教育王國

標題: 優才中學DSE成績 [打印本頁]

作者: happypiglet    時間: 19-12-13 11:08     標題: 優才中學DSE成績

請教優才中學DSE成績及入大學率?
學校網頁好像沒有列明?還是我大意看不到?

作者: Step_C    時間: 19-12-13 11:16

可以參考呢度:

2019文憑試成績及入大學率
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3766729

作者: Poyau    時間: 19-12-13 12:09     標題: 回覆樓主:

優才2019年DSE成績

主科5+
中文 6.6% (全港 10.1%)
英文 19.7% (全港 9.2%)
數學 21.3% (全港 15.2%)
通識 19.7% (全港 10.1%)
平均 16.8%

http://www.gtcollege.edu.hk/assets/第八屆中學文憑試-(2019).pdf

作者: happypiglet    時間: 19-12-16 15:49

回覆 Step_C 的帖子

Thanks!

作者: happypiglet    時間: 19-12-16 15:50

回覆 Poyau 的帖子

Thanks!

作者: Poyau    時間: 20-7-15 20:51     標題: 回覆樓主:

優才2019年校務報告有4+資訊

2019年
中文4+ [···]
英文4+ [···]
數學4+ [···]
通識4+ [···]
主科4+ [≤50.4%*]
整體4+ 52.4%
33222: 90.2%

* (主科5+ + 整體4+ - 整體5+)/主科次

https://www.gtcollege.edu.hk/assets/school-report-2018-19.pdf

作者: hkpapa852    時間: 20-7-16 18:10

Poyau 發表於 20-7-15 20:51

2019年

估唔到GT上年會自暴其短

整體4+同主科5+就反映咗佢真正既水平

作者: YmOra    時間: 20-7-16 21:38

2019年

{[主科5+]+[整體4+]-[整體5+]}/主科次

={[主科5+]+[(主科4+)+(選修科4+)]-[(主科5+)+(選修科5+)]}/主科次

={[主科5+]+(主科4+)+(選修科4+)-(主科5+)-(選修科5+)}/主科次

={(主科4+)+(選修科4)}/主科次

=(主科4+)/主科次 +(選修科4)/主科次

=(主科4+)% + 選修科4/主科次

作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 11:17

YmOra 發表於 20-7-16 21:38
 {[主科5+]+[整體4+]-[整體5+]}/主科次

={[主科5+]+[(主科4+)+(選修科4+) ...

不如妳搵間有晒資料既學校去驗証下妳呢條所謂既公式係咪 work 先啦!

QC, 荃官, QES, 民生資料都幾齊

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-17 12:15

2019年
No. of candidates sat: 61
No. of subjects per student: 6.51
No. of Level 5 or above: 126
No. of Level 4 or above: 208
即係平均每個學生大約只有2個5仔加1個4仔。

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-17 12:20

hkpapa852 發表於 20-7-16 18:10
估唔到GT上年會自暴其短

整體4+同主科5+就反映咗佢真正既水平
No. of subjects per student: 6.51
No. of Level 4 or above: 208
即係有學生總共考397「科次」,31.7%機會有5+,20.1%機會有4,48.2%機會有3或者以下。

作者: YmOra    時間: 20-7-17 12:50

王家爸爸 發表於 20-7-17 12:20

故,能夠可以"數據化"嘅都計過,我計嘅與你相同,只有"主科4+率"未能計出。那麼,就咁攞咗去應用,怕jm們誤會該中學的實力。

作者: mcl203    時間: 20-7-17 12:51

王家爸爸 發表於 20-7-17 12:15

Best 6 平均~24 ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-17 13:10

mcl203 發表於 20-7-17 12:51
Best 6 平均~24 ~~~
對,平均接近24。
作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 13:16

王家爸爸 發表於 20-7-17 12:15

5+%好睇到接近B1A水平,但4+%只有B1C水平

作者: Poyau    時間: 20-7-17 13:35

YmOra 發表於 20-7-17 12:50
故,能夠可以"數據化"嘅都計過,我計嘅與你相同,只有"主科4+率"未能計出。那麼,就咁攞咗去應用,怕j ...

主科4+ (科次)
= 整體4+ - 選修4+
≤ 整體4+ - 選修5+ [選修5+ ≤ 選修4+]
≤ 整體4+ - (整體5+ - 主科5+)
≤ 整體4+ - 整體5+ + 主科5+
≤ 208 - 126 + 41^ = 123
⇒ 主科4+ ≤ 50.4% [123 ÷ (4 x 61)]

^ 主科5+ (科次)
= (6.6%+19.7%+21.3%+19.7%) × 61
= 41

作者: fatman69    時間: 20-7-17 15:27     標題: 回覆樓主:

B1b成績

作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 15:30

Poyau 發表於 20-7-17 13:35
主科4+ (科次)

唔好齋用D好似好Pro既公式

主科4+平均應該係咁估計:
主科5+平均%為16.8%,所以主科5+數:61x4x16.8%=41
選修科5+數:126-41=85
即係選修科4+數不少於85。假設選修科4+數和5+數一樣,即只有85:
主科4+數最多有:208-85=123
即主科4+平均%最高為:123/244=50.4%

結果和你計算一致,不過數學答案唔能夠只列式同俾答案,還需要題解。

不過言歸正傳,GT既成績,正好解釋咗點解我一直強調要知道晒間學校既3322率,整體/主科4+同5+三樣嘢,先可以真正評估到學校既實力/水平。

作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 15:41

fatman69 發表於 20-7-17 15:27
B1b成績

主科/整體4+得50頭,其實真係好難當B1B

作者: b3410    時間: 20-7-17 15:49

hkpapa852 發表於 20-7-17 15:30
唔好齋用D好似好Pro既公式

主科4+平均應該係咁估計:
是否可以簡單理解為,2233睇補底,4+睇入大學/三大,5+睇拔尖?
作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 15:54

b3410 發表於 20-7-17 15:49
是否可以簡單理解為,2233睇補底,4+睇入大學/三大,5+睇拔尖?

我一向都係有類似既主張。

不過正式計,4+%應只夠入8大普通科,熱門科要睇5+%

拔尖要再睇更高成績既%了

作者: medicine    時間: 20-7-17 16:00

hkpapa852 發表於 20-7-17 15:41
睇33222吖嘛爲了使優才爭取成爲B1A,當然以最有利的數據做衡量標準
作者: fatman69    時間: 20-7-17 16:50

hkpapa852 發表於 20-7-17 15:41

點解只得61人考咁少,中一幾多人。

作者: medicine    時間: 20-7-17 16:54

fatman69 發表於 20-7-17 16:50
借用經典回復:勁人去左考IB……呃,未有考IB?留洋……
作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 16:59

fatman69 發表於 20-7-17 16:50
中一係100-120人左右,至少走咗40%
作者: fatman69    時間: 20-7-17 17:04

hkpapa852 發表於 20-7-17 16:59

放洋加IB,DSE剩番61人,合理!

作者: hkpapa852    時間: 20-7-17 17:05

fatman69 發表於 20-7-17 17:04
放洋加IB,DSE剩番61人,合理!
2019年未有IB
2020年先係首屆IBDP學生畢業

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-17 17:22

我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多,唔知道原因係嘜。
作者: fatman69    時間: 20-7-17 17:26

王家爸爸 發表於 20-7-17 17:22
我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多 ...

讀得好,轉神校或轉IS,好多二線直資都有此苦況!

作者: mcl203    時間: 20-7-17 17:40

我見大多數傳統名校中途離港都係大約20%,非傳統名校一般都比較少,好多都係小貓三幾隻。走咗40%的確好多 ...

20%果啲可能補貨率次數高好多,地區中學除外~~~

作者: mcl203    時間: 20-7-17 17:43

medicine 發表於 20-7-17 16:54
借用經典回復:勁人去左考IB……呃,未有考IB?留洋……

不變既常識~
成績好勁嘅,勸退迫走弱者
成績平平嘅,強者遠走他方

作者: YmOra    時間: 20-7-17 17:59

Poyau 發表於 20-7-17 13:35
主科4+ (科次)

明白。"不多於"50.4%的主科4+率有無可能再"細"DD?因為,用得「不多於」或「假設百分比」,是否需要多一個「誤差率=>±n%」的描述好DD。咁啲jm們才看得明白,唔會投晒降話睇唔明。見你好有心做數據分析,不是只作"假設"沒因由,若然多DD"描述"會幫到更多jm,可讀性就更高呢!純粹個人睇法。其實,我十分欣賞你條""公式"",公式唔複雜,只是略欠少少解劃而矣!

作者: Poyau    時間: 20-7-17 18:08

b3410 發表於 20-7-17 15:49

優才2019年三大取錄為44%
而整體大學學位取錄為87%
從中可見拔尖補底兩者兼備

畢業人數: 61
聯招取錄: 59 (96.72%)
大學學位: 53 (86.89%)

港大 21% → 11 (18.03%)
中大 17% → 9 (14.75%)
科大 13% → 7 (11.48%)
理大 13% → 7 (11.48%)
城大 13% → 7 (11.48%)
浸大 6% → 3 (4.92%)
其他大學 17% → 9 (14.75%)

三大: 27 (44.26%)
八大: ≥44 (72.13%)

作者: 王家爸爸    時間: 20-7-17 18:16

Poyau 發表於 20-7-17 18:08
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College?
作者: bobbob    時間: 20-7-17 18:25

其實好多直資都走咁上下,不過多數中間會滲返啲新血,好少可得返咁少考dse
作者: mcl203    時間: 20-7-17 18:27

bobbob 發表於 20-7-17 18:25
其實好多直資都走咁上下,不過多數中間會滲返啲新血,好少可得返咁少考dse ...

唔係邊有咁多學生/家長可以問插班~~~

作者: bobbob    時間: 20-7-17 18:27

http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/2019-2020/03_School_Report_2018-2019%2020191113.pdf
呢間算唔算傳統名校?走咗差不多4成

作者: mcl203    時間: 20-7-17 18:30

Poyau 發表於 20-7-17 18:08

補底都要諗埋唔見咗幾多個煲,係高價被人買咗吖,定爛得太緊要放棄咗~~~

作者: b3410    時間: 20-7-17 19:05

王家爸爸 發表於 20-7-17 18:16
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College? ...
大學學位即係degree , 可能唔包3S
作者: Poyau    時間: 20-7-17 19:09

王家爸爸 發表於 20-7-17 18:16
知唔知道港大包唔包SPACE;中大包唔包SCOPE;理大包唔包SPEED;城大包唔包Community College? ...

參考上下兩組圖 應該無包?

University Degree Offer 53 86.9%

JUPAS Bachelor degree offer 88.5%

圖片附件: 20314599roi1i7iwwor9o3.JPEG (20-7-17 20:32, 42.99 KB) / 下載次數 28
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQzMzQwfDQ5MGZhZWI3fDE3MTg1NzM3MjN8MA%3D%3D

作者: Poyau    時間: 20-7-17 23:25

YmOra 發表於 20-7-17 17:59
明白。"不多於"50.4%的主科4+率有無可能再"細"DD?因為,用得「不多於」或「假設百分比」,是否 ...

謝謝意見

主科4+不多於50.4%亦不少於22.5%
即係由最佳B1C至最差B2B範圍算大
以下為選修4+不同假設下 主科4+%

選修4+ 100% → 主科4+ 22.5%*(最小)
-----------------------------------------------------------
選修4+ 80% → 主修4+ 35.2%(~B2A)
選修4+ 75%(B1A) → 主科4+ 38.1%
選修4+ 65% → 主科4+ 44.7%(~B1C)
選修4+ 60%(B1B) → 主科4+ 47.5%
-----------------------------------------------------------
選修4/5+相同 → 主科4+ 50.4%(最大)

* 假設選修科成績全部為4+
主科4+ = 整體4+ - 選修科次 = 55
⇒ 主科4+ ≥ 22.5% [55 ÷ (4 × 61)]

作者: YmOra    時間: 20-7-18 09:17

Poyau 發表於 20-7-17 23:25
謝謝意見

主科4+不多於50.4%亦不少於22.5%

一朝早就俾jm炸爆群組,jm短訊來大贊你這次分享嘅當中"計算數值分析部分"十分有用呀!她們以經拷貝出其中部份資料收歸己用了。謝謝你的無私付出呀!

作者: Poyau    時間: 20-7-18 10:32

YmOra 發表於 20-7-18 09:17
一朝早就俾jm炸爆群組,jm短訊來大贊你這次分享嘅當中"計算數值分析部分"十分有用呀!她們以經拷貝出 ...

過獎 不用客氣 集思廣益 互相交流

作者: KikiDaddy    時間: 20-7-18 11:31

the Big 3 Us admission is extremely high based on the DSE results announced, a big disconnection. there is a high possibility that JUPAS Degree Offer =/= University Degree Offer.

JUPAS Offer 59 - this includes both the degree and sub-degree programmes

University Degree Offer 53 - this includes the UGC funded programmes from JUPAS and non-JUPAS self-financed programmes

A student got a sub-degree progamme offer from JUPAS can also got a non-JUPAS self financed degree progamme offer.

Hence, the actual JUPAS Degree Offer would be much lower than 53. If this is the case, the Big 3 U admission rate will be lower than 44%.

GT always do a lot of window dressing to its statistics published. Only the school insider can know the true figures.

作者: hkpapa852    時間: 20-7-19 10:56

KikiDaddy 發表於 20-7-18 11:31

the Big 3 Us admission is extremely high based on the DSE results announced, a bi ...

There are too many tricks can be done to show about the university placement, so I have put the university % into lower consideration point in recent years.

作者: iababy    時間: 20-11-26 16:30

想請教各位前輩
咁根據GT 2019 DSE 成績黎講
GT 只係算係B1C, 甚至只係B2A???
作者: hkpapa852    時間: 20-11-27 12:00

iababy 發表於 20-11-26 16:30
想請教各位前輩
如果GT水平係屬B2A, 咁TKO同觀塘區都無一間直資中學達B1水平

作者: kimlam953    時間: 20-11-27 12:48

iababy 發表於 20-11-26 16:30
想請教各位前輩
2020年IB同DSE一樣幾好, 我覺得唔係BAND1C-2A感覺係BAND1B-C? 不過呢啲等高人分析

作者: Dylanli2017    時間: 20-11-27 20:26

回覆 hkpapa852 的帖子

想問下你,如果小朋友是band 1 A生,如果想讀IB課程,應唔應該簡GT來讀?
作者: iababy    時間: 20-12-1 11:47

多謝前輩賜教我真係唔識, 希望唔好介意.

咁想請問, GT 係屬於B1A, B1B 定B1C? 謝謝先.

作者: hkpapa852    時間: 20-12-1 12:34

Dylanli2017 發表於 20-11-27 20:26

想問下你,如果小朋友是band 1 A生,如果想讀IB課程,應唔應該簡GT來讀? ...

B1A學生,想讀IB不如先入一間B1A中學,中四試吓入唔入到李寶椿好過啦!

如果入唔起碼繼續讀DSE都有​多D楂拿!

作者: bobbob    時間: 20-12-1 12:38

hkpapa852 發表於 20-12-1 12:34
B1A學生,想讀IB不如先入一間B1A中學,中四試吓入唔入到李寶椿好過啦!

如果入唔起碼繼續讀DSE都有​多D ...
點解咁推崇lpcuwc?俾咁嘅價錢去讀is好過
作者: hkpapa852    時間: 20-12-1 13:02

bobbob 發表於 20-12-1 12:38
lpcuwc 係世界既認受性,比90%香港既IS以至local school還要高

而且真正做到國際化(至少現在仲係)

作者: bobbob    時間: 20-12-1 13:12

hkpapa852 發表於 20-12-1 13:02
lpcuwc 係世界既認受性,比90%香港既IS以至local school還要高

而且真正做到國際化(至少現在仲係)
響邊度睇到認受性?
作者: hkpapa852    時間: 20-12-1 13:13

bobbob 發表於 20-12-1 13:12
響邊度睇到認受性?

要自己上網慢慢研究下

無實際統計資料

作者: hkpapa852    時間: 20-12-1 17:47

bobbob 發表於 20-12-1 12:38
通常有本事入到 LPCUWC 既學生,好大機會有 full scholarship,另外不少畢業生,亦會有機會取得 full scholarship去外國著讀名大學(不過要承諾日後每月會有捐獻番俾學校)
作者: mcl203    時間: 20-12-1 17:52

hkpapa852 發表於 20-12-1 17:47
通常有本事入到 LPCUWC 既學生,好大機會有 full scholarship,另外不少畢業生,亦會有機會取得 full schol ...

小朋友有朋友仔高中插入LPC,佢講LPC有兩類人,其一係富家子女,唔太讀書嘅~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-12-1 18:22

mcl203 發表於 20-12-1 17:52
小朋友有朋友仔高中插入LPC,佢講LPC有兩類人,其一係富家子女,唔太讀書嘅~~~
...

其實咪靠佢地間接資助D船俾肯讀書既學生囉!

作者: Dylanli2017    時間: 20-12-3 20:43

李寶椿我都好中意,不過好似好難入? dse少左通識呢科,唔知對升讀外國大學有冇大影響?
作者: Dylanli2017    時間: 20-12-3 20:45

認同,我有上網check過,不過就是唔知會唔會好難入
作者: bbc2018    時間: 20-12-3 22:46

bobbob 發表於 20-7-17 18:27
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/2019-2020/03_School_Report_2018-2019%2020191113.pdf
呢間算唔算 ...
呢間比較突別,因為好少插班生,主要原因係中三開始讀IGSCE, 唔似其他如HY,一直會收插班生
作者: Simonleetong168    時間: 21-7-21 22:55

請問知唔知今年優才DSE成績?
作者: AgapePa    時間: 21-7-21 23:10

Simonleetong168 發表於 21-7-21 22:55

81.4% 33222

作者: lobbmamee    時間: 21-7-22 00:31

AgapePa 發表於 21-7-21 23:10
81.4% 33222

咁同區的迦密主恩,景嶺,宣基仲好過佢喎

作者: AgapePa    時間: 21-7-22 01:12

lobbmamee 發表於 21-7-22 00:31

GT:  81.4% 33222
平均5科 21.3
平均6科 24.4
平均每人1.7個5或以上
四份一人六科 31.6
5級或以上 26.9%

作者: Mmxsrus    時間: 21-7-22 06:31

AgapePa 發表於 21-7-22 01:12
平均5科 21.3
平均6科 24.4
始终觉得唔够透明……
作者: sunnymama2    時間: 21-7-22 06:35

AgapePa 發表於 21-7-22 01:12
平均5科 21.3
平均6科 24.4

平均best 6 有24.4分,即每科平均有4或5,算幾好
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 07:11

作者: sunnymama2    時間: 21-7-22 07:13

PeterWong2021 發表於 21-7-22 07:11
2019年未有IB 學生時係咁既:
優才學生平均成績全校同學最佳五科平均為 22.0 分,最佳六科平均為 25.3 分。 ...
咁有部分叻的讀IB嘛
作者: ok3    時間: 21-7-22 11:02

lobbmamee 發表於 21-7-22 00:31
單睇33222就可能係, 但要多啲其他數字先可以全面比較到. 不過要攞齊去比較應該都幾難

作者: iamderek    時間: 21-7-22 11:34

PeterWong2021 發表於 21-7-22 07:11
優才學生平均成績全校同學最佳五科平均為 22.0 分,最佳六科平均為 25.3 分。 ...
G12人數唔多,喺成績頭50%抽咗12個學生讀IB,全部學生的平均一定下跌。但見成績最佳四分一的成績其實係上升,考試結果又唔算太差
作者: hkpapa852    時間: 21-7-22 17:17

做乜今年無係校網公開DSE成績?
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 20:05

作者: bbc2018    時間: 21-7-23 22:02

PeterWong2021 發表於 21-7-23 20:05
https://topick.hket.com/article/3014404

兩輪面試見學生及家長優才書院中一設140至150個學位,扣除小學 ...
我之前係回應SPCS
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-24 14:58

作者: Poyau    時間: 21-7-30 13:50

Simonleetong168 發表於 21-7-21 22:55

優才2021年DSE成績回落
整體/主科5+及33222較上年低
不過IB有進步 40+/平均分向上

DSE
2021年 | 2020年
考生 69人 | 66人
科次 [·] | 427 (66x6.47)
人均 [·] | 6.47

科次4+ [·] | 277
人均4+ [·] | 4.20
整體4+ [·] | 64.9% (277/427)

科次5+ [·] | 125
人均5+ 1.7 | 1.89
整體5+ 26.9% | 29.3% (125/427)

中文5+ 11.6% (8) | 15.2% (10)
英文5+ 20.3% (14) | 27.3% (18)
數學5+ 27.5% (19) | 25.8% (17)
----------------------------------------------------
CEM5+ 19.8% | 22.7%
通識5+ 17.4% (12) | 19.7% (13)
----------------------------------------------------
主科5+ 19.2% | 22.0%

33222 81.4% (56) | 87.9% (58)

IBDP
考生 12人 | 17人
45 25.0% (3) | [·]
44 16.7% (2) | [·]
42/43 33.3% (4) | [·]
42+ 75% (9) | [·]
40+ [·] | 52.9% (9)
35+ [·] | 88.2% (15)
30+ [·] | 100% (17)
平均分 41.6 | 38.9

DSE
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/p20-0712_dr.-tam-s-memo-310_tenth-dse-results_v2.pdf

IBDP
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/p20-0689_dr.-tam-s-memo-300_g.t.-college%e2%80%99s-ib-results-(2020-2021)-(2nd-cohort)_v1.pdf

作者: Ivan_s    時間: 21-7-30 18:41

會唔會又係分左資源去IB / 部份精英選擇IB, 攪到DSE成績有所下跌呢?

作者: morningsun    時間: 21-7-30 23:18

主科5+ 19.2%
整體5+ 26.9%
差咁多嘅?
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-31 20:15

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-31 20:22

作者: morningsun    時間: 21-7-31 22:16

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:15
選修科Phy, Chem, Bio, 中史,Econ之類5+% 係高過26.9%既
其實選修科有冇公布呢?
作者: morningsun    時間: 21-7-31 22:25

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:15
選修科Phy, Chem, Bio, 中史,Econ之類5+% 係高過26.9%既
我見就算董玉娣Phy, Chem, Bio 5+ 嘅%平均都係45%
作者: Poyau    時間: 21-7-31 23:41

morningsun 發表於 21-7-31 22:16
其實選修科有冇公布呢?

優才有公布選修科5+(見#79 pdf)

物理5+ 57.7% | 46.2%
化學5+ 50.0% | 58.1%
生物5+ 42.3% | 47.4%
中史5+ 35.7% | 54.5%
經濟5+ 27.3% | 28.1%
地理5+ 12.0% | 22.6%
M2 5+ 60.0% | -
視藝5+ 60.0% | -

作者: Poyau    時間: 21-7-31 23:57

PeterWong2021 發表於 21-7-31 20:22
其實DSE 成績和過去係持平,整體學生平均分best 5 best 6係冇乜升跌

優才2021年最佳5/6科分數向上
整體5+回落可能因第7科不及上年
相對上對升學應影響較少

最佳5科 21.3 | 21.1
最佳6科 24.4 | 24.2
最佳1/4同學 31.6 | 31.7

作者: workingmom    時間: 21-8-1 06:28     標題: 回覆樓主:

GT IB成績好似考得幾好,
所以話 考IB 著數過考dse好多

作者: ok3    時間: 21-8-1 12:20

workingmom 發表於 21-8-1 06:28
GT IB成績好似考得幾好,
所以話 考IB 著數過考dse好多
今年ib成績大發水,全港得嗰2000人考,百幾個滿分狀元。如果學校咁都唔好成績,就真係要打patpat
作者: workingmom    時間: 21-8-1 12:39     標題: 回覆樓主:

話雖說回來 , 有不少家長都話IB難考。
當然, 就算難考 , 但係能夠考取到比dse高幾皮的成績, 就當然非常值得啦!

作者: AI1    時間: 21-8-1 12:50

作者: mcl203    時間: 21-8-1 12:50

ok3 發表於 21-8-1 12:20
今年ib成績大發水,全港得嗰2000人考,百幾個滿分狀元。如果學校咁都唔好成績,就真係要打patpat ...

最新有個說法,你入到SPCC先講。唔知點解講到只有SPCC先有IB呢個選擇~~~

作者: cafeva    時間: 21-8-1 12:55

mcl203 發表於 21-8-1 12:50
最新有個說法,你入到SPCC先講。唔知點解講到只有SPCC先有IB呢個選擇~~~
...
全港2千幾人考IB,SPCC只佔4x人有咩代表性?
作者: AI1    時間: 21-8-1 12:59

作者: AI1    時間: 21-8-1 13:01

作者: cafeva    時間: 21-8-1 13:06

AI1 發表於 21-8-1 13:01
全校只有4分一人讀lB,要非讀lB的話,點會選SPCC
非常有道理。令人茅塞頓開!
作者: mcl203    時間: 21-8-1 13:07

cafeva 發表於 21-8-1 12:55
全港2千幾人考IB,SPCC只佔4x人有咩代表性?

我係唔明嘅,無端端彈左個咁嘅見解出嚟,看落好似有啲依據,諗落又似係怪怪地咁~~~

作者: AI1    時間: 21-8-1 13:16

作者: hkpapa852    時間: 21-8-1 15:18

Poyau 發表於 21-7-31 23:57
優才2021年最佳5/6科分數向上
整體5+回落可能因第7科不及上年
相對上對升學應影響較少
計埋M2人均考~6.3科,考7科既人恐怕多數第7科都係M2
否則可能5個人都唔夠

作者: hkpapa852    時間: 21-8-2 08:28

cafeva 發表於 21-8-1 13:06
非常有道理。令人茅塞頓開!

點解要去SPCC讀IBDP? 因為佢係全港有開辦IBDP既學校中,學費偏向「平」(一年96500)而性價比又較高既學校囉!

當然你要入到先得

作者: cafeva    時間: 21-8-2 10:29

hkpapa852 發表於 21-8-2 08:28
點解要去SPCC讀IBDP? 因為佢係全港有開辦IBDP既學校中,學費偏向「平」(一年96500)而性價比又較高既學校 ...
假設target 神科而你小朋友全港top 500, 咁你讀咩課程都無問題.但係可能入到SPCC都讀唔到IB.
如果全港top 1500,  咁數字上讀IB好似有機會入神科, 係咁既情況下你會唔會叫佢去考SPCC?

如果全港top 100, 先係任你揀咩課程咩學費咩同學....etc...

*數字自己調校  

作者: hkpapa852    時間: 21-8-2 10:42

cafeva 發表於 21-8-2 10:29
假設target 神科而你小朋友全港top 500, 咁你讀咩課程都無問題.但係可能入到SPCC都讀唔到IB.
如果全港top 1 ...

俾咁多學費為乜?

學某會員話齋, 依家英國大學醫學院收生要求咁低, DSE有20分都夠入澳洲排名No.1既大學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3852644&pid=48925683&fromuid=1389083

大家係咁易係去免費官津中學讀書考好DSE咪夠囉, 駛乜成日去嘈無良心個兩間醫學院?

作者: cafeva    時間: 21-8-2 11:00

hkpapa852 發表於 21-8-2 10:42
俾咁多學費為乜?

學某會員話齋, 依家英國大學醫學院收生要求咁低, DSE有20分都夠入澳洲排名No.1既大學
咁又係另一議題. 我都唔buy只谷成績既學校.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5