教育王國

標題: 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意? [打印本頁]

作者: scso    時間: 20-3-24 00:33     標題: 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意?

原本學校唔建議細仔返嚟,突然今日細仔打俾我話學校話IGCSE了,所以又叫佢返嚟,原本學校話只取消GCSE並沒有取消IGCSE所以原本打算考完試五月尾才返港,現在突然間話走Heathrow機場有咁高危,啲專家又唔建議喺飛機食嘢,由學校搭車出Heathrow都要三個半鐘,仲有飛機十個鐘好難唔食嘢喎,食嘢有咩嘢要注意呢?機場邊度食嘢會小人啲座位距離遠啲呢?真係好擔心

作者: joymama    時間: 20-3-24 01:13

我仔女都冇在機上食野,唯有叫佢食飽先上機。細囡離機場兩個半鐘頭車程,忍痛一次,直接叫學校幫手訂的士,價錢要在下期單先知

作者: scso    時間: 20-3-24 02:43

咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到

作者: etoile    時間: 20-3-24 02:52

scso 發表於 20-3-24 02:43
咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到
...

3.5小時係火車/coach? 我囡一個人都係打的直接由學校出機場,坐咗個幾鐘,未收到單唔知幾錢,但係避開火車、地鐵,絕對值得。

佢喺機埸食咗晚餐先上機,飛機上亦有食嘢,呢樣好難避免。

作者: JoannMok    時間: 20-3-24 02:56

回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收credit card, 我仔身上只有現金,所以他就買唔到野食啊!
作者: scso    時間: 20-3-24 02:59

etoile 發表於 20-3-24 02:52
3.5小時係火車/coach? 我囡一個人都係打的直接由學校出機場,坐咗個幾鐘,未收到單唔知幾錢,但係避開火車 ...

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2500,唔想坐火車或Coach接觸咁多人同埋現在外國人好歧視我哋驚佢比人打,係飛機照食飛機餐?好多人話唔好喺飛機食嘢我又怕佢肚餓,我買咗CX premium econ前牌擺BB嗰行有牆隔住前面冇接觸咁多人希望會好啲,今次真係洗多好多錢今日老師猛咁叫佢快啲買機票走,佢話驚嚟緊呢個星期可能會封關,到時唔知走唔走到,所以我個仔有啲心急開始驚

作者: scso    時間: 20-3-24 03:01

JoannMok 發表於 20-3-24 02:56
回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收cr ...

唔多人就好啦,請問你個仔喺機場有冇食嘢啊?唔知機場邊度食嘢安全啲呢?希望你仔仔順順利利返香港

作者: etoile    時間: 20-3-24 03:02

scso 發表於 20-3-24 02:59

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2 ...

你……連機票都未買?

隔離帖話英國今晚可能封城……。

作者: JoannMok    時間: 20-3-24 03:07

回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人地方等上機,起碼人與人之間要隔一個位。我都希望你仔仔順順利利平平安安回港啊!
作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 03:26

scso 發表於 20-3-24 00:33
原本學校唔建議細仔返嚟,突然今日細仔打俾我話學校話IGCSE了,所以又叫佢返嚟,原本學校話只取消GCSE並沒 ...

我小朋友學校到機場都差不多3個鐘,佢到機場入lounge食飽飲飽先上機,上到飛機冇再飲冇再食,如果上到機食要盡快食完戴返口罩,祝一切順利

作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 03:33

JoannMok 發表於 20-3-24 03:07
回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人 ...

英國差不多大部份都可以用apple pay google pay,JM你可以開張附屬咭比小朋友傍身,年紀太細可以去ok、7-11買啲預付卡之類

作者: scso    時間: 20-3-24 03:43

etoile 發表於 20-3-24 03:02
你……連機票都未買?

今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲走,今日好似坐過山車咁,瞓唔着,好不安

作者: JoannMok    時間: 20-3-24 03:53

回覆 rainbowwall 的帖子

我仔回來後,我會幫他搞apple pay, 謝謝你🙏🏻
作者: summerhotel1    時間: 20-3-24 06:13

JoannMok 發表於 20-3-24 02:56
回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收cr ...
咁有機會就幫佢開個戶口啦
作者: Monbeth    時間: 20-3-24 07:46

scso 發表於 20-3-24 02:59

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2 ...

坐的士時也要好小心!我囡兩個同學搭的士去機場時在車上除過口罩,兩人都受感染

作者: 3b    時間: 20-3-24 08:04

Monbeth 發表於 20-3-24 07:46
坐的士時也要好小心!我囡兩個同學搭的士去機場時在車上除過口罩,兩人都受感染
...

唉呀…由離開學校一刻就要戴上口罩, 搭的士時要求開窗, 要有流動空氣, 進食或飲水前要洗手或用酒精搓手液清潔, 不可以掉以輕心。祝他們早日康復!  

作者: poonseelai    時間: 20-3-24 08:30

Monbeth 發表於 20-3-24 07:46
...

其實點知何時感染,一切都要小心

作者: brother4    時間: 20-3-24 09:03     標題: 回覆樓主:

call的士,穿好防疫裝備,早D出機場,去晒廁所,機場取私人飲管要飲水時用,上機同職員講不用歺等

作者: SIYip    時間: 20-3-24 09:11

千萬唔好以為有口罩就安全,一定要勤洗手。
去到機場洗乾凈手可以食嘢飲嘢。上機前飲飽食飽去晒洗手間。上到機盡量唔飲唔食唔去洗手間唔直接接觸任何嘢。真係頂唔到洗咗手先。但去洗手間也不要直接接觸水龍頭,用紙巾。每次用完紙巾就掉。

作者: skIII    時間: 20-3-24 09:24

1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow,亦可以考慮National express,以往搭National express人都不多,如果全程戴住口罩,覺得算安全。
3.        如果有乾糧,可以帶去食,寄完行李後,食住一半先。
4.        過關後的安檢,人數最多,大家又非常接近,其實是最危險一關,如果有生化衣、雨褸,過關之前著定都冇問題,反正唔少人咁做。
5.        入閘前一小時,食埋啲嘢,跟往刷牙洗手等,入咗閘口是沒有廁所的(LHR),切記!
6.        登機後如果隨身行李不大,建議先放入垃圾袋,再放在座位底。
7.        最污糟的地方是seat pocket,仲衰過廁所,儘可能唔好放任何物品入去,要用就先放在另一垃圾袋,再放入去。
8.        儘量不要去廁所,間中隣座要去,就跟往佢去,行的時間儘量唔好用手觸摸其他座椅,最多用手踭掂下。
9.        而家廁所好少人去,所以唔算污糟,去完洗手,開門,用腳頂住門,再洗手。
10.        返去位時可以順便拎樽水,唔使下次專登去拎。
11.        在機上及瞓覺時全程一定唔好除鞋,
12.        落機前的早餐,個人覺得可以食,因為已成十個鐘,會幾肚餓,但唔好飲太多水,等落機後先去廁所。
13.        落機後拎咗行李,先把行李消毒,再帶同行李去廁所,更換外衣褲,把舊衣褲放在垃圾袋再放入行李。
14.        以上過程中,儘量勤洗手,及準備三數個口罩,適時更換。
15.        歡迎更改及轉發,令上述程序更加完善。

作者: lmhcoffee    時間: 20-3-24 09:26

JoannMok 發表於 20-3-24 03:07
回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人 ...

JM, 研究下幫小朋友開番個英國銀行戶口,申請張 debit card 傍身

作者: etoile    時間: 20-3-24 09:52

scso 發表於 20-3-24 03:43
今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲 ...

改唔改機票?

作者: TTEE1819    時間: 20-3-24 10:01

skIII 發表於 20-3-24 09:24
1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow, ...

感謝分享

作者: scso    時間: 20-3-24 10:37

多謝提點我已copy send給呀仔睇,希望每個小朋友順順利利返香港

作者: scso    時間: 20-3-24 10:39

etoile 發表於 20-3-24 09:52
改唔改機票?

昨晚新聞冇講話停交通工具,應該可以照原定4月5日飛,因為改最快的機票只剩返business要成4萬蚊好貴呀!

作者: etoile    時間: 20-3-24 10:41

scso 發表於 20-3-24 10:39
昨晚新聞冇講話停交通工具,應該可以照原定4月5日飛,因為改最快的機票只剩返business要成4萬蚊好貴呀!
...

希望一切順利!仔仔平安返港!

作者: TTEE1819    時間: 20-3-24 10:42

...

唔好太擔心,既然已安排機票,耐心等候。我也是安排4月初的機位。

作者: wloi    時間: 20-3-24 11:10

你 book邊間的士?我女坐Addison Lee ,個司機有消毒架車。佢仲怕過我女。
我女個走個日,在 lounge食飽先上機,跟住都無除過口罩,廁所就有去。 你可以用asiamiles即場換 CX lounge pass

作者: joymama    時間: 20-3-24 11:39

...

叫小朋友留意機場boots.亞女都是在機場買到搓手液

作者: yuyueng    時間: 20-3-24 12:27

...
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔心一日。
作者: scso    時間: 20-3-24 12:50

wloi 發表於 20-3-24 11:10
你 book邊間的士?我女坐Addison Lee ,個司機有消毒架車。佢仲怕過我女。
我女個走個日,在 lounge食飽先上 ...

我仔有AE附屬咭可以入premium plaza lounge但唔知開唔開,好似話有啲lounge會取消

作者: scso    時間: 20-3-24 12:51

joymama 發表於 20-3-24 11:39
叫小朋友留意機場boots.亞女都是在機場買到搓手液

佢有兩支搓手液應該夠用,係冇火酒噴霧及火酒濕紙巾,多謝提點

作者: scso    時間: 20-3-24 13:07

yuyueng 發表於 20-3-24 12:27
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔 ...

己買5/4CX單程premium econ劃咗坐擺BB果行窗口位,前面有板隔開下好D, Thanks

作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 13:17

scso 發表於 20-3-24 12:50
我仔有AE附屬咭可以入premium plaza lounge但唔知開唔開,好似話有啲lounge會取消
...

AE lounge 好似吾喺T3,你小朋友CX premium econ好似可以入CX lounge ,你打電話去CX問吓

作者: poonseelai    時間: 20-3-24 13:22

yuyueng 發表於 20-3-24 12:27
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔 ...
true, more seats available in CX website now.  Some people may be holding more than one reservation until they receive the reminder from the airline.
作者: 3b    時間: 20-3-24 13:23

rainbowwall 發表於 20-3-24 13:17
AE lounge 好似吾喺T3,你小朋友CX premium econ好似可以入CX lounge ,你打電話去CX問吓
...

PEY不能入lounge, 除非是Silver或以上會員

作者: 3b    時間: 20-3-24 13:25

scso 發表於 20-3-24 13:07
己買5/4CX單程premium econ劃咗坐擺BB果行窗口位,前面有板隔開下好D, Thanks

每日打多幾次電話去問下有無早些機位返

作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 13:27

3b 發表於 20-3-24 13:23
PEY不能入lounge, 除非是Silver或以上會員

多謝指正,可能我記錯咗,甘樓主可能要用asiamiles換或者比錢買

作者: 3b    時間: 20-3-24 13:27

阿仔都係搭Addison Lee嘅車去倫敦, 感覺上較乾淨

作者: tsung    時間: 20-3-24 13:28

好詳盡
謝謝分享

作者: buklaylay    時間: 20-3-24 13:49

1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow, ...
多謝你分享, 好有用!! 兩個仔4月1日上飛機, 不過要轉機...

作者: scso    時間: 20-3-24 15:09

rainbowwall 發表於 20-3-24 13:17
...

CX電話好難打,Thanks

作者: bmw123    時間: 20-3-24 15:40

...

ebay uk 訂啦!2~3天可收到

作者: JoannMok    時間: 20-3-24 16:05

回覆 lmhcoffee 的帖子

經過今次的情況,我會約去開
作者: scso    時間: 20-3-24 16:18

請問CX lounge多人嗎?食物是否全部打開晒?有冇啲包住的食物比較衛生啲,Thanks

作者: Monbeth    時間: 20-3-24 16:35

poonseelai 發表於 20-3-24 08:30
其實點知何時感染,一切都要小心

因為我囡同另一個同學都喺同一架的士上但冇除口罩,暫時兩個都冇病徵,所以估計係喺的士上感染。

作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 16:57

scso 發表於 20-3-24 16:18
請問CX lounge多人嗎?食物是否全部打開晒?有冇啲包住的食物比較衛生啲,Thanks
...

我小朋友話算多人,但吾喺坐得好密,佢話佢叫即叫即做嘅嘢食,冇留意其他嘢食有冇盍好

作者: katrinafu    時間: 20-3-24 17:20

JoannMok 發表於 20-3-24 16:05

我女學校帶學生去Barclays  , 因一早預約好和學校已交了資料到銀行, 學生去到 半小時已完成開戶。

之後我轉錢到她戶口 , 以便她出去食野和買野 。 2月去倫敦有d Coffee shop 已不收現金 , 只收card .

作者: Chole    時間: 20-3-24 17:27

Better check if the lounges r still open

https://www.executivetraveller.c ... all-airport-lounges
作者: wloi    時間: 20-3-24 18:02

https://www.addisonlee.com/
綱址...佢地亦有手機 apps, 我女自己訂車

作者: wloi    時間: 20-3-24 18:06

scso 發表於 20-3-24 16:18
...
有兩種,自助或者去counter叫點心,麵....自助的有蓋...不過多數人都係去counter叫即煮
作者: scso    時間: 20-3-24 18:54

rainbowwall 發表於 20-3-24 16:57
我小朋友話算多人,但吾喺坐得好密,佢話佢叫即叫即做嘅嘢食,冇留意其他嘢食有冇盍好
...

ic, Thanks

作者: katrinafu    時間: 20-3-24 19:14

wloi 發表於 20-3-24 18:02
https://www.addisonlee.com/
綱址...佢地亦有手機 apps, 我女自己訂車

我好喜歡用Addison Lee 的車 ,雖然比Uber貴少少,車比較大 又坐得舒服 , 車身寫上Addison Lee , 容易辨認 , 又可以比Cash ,   如果在非繁忙時段訂車,又會有優惠,我2月去倫敦時都用了幾次 。

作者: mrsanthony    時間: 20-3-24 19:51

wloi 發表於 20-3-24 18:06
有兩種,自助或者去counter叫點心,麵....自助的有蓋...不過多數人都係去counter叫即煮 ...

小女是三月廿ㄧ日離開英國廿二日到港的。因是選 Gatwick 而非 Heathrow, 所以之前冇入呢个 post。

或者我比大家可參考:
1) 小女搭火車去 Gatwick airport, 全程冇人。
2) Gatwick airport 人流少。但机場及關口官方職員冇戴口罩。
        不過,若是CX的職員就有戴嘅。(小女不是坐CX)
3) 所有食店及 lounge 已於三月廿日關閉。
所以如有需要,請自己帶食物。小女廿ㄧ号當天如為机場lounge 可豁免,上到去見到冇開都好失望。
4) 我們於飛前一日不停嘗試 online check-in, 但一直不成功。 所以,為免超賣而導至上不到机,我吩咐小女預早很多時間到達机場 排隊 check in. 最後,發現,原來班机早一天cancel 了,但現在又復飛,所以d人客名亂哂大龍。

作者: Taimum    時間: 20-3-24 21:10

...
學校有酒精搓手液,可能好大支,自己有冇樽仔?裝啲先走!
作者: Taimum    時間: 20-3-24 21:13

etoile 發表於 20-3-24 03:02
你……連機票都未買?

話48小時內,希望唔係真!
作者: Taimum    時間: 20-3-24 21:17

rainbowwall 發表於 20-3-24 03:26
我小朋友學校到機場都差不多3個鐘,佢到機場入lounge食飽飲飽先上機,上到飛機冇再飲冇再食,如果上到機食 ...
唔係個個有得入lounge嘛!
作者: rainbowwall    時間: 20-3-24 21:21

Taimum 發表於 20-3-24 21:17
唔係個個有得入lounge嘛!

入一次lounge其實吾算貴,喺依家呢個時候更加值得,但我吾清楚CX lounge喺咪都可以比錢入

作者: Taimum    時間: 20-3-24 21:22

scso 發表於 20-3-24 03:43
今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲 ...
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算book嗰張機票都有錢畀!
作者: scso    時間: 20-3-24 21:42

Taimum 發表於 20-3-24 21:22
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算 ...

我仔有2張附屬咭防身,Thanks

作者: lmhcoffee    時間: 20-3-24 22:14

rainbowwall 發表於 20-3-24 21:21
入一次lounge其實吾算貴,喺依家呢個時候更加值得,但我吾清楚CX lounge喺咪都可以比錢入
...

Marco Polo Green 好似可以喺 check in counter 用 Asia Miles redeem 入 CX lounge

作者: Taimum    時間: 20-3-24 22:56

JoannMok 發表於 20-3-24 16:05

Credit 和 Debit card都要。
作者: katrinafu    時間: 20-3-25 01:21

Taimum 發表於 20-3-24 21:22
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算 ...

之前問過Credit card 要16歲先申請到 , 我女都暫時未夠年齡。

作者: summerhotel1    時間: 20-3-25 01:58

Taimum 發表於 20-3-24 22:56
Credit 和 Debit card都要。
通常英國Debit Card 比 Credit Card 更 common有時Credit Card 要收charge, Debit Card就一定唔需要

作者: yoyo123    時間: 20-3-25 08:37

rainbowwall 發表於 20-3-24 03:33
英國差不多大部份都可以用apple pay google pay,JM你可以開張附屬咭比小朋友傍身,年紀太細可以去ok、7-1 ...

請問邊張附屬咭可以十六歲以下?

作者: SumSumBB    時間: 20-3-25 11:43

我仔15歲,用debit card. 二月term break他去剪頭髮,Salon唔收£50紙幣,去小食店買熱狗又唔收,他無散紙,好彩有張debit card, 間間都收。

作者: SumSumBB    時間: 20-3-25 11:43

小朋友用Debit card安全過credit card

作者: SumSumBB    時間: 20-3-25 11:52

rainbowwall 發表於 20-3-24 21:21
...

要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Starbucks 買嘢食!
但我之前和阿仔入同一個lounge就可以,可能因為lounge裡面有好多酒,驚小朋友亂飲!

作者: 3b    時間: 20-3-25 12:16

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:52
要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Star ...

入lounge有年齡限制 (18歲或以上), 因為有酒精類飲品, so far阿仔飛左幾年, 入CX lounge都沒有被拒絕過, 可能CX比較鬆手

作者: SumSumBB    時間: 20-3-25 12:19

係,阿仔自己入CX和Qatar 的lounge都無問題,可能酒要去counter攞,但BA就幾十支酒好壯觀咁放喺度自助取用

作者: rainbowwall    時間: 20-3-25 18:03

yoyo123 發表於 20-3-25 08:37
請問邊張附屬咭可以十六歲以下?

16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭有個信用額比你用,預付咭就你入幾多錢入去就得幾多錢用,有啲最高只可以入3000港幣,我覺得呢啲咭比啲年紀細嘅小朋友好啱用,又吾需要帶太多現金喺身,我小朋友year 7都喺用呢啲,仲有個好處喺每次佢用嘅時候,我都會收到信息通知,佢喺邊度用&睇到佢用咗幾多錢

圖片附件: myimage.jpg (20-3-25 18:03, 273.14 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MzMwNTg1fDM3OGJiMDZmfDE3MjcwNjUwMjB8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (20-3-25 18:03, 499.7 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MzMwNTg4fDRlOTkxZDk1fDE3MjcwNjUwMjB8MA%3D%3D

作者: rainbowwall    時間: 20-3-25 18:05

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:52
要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Star ...

多謝提醒,因為我小朋友太細,坐吾到BA,所以暫時都只可以坐CX

作者: rainbowwall    時間: 20-3-25 18:07

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:43
我仔15歲,用debit card. 二月term break他去剪頭髮,Salon唔收£50紙幣,去小食店買熱狗又唔收,他無散紙 ...

喺,有啲直頭你比現金佢哋仲會顯得吾高興

作者: summerhotel1    時間: 20-3-25 18:13

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:43
小朋友用Debit card安全過credit card
絕對同意!
作者: summerhotel1    時間: 20-3-25 18:18

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:03
16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭 ...
英國Post Office 同 Tesco 都有類似的Prepaid Debit Card會比香港買更好唔需要比Exchange rates

作者: rainbowwall    時間: 20-3-25 18:22

summerhotel1 發表於 20-3-25 18:18
英國Post Office 同 Tesco 都有類似的Prepaid Debit Card會比香港買更好唔需要比Exchange rates
...

多謝提醒因為香港嗰張我可以喺ok或者7-11幫佢增值,請問英國買嗰啲點樣可以幫佢增值?thank you

作者: summerhotel1    時間: 20-3-25 18:26

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:22
多謝提醒因為香港嗰張我可以喺ok或者7-11幫佢增值,請問英國買嗰啲點樣可以幫佢增值?thank yo ...
以我所知可以上網買, 網上Top Uphttps://www.mastercard.co.uk/en-gb/consumers/find-card-products/prepaid-cards/card.html

作者: rainbowwall    時間: 20-3-25 18:27

summerhotel1 發表於 20-3-25 18:26
以我所知可以上網買, 網上Top Uphttps://www.mastercard.co.uk/en-gb/consumers/find-card-products/prepai ...

多謝你嘅資訊等我去研究吓先

作者: scso    時間: 20-3-25 18:39

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:03
16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭 ...

AE都話18歲以下唔可以申請附屬卡,但打電話去客服special處理就可以

作者: scso    時間: 20-3-25 20:56

joymama 發表於 20-3-24 01:13
我仔女都冇在機上食野,唯有叫佢食飽先上機。細囡離機場兩個半鐘頭車程,忍痛一次,直接叫學校幫手訂的士, ...

CX premium econ唔可以入lounge, 聽聞機場好多店都關咗,因學校group埋學生一齊出機場,所以我仔會早到好多,唔知機場有咩地方安全比我仔坐低等及食嘢,Thanks

作者: summerhotel1    時間: 20-3-25 20:59

scso 發表於 20-3-25 20:56
CX premium econ唔可以入lounge, 聽聞機場好多店都關咗,因學校group埋學生一齊出機場,所以我仔會早到好 ...
Aspire Lounge T3, 每次£30
作者: scso    時間: 20-3-25 22:11

summerhotel1 發表於 20-3-25 20:59
Aspire Lounge T3, 每次£30

Thanks

作者: Taimum    時間: 20-3-25 22:31

summerhotel1 發表於 20-3-25 01:58
通常英國Debit Card 比 Credit Card 更 common有時Credit Card 要收charge, Debit Card就一定唔需要
...
但debit card一定要有錢先用到,好似八達通咁,所以我兩種card都準備比佢地!
作者: summerhotel1    時間: 20-3-26 00:55

Taimum 發表於 20-3-25 22:31
但debit card一定要有錢先用到,好似八達通咁,所以我兩種card都準備比佢地! ...
仔女當然要我地比錢啦 ;)
作者: Taimum    時間: 20-3-26 10:00

summerhotel1 發表於 20-3-26 00:55
仔女當然要我地比錢啦 ;)
阿哥試過用去無,但仍然用得,因會收利息,不過佢個次滙丰無收佢,依家大個啦,會不時check下仲有幾多balance!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5