教育王國

標題: 中文打字學哪一種好? [打印本頁]

作者: pingu_k    時間: 20-2-10 12:38     標題: 中文打字學哪一種好?

想小朋友(小六)得閒學中文打字,請問大家覺得學哪一種好?

速成?(我自己用這種)
還是廣東/PTH拼音已夠?(c6用廣東拼音)
還是學番倉頡較好?

先多謝大家意見!

作者: star_skn    時間: 20-2-10 14:13

速成最快上手。
PTH拼音,小朋友學校係普教中定粵教中?若係普教中/普通話ok,可能佢一早識拼音
作者: pingu_k    時間: 20-2-10 14:41

star_skn 發表於 20-2-10 14:13
速成最快上手。
PTH拼音,小朋友學校係普教中定粵教中?若係普教中/普通話ok,可能佢一早識拼音 ...

THANKS!

因為當年我自己學時,D人話學倉頡最好,識的話,打字會好快,所以我先諗是否應叫小朋友學倉頡

PTH拼音小朋友都算識的,但打中文字係咪慢些?

作者: MrBeast    時間: 20-2-10 15:35

小學課程教倉,但小六前我叫小朋友轉拼,學校亦容許,一石二鳥
ps speed 不是我考慮因素

作者: Danielhk    時間: 20-2-10 17:24

倉頡,拼音我都試過。
個人還是喜歡拼音。
倉頡必須知道個字如何寫。腦袋裡有字,然後拆字。
拆字需要訓練,即使過了拆字關。打字時忘記字型,一切都是零。

速成拆字比倉頡快。如果練過倉頡,然後轉速成,拆字不是問題。
從使用習慣上,我們打字時,腦子裡是“聲”而非“形”

所以使用“聲”輸入是趨勢。

可以預見,長期來講:語音輸入會強于手寫輸入。
短期來講:“聲”類打字法,優於“形”類打字法。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-10 20:14

九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於「形同廢人」。
我學唔到速成,所以評論唔到。
我知有學校教倉頡,比速成好嘅地方就係唔洗望螢幕揀字(速成容易啲眼殘睇過龍),唯獨要花多少少時間記點樣拆字,有啲比較少見嘅字可能會唔識拆。
拼音都係容易上手,因為識讀就一定打得出,但問題就係「識唔識讀」,尤其係普通話拼音,有啲字例如「揩」、「殄」,呢啲未必識讀,咁速成、倉頡就可以解決。

我用拼音。記音容易過記點樣拆字。等於小時候默書,一定記得點讀但要練幾次先識寫得正確。
作者: pingu_k    時間: 20-2-10 20:19     標題: 回覆樓主:

多謝大家的意見!!或者我試試俾佢睇睇倉頡,睇下佢有無興趣研究! 唔得,就用普通話拼音

作者: pingu_k    時間: 20-2-10 20:19

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 20:14
九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於 ...

九方應較少公司用,對嗎?THANKS

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-10 21:38

回覆 pingu_k 的帖子

係,始終要畀錢,而且條 key 好似有限裝幾多次。以前啲人用 Yahoo 字典打,依家冇左。舊電腦可能自己上網裝拼音,新電腦應該有拼音。記得上次見工用 laptop 做 test,兩部都有拼音功能。

作者: pingu_k    時間: 20-2-10 22:28

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 21:38

係,始終要畀錢,而且條 key 好似有限裝幾多次。以前啲人用 Yahoo 字典打,依家冇左 ...

有咁多其他選擇,就不需用要付錢的了

作者: emmyfok    時間: 20-2-11 13:00

初學嚟講,任何輸入法都不會打得快,但如果小朋友識普通話,拼音好快上手。
作者: 王家爸爸    時間: 20-2-11 14:01

我喜歡用拼音多啲,普通話拼音同廣東話拼音都有用。
作者: pingu_k    時間: 20-2-11 14:09     標題: 回覆樓主:

多謝大家!其實如拼音OK,就無需要特別去學倉頡/速成輸入法,係唔係呢?

作者: bobbob    時間: 20-2-11 15:00

pingu_k 發表於 20-2-11 14:09
多謝大家!其實如拼音OK,就無需要特別去學倉頡/速成輸入法,係唔係呢?
我學咗30年倉頡都唔識,咁多年來都係用粵拼,你話得唔得?
作者: pingu_k    時間: 20-2-11 15:11

bobbob 發表於 20-2-11 15:00
我學咗30年倉頡都唔識,咁多年來都係用粵拼,你話得唔得?

我當年也是學倉頡的,但放低太耐,現在剩番速成,也算不錯吧

作者: jli008    時間: 20-2-11 18:41

作者: YmOra    時間: 20-2-11 21:42

倉頡係先苦後甜,阿女十分抗拒學,要易上手嘅就算,佢話學習多數用英文打字好少用中文,就更難要佢學速度快嘅輸入法。
作者: little_yolky    時間: 20-2-12 14:36

1998Ruby1998 發表於 20-2-10 20:14
九方係最容易同快學識,有字型、筆劃、拼音等,不過就要畀錢,同埋出面搵工,呢個只係好過冇,但裝唔到等於 ...

我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一分鐘只可以打大概60字。之前有個student helper,一分鐘100字,D keyboard敲打聲十分悅耳

作者: pingu_k    時間: 20-2-12 14:39

little_yolky 發表於 20-2-12 14:36
我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一 ...

係,好羨慕打字快果D

作者: pingu_k    時間: 20-2-12 14:41

YmOra 發表於 20-2-11 21:42
倉頡係先苦後甜,阿女十分抗拒學,要易上手嘅就算,佢話學習多數用英文打字好少用中文,就更難要佢學速度快 ...

我自己當年覺得學拆字都幾好玩的

作者: pingu_k    時間: 20-2-12 14:42

jli008 發表於 20-2-11 18:41
正常有心學好普通話中文,打字也用拼音最好.

中學課程內其實還有普通話拼音嗎?

作者: YmOra    時間: 20-2-12 14:48

pingu_k 發表於 20-2-12 14:41
我自己當年覺得學拆字都幾好玩的

有同感呀!就算我點樣講得好玩或好用,新一代係嚴難學就係難學,無計?!

作者: pingu_k    時間: 20-2-12 15:00

YmOra 發表於 20-2-12 14:48
有同感呀!就算我點樣講得好玩或好用,新一代係嚴難學就係難學,無計?!
...

後生一輩應該覺得慳番d時間打機、上網好過   

作者: IloveJJ    時間: 20-2-12 16:28

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-12 16:39

little_yolky 發表於 20-2-12 14:36
我當年響中大校外進修學倉頡,個半鐘就識晒,但大前提係先識英文打字會快好多。依家老咗,打字無咁快,一 ...

我唔識筆順又唔識正確打字手勢,宜家一分鐘 70 左右,已經收貨

我好記得初中第一堂 ICT,老師話睇邊個最快打完一個句子,都有二十幾隻字。有同學十秒都唔洗已經打完  

作者: pingu_k    時間: 20-2-12 19:02

IloveJJ 發表於 20-2-12 16:28
間間不同,我仔學校有。

至於打字,個人認為打字最重要是方便使用,所以用拼音還是倉頡速成就視乎個人能 ...

明白,THANKS!

作者: OLAF1023    時間: 20-2-13 21:40

我小朋友全部係學倉頡,因為父母都係。小學階段已學識,不用望KEYBOARD打。
我覺得一係就唔學,一係就學最好,所以唔畀學速成,你識倉頡,就自然識速成了!
你只要記得個秘決,學倉頡一啲都唔難。
我哋手機電腦都唔準裝手寫板,當你冇咗呢樣嘢,環境就會逼你學識了!

語音輸入,好少用,因為佢哋中文都講得唔正,根本就識別唔到佢講乜!
一句嘢錯幾個字,又要返轉頭改,仲麻煩仲嘥時間仲慢。
就算佢哋間唔中唔識拆字,都識用倉頡打速成。所以打字問題不大。
當然會要求佢哋之後查返個碼出嚟。
通常都係因為搵SIRI,先會用語音。

拼音沒有評論,不過我見好多公司都係問你中文打字有幾快?幾多個字/MIN,用倉頡定速成,冇乜聽請人係問拼音打字幾快。

不過其實很多公司都以英文為主,除非有大陸生意,識中文打字叫做有一技防身,就算同朋友WHATSAPP,都唔駛下下錄音。

作者: pingu_k    時間: 20-2-13 22:38

OLAF1023 發表於 20-2-13 21:40
我小朋友全部係學倉頡,因為父母都係。小學階段已學識,不用望KEYBOARD打。
我覺得一係就唔學,一係就學最 ...

多謝你分享! 或者趁現在這個Long Vacation,比我仔得閒慢慢記下倉頡碼

作者: OLAF1023    時間: 20-2-14 13:41

GOOD IDEA⋯⋯我覺得點都有益過打機!其實坊間應該仲有啲類似GAME咁嘅嘢一路畀小朋友/成人學倉頡,感覺係邊玩但又學到嘢!
不仿去搵吓!

作者: pingu_k    時間: 20-2-14 14:04

OLAF1023 發表於 20-2-14 13:41

GOOD IDEA⋯⋯我覺得點都有益過打機!其實坊間應該仲有啲類似GAME咁嘅嘢一路畀小朋友 ...

好的,THANK YOU   

作者: jli008    時間: 20-2-15 10:47

作者: pingu_k    時間: 20-2-15 11:00

jli008 發表於 20-2-15 10:47

各校各不同,我女學校也有.

THANKS! 或者我會比佢試倉頡+pTH拼音 PTH拼音佢本身大致handle到,而我見佢對倉頡都有些興趣,咁倉頡更好的是不用再從一組字內再選

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 11:07

我想若你期望子女將來的職業其中一個要求是打中文快(我不是說完全沒有用),其實講真e加學邊隻都冇乜所謂
作者: pingu_k    時間: 20-2-15 11:13

MrBeast 發表於 20-2-15 11:07
我想若你期望子女將來的職業其中一個要求是打中文快(我不是說完全沒有用),其實講真e加學邊隻都冇乜所謂  ...

其實我係想佢遲些中學做功課、大學寫paper,或日常有任何工作有需要用到時,方便自己吧

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 11:17

pingu_k 發表於 20-2-15 11:13
其實我係想佢遲些中學做功課、大學寫paper,或日常有任何工作有需要用到時,方便自己吧
...
英文重要些吧,懂touch type ma?
中文我personally 揀最易上手和effective use of time.

作者: pingu_k    時間: 20-2-15 11:28

MrBeast 發表於 20-2-15 11:17
英文重要些吧,懂touch type ma?
中文我personally 揀最易上手和effective use of time.
...

現在多了咁多時間,樣樣野都輪住學下做下,不用咁悶

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 12:25

pingu_k 發表於 20-2-15 11:28
現在多了咁多時間,樣樣野都輪住學下做下,不用咁悶
totally up2u. 我之前囤左些片和書,片就清得8899
作者: pingu_k    時間: 20-2-15 12:52

MrBeast 發表於 20-2-15 12:25
totally up2u. 我之前囤左些片和書,片就清得8899

請問有哪些片可介紹

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 13:00

pingu_k 發表於 20-2-15 12:52
請問有哪些片可介紹
green book n 我不是藥神 我們覺得好睇哦,不過人人口味未必一樣
作者: pingu_k    時間: 20-2-15 13:56

MrBeast 發表於 20-2-15 13:00
green book n 我不是藥神 我們覺得好睇哦,不過人人口味未必一樣

謝謝!我去睇睇!

作者: MAMAMEEE    時間: 20-2-16 23:38

請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-2-21 19:45

pingu_k 發表於 20-2-10 12:38

速成?(我自己用這種)

個人會建議學倉頡,我自己用速成唔太快,但我有同事倉頡好叻,真係可以打得好快,連我呀頭打文件都會揾佢。

我都叫我仔學倉頡,有同佢講將來工作中/英文打字少不了,就算見工好多公司都考中/英文打字,而且多數公司都只有装倉頡/速成,須然九方/拼音.....學識都可以打得快,但倉頡會較普遍,所以學倉頡一定冇衰。

之前我買左隻碟比呀仔自己學,部首佢都自學過但赖用,屋企電腦有裝手寫板,佢多數用手寫,平日大部份嘢佢喜歡打英文。最近唔駛返學响屋企得閒,見佢自己拎番隻碟黎練,倉頡好快已經上番手,但要快一定要打多啲先得。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-2-21 19:56

MAMAMEEE 發表於 20-2-16 23:38
請教一下,在中一/中二,需要幾多是中文打字呢?

我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

作者: kirstyau    時間: 20-2-22 12:15

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-21 19:56
我仔就好少用中文打字,可能係英中,間中有但唔多。

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

本來心軟想買個手寫板畀佢,但爸爸又話唔好,咁即係佢一定唔會學好中文打字。

作者: IloveJJ    時間: 20-2-22 12:22

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-2-22 12:23

kirstyau 發表於 20-2-22 12:15

阿女交網上中文功課, 用電話手寫完再send返去電腦

我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可能又會拎黎學

作者: kirstyau    時間: 20-2-22 12:28

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-22 12:23
我覺得佢地想學自然會學,年青人好難迫㗎啦,可以照提供比佢,引導多啲。所以我買隻蝶比呀仔,佢哋無聊可 ...

快快樂樂學倉頡其實幾好玩 我個時學。

作者: kirstyau    時間: 20-2-22 12:29

IloveJJ 發表於 20-2-22 12:22
爸爸通常都好有智慧的

阿媽通常衰心軟
隔離個post。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-2-22 12:30

kirstyau 發表於 20-2-22 12:28
快快樂樂學倉頡其實幾好玩  我個時學。
係,隻蝶我高小時買比呀仔,入面都有嘢玩㗎
作者: kate_85    時間: 20-4-22 10:25

拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字
作者: happylife28    時間: 20-7-30 05:17

作者: b3410    時間: 20-7-30 09:31

kate_85 發表於 20-4-22 10:25
拼音會快好多,而且可以提升埋普通話能力;倉頡就一定要識寫字先打得出,呢家好多時候大家都提筆忘字 ...
我哋都係用拼音。

作者: fishballbaby    時間: 20-7-31 10:29

我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點

作者: dingyan    時間: 20-7-31 14:21

我都想知大家小朋友用咩輸入法。我自己用拼音,但記得之前係圖書館用電腦,好似冇得揀拼音?唔知學校電腦會唔會有呢?前老板鬼鬼哋,中文麻麻,都係用拼音,似乎而家拼音輸入法係香港都多人用?咁仲使唔使練倉頡呢?

作者: 結結巴巴    時間: 20-8-2 09:28

fishballbaby 發表於 20-7-31 10:29
我自己用倉頡,而阿囝用普通話拼音,因為自幼稚園開始學,對佢來說唔使特別學就識得打,但是我覺得慢了點
...
如果小朋友對拼音掌握得好,可以考慮用拼音輸入法中的雙拼方案,會快好多好多。
作者: 小余    時間: 20-8-20 01:42     標題: 回覆樓主:

本人用倉頡,但聽講速成係可以打得更快。
諗過轉漢語拼音,但發現自己的拼音不夠強的話,一用就變烏龜。

作者: SeptKid    時間: 20-8-20 20:08

速成?(我自己用這種)

倉頡最好

作者: S-Kwok    時間: 20-8-21 08:37

速成?(我自己用這種)

我會揀倉頡。
我仔學校普通話教學, 就用普通話併音輸入。
我自己喜歡倉頡,識拆碼會打得好快。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-8-21 11:09

S-Kwok 發表於 20-8-21 08:37
我會揀倉頡。
我仔學校普通話教學, 就用普通話併音輸入。
我自己喜歡倉頡,識拆碼會打得好快。

其實學倉頡著數啲,始終將來見工好多公司冇咁多輸入法比你揀,但普遍公司一定會有倉頡同速成囉!

作者: pingu_k    時間: 20-8-25 14:16     標題: 回覆樓主:

多謝大家的分享! 結果我仔自學倉頡,雖然無太積極練習,但至少識咗D規則,無聊時打吓,都係個好開始!配合埋佢已識的 PTH拼音,將來做功課都夠應付吧?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5