教育王國

標題: CKY VS 女拔 [打印本頁]

作者: pugusan    時間: 20-1-10 00:21     標題: CKY VS 女拔

冇細佬妹跟尾

兩間都有校車直到
學費能應付

一直好喜歡CKY,多次參觀都FEEL到啲學生好開心,學習氣氛良好,校園設備完善現代化,亦俾好多機會小朋友發揮
但有少少擔心課程難跟進(自己唔識教佢)

女拔嘛,就係一般人都會擔心的問題,例如同學間競爭、學校要求高、壓力大等
同埋兩次去都冇機會接觸老師學生或參觀校園,感覺較陌生
但此校始終有太多客觀優勝之處,難以取代

女兒性格樂觀,樣樣都有興趣參與,對勝敗不太在乎
愛交朋友,但在學校比較文靜,需要時間warm up
短期內並無出國打算

難以抉擇,真心求教

作者: b3410    時間: 20-1-10 08:26

如果冇去過女拔校園,不如去交留位費時,順便參觀一下,再決定。
作者: CROYLEUNG    時間: 20-1-10 09:08

vote for DGS too
作者: DoubleKMami    時間: 20-1-10 09:15     標題: 回覆樓主:

I would choose DGS...

作者: ritachan2012    時間: 20-1-10 09:21

回覆 pugusan 的帖子

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位有帮助(打简体字纯粹较快)。

CKY同学聊天普遍用英文,其次为Cantonese,不多讲普通话。1年级广教中,加上普通话课,二年级以上普教中,每个学期一次观课,大部分小朋友的普通话是没问题的,肯定比大部分出来工作的香港人好。

小学双班主任,中文老师教中文和moral education,英文老师(native) by default较Eng, Maths, Science,术科老师有中文教、也有英文教,depends on the teachers himself/herself。

校队一般weekdays放学练习,正常下课时间mon/tue/thur/fri放340pm,Weds 放2pm (primary school only),校队通常多练习1-1.5 hours,没有校车,只有一班前往太子,单程次次付费的shuttle,小学要大人陪才可以坐。大部分是工人、家人taxi/private car/走到Ta Po Road出车。

学校不太重视分数、比赛,同学“斗心“较传统名校低。。。部分家长觉得小朋友进来后没有以前那么进取,功课也是mediocre job.

Projects:science project, one each year。English project: Y2 onwards once a year (堂上完成,不能回家做)...口试考试/long holiday后中英文通常都是prepare 1 A3 poster with Photo然后班上分享. Y3: Chinese 2-3 mins; English 4-5mins.有认真的小朋友讲到停不到,也有hea的讲得时间太短要求重讲。

老师普遍比较传统学校宽容,排队时聊天、学校活动边玩边吃、校服仪容也没有执得太严谨,只要不太离谱都没有问题。

家长Resources丰富、教育程度非常高。基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work..小朋友可以互相学习 :)

小朋友读了几年,普通话和英文对答OK,参加Choir、朗诵大胆表现自己,颇有自信,有“独立思考能力”但常常challenge why or why no...她的同学也有部分如此,有点头疼。

作者: kiko1307    時間: 20-1-10 09:21

如我的話, 必定是女拔

作者: Sso2011    時間: 20-1-10 10:25

當然選DGS, 如果擔心 day one 就不要報名啦
作者: pugusan    時間: 20-1-10 10:26

ritachan2012 發表於 20-1-10 09:21

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位 ...
感謝你非常詳盡的無私分享!!!

看來家長的投入度都幾大呢,你有冇感受到壓力呢?要花好多時間幫手做project嗎?
重research and presentation係好事,喺呢個世代非常重要,出來做野亦有咁嘅要求
但CKY的學術基礎又夠唔夠呢?有冇呢方面的assessment,令家長知道子女的進度水平如何?
據你所知多唔多人會出去補習?

感激~

作者: pugusan    時間: 20-1-10 10:44

b3410 發表於 20-1-10 08:26
如果冇去過女拔校園,不如去交留位費時,順便參觀一下,再決定。
留位費係寄cheque的...
要到二月先有家長orientation

作者: pugusan    時間: 20-1-10 10:46

Sso2011 發表於 20-1-10 10:25
當然選DGS, 如果擔心 day one 就不要報名啦
...如果只係得一個offer, 或者兩間學校同一類型, 當然識揀啦
但CKY都係非常好的學校, 而且同女拔style好唔同, 所以先困擾

作者: aaqq_mom    時間: 20-1-10 11:41     標題: 回覆樓主:

Vote for Dgjs!

作者: Poyau    時間: 20-1-10 12:05     標題: 回覆樓主:

想行IB選CKY 讀DSE揀DGJS

作者: mcl203    時間: 20-1-10 12:09

Poyau 發表於 20-1-10 12:05
想行IB選CKY 讀DSE揀DGJS

DGS 有 GCE ~~~

作者: Poyau    時間: 20-1-10 12:19

mcl203 發表於 20-1-10 12:09

GCE亦可加入考慮因素
如非心繫IB 可選DGJS

作者: pugusan    時間: 20-1-10 12:21

mcl203 發表於 20-1-10 12:09
其實無論咩學制, 我自己都冇經歷過, 都係要重頭學起
只係DSE應該比較似我當年的會考/A-level吧

作者: ritachan2012    時間: 20-1-10 12:22

我自己没有太大压力,我一个小朋友尽管是working mum也能应付,有帮手做project ,但大大下他们有自己的想法,不是您想帮她就愿意 take...就算我写好稿(sigh),她会听完其他同学的后临场改。我觉得他们非常会变通,我个人都欣赏...叫她多练几次, 她反过来叫我 relax, just a short presentation不用紧张...

學術基礎:中文和数学(英文数)跟外面的程度相若,在书店买的练习她轻松handle,英文少Grammar,多诗歌和修词手法(什么metaphor, simile  我是最近才从她学到。。。真不好意思)。

有同学外补,如Eye xx等。但很个人,但大部分是外补兴趣班、考乐器的。

学校中英数都有补底小组,但没校车(上学前或放学后),我跟小朋友说没人接您,您好自为之 :)

上下学期各有一次考试(except cancelled in Nov last year due to school suspension),家长日可看券(平时的worksheet,总温习也定是派甚至要签名),知道小朋友的进度和分数(没写总分,只有section marks)。。。

作者: pugusan    時間: 20-1-10 12:23

Poyau 發表於 20-1-10 12:19
GCE亦可加入考慮因素
如非心繫IB 可選DGJS
就係IB令人有點迷惘
只知道係一啲都唔容易

作者: pugusan    時間: 20-1-10 12:27

ritachan2012 發表於 20-1-10 12:22
我自己没有太大压力,我一个小朋友尽管是working mum也能应付,有帮手做project ,但大大下他们有自己的想 ...
好清楚,感謝

作者: Poyau    時間: 20-1-10 12:29

pugusan 發表於 20-1-10 12:21
其實無論咩學制, 我自己都冇經歷過, 都係要重頭學起
只係DSE應該比較似我當年的會考/A-level吧

GCE較DSE似當年會考/A level

作者: Poyau    時間: 20-1-10 12:35

pugusan 發表於 20-1-10 12:23
就係IB令人有點迷惘
只知道係一啲都唔容易

IB相對陌生 父母本身考過算少數
如跟得上掌握到 IB取高分易過DSE
財政上亦要考慮 IB補習費可以萬計

作者: catf2    時間: 20-1-10 14:02

pugusan 發表於 20-1-10 00:21
冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付
vote for DGJS

作者: lskstephen    時間: 20-1-10 14:13

冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付

DGS for sure!

作者: PeterWong2012    時間: 20-1-10 15:18

作者: maylulu    時間: 20-1-10 16:44

你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。

作者: pugusan    時間: 20-1-10 17:01

maylulu 發表於 20-1-10 16:44
你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。 ...
其實我估佢真係讀邊間都會搵到樂趣,亦會遇到困難,人生就係如此
鬥心佢暫時就冇乜,佢好隨遇而安,鍾意成班人嘻嘻哈哈
但又點知耳濡目染之下會唔會激發出黎呢?

我係驚自己後悔選擇遮,始終一讀12年(無啦啦唔會諗轉校)。。。

作者: pugusan    時間: 20-1-10 17:04

maylulu 發表於 20-1-10 16:44
你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。 ...
睇樓上所言,CKY咁多project / presentation,又唔似會HEA得去邊
而家幼稚園的「親子」勞作,有時都令我感到幾吃力,因為啲家長真係好認真

作者: MrBeast    時間: 20-1-10 17:15

PeterWong2012 發表於 20-1-10 15:18
不知你信不信... 女拔遲早會開辦IB...

如果下年入讀女拔,到升高中時,可能已有IBDP 讀...
其實是否好似股神話hsi 會上三萬咁,終有一天會中,只是遲早的事。
dg 我覺得都是forward thinking 類,spcc 搞左咁耐佢都唔搞,真的會因爲quota 而轉?lets c.

作者: maylulu    時間: 20-1-10 17:17

pugusan 發表於 20-1-10 17:01
其實我估佢真係讀邊間都會搵到樂趣,亦會遇到困難,人生就係如此
鬥心佢暫時就冇乜,佢好隨遇而安,鍾意成 ...

鬥心係指你地家長,唔係你個宜家得五六歲嘅女哦。

睇你地自己覺得配合做project辛苦,定係配合每個星期中英文默書加數學小測辛苦?相信有啲家長更願意後者,因為自己都係咁讀書,更buy傳統果套。亦有家長會選擇另一種學習模式俾小朋友。

如果以入大學目標為主,相信兩間差不多,殊路同歸也。

作者: DengCK    時間: 20-1-10 21:21

你係度問,一定大部分人揀DG。網上有個爸爸blog寫得好詳細,當年佢呢兩個揀左CKY

抱歉唔記得網址,你試下搵

作者: 993rs    時間: 20-1-10 22:01

DengCK 發表於 20-1-10 21:21
你係度問,一定大部分人揀DG。網上有個爸爸blog寫得好詳細,當年佢呢兩個揀左CKY

抱歉唔記得網址,你試下 ...

https://find-kindergarten.blogspot.com/2018/03/blog-post_12.html?m=1

你講 Hurbert吧?

作者: DengCK    時間: 20-1-10 22:14

係呢個blog喇

作者: maylulu    時間: 20-1-10 22:25

佢篇關於CKY同女拔的blog其實幾bias,我覺得不值得參考哦(其他都OK嘅)。佢女女當年冇女拔offer啦,係德望與CKY,揀CKY。

作者: hkpapa852    時間: 20-1-10 22:47

MrBeast 發表於 20-1-10 17:15
其實是否好似股神話hsi 會上三萬咁,終有一天會中,只是遲早的事。
dg 我覺得都是forward thinking 類,spc ...
GCE已足夠有餘,根本無需要攪IBDP(除咗為Gimmick)。有做功課知道,DGS同SPC都係研究完IB一輪先決定開GCE。

作者: b3410    時間: 20-1-10 22:54

maylulu 發表於 20-1-10 22:25
佢篇關於CKY同女拔的blog其實幾bias,我覺得不值得參考哦(其他都OK嘅)。佢女女當年冇女拔offer啦,係德望 ...
yes

取錄:禮賢學校,崇真小學(主流班),九龍塘學校(小學部),蔡繼有學校,德望學校
備取:九龍塘宣道小學
失落:陳守仁學校,女拔萃小學

作者: hkpapa852    時間: 20-1-10 23:00

b3410 發表於 20-1-10 22:54
yes

取錄:禮賢學校,崇真小學(主流班),九龍塘學校(小學部),蔡繼有學校,德望學校
自己最後入到個間一定係最好,唔係點解要揀?揀間差D既去証明自己無眼光?

作者: MrBeast    時間: 20-1-10 23:27

hkpapa852 發表於 20-1-10 22:47
GCE已足夠有餘,根本無需要攪IBDP(除咗為Gimmick)。有做功課知道,DGS同SPC都係研究完IB一輪先決定開GCE ...

其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔在dbs 都無㨂ib, 最後都是出國留學讀大學,所以我有些好奇點解一部分網友覺得cky /ib對出國好一些(so far, 冇人回過我呢個問題)
作者: hkpapa852    時間: 20-1-11 00:52

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...
十個有九個其實都唔知入大學要求D乜,點識答你?
作者: poonseelai    時間: 20-1-11 08:29

其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...

十年前dse新出就話唔知海外認受性有幾高,在EK現仍有家長問用dse可否申請海外大學

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 09:16

如果有呢兩間學校offer但最後揀CKY,即係只讀過一間學校,根本冇得比較,CKY當然係一間好學校,揀佢亦唔會揀錯,但DGS除咗課程外,學校整體軟硬實力强勁,小朋友喺成長過程,眼界同各方面接屬層面非常重要,淨係呢點兩校已經冇得比較。至於課程,DSE、IB或IGCSE都有各自有優或缺點,唔需要將IB太過神化。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-1-11 09:19

回覆 MrBeast 的帖子

EK 兩大令人莫不著頭腦但又經常出現嘅迷思:
1. 讀中文小學銜接英中會有好大難度

2. 如果要出國讀書,讀本地課程嘅中學會難適應

作者: MrBeast    時間: 20-1-11 09:31

poonseelai 發表於 20-1-11 08:29
十年前dse新出就話唔知海外認受性有幾高,在EK現仍有家長問用dse可否申請海外大學
...

咁諗住出國亦不會局限自己只考dse ,正如dg 都會考下gce
作者: MrBeast    時間: 20-1-11 09:34

1998Ruby1998 發表於 20-1-11 09:19

其實在港谷+補完會否更有優勢?
作者: MrBeast    時間: 20-1-11 09:52

1998Ruby1998 發表於 20-1-11 09:19

至於中小-》英中,或許因人而異,父母有心栽培的,應不會是問題吧。有鬥心的,跟據ek網友論點:小朋友適應力強,一年半載可以catch up到
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-1-11 10:06

我覺得讀本地中學課程嘅學生,成績正常的話,去到外國,頂多係頭兩三個月唔太習慣語速,有實力又有心讀書嘅,好快適應。除左呢一點之外,我覺得以香港學生讀得又挨得又數理快人一步嘅經歷,幫助好大。至於話香港填鴨課程,去到外國教學會唔適應。大學 10 個課程 8 個都唔係填鴨/谷,一樣有人讀到 first hon,有人讀碩讀博。更何況年年大把傳統學校出過讀書,好少聽話完全唔適應,考得唔好。
依家諗多兩個迷思,3. 讀傳統學校,小朋友會冇創意。4. 讀國際學校 or 活動教學,小朋友紀律品德會唔夠好。

作者: 993rs    時間: 20-1-11 10:46

有好多主觀因素影響個答案。

小朋友幾時出國?邊度?CKY式IB? DB IB?IS IB?何謂好?要容易適應學習模式?還是要於考試成績有優勢?家庭背景:父母取替?理念?

IB 只係選項之一、只係一件工具

作者: titma    時間: 20-1-11 10:49

純粹個人膚淺分析所作嘅決定:

會揀CKY係因為佢行IB, 我相信嘅係學制;

會揀女拔的係因為女拔,我相信嘅係學校質素。

作者: mcl203    時間: 20-1-11 10:55

MrBeast 發表於 20-1-11 09:34
其實在港谷+補完會否更有優勢?

用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE欠認受性,假設你可以跟足程度~

就算放洋,都要睇落腳點,一句放洋難以去作比較~

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 11:33

mcl203 發表於 20-1-11 10:55
用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE ...

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學都要考SAT,到英國不如考A-Level(可以慳返科中文),如果中學”放洋”,就會知道DGS呢類名校嘅transcript對英美多間名牌中學幾有”認受性”。

外國嘅學校收學生,唔單止睇公開試成績,仲要睇嚟自邊間學校,所以學校嘅Track record係十分之重要。

作者: princesscupcake    時間: 20-1-11 11:40

Soundervolt 發表於 20-1-11 11:33

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學 ...

咁香港仲有邊幾間學校有認受性呀?

作者: princesscupcake    時間: 20-1-11 11:44

用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE ...

請問CO咩意思

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 11:49

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:40
咁香港仲有邊幾間學校有認受性呀?

講來講去都係香港多間傳統名校,甚至有外國中學唔需要嚟自傳統名校嘅學生入學時再考分班試。

亦可以睇下Oxbridge每年喺香港揀蟀會,呢類傳統名校所參加嘅學生人數就知道海外學府對呢尐本地傳統名校嘅認受性有幾高。

作者: mcl203    時間: 20-1-11 11:50

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學 ...

所以當有呢2間小學有offer係手,可以好簡單去做決定,你想自己小朋友走邊條路,CKY就一定行得輕鬆D。坊間甚麼DGS程度適中,唔催谷,聽吓咪算囉,吹下有無乜責任孭嘅,最緊要個po寫得夠長夠真~~~

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 11:51

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:44
請問CO咩意思

Conditional Offer

作者: princesscupcake    時間: 20-1-11 11:58

mcl203 發表於 20-1-11 11:50

所以當有呢2間小學有offer係手,可以好簡單去做決定,你想自 ...

請問有冇津校係有認受性㗎?

作者: hkpapa852    時間: 20-1-11 12:00

CKY除高中真係行IBDP,之前10年只係行調整過既港式學習model。
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考。可能因為咁,點解會無乜非國際學校會願意開埋PYP同MYP。
作者: mcl203    時間: 20-1-11 12:01

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:58

歷史悠久嘅中學咪普遍認受性強D囉,又或叫傳統中學,睇佢哋成績表/學生紀錄都睇咗咁多年啦~~~

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 12:08

hkpapa852 發表於 20-1-11 12:00
CKY除高中真係行IBDP,之前10年只係行調整過既港式學習model。
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考 ...

始終而家嘅家長都係經歷傳统教學,冇明顯功課又冇考試冇安全感,CKY近年多咗少少”功課”同”測考”稱為assessment都係為咗回應呢類家長嘅訴求而改變。

作者: Soundervolt    時間: 20-1-11 12:15

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:58

QC、MSS、SMCC、LSC、BPS、MCS、SJC,WY HK/KLN.....仲有其他傳統名津校

作者: MrBeast    時間: 20-1-11 12:16

993rs 發表於 20-1-11 10:46
有好多主觀因素影響個答案。

小朋友幾時出國?邊度?CKY式IB? DB IB?IS IB?何謂好?要容易適應學習模式? ...
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後問教練,佢話最重要都是入枱,我就覺得親身試過先知邊樣才適合自己。
至於c vs d, 以我的limited social circle, 會以開vs鬥形容

作者: 993rs    時間: 20-1-11 12:17

hkpapa852 發表於 20-1-11 12:00
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考 ...
可能你唔熟CKY,如果佢係港式學習,就唔會有咁多父母有適應嘅問題。佢哋上堂嘅模式同我喺外國讀中學差無幾
作者: hkpapa852    時間: 20-1-11 12:22

認受性都係睇地區,係英國一向都係GCE先行,美國係AP同SAT,國內就梗係國內高考或以DSE成績免試入學計劃,當然最無敵就係有足夠既錢買到學位。
IBDP同DSE,都只係當地認可既一種資歷。

作者: ytyccwchs    時間: 20-1-11 12:31

993rs 發表於 20-1-11 12:17
可能你唔熟CKY,如果佢係港式學習,就唔會有咁多父母有適應嘅問題。佢哋上堂嘅模式同我喺外國讀中學差無幾 ...

請問父母會有咩適應問題?外國中學既模式係點樣架?
利申:有CKY offer,真心想了解多啲,謝謝分享

作者: mcl203    時間: 20-1-11 12:37

MrBeast 發表於 20-1-11 12:16
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後 ...

可能又係回歸基本功嘅問題,最重要係打得兩咀,有得落場先考慮塊拍。唔會因你係用隻大會唔like嘅拍就唔俾落場,只要符合規格~~~

作者: 993rs    時間: 20-1-11 13:22

ytyccwchs 發表於 20-1-11 12:31
請問父母會有咩適應問題?外國中學既模式係點樣架?
利申:有CKY offer,真心想了解多啲,謝謝分享
...

唔係坐定上堂,小朋友講聲就可以去廁所,冇抄寫(中文字唔收寫真係好難記),冇超前教育(小一差唔多半年,數學只仍教緊個位十位既概念),英文主要通過睇書寫 journal 學習,相對港式冇未教 grammar/spelling/sentence structure。

有assessment ,但難度低好多,話到你知大約係小朋友邊方面太落後,作為父母唔似 local Sch 咁可以知道今次90分、下次95分、第三名嗰個係98分,較難去量化小朋友能力、進度。

每年有年度 project ,價值唔係topic 本身,而係學習 research skills,time management

作者: 993rs    時間: 20-1-11 13:44

MrBeast 發表於 20-1-11 12:16
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後 ...
有興趣可以睇吓 beyond tiger mom,作者講述 美國vs 新加坡教育對佢嘅衝擊。國際版家長推薦,幾 inspiring 。另外 Carol Dweek 有關 growth mindset, fixed mindset 都幾有趣。
作者: MrBeast    時間: 20-1-11 14:17

993rs 發表於 20-1-11 13:44
有興趣可以睇吓 beyond tiger mom,作者講述 美國vs 新加坡教育對佢嘅衝擊。國際版家長推薦,幾 inspiring  ...
thx, just reserved a copy.   i got chan mei lings book to read during cny last yr, also a good read.

作者: slingbb    時間: 20-1-11 22:25

虛心一問,唔係應該睇小朋友較合適邊種學制去決定?

就算IB講到有幾好,如果小朋友mindset 唔適合,IB轉傳統又易唔易呢?

作者: deco99    時間: 20-1-11 22:57

呢個真,成日有人講cky ib成績好,但cky出國offers真係普普通通,我係同其它名校比,可能新校點都蝕底。

作者: meex2    時間: 20-1-12 00:45

冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付

你囡囡好叻。 請問你點樣栽培你女女。 仲有你女女面試嗰陣係咪好大膽好主動舉手答問題。 謝謝。

作者: 993rs    時間: 20-1-12 11:15

slingbb 發表於 20-1-11 22:25
虛心一問,唔係應該睇小朋友較合適邊種學制去決定?

就算IB講到有幾好,如果小朋友mindset 唔適合,IB轉傳 ...
呢個就係好典型 fixed mindset vs growth mindset 嘅課題。

到底父母認為小朋友應該係與生俱來有利嘅環境當中成長?還是係改變當中成長?邊一個環境父母認為 more desirable?

只有父母自己先可以決定。

學校俾咗10年時間比小朋友去適應,個人認為學習係去學習一啲新事物、適應新環境,我唔想用我已知嘅認識去限制小朋友未知嘅將來

作者: samsam123321    時間: 20-1-12 13:01

兩間都收了先再決定讀那間吧
作者: Poyau    時間: 20-1-12 13:34

deco99 發表於 20-1-11 22:57
呢個真,成日有人講cky ib成績好,但cky出國offers真係普普通通,我係同其它名校比,可能新校點都蝕底。
...

升讀海外名牌大學比成績亦比其他
例如 學校知名度 有無強 school placement team 幫助學生報大學

作者: pugusan    時間: 20-1-12 14:55

samsam123321 發表於 20-1-12 13:01
兩間都收了先再決定讀那間吧
我係兩間都有offer
作者: pugusan    時間: 20-1-12 14:58

真係估唔到呢個post會有咁大迴響,多謝各位嘅意見特別多謝有一些真實用家聯絡我俾咗一啲好實在嘅資訊我去考慮

我哋會攝高枕頭諗清楚

作者: Eytc    時間: 20-1-12 15:59

CKY 雖然唔開PYP, 但學校從小給學生的training 就是為IB做準備,考IB一點都不容易,CKY亦不是hea的學校,it’s a happy school in the sense of its 學習環境和課程設計,project 的workload 還是有的。CKY由小就訓練小朋友做research 寫 reference, 非常著重小朋友不能照抄課外書,小五畢業前就要寫essay, 這些訓練由小學就開始做,是非常難得的 :)有些家長說由傳統轉IB較容易, 這個不太認同,能夠突然適應這個學制轉變,那些都是名校入面的尖子。所以這個比較不太公平 :)

作者: mcl203    時間: 20-1-12 18:05

Poyau 發表於 20-1-12 13:34
升讀海外名牌大學比成績亦比其他
例如 學校知名度 有無強 school placement team 幫助學生報大學
...

唔使靠School Placement Team,週圍八吓都唔少師兄姊過料啦~~~

作者: 993rs    時間: 20-1-12 20:57

Eytc 發表於 20-1-12 15:59
CKY 雖然唔開PYP, 但學校從小給學生的training 就是為IB做準備,考IB一點都不容易,CKY亦不是hea的學校,it ...

除 CKY 外,GSIS, SIS, FIS 都係只有IBDP,而GSIS, FIS 同CKY 都係行IGCSE-IBDP。

其實要了解下IBDP 比一般外國學制有幾多 value-add Service。以澳洲為例,各省都有自己 National 嘅高中考試制度,大致上都係要應付 20-30% projects,70-80% written assessment 。IBDP 最明顯嘅分別係咩?變咗 “international”,多左EE, TOK & CAS。呢三個項目我都覺得好值得去做,個人覺得有益過去考試,相當於中學生涯嘅論文。所以一般 international school adapt 去 IBDP 係好順理成章。

咁 MYP呢?如果學校本身就行緊西方教育制度,MYP 好似冇咩特色。反而於 year 10呢個重要關口,IGCSE 是否更能量化學生嘅進度?

PYP 我更加認為可有可無。

作者: Cherkev    時間: 20-1-12 22:50

恕本人孤漏寡聞,乜嘢係:
MYP
PYP
EE
TOK
CAS

謝謝賜教

作者: Poyau    時間: 20-1-13 00:22

Cherkev 發表於 20-1-12 22:50
恕本人孤漏寡聞,乜嘢係:
MYP
PYP

MYP: Middle Years Programme
PYP: Primary Years Programme

EE: Extended Essay
TOK: Theory of Knowledge
CAS: Creativity, Action, Service

作者: Cherkev    時間: 20-1-13 08:50

謝謝你,我又長知識了

作者: retriever    時間: 20-1-13 09:27

ritachan2012 發表於 20-1-10 09:21

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位 ...
"基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work."

即係家長做啦?

作者: 千語mami    時間: 20-1-13 09:49     標題: 回覆樓主:

我嘅話會揀dgjs, 因為本身係傳統學校大,我對傳統學校比較有信心

作者: 993rs    時間: 20-1-13 10:53

retriever 發表於 20-1-13 09:27
"基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work." ...

個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 time frame,家長冇可能唔協助。

若果話家長做,好似 kinder 既聖誕卡設計比賽之類,完全係兩個世界既 project。science project又冇名次,年年都要做,IBDP 時更加冇得幫。正常家長會treasure 個學習機會,多過爭一個半個 spot light moment

作者: poonseelai    時間: 20-1-13 11:26

993rs 發表於 20-1-13 10:53
個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 t ...

這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。

作者: pugusan    時間: 20-1-13 11:58

993rs 發表於 20-1-12 11:15
呢個就係好典型 fixed mindset vs growth mindset 嘅課題。

到底父母認為小朋友應該係與生俱來有利嘅環境 ...
所以揀DGS係好正路的選擇
CKY就係放手一搏

作者: mcl203    時間: 20-1-13 12:22

poonseelai 發表於 20-1-13 11:26
這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。
...

可以係好事,用嚟做包裝,就可能未必係好事了~~~

作者: 993rs    時間: 20-1-13 12:43

poonseelai 發表於 20-1-13 11:26
...

IB 要自我挑戰嘛 nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半次父母協助既比重多d,佢除左要學點做一個 project,都要知點為知一個好既 project(可能父母做d完整度高既示範,最終小朋友用返自己 wordings 做出來都有好重大人既影子)。呢種幫佢一次半次冇所謂,對於模仿型既小朋友,佢自探索可能摸好耐都撐握唔到,相反demonstrate 左個 process,佢可能 develop 到自我既一套。

太多框架不就限制左小朋友學習既渠道?

去高年級想幫都幫唔到,我印象中好似高小/初中有人做關於半導體,我真係識條「矽」咩

作者: pugusan    時間: 20-1-13 12:45

maylulu 發表於 20-1-10 17:17
鬥心係指你地家長,唔係你個宜家得五六歲嘅女哦。

睇你地自己覺得配合做project辛苦,定係配合每個星期中 ...
我一直唔希望單純以「入大學」去局限選擇。
坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到大學?

我係希望學校能夠俾到exposure及不同類型的機會,令小朋友知道呢個世界有幾大,培養佢成為一個有涵養、有思想、有perspective和presentable的人。
小朋友將來的playground係全世界,唔應該單單讀熟個公開考試syllabus,就咁為左meet到入大學的requirement咁低要求。

所以,
之前我另一個POST有人神回「所有入U無保證又唔肯定到時有無錢出國,到頭黎只讀IVE就乜exposure都假」的見解,真係不能苟同。幸運地,我而家手頭上呢兩個選擇都符合我一直以來對學校的最大渴求,所以就係咁先難揀,因為突然間要稱多好多其他factors。

作者: retriever    時間: 20-1-13 13:34

千語mami 發表於 20-1-13 09:49
我嘅話會揀dgjs, 因為本身係傳統學校大,我對傳統學校比較有信心

我覺得這類討論不應該脫離家庭條件的考慮...

一個係老牌平穩, 一個係新興冒進...

較多RISK, 是否可以承受?

作者: poonseelai    時間: 20-1-13 13:43

993rs 發表於 20-1-13 12:43
IB 要自我挑戰嘛  nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半 ...

ib着重process, not the product, 學校應会引導孩子掌握research, analysis and presentation skill, 再透過reflection 自我檢討,但若果project 並不是孩子用在學校所學就能完成,是引導不足?要求過高?若評核重點係process, 孩子在process journal 会記下過程和reflection, product 反而係次要。我講嘅ibo要求,非ib pyp/myp school, 當然由學校決定

作者: hkpapa852    時間: 20-1-13 13:45

pugusan 發表於 20-1-13 12:45
坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到 ...
咩係你想要既exposure?
任何時代,都一定有“正常人”入唔到大學

作者: 993rs    時間: 20-1-13 14:43

poonseelai 發表於 20-1-13 13:43

Project 有 guidelines 引導,好似將一個一個短journal 組合起來咁。老師會定期review。
作者: lambeanmama    時間: 20-1-13 15:34

坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到 ...
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as top as DGJS though)...... it's very difficult to let go either of the school. Both has pros and cons.
作者: pugusan    時間: 20-1-13 16:15

hkpapa852 發表於 20-1-13 13:45
咩係你想要既exposure?
任何時代,都一定有“正常人”入唔到大學
可能我講得唔清楚
全世界有咁多「大學」,就算一時間入唔到,兜個圈,入到大學的機會仍然偏高

作者: pugusan    時間: 20-1-13 16:20

lambeanmama 發表於 20-1-13 15:34
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as ...
冇又煩,有又煩
總之做人阿媽就永遠都係有野要煩

作者: mcl203    時間: 20-1-13 16:52

pugusan 發表於 20-1-13 16:15
可能我講得唔清楚
全世界有咁多「大學」,就算一時間入唔到,兜個圈,入到大學的機會仍然偏高

...小朋友咁細個,太多未知之數,慢慢來~

作者: maylulu    時間: 20-1-13 16:53

咁DGJS比CKY少一樣exposure哦 男仔呀!屋企又冇兄弟嘛!

作者: karllambb    時間: 20-1-13 17:06

有錢真好

我等窮人只能左度右度,邊間入U率高+唔錯嘅學習過程+較少需要補習。exposure? 窮人思維嘅我更希望小朋友能從DSE學懂堅毅,及貼地。

Tau過圈出國?但願我搞掂完父母醫藥費仲有錢俾小朋友出國

作者: retriever    時間: 20-1-13 17:34

lambeanmama 發表於 20-1-13 15:34
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as ...
congrats. recalled that you preferred to have IB as an option. why hesitate?
作者: slingbb    時間: 20-1-13 18:27

其實將一間傳統學校,和一間非傳統學校去對比,將DSE 和 IB去對比,一定各花入各眼,各有各好

做媽媽應該要知道自己想小朋友條路點走,想佢喺一個乜野嘅學習模式底下成長。

兩間都係好學校,睇你自己想要乜野。

利申:都係呢兩間學校二選一。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5