教育王國

標題: 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘! [打印本頁]

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 15:38     標題: 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!

考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。現在才醍悟原來九龍城區Band2A學生是考不到直資學校。

基崇waiting
王錦輝waiting
培基 無消息
李国宝 reject
滙基pending
顏保玲無消息

依家啱知点算?仍有學校可報名嗎?

作者: Yca1112    時間: 20-3-18 15:42

回覆 艾艾 的帖子

我都係心情好灰
作者: Yca1112    時間: 20-3-18 15:44

我都開始懷疑我小朋友屬什麼banding
作者: Sheep06    時間: 20-3-18 15:47

艾艾 發表於 20-3-18 15:38
考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。 ...

唔使太灰心, 到了自行出了結果, 應該有人放位, 音樂椅不停在轉。

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 15:48

考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。 ...

好明白你感受,我阿囝也是2A,也是處處碰灰,自己感到傷心,但又不想阿囝感到唔開心和失自信。

加油呀!還有自行和統一派位,未到最後的。

作者: MrsnMrX    時間: 20-3-18 15:50

直資,俾曬位考級十名嘅學生了。
但之後會放位出嚟嘅

作者: Yca1112    時間: 20-3-18 15:51

回覆 艾艾 的帖子

我小朋友呈一呈二中A英A數B操行A面試都有信心,有服務奬項,運動獎項,但估唔到一offer難求。
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 15:52

莫講話B2A成績,經過呢次升中考直資,就算大家都係B1A成績,小學既知名度已睇到好現實既一面了...
作者: Yca1112    時間: 20-3-18 15:53

回覆 fishballbaby 的帖子

真係覺得個遊戲好難玩
作者: Yca1112    時間: 20-3-18 15:55

回覆 MAYANGUSPO 的帖子

係,感覺係睇成績名牌小學收生。
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 15:55

回覆 Sheep06 的帖子

冇錯,只係B2A成績要等等,等B1既入晒閘坐穩,自然會轉到B2了,明天會更好! 加油!!

作者: 02413124    時間: 20-3-18 15:57

直資應該deadline 晒,如果7/4 收唔到電話,好好準備大抽獎,唔好氣餒

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 15:58

Yca1112 發表於 20-3-18 15:55

係,感覺係睇成績名牌小學收生。

我也有同感

作者: little_yolky    時間: 20-3-18 15:58

Yca1112 發表於 20-3-18 15:51
回覆 艾艾 的帖子

我小朋友呈一呈二中A英A數B操行A面試都有信心,有服務奬項,運動獎項,但估唔到一offer ...

今年人多丫嘛。我女女舊年呈一呈二除咗體育全科A,操行A,有出面既獎,都只有一個offer咋。樓主考既大部分係B1學校,B2A唔收都唔可以話好失望既。

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 15:59

回覆 Yca1112 的帖子

你成績比我女好,唔知係咪數學C, 所以搞成咁,我地呈一數學考得深,好多人係C。但老師確定她是band2A。
作者: gracelam    時間: 20-3-18 16:00

好多band 1生考以上直資主要練面試,4月7日後自行好多放位,加油!

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 16:00

我可以話你知, 唔係感覺, 係直成!我唔方便透露太多,但自己同幾個不同小學既朋友對比過,見人地個D好慘...大家考完既感覺/答案都係咁上下,但結果好不一樣...全因贏在小學知名DD...

作者: little_yolky    時間: 20-3-18 16:00

因為你報既大部分係B1呀。我諗你等有人放位,係得基崇同培基有機會。

作者: yaumuimui    時間: 20-3-18 16:00

你點知李國寶reject? 收到電郵嗎?

作者: Yca1112    時間: 20-3-18 16:05

如果自行會唔會睇名牌小學收生?
作者: Yca1112    時間: 20-3-18 16:06

回覆 yaumuimui 的帖子

學校網可查閱
作者: 艾艾    時間: 20-3-18 16:07

今朝上網check, 寫了unsuccessful 不獲取錄。阿女幾鍾意李国宝呢間學校,想不到連waiting 都無。
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 16:08

如想收既學生係各方面都差不多(包括RO),我相信會睇的

作者: 超人帝騎    時間: 20-3-18 16:08

我也同感,每日係到等學校offer,知道咗無份真係好唔開心(emoji)

作者: anus    時間: 20-3-18 16:10     標題: 回覆樓主:

我也每日等電話,的確好灰

作者: 02413124    時間: 20-3-18 16:14

MAYANGUSPO 發表於 20-3-18 16:00

我可以話你知, 唔係感覺, 係直成!我唔方便透露太多,但自己同幾個不同小學既 ...

係輸在ro

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 16:16

回覆 little_yolky 的帖子

漏了一間-St Margaret, 22 Feb 1st in 後一直無消息,凍過水。

作者: MrsnMrX    時間: 20-3-18 16:17

Yca1112 發表於 20-3-18 16:05

如果自行會唔會睇名牌小學收生?

當然會啦

作者: yaumuimui    時間: 20-3-18 16:17

Yca1112 發表於 20-3-18 15:51
回覆 艾艾 的帖子

我小朋友呈一呈二中A英A數B操行A面試都有信心,有服務奬項,運動獎項,但估唔到一offer ...

老師說什麼banding呢

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 16:19

回覆 02413124 的帖子

個時係仲未有RO的...即齋睇小學名。其實以中學經驗都一早心裏有數,知道應收邊D學生

作者: 超人帝騎    時間: 20-3-18 16:19

點解有啲人咁幸運幾間在手,仲要諗去邊一間學校,點解我一間都無得諗,只係waiting,reject 就有,不過我都祝福可以入到心儀學校小朋友,我只係同大家申訴一下,大家繼續努力(emoji)(emoji)希望在明天

作者: Yca1112    時間: 20-3-18 16:19

老師說1B我開始懷疑是否1B

作者: 02413124    時間: 20-3-18 16:20

MAYANGUSPO 發表於 20-3-18 16:19

個時係仲未有RO的...即齋睇小學名。其實以中學經驗都一早心裏有數,知道應收邊D學生 ...

幾時? 不過其實中學收生咁多年,會睇番過往收生入到黎讀成點

作者: 小時了了    時間: 20-3-18 16:22

little_yolky 發表於 20-3-18 15:58
今年人多丫嘛。我女女舊年呈一呈二除咗體育全科A,操行A,有出面既獎,都只有一個offer咋。樓主考既大部分 ...
好奇一問, 去年考咗幾多間直資?

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 16:25

就算結果是不如意,也要顧及小朋友感受,這是我經常提醒自己,點都不可以輸掉自信心。

作者: IloveJJ    時間: 20-3-18 16:28

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 16:28

回覆 超人帝騎 的帖子

咁又不能只話幸運既,人地都有努力付出過,不論努力温習考試及捱過名小六年既催谷,真的一D都唔簡單

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-3-18 16:30

冇錯,有咁多年經驗,望一眼已知

作者: emersonwu    時間: 20-3-18 16:30

好現實, 成績先決.
作者: subb    時間: 20-3-18 16:36

唔一定收名小呢 !
今年無得in, 學校都是睇RO收生多
現階段大家都是收同一群學生, 坐定了就再有OFFER架啦!

作者: mict0009    時間: 20-3-18 16:41

如果確實是B2A,前三間有機會呀,不過可能要等到4月7號啦,小兒1B今年考5間都係得一間在手,其他都係候補,明天會更好

作者: maken    時間: 20-3-18 16:53

回覆 mict0009 的帖子

我都入來圍爐..我女都係B2唔知A定B..得一間WAIT..係唔係真係甘難..
作者: mict0009    時間: 20-3-18 16:56

maken 發表於 20-3-18 16:53
回覆 mict0009 的帖子

我都入來圍爐..我女都係B2唔知A定B..得一間WAIT..係唔係真係甘難.. ...

不過遊戲音樂椅而家至啱啱開始

作者: goodmama2003    時間: 20-3-18 17:01

作者: Gooblovebb    時間: 20-3-18 17:05

主要都是考生多了,今年比舊年多了幾千人,你當三千,咁平均去計,每個banding 都多了一千人。我當你是band 2A, 咁你前面多了一千人去爭時,機會率又低好多了。當然,唔係個個都同你爭同一間中學,但直資始終冇規限報幾多時,好多人報而學位又冇特別加時,一定難入好多。而今年的情況更特殊,好多揸住直資在手的係心繋自行嘅,以往呢D人可能會早少少放棄直資位,因為佢點都等津校,但今年佢就會考慮耐少少,等埋自行放榜才決定。

作者: chanti    時間: 20-3-18 17:05

無考聖道迦南、林大輝、羅定邦?
我仔2A, 考這些back up .

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 17:09

chanti 發表於 20-3-18 17:05
無考聖道迦南、林大輝、羅定邦?
我仔2A, 考這些back up .

我也是,因為明知阿囝是B2,所以也有考B2直資。

作者: sawn    時間: 20-3-18 17:12     標題: 回覆樓主:

希望在明天,唔好傷心!4月7之後都仲有好多機會!

作者: sumchanma    時間: 20-3-18 17:23

直資當1500-2000人報,每間收得100-180人,有人唔只有一個offer, 我見隔離帖有人有4個offer, 咁收唔到offer比收到的人真係多好多。
無論hold幾多offer始終都要放位,過埋自行放榜應該更多人放位!
我仔b2報b2直資都等緊消息

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 17:29

回覆 chanti 的帖子

無考呢幾間呀!可能我真的選錯校。
作者: wendyaupooh    時間: 20-3-18 17:37

多口一問﹐4月17抽飛前﹐可以HOLD晒咁多間直資嗎?

作者: 小時了了    時間: 20-3-18 17:41

可以参考以下討論帖嗰幾間直資,你上去學校網站睇睇依家仲有無得申請

少量直資依家仍可報名https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3741719&fromuid=1539350

作者: sawn    時間: 20-3-18 17:41

wendyaupooh 發表於 20-3-18 17:37
多口一問﹐4月17抽飛前﹐可以HOLD晒咁多間直資嗎?

以我所知係唔可以。因為留位時要交小六學生資料表,所以阿仔係考到一間即放一間。

作者: wendyaupooh    時間: 20-3-18 17:52

回覆 sawn 的帖子

明白。即係其實陸續都有學校CALL WAITING..咁大家唔使咁驚..
不過明白等待既心情唔好受..但起碼仍有機會

作者: medicine    時間: 20-3-18 17:54

樓主,唔使咁灰。
我地到目前爲止同你一樣,暫未獲得任何一間直資錄取。耐心少少,過三周有自行,後面仲有大頭——大抽獎。
細路肯讀書,係邊度都可以有所著!

記得個公益廣告……點知今日係好天?……希望在明天丫嘛!

作者: ET0911    時間: 20-3-18 17:55

我也是呀!!

作者: IloveJJ    時間: 20-3-18 18:09     標題: 回覆樓主:

作者: asweetmom    時間: 20-3-18 18:21     標題: 回覆樓主:

不是九龍城區B2A學生考不到直資學校,而是樓主心頭高越級挑戰失敗了。

作者: susuwai    時間: 20-3-18 18:25

日日望住個電話☎️,一有來電,就會迅速接聽,可惜一次又一次失望。呢種感覺真係好難受。但對住小朋友時,又要扮正向思維,鼓勵他不要灰心。好似精神分裂噤!(emoji)(emoji)(emoji)

作者: 豬狗媽    時間: 20-3-18 18:28

完全明白,見學校有1a既同學連1c、2a學校都照留位

作者: yaumuimui    時間: 20-3-18 18:29

Yca1112 發表於 20-3-18 16:19

老師說1B我開始懷疑是否1B

問卷有無關係?

作者: CM.MUN    時間: 20-3-18 18:31

唔好灰心,我覺得你小朋友真係喜歡李國寶,再報多次,反正有第二次申請,可能好運再來

作者: chanti    時間: 20-3-18 18:58

艾艾 發表於 20-3-18 17:29

無考呢幾間呀!可能我真的選錯校。

唔緊要啦、不如
1: 向前看、寄望waiting 及自行。
2: 大抽獎做好準備、一定要刨文及set好保險線。
3: 現在努力睇多點書、英文台或電影打好語文底、做好準備考好畢業試for 叩門。

作者: little_yolky    時間: 20-3-18 20:00

小時了了 發表於 20-3-18 16:22
好奇一問, 去年考咗幾多間直資?

五間,其中一間無去in,兩間無得in,一間waiting。

作者: c.ronaldoz    時間: 20-3-18 20:03

回覆 艾艾 的帖子

千祈唔好失望,總會有希望,嚟緊仲有好多位會郁,你放心等好消息!千祈唔好比壓力小朋友,因為黎緊仲有自行,大抽獎,甚至叩門!機會大巴!加油💪
作者: MrsnMrX    時間: 20-3-18 20:07

emersonwu 發表於 20-3-18 16:30
好現實, 成績先決.

Agree

作者: kaka1128    時間: 20-3-18 20:14

我小朋友只考左李國寶, 都reject 左。

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 20:17

chanti 發表於 20-3-18 18:58
唔緊要啦、不如
1: 向前看、寄望waiting 及自行。
2: 大抽獎做好準備、一定要刨文及set好保險線。

我也覺得set好保險線,經過直資面試可知競爭非常大,不宜貪心,以免傷得更深。

作者: ywtsang    時間: 20-3-18 20:20

回覆 艾艾 的帖子

等等而家好多 Band 1 有 NPL, 滙基 , david li ....... offer只有一張 student record form...
重有好多等自1,2 或大抽 ....唔要 offer
第一轉有 offer , 都可能高 ranking , 都想有更好 offer...
等到3 月尾 4月頭 , 直資神校 , 自1,2 公報....就可能有.....

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 20:26

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門更加不可能因為學校要求会更高。
作者: ywtsang    時間: 20-3-18 20:26

回覆 艾艾 的帖子

band 2A, 即係级幾 ? 有什麽音樂獎  ?

作者: ywtsang    時間: 20-3-18 20:30

回覆 wendyaupooh 的帖子

唔可以 !
作者: ywtsang    時間: 20-3-18 20:40

AABB , 中學唔信..同一間學校有個级 40 , 中英數常 AAAA , 另一個 中英數常 BAAA , 但是级 15...

你話, 更係等 ranking 出

作者: subb    時間: 20-3-18 20:53

ywtsang 發表於 20-3-18 20:20
回覆 艾艾 的帖子

等等而家好多 Band 1 有 NPL, 滙基 , david li ....... offer只有一張 student record f ...

係,我識人同日收顏寶玲同滙基東九龍offer !

作者: Yca1112    時間: 20-3-18 20:55

回覆 ywtsang 的帖子

係應該有次第去選人.我鄰居個仔沒有交問卷今日收到李offer。
作者: chanti    時間: 20-3-18 21:31

fishballbaby 發表於 20-3-18 20:17
我也覺得set好保險線,經過直資面試可知競爭非常大,不宜貪心,以免傷得更深。
...

今年競爭的確非常大、人數多了幾千,所以自行都沒有搏高一線

作者: chanti    時間: 20-3-18 21:32

艾艾 發表於 20-3-18 20:26

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門 ...

加油呀!

作者: maken    時間: 20-3-18 21:33

即然只看成績收咯就早小小出結果啦..浪費人地咯時間同腦力,感情..
作者: ywtsang    時間: 20-3-18 21:37

回覆 subb 的帖子

同意, 什麽名小學???? 我見到深水涉名英小 band 1尾冇 offer....我覺得排名似乎好重要....
直资取得 EDB ranking 後就公報

作者: fishballbaby    時間: 20-3-18 21:43

chanti 發表於 20-3-18 21:31
今年競爭的確非常大、人數多了幾千,所以自行都沒有搏高一線

我也是,面試了頭幾間已知落空,自行已經不敢搏高一線

作者: ywtsang    時間: 20-3-18 21:45

回覆 maken 的帖子

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A , 78 已是B .... 數學 80-100 分都係A ...
的中學信你成績表 !!!!

作者: pingu_k    時間: 20-3-18 21:49

ywtsang 發表於 20-3-18 21:45

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A ,  ...

79,80分已是A??

作者: 艾艾    時間: 20-3-18 21:52

回覆 medicine 的帖子

謝謝你的正能量。大家加油!
作者: tung0409    時間: 20-3-18 22:24

mict0009 發表於 20-3-18 16:41
如果確實是B2A,前三間有機會呀,不過可能要等到4月7號啦,小兒1B今年考5間都係得一間在手,其他都係候補 ...
same here, 阿妹b1b, 考5間, 得一間offer, 其他3 waiting 1 reject
所以樓主唔好灰心, 4月一定有人放位出來
等你到時報喜, 加油! 希望在明天

作者: medicine    時間: 20-3-18 22:42

tung0409 發表於 20-3-18 22:24
same here, 阿妹b1b, 考5間, 得一間offer, 其他3 waiting 1 reject
所以樓主唔好灰心, 4月一定有人放位出來 ...
其實最心大心細的該是1b這部分B1生。1a自行有優勢。1c反正都係B1,不怕大抽獎,即使位不夠,風險都一樣,隨便一間都還得神。1b生尼,自行沒優勢,大抽獎又心有戚戚然!位不夠的話,掉落B2最不甘。

回歸主題,過了4月7號,音樂椅會繼續轉。祝好運

作者: 笑笑草    時間: 20-3-18 22:50

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A ,  ...

79以上算A?
係咪間間的A都唔同?
我女間85分以上係A我都覺得定位低

作者: 笑笑草    時間: 20-3-18 22:51     標題: 回覆樓主:

希望在明天。樓主大家都是一樣的。全部都在等。。。。     

作者: medicine    時間: 20-3-18 22:55

笑笑草 發表於 20-3-18 22:50
79以上算A?
係咪間間的A都唔同?
我女間85分以上係A我都覺得定位低
唔係wor,我反而覺得係定位高。

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90分A,相當一部分A……而多年來的升中派彩都係85分個一間好好多

作者: medicine    時間: 20-3-18 23:04

medicine 發表於 20-3-18 22:55

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90 ...
當然,定位幾多分A,其實并不能一概而論是高或低,重要的是教學内容以及考試範圍。教深考深或教淺考淺都不是問題,問題在於學校需要校本貫通,即不要一朝天子一朝臣——某日換校長又換了一貫作風——好處是顯而易見:既已給外界印象係乜就應該繼續乜,人家學生家長自會用脚投票——所謂鹹魚白菜各有所愛,

作者: ywtsang    時間: 20-3-18 23:24

回覆 pingu_k 的帖子

係呀!淨看ABC 好難估,拉curve 35% 人是A,但係人地頭50幾名派B1英中...
作者: pingu_k    時間: 20-3-18 23:33

ywtsang 發表於 20-3-18 23:24
回覆 pingu_k 的帖子

係呀!淨看ABC 好難估,拉curve 35% 人是A,但係人地頭50幾名派B1英中... ...

咁的確係!原來有些學校會拉 curve

作者: mcl203    時間: 20-3-18 23:44

咪當啲中學唔識睇熟口熟面嘅成績表,佢哋都有自己嘅資料庫,心中有數嘅~~~

作者: pingu_k    時間: 20-3-18 23:50

艾艾 發表於 20-3-18 20:26

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門 ...

這段日子真的很漫長又辛苦,加上疫情,情緒真的很差,大家都要好好整理自己的心情!!加油 !!祝福你[/

作者: mcl203    時間: 20-3-19 00:11

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90 ...

我小朋友當年小學85係B添啦~~~

作者: 笑笑草    時間: 20-3-19 08:07

真係唔知間間訂的都唔同。我以為係教育局標準定ABC
難怪自行交表有的學校要印出來ABC等級的證明呢,就是要看分數。

作者: chenyoyo    時間: 20-3-19 09:23

其實grade係冇意思, 最緊要係間學校水平有幾高, 有啲學校50%都係B1, 有啲得10%, 所以師兄師姐嘅pre-S1成績先反映一切!

我仔B2成績(佢全部科8字頭, 考100左右), 報6間直資, 有B1有B2, 2間reject, 3間waiting, 得1間B2直資上星期先有offer, 但我冇留位, 因為地點太遠!
作者: IloveJJ    時間: 20-3-19 09:28

作者: IloveJJ    時間: 20-3-19 09:31

作者: jli008    時間: 20-3-19 09:50

作者: 02413124    時間: 20-3-19 10:02

呢個post令我諗起小朋友因性格怕羞,升小一面試時考4得1,但我從來冇傷心同迷惘。因我知佢係ok,只係性格內向,大家又盡左力。不過呢6年我有做其他野改變佢性向,結果6年後的今天,雖然報4,未有一間出result,但我已覺得佢俾k3時大膽左好多,所以今次無論offer點,我更加唔會傷心。當然可以改善既地方,未來6年可以諗諗㸃做,6年後dse,jupas,海外升學又黎過。樓主,人生流流長,向前看不是更好嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5