教育王國

標題: 德望 VS 華英 [打印本頁]

作者: bryan-媽媽    時間: 19-12-22 10:19     標題: 德望 VS 華英

新手媽媽一問...
自行老師提議報華英, 女兒成績屬 Band 1 A-B , 但自己又喜歡德望. 剛剛收到德望 invite interview .  

請教大家, 如果兩間都收應該點選擇.
小女讀書和體育都有好成績 .

作者: Poyau    時間: 19-12-22 10:50     標題: 回覆樓主:

德望是直資
今屆自行提早3月31日有取錄通知
可以到時先決定

作者: YmOra    時間: 19-12-22 10:53

bryan-媽媽 發表於 19-12-22 10:19
新手媽媽一問...
自行老師提議報華英, 女兒成績屬 Band 1 A-B , 但自己又喜歡德望. 剛剛收到德望 invite i ...

你囡囡文武皆了得,"德望"會比較適合她。

作者: aaqq_mom    時間: 19-12-22 11:19     標題: 回覆樓主:

文武雙全,選Good Hope!

作者: meisieyip    時間: 19-12-22 11:46

德望收左,如交通又許可,就得望。但自行一也要報呀,華英不錯

作者: IloveJJ    時間: 19-12-22 11:59

作者: gracelam    時間: 19-12-22 13:23

新手媽媽一問...
自行老師提議報華英, 女兒成績屬 Band 1 A-B , 但自己又喜歡德望. 剛剛收到德望 invite i ...

Band 1a~b自行未必入到YWG, 除非運動好出色

作者: medicine    時間: 19-12-22 13:26

gracelam 發表於 19-12-22 13:23
Band 1a~b自行未必入到YWG, 除非運動好出色
樓主講的是華英,并非YWG

作者: gracelam    時間: 19-12-22 13:29

medicine 發表於 19-12-22 13:26
樓主講的是華英,并非YWG

謝謝更正。但自行華英都係一樣機會唔大。

作者: Ivy--yeungyeung    時間: 19-12-22 23:36

各位好想請教,若誇區生屬1a,沒有特異功能,自行機會大嗎?thx

作者: gracelam    時間: 19-12-22 23:51

Ivy--yeungyeung 發表於 19-12-22 23:36
各位好想請教,若誇區生屬1a,沒有特異功能,自行機會大嗎?thx

band 1a生,2間都有機會,而且仲有好多選擇,直資報多幾間,唔報一定冇機會。

作者: chunma0630    時間: 19-12-23 10:20

Just for your information:
整體學術 及 體育發展 :  德望比華英好
學校資源及支援 :  德望十分充足
出國交流學習    :   德望每年一次

作者: YmOra    時間: 19-12-23 12:07

Ivy--yeungyeung 發表於 19-12-22 23:36

兩間都大機會。

作者: bryan-媽媽    時間: 19-12-23 18:54

星期六收到德望 invite 1/4 interview

作者: Ivy--yeungyeung    時間: 19-12-23 21:48

Thx Ymora,Gracelam本人十分煩惱,真心想揾間穩陣的自行
很想取多些意見,因為不熟識太多學校
心儀的有上智、迦密、華英、庇利羅氏、藍田聖保祿..
另將會in德望
真心想請那間比較好和有比較有把握?
小女兒運動音樂不強
面試表現中規中矩
全級考8至12,老師評為1A生
請問可否提供一些意見
🙏🙏thx請賜教麻煩晒

作者: Ivy--yeungyeung    時間: 19-12-23 21:49

或者有冇其他學校可以推介下🙏😅Thxthx
作者: medicine    時間: 19-12-23 22:03

Ivy--yeungyeung 發表於 19-12-23 21:48
Thx Ymora,Gracelam本人十分煩惱,真心想揾間穩陣的自行
心儀的有上智 ...
層主提的幾間當中跨區自行難度最高應該係BPS。

作者: gracelam    時間: 19-12-23 22:13

Ivy--yeungyeung 發表於 19-12-23 21:48
心儀的有上智 ...

上智, 聖保祿,德望都大機會入到

迦密,華英唔係冇機會,係因為有男仔一齊爭,相對冇咁大

至於BPS, 級頭5先比較穩陣

另外可考慮埋油真,SSGS

睇下其他網友有冇補充

作者: mcl203    時間: 19-12-23 22:19

心儀的有上智 ...

其實,小學背景係有助選校,或可以説成 近年派位成績。不同小學名有不同機會率~~~

作者: mcl203    時間: 19-12-23 22:19

gracelam 發表於 19-12-23 22:13

係 SSGC~~~

作者: gracelam    時間: 19-12-23 22:20

mcl203 發表於 19-12-23 22:19
係 SSGC~~~

謝謝更正

作者: medicine    時間: 19-12-23 22:24

gracelam 發表於 19-12-23 22:13

GHS已經截止好耐

作者: gracelam    時間: 19-12-23 22:26

medicine 發表於 19-12-23 22:24
GHS已經截止好耐

佢有提過會in GHS

作者: medicine    時間: 19-12-23 22:28

gracelam 發表於 19-12-23 22:26
佢冇提有冇交表 GHS

答非所問。不過都應該感謝你的熱心解答!

作者: Ivy--yeungyeung    時間: 19-12-23 22:32

Thx all德望有交表,4/1會面試!😅

作者: Cliokohonda    時間: 19-12-23 23:31

Ivy--yeungyeung 發表於 19-12-23 22:32
Thx all德望有交表,4/1會面試!😅

不如我分享一下身為GH家長體驗,首先不要只比拼入讀機會及名校光環,務實地看GH学習生涯,首先是普教中,大部分原校同學中文一般但英文非常好,初中沒有LS ,感覺比較放重資源在电腦應用及商科。
老師有管教且要求嚴正,午飯要遵守餐桌禮儀,放學後各科老師會email 學生功課批改及加插新功課,幾多reading material 及真係要交。

作者: Cliokohonda    時間: 19-12-23 23:42

Cliokohonda 發表於 19-12-23 23:31
不如我分享一下身為GH家長體驗,首先不要只比拼入讀機會及名校光環,務實地看GH学習生涯,首先是普教中, ...

至於BPS , 迦密等等… 自己冇仔女讀過。

明白家長幸福的煩惱,冷靜去看清楚直,官,津,宗教,地點,課程……

再諗下入去 XX校 代表保證了什麽?

作者: catf2    時間: 19-12-24 14:18

新手媽媽一問...

有INTERVIEW 機會, 梗係去 IN 左先啦..

GH 係揀過先有得in, 最鍾意收文武兼備的女生

在學校好多活動, 讀得開心的 加油~

2nd in 完有offer 再諗

作者: bryan-媽媽    時間: 19-12-31 08:24

多謝雨位媽咪的分享.

作者: losoco    時間: 19-12-31 09:42

新手媽媽一問...

你係華德定九龍塘華德?

咩運動項目?

作者: bryan-媽媽    時間: 19-12-31 09:44

我女兒不是讀呢兩間小學

作者: yuen_jac    時間: 20-1-2 17:24

新手媽媽一問...

到時GH有offer再作決擇,唔使現在諗.
祝囡囡順利入讀心儀中學!

作者: GreenMaDad    時間: 20-1-3 19:53

華英20年前已經是何文田區band 1 學校,但20年後仍停留在區外無乜人識、成日有人搞錯華英係英華既位置。
有親戚20年前讀華英,成績好,但語文(尤其presentation)始終不及傳統名校。

作者: asweetmom    時間: 20-1-4 07:45

GreenMaDad 發表於 20-1-3 19:53
華英20年前已經是何文田區band 1 學校,但20年後仍停留在區外無乜人識、成日有人搞錯華英係英華既位置。
有 ...

你一個親戚的語文能力能代表一間中學的語文能力嗎?

作者: magtam0520    時間: 20-1-4 08:46

華英的最大concern是重建,對上課學習不無影響
作者: medicine    時間: 20-1-4 10:24

asweetmom 發表於 20-1-4 07:45
你一個親戚的語文能力能代表一間中學的語文能力嗎?
你這個句式可推而廣之:

你一個用家的XXXX能代表一間中學的XXXX嗎?

那麽,討論區的所謂用家意見建議可以全部質疑或推翻!

作者: asweetmom    時間: 20-1-5 22:15

medicine 發表於 20-1-4 10:24
你這個句式可推而廣之:

你一個用家的XXXX能代表一間中學的XXXX嗎?

是否用家無法証明,不可全信是正確的。凡事要思考,有自己的判斷。另外,樣本少則誤差大。

作者: tobebee    時間: 20-1-11 00:28

我20年前華英畢業,當年學校的確無咁注重presentation,同學的鬥心亦沒有名校學生咁強。但同學好純,學習風氣好,會考高考成績唔錯。前幾年公司請了一位華英暑期工。她的能力及presentation已經不比神校生弱。我個鬼佬老闆仲話佢係咁耐以來遇過既最smart暑期工。

華英呢幾年請左新校長,屬有心有料之人,DSE成績亦在進步中。論公開試成績應該比英華更加好。
作者: hkpapa852    時間: 20-1-11 15:42

tobebee 發表於 20-1-11 00:28
我20年前華英畢業,當年學校的確無咁注重presentation,同學的鬥心亦沒有名校學生咁強。但同學好純,學習風 ...
比邊間英華好先?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5