果填1. 董中, 是否不應填百周年在第二, 第三應該填什麼比較安全?

有考慮陳瑞芝, 田中

一定不能百周年在第二, 只會浪費機會. 大抽獎屯門四大只能揀一間, 幾乎無可能有人能第二志願入到四大.

填1. 董中 2. 百周 3. 陳瑞芝 是白白浪費機會

作者: cqwong12    時間: 20-4-9 15:43

小朋友B1頭男生, 如果填1. 董中, 2. 陳瑞芝  是否比較可行?

第三填哪間? 田中 / 南屯官 , 還有好建議嗎?

請指教, 謝謝

作者: bbeasy25    時間: 20-4-9 16:08

cqwong12 發表於 20-4-9 15:43

你仔仔是保小嗎? 2保中都有聯繫位留比保小, 外人抽獎位比較少.

董中 / 百周 / 陳瑞芝  間只能揀一間排一, 第二揀田中, 第三南屯官(穩) / 馬中(博).  其他人可以討論

作者: cqwong12    時間: 20-4-9 17:23

小朋友係保小, 咁是否可填兩間保良中學在第一及第二有優先? 還是依然只可一間董中在第一?
南官vs 田中vs 馬中, 邊間banding higher?

作者: at_family    時間: 20-4-9 19:54

band 1 頭點解會選南屯官?  南屯官依家應係band 2

作者: bbeasy25    時間: 20-4-9 20:09

cqwong12 發表於 20-4-9 17:23
小朋友係保小, 咁是否可填兩間保良中學在第一及第二有優先? 還是依然只可一間董中在第一?
南官vs 田中vs 馬 ...

如果係保小,你問返老師會清楚留咗幾多個位,我不太清楚。
以我認知,田中/ 馬中/南屯官

作者: christineps    時間: 20-4-10 02:19

bbeasy25 發表於 20-4-9 16:08
你仔仔是保小嗎? 2間保中都有聯繫位留比保小, 外人抽獎位比較少.

馬中放第三已經無可能,田中填第二志願都有啲勉強,要搏,但成功率都係偏低。第二要填屯官/南屯官就穩陣好多。

作者: christineps    時間: 20-4-10 02:23

陳記放第二係浪費左第二志願,只可以將四大天王其中之一放喺第一志願,其餘三大要忍痛放棄,因為其餘三間係無可能落到第二志願,mission impossible.

作者: bbeasy25    時間: 20-4-10 09:48

christineps 發表於 20-4-10 02:19
馬中放第三已經無可能,田中填第二志願都有啲勉強,要搏,但成功率都係偏低。第二要填屯官/南屯官就穩陣好 ...

嘩,田中放第二也是博,大抽獎太難玩

作者: catlover2001526    時間: 20-4-10 16:34

回覆 bbeasy25 的帖子

乙二的抉擇令人很苦惱!  可否分享更多上年填乙二都入到的學校供參考!謝謝!
作者: bbeasy25    時間: 20-4-10 16:39

我上年無抽獎,只是研究過。你小朋友是咩banding?心儀係邊間?

作者: chilongma    時間: 20-4-10 17:05

點解冇乜人提譚伯羽嘅?因為係中中?
作者: catlover2001526    時間: 20-4-10 17:46

回覆 bbeasy25 的帖子

Band l,保小學生,心儀保中其中一間,未諗定,乙二更無咩頭緒!

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 20:49

yuensiu 發表於 20-4-9 13:58
想請問下如果b2,第幾位要開始填b3學校

無話第幾位的
如果肯定自己係b2,又只想入b2中學(正常來講),填曬b2中學再填b3

作者: yuensiu    時間: 20-4-10 20:50

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 20:49
無話第幾位的
如果肯定自己係b2,又只想入b2中學(正常來講),填曬b2中學再填b3

想問下如果b2大抽獎
第1想駁屯門天主教,第2(崇真應該無機會)
咁永隆定唐賓南邊間比較好d?
謝謝。

之後已經考慮新生命,何福堂。
今年都唔知會唔會有叩門,想穩陣d

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 20:51

田中填第三我覺得無乜機會了,去年只有好少人第二入

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 20:53

yuensiu 發表於 20-4-10 20:50
想問下如果b2大抽獎

永隆banding高過唐賓南

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 20:55

陳瑞芝往年只有第一志願入
其實四大,唔會有人放第二,因為第一都收唔曬

作者: yuensiu    時間: 20-4-10 20:56

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 20:53
永隆banding高過唐賓南

因為永隆我無去過學校聽講座
而且佢個位返學都唔係咁方便咁。

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 20:58

bbeasy25 發表於 20-4-9 16:08
你仔仔是保小嗎? 2間保中都有聯繫位留比保小, 外人抽獎位比較少.

完全贊同
我舊年就係差唔多

我覺得可以
第一:四大
第二:馬中丶田中
第三:兩間官立
前提係肯定自己是b1

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:01

cqwong12 發表於 20-4-9 17:23
南官vs 田中vs 馬 ...

第二不要再放其餘三大了,否則浪費
四大個個第一志願入的
舊年情況:田>馬>南官

作者: bbeasy25    時間: 20-4-10 21:03

B2 我覺得辛亥年也不錯,有開英文班,校風又不錯,可以考慮一下

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:03

at_family 發表於 20-4-9 19:54
band 1 頭點解會選南屯官?  南屯官依家應係band 2

今年唔知,舊年佢係1C,而且係英中所以我有放第三
舊年劉金龍也掹車邊1C,今年聽人講佢2A

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:04

christineps 發表於 20-4-10 02:23
陳記放第二係浪費左第二志願,只可以將四大天王其中之一放喺第一志願,其餘三大要忍痛放棄,因為其餘三間 ...

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:06

bbeasy25 發表於 20-4-10 09:48
嘩,田中放第二也是博,大抽獎太難玩

我舊年聽過田中98%也是第一志願入

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:09

bbeasy25 發表於 20-4-10 21:03
B2 我覺得辛亥年也不錯,有開英文班,校風又不錯,可以考慮一下

辛有人話1C添

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:11

yuensiu 發表於 20-4-10 20:56
因為永隆我無去過學校聽講座  
而且佢個位返學都唔係咁方便咁。

要上段斜

作者: bbeasy25    時間: 20-4-10 21:15

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 21:09
辛有人話1C添

舊年仲係band2,甘快band 1. 前年去聽馬中講座,副校長話第二,三志願都有人入。但上年我就唔知,因為無去聽。
我印象田中好鍾意收英文好既學生,嚟我哋學校講座希望多d人報佢哋學校。

作者: bbeasy25    時間: 20-4-10 21:16

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 21:11
要上段斜

永隆多d野玩,運動成績不錯

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:18

bbeasy25 發表於 20-4-10 21:15
舊年仲係band2,甘快band 1. 前年去聽馬中講座,副校長話第二,三志願都有人入。但上年我就唔知,因為無去 ...

我都係聽今年的家長講
舊年以我所知佢係b2,我排左佢響崇真丶宣道嗰堆

作者: yuensiu    時間: 20-4-10 21:21

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 21:11
要上段斜

今年咁情況都唔知有無得叩門,而且叩門睇成績應該都好難會收

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:26

yuensiu 發表於 20-4-10 21:21
今年咁情況都唔知有無得叩門,而且叩門睇成績應該都好難會收

有d學校叩門有筆試,有啲學校又唔止睇成績
我覺得除非你有「特殊關係」或「特異功能」,否則唔好太在意叩門了,因為叩門位5隻手指數得曬

作者: christineps    時間: 20-4-10 21:33

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 21:06
我舊年聽過田中98%也是第一志願入

是,青松小學好多都係揀田放喺第一志願,所以係好搏。

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-10 21:44

christineps 發表於 20-4-10 21:33
是,青松小學好多都係揀田放喺第一志願,所以係好搏。

放第二已經係搏,放第三幾乎無可能

作者: yuensiu    時間: 20-4-10 21:45

lovelybaby2015 發表於 20-4-10 21:26

有d學校叩門有筆試,有啲學校又唔止睇成績

所以今年都係想穩陣d唔想look到太後

作者: Hugo0726    時間: 20-4-11 16:35

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/77
作者: kaman_sweet    時間: 20-4-12 13:45

田中算是谷既學校嗎?老師有關愛?

作者: bbhappy68    時間: 20-4-12 16:44     標題: 回覆樓主:

upup

作者: hohei    時間: 20-4-12 23:17

回覆 christineps 的帖子

認同
作者: flower9    時間: 20-4-13 08:55

作者: Gwan_Ma    時間: 20-4-13 16:18

yuensiu 發表於 20-4-10 20:50
想問下如果b2大抽獎
我同你B2情況一樣,自行揀咗屯天同崇真(不過落空)
依家唸住大抽頭4填返呢兩間再加永隆&辛亥年,
但都驚咁排都會落空,所以唔知點排法好?

(新生命同何福堂係B3)

作者: yuensiu    時間: 20-4-13 16:23

Gwan_Ma 發表於 20-4-13 16:18
我同你B2情況一樣,自行揀咗屯天同崇真(不過落空)
依家唸住大抽頭4填返呢兩間再加永隆&辛亥年, ...

我只知第1志願應該只可屯天/崇真/辛亥年只可揀1間。如果唔係怕look到好後,何福堂又有人話係band 2,我仔有同學第1輪b2揀何福堂入左

作者: lilianyuyu    時間: 20-4-13 16:58

lovelybaby2015 發表於 20-4-7 21:02
啱,如果好肯定自己b1,只要填曬b1學校先就可以,我舊年都係咁填
你揀2間自行係保中,填表時記得唔好放曬2 ...

想問下先填曬b1中學,結果你派第幾志願?謝謝

作者: lovelybaby2015    時間: 20-4-13 17:02

lilianyuyu 發表於 20-4-13 16:58
想問下先填曬b1中學,結果你派第幾志願?謝謝

我係咁填
入左自行/首志願嗰間

作者: Gwan_Ma    時間: 20-4-13 20:12     標題: RE: Band 1 學生屯門區大抽獎點填好? 第幾位開始填band 2學校?

yuensiu 發表於 20-4-13 16:23
我只知第1志願應該只可屯天/崇真/辛亥年只可揀1間。如果唔係怕look到好後,何福堂又有人話係band 2,我仔有 ...
唔明,如果咁排,點解會look到好後嘅?
作者: yuensiu    時間: 20-4-13 20:56

Gwan_Ma 發表於 20-4-13 20:12
唔明,如果咁排,點解會look到好後嘅?

你可以8下崇真/辛亥年/屯天如果band 2排第2,3,4志願有無人入到咪知有無機會...

作者: Gwan_Ma    時間: 20-4-13 23:58

yuensiu 發表於 20-4-13 20:56
你可以8下崇真/辛亥年/屯天如果band 2排第2,3,4志願有無人入到咪知有無機會...
...
就係8唔到,所以先上嚟問
請問照你咁寫,即係點填好呢?

作者: Poyau    時間: 20-5-17 23:17

chilongma 發表於 20-4-10 17:05
點解冇乜人提譚伯羽嘅?因為係中中?

譚伯羽 受制於英文成績
2019年英文跌拉低3322%
不過數通進步令主科4+不跌反升

2019年DSE
考生: 112人
3322: 71.4% (80/112)
整體5+: 24.5% (1.5×112/685)
整體4+: 69.2% (474/685)
整體2+: 99.9% (684/685)

主科4+: 65.8%*
主科2+: 100.00%
* 中64% 英33% 數77% 通89%

2019年學校報告 (p.18)
https://www.tpyc.edu.hk/sites/default/files/files/schoolreport1819.pdf

https://www.tpyc.edu.hk/tc/公開試成績與升學概況

https://www.tpyc.edu.hk/sites/default/files/files/2019dse_homepage_jie_zi_20190917.pdf

https://www.tpyc.edu.hk/sites/default/files/files/2018dse_homepage_20180903.pdf

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5