教育王國

標題: 有沒有人用英識教育 [打印本頁]

作者: Happy哥    時間: 19-12-16 12:26     標題: 有沒有人用英識教育

我是一位爸爸,這一陣子都留意了很多升學中心,有意到英國升學。和一些年輕家長談過,他們很喜歡一間叫"英識"的,但我上去看見他們老闆好像很年輕,整個氣氛不像傳統升學中心的感覺,不知道大家有何意見?
作者: candy_媽媽    時間: 19-12-16 12:35

回覆 Happy哥 的帖子

我識得好多唔同家長,係有好多年輕家長鍾意呢間,至於你問意見,要知道你想報咩年級?
作者: ricenoodle    時間: 19-12-16 12:50

聽多幾間agent 意見,睇吓邊間啱自己

作者: egg.plant    時間: 19-12-16 13:25

我找英識幫我,佢地做嘢幾爽快,可能agent後生,我果個暫時ok

作者: jj100c    時間: 19-12-16 14:31

我之前都用英識,跟我的agent好好,佢之後就轉了其他公司。有些同學仔後來找英識又覺得跟得麻麻,可能真係睇彩數。
作者: longlokma    時間: 19-12-16 14:35     標題: 回覆樓主:

如去英國中學我都推薦呢間

作者: Happy哥    時間: 19-12-16 14:45

回覆 candy_媽媽 的帖子

對不起,忘了寫年紀。今年14歲,如果去英國的話,就是year 9。
作者: LLLT    時間: 19-12-16 14:52

多找幾家agents,然後看看他們介紹什麼學校。因為agent比的意見有時不可盡信,所以自己要多花心思去了解學校才決定用那家。在找學校時,agent只是過客,學校才是重點。
如果現在是14歲,在英國應該現在是讀Year 10。為什麼下年去讀year 9?

作者: chungfion88    時間: 19-12-16 14:58

我用緊呢間!可以pm一齊傾!本來打算出年先走的,但係早一年走都冇壞
作者: lovercat    時間: 19-12-16 15:26

我報左oic係呢間,報其他學校唔太清楚
作者: hero2013    時間: 19-12-16 16:34

agent係年輕一d, 可能年紀有返咁上下嘅以前讀過boarding school鍾意同d agent慢慢傾就未必鍾意
作者: egg.plant    時間: 19-12-16 17:14

LLLT 發表於 19-12-16 14:52
多找幾家agents,然後看看他們介紹什麼學校。因為agent比的意見有時不可盡信,所以自己要多花心思去了解學 ...

我仔出年9月都仲係14歲,入year 10
我見有家長話佢女兒2006年3月出世,依家讀F.2, agent都叫佢報year 10.

作者: LLLT    時間: 19-12-16 17:26

回覆 egg.plant 的帖子

對呀!所以我有點好奇。
作者: hayoo    時間: 19-12-16 17:39

我用過 AA 大地 琥珀 BU 你唔怕煩嘅話可以去哂 但我覺得唔好哂時間 揀一兩間比較出名就好 我自己當年最後係用英識 我個人唔係果種淨係著重成績嘅人 所以會問多D有關生涯計劃嘅野 佢地呢方面support幾好 唔係淨係攞排行榜講野
作者: topbabe    時間: 19-12-16 18:00

會唔會係因為佢哋冇名校?
作者: etoile    時間: 19-12-16 18:01     標題: 回覆樓主:

邊間都好,ㄧ定貨比三家。聽下唔同意見,自己過濾下,唔好怕浪費時間,始终係關乎细路。

作者: lovercat    時間: 19-12-16 19:03

回覆 topbabe 的帖子

佢哋排名頭10名有獨家,上次聽 Oxford international college 講座,Yasmin 自己講話香港得佢一個合作夥伴。
作者: katrinafu    時間: 19-12-16 19:37

etoile 發表於 19-12-16 18:01
邊間都好,ㄧ定貨比三家。聽下唔同意見,自己過濾下,唔好怕浪費時間,始终係關乎细路。
...

認同 ,我以前都去了4-5間Agent 問 , 當時英識係比完School list我 ,還說 明年先入讀 , 不用急, 之後理都冇理過我 ,後來打去搵Agent 說忙緊 ,之後又唔覆。 呢D服務好講個人感受和夾唔夾 。

除非 這間獨家的學校是你杯茶 ,咁這間公司好唔好,都是要經他們去報名 。

作者: cfs    時間: 19-12-16 19:52

Happy哥 發表於 19-12-16 12:26
我是一位爸爸,這一陣子都留意了很多升學中心,有意到英國升學。和一些年輕家長談過,他們很喜歡一間叫"英 ...

我聯絡過四次,分別聯絡四個唔同嘅人,搵中學及大學,覆左一次話比學校資料我之後影都冇,好在冇呆等佢,手上仲有四間agent,否則截止。所以搵幾間agent考唔同學校,自然有比較

作者: Happy哥    時間: 19-12-17 11:55

謝謝大家的意見。我上網看資料建議14歲入讀year 9,可能我了解未夠清楚。請問你們說的Oxford international college是什麼學校?
作者: wxysing    時間: 19-12-17 12:55

我之前報 Oundle 都係搵呢間,因為香港好似合作嘅係得佢同 AA 我仔啲同學有幾個都係呢間報名。應該特別熟。
作者: ferrett    時間: 19-12-17 14:56

全英國排名第一 但淨係齋讀書,冇課外活動 有興趣可以PM
作者: freedom609    時間: 19-12-17 16:35

我係 Uppingham 家長,環境靚,分店方便,都算有大公司規模,服務算唔錯,唯獨欠缺少少patient,有時跟唔到佢地,我哋年紀大唔係太跟得上,例如填表,佢哋一次過幫我填左十幾張,我淨係睇到有排睇。
作者: qoo...qoo    時間: 19-12-17 16:58

回覆 wxysing 的帖子

我細仔都係oundle! old house year 10
作者: Tangyy    時間: 19-12-17 17:01

我报了三间学校,有两家已经收到Offer.另外一家本来订了面试,后来有拖的2个月,我们就索性取消了面试。这个中介还不错,可能报名人太多的缘故,代理不会主动找你,不过,他们都是有问必答。
作者: wxysing    時間: 19-12-17 18:41

回覆 qoo...qoo 的帖子

OHH! 可以傾下偈
作者: ricenoodle    時間: 19-12-17 23:55

啱啱見到佢嘅新聞:
https://inews.hket.com/article/2522120/【創業兵團】顧問生意估值1.5億 陳思銘創「升學王國」?mtc=20023

作者: candy_媽媽    時間: 19-12-18 11:50

我大仔13年經呢間報咗 lancing Warwick Abingdon 同 Repton 最後老闆極力推薦 Repton,啊仔讀得好開心,叫做大家都冇後悔。我覺得值得推薦。今年幫細女報都睇過其他升學展,英識規模比以前大
作者: lovercat    時間: 19-12-18 12:37

回覆 ferrett 的帖子

OIC點會冇活動?我仔係入面讀書可以用大學設施,不要誤導其他家長
作者: lonka2800    時間: 19-12-18 13:01

經朋友介紹,我覺得OK。效率好,校網大。
作者: longlokma    時間: 19-12-18 13:21

lovercat 發表於 19-12-18 12:37

OIC點會冇活動?我仔係入面讀書可以用大學設施,不要誤導其他家長 ...

我估網友是否指沒有學校带領的校外活動,例如出外参觀之類,因為我也曾經了解過,近郊的寄宿學校星期六日多會安排 旅遊車接載學生參加不同活動, 聽聞OIC會較少安排呢類活動。
不過,我個人覺得要視乎學生想要啲乜, 揀OIC或者cardiff之類嘅,其實就唔會特別需要呢類嘅課外活動, 所以為孩子揀適合自己嘅學校係好緊要

作者: ferrett    時間: 19-12-18 15:20

回覆 lovercat 的帖子

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見
作者: Happy哥    時間: 19-12-18 15:32

多謝大家的意見,我即將去英識和Academicn Asia一趟,去完可以跟大家分享情況。希望能把握機會盡快離開香港讀書。
作者: ricenoodle    時間: 19-12-18 16:21     標題: 回覆樓主:

現在去見agent 是報 2020 或 2021? 如果現在已經14 歳,明年 2020 九月應該讀 Year 10 或 Year 11.

作者: lovercat    時間: 19-12-18 16:23

你真係幾好笑,考得高分就一定是高分低能嗎?我仔在oic一樣要自己獨立生活,你不清楚就不要亂咁講,誤導其他真用家,不要為眨而眨
作者: longlokma    時間: 19-12-18 17:11

ferrett 發表於 19-12-18 15:20

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見 ...

咁校舍大唔大,有冇康樂設施,同學生係咪高分低能又根本兩回事。唔通係迪士尼入面讀書就会十項全能??
每人要求/適合的生活及學習模式根本不一样,不能用硬件去評論學生能力
再講,如果真係高能就一定唔会低分啦,所以高分低能也遠勝於低分低能

作者: Happy哥    時間: 19-12-18 17:57

回覆 ricenoodle 的帖子

報2020 year 10
作者: wxysing    時間: 19-12-18 18:32

這兩間都不錯,個人更鍾意英識,資訊方面最多最好,好多關於英國揀學校嘅諗法同英國教育嘅野我都係從佢地嘅網站睇
作者: cfs    時間: 19-12-18 18:50

ferrett 發表於 19-12-18 15:20

但係校舍真係唔大, 冇設施,呢個真係事實,比你5個A*又點?高分低能在香港很常見 ...

哈哈,係,高分低能,做人處事比成績重要

作者: longlokma    時間: 19-12-18 19:20

cfs 發表於 19-12-18 18:50
哈哈,係,高分低能,做人處事比成績重要

莫非你咁不幸身邊都係低分低能人士?
所以你唔知世上有好多高分高能人??
咁你真係要多啲見識下呢個世界

何解樓主問Agent公司會變成有人毫無理據咁去評擊個別學校同學生?吃不到的葡萄是酸的??

作者: cfs    時間: 19-12-18 19:21

longlokma 發表於 19-12-18 19:20
莫非你咁不幸身邊都係低分低能人士?
所以你唔知世上有好多高分高能人??
  咁你真係要多啲見識下 ...

是但啦關人鬼事見到離左樓主題好笑咋

作者: ricenoodle    時間: 19-12-18 20:45

我會睇英識登的文章和資訊,但 agent 用了 AA. 自己問多幾間比較下,各花入各眼。

作者: ferrett    時間: 19-12-19 15:05

得喇得喇,你個仔最叻,讀到oic
作者: Happy哥    時間: 19-12-19 16:12

今日去了英識,問了幾間學校,最後給了3間選擇﹕Fettes college, Malvern College,Queen ethelburga's college。最後沒去AA,去了一間朋友介紹的,這間建議我多等一年再報,現階段估計報不到質素較好的學校,我應該會在英識的3間裡面選擇
作者: wxysing    時間: 19-12-19 16:52

英識3間都好野黎,可以考慮。但會不會考慮出年先走?
作者: lovercat    時間: 19-12-19 17:03

我報學校的時候都有聽過QE, 學費好貴,最後在BK聽到有點不好的消息最後冇報,但後黎又聽到好多家長朋友小朋友讀呢間,又好似幾唔錯,D小朋友讀完出黎成熟左同大體左
作者: chungfion88    時間: 19-12-19 18:51

3間都好好!但3間都好難考!因為好勁!
作者: 小時了了    時間: 19-12-19 19:06

Happy哥 發表於 19-12-19 16:12
今日去了英識,問了幾間學校,最後給了3間選擇﹕Fettes college, Malvern College,Queen ethelburga's co ...
只係提一提 Fettes College 係蘇格蘭,唔知你對蘇格蘭會唔會concern
作者: hero2013    時間: 19-12-20 11:23

Fettes係Scottland名校,貴族學校,成績同運動都好勁,但正如上面用家所講好難考,因為好多人爭
作者: Sana2010    時間: 19-12-20 11:39

剛剛看到British Council 一月份有英國教育展,大家可以睇吓有無興趣去

https://hk.registration.study-uk.britishcouncil.org/study-uk-fair-2020?utm_source=FB

作者: candy_媽媽    時間: 19-12-20 11:57

有學校應該趁早報,2021仲更加難報,另一間Agent似乎不太專業
作者: Happy哥    時間: 19-12-20 12:28

問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的分校好很多,地方很優雅,很受歡迎。QE在學校設施方面很優勝,應有盡有。小朋友讀書方面很好,考試我不太擔心,她的個性很活潑好動,反而想找乎合她性格的學校。另外,我應否再報幾間?
作者: lovercat    時間: 19-12-20 15:52

真羨慕!小朋友讀書這樣叻!
作者: ricenoodle    時間: 19-12-20 16:12

我覺得可以見多一兩間 agent 。你只揀男女校?

作者: kokok123    時間: 19-12-20 17:50

Happy哥 發表於 19-12-20 12:28
問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的 ...
QE的話可能幾岩你,我有學生係QE讀書,玩得黎學識自律,同埋你小朋友成績好的話就更不用擔心
作者: LAMLAMLEI    時間: 19-12-20 18:10

前兩間同後一間好唔同:頭兩間好傳統,後一間岩國際生
作者: RiboMM    時間: 19-12-30 01:11

Happy哥 發表於 19-12-20 12:28
問了一些自己的朋友,他們說Fettes College是很傳統的學校,各方面也很好,地理位置方便。Malvern比香港的 ...

我妹妹兩個仔女从小學開始讀FETTES因為全家住愛丁堡。我會建議你先選擇需要哪種學校,譬如女校,男校,綜合性,還是大學校,小規模?
我之前因為妹妹推薦有認真考慮,但觀察半年發現學校太大,小學一路到高中,人數多,個性化少。另外蘇格蘭學制同教育方式跟英格蘭威爾士不同,也需要比較。
另外去年進入好多中國學生,因已同國內幾個城市做聯盟合作,今後都會重點發展內地市場接受更加多內地學生,特別是東北山東等地。唔介意可以忽略這點。

作者: RiboMM    時間: 19-12-30 01:20

我是一位爸爸,這一陣子都留意了很多升學中心,有意到英國升學。和一些年輕家長談過,他們很喜歡一間叫"英 ...

我用英識,感覺服務周到,特別是推薦學校方面,很有經驗。在搵英識之前,有去過其他兩間,咩都唔聼我講,好快手背書一般將條件羅列,叫我自己對照仔女是否滿足,再講下一步。英識唔系尼种流程,而係認真聆聽我家庭情況,希望,擔憂,疑問,再一一解釋答覆,再推薦學校,再同我一起討論為何推薦,然後半年來不停調整方案,一步一步到十一月仔仔拿到最心儀學校offer。

現在就算拿到offer,也有推薦GUARDIAN,告知後面步驟。依然盡心安排參加其他已報名付費學校coming test and interviews,話當做比較學習与英文磨練,我覺得非常之好,很是感激。個人體會,僅供參考。

作者: bigi037    時間: 19-12-30 14:31

回覆 RiboMM 的帖子

上年我都去過英識, 其consultant 非常不專業, 只向錢看...........

作者: admiral1008    時間: 19-12-30 19:50

回覆 RiboMM 的帖子

我上星期只用電話聯繫,那位小姐都儘力幫忙,我預算仔仔後年過去英國Year 7都會找英讖幫手。
作者: Papabeibei    時間: 20-1-7 07:02

試過打去問野,覆都無覆,一D交帶都冇,感覺就真係麻麻
作者: Happy哥    時間: 20-1-8 11:44

Papabeibei 發表於 20-1-7 07:02
試過打去問野,覆都無覆,一D交帶都冇,感覺就真係麻麻
有具體情況嗎?我去的時候又沒有這問題,他們回覆很快,解釋很詳盡
作者: kct18    時間: 20-1-9 08:47

Agent依排太好生意,所以應酬唔到咁多客!
由於我早報名,而跟我的又係centre manager,所以跟得幾好

作者: kct18    時間: 20-1-9 08:51

補充多句,英識連唔比agent fee的學校都免費幫我報,所以我都好滿意

作者: NC9    時間: 20-1-9 12:33

kct18 發表於 20-1-9 08:51
補充多句,英識連唔比agent fee的學校都免費幫我報,所以我都好滿意
呢樣真,雖然我個agent 唔算跟得好貼(亦可能我係2021/Sept 先過去,暫時只報左一間學校),但無佣收嘅學校都會樂意幫手報,係佢道考學校嘅 entrance test 仲免費。
作者: ym403    時間: 20-1-9 12:48

回覆 NC9 的帖子

if you are accepted by a school with no commission, how can the agent earn a living?
作者: egg.plant    時間: 20-1-9 13:24

ym403 發表於 20-1-9 12:48
回覆 NC9 的帖子

if you are accepted by a school with no commission, how can the agent earn a living ...

Agent會收學校錢嘛

作者: ym403    時間: 20-1-9 13:54

but they say- 連唔比agent fee的學校都免費幫我報
- 無佣收嘅學校都會樂意幫手報

作者: aidan08    時間: 20-1-11 01:37

我打咗去問,話會覆我,影都無
作者: cfs    時間: 20-1-11 11:34

aidan08 發表於 20-1-11 01:37
我打咗去問,話會覆我,影都無

我上年同今年共聯絡了三次,一樣影都冇已經係十月,十二月,一月各聯絡一次,最後一次係聯絡老闆,不過算其實已經揾其他Agent完成了

作者: egg.plant    時間: 20-1-11 21:08

今日收到第一個offer!雖然agent好忙,但有問必答,幫到我手!

作者: Papabeibei    時間: 20-1-19 13:51

如果有得揀,我唔會揀呢間囉
作者: leeamaze    時間: 20-1-19 22:11

我們找了幾次都沒有蹤影,朋友經驗說他們只當學生是搵錢工具,推介自己有聯繫的學校,建議要找多幾間比較吓,不一定大就是好(emoji)

作者: Happy哥    時間: 20-1-30 11:33

回覆 leeamaze 的帖子

我早前才去了英識教育和另外幾間升學顧問,他們回覆得很快,很盡責,我在眾間裡面對他們評價最高,都是其他教育王國的用家推介的,你們能否更詳細講一下情形?

作者: lonka2800    時間: 20-1-30 11:42

回覆 leeamaze 的帖子

我都是用英識,有一個戴眼鏡的女顧問跟進
感覺都係專業的,我講了要求、成績就選了幾間學校給我
同埋緊係推介自己有聯繫嘅學校啦,就係貪佢有聯繫果D學校夠好嘛

作者: 小時了了    時間: 20-1-30 12:04

ym403 發表於 20-1-9 13:54

but they say- 連唔比agent fee的學校都免費幫我報

唔比 Agent Fee 的學校都 "免费" 幫你報(係咪只限交表報名而已)? 真的? Methodist College Belfast 一定唔會俾 Agent Fee, 英識會免费報名丶提供塲地考入學試丶提供監考員? 其他 Agent 要收我錢, 1間報價收我港纸1萬;另1間報價收我港纸7千
作者: 小時了了    時間: 20-1-30 12:14

NC9 發表於 20-1-9 12:33
呢樣真,雖然我個agent 唔算跟得好貼(亦可能我係2021/Sept 先過去,暫時只報左一間學校),但無佣收嘅學校都 ...

無佣收嘅學校都會免费報名及提供 entrance test? 係咪最後會向家長收返手續费丶監考費丶行政費之類?
作者: LWTLI    時間: 20-1-30 12:31

你特登搵佢報一間唔俾佣嘅學校梗係冇理由做,但如果你經佢哋報幾間學校,其中有間冇佣,只要有聯繫佢哋應該都會幫你,因為最後邊間收都未知
作者: LWTLI    時間: 20-1-30 12:36

我經驗又ok喎,有問必答回覆都在合理時間。我有問題半夜直接WhatsApp 老闆佢竟然即刻答我😅
我估最好約時間直接上去搵consultant 傾,電話查詢喺現今咁多人趕住走嘅情況下未必有時間跟

作者: 小時了了    時間: 20-1-30 12:53

LWTLI 發表於 20-1-30 12:31
你特登搵佢報一間唔俾佣嘅學校梗係冇理由做,但如果你經佢哋報幾間學校,其中有間冇佣,只要有聯繫佢哋應該 ...
你啱。可以諗諗用你呢個方法試吓
作者: NC9    時間: 20-2-18 00:57

小時了了 發表於 20-1-30 12:14
無佣收嘅學校都會免费報名及提供 entrance test? 係咪最後會向家長收返手續费丶監考費丶行政費之類? ...
無收呀,呀囡今年1月已考完。問左agent 出年1月都可似係佢地道考呀!
作者: doggy2013    時間: 20-3-14 22:59

點解要經Agent?

作者: wwtsy    時間: 20-3-19 16:31     標題: 回覆樓主:

英識有些也很盡責,不過他們客戶太多,經常忙不過來。要留個心眼, 貨比三家。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5