教育王國

標題: 大家估吓幾時可以復課 [打印本頁]

作者: Jane1983    時間: 20-4-3 10:50     標題: 大家估吓幾時可以復課

政府3月25日封關,海外回港的港人如果中招,大多在14日內發病。及至4月8日,應該睇到那班人帶來的大致影響。如果一直無大型社區爆發,咁情況應該可以慢慢改善,回落至早期的零星個案。

因為政府需時通知學校復課,有說14日,有說三星期。咁估計可能5月中可以復課,大家覺得呢?
作者: YolandaTam    時間: 20-4-3 10:59

而家最大變數係無病徵帶病毒者。  我估首先要睇 DSE 會否再延期,考試期間(或穩陣啲考完兩星期內)有否感染或小型爆發,先復工,再之後先再同大中小學協調復課安排。

作者: 小時了了    時間: 20-4-3 11:02

Jane1983 發表於 20-4-3 10:50
政府3月25日封關,海外回港的港人如果中招,大多在14日內發病。及至4月8日,應該睇到那班人帶來的大致影響。如果一直無大型社區爆發,咁情況應該可以慢慢改善,回落至早期的零星個案。
因為政府需時通知學校復課,有說14日,有說三星期。咁估計可能5月中可以復課,大家覺得呢?
幾時復課,睇吓DSE今年會唔會押後至7月開考,9月公布成績。有得考DSE就可以復課,延期考什或取消DSE,復課無期。

不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816483&fromuid=1539350

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/456169/dse%E6%96%87%E6%86%91%E8%A9%A6%E5%86%8D%E6%8A%BC%E5%BE%8C-%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%AD%A3%E8%AB%AE%E8%A9%A2%E5%A4%A7%E5%AD%B8-%E8%8B%A5%E8%90%BD%E5%AF%A6%E5%B0%8710%E6%9C%88%E9%96%8B%E5%AD%B8?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=news
本港新型冠狀病毒疫情持續,政府早前公布DSE中學文憑試筆試押後至本月24日,令人憂慮文憑試能否如期開考。據《香港01》了解,政府正諮詢大學對文憑試再延期或取消的意見。
有大學管理層表示,若文憑試再押後至7月考試、9月公布成績, 大學可推遲至10月才開學,但學生須延期兩至三周畢業;若取消文憑試則較為複雜,即使參考學生校內成績亦難以衡量學生學術水準,收生公平性亦成疑。

中學校長會主席鄧振強認為,在能夠保障師生安全下繼續考試是最理想,因應疫情發展,難料能否如期開考。鄧振強認為,教育局應盡快與業界商議,制定公開試應變方案,以備不時之需。鄧認為,在現實考量下,文憑試不能夠無止境延期,「學生唔能夠長期等待」,但學界對延考日子的最終「死線」未有看法。若然當局決定取消文憑試,他認為,考評局應繼續評估成績,建議可參考學生校內及SBA成績,亦可以學校TSA、歷屆公開試表現去加權推算考生公開試成績。

中學校長會借非本地學額加大供應 大學管理層:有得諗
目前不少海外地區已「封關」,鄧振強認為,本地考生難以到外地升學,海外學生亦難以來港。他建議八大今年可提供更多學位予應屆考生升學,例如利用取錄非本地生的大學學額,增加本地學額供應。八大首年學士學額約有1.5萬個,另可以超額收生形式,取錄非本地生,人數以核准資助學額的20%為限,而大學過往一直未有用盡非本地生學額收生。

有大學管理層表示,資助學額供應決定權在政府,但初步認為建議「諗得過」,亦具「可行性」。他表示,在海外學生減少情況下,大學在教師人手及課室設備上,有能力容納更多本地學生,例如可調撥一半或四分一非本地生學額。不過, 現時非本地生繳交的學費,相當於本地生學費的三至四倍,在政府資助不變下,若以非本地生學額取錄本地生,他指,大學或只能繼續收取較高昂的學費。八大院校所有資助學士學位課程每年學費劃一約4.2萬元,非本地生學費則每年約14.5萬至17萬元不等,視乎院校而定。

作者: Jane1983    時間: 20-4-3 11:03

回覆 YolandaTam 的帖子

尋晚睇新聞,國內專家話無病徵帶菌者的傳播能力不強,但又無詳細講。其實唔係佢地的wishful thinking。
作者: little_yolky    時間: 20-4-3 11:04

YolandaTam 發表於 20-4-3 10:59
而家最大變數係無病徵帶病毒者。  我估首先要睇 DSE 會否再延期,考試期間(或穩陣啲考完兩星期內)有否感 ...

大學唔會復課,大學依家on-line 得咁順,而且4月底已經break等考試交paper,仲點會復課?依家風頭火勢。主要睇DSE啦。如果DSE都要延,中學復課更無可能。

作者: Jane1983    時間: 20-4-3 11:18

回覆 小時了了 的帖子

IB考試停咗,英國公開考亦停咗,港府即使上月話取消,都係有外國例子可依據,頂到輿論壓力。
而家延期唔取消,捱到最後先決定,可能有得考,對考生算係最好安排。

作者: MrBeast    時間: 20-4-3 11:21

我估都是看阿爺頭,咁就要看有沒有二次爆發
作者: Jane1983    時間: 20-4-3 11:48

回覆 MrBeast 的帖子

第二波已經爆咗,由單日65宗新增,回落到尋日37宗。希望今日再落。
作者: GreenMaDad    時間: 20-4-3 12:16

希望確診數字繼續落,其實復吾復課對我不重要,但希望社會慢慢回復正常,很老土: 但真的希望世界和平、大家身體健康!
作者: Jane1983    時間: 20-4-3 12:19

回覆 GreenMaDad 的帖子

唔老土,相信這是很多人的願望。
作者: MrBeast    時間: 20-4-3 12:20

Jane1983 發表於 20-4-3 11:48

第二波已經爆咗,由單日65宗新增,回落到尋日37宗。希望今日再落。 ...
我覺得大陸有冇二次爆發重要d,不是什麼陰謀論,唔封關唯有自閉
作者: Jane1983    時間: 20-4-3 12:22

希望唔會。不過暫時睇來,情況應該係樂觀的多過悲觀。
作者: cafeva    時間: 20-4-3 12:24

估9月1號
作者: nicolemummy    時間: 20-4-3 12:39

cafeva 發表於 20-4-3 12:24
估9月1號

同意

作者: planetearth    時間: 20-4-3 12:42

Jane1983 發表於 20-4-3 11:18
回覆 小時了了 的帖子

IB考試停咗,英國公開考亦停咗,港府即使上月話取消,都係有外國例子可依據,頂到輿 ...
DSE應該好難取消, 只會延期, 中國人的考試模式, 好多人到最後先衝刺.我仔IB學校已經出晒大學offers.

作者: planetearth    時間: 20-4-3 12:47

MrBeast 發表於 20-4-3 12:20
我覺得大陸有冇二次爆發重要d,不是什麼陰謀論,唔封關唯有自閉
我工作上要同國內密切聯系, 大陸真實管得好嚴, 早期到處封村, 反而系D廠要急到求正苦放人出來. 但當時正苦真系死都唔放人. 而且開工都守得好嚴, 日日有正苦人員守在門口看有無違規.
作者: moon88    時間: 20-4-3 12:52

MrBeast 發表於 20-4-3 12:20
有左都唔知啦.
作者: LeeCC    時間: 20-4-3 13:13

估9月1號
agree
作者: mcl203    時間: 20-4-3 13:17

Jane1983 發表於 20-4-3 12:22

希望唔會。不過暫時睇來,情況應該係樂觀的多過悲觀。 ...

我覺得5月尾前應該可以復課~

我亦覺得online上堂並不順暢,唔會對學生完全無影嚮。雖然,自己小朋友嘅中學課程係走於大部份中學前面~

作者: Jane1983    時間: 20-4-3 13:30

回覆 planetearth 的帖子

IB雖然取消考試,影響相對真係輕微好多。
作者: IloveJJ    時間: 20-4-3 13:40

作者: MrBeast    時間: 20-4-3 14:03

planetearth 發表於 20-4-3 12:47
我工作上要同國內密切聯系, 大陸真實管得好嚴, 早期到處封村, 反而系D廠要急到求正苦放人出來. 但當時正苦 ...
我在新聞也看到,另外機場也做得好
作者: planetearth    時間: 20-4-3 14:34

MrBeast 發表於 20-4-3 14:03
我在新聞也看到,另外機場也做得好
"Human Right or Human Left" , 這個地步不敢亂來的.
作者: b3410    時間: 20-4-3 15:08

依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫苗沒有研發出來,都好難恢復正常。
而在逐步恢復正常的時候,經濟,生產等等一定排在前面,學生復課屬於排在比較後的位置。

所以,我估,9月可以開學已經好好。DSE考唔考,都唔會影響到復課。

大家不如好好計劃一下,從4月到9月,漫長的5個月,沒有旅行,沒有社交,隨時擔心經濟崩潰,物資缺乏的環境下,如何保持家人,小朋友的身心健康,也不至於荒廢時間。

作者: MrBeast    時間: 20-4-3 15:10

planetearth 發表於 20-4-3 14:34
"Human Right or Human Left" , 這個地步不敢亂來的.
but there is always loophole

https://youtu.be/sIlGz1jHq5s

作者: CM.MUN    時間: 20-4-3 17:14

依家睇個疫情,如果9月1可以開到學,我都阿彌佗佛了,呢個學期我覺得已經冇乜可能

作者: planetearth    時間: 20-4-3 17:59

MrBeast 發表於 20-4-3 15:10
but there is always loophole
的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity咁,有又唔敢玩die with dignity唔帶口畢, 有個朋友兩個女系美國到而家都唔肯帶口罩, 朋友激氣到死.
作者: Jane1983    時間: 20-4-3 18:09

planetearth 發表於 20-4-3 17:59
的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity ...

係呢一兩日Trump和紐約州長先改口,話戴口罩、圍巾遮面無妨。之前係澳洲,有華裔人士戴口罩被當地人毒打,雖然拉咗果個人,但當事人身心都受創。有時君子不立危牆之下,唔敢戴也。

作者: MrBeast    時間: 20-4-3 18:12

的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity ...
young and stupid, been there done it.

作者: anitawong21    時間: 20-4-3 18:18

估9月1號

我都覺得係,所以唔該班細路而家要乖乖地認真做好功課,萬一真係冇升班試,改用平時分做評核就大鑊了

作者: Jane1983    時間: 20-4-3 18:18

b3410 發表於 20-4-3 15:08
依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫 ...

如果係咁,捱得過的,係辛苦d。

作者: b3410    時間: 20-4-3 18:22

anitawong21 發表於 20-4-3 18:18
我都覺得係,所以唔該班細路而家要乖乖地認真做好功課,萬一真係冇升班試,改用平時分做評核就大鑊了:thin ...
yes,平時功課一定要認真完成。
作者: MrBeast    時間: 20-4-3 18:28

mind u, 二月時香港搶廁紙時我一些移民英美的朋友仲笑話poorly educated 的人先會盲搶,e加係個group 已很少發言
作者: little_yolky    時間: 20-4-3 20:42

b3410 發表於 20-4-3 15:08
依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫 ...

荒廢?我大女做功課做到唔停手;細女剛剛做完評估,休息一日,聽日又係一條好漢了,我唔會放過佢既

作者: little_yolky    時間: 20-4-3 20:48

b3410 發表於 20-4-3 18:22
yes,平時功課一定要認真完成。

我隻阿細網上學習好認真,網上功課錯完又改,再錯再改,仲錯就直接whatsapp問老師。上堂無點名,但從無甩拖,老師已經開名讚過幾次了真係雖然成績唔好,但輸人唔輸陣

作者: b3410    時間: 20-4-3 20:59

little_yolky 發表於 20-4-3 20:48
我隻阿細網上學習好認真,網上功課錯完又改,再錯再改,仲錯就直接whatsapp問老師。上堂無點名,但從無甩 ...
阿細學習態度好好,一定會後來居上
另,是否你最近同細女相處時間多咗,發現佢越來越多優點?之前太多時間俾咗大女升中?

作者: YolandaTam    時間: 20-4-3 21:43

little_yolky 發表於 20-4-3 20:42
荒廢?我大女做功課做到唔停手;細女剛剛做完評估,休息一日,聽日又係一條好漢了,我唔會放過佢既:hehehe ...

我家年輕人都變身摩打手,都唔知點解咁多功課。
佢算緊啲嘢,尤其數學,日日放兩三個鐘做額外數。中文,教完出師表,而家六國論,佢知自己背中文慢,已背咗半課出師表,希望 keep到個態度啦。

作者: little_yolky    時間: 20-4-3 21:55

b3410 發表於 20-4-3 20:59
阿細學習態度好好,一定會後來居上
另,是否你最近同細女相處時間多咗,發現佢越來越多優點?之前太 ...

之前唔係俾多時間大女,係俾公司

我睇阿細DSE時可唔可以後來居上佢其實唔係學習態度好,係因為好鍾意電子嘢,所以學得好開心。而且,網上練習唔駛寫咁多字,佢最大問題係串字同作文,所以網上學習佢好like啫。

作者: little_yolky    時間: 20-4-3 21:57

YolandaTam 發表於 20-4-3 21:43
我家年輕人都變身摩打手,都唔知點解咁多功課。
佢算緊啲嘢,尤其數學,日日放兩三個鐘做額外數。中文,教 ...

我個已經開始散了,難得佢當年呈分開足兩年turbo無熄過

作者: medicine    時間: 20-4-3 22:11

Jane1983 發表於 20-4-3 10:50
政府3月25日封關,海外回港的港人如果中招,大多在14日內發病。及至4月8日,應該睇到那班人帶來的大致影響 ...
幾時復課?睇幾時有疫苗!

個人認爲至少暑假前沒得復課。

作者: YolandaTam    時間: 20-4-3 22:16

little_yolky 發表於 20-4-3 21:57
我個已經開始散了,難得佢當年呈分開足兩年turbo無熄過

中一,好正常啫,係要抖吓氣嘅,話就話中三諗揀科啫,但其實中二下學期已經開始俾油㗎啦!

作者: little_yolky    時間: 20-4-3 22:30

YolandaTam 發表於 20-4-3 22:16
中一,好正常啫,係要抖吓氣嘅,話就話中三諗揀科啫,但其實中二下學期已經開始俾油㗎啦!
...

好彩佢熄咗turbo個摩打都仲運作緊

作者: YolandaTam    時間: 20-4-3 23:02

little_yolky 發表於 20-4-3 22:30
好彩佢熄咗turbo個摩打都仲運作緊

咁已經 ,夫復何求!

作者: star_skn    時間: 20-4-4 09:24

5月尾, 6月
作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 09:58

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 10:05

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 10:06

IloveJJ 發表於 20-4-4 09:58
所以有人話係勤力既,唔會因為停課而變懶,我覺得唔係囉!
短時間就係,時間長咗,就會變。

小學個個已經通知復活假後先開始上on line class,之前到現在都未上過,個time table出到5月,即是6月前未必開到課(連學校都估計)。
中學無消息,不過有日同副校和班主任打比我,就他們口吻或者到5月都未必開到學,叫同學继續自學。

作者: b3410    時間: 20-4-4 10:07

medicine 發表於 20-4-3 22:11
幾時復課?睇幾時有疫苗!

個人認爲至少暑假前沒得復課。
就算疫苗臨床試驗上成功。大規模生產高純度,高效,安全的疫苗,都唔係咁簡單。如果初初只可以生產幾千幾萬隻,無論邊個國家成功研發,都唔會賣俾香港。所以,就算疫苗幾個月後研發成功,等到香港市民可以真正的打到疫苗,至少1至2年。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 10:10

作者: asweetmom    時間: 20-4-4 10:26     標題: 回覆樓主:

二女兒中學已經通知會在復課至少3星期前公布安排,試後活動取消和暑假延後以便追回進度。

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 10:45

IloveJJ 發表於 20-4-4 10:10
係呀!我聽到老師開完會之後,都轉晒口風,之前好積極教,打算唔駛延期暑假,但都變晒了!

不過小學唔上o ...

小學自己肯睇就不用勞氣。大個自上在on line準時瞓,自己起身整早餐。之前班主任同佢傾計,佢有反應過自己上學期未適應,成績吾好!經班主任鼓勵下,現在好似好些,不過都要靠自己讀。老師都講左不知幾時開課,一開課就her her聲教,所以又系自學。小學生個個就無姐姐自律

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 10:54

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 10:58

IloveJJ 發表於 20-4-4 10:54
你那個也是中一嗎?
我嗰個不嬲慢熱,當年小一都適應了好耐。
而家中一,當然未適應,考試成績都麻麻,根 ...

大的高中,小的小三。

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 11:06

YolandaTam 發表於 20-4-3 23:02
咁已經  ,夫復何求!

所以有時見佢玩手機、睇youtube、睇無聊書,都無話佢。不過又驚佢鬆慣咗,peah落去

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 11:09

IloveJJ 發表於 20-4-4 09:58
所以有人話係勤力既,唔會因為停課而變懶,我覺得唔係囉!
短時間就係,時間長咗,就會變。

上on-line多呀!不過大部分係中、數,其他科比較少。功課仍然多

作者: YolandaTam    時間: 20-4-4 11:32

IloveJJ 發表於 20-4-4 10:05
現在就算不是社區大爆發,都不會復課,要完全0感染,還要不知多少日,才可以復課。所以,我估都無復課了! ...

我女有個 physics 戰友咪就係咁慘囉,成家文人得佢一個讀理科,又冇補習。佢讀 phy chem geo M2, chem 老師有教學 video 放 google classroom, geo 就算冇點教可以死背頂住先,戰友已諗住 drop M2放棄呢科,但 physics, 老師每星期放跟書嚟嗰套 ppt 再叫大家做書後功課,半句講解都冇就當教咗,之後 quiz, 大半班炒直 個底打唔好,復課後唔知點算。我女尚可問阿爸,戰友佢就......

作者: Yanamami    時間: 20-4-4 11:48

YolandaTam 發表於 20-4-4 11:32
我女有個 physics 戰友咪就係咁慘囉,成家文人得佢一個讀理科,又冇補習。佢讀 phy chem geo M ...
战友问你女咪得囉
作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 11:58

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 11:59

作者: YolandaTam    時間: 20-4-4 11:59

Yanamami 發表於 20-4-4 11:48
战友问你女咪得囉

我女......盡量答囉。啲題目有時連我老公都覺難,長,時間又唔俾夠.....

作者: YolandaTam    時間: 20-4-4 12:01

IloveJJ 發表於 20-4-4 11:58
你哋停課咁耐,都唔做on line class, 我仔佢哋上on line class可以互動,老師會考佢哋,引導佢哋答問的, ...

係呀,唔做呀,啲同學喺 fb 猛話啦,校方一於好少理。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 12:03

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 12:04

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 13:07

IloveJJ 發表於 20-4-4 12:03
我覺得IS地理嗰啲都應該上on line class好啲,因為可以問問題,而從同學既問題,亦可以再明多啲。

我哋係 ...

咪係囉!英文居然無上過,得網上片睇。IS同G&H都有,不過就唔多。中、數就狂上。聽聞係學校無IT支援,學校真係好鬼窮

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 13:20

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 13:22

IloveJJ 發表於 20-4-4 13:20
津校係窮架!我仔小學嗰時都係啦!平板電腦都要務捐
但學校唔係一定有請IT人既咩?
...

我唔知呀,反正見有D老師唔多熟D on-line系統。

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 13:22

我女有個 physics 戰友咪就係咁慘囉,成家文人得佢一個讀理科,又冇補習。佢讀 phy chem geo M ...

同我女一樣,屋企無人可以問,爸爸早出晚歸,大的知道爸爸無可能幫到佢,已經揾些自己可以靠背靠理解科去自修加學校教,成績當然好浮。

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 13:28

IloveJJ 發表於 20-4-4 11:59
高中就慘了!

日哦夜哦叫住做好功課交齊,不過都是Send答案自己對,可能得一星期一科,系趕功課多,老師又不是Hea教,只是同學有幾多聽入去就吾知!

作者: gigayan    時間: 20-4-4 13:39

little_yolky 發表於 20-4-4 13:07
咪係囉!英文居然無上過,得網上片睇。IS同G&H都有,不過就唔多。中、數就狂上。聽聞係學校無IT支援,學校 ...

阿女開學時見到學校嘅notes紙質和印刷,都話原來私校真係有錢好多~

作者: gigayan    時間: 20-4-4 13:43

little_yolky 發表於 20-4-4 13:07
咪係囉!英文居然無上過,得網上片睇。IS同G&H都有,不過就唔多。中、數就狂上。聽聞係學校無IT支援,學校 ...

英文Oral好似有上?不過好似上過1-2堂.... 除中、數,其他都上得好疏落

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 13:52

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 13:56

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 13:59

gigayan 發表於 20-4-4 13:39
阿女開學時見到學校嘅notes紙質和印刷,都話原來私校真係有錢好多~

C姐啱既,學校真係好窮

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 14:00

gigayan 發表於 20-4-4 13:43
英文Oral好似有上?不過好似上過1-2堂.... 除中、數,其他都上得好疏落
...

都係一堂起兩堂止

作者: gigayan    時間: 20-4-4 14:12

以現時情況睇,都應該係9月見.....  除非突然5月就沒有確診個案,呢個機會極微

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 14:32

gigayan 發表於 20-4-4 14:12
以現時情況睇,都應該係9月見.....  除非突然5月就沒有確診個案,呢個機會極微
...

6月無確診已經偷笑了,唉

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 14:35

好彩我阿大從無諗過修理科啫⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 14:38

YolandaTam 發表於 20-4-4 12:01
係呀,唔做呀,啲同學喺 fb 猛話啦,校方一於好少理。

我無記錯你女女係直資喔,乜都咁?家長唔嘈既

作者: YolandaTam    時間: 20-4-4 14:46

little_yolky 發表於 20-4-4 14:38
我無記錯你女女係直資喔,乜都咁?家長唔嘈既

高中喎,好多家長唔知唔理呢啲嘢㗎啦。要嘈,都要組織到一堆人先至有效,但家長之間又唔熟
仲有,如果你留意吓升中版,家長中有唔少盲粉個女成績差咪揾補習囉,千千聲咁投放落去,理得學校點吖,自救囉

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 14:52

YolandaTam 發表於 20-4-4 14:46
高中喎,好多家長唔知唔理呢啲嘢㗎啦。要嘈,都要組織到一堆人先至有效,但家長之間又唔熟
仲有 ...

兩個女停課,我都趁機加多一堂NET,個個月最少$6XXX,好肉赤,不過見佢哋有進步就乖乖咁俾

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 14:57

little_yolky 發表於 20-4-4 14:52
兩個女停課,我都趁機加多一堂NET,個個月最少$6XXX,好肉赤,不過見佢哋有進步就乖乖咁俾
...

反而我補習費少左,只有中文要上,其他數英無上過,我大嘅好想我幫揾數,這個時間,之前又系11月話吾補数,現在又揾吾到……慳番!

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 14:59

IloveJJ 發表於 20-4-4 13:52
高中唔可以靠人迫啦!
我都見到阿仔同學好兩極架!
有啲好懶,唔交功課,即使學校講咗取消考試,用平時分 ...

系呀,無得迫,講道理都無用。你的還細,現在講多些道理!

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 15:00

JJDBB 發表於 20-4-4 14:57
反而我補習費少左,只有中文要上,其他數英無上過,我大嘅好想我幫揾數,這個時間,之前又系11月話吾補数 ...

NET貴呀!加一堂兩個鐘,同時教兩個,我計佢4個鐘,所以佢好鍾意嚟我度教

作者: JJDBB    時間: 20-4-4 15:01

little_yolky 發表於 20-4-4 15:00
NET貴呀!加一堂兩個鐘,同時教兩個,我計佢4個鐘,所以佢好鍾意嚟我度教
...

這就是他的本事

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 15:41

作者: Jane1983    時間: 20-4-4 15:52

回覆 little_yolky 的帖子

有效果,你比得樂意,咁就值啦!
作者: gigayan    時間: 20-4-4 16:18

little_yolky 發表於 20-4-4 14:32
6月無確診已經偷笑了,唉

5月無確診,咪有機6月復課,要三星期預備..... 6月先無確診,7月仲復乜課.... 都暑假啦

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 16:19

gigayan 發表於 20-4-4 16:18
5月無確診,咪有機6月復課,要三星期預備..... 6月先無確診,7月仲復乜課.... 都暑假啦
...

咪補7月一個月囉。

作者: gigayan    時間: 20-4-4 16:26

little_yolky 發表於 20-4-4 16:19
咪補7月一個月囉。

希望學校最終肯延遲暑假

作者: gigayan    時間: 20-4-4 16:29

其實呢個係最好嘅時候,全球一齊改變學習模式,亦可研究臃腫課程是否需要裁剪....

作者: little_yolky    時間: 20-4-4 16:31

gigayan 發表於 20-4-4 16:26
希望學校最終肯延遲暑假

係呀,老師其實要暑假時間放大假。大家唔知成日嘈話老師好多假,佢哋又唔睇下平時老師唔可以take annual leave,大部分老師咁資深,annual leave唔止14日,一個月得22日左右,暑假又有D時間要返學校開會同準備新同學bridging course、註冊、迎新咁,所以好難延後暑假。

作者: Jane1983    時間: 20-4-4 16:34

今日新增個案回落至17宗,好消息!

好想香港快d回復正常。
作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 19:05

作者: kirstyau    時間: 20-4-4 19:29

IloveJJ 發表於 20-4-4 19:05
你响呢度講就好,响BK好多人鬧老師,又眼紅佢哋唔駛減人工。

其實大家工作性質唔同!

老師唔會得閒左, 就睇我個中文補習老師, 而家轉咗ZOOM, 雖然老師慳咗車程, 但唔似以前上嚟陪做補充(有時老師等家姐做時仲可以望下電話),依家上堂變咗nonstop教書(比左學校下學期範圍),又要預備PPT。 我覺得仲辛苦過上門。

依家做老師慘好多,以前啲家長邊敢質疑老師,老師投訴阿女,家長返去幫手鬧多兩句。雖然有d老師係無理,但亦好多怪獸家長。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-4 19:37

作者: medicine    時間: 20-4-4 21:23

little_yolky 發表於 20-4-4 15:00
...

作者: planetearth    時間: 20-4-4 22:17

Jane1983 發表於 20-4-4 16:34
今日新增個案回落至17宗,好消息!

好想香港快d回復正常。
近排都系外地輸入的多過本地. 還看有幾多海外返來的. 我家姐個仔英國回來, 自動去隔離酒店.美國已經27萬. 意大利開始受控是好事. 要全世界零確診先叫完結.

作者: Jane1983    時間: 20-4-4 22:23

planetearth 發表於 20-4-4 22:17
近排都系外地輸入的多過本地. 還看有幾多海外返來的. 我家姐個仔英國回來, 自動去隔離酒店.美國已經27萬.  ...

全世界零確診可能需要一段時間。暫時都係考慮小香港先。

作者: planetearth    時間: 20-4-4 22:30

Jane1983 發表於 20-4-4 22:23
全世界零確診可能需要一段時間。暫時都係考慮小香港先。
香港人都好小心, 唔太擔心. 有控制一定搞得掂. 令我唔開心的返而系另外那些社會問題. 唔想spoil個post, 不再講.

作者: Cheeselover    時間: 20-4-4 22:48

我們不妨想一下如果新冠不像沙士突然消失,我們的生活怎樣?是否接受有個案就停學?而不是問幾時開學,先探討如果學校有個案時的處理方案。日後戴口罩可能像衣服一部份,至於疫苗,不是一年半載的事情(感冒超過佰歲,還不是和我們一起生活?)。
我慶幸尚未有康復者再次感染,可能Boris Johnson不是靠嚇。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5