教育王國

標題: 英國D囗罩幾多$?,另學校多人帶囗罩? [打印本頁]

作者: brother4    時間: 20-1-23 13:14     標題: 英國D囗罩幾多$?,另學校多人帶囗罩?

因武漢肺炎,英國港人有冇人帶囗罩?另英國口罩幾多$?

作者: angelleungyp    時間: 20-1-23 13:19

brother4 發表於 20-1-23 13:14

英國pharmacy / Boots 沒有外科口罩賣,只有很簿白色紙那種口罩出售,價錢不平,大約£3/5-6個。如果想要買 Surgical mask 只有在 Amazon or eBay 上購買的。價錢有平有貴。
英國沒有人會因傷風咳嗽戴口罩,除了在醫院範圍工作內。女兒說英國人見人戴口罩會想你是否在患上絶症
不過昨天我在街上見到一些中國遊客/學生戴上口罩呢!

作者: jj100c    時間: 20-1-23 15:11

我見Amazon 30pounds 200個,沒有獨立包裝。三層口罩
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-1-23 18:10

大學冇見任何人戴口罩,Superdrug、Boots、各大超市都冇見過有得買,要上 Amazon/Ebay 買。有平有貴,視乎你想要邊隻。
作者: nondescript    時間: 20-1-23 22:25

Amazon見£18有200 pieces
作者: qyeternity    時間: 20-1-24 02:00

我們這幾天在英國不同City也看不到有人戴口罩,正如其他JM提及,local會覺得戴口罩好不正常,不用太擔心,暫時英國生活一切如常。

作者: brother4    時間: 20-1-24 09:41

all thx

作者: LAS01    時間: 20-1-25 13:01

一年一度,在倫敦舉行,大學聯合Festival Gala,已預告向所有同學派發口罩
作者: yuyueng    時間: 20-1-25 15:42

我仔學校話學生如果離開英國,一定要同舎監申報去過邊度。
作者: FennieMan    時間: 20-1-25 17:44

我早三天已經喺Amazon uk 訂咗兩盒,送咗去亞女宿舍。我叫亞女收埋先,冇事就梗係唔使戴,但如果突然英國都有人確診,一陣又搶口罩

作者: YuYuMother    時間: 20-1-25 17:57

我女都上網訂左幾盒

作者: db7mu23    時間: 20-1-25 22:41     標題: 回覆樓主:

del.

作者: bbqueen    時間: 20-1-27 13:09

FennieMan 發表於 20-1-25 17:44
我早三天已經喺Amazon uk 訂咗兩盒,送咗去亞女宿舍。我叫亞女收埋先,冇事就梗係唔使戴,但如果突然英國都 ...

請問你買咗邊隻? 有冇相? 有冇寫係邊度製造?thx

作者: bbqueen    時間: 20-1-27 13:12

YuYuMother 發表於 20-1-25 17:57
我女都上網訂左幾盒

我上 amazon uk 睇過, 好多都冇提及邊度製造? 想問你買咗邊隻?thx

作者: julianz    時間: 20-1-27 14:51

係York 一間細藥房(有藥劑師)唯一一間夜晚七點都未收有布口罩£6一個(霧霾用)。N99 £40 (10個)。間舖入面起碼有4組中國人。

作者: brother4    時間: 20-1-27 15:11

julianz 發表於 20-1-27 14:51
係York 一間細藥房(有藥劑師)唯一一間夜晚七點都未收有布口罩£6一個(霧霾用)。N99 £40 (10個)。間 ...

香港7仔賣$5一個普通囗罩

作者: YuYuMother    時間: 20-1-27 17:48

bbqueen 發表於 20-1-27 13:12
我上 amazon uk 睇過, 好多都冇提及邊度製造? 想問你買咗邊隻?thx

呀女話Amazon 無睇岩,上網搵其他地方買。之後再睇已out of stock,佢仲未收貨,唔知會唔會被cut單。

可能Amazon 有都要買住先啦.......

作者: YuYuMother    時間: 20-1-28 11:50

訂唔到,話無貨退款。

要再上Amazon搵了。

作者: brother4    時間: 20-1-28 12:37

英國難揾到,朋友反而在歐洲見有現貨(囗罩及清潔液),幫手入少少自用…

作者: 一家三口    時間: 20-1-28 12:39

YuYuMother 發表於 20-1-28 11:50
訂唔到,話無貨退款。

要再上Amazon搵了。

我囡囡初一都訂左貨,睇怕都無貨啦

作者: etoile    時間: 20-1-28 14:41     標題: 回覆樓主:

阿囡喺 boots online見有3M口罩,£9.9有50個。

作者: 3b    時間: 20-1-28 14:58

etoile 發表於 20-1-28 14:41
阿囡喺 boots online見有3M口罩,£9.9有50個。

無貨了

圖片附件: 1580194734657.JPEG (20-1-28 14:58, 230.52 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI3MTcxfDM1ZjM5M2NjfDE3MjY5MTQ0MTR8MA%3D%3D

作者: etoile    時間: 20-1-28 15:00

3b 發表於 20-1-28 14:58
無貨了

咁快!

作者: Siuchoi    時間: 20-1-28 16:49

我昨天也在Amazon UK 訂了200pcs 口罩比亞女, 平均HKD2.7 左右一個, 已confirm order, 預計01 Feb 到佢宿舍, 希望順利收貨啦...........
Amazon UK 我都係第一次買野, 見到好多款式口罩, 唯有揀d講明有3層個d, 安心d~

作者: angelleungyp    時間: 20-1-28 17:08

etoile 發表於 20-1-28 14:41

Boots 只是早幾天有外科口罩訂購,一出就已經給人訂晒了。現在已經沒有貨了。

作者: TTEE1819    時間: 20-1-28 17:10     標題: 回覆樓主:

在amazon uk訂口罩要多注意,因為好多口罩是中國生產。現在病毒已爆發得好嚴重,怕國內生產口罩的質素有問題。我見amazon有一只是Austria 生產的,£18 有50個,原本有貨,但昨天已缺貨。

作者: TTEE1819    時間: 20-1-28 17:12     標題: 回覆樓主:

國內生產

圖片附件: 1580202747909.JPEG (20-1-28 17:12, 177.46 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI3MTc0fDQ1MzQxODJkfDE3MjY5MTQ0MTR8MA%3D%3D

圖片附件: 1580202748059.JPEG (20-1-28 17:12, 185.65 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI3MTc3fDc4N2VkMTBmfDE3MjY5MTQ0MTR8MA%3D%3D

圖片附件: 1580202748148.JPEG (20-1-28 17:12, 205.83 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI3MTgwfDEzYzY0NGFlfDE3MjY5MTQ0MTR8MA%3D%3D

作者: TTEE1819    時間: 20-1-28 17:16     標題: 回覆樓主:

我唔係怕中國製造的野,係全球缺口罩,怕有些生產商為了賺快錢,把製造口罩的標準降低。大家再睇多點和比較,才決定買邊種口罩。

作者: ricetaster    時間: 20-1-28 22:02

回覆 TTEE1819 的帖子

最重要口罩盒面註明乎合ASTM F2100 或 En 14683嘅國際標準, 不然效果成疑, 尤其是些不知明嘅牌子。

作者: FennieMan    時間: 20-1-28 22:59

bbqueen 發表於 20-1-27 13:09
請問你買咗邊隻? 有冇相? 有冇寫係邊度製造?thx

我見寫住Surgical mask ,三層,冇留意產地。我買完2盒後,見剩返4盒貨。半小時後我有朋友話已經冇唒貨。
好老實,而家好多冇貨,又cut 單,我唔介意係咪中國製造,只要真係需要用時,亞女有得用。
二月中,學校有個term break, 學校昨晚已經出咗email 比家長,叫大家小心

作者: bbqueen    時間: 20-1-28 23:23

FennieMan 發表於 20-1-28 22:59
我見寫住Surgical mask ,三層,冇留意產地。我買完2盒後,見剩返4盒貨。半小時後我有朋友話已經冇唒貨。
...

term break 你女返唔返? 除咗話小心,有冇具體講咩? 最怕返咗嚟香港,返到過去需要隔離

作者: bbqueen    時間: 20-1-28 23:25

Siuchoi 發表於 20-1-28 16:49
我昨天也在Amazon UK 訂了200pcs 口罩比亞女, 平均HKD2.7 左右一個, 已confirm order, 預計01 Feb 到佢宿舍 ...

我見到有,但好多冇寫明邊度製造?

作者: Siuchoi    時間: 20-1-29 00:43

回覆 bbqueen 的帖子

我買嗰個有寫, 是中國製造~
作者: Taimum    時間: 20-1-29 15:07

回覆 angelleungyp 的帖子

係,英國無人帶口罩,阿仔話甚至NHS医院內医生都無帶!
作者: FennieMan    時間: 20-1-29 17:10

bbqueen 發表於 20-1-28 23:23
term break 你女返唔返? 除咗話小心,有冇具體講咩? 最怕返咗嚟香港,返到過去需要隔離
...

我女一早講咗唔返香港,會去奶奶家。學校暫時叫勤洗手,hall, canteen , boarding house 會有消毒搓手液。如果有感冒跡象要搵在校醫生,如果嚴重就要接走。
只係勸喻最好晤好返中國,又冇話返英國後安隔離。但會密切留意疫情發展,會不停update 我地家長

作者: yuyueng    時間: 20-1-30 00:10

咁快連amazon 都無晒貨?但英國人未開始戴口罩喎!
作者: FennieMan    時間: 20-1-30 02:41

yuyueng 發表於 20-1-30 00:10
咁快連amazon 都無晒貨?但英國人未開始戴口罩喎!

我見Facebook有班英國代購, 搶咗一批口罩,寄返香港

作者: weiwei    時間: 20-1-30 07:11

ricetaster 發表於 20-1-28 22:02
回覆 TTEE1819 的帖子

最重要口罩盒面註明乎合ASTM F2100 或 En 14683嘅國際標準, 不然效果成疑, 尤其是些 ...

thank you

作者: yuxuanguo    時間: 20-1-30 08:56

我係倫敦Fulham,暫時唔見有人戴,我仔讀緊Prep,都無叫我仔戴,如果全校得距戴好似距瀨左嘢咁。

作者: brother4    時間: 20-1-30 09:07

yuxuanguo 發表於 20-1-30 08:56
我係倫敦Fulham,暫時唔見有人戴,我仔讀緊Prep,都無叫我仔戴,如果全校得距戴好似距瀨左嘢咁。
...

英國自己孩子冇戴,佢話洗手液也不用寄侔佢

作者: YuYuMother    時間: 20-1-30 10:24

英國人唔興戴口罩 呀女話去NHS睇醫生醫生都無戴。佢話戴出街會好怪。
唯有叫訂左先,有起事上黎都有得用。

作者: yuyueng    時間: 20-1-30 11:06

yuxuanguo 發表於 20-1-30 08:56
...
我仔都話學校完全無人戴口罩,一個都無。我上amazon 望下D口罩,一般都無晒貨,得番D好貴價錢既。
作者: yuxuanguo    時間: 20-1-30 11:11

yuyueng 發表於 20-1-30 11:06
我仔都話學校完全無人戴口罩,一個都無。我上amazon 望下D口罩,一般都無晒貨,得番D好貴價錢既。 ...

Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出曬通告話如果返過China要自我隔離,你尼個時候戴口罩,大家會驚你。

作者: yuyueng    時間: 20-1-30 11:15

bbqueen 發表於 20-1-28 23:23
...
我仔學校出左信叫留學生唔好返屋企,最好留起英國,為左社區及學校安全,已經聯絡打算回家既4個同學既家長及監護人叫佢地留起英國,如果離開英國既,會根據英國公眾衛生建議,學生要自我隔離一星期以上並有專業醫生証明無事至可以回校喎。
作者: yuxuanguo    時間: 20-1-30 11:16

brother4 發表於 20-1-30 09:07
英國自己孩子冇戴,佢話洗手液也不用寄侔佢

洗手液就唔使,尼邊都有得買。你叫距去Boots買D酒精抹下台台凳凳仲實際。暫時尼邊都無野,你都唔係太擔心。

作者: yuyueng    時間: 20-1-30 11:21

yuxuanguo 發表於 20-1-30 11:11
Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出 ...
無錯!我覺得呢個時候大家盡量留起英國唔好返香港好D,況且香港真係唔知安唔安全,既然仔女起相對安全既地方,就無謂返黎有風險,況且根本無地方比你隔離14日。
作者: etoile    時間: 20-1-30 17:08

yuxuanguo 發表於 20-1-30 11:11
Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出 ...

我都見到,冇牌子,冇 spec, 我唔夠胆搏。

作者: bigbrother    時間: 20-1-31 18:41

Amazon上邊£4-5 50個一盒嗰D,全部made in China, 多數 from 廣東寄出

作者: ydoris    時間: 20-1-31 20:33

回覆 YuYuMother 的帖子

阿囡話訂吾到呀早幾日。點解晚既
作者: brother4    時間: 20-2-1 07:32

ydoris 發表於 20-1-31 20:33

阿囡話訂吾到呀早幾日。點解晚既

孩子昨日英國上網話有貨,但最平的50個一盒就冇貨

作者: YuYuMother    時間: 20-2-1 09:27

網上有牌子既都好貴,其他散裝平少少大部分大陸製造。
我唔介意大陸製造,但介意散裝,擔心衛生問題同質素。 不過好似呢類口罩都沽清了.....

作者: yuyueng    時間: 20-2-1 10:48

YuYuMother 發表於 20-2-1 09:27
網上有牌子既都好貴,其他散裝平少少大部分大陸製造。
我唔介意大陸製造,但介意散裝,擔心衛生問題同質素 ...
前幾日我上Amazon UK 睇已經無晒正常口罩賣啦,阿仔起D小鎮鄕郊學校,聖誕假期後一直無離開過學校,half term break去host family 到,暫時可以唔戴口罩,其實學校一個戴口罩既人都無,好肯定買左佢都唔會戴,睇下2月尾放完假之後咩環境啦。
作者: YuYuMother    時間: 20-2-1 10:55

yuyueng 發表於 20-2-1 10:48
前幾日我上Amazon UK 睇已經無晒正常口罩賣啦,阿仔起D小鎮鄕郊學校,聖誕假期後一直無離開過學校,half te ...

有d無哂貨,但間中襟入去又有返,但好少量曇花一現。有次同呀女討論緊買幾多盒,轉頭入數量已無哂。好恐怖......

真係唔好諗,慢少少都無哂。

作者: tsechris    時間: 20-2-1 18:52     標題: 回覆樓主:

香港寄口罩化唔化算呢

作者: lmhcoffee    時間: 20-2-1 19:11

tsechris 發表於 20-2-1 18:52
香港寄口罩化唔化算呢

口罩輕,可拆外盒,放入有bubble公文袋去郵局,空郵,磅吓報價。不過問題係呢幾日D郵局唔開

作者: Brianmommy    時間: 20-2-1 20:17

回覆 lmhcoffee 的帖子

我係德國網上醫藥公司買寄去UK, 連運費差唔多300港幣一盒50個,有現貨幾日寄到
作者: lmhcoffee    時間: 20-2-1 22:01

lmhcoffee 發表於 20-2-1 19:11
口罩輕,可拆外盒,放入有bubble公文袋去郵局,空郵,磅吓報價。不過問題係呢幾日D郵局唔開
...

補充 - Source: Now 新聞
「多個政府部門下周一起恢復有限度服務,全線郵政局、運輸署牌照事務處重開,但服務時間較正常短。...
其中全線郵政局會重開,但時間縮短,周一至五只於上午11時至下午3時開放,星期六由上午9時30分至下午1時,流動郵政局服務暫停;郵件會隔天派遞,特快專遞郵件就維持周一至六收寄及派遞。」

作者: stephanie714    時間: 20-2-2 22:48

Brianmommy 發表於 20-2-1 20:17
回覆 lmhcoffee 的帖子

我係德國網上醫藥公司買寄去UK, 連運費差唔多300港幣一盒50個,有現貨幾日寄到 ...

請問可以share link?

作者: Brianmommy    時間: 20-2-3 07:50

stephanie714 發表於 20-2-2 22:48
請問可以share link?
https://www.praxisdienst.com/佢網站顯示有貨,但我剛剛訂了3天,仍未收到貨的,自己衡量風險

作者: ydoris    時間: 20-2-3 16:41

阿囡最後搵到間訂,但要三月先。暫時未知有沒有貨架。我今日自己都買吾到啦⋯⋯成個幾月都無法買到俾自己用。
作者: hongkeikei    時間: 20-2-3 16:58     標題: 回覆樓主:

昨晚手多多去Amazon UK看到有兩款2-3日送貨,但只有5包裝£4.99, 10包裝£14.99即時訂。其中10包裝用prime delivery 明天送貨,希望順利。

作者: YuYuMother    時間: 20-2-3 19:53

ydoris 發表於 20-2-3 16:41

阿囡最後搵到間訂,但要三月先。暫時未知有沒有貨架。我今日自己都買吾到啦⋯⋯成 ...

係呀,到到都缺貨,或者你試下其他家長比d link....

香港我都周圍搵緊,唔好話口罩,漂白水都搵左幾日。

作者: caerion    時間: 20-2-4 00:14     標題: 回覆樓主:

我女在北愛,同學校溝通左,學校話無口罩供應比boarding student, 但佢地話暫時無強制要學生帶口罩嘅需要。但我都訂左2盒比佢傍身。

作者: ydoris    時間: 20-2-4 15:11

香港我放棄去舖買啦。俾人需要人士排啦。我係fb博下買少少。
作者: yiphalook    時間: 20-2-5 08:55

hongkeikei 發表於 20-2-3 16:58
昨晚手多多去Amazon UK看到有兩款2-3日送貨,但只有5包裝£4.99, 10包裝£14.99即時訂。其中10包裝用prime  ...
幾日前我都喺UK Amazon三個唔同賣家訂,落咗order後至睇到全部中國賣家,湖北、浙江、廣州。我即刻cancel order

作者: hongkeikei    時間: 20-2-6 15:52

前日收到10個裝原來係拆出來散裝用普通保鮮袋裝住,賣£15 10個平日只值@0.15一個賺死佢。我以為無個別包裝起碼係一包完整包裝,收到都唔敢用即時退貨!

作者: hongkeikei    時間: 20-2-6 15:54

今朝即刻去郵局寄兩包日本買返來的

作者: yoyo123    時間: 20-2-7 19:05

hongkeikei 發表於 20-2-6 15:54

請問通常幾日到?

作者: manning2014    時間: 20-2-7 19:12

Brianmommy 發表於 20-2-3 07:50
https://www.praxisdienst.com/佢網站顯示有貨,但我剛剛訂了3天,仍未收到貨的,自己衡量風險
請問你收到貨未呢?質地如何!
作者: Brianmommy    時間: 20-2-7 19:39

manning2014 發表於 20-2-7 19:12
未有消息,電郵查詢回覆話太多訂單做唔切
作者: hongkeikei    時間: 20-2-7 20:32

yoyo123 發表於 20-2-7 19:05
請問通常幾日到?

7-14日

作者: Taimum    時間: 20-2-10 22:57

angelleungyp 發表於 20-1-23 13:19

英國pharmacy / Boots 沒有外科口罩賣,只有很簿白色 ...
阿仔話医院医生都唔戴口罩呀!有次佢去NHS照X RAY!無人戴!
作者: stephanie714    時間: 20-2-12 11:14

郵局寄兩包大概幾多錢?幾時收到?唔該晒!

作者: Brianmommy    時間: 20-2-13 10:48

manning2014 發表於 20-2-7 19:12
仔終於收到喇!其實我同事遲一日訂上星期已經收咗
作者: manning2014    時間: 20-2-13 12:48

Brianmommy 發表於 20-2-13 10:48
仔終於收到喇!其實我同事遲一日訂上星期已經收咗
Good. 質地如何? 可以嗎?
作者: Brianmommy    時間: 20-2-13 18:22

manning2014 發表於 20-2-13 12:48
Good. 質地如何? 可以嗎?
阿仔話👌
作者: Tobyc26    時間: 20-2-14 19:19

有間香港人超市派囗罩呀, 可以上去登記, 好有心

作者: vincher    時間: 20-2-16 20:18

我仔說大學只有中國留學生戴。我問他有冇俾人歧視,他說沒有。二月初吩咐他ebay買口罩,運到而家仲未見影!
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-16 21:19

我盒深圳口罩話 dispatched 左,不過要等到 3 月 16 號先到。
作者: hongkeikei    時間: 20-2-16 21:21

stephanie714 發表於 20-2-12 11:14
郵局寄兩包大概幾多錢?幾時收到?唔該晒!

2包共14個$23.9
6天送到

作者: llmom    時間: 20-2-17 16:39

請問是寄Express 嗎?我都想寄去英國比亞仔,thx !

作者: 一家三口    時間: 20-2-17 16:51

vincher 發表於 20-2-16 20:18
我仔說大學只有中國留學生戴。我問他有冇俾人歧視,他說沒有。二月初吩咐他ebay買口罩,運到而家仲未見影! ...

新年前 囡囡响eBay 買口罩,點知付了£4. 99, 只送來2個 ,無錯係2個普通口罩,退回又要3鎊幾,囡囡只係寫封信投訴便算 大家小心

作者: hongkeikei    時間: 20-2-18 00:52

llmom 發表於 20-2-17 16:39
請問是寄Express 嗎?我都想寄去英國比亞仔,thx !

沒有,只寄普通空郵郵包

作者: panda-jojo    時間: 20-2-18 20:47

聽阿仔講,暫時英國未有人戴口罩,同埋戴口罩既華人開始比鬼佬歧視。
作者: trendy007    時間: 20-2-18 23:09

hongkeikei 發表於 20-2-16 21:21
2包共14個$23.9
6天送到

請問你是寄普通空郵或是掛號?我上個月寄heat-tech 衫比個再,寄普通空郵,無寄掛號,佢到而家仲未收到,已經成個月啦。
作者: hongkeikei    時間: 20-2-18 23:48

trendy007 發表於 20-2-18 23:09
請問你是寄普通空郵或是掛號?我上個月寄heat-tech 衫比個再,寄普通空郵,無寄掛號,佢到而家仲未收到, ...

只是普通空郵郵包。
郵務員問過我要唔要掛號,我諗過掛號要佢哋親自收仲麻煩。現寄普通郵包可直接在宿舍reception收取方便啲。
成個月未收到會唔會寄失咗?

作者: hongkeikei    時間: 20-2-18 23:52

BTW, 我寄出兩份一模一樣的口罩空郵非掛號郵包(每份也是HKD23.9)去英國兩個不同地點給我女兒及兒子,他們也是在一星期內收到

作者: hongkeikei    時間: 20-2-18 23:54

panda-jojo 發表於 20-2-18 20:47
聽阿仔講,暫時英國未有人戴口罩,同埋戴口罩既華人開始比鬼佬歧視。

我寄咗俾女兒及兒子但佢哋暫時也沒有使用,當做不時之需吧。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5