教育王國

標題: 作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1) [打印本頁]

作者: hk51113973    時間: 19-12-23 17:11     標題: 作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1)

作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1)

囡囡在灣仔的某女校讀小學,

自己和囡囡都沒有想太多升中的問題,因小學有直屬的中學。

只是剛剛見完老師,老師在言談之間暗示囡囡成績可能在全級頭25%之內,若成績能夠維持不變,直升直屬的中學應該沒有問題。

反而老師試探式問我有否考慮報其他學校?但自己對升中不是認識很多,所以想問下若想自行報其他學校,有什麼好選擇?

作者: Yanamami    時間: 19-12-23 17:22

自行估都係搏上BPS同YWGS? 都係band1头女仔之選?佢地机会係10名甚至5名內学生?如自行選他校,自己中学会否當自动放棄升上中学部?入“中学交流”问下同校師姐家長意见好d
作者: 2jkidsfather    時間: 19-12-23 17:24

hk51113973 發表於 19-12-23 17:11

看你女是哪女校小學。
有可能會入更好的。
老師問你是想看看中學部收生派飛如何吧

作者: kirstyau    時間: 19-12-23 17:34

有直中,即係乙一收硬。差在想唔想更上一層樓去其他中學。如果想咪試自行一,二,選2間banding高過直中黎試,前題要阿女都想轉校先好。

作者: b3410    時間: 19-12-23 17:43

已經小六?咁都係2間自行可以試下有冇更加想讀的。不過灣仔有直屬的女校已經都好好,如果想試自行,一定要揀真係好想讀的學校。
作者: hk51113973    時間: 19-12-23 18:19

Yanamami 發表於 19-12-23 17:22
自行估都係搏上BPS同YWGS? 都係band1头女仔之選?佢地机会係10名甚至5名內学生?如自行選他校,自己中学会 ...

其實我都唔知囡囡是否10名內, 不過自己覺得囡囡唔似可以全級10名內! 因聽囡囡講, 佢不少同學都好叻!

除BPS 或YWGS外, 會否有一些較好 , 但較少難度/競爭的學校?

作者: hk51113973    時間: 19-12-23 18:30

kirstyau 發表於 19-12-23 17:34
有直中,即係乙一收硬。差在想唔想更上一層樓去其他中學。如果想咪試自行一,二,選2間banding高過直中黎 ...

我未有深入去了解升中的選校方法。只想問一下若甲部沒有選直屬中學, 只有在乙一選直屬中學, 直屬中學是否一定要收直屬小學的學生

作者: mcl203    時間: 19-12-23 18:32

hk51113973 發表於 19-12-23 18:30
我未有深入去了解升中的選校方法。只想問一下若甲部沒有選直屬中學, 只有在乙一選直屬中學, 直屬中學是否 ...

直屬位只係統一乙部有效,仲一定要放乙1~~~

作者: hk51113973    時間: 19-12-23 18:34

mcl203 發表於 19-12-23 18:32
直屬位只係統一乙部有效,仲一定要放乙1~~~

謝謝你的解答

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-23 19:23

咁你唔問老師有乜學校係過往女女呢個排名可自行入?咁你心中都有個譜,大概乜學校可以報,乜學校會高攀。
BPS 好似係要級 5 內。我估你係會組嗰間?其他兩間都好 top,我諗佢哋頭嘅女女都會試報銅鑼灣、麥當勞同過海,自行頂多報 BPS 同山頂,唔得就入中學部。

如果你真係會祖嗰間,試下中西區 St Clare、同區另外兩間(英文好可以試山頂嗰間)、東區張記(張記應該唔洗 in,睇成績)。今年自行會對外公佈,自行唔得,你大抽獎放返中學部乙一就得。
作者: WinnieCatCat    時間: 19-12-23 19:53

其實要諗清楚自己及女兒是否想升直屬中學,唔好因爲有條件跳船便跳。有朋友女兒幾年前讀St Paul Cat,成績前列,但一心一意升SPSS,因適合女兒而女兒也想和同學一齊升中。於是沒考直資,自行只報SPSS,派位甲一SPSS,其他留空,乙一SPSS,如願入SPSS亦讀得很好。其實灣仔三女校也很好,成績好的同學讀哪一間、是否跳去YWGS或BPS等學校分別不會很大。讀了6年你們應清楚學校style,如合適便一動不如一靜。

作者: b3410    時間: 19-12-23 20:20

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 19:23
咁你唔問老師有乜學校係過往女女呢個排名可自行入?咁你心中都有個譜,大概乜學校可以報,乜學校會高攀。
B ...
邊間係山頂果間?
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-23 20:23

b3410 發表於 19-12-23 20:20
邊間係山頂果間?

Jardin 山嗰間。

作者: oh_really    時間: 19-12-23 23:14

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 19:23
B ...
你講SFCS?如果係,我唔覺有Band 1 會揀St Clare or 聖馬可而唔揀自己中學部,唔係話佢哋唔好,但因為成績好而轉嘅,會揀更熱門的。
Fyr,上年去咗其他Band 1 官津包括 YWGS (3)丶MSS(3)丶SSGC(2)丶坑真(2)丶BPS(1)丶SPSS(1)丶張祝珊(1);去咗其他Band 1 直資包括DGS(1)丶SPCS(1)丶GH(1)丶港同(2)。本身MSS有4個丶HY也有一個,但各有一個最後去咗第二度。

咁樣亦唔代表SFCC 唔夠好,有部份排前面嘅,都鍾意原校升讀。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-23 23:18

oh_really 發表於 19-12-23 23:14
你講SFCS?如果係,我唔覺有Band 1 會揀St Clare or 聖馬可而唔揀自己中學部,唔係話佢哋唔好,但因為成績 ...

冇話佢唔好 wor。事實係我介紹嘅學校 DSE 成績好過佢。如果樓主同女女係想去戰鬥力更強嘅學校,可以試。唔得嘅話入返自己中學部都唔差。

作者: oh_really    時間: 19-12-23 23:28

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 23:18
冇話佢唔好 wor。事實係我介紹嘅學校 DSE 成績好過佢。如果樓主同女女係想去戰鬥力更強嘅學校,可以試。唔 ...
嗰句係同樓主講嘅,唔係話你,別誤會。
自行想試出面嘅,要多了解心儀學校特色,亦可參考師姐經驗。

作者: mcl203    時間: 19-12-23 23:45

灣仔區女校,不如睇番小朋友性格去決定邊間中學更適合自己,多於去取決於學術,其實各中學學術唔會相差太遠~~~

作者: hk51113973    時間: 19-12-24 00:17

mcl203 發表於 19-12-23 23:45
灣仔區女校,不如睇番小朋友性格去決定邊間中學更適合自己,多於去取決於學術,其實各中學學術唔會相差太遠 ...

其實我都知灣仔區的女校都算幾好!

基本上囡囡無論入灣仔區邊中一間女校讀書, 我都覺得ok! 不過老師的反問, 令自己都想一想會否有更好的選擇而已!

作者: mcl203    時間: 19-12-24 00:38

hk51113973 發表於 19-12-24 00:17

基本上囡囡無論入灣仔區邊中一間女校讀書, 我都覺得ok! 不過老師的反 ...

都係回歸消費者心態,你或小朋友想佢中學階段成長路如何,學術相信只係其中一個要求~

作者: cheechi    時間: 19-12-24 00:41

B ...

灣仔女校更上一層樓點會選聖馬可同St Clare,唔好老點人同笑死人

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-24 00:44

cheechi 發表於 19-12-24 00:41

灣仔女校更上一層樓點會選聖馬可同St Clare,唔好老點人同 ...

delete
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-24 00:47

回覆 cheechi 的帖子

咁灣仔女校有三間,其中一間的確係 DSE 唔夠 SC 。聖馬可可能就冇咁值,改張記應該好啲。如果係兩外兩間,直接挑戰 YW、BPS。

作者: fefemom    時間: 19-12-24 03:57

B ...

張記近年已要面試,performance 計 30%

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-24 03:57

fefemom 發表於 19-12-24 03:57
張記近年已要面試,performance 計 30%

原來今年改左。但 70% 成績,都好重。

作者: fefemom    時間: 19-12-24 04:03

1998Ruby1998 發表於 19-12-24 03:57
原來今年改左。但 70% 成績,都好重。

rank order 40%, 課外活動+服務 10%, 獎項 20%
張記今年少一班,自行位得 40 個

作者: hk51113973    時間: 19-12-24 10:22

1998Ruby1998 發表於 19-12-24 00:47
回覆 cheechi 的帖子

咁灣仔女校有三間,其中一間的確係 DSE 唔夠 SC 。聖馬可可能就冇咁值,改張記應該好 ...

只是想了解多少少, 所以一問, 灣仔那一間女校的DSE 成績比較遜色?

作者: WinnieCatCat    時間: 19-12-24 10:30

hk51113973 發表於 19-12-24 10:22
只是想了解多少少, 所以一問, 灣仔那一間女校的DSE 成績比較遜色?

應是SFCC

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-24 10:31

hk51113973 發表於 19-12-24 10:22

可以去各女校網頁 DSE 對比。上網打 “校名 DSE results" 就有。
但你係呢區家長,灣仔亦唔係好多學校,應該知邊間成績好啲邊間普通啲。

作者: hk51113973    時間: 19-12-24 10:41

WinnieCatCat 發表於 19-12-24 10:30
應是SFCC

謝謝你

作者: YnnMa    時間: 19-12-24 10:51

hk51113973 發表於 19-12-24 00:17

基本上囡囡無論入灣仔區邊中一間女校讀書, 我都覺得ok! 不過老師的反 ...
其實又不可以說話邊一間灣仔區的學校都OK。因為每間學校的特點都不同,風格不同。所以必定係有所不同,所以不可能坐落任何一間都適合。 學校都分幾類:
1.  自由,學校吾係好教書,學生有時需自學
2. 催谷, 學校教到足

作者: IloveJJ    時間: 19-12-24 10:53

作者: mcl203    時間: 19-12-24 11:43

1998Ruby1998 發表於 19-12-24 10:31
可以去各女校網頁 DSE 對比。上網打 “校名 DSE results" 就有。
但你係呢區家長,灣仔亦唔係好多學校,應 ...

將主力 自己學生 Vs 外校學生,去直接比較?~~~

作者: mykate    時間: 19-12-24 11:57

我大女小學都係有直屬中學。

雖然唔同校,但 Top 25% 唔等於走到啊。。。
老師咁講,可能只係俾個安心你,又順便想知你女女有冇報直資。

不過因為有直屬放乙一back up, 自行可以選最心儀又高一線的。
我自己就唔會再選擇同 level 或只比直屬好一點的中學。
橫掂有back up, 自行博盡啦。

PS# 如果係今年p6, 要快手睇資料。女女在灣仔區直屬女校,都要知道自己&其他中學的情況呀~

作者: piyohk    時間: 19-12-24 12:43

其實,老師可能係暗示 ⋯⋯ 係band-1 嘅pool,安心升中學部啦

作者: B.B.BaBa    時間: 19-12-24 13:51

hk51113973 發表於 19-12-23 18:19

其實我都唔知囡囡是否10名內, 不過自己覺得囡囡唔似可 ...

"一些較好 , 但較少難度/競爭的學校"
總覺得呢句說話有邏輯上的矛盾

作者: medicine    時間: 19-12-24 14:17

B.B.BaBa 發表於 19-12-24 13:51
"一些較好 , 但較少難度/競爭的學校"
總覺得呢句說話有邏輯上的矛盾
只要同時取走兩個“較”字即現形。
尼句話的迴旋地就在於兩個“較”字的理解程度

作者: hkpapa852    時間: 19-12-24 16:07

既然之前從無諗過轉船,又何必係現階段自尋煩惱呢?

作者: 笑笑草    時間: 19-12-24 16:44     標題: 回覆樓主:

明白你的疑慮。好似我女,舊年就帶佢聽簡介會,佢已經有心意的目標都是(B1學校)。因為佢自己喜歡。
好啦~到今次2次呈分成績都唔錯,英文老師就問我女揀邊間,我就講我女心儀果間啦,結果老師話點解唔報B1果間傳統名校
我就諗 係咪阿女到果個程度呢~老師的言詞係會造成家長疑慮的
但我都會尊重阿女的選擇

作者: hk51113973    時間: 19-12-25 01:11

笑笑草 發表於 19-12-24 16:44
明白你的疑慮。好似我女,舊年就帶佢聽簡介會,佢已經有心意的目標都是(B1學校)。因為佢自己喜歡。
好啦~ ...

謝謝你的分享!
你真是一位好家長!

作者: 笑笑草    時間: 19-12-25 01:16

hk51113973 發表於 19-12-25 01:11
謝謝你的分享!
你真是一位好家長!

不客氣。大家都是分享下

作者: hk51113973    時間: 19-12-25 10:15

hkpapa852 發表於 19-12-24 16:07
既然之前從無諗過轉船,又何必係現階段自尋煩惱呢?

只是想了解多一點,
看看有否其他合適的機會!
或許是唔想錯過可以作選擇的時刻, 日後後悔!

作者: YnnMa    時間: 19-12-25 11:11

回覆 hk51113973 的帖子

如果你女係灣仔區的女小學,個人覺得聖保祿中學(跑馬地) , 大坑真光可能會比較易入,質素又係數一數二。 因為較多BAND一的學生一鍋蜂去晒YWGS 同BPS, 但其實這兩間無級頭梗本係浪費機會。但如果覺得無報又心有不甘,咁只咪選一間次熱少少囉。

作者: mcl203    時間: 19-12-25 11:32

hk51113973 發表於 19-12-25 10:15
只是想了解多一點,

讀直屬小學又成績唔錯,又唔考慮歸屬感既綀綁,又唔想放棄擁有既機會,咪放一至兩間比自己中學好既學校囉,好處係無須考慮機會率,反正统一乙部入梗自己中學~~~

最重要係一旦成功咗,自己唔好後悔~~~

作者: hkpapa852    時間: 19-12-25 18:38

hk51113973 發表於 19-12-25 10:15
只是想了解多一點,
升中選校唔係街市買菜,5/6年自己唔做功課,求其聽路人甲乙丙講三兩句就得?
作者: NatalieBaby    時間: 19-12-27 14:12     標題: 回覆樓主:

如自行報其他學校,首先一定要鍾意自行果間,入咗都唔後悔。

小女讀灣仔區有直屬中學的小學。老師講明,自行走咗就無得番轉頭。

小女今次呈分不俗,但佢堅持自行只選番自己間中學,因同學間很好感情,又 supportive. 所以心無雜念,放假後交回自一表比直屬中學。始終亞女才是用家,讀得開心很重要。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5