教育王國

標題: 上教育王國都攞不到料 [打印本頁]

作者: scholar    時間: 19-12-2 16:09     標題: 上教育王國都攞不到料

網上基本都是幾年前的資料, 有事想問問各校家長, 但自從大家用WhatsApp谷後, 每年都只有幾人來開個揮手post, 跟著便消聲匿跡了...
作者: Jane1983    時間: 19-12-2 18:32

呢幾年係靜咗好多
作者: jli008    時間: 19-12-2 18:45

作者: Raccch    時間: 19-12-3 10:39

依家大家都係whatsapp谷直接講,少上網爆料了,係網上講好容易引起不必要的紛爭,大家乾脆同自己熟的人討論就算。
作者: hkpapa852    時間: 19-12-3 14:56

其實係whatsapp討論,只係圍爐取暖,效益不一定高,亦可能有更多錯誤資訊。
作者: crystal媽咪    時間: 20-1-21 16:33     標題: 回覆樓主:

係靜左好多
無論其他人定係自己,都分享少左

可能有時候太多社交平台,自己都懶左發言或者詳細分析

作者: Danielhk    時間: 20-1-22 07:48

“起底”風潮和個人隱私意識增強,相信大家會越來越避免提及學校詳細信息。
估計增加匿名分享區,類似名校secret,或有助改善。

作者: poonseelai    時間: 20-1-22 09:34     標題: 回覆樓主:

可能自己在EK已有一段時間,當見到有些新題問,在EK已討論過N 次,真的無興趣去答

作者: planetearth    時間: 20-1-22 10:40

Jane1983 發表於 19-12-2 18:32
呢幾年係靜咗好多
有心人的仔仔女女們都長大了.
作者: stillgood20    時間: 20-1-22 11:05

Danielhk 發表於 20-1-22 07:48
“起底”風潮和個人隱私意識增強,相信大家會越來越避免提及學校詳細信息。
估計增加匿名分享區,類似名校s ...

起底是由於政治立場??

就算教育廣場, 教育也不是最高考慮, 低於政治理念? 奇怪.

如是者, 那我們的教育是否, under政治, or, “政治?

對學生, 年青人/社會將來有好處?

平常心, d邏輯, d思考. 才對教育有利.

過去, 在教育廣場分享, 少了避忌. 政治理念, 也只是約略帶過, 比較輕松.

今天, 2020回來, 真希望教育回歸正常.

再者, 家長好, 學生好, 教育界好, 比多d邏輯思維.

作者: stillgood20    時間: 20-1-22 11:16

planetearth 發表於 20-1-22 10:40
有心人的仔仔女女們都長大了.

是的.

如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.

好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有對立性反抗症”.

明報教育版, 要做一篇介紹時, 在教育廣場找到我的資料.

最後, 做了一個電話訪問.

個人覺得, 教育心得, 人人不同, 有高有低, 環境背景也未必一樣.

如果, 有些人走過什么路, 互相分享, 可以有裨益.

作者: Danielhk    時間: 20-1-22 11:18

stillgood20 發表於 20-1-22 11:05
“起底”是由於政治立場??就算教育廣場, 教育也不是最高考慮, 低於政治理念? 奇怪.如是者, 那我們的教育是 ...

僅僅一個“起底”,你就這麼多聯想。
本身已是一個例證。說明言語表達的“歧異”與容易衝突。

理解上也容易與身邊人,身邊事情進行聯想,進行關聯。

起底有多種情況。比如無禮貌,粗魯,....

我說的“起底”的定義,請參見維基百科

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Doxing

我想表達的是:免於恐懼的自由下,陌生人之間才樂意分享更多有價值信息。

作者: Jane1983    時間: 20-1-22 11:26

回覆 planetearth 的帖子

其實係可惜,曾經呢度好多有用的資訊。
作者: stillgood20    時間: 20-1-22 11:30

Danielhk 發表於 20-1-22 11:18
僅僅一個“起底”,你就這麼多聯想。
本身已是一個例證。說明言語表達的“歧異”與容易衝突。
. 失言了!
換一句說話, 網絡世界, 也小心運用.

作者: ANChan59    時間: 20-1-22 14:13

poonseelai 發表於 20-1-22 09:34
可能自己在EK已有一段時間,當見到有些新題問,在EK已討論過N 次,真的無興趣去答
...

事實上在EK搜尋一下,已經有不少詳細舊料,但人就是懶,飯來張口。

作者: notcool    時間: 20-1-22 15:51

我隨機檢查了不同年份的小學雜談。答複數量還不錯。

作者: miriam    時間: 20-1-22 15:57

ANChan59 發表於 20-1-22 14:13
事實上在EK搜尋一下,已經有不少詳細舊料,但人就是懶,飯來張口。
依家要求係即食文化, 懶人包.............邊度仲會好似我地以前咁, 真係 search 到幾多帖睇幾多, 當年我睇到我囡中學 2008 年既舊帖做參考

作者: Cheeselover    時間: 20-1-23 06:24

我不期望在EK內索得什麼資訊(沒有期望就沒有失望),大家交流一下教育心得,了解一下其他學校情況,雖然未必有用,至少可以給自己一些參考,避免走得大遠。
開了Whatsapp group不代表可以取得更多有用資料,心態不便,去到哪不是一樣!先不要期望拿到什麼有"正"料,問一下自己拿出"正"料出來分享? 在競爭的環境下,愈多見自私的人。

作者: Yanamami    時間: 20-1-23 09:31

miriam 發表於 20-1-22 15:57
依家要求係即食文化, 懶人包.............邊度仲會好似我地以前咁, 真係 search 到幾多帖睇幾多, 當年我睇 ...
Exactly. 我提供哂link都唔望下……
作者: Yanamami    時間: 20-1-23 09:33

notcool 發表於 20-1-22 15:51
我隨機檢查了不同年份的小學雜談。答複數量還不錯。

这不是分享或討論帖,全部问補習、媬母車之类,如果揾料係指呢d料就失望亦唔奇。
作者: miriam    時間: 20-1-23 10:41

Yanamami 發表於 20-1-23 09:31
Exactly. 我提供哂link都唔望下……
你非常好人俾好多懶人包出黎, 有邊個領情? 總之佢地出帖問你就要逐樣覆, 唔覆叫佢搵下舊料就問返你係邊位, 呢樣我都試過, 我就係正正現就讀家長.

千字文我未打過咩? 打到手軟架!

竟然係學校老師有睇我既千字文, 仲要拎黎做 LS 教材, 個下都開心架.

作者: planetearth    時間: 20-1-23 11:46

stillgood20 發表於 20-1-22 11:16
是的.如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有 ...
有心網友的分享真系學到好多. 對, 每個小朋友的性格都唔同, 成長經歷又唔同, 而又因為這樣, 每個人都是獨特的. 成長過程有唔少歡喜又有唔少無奈. 最後還是要選擇合適自己的路.
作者: shadeslayer    時間: 20-1-23 12:41

時代唔同咗,教育環境唔同咗,舊人經驗意見唔啱使喇。

作者: Yanamami    時間: 20-1-24 05:35

shadeslayer 發表於 20-1-23 12:41
時代唔同咗,教育環境唔同咗,舊人經驗意見唔啱使喇。

唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ 2nd in问咩/ 出左新成績表補唔補交/ 彩色印定黑白好/ 買咩埤子書包、水壺、銀包、波鞋、表……/ 用咩手机plan/ 点俾零用錢/ 中四選科……年復-年答,都係答相同既野。老老实实,好多学校年年都几乎係禁考,面試形式無乜变,机会只係留俾有準備既人,係我幾大參考下前幾年既帖,自己比較下相同/不同既地方……當係人都知HK讀医必修chem之時,仲有人问紧……大概EK变成个吹水地方,而唔係揾料既地方,因為無人肯去“搵”。 Oops, my fault. 楼主話攞,唔係揾~
作者: poonseelai    時間: 20-1-24 07:29

Yanamami 發表於 20-1-24 05:35
唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ ...

仲有ib可唔可以報本地大學,dse可唔可以報外國大學

作者: shadeslayer    時間: 20-1-24 07:54

唔同咩吖~年年问同-样问題:收唔收portfolio/有幾多人apply/ 有幾多人2nd in/ 著校服定咩去in/ 面試形式/ ...

醫科始終都係少數,呢啲咁嘅問題,咩學校,咩科,咩補習社,點樣改善中文英文數學,唔同時代都有唔同答案。

但係年年月月日日,又真係悶咗啲。而家有啲人問嘢又好似欠咗佢咁。

其實論壇係公眾的,以前有討論有互動,有啲似Hyde Park corner 味道。依家啲人只係要免費攞了,快靚正,再唔係就變成駡戰。

作者: shadeslayer    時間: 20-1-24 07:57

其實邊一代嘅人都知道考試要做pass paper,點解啲人上 EK 唔識得搵舊post?

作者: Yanamami    時間: 20-1-24 08:17

shadeslayer 發表於 20-1-24 07:57
其實邊一代嘅人都知道考試要做pass paper,點解啲人上 EK 唔識得搵舊post?

好了,我地班old seafood出黎“分享”点係ek揾料……大概唔啱听之餘会話“不友善”、“寸寸共”,唔想分享唔啱睇大可以skip, 唔洗禁多声氣、而家ek氣氛差左好多……忠言总係逆耳吖。
作者: stillgood20    時間: 20-1-24 08:29

planetearth 發表於 20-1-23 11:46
有心網友的分享真系學到好多. 對, 每個小朋友的性格都唔同, 成長經歷又唔同, 而又因為這樣, 每個人都是獨特 ...

昨天,Utube睇一個視頻'意識是什麼'-老高與小茉channel.
可以與小朋友分享,深入淺出.

p.s.這個”意識’課題, 分析了部份人類, 判斷中的一些誤差.

另外, 有關”痛楚”的一些剖析.

原來, 人的意識(思想)是可受控的.

作者: shadeslayer    時間: 20-1-24 08:53

會唔會係求學時期,被鼓勵重正確答案,輕思考過程的後遺症?

作者: miriam    時間: 20-1-24 13:11

Yanamami 發表於 20-1-24 08:17
好了,我地班old seafood出黎“分享”点係ek揾料……大概唔啱听之餘会話“不友善”、“寸寸共”,唔想分享 ...
好記得俾人問我係邊位時, hkpapa852 既神回, 我睇完即刻笑左出黎

作者: miriam    時間: 20-1-24 13:14

shadeslayer 發表於 20-1-24 07:54
醫科始終都係少數,呢啲咁嘅問題,咩學校,咩科,咩補習社,點樣改善中文英文數學,唔同時代都有唔同答案 ...
第一段個堆問題我都有架, 只係掟畀我囡做, 叫佢自己搵 source, 睇下邊間補習社好, 問下同校同學意見, 搞掂晒我負責畀錢

作者: 心曠神怡    時間: 20-4-26 15:54

我剛剛註冊加入,原來之前有好多消息,好可惜,我錯過左。
作者: ANChan59    時間: 20-4-27 10:12

stillgood20 發表於 20-1-22 11:16
是的.如我大囝已畢業/工作, 有好一段時間沒參與.好幾年前, 曾經於一些言論內, 留下一些訊息, 有關大囝曾有 ...

我都接受過傳媒訪問,是透過EK的PM,面對面的,在某間大學內進行,但我拒絕拍攝,可以錄音,因為我都有錄低,不用口同鼻拗!

我個人不怕起底,反而是保護CEO,因為她退休前是教育界高層。現在阿仔的同事上EK揾料為子女入學,他只提我日誌私隱要改設定而已。

作者: hkpapa852    時間: 20-5-21 17:27

再係咁,呢個帖會變咗EK Old Seafood圍爐post啦!

作者: miriam    時間: 20-5-21 17:42

hkpapa852 發表於 20-5-21 17:27
再係咁,呢個帖會變咗EK Old Seafood圍爐post啦!
到到到

bk 同 ek 分拆後已經係度睇帖學野

作者: Yanamami    時間: 20-5-21 21:24

miriam 發表於 20-5-21 17:42
到到到

bk 同 ek 分拆後已經係度睇帖學野

真係嚇鬼死,諗諗下原來由大女揾幼稚園蒲到佢而家大三……如果積分可以換电器用品就好~
作者: 20120808    時間: 20-5-23 00:19

攞料? 嘥氣啦! 呢度同普通論壇一樣,一樣有網络欺凌,十幾年来,都遇过幾次,我来过,走过,又来过,又走过,唔好想到呢度咁清高! 或許将来会有一次,忘記回来了!

作者: trancypants    時間: 20-6-18 14:23

回覆 20120808 的帖子

其實我在EK學到好多野,真係攞到料的,爬幾年文了,但不常出post,懶得打
作者: 天使麵    時間: 20-6-21 16:58

trancypants 發表於 20-6-18 14:23
回覆 20120808 的帖子

其實我在EK學到好多野,真係攞到料的,爬幾年文了,但不常出post,懶得打 ...

我都係做cd-rom 多,不過近年呢度真係靜左,所以都少黎左…依稀記得早年bk ek好熱鬧,都至少十二年前…由我個小朋友未讀幼稚園到如無意外應該入大學…有幾位喺度識的朋友,佢地都甚少出現喇…

作者: 小曳人    時間: 20-6-23 07:37

old seafood 報到

我面皮夠厚,仲時不時答咀...
作者: miriam    時間: 20-6-23 10:29

天使麵 發表於 20-6-21 16:58
我都係做cd-rom 多,不過近年呢度真係靜左,所以都少黎左…依稀記得早年bk ek好熱鬧,都至少十二 ...
whatsapp & fb group 多左人開之後真伙靜左, 仍然好多資訊呢 d group 係取代唔到, 再知正同負面意見都係 forum 先會最多

作者: miriam    時間: 20-6-23 10:29

小曳人 發表於 20-6-23 07:37
old seafood 報到

我面皮夠厚,仲時不時答咀...
我個 seafood 係咪老過你呢 (玩鬥老 mode on)

作者: Radiomama    時間: 20-6-25 22:19

依家啲post好快就會jump 去補習做conclusion, 都唔理個細路原來都未入學讀書。

作者: annie40    時間: 20-6-28 10:23

估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October ........還有很多。百家爭鳴,那怕討論到反晒枱,惡言相向,出走幾日,又忍不住上EK分享,頗有「滾滾紅塵肝膽照,相逢一笑泯恩仇」的味道吧!這些父母的特質是很愛很愛自己的孩子,通過愛上自己的孩子,又容易喜歡上別人家的孩子們,於是努努力力地分享心得見聞,希望同道少走歪路。

十多年過去,今日喜見各位家長的孩子略有小成,或是已在修身齊家的道路中進發,可喜可賀!

作者: Radiomama    時間: 20-6-29 16:55

annie40 發表於 20-6-28 10:23
估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October .. ...

在你身上我也吸到不少好料!仲有啲掛住聰明仔爸爸添。

作者: wongkelly301    時間: 20-6-30 18:55

scholar 發表於 19-12-2 16:09
網上基本都是幾年前的資料, 有事想問問各校家長, 但自從大家用WhatsApp谷後, 每年都只有幾人來開個揮手post ...

有乜嘢問題想問?我可以試吓答你

作者: shadeslayer    時間: 20-7-5 10:46

估計在囡囡約11,12歲時開始上EK, 那時有anchan,eviepa, Shadeslayer, GSIS那位不停變身的爸爸,October .. ...

仲有囝囝爸,Judy咁。

好耐冇上EK,一上見Annie ,別來無恙嗎?

作者: bbc2018    時間: 20-7-10 08:58

這些家長特質是本身有料之人

現在真係要自己過濾資訊!

作者: cafeva    時間: 20-7-10 11:18

bbc2018 發表於 20-7-10 08:58
現在多發言的只係..........
相信現在的家長也是很愛很愛自己的孩子
作者: bbc2018    時間: 20-7-10 12:34

cafeva 發表於 20-7-10 11:18
相信現在的家長也是很愛很愛自己的孩子

資訊方面,家長們要自己分析,或去學校網站睇清楚

作者: angelcatbb    時間: 20-7-10 14:48

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: UTB    時間: 20-7-10 15:09

Raccch 發表於 19-12-3 10:39
依家大家都係whatsapp谷直接講,少上網爆料了,係網上講好容易引起不必要的紛爭,大家乾脆同自己熟的人討論 ...

以前EK d家長經常爆料,部分內容頗有爆炸性,十分精彩,我亦俾佢哋嘅內容吸引咗,入嚟做會員交流吓消息。但係近年感覺到討論氣氛改變咗。始終EK係一個公開論壇,學校有人盯實討論區,言論不當可能有法律後果。可能因為咁樣,大家減少爆料,討論區回復平淡。我自己都少咗評論學校,現時以提供客觀的資訊為主......

現在家長經常問哪間學校好些,又或者要求比較兩間程度很相似的學校(例如:LS 和 DBS 邊間好 d?)感覺千篇一律,有點沉悶。

作者: ANChan59    時間: 20-7-27 21:23

bbc2018 發表於 20-7-10 08:58

首先利申:其他人是有料的,我除外。

这里资讯真真假假,我在十多年前都觉得有真有假,但真的多些,假的、以讹传讹较少。

可能当时的家长,或者我自己真的对升中不了解,在这里揾心仪学校的料,再私下联系真正家长,大多数优缺点都会讲出来。当自己过咗,别人问到就尽量分享一下!

自己在这里或者其他地方听到一些新生事物,自己就去网上揾料,或者问人,慢慢就知多点,有时间就写一些长篇大论,引发讨论,抛砖引玉。现在这种氛围没有了,基本尊重少了,守望相助的精神也少了!

讲开爆料,始终社会上有底线,有些不能太直白,只可以轻轻带过,明就明,唔明就算。我自己都小心自己讲的事情会否踩界,我担心,就删掉,或者擺过夜,心平气和睇多次,修饰一下才出街,少些争抝,多些做就!

作者: pekovian    時間: 20-7-28 11:21

我又覺得唔係,EK真係好有用,要花時間去搵舊post,分析留言,pm功能都好好用,好多家長都慷慨分享。
好多高人前輩提供最新資訊,DSE成績數據夠晒update
反而join過whatsapp group都好靜,唔會套到料,因為大部分人都係同屆競爭者,或者問多兩句就聞到廣告味,真心分享既唔多。

作者: Carolnmtsui    時間: 20-7-31 16:54

我都贊成Ek對新手家長好有用啊!只要肯花時間睇舊Post,可以了解心儀學校,包括收生,面試模式等,我也受益良多。
作者: Happyshiba    時間: 20-8-4 12:05

作者: miriam    時間: 20-8-4 12:06

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: wg_ann    時間: 20-8-7 10:36     標題: 回覆樓主:

EK對新手十分有用,但前提是用家願意花小小時間搜尋下舊posts, join過唔少whatsapp谷,但絕大部分都只屬吹水性質,而且很多人入谷都係路過性質,而真心會放料share的人亦唔多。相反,感覺上ek較多真實用家,很多用家都樂意分享。

作者: 小菜豆    時間: 20-8-11 09:19

回覆 annie40 的帖子

十年前反映了香港一代重視子女教育的家長, 十年後又反映了另一批香港家長...

這一年, 可能真的各種原因,
考慮的不是在香港選邊一間學校,
而是, 小朋友是否留在香港接受教育,

小兒幼稚園已經流失了半班同學...
都轉去一線名幼, 那麼, 一線名幼的空位, 就是移民的一群放出黎

作者: annie40    時間: 20-8-19 23:43

回覆 shadeslayer 的帖子

囝囝爸和Judy曾經是EK的台柱大神呢。
作者: annie40    時間: 20-8-20 00:09

回覆 bbc2018 的帖子

我想大部分有用和非常重要的料,都是從觀察孩子,跟孩子溝通,跟孩子玩,甚至跟孩子學習而逐漸領悟出來的。大家從零開始,憑經驗經歷由無料變咗有料掛。
作者: annie40    時間: 20-8-20 00:48

回覆 小菜豆 的帖子

小女今年22歲,跟今天的幼稚園生幾乎相隔20年,相信今天教育圈的生態環境是轉變不少。
個人意見是如果擔心學校素質,又無法即時轉換環境,希望家長們依然堅持發放正能量,加強孩子的品德教育,和性格培養等,把保護盾打造得夠堅夠實,以免錯過早期家庭教育的黃金歲月。

作者: Azzurro    時間: 20-9-2 13:10

就算教育王國料沒之前多,都依然是最好平台
教育話題十年如一,參考之前的很有價值

如果自己不放料,為什麼又抱怨其他人不報料?
作者: bananaGi    時間: 20-9-2 16:30

poonseelai 發表於 20-1-22 09:34
...
留返比新人去答...
長江後浪冚前浪..... 你都唔再去生仔區留言一樣...

作者: giver    時間: 20-11-20 20:11

我覺得 EK 很好呀!多年前是考幼稚園丶考小學來 BK, 多得眾家長無私分享,學習了不少。現在孩子們長大了,要考大學了,又踱過來走走看看,也得益不淺呀!不過舊帖子都未睇晒,就已到選校死缐,都怪自己懶 ... ... 可唔可以貪心啲要求 EK 派個人工智能機械人幫我搵資料呢?
作者: cafeva    時間: 20-12-11 06:56

有同感,好難搵到有用資料
作者: Yanamami    時間: 20-12-11 10:32

cafeva 發表於 20-12-11 06:56
找对的人问就好了……大海?难少少~
作者: poonseelai    時間: 20-12-12 11:06

cafeva 發表於 20-12-11 06:56

例如什麼係有用資料?

作者: cafeva    時間: 20-12-13 00:02

poonseelai 發表於 20-12-12 11:06
例如什麼係有用資料?
例如學校老师教書情况或是某校選科方式等
作者: Yanamami    時間: 20-12-13 19:24

cafeva 發表於 20-12-13 00:02
例如學校老师教書情况或是某校選科方式等

教書情况唔系好多家長知,除非仔女自动講,但青春期有几多个同父母多偈倾呢?又,只有教得特别差先可能呻两句,-般平常都唔会有乜意见。如好似我呢尐女上中学後都放手無理,佢学紧乜都唔知,又有乜料可以報到呢?小学中英数常四科,睇下佢地功課温下書望下測考卷,大概仲先教成点有無心机……中学生态唔似小学,十幾科,又唔会睇住温习,卷都無見过,仔女亦唔想家長跟貼,好难瞭如指掌好清楚咁報料……我甚至好奇点解会有咁多关於中四揀科帖,中学生到呢个年紀都应該多少知自己强弱同興趣,仲矇茶茶咩?我大女直情自己揀完先通知我。
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-14 05:37

我好好奇,EK唔係網友交流嘅咩?
如果你擺明一心只係要攞料,重要啱心水有用,有無諗過人地為咩...有咩義務非要滿足你呢?
「先生,買枝旗吖?」,無人理你,咁可以點?
事實,唔少人會主動去幫小朋友買嗰喎,點解呢?

作者: cafeva    時間: 20-12-14 15:43

Yanamami 發表於 20-12-11 10:32
找对的人问就好了……大海?难少少~
都唔知邊個打邊個, 暫時都搵到一兩個熱心網友問.

作者: Yanamami    時間: 20-12-14 18:06

cafeva 發表於 20-12-14 15:43
都唔知邊個打邊個, 暫時都搵到一兩個熱心網友問.
只能夠話,到中学依然好投入仔女学习生活,而仔女又肯“分享”,先有料係度分享。如果已放手同仔女唔想父母跟貼,就唔敢知尐唔知尐乱教人。
作者: Radiomama    時間: 20-12-14 22:07

Yanamami 發表於 20-12-14 18:06
只能夠話,到中学依然好投入仔女学习生活,而仔女又肯“分享”,先有料係度分享。如果已放手同仔女唔想父母 ...

我一定就係你講果種「好投入仔女學習生活」嘅阿媽嘞!

作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 15:47

Radiomama 發表於 20-12-14 22:07
我一定就係你講果種「好投入仔女學習生活」嘅阿媽嘞!
好注重家庭生活就真,揾大學未呀,好似快啦喎?
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 15:49

Yanamami 發表於 20-12-14 18:06
只能夠話,到中学依然好投入仔女学习生活,而仔女又肯“分享”,先有料係度分享。如果已放手同仔女唔想父母 ...
到咁上下,唔使跟咁貼,隨時都溝通到啦,你兩個好似已經主動會揾你嘅 la 喎。
作者: Yanamami    時間: 20-12-15 15:54

ABC-DAD 發表於 20-12-15 15:49
到咁上下,唔使跟咁貼,隨時都溝通到啦,你兩個好似已經主動會揾你嘅 la 喎。 ...

係果种日常大小事都各自為政,各有各忙,但要傾又可以每日傾下既模式。大既超独立,細既黐身得黎独立。我老早已脱離佢地学業生涯,細既比較鍾意问下我意見,聽左再自己決定。
作者: Radiomama    時間: 20-12-15 16:12

ABC-DAD 發表於 20-12-15 15:47
好注重家庭生活就真,揾大學未呀,好似快啦喎?

佢自己有選科概念,老師也建議了一間給他,我嘅保證是考到邊間大學就讀邊間,地域不限。
不過報SAT也攪到我一頭煙,疫情下好多變數。

作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 16:27

Radiomama 發表於 20-12-15 16:12
佢自己有選科概念,老師也建議了一間給他,我嘅保證是考到邊間大學就讀邊間,地域不限。
不過報SAT也攪到 ...
「SAT」,也合理。
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 16:29

Yanamami 發表於 20-12-15 15:54
係果种日常大小事都各自為政,各有各忙,但要傾又可以每日傾下既模式。大既超独立,細既黐身得黎独立。我 ...
今曰天陰,都係要揾防曬先頂得到
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 16:39

你地袋鼠人曬開唔覺咋,笑...重笑?

攞埋 護目鏡先再嚟過
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-15 16:46

想講下呢,有時網友問人攞料,講講下變左套人地的私人嘅料,咁就唔該大家有番啲安全距離。
作者: Yanamami    時間: 20-12-15 17:23

ABC-DAD 發表於 20-12-15 16:39
你地袋鼠人曬開唔覺咋,笑...重笑?

攞埋 護目鏡先再嚟過

話時話,以前生女好开心,幻想第日大左行街shopping可以有傾有講,而家大果个係太独立兼有主見,追求简約生活,所以無乜机会做到,細果个出埋国就更加唔洗諗。点知原來可以不受地域限制,網購都可以whatsapp互相问來问去,買呢个好唔好呢?定果个好呢?我系香港自己行街見到好野又可以影相whatsapp问佢有無興趣,仲可以代佢試理身係更衣室影著上身係咩样,然後佢落order買唔買, 儲埋-堆寄过去(先前係HKTVMall買左contact lenses, 平过果边好多好多)……疫情同地域係阻止唔到女人shopping.
作者: Radiomama    時間: 20-12-15 19:36

Yanamami 發表於 20-12-15 17:23
話時話,以前生女好开心,幻想第日大左行街shopping可以有傾有講,而家大果个係太独立兼有主見,追求简約 ...

冧滋滋。

作者: ABC-DAD    時間: 20-12-17 20:21

上個月,我仔同我去行夜山,露營,睇芒草放航拍機

PS 不要問,只要信
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-24 16:52

放條2017年EK嘅link,以前係可以咁樣交流。
作者: Yanamami    時間: 20-12-24 17:10

ABC-DAD 發表於 20-12-24 16:52
放條2017年EK嘅link,以前係可以咁樣交流。
以前呢度根本就係大型吹水谷~
作者: ANChan59    時間: 20-12-24 18:16

Yanamami 發表於 20-12-24 17:10
以前呢度根本就係大型吹水谷~

吹水係有来有往的才有这种氛围,现在大多数是不知为什么觉得自己是 Takers ,Givers 点解唔快快趣趣呕d料出嚟,重要係 executive summary!

作者: Yanamami    時間: 20-12-24 18:48

ANChan59 發表於 20-12-24 18:16
吹水係有来有往的才有这种氛围,现在大多数是不知为什么觉得自己是 Takers ,Givers 点解唔快快趣趣呕d料 ...

The good old days......老友們都走鬼哂無哂氣氛。
作者: Radiomama    時間: 20-12-24 19:41

Yanamami 發表於 20-12-24 18:48
The good old days......老友們都走鬼哂無哂氣氛。

其實以前睇呢啲post真係學到好多。

作者: Yanamami    時間: 20-12-24 21:02

Radiomama 發表於 20-12-24 19:41
其實以前睇呢啲post真係學到好多。
真係集思廣益!
作者: ABC-DAD    時間: 20-12-25 20:17

年尾又再回顧下一個舊帖
請給我多一點時間
作者: 20120808    時間: 20-12-25 20:35

when i was just a little girl
i asked my mother
what will i be
will i be pretty
will i be rich
here s what she said to me .......hey..

作者: 20120808    時間: 20-12-25 21:12

今日大學亞仔請我去大嶼山食聖诞 lunch (我比錢) ,順便睇吓 d 黄牛,佢話因香港剩番二百幾隻,静係大嶼山先至有 ! 点知只得一只,同餐厅嘅  promote 好大落差,佢話唔緊要,出年再来(出年先算)。

究竟你想你嘅下一代係咩形状 ?

作者: gigayan    時間: 20-12-29 14:10

Yanamami 發表於 20-12-24 18:48
Agree......
以前呢到好多嘢睇, 由揀小學開始就係到學咗唔少嘢....... 但宜家講多句都諗一諗先, 多咗好多無禮貌嘅人, 廢事好心做壞事.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5