教育王國

標題: LHR-HKG 有機位 [打印本頁]

作者: apricot    時間: 20-3-14 23:58     標題: LHR-HKG 有機位

啱啱CX 喺18/3加咗班機,依家有位,有需要就快啲book啦
作者: YongXin    時間: 20-3-15 00:13

CX都加班https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200314

作者: ricenoodle    時間: 20-3-15 00:17

18/3 CX250

作者: Chole    時間: 20-3-15 00:23

apricot 發表於 20-3-14 23:58
啱啱CX 喺18/3加咗班機,依家有位,有需要就快啲book啦

作者: delfin    時間: 20-3-15 00:33

ricenoodle 發表於 20-3-15 00:17
18/3 CX250

是否中招個架

作者: apricot    時間: 20-3-15 00:37

回覆 delfin 的帖子

航班編號一樣但唔同日期亦可能唔同飛機,其實飛機係會調黎調去用於唔同航班

作者: Mok426    時間: 20-3-15 02:12     標題: 回覆樓主:

因為禮拜四要考Practical 所以局住要下個禮拜四打後先可以返香港阿媽唔知叫邊個搵,搵咗馬航返嚟....

作者: hongkeikei    時間: 20-3-15 07:15

apricot 發表於 20-3-14 23:58

無直航喎,有啲日子有但要£1500+

作者: apricot    時間: 20-3-15 08:03

回覆 hongkeikei 的帖子

20mins 就賣晒喇
琴晚出post果時好彩搶到£550, 之後好快搶高到£1500

作者: hongkeikei    時間: 20-3-15 08:15

apricot 發表於 20-3-15 08:03

20mins 就賣晒喇

作者: 3b    時間: 20-3-15 08:47

apricot 發表於 20-3-15 08:03

20mins 就賣晒喇

尋晚睇到12點幾都未有, 又錯過了

作者: apricot    時間: 20-3-15 09:45

回覆 3b 的帖子

琴晚11點幾出架,你多啲check訂機票網站,我覺得CX會隨時再加班,祝好運
作者: b3410    時間: 20-3-15 09:52

一動不如一靜,英國宣佈“佛系”之後民眾反而識驚,開始減少人流,自我隔離。機場,搭長途機本身好高危,可能都係留當地加強自我保護更加穩陣。
作者: 3b    時間: 20-3-15 10:20

apricot 發表於 20-3-15 09:45
回覆 3b 的帖子

琴晚11點幾出架,你多啲check訂機票網站,我覺得CX會隨時再加班,祝好運 ...

我已經買了轉機機票, 希望可以買到直航機

作者: 3b    時間: 20-3-15 10:24

b3410 發表於 20-3-15 09:52
一動不如一靜,英國宣佈“佛系”之後民眾反而識驚,開始減少人流,自我隔離。機場,搭長途機本身好高危,可 ...

Deleted

圖片附件: 1584239054769.JPEG (20-3-15 10:24, 104 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI5ODYyfGUyNDI2MzY1fDE3MjczMTc2OTZ8MA%3D%3D

作者: b3410    時間: 20-3-15 11:07

3b 發表於 20-3-15 10:24
當看到當地人患病分享, 你就會明白為何有些家長要盡快買機票給子女回來

...

好嚴重!
希望d細路自己保重,平平安安。

作者: yuyueng    時間: 20-3-15 22:16

3b 發表於 20-3-15 10:24
Deleted
無錯!家長係怕子女起英國染病,求救無門,難保一個月後變疫阜,怕想走走唔到,歐美國家既醫療完全唔掂
作者: BATIKA    時間: 20-3-15 22:49

Finnair email 話 17/3 flight cancelled, 超擔心
作者: 過客    時間: 20-3-15 22:53

yuyueng 發表於 20-3-15 22:16
無錯!家長係怕子女起英國染病,求救無門,難保一個月後變疫阜,怕想走走唔到,歐美國家既醫療完全唔掂 ...
連住係果邊 d 人都話醫療唔掂, 真係冇辦法唔走.
作者: SumSumBB    時間: 20-3-15 22:58

BATIKA 發表於 20-3-15 22:49
Finnair email 話 17/3 flight cancelled, 超擔心

吓!full的喎!有生意都唔做?

作者: SumSumBB    時間: 20-3-15 23:01

有無安排另一班機?

作者: BATIKA    時間: 20-3-15 23:03

回覆 SumSumBB 的帖子

not yet
作者: irischowys    時間: 20-3-15 23:04

為何cancel?

作者: SumSumBB    時間: 20-3-15 23:05

因為實施家居隔離,所以取消?

作者: BATIKA    時間: 20-3-15 23:13

reason not givien, email says "working on new travel plan..."
作者: SumSumBB    時間: 20-3-15 23:16

你由LHR飛?是LHR飛HEL這班取消,還是HEL飛HKG的取消?

作者: BATIKA    時間: 20-3-15 23:20

HEL飛HKG
作者: SumSumBB    時間: 20-3-15 23:31

會唔會改轉經泰國轉機?

作者: irischowys    時間: 20-3-15 23:31

BATIKA 發表於 20-3-15 23:20
HEL飛HKG

係咪AY101/102? Airline有寫每日只保留一班去香港, 我見得22/3之後才有航班

作者: BATIKA    時間: 20-3-15 23:33

AY99
作者: 232    時間: 20-3-16 00:31

apricot 發表於 20-3-15 09:45
回覆 3b 的帖子

琴晚11點幾出架,你多啲check訂機票網站,我覺得CX會隨時再加班,祝好運 ...

how much?

single way?

作者: 3b    時間: 20-3-16 00:44

BATIKA 發表於 20-3-15 23:33
AY99

明天一早打去航空公司問情況, 他們一定會安排機位,現在早點去瞓, 不要擔心!

作者: apricot    時間: 20-3-16 00:51

回覆 232 的帖子

One way £550
作者: 232    時間: 20-3-16 00:52

apricot 發表於 20-3-16 00:51
回覆 232 的帖子

One way £550

ic

it is very expensive now
even 1 stop transfer

作者: apricot    時間: 20-3-16 00:55

回覆 232 的帖子

Yes, only few seats left, everyone is fighting for a seat
作者: 232    時間: 20-3-16 00:55

apricot 發表於 20-3-16 00:55
回覆 232 的帖子

Yes, only few seats left, everyone is fighting for a seat

唉。。

作者: apricot    時間: 20-3-16 08:45

不時留意下 可能再會加機
作者: 3b    時間: 20-3-16 09:45

BATIKA 發表於 20-3-15 23:20
HEL飛HKG

試下叫Finnair安排航班經其他地方返香港

作者: yyfather    時間: 20-3-16 11:07

BA has direct flight to HK for <GBP800 (economy standard, 1 checked in, 1 hand baggage) from 2 April.
作者: yuyueng    時間: 20-3-16 13:25

SumSumBB 發表於 20-3-15 22:58
吓!full的喎!有生意都唔做?

我早幾個月前訂左北歐航空比我仔復活節返,不過月頭北歐航空就話取消倫敦到丹麥,以及丹麥到香港的航班,全票退款,大家買機票都系唔好經歐洲,隨時取消航班仲麻煩。

作者: 一家三口    時間: 20-3-16 14:18

我 14/3 用SKYSCANNER 經TRIP.COM 訂了 17/3 英航 經 吉隆坡 轉機回港, 20/4 直航回英國, 都係HK$7124.  趕得切 不用隔離, 但我自己都會叫囡囡 自己隔離14天, 儘量留在房中.
作者: dragonandsnake    時間: 20-3-16 15:58

啱啱睇到18-21有直航
18號:CX256
19號:CX250, CX254, CX256
20號:CX250, CX256
21號:CX250

作者: laijenny99    時間: 20-3-16 16:37

dragonandsnake 發表於 20-3-16 15:58
啱啱睇到18-21有直航
18號:CX256
19號:CX250, CX254, CX256

我見單程要gbp 1500 ~ 2000

作者: joymama    時間: 20-3-16 16:49

laijenny99 發表於 20-3-16 16:37
我見單程要gbp 1500 ~ 2000

但來回都是這個價錢

作者: laijenny99    時間: 20-3-16 17:01

joymama 發表於 20-3-16 16:49
但來回都是這個價錢
現在官網無埋!個網好似都short short地
作者: laijenny99    時間: 20-3-16 17:02

del
作者: samsam123321    時間: 20-3-17 11:57

.......
作者: samsam123321    時間: 20-3-17 11:57

Y....
作者: samsam123321    時間: 20-3-17 11:58

del...
作者: CM.MUN    時間: 20-3-17 15:43

啱啱係携程睇到,聽日有兩班直航返香港

作者: yuyueng    時間: 20-3-18 10:40

直接上cx官網,半小時前見19號有7張票,單程700幾鎊,要既就快!
作者: yuyueng    時間: 20-3-19 13:43

Mok426 發表於 20-3-15 02:12
因為禮拜四要考Practical 所以局住要下個禮拜四打後先可以返香港阿媽唔知叫邊個搵,搵咗馬航返嚟....

...
同學!最後點樣?訂到直航機返嗎?
作者: Mok426    時間: 20-3-19 14:08

yuyueng 發表於 20-3-19 13:43
同學!最後點樣?訂到直航機返嗎?

訂到21號CX直航禮拜日朝早1130搶到!

作者: yuyueng    時間: 20-3-19 16:29

Mok426 發表於 20-3-19 14:08
訂到21號CX直航禮拜日朝早1130搶到!
甘就好啦,大家都放心!下星期驚走唔切!
作者: Mok426    時間: 20-3-19 18:07

yuyueng 發表於 20-3-19 16:29
甘就好啦,大家都放心!下星期驚走唔切!

一路順風吖!

作者: kit2004    時間: 20-3-19 19:04     標題: 回覆樓主:

本身唔返都要返,cx 學生票又改不到這兩三日,最後另買其他airline 22號走,仲要轉機 要兩萬。。。

作者: Taimum    時間: 20-3-19 20:10

kit2004 發表於 20-3-19 19:04
本身唔返都要返,cx 學生票又改不到這兩三日,最後另買其他airline 22號走,仲要轉機  要兩萬。 ...
轉机要等幾耐?
作者: kit2004    時間: 20-3-19 21:38

Taimum 發表於 20-3-19 20:10
轉机要等幾耐?

大概兩小時

作者: yuyueng    時間: 20-3-20 09:41

kit2004 發表於 20-3-19 19:04
本身唔返都要返,cx 學生票又改不到這兩三日,最後另買其他airline 22號走,仲要轉機  要兩萬。 ...

本身CX唔比改定系無位改?其實一得閒上CX網望下,隨時有機。學校今日停課比唔比繼續留起宿舍?

作者: kit2004    時間: 20-3-20 10:31

yuyueng 發表於 20-3-20 09:41
本身CX唔比改定系無位改?其實一得閒上CX網望下,隨時有機。學校今日停課比唔比繼續留起宿舍?
...

機票可改但冇晒機位,因為要這幾天走。學校最遲要學生星期日走,幸運買到星期日走

我揾agent買學生票,前晚半夜自己改原來係改唔到,真係如熱窩上的螞蟻。買學生票係怕開學同大節買唔到,真係要再計劃下自己買。但今次另買最後都係agent幫我揾

作者: 一家三口    時間: 20-3-20 11:20

kit2004 發表於 20-3-20 10:31
機票可改但冇晒機位,因為要這幾天走。學校最遲要學生星期日走,幸運買到星期日走  

我揾agent ...

我都係 直接都國泰買學生票,都可以改,仲改了2次,細囡今天下午到港。
點解改唔到?

作者: yuyueng    時間: 20-3-20 11:44

kit2004 發表於 20-3-20 10:31

我揾agent ...

所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票都方便d。

作者: Chole    時間: 20-3-20 12:31

yuyueng 發表於 20-3-20 11:44
所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票 ...

Agree!  不嬲都唔用agent ,不過今次打唔通電話訂BA under 16,迫於無奈用agent ,買完之後即刻 online 買大女嗰張,方便以後更改。

已經問清楚改期agent 要收手續費GBP30.  

作者: kit2004    時間: 20-3-20 13:00

一家三口 發表於 20-3-20 11:20
我都係 直接都國泰買學生票,都可以改,仲改了2次,細囡今天下午到港。
點解改唔到?
...

agent訂要經回agent改,我前日先訂改這兩天,梗係冇位。改係有但轉兩次機成3x hrs先有。我當然唔會咁改。

作者: cfs    時間: 20-3-20 13:07

我用agent電話易打,立即更放,免費,普通機票,所有terms and condition 跟足航空公司指引,所以比較打去航空公司,agent 快靚正.睇住又快

作者: kit2004    時間: 20-3-20 13:10

yuyueng 發表於 20-3-20 11:44
所以我唔中意經agent訂票,好無安全感,我覺得直接同航空公司訂咩都可以改,突然check到有位即轉,改票退票 ...

有辣有唔辣。我怕煩旅行同學生票都agent跟。旅行既突發打風改早一日訂酒店佢就好快幫我做到,唔使自己狂打電話。

不過經今次真係要自己訂番學生票

作者: kit2004    時間: 20-3-20 13:13

cfs 發表於 20-3-20 13:07
我用agent電話易打,立即更放,免費,普通機票,所有terms and condition 跟足航空公司指引,所以比較打去 ...

有agent跟係快好多。自己煩少好多,不過要係上班時間。

作者: cfs    時間: 20-3-20 13:20

kit2004 發表於 20-3-20 13:13
有agent跟係快好多。自己煩少好多,不過要係上班時間。

有手機,有急事可以聯絡。真係比打航公司慳時間,反正錢一樣,倒頭除外。不過各有特色,大家最緊要安全回家

作者: kit2004    時間: 20-3-20 13:43

cfs 發表於 20-3-20 13:20
有手機,有急事可以聯絡。真係比打航公司慳時間,反正錢一樣,倒頭除外。不過各有特色,大家最緊要安全回 ...

半夜唔敢打 等到早上8點我即wts佢了。同自己試過揾機位,agent揾既航班日期同時間,我自己有睇過本身間航空公司都係冇。就算有係其他公司同貴好多。

作者: yuyueng    時間: 20-3-20 13:46

kit2004 發表於 20-3-20 13:10
有辣有唔辣。我怕煩旅行同學生票都agent跟。旅行既突發打風改早一日訂酒店佢就好快幫我做到,唔使自己狂打 ...

我以前做過國泰地勤2年,所以我一直都覺得經agent訂票唔多可靠,當然坊間有好多agent不能一概而論!我都系訂16歲以下BA,上星期五都打左一個鐘訂20號。

作者: kit2004    時間: 20-3-20 14:03

yuyueng 發表於 20-3-20 13:46
我以前做過國泰地勤2年,所以我一直都覺得經agent訂票唔多可靠,當然坊間有好多agent不能一概而論!我都系 ...

其實人夾人,我未見過佢,係電話可以傾閒計 我之前都揾其他agent,就真係好麻麻。呢個我覺得ok. 好大原因佢話我爽話訂就訂,唔會問完一大餐冇影。而佢又做到野,試過香港打風停飛我架飛機,我已經online check in晒。佢都幫我改早一日飛,自己唔使狂打電話。早住一晚酒店近機場佢話事邊間,因我第日要拎車。

當然自己格過價先,如果差價幾百蚊我會揾佢訂自己唔使煩。如果差太多我都係自己訂。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5