教育王國

標題: 德萃小學 好唔好? [打印本頁]

作者: waiwaisir2046    時間: 19-11-28 10:11     標題: 德萃小學 好唔好?

係吾係英小, 英文教學?校舍如何?

作者: Poyau    時間: 19-11-28 11:54     標題: 回覆樓主:

大埔 旺角 慈雲山?

作者: waiwaisir2046    時間: 19-11-28 12:13

回覆 Poyau 的帖子

大埔

作者: Bearbicky    時間: 19-11-29 09:42

有冇人有offer ?

作者: Poyau    時間: 20-8-19 14:37

waiwaisir2046 發表於 19-11-28 12:13

大埔

德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

Band* 官津+直私
B1 4+2=6
B2A-1C 2+2=4
B2 1+3=4
NR 0+3=3
總數: 7+10=17間

B1 4+2=6間
SRL | 莫壽增 王肇枝 華英
直貨: SPC | 赤提

B2A-1C 2+2=4間
沐思 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 1+3=4間
陳瑞祺
直資: 德信 | 培中 羅定邦

NR 0+3=3間
直私: 大光德萃 宏信
國際: The Habour School

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2/

作者: ph_acc    時間: 20-8-19 14:39

即係好定唔好
作者: alice_lt    時間: 20-8-19 14:49

呢間係英小,9 成用英文教,好唔好真係要問用家
但以我所知,小朋友平時係學校溝通都只可以用英文或普通話
當日我聽校長講佢地既教學理念,佢地絕對唔係傳統個種教學方法
主張小朋友有自我思考能力
三間校舍都係用同一套教學,所以無乜分別,唯獨鑽石山校有聖經讀
作者: b3410    時間: 20-8-19 15:06

ph_acc 發表於 20-8-19 14:39
即係好定唔好
如果講升中結果,應該好難話係“好”具體教學方法唔清楚。

作者: hkpapa852    時間: 20-8-19 18:33

b3410 發表於 20-8-19 15:06
如果講升中結果,應該好難話係“好”具體教學方法唔清楚。
新校第一屆畢業生,一定係本區B1/2/3各1/3,升中派位入B1學校人數多過1/3先叫好
作者: b3410    時間: 20-8-19 19:53

大光德萃書院,是否就是一條龍的中學?行IB?
如果行IB,點考pre S1?
作者: Poyau    時間: 20-8-19 20:10

b3410 發表於 20-8-19 19:53

大光德萃仍未係IBO名單上

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?

作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 00:59

可能中五中六先至係IB,中一到中四就本地課程用IB方法授課呢。呢間學校好多新穎嘅橋嘅。

作者: hkpapa852    時間: 20-8-20 09:21

啟思小學一樣係PYP, 一樣有呈分
作者: hkpapa852    時間: 20-8-20 09:22

Soundervolt 發表於 20-8-20 00:59
可能中五中六先至係IB,中一到中四就本地課程用IB方法授課呢。呢間學校好多新穎嘅橋嘅。
...
可能係用IB概念教, 但唔係去考IBDP囉!
作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 11:38

hkpapa852 發表於 20-8-20 09:22

咁又係!呢間學校成日有一啲比其他人更創新更超越嘅課程,可能將來中學會好似搞學校咁,加個名喺其他學校就當自己嘢,SHIB (St Hilary International Baccalaureate),立即得咗!

作者: 964000    時間: 20-8-20 11:59

Soundervolt 發表於 20-8-20 11:38

咁又係!呢間學校成日有一啲比其他人更創新更超越嘅課 ...

可能一條龍搞埋私立大學,得左!

作者: b3410    時間: 20-8-20 11:59

hkpapa852 發表於 20-8-20 09:22
我見之前新聞話中學有140個位,大概10人爭一個位,唔知最後收咗幾多同學?
作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 12:03

964000 發表於 20-8-20 11:59
可能一條龍搞埋私立大學,得左!

睇嚟您真係未卜先知....可能最有機會變成”香港能仁德萃大學”,得哂啦!

作者: gracelam    時間: 20-8-20 12:05

b3410 發表於 20-8-20 11:59
我見之前新聞話中學有140個位,大概10人爭一個位,唔知最後收咗幾多同學? ...

唔知點解佢個升中派位表都冇列出升去大光德萃中學嘅???

作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 12:08

gracelam 發表於 20-8-20 12:05

可能您睇漏咗,或者以為喺個list下面,其實”大光德萃”係置頂,放喺各大B1學校之上

作者: b3410    時間: 20-8-20 12:10

gracelam 發表於 20-8-20 12:05
排最頂。

作者: gracelam    時間: 20-8-20 12:12

Soundervolt 發表於 20-8-20 12:08

可能您睇漏咗,或者以為喺個list下面,其實”大光德萃 ...

老花我果然睇漏

作者: hkpapa852    時間: 20-8-20 12:14

b3410 發表於 20-8-20 12:10
排最頂。
呢個排法, 絕對啱支持"親生仔"論既家長既口味

可能有多咗堆潛在支持者了!

作者: b3410    時間: 20-8-20 12:14

Soundervolt 發表於 20-8-20 12:03

睇嚟您真係未卜先知....可能最有機會變成”香港能仁德 ...
關鍵間學校定位有D混亂,究竟有冇宗教?傳統還是國際?幼稚園,小學低年班讀讀下都冇所謂,不過高年班和升中之後,的確有D擔心學校syllabus夠唔夠應付將來的公開試。

作者: Poyau    時間: 20-8-20 12:36

b3410 發表於 20-8-20 12:14
關鍵間學校定位有D混亂,究竟有冇宗教?傳統還是國際?幼稚園,小學低年班讀讀下都冇所謂,不過高年班和升 ...

神召會德萃 Christian school

School Information
https://aogsthilarys.edu.hk/the-st-hilarys/school-information/

AOG St. Hilary’s College (Primary Section) is a private (non-profit making) English co-ed Christian school with traditional, core values and globalized outlook. 

作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 12:46

關鍵間學校定位有D混亂,究竟有冇宗教?傳統還是國際?幼稚園,小學低年班讀讀下都冇所謂,不過高年班和升 ...

辦學機構又冇宗教背景但自封”St.”。佢地有一間係基督教小學,中學喺佛教學校,可能遲啲有伊斯蘭學校加盟.....咁就集宗教之大成。

至於課程定位當然有咁含糊得咁含糊最好,只要環繞反本地教學模式、未經實證過嘅高新教學方法,令家長各自表述就OK,太過清楚明白反而冇咁易sell。

作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 13:01

不過認真嚟講,呢個辦學商業機構得一間小學,其他學校只係提供課程,即係漢師、神召會、佛教大光,仍然係呢啲學校嘅主人家。

作者: Poyau    時間: 20-8-20 13:12

Soundervolt 發表於 20-8-20 12:46

辦學機構又冇宗教背景但自封”St.”。佢地有一間係基督 ...

St. Hilary 係第46任教宗

https://archives.catholic.org.hk/The%20Popes/PO-Index.htm

作者: Soundervolt    時間: 20-8-20 13:50

Poyau 發表於 20-8-20 13:12
St. Hilary 係第46任教宗

https://archives.catholic.org.hk/The%20Popes/PO-Index.htm

但德萃教育機構有限公司本身唔係天主教徒團體

作者: 964000    時間: 20-8-20 15:13

佢個定位和宗旨就係「包羅萬有」

作者: Poyau    時間: 20-8-20 15:23

b3410 發表於 20-8-20 12:10
排最頂。

最多人升讀置頂?

作者: vickycy6    時間: 20-8-20 23:40

so far ao good

作者: 41292454    時間: 20-8-21 12:43

b3410 發表於 20-8-20 11:59
我見之前新聞話中學有140個位,大概10人爭一個位,唔知最後收咗幾多同學? ...
中一45個人,分三班,唔至於好淒涼的感覺,哈哈
作者: poonseelai    時間: 20-8-21 13:53     標題: 回覆樓主:

預計收140個中一,最後45人?

作者: siuta    時間: 20-8-21 21:54

Soundervolt 發表於 20-8-20 12:46

辦學機構又冇宗教背景但自封”St.”。佢地有一間係基督 ...

- deleted -
作者: virgokaren    時間: 20-8-21 23:45

Soundervolt 發表於 20-8-20 13:01

不過認真嚟講,呢個辦學商業機構得一間小學,其他學校 ...

乜吾係德萃係主?
果D只係提供一個 瀕臨執笠的校舍?

作者: Poyau    時間: 20-8-22 01:34

virgokaren 發表於 20-8-21 23:45
乜吾係德萃係主?
果D只係提供一個 瀕臨執笠的校舍?

辦學團體不變 德萃負責營運

https://kindergarten.sthilarys.edu.hk/?p=5931

「該機構現時管理四所私立學校,包括由德萃開辦位於太子及紅磡的德萃幼稚園.幼兒園,以及大埔的德萃小學;而旺角的漢師德萃學校,辦學團體為香港漢文師範同學會,德萃只主理營運工作,包括課程和教學團隊。」

作者: poonseelai    時間: 20-8-22 08:03     標題: 回覆樓主:

這個模式風險係辦學團體想同他人合作,之前 think 中學就係咁

作者: Soundervolt    時間: 20-8-22 14:16

41292454 發表於 20-8-21 12:43
中一45個人,分三班,唔至於好淒涼的感覺,哈哈

自己一間小學,仲有兩間寄居小學,三間小學各一半畢業生冇其他好中學著落,直上寄居中學部都可以坐爆啦,好易生意興隆!

作者: Soundervolt    時間: 20-8-22 14:26

siuta 發表於 20-8-21 21:54
而中文名德萃又同最頂尖嘅國際學校德瑞同音。我有個朋友搞笑咁講正正常常你開間新校唔會改個名叫弼瑞
...

仲要同女皇書院套校服除咗捆邊顏色有少少分別,其他一模一樣.....

作者: 41292454    時間: 20-8-22 15:40

poonseelai 發表於 20-8-21 13:53
係,今年中一就係45人!中二有一個班,幾多人唔知,因屋企有小朋友讀中一
作者: virgokaren    時間: 20-8-23 01:59

41292454 發表於 20-8-22 15:40
係,今年中一就係45人!中二有一個班,幾多人唔知,因屋企有小朋友讀中一 ...

係咪大部份德萃小學上中學?
中一,中二各開一班?
佢真係好進取,開埋中二。
不過,其實人少少都幾好,老師不用照顧太多人。

作者: Soundervolt    時間: 20-8-23 11:50

virgokaren 發表於 20-8-23 01:59

會唔會中一中二各開一班,而且開咁少班,可能為咗慳皮請少啲老師,分分鐘一個老師對45個學生....就算開兩班,又會請幾多老師?

作者: Poyau    時間: 20-8-23 13:44

Soundervolt 發表於 20-8-23 11:50

會唔會中一中二各開一班,而且開咁少班,可能為咗慳皮 ...

據學校網頁
老師有14位碩士13位學士 八國······

https://tkhilary.com

作者: Poyau    時間: 20-8-23 13:49

poonseelai 發表於 20-8-21 13:53

第二階段入學申請至8月30日
尚餘少量名額
開學日期: 8月24日

https://tkhilary.com/admissions/

https://tkhilary.com/wp-content/uploads/2020/08/mail4_print-copy-1444x2048.jpg

作者: Poyau    時間: 20-8-23 13:52

今年開中一中二 每班最多28人

https://tkhilary.com/admissions/

(1) General Information

Grades 7 and 8 will be open in August 2020.

Class Size: a maximum of 28 students in each class

······

作者: 41292454    時間: 20-8-23 14:10

virgokaren 發表於 20-8-23 01:59

唔知係唔係德萃小學,因未見面,都係網上教學中。
作者: 41292454    時間: 20-8-23 14:11

中一45人,開3班。中二開一班
作者: Soundervolt    時間: 20-8-23 14:16

41292454 發表於 20-8-23 14:11
中一45人,開3班。中二開一班

15人一班,屬於超小班教學。

作者: lee1988    時間: 20-9-6 23:46

https://lihkg.com/thread/2010322/page/1   佢地個主席
作者: lee1988    時間: 20-9-6 23:47

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=21668688
作者: mredco    時間: 20-9-6 23:49

作者: hkpapa852    時間: 20-9-7 08:27

lee1988 發表於 20-9-6 23:46
https://lihkg.com/thread/2010322/page/1   佢地個主席

唔知係咪要求所有教職員同學生去搵自己間“餐廳”包伙食?

作者: Soundervolt    時間: 20-9-7 12:26

Poyau 發表於 20-8-23 13:49
第二階段入學申請至8月30日
尚餘少量名額
開學日期: 8月24日

呢間學校終於有改善......唔再擺主席嘅大頭相喺學校宣傳品上趕客。

作者: Soundervolt    時間: 20-9-7 14:12

hkpapa852 發表於 20-9-7 08:27
唔知係咪要求所有教職員同學生去搵自己間“餐廳”包伙食?

午餐食麻辣火鍋好熱氣耶.....

作者: Soundervolt    時間: 20-9-7 14:18

Poyau 發表於 20-8-23 13:44
據學校網頁
老師有14位碩士13位學士 八國······

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但學校收嘅學費夠唔夠錢持續出糧?學校唔係普通生意,唔可以無啦啦學期中高棚滿座喎。

作者: hkpapa852    時間: 20-9-7 16:41

Soundervolt 發表於 20-9-7 14:18

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但 ...
可能好快同APS結盟都未定
話說最近由家長話小朋友由APS跳過去之後話好happy(呢個當然嫁啦! 轉入天虹或者趙小都應該好happy)

今年亦由一位APS小六畢業生升讀德箤書院

作者: virgokaren    時間: 20-9-8 00:37

Soundervolt 發表於 20-9-7 14:18

廿七位老師對兩級加埋唔夠一百個學生,雖然唔使交租,但 ...

佢預算收两班中一,兩班中二 ga ma

作者: Soundervolt    時間: 20-9-8 01:00

virgokaren 發表於 20-9-8 00:37

德萃教育機構明年9月將與辦學團體大光園合作,在大埔開辦「大光德萃書院(註冊中)」,提供中小幼「私立一條龍」辦學模式。該校首年先開辦中一及中二共7班,每名學生一年學費介乎13萬至14萬元。校方指,在預留中一兩班學額予德萃小學小六生「直升」外,其餘約150個學額會作公開招生,預期每約10人爭一學位。

「大光德萃書院(註冊中)」提供國際文憑大學預科(IBDP)及英國高考(GCE A-Level)課程,將成為本地唯一一間推行IB及GCE A Level的中學。校方將提供第7至12班(即中一至中六)的中學教育,明年先會開辦五班中一及兩班中二,每班約25至28人,並將預留中一兩班學額予德萃小學,其餘學額公開招生。中一首年學費13.75萬元,中二學費為14.08萬元,校方會為體藝或成績優異但家庭經濟有困難的學生,提供助學金。
德萃創辦人及校董會主席徐飛表示,學校前身為佛教大光中學,正在註冊階段,校舍位處大埔錦山路,校方斥資3,000萬至5,000萬元,本月動工翻新校舍,預計明年3、4月竣工,屆時學校設有實驗室、特別室、運動場等逾30個課室,校方在工程完工後將舉辦辦開放日,供家長及學生參觀。

所有申請入讀中學的學生須持有香港身份證或外國護照,並需要通過入學筆試,考核中、英、數三科能力,經甄選後進行面試,著重學生禮貌、語言表達能力及體藝成就。校方透露,學生如於田徑及音樂上有出色表現會是其中一個入學優勢。
該校候任校長張毅今日(8日)首度會見傳媒,他現為華南師範大學附屬外國語學校國際教育部中小學校長,擁有逾10年開辦IB課程經驗。他表示,學校著重培育學生領導能力及成為社會上有責任的人士,並推動他們追求卓越,成就最好自己,同時發展他們的「Social Emotional Learning(社會情緒能力學習)」,增強學生抗壓指數。
校方於上月16日已開始接受入學申請,下月6日截止,學生將於下月14日安排進行筆試,獲甄選的學生在一星期後進行面試,校方會於同月23日公布取錄結果。有興趣家長可報名參加中學部下周六(16日)舉辦的入學簡介會。

作者: Soundervolt    時間: 20-9-8 01:05

virgokaren 發表於 20-9-8 00:37

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500人報考,平均10個人爭一個位,可能嗰1500申請人都唔夠quali被取錄,連自己小學嘅學生都唔夠兩班達到直升要求,所以S7只收45人,S8又收幾十人囉...貴精不貴多嘛!

作者: Soundervolt    時間: 20-9-8 01:33

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:05

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500 ...

對於一間唔係行本地課程,唔會考本地DSE嘅學校,要循non JUPAS申請本地大學又如何有優勢?

圖片附件: myimage.jpg (20-9-8 01:33, 447.53 KB) / 下載次數 23
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU0MzkwfDcxNjY1YTVkfDE3MjczNjM0NzN8MA%3D%3D

作者: Soundervolt    時間: 20-9-8 01:45     標題: 回覆樓主:

睇嚟香港今年應該少咗expat,連ESF都喺EK落廣告招生...俾十萬一年學費,如果又冇諗過將來考DSE,不如讀ESF好得多啦。

圖片附件: myimage.jpg (20-9-8 01:47, 318.91 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU0Mzk1fDg3NTliYWVifDE3MjczNjM0NzN8MA%3D%3D

作者: virgokaren    時間: 20-9-8 09:19

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:05

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500 ...

噢!我曾經去參觀過校舍,佢冇提開幾多班,我以為咁新,開四班 warm up 下!

佢辦學團隊的確幾進取和雄心勃勃。

要係香港教育界殺出一條血路,佢的 curriculum  必需要有特色至有人 buy.

你話不如入 ESF,  當然好!
佢學校就係 target 果班想入 IS 又入吾到,但想要 IS 教育的家長嘛!

睇佢小學畢業生都好多人外闖成功,只要佢賺$得來,俾番正常教學和師資,都吾好睇少佢!

但萬三四元學費來說,校舍就略為簡陋。仲有,俾得呢個學費,D家長都吾介意補習,到時睇下係邊個發功?

作者: virgokaren    時間: 20-9-8 09:23     標題: 回覆樓主:

仲有,IB 難申請,老師又貴,所以佢又加個 GCE,  呢個等於英國會考,到時冇 IB 就一定有 GCE,  佢地真係幾聰明的!

作者: b3410    時間: 20-9-8 09:45

virgokaren 發表於 20-9-8 09:19
噢!我曾經去參觀過校舍,佢冇提開幾多班,我以為咁新,開四班 warm up 下!

佢辦學團隊的確幾進取和雄心 ...

小學畢業去向,我覺得好普通。
其他帖子有提到。

德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

Band* 官津+直私
B1 4+2=6
B2A-1C 2+2=4
B2 1+3=4
NR 0+3=3
總數: 7+10=17間

B1 4+2=6間
SRL | 莫壽增 王肇枝 華英
直貨: SPC | 赤提

B2A-1C 2+2=4間
沐思 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 1+3=4間
陳瑞祺
直資: 德信 | 培中 羅定邦

NR 0+3=3間
直私: 大光德萃 宏信
國際: The Habour School

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2

作者: lovebb2    時間: 20-9-8 10:20

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:45
睇嚟香港今年應該少咗expat,連ESF都喺EK落廣告招生...俾十萬一年學費,如果又冇諗過將來考DSE,不如讀ESF ...
(睇嚟香港今年應該少咗expat)  Seem yes.

https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/
Year 3,4, 7+ also has vacancy available.  

作者: poonseelai    時間: 20-9-8 11:23

lovebb2 發表於 20-9-8 10:20
(睇嚟香港今年應該少咗expat)  Seem yes.

expat 減少相信會持續,歷史耐D的 IS 會多位,近年新開學校收生壓力會大咗

作者: virgokaren    時間: 20-9-8 23:38

b3410 發表於 20-9-8 09:45
小學畢業去向,我覺得好普通。
其他帖子有提到。

辦學團體想畢業生讀佢中學多過想佢地派 band one 吧!
第一年派位,係咁上下啦!
梗有 band 1-3。
佢都有學生考到直資呀。
不過,得咁少畢業生揀大光德萃,有D大失預算哩!

作者: Soundervolt    時間: 20-9-9 17:05

virgokaren 發表於 20-9-8 23:38

辦學團體想畢業生讀佢中學多過想佢地派 band one 吧!

呢個辦學商業團體之前未準備搞中學前有個訪問,其中內容喺關於呈分派位,學校領導人話說佢地嘅學生強項除咗成績外,會係非常出色嘅面試能力,應該循自行階段已經有十分好中學嘅offer,唔使等派位喎。照佢咁講唔應該派成咁,仲更加唔願直升自己學校點解呢?

作者: hkpapa852    時間: 20-9-9 18:16

Soundervolt 發表於 20-9-9 17:05
呢個辦學商業團體之前未準備搞中學前有個訪問,其中內容喺關於呈分派位,學校領導人話說佢地嘅學生強項除 ...

明顯係疫情問題啦!大部份中學上年都無自行面試。

不過話時話,官津中學大部份都係揀學生見,面試再叻成績唔達門檻,都係連面試既機會都冇。

作者: lyflyk    時間: 20-9-10 13:41

alice_lt 發表於 20-8-19 14:49
呢間係英小,9 成用英文教,好唔好真係要問用家
但以我所知,小朋友平時係學校溝通都只可以用英文或普通話
...

“絕對唔係傳統個種教學方法?新校長來左之後,就帶埋佢舊校的教學方法,學英文用返textbook。 不過就無辦法唔用textbook, 好多內地同學仔英文程度無可能只用到之前咁school-based teaching materials學英文。跟返傳統的教法,用textbook就最理想。

唯一我覺得唔傳統就係未COVID之前,就已經一路用iPad學習。用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling或vocabulary一般的小朋友都會容易完成功課。

作者: poonseelai    時間: 20-9-10 15:15

lyflyk 發表於 20-9-10 13:41
“絕對唔係傳統個種教學方法?新校長來左之後,就帶埋佢舊校的教學方法,學英文用返textbook。 不過就無辦 ...
"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling或vocabulary一般的小朋友都會容易完成功課。"

Is this good or bad in the long run?

作者: islz    時間: 20-9-10 15:25

poonseelai 發表於 20-9-10 15:15
"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling ...

Good = short cut and easy daily operation
Bad = poor spelling abilities

long run = ya need to make sure your kid will never pick up a pen to write :D
good for future CEO. not good for future assistance CEO.

作者: hkpapa852    時間: 20-9-10 16:51

"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling ...

呢種人咪最易俾AI取代囉

作者: lyflyk    時間: 20-9-10 21:23

如果像朱校長講,未來世界就係digital的,世界的人唔洗再用自己個腦,in the long run 咪好law。。。但一日世界上的人要用個腦袋工作,學習,寫字串字,你話小朋友呢家已經靠曬iPad,你話good唔good?

作者: lyflyk    時間: 20-9-10 21:27

Oh also good in the long run... if you have a rich daddy with lots of connections especially with China...then you might become the youngest principal in HK!

作者: Soundervolt    時間: 20-9-10 23:40

lyflyk 發表於 20-9-10 21:23
如果像朱校長講,未來世界就係digital的,世界的人唔洗再用自己個腦,in the long run 咪好law。。。但一 ...

如果係朱校長嘅理念,人類唔需要學行路,所有人都用電動輪椅咪得囉...

俾貴學費學點樣善用iPad?

作者: poonseelai    時間: 20-9-11 07:15     標題: 回覆樓主:

小學讀出來 iPad 幫你寫,孩子好開心完成了功課,這種學習模式的目標是什麼?用這個方法到那年級?用於那些科目?老師如何知道那個孩子唔識 spelling ,份功課睇得出?如何協助孩子過渡由口講到手寫?好多有趣問題,可能我想多咗姐,IT嘅嘢我真的唔識。目前公開試仍是手寫,遲下唔知,但應該唔會比你帶部ipad講答案出來

作者: hkpapa852    時間: 20-9-11 08:11

poonseelai 發表於 20-9-11 07:15
小學讀出來 iPad 幫你寫,孩子好開心完成了功課,這種學習模式的目標是什麼?用這個方法到那年級?用於那些 ...

朱生應該好鍾意 Matrix 呢套劇,想世界好似 Matrix 故事咁。

作者: vickycy6    時間: 20-9-11 08:59

作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。

作者: islz    時間: 20-9-11 09:27

lyflyk 發表於 20-9-10 21:27
Oh also good in the long run... if you have a rich daddy with lots of connections especially with C ...
then you need no education, just play :D
作者: islz    時間: 20-9-11 09:32

vickycy6 發表於 20-9-11 08:59
作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老 ...
老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。

意味著朱校長唔得? 唔怪得長期, 同年年都請校長啦...
其實我好想幫SH, 因為永遠UNDERDOG的故事係最吸引人嘅.

可惜唔寫字真係怪怪地. 不過可能10年後有人搵返依個POST出來鞭... @_@

作者: vickycy6    時間: 20-9-11 16:54

islz 發表於 20-9-11 09:32
老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。 ...

定解話唔寫字?一年級中文就學習拼音,寫字練習,成語故事,教材都係自己學校編寫,我覺得很贊。一年級英文除了每天功課紙,每週要寫40單詞以上的journal. 當然如果小朋友中意抄寫,也許這個學校就不適合。

作者: poonseelai    時間: 20-9-11 17:03

vickycy6 發表於 20-9-11 16:54
定解話唔寫字?一年級中文就學習拼音,寫字練習,成語故事,教材都係自己學校編寫,我覺得很贊。一年級英 ...
see #71 - comments by a parent
作者: lyflyk    時間: 20-9-13 08:52

vickycy6 發表於 20-9-11 08:59
作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老 ...

其實我同意,老師很好的。你覺得教材好都好正常,香港大部分學校都係用出版社的textbook,可惜是我們朱校長來前的家長,開頭就是覺得跟其他local school 唔同因為比如,學英文不是跟textbook,現在呢?佢上任就即刻用返textbook. 你會問textbook有什麼不好對嗎?當然我解釋你都不會明因為你已經覺得教材很好。你覺得中英很足,估你都是朱校長來之後的家長。

其實我都不想解釋,也不需要解釋,現在大家家長對學校的情況,的行政,其實都知咩事。好簡單,我個仔個老師未開學又話唔做啦,普通話老師上Zoom講廣東話,現在book list有書都仲未有但已經開左學喇。。。不過小朋友讀得開心咪得啦,係唔係?

其實呢D都係我的睇法,我講出來都係分享下,總會有人覺得好覺得唔好。校董會,校長都sell得非常好,入左來,你覺得學校適合你小朋友就最好,但讀讀下,覺得唔岩,除非小朋友好出色,而教材,教法,和總curriculum程度,就不知道能轉去第二間私校喇。到升中學。。。唉。。 其實呢家都唔洗擔心喇,又中學升。。。

Vicky,見你那麼滿意,希望你可以滿意到小朋友畢業啦,因為我有2個小朋友就讀,兩級的家長都有好mixed feelings。 足你好運!

作者: MrBeast    時間: 20-9-13 10:45

lyflyk 發表於 20-9-13 08:52
其實我同意,老師很好的。你覺得教材好都好正常,香港大部分學校都係用出版社的textbook,可惜是我們朱校 ...

之前我在另一帖提過,kg/初小階段家長較注重愛心、教學方法,去到高小若要呈分升中有期望就realise 都是求分數,成功雖苦干,有龍的話,苦干可以推遲少少,但前提是中學/辦學團體有track record,冇的話就好似踢死啦autopilot 咁,攞自己條命來較飛
咁新校成功例子都有,eg, cky, 不過頭一兩年ib 成績也不是很標青,始終新校就算點好都會有地方需要磨合

作者: Poyau    時間: 20-9-13 11:56

MrBeast 發表於 20-9-13 10:45
之前我在另一帖提過,kg/初小階段家長較注重愛心、教學方法,去到高小若要呈分升中有期望就realise 都是求 ...

未來成就無限可能 TKH vs CKY

作者: DengCK    時間: 20-9-13 12:08

CKY用了19年達到IB平均分40分(琴日briefing講),要相提並論應該要好耐好耐

作者: foxli    時間: 20-9-13 12:34

回覆 lyflyk 的帖子

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用過陳校長喺王錦輝引入嘅英文課程,相比依家嘅課程,感覺差好遠,學校都嘗試過用呢套課程,可惜失敗,可取嘅都重有一個英文語境。
作者: Poyau    時間: 20-9-13 12:40

DengCK 發表於 20-9-13 12:08
CKY用了19年達到IB平均分40分(琴日briefing講),要相提並論應該要好耐好耐

CKY 2020年IB平均分再創新高

Diploma Average
2020 39.71
2019 38.98
2018 37.92
2017 37.05
2016 36.13

http://cky.edu.hk/academic/ibdp/ibdp-results-2020/

作者: virgokaren    時間: 20-9-13 19:06     標題: 回覆樓主:

佢巳經請左好多香港出名的學校的校長加盟,大家點解覺得佢唔係幾得?

作者: Kai92    時間: 20-9-13 21:29

foxli 發表於 20-9-13 12:34

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用 ...

請問英文同科學課程質素下降是指那一間學校?

作者: lyflyk    時間: 20-9-14 07:42

foxli 發表於 20-9-13 12:34

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用 ...

絕對同意。但學校'試過用呢套課程'我就唔同意。從第一年現任就話為左新學生(可能是佢舊校學生)可以適應,英文課程的程度要降低去accomodate新學生。不是很好笑嗎?其實新校長來,好老師離開,課程有改變都好正常,但真係諗唔到會係咁。最諗唔到係都已經幾年啦,以為settle down會有改善,但現在?

作者: lyflyk    時間: 20-9-14 08:17

virgokaren 發表於 20-9-13 19:06
佢巳經請左好多香港出名的學校的校長加盟,大家點解覺得佢唔係幾得?

出名又如何?請幾位出名的校長唔代表有一間好的學校,不過當然好多家長包括我自己會覺得因為咁一間學校點都會有質素。我自己覺得一間學校好唔好,首先睇佢為什麼開學校。為錢同名利?或真教育?然後學校請的老師。NET教英文又如何?內地教師教普通話又如何?沒有或小學校經驗,講得幾流利都無用。當然每間學校都會有fresh grad,其實完全沒有問題,全部老師一開頭都係fresh grad, 所以重要的是,你請fresh grad,只有補習班經驗或大學唔係教育係畢業的老師都無問題,但就要好有經驗的科主任帶領新老師。然後就係課程。學校用咩課程都好重要。課程係唔係對所有學生都inclusive?可唔可以挑戰到學生去think outside the box?最後,上課時間。上半日定全日好?AM上堂,PM就Dreamstarter。Dreamstarter 好唔好?用Dreamstarter取代原本上堂時間好唔好?呢個自己可以決定。

其實每間學校都有好同唔好。有人覺得好得,亦有人覺得可以更好。

作者: siuta    時間: 20-9-14 15:11

- deleted -

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5