教育王國

標題: Harrow 哈羅 求家長意見 [打印本頁]

作者: elainL    時間: 19-11-22 21:10     標題: Harrow 哈羅 求家長意見

請問有家長可分享Harrow 校園生活,如上課情況,中英數功課多嗎?課外活動需要另外付錢嗎?有普通中產家庭 嗎?聽說一年有一次學遊,大概多少錢?歡迎任何關於Harrow 的資料。感謝大家。
作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-23 00:02

中產定義好闊

月入三萬既人又爭住認中產 (我唔認同)
月入30萬既財爺都係中產 (我認同)

大家都係中產 生活可爭天共地

我朋友係哈羅教書 啲小朋友大部份都家境不錯 一般泥講 住港島幾千萬或過億樓 有house 有司機接送 係屯門harrow附近買間幾百萬屋仔俾小孩放學休息下

呢啲都可以算係中產 (未到富豪 主要靠active income生活就是中產?)

YouTube 有一條片係harrow學生拍的 你可以睇下 又可係YouTube問佢

作者: Nbs    時間: 19-11-23 11:04     標題: 回覆樓主:

我有朋友個女讀緊
佢係專業人士,唔係住過憶樓唔係住house (專業人士住2-3千萬樓好常見), 唔知有無人接送但平時見我fd 係佢自己揸車的

作者: thvicny    時間: 19-11-23 15:36

細佬Bebe 發表於 19-11-23 00:02
中產定義好闊

月入三萬既人又爭住認中產 (我唔認同)

短片

作者: thvicny    時間: 19-11-23 15:50

elainL 發表於 19-11-22 21:10
請問有家長可分享Harrow 校園生活,如上課情況,中英數功課多嗎?課外活動需要另外付錢嗎?有普通中產家庭  ...
yr6前功課好少,課外活動大部份唔使付費。中文課不多需要私補。如果入到強烈推薦。
作者: Jane1983    時間: 19-11-23 16:02

認識幾個,都係經濟情況良好的家庭。不過咁遠係問題,返學早就好ok,放學就真係問題,用多好多時間,尤其住港島。
作者: elainL    時間: 19-11-23 19:17

感謝各位,甘請問數學程度如果?
作者: OLAF1023    時間: 19-11-23 19:22

Jane1983 發表於 19-11-23 16:02
認識幾個,都係經濟情況良好的家庭。不過咁遠係問題,返學早就好ok,放學就真係問題,用多好多時間,尤其住 ...
入HARROW,其實係咪多數會住宿?(Yr 6開始好似有)享受呢種獨特生活?

作者: Jane1983    時間: 19-11-23 19:53

OLAF1023 發表於 19-11-23 19:22
入HARROW,其實係咪多數會住宿?(Yr 6開始好似有)享受呢種獨特生活?

唔知幾多會住宿,我識果幾個都唔係。

作者: OLAF1023    時間: 19-11-23 20:00

Jane1983 發表於 19-11-23 19:53
唔知幾多會住宿,我識果幾個都唔係。
其實如果唔住宿,我覺得學費都幾抵幾值,校園又大又靚,設施又好,不過真係地區交通問題考慮!如果我住嗰邊,都會考慮。

作者: Jane1983    時間: 19-11-23 21:11

回覆 OLAF1023 的帖子

因為佢比較新,我無認真諗過呢間,但聽回來的feedback係唔錯的。
作者: OLAF1023    時間: 19-11-23 21:46

Jane1983 發表於 19-11-23 21:11

因為佢比較新,我無認真諗過呢間,但聽回來的feedback係唔錯的。 ...
知唔知嗰度返沙田區點返?車程幾耐?
作者: Jane1983    時間: 19-11-23 21:51

唔清楚,你可以打去學校問吓,
作者: OLAF1023    時間: 19-11-23 22:31

Jane1983 發表於 19-11-23 21:51

唔清楚,你可以打去學校問吓,
我望過佢冇校車到!揸車或搭車唔知點!

作者: Jane1983    時間: 19-11-23 23:27

無校車到,佢可能容許你揸車。打去學校問吓就最清楚。
唔清楚Harrow,但好多IS係好helpful,好願意配合學生。識有學校/校車公司係會為學生加個站。

作者: HHHR    時間: 19-11-24 20:57

回覆 elainL 的帖子

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top50寄宿學校,因為節省了機票及監護人開支。遊學唔係必要參加,但大部份同學都會去,而且學校安排得好好,對學生在各方面都有裨益,當然都係唔平。
我同太太都係高級公務員,收入算唔錯,只有一個囝囝。但供佢讀Harrow咁多年都有D吃力。不過Harrow 帶俾囝囝優質教育,所以如果經濟許可,我會推薦。特別係寄宿,會帶給孩子非常好的教育。

作者: elainL    時間: 19-11-24 21:46

回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知究竟除左學費同capital levy 仲有咩費要交同幾錢..
作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-24 23:13

elainL 發表於 19-11-24 21:46
回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知 ...

2.5萬係淨係預而家既學費雜費
不包括草俾佢將來升學?

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-24 23:14

HHHR 發表於 19-11-24 20:57

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top ...

咁你囝囝最後去左英國升學?
無舊制公務員既教育津貼?

作者: elainL    時間: 19-11-25 07:26

回覆 細佬Bebe 的帖子

另200萬比佢將來留學...吾知夠吾夠?
作者: b3410    時間: 19-11-25 08:09

elainL 發表於 19-11-24 21:46
回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知 ...
學費經常會調整(加),可能有些緊。
作者: mandy_ng207    時間: 19-11-25 08:31

elainL 發表於 19-11-25 07:26

去幾多年?邊度?英國現在都50萬一年,未計通脹

作者: Jane1983    時間: 19-11-25 10:29

2萬5一個月,小學時就夠。但到中學,只係學費都20萬一年,仲唔計年年加學費。

又另有學體藝開支、遊學,同埋可能有少少補習,咁會唔夠。
作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-25 11:14

b3410 發表於 19-11-25 08:09
學費經常會調整(加),可能有些緊。

呢個budget 讀國際學校係夠 但Harrow 有啲炆 Harrow 好似學費都20萬一年? 即1.8萬一個月

同上 低年級應該無問題 但將來搞唔搞得掂要睇下家庭收入有無上升空間

會唔會考慮平啲既國際學校?大部份都平過Harrow
你住得好近harrow所以鍾情於佢?

作者: b3410    時間: 19-11-25 11:46

細佬Bebe 發表於 19-11-25 11:14
呢個budget 讀國際學校係夠 但Harrow 有啲炆 Harrow 好似學費都20萬一年? 即1.8萬一個月

同上 低年級應 ...
唔係我

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-25 12:00

b3410 發表於 19-11-25 11:46
唔係我

Sorry 引用錯

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-25 12:00

elainL 發表於 19-11-25 07:26

同上 低年級應該無問題 但將來搞唔搞得掂要睇下家庭收入有無上升空間

會唔會考慮平啲既國際學校?大部份都平過Harrow
你住得好近harrow所以鍾情於佢?

作者: elainL    時間: 19-11-25 20:28

係呀,住附近。佢網頁寫170,000萬一年,即平均$14500一個月。(當然capital levy 另計)..我以為2.5萬一個月會夠..
作者: Sumsumsum123    時間: 19-11-25 20:39

elainL 發表於 19-11-25 20:28
係呀,住附近。佢網頁寫170,000萬一年,即平均$14500一個月。(當然capital levy 另計)..我以為2.5萬一個 ...

每年60000levy
除返開每月五千
加埋學費20000
但仲未計每年加價(levy or tuition fee)
仲有雜費
Yr 6後如果寄宿,每年又十幾萬
我覺得條數忟忟地

作者: HHHR    時間: 19-11-25 21:29

係,去咗英國讀大學。我同太太比較早入政府,仲可以有海外教育津貼。

作者: elainL    時間: 19-11-25 21:44

Sumsumsum123 發表於 19-11-25 20:39

每年60000levy
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬吾夠架..佢仲有咩雜費要成萬蚊一個月呢
作者: Sumsumsum123    時間: 19-11-25 21:54

elainL 發表於 19-11-25 21:44
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬 ...

如果寄宿,每月就多好多錢

作者: thvicny    時間: 19-11-25 23:48

elainL 發表於 19-11-25 21:44
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬 ...

如果冇寄宿,基本上只有午餐費三、四千一季度,及一年一、兩次的戶外活動,三、四千一次。海外活動就自由選擇參唔參加,及校服費和高年班買手提電腦。
作者: spjspj    時間: 20-1-10 13:09

朋友話入面好多都係普通人!生日會都係去下同學屋企!冇咩特別貴重禮物!有錢人個班都好低調!朋友話讀左幾年都吾知大家咩身份!因為個個坐校車!家長甚少接送交流!小朋友都吾會分!

作者: cheerskatty    時間: 20-2-1 19:19

作者: elainL    時間: 20-2-1 21:40

回覆 cheerskatty 的帖子

感激你的回覆,想問下有考試測驗嗎?
作者: cheerskatty    時間: 20-2-1 21:42

作者: chanchancat    時間: 20-2-6 15:14

Hi, may i know if you have the offer yet?Which grade is your kid?
Y1?

作者: 小加子    時間: 20-2-21 12:46

HHHR 發表於 19-11-24 20:57

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top ...

請問你學校對課外活動多支援嗎?我小朋友小四,一體一藝全靠學校校隊帶領,他非常之享受和同學們一起經歷的苦與樂。揀中學的其中一個criteria就係注重體藝培養,你認為Harrow 合適嗎?

作者: HHHR    時間: 20-2-22 00:58

回覆 小加子 的帖子

唔係好明你指多支援是甚麼意思。我嘗試回答一下:

香港哈羅同英國傳統寄宿學校一樣,十分重視體藝。我囝囝幾年前就讀時每名學生都最少一體一藝,學校亦在時間表上有足夠空間讓同學參與體育和藝術活動。除咗學校體育和藝術課安排的項目外,學生可自費參加校外的體藝活動,我囝囝就學咗幾年騎馬同帆船。

學校網頁有多一點資料,想要詳細D可以電郵學校查詢。

你囝囝鍾意體藝及喜歡團隊活動就啱晒!

作者: 小加子    時間: 20-2-22 11:49

HHHR 發表於 20-2-22 00:58
回覆 小加子 的帖子

唔係好明你指多支援是甚麼意思。我嘗試回答一下:

學校支援指學校有幾積極招收校隊成員、有冇funding 請教練買器材、提供埸地和交通接送隊員訓練、校內老師是否積極參與隊員訓練和跟進隊員attendance 和成績、帶隊參加公開比賽......

我地讀local 小學,體藝科老師幾本上係全校最勤力最遲放工weekend 都要ot 帶隊訓練出賽。

作者: HHHR    時間: 20-2-28 10:55

回覆 小加子 的帖子

學校十分重視體藝,所以你提及的全部都有。不過有D費用要家長俾,例如得囝囝去上水雙魚河學騎馬的交通由學校安排,但要自費。
作者: joslin0703    時間: 20-4-22 22:00

小朋友有幸拿到了Y7的OFFER,我想在這裡問一下Harrow用的是什麼教材?因為之前讀的是IB私校,想趁這段時間找下合適的教材適應一下,先謝謝各位了!
作者: monicawai    時間: 20-4-23 09:45

Y7 其實暫時唔駛太緊張,等佢輕輕鬆鬆咁去適應新環境緊要啲,如果真係想準備,不如係呢段時間睇多啲中、英文書,更加打好啲個底。我個女係Y8插班,乜都冇準備,IS 轉 IS 會比較好啲。
作者: gbg    時間: 20-4-23 10:17

Deleted
作者: monicawai    時間: 20-4-23 10:30

我哋當日去做assessment 時學校已經講咗未有位offer住,所以之後都係 on waiting list, 咁當然有機會係唔同background 有唔同嘅嘢 priority 啦。
作者: joslin0703    時間: 20-4-23 10:32

回覆 monicawai 的帖子

謝謝,我小朋友以前在IB私校,不是IS,有點擔心,畢竟是Happy School
作者: joslin0703    時間: 20-4-23 10:34

回覆 gbg 的帖子

你好,我是一開始就告訴沒有位,進了waiting pool, 之後又打電話說現在有位問我需不需要。
作者: gbg    時間: 20-4-23 10:49

Deleted
作者: gbg    時間: 20-4-23 10:56

Deleted
作者: monicawai    時間: 20-4-23 11:00

回覆 joslin0703 的帖子

Harrow對我個女嚟講都係一間happy school, Y8都係honeymoon year, 到Y9開始就要認真啲,絶大部份嘅同學仔個個都好認真咁去讀書同做功課,佢哋重會互相幫忙,我見到都覺得好開心。
作者: monicawai    時間: 20-4-23 11:03

回覆 gbg 的帖子

我覺得肯boarding相對會比較快有位,但我個女唔想做boarder, 所以都等咗一年先有位
作者: joslin0703    時間: 20-4-23 11:39

回覆 gbg 的帖子

謝謝,我選的是日校,但是Y8會考慮寄宿,畢竟男生還是要獨立些,也好為日後做打算
作者: joslin0703    時間: 20-4-23 11:41

回覆 monicawai 的帖子

謝謝你的回復,這樣我就放心很多啦,也會考慮Y8的時候申請寄宿,希望會是很好的體驗!
作者: everybody    時間: 20-4-26 16:06

Congrats for those getting the offers(emoji) Mine is on successful waiting pool and do you guys  know should I reapply the assessment for the next academic year (Y9)?

作者: 小寶貝兒    時間: 20-4-26 22:37

everybody 發表於 20-4-26 16:06
Congrats for those getting the offers(emoji) Mine is on successful waiting pool and do you guys  kno ...
不用,我果陣問過,到今年8月新學年都未位,到9月時會有個email send比你問你今年係咪繼續留係waiting pool,到時回返就得!不過最好你打電話去問清楚,因為唔知政策會唔會有改動

作者: everybody    時間: 20-4-28 22:56

Thank you for your kindly reply.

作者: irisling    時間: 20-6-25 23:01

我剛剛幫仔仔申請了Y8 (2021-2022), 想請教一下家長, 現正讀普通LS是否很難於英文ASSESSMENT取得及格? 有什麼方法可以惡補一下?
作者: monicawai    時間: 20-6-27 09:19

回覆 irisling 的帖子

IS英文教法同LS完全係2回事,但assessment 其中一part英文writing只會比個topic你自由發揮,之後會有老師做oral assessment. 我覺得聽講好緊要,因為係小朋友比老師嘅impression, 唔係個個Harrow學生都可以講流利英文,所以唔駛太擔心,如果入咗去讀學校會有extra classes比小朋友去追番英文進度,但你預咗會辛苦啲,而家可以做嘅都係聽多啲,睇多啲,唔好比太大壓力小朋友,順其自然。Good luck!
作者: irisling    時間: 20-6-27 09:22

謝謝回覆,會加強一下小朋友的英文寫作能力。Thank you!

作者: yankiyan    時間: 20-6-27 11:48

monicawai 發表於 20-6-27 09:19

IS英文教法同LS完全係2回事,但assessment 其中一part英文writing只會比個topic你自 ...
唔好意思想問一下學校入面多唔多人講唔到流利英文?
我以為流利英文係入學既basic requirement

作者: monicawai    時間: 20-6-27 12:35

回覆 yankiyan 的帖子

唔多但有嘅,主要係LS同內地插班生,最緊要係溝通到,上堂明白老師講嘢就冇問題。Harrow都係一間英式國際學校,而唔係大多數人所謂嘅神校,但佢係好注重學生成績,只要成績好,學校有位,要入並唔太難,
作者: yankiyan    時間: 20-6-27 12:50

monicawai 發表於 20-6-27 12:35

唔多但有嘅,主要係LS同內地插班生,最緊要係溝通到,上堂明白老師講嘢就冇問題。Ha ...

多謝你既解答
請問咁係咪有部分同學間係用中文溝通?
如果比較esf,esf既學生會唔會英文較好?
謝謝你

作者: monicawai    時間: 20-6-27 13:14

我並唔係話Harrow學生英文唔好, 千祈唔好誤會,我意思係oral口音唔太native都有機會入,ESF我唔清楚,所以答你唔到。
作者: yankiyan    時間: 20-6-27 13:19

monicawai 發表於 20-6-27 13:14

我並唔係話Harrow學生英文唔好, 千祈唔好誤會,我意思係oral口音唔太native都有機會 ...

多謝你解答

作者: nchbaba    時間: 20-7-8 10:37

ECA 完要家長接放學還是有校車?

作者: monicawai    時間: 20-7-8 14:22

回覆 nchbaba 的帖子

According to my girl, they now have SCA which is from 3:30-4:30pm and CCA which is from 4:30-5:30pm. For CCA you have to make your own arrangement cuz school ends at 4:30pm.
作者: nchbaba    時間: 20-7-10 18:35

我想問下小學學術方面如何,家長有壓力嗎?

作者: rai_fc    時間: 20-12-17 15:55

I just got the Y9 offer for my boy!  Want to know is staying after school to join ECA required?
How’s the homework load for Y9?  Many thanks
作者: irisling    時間: 20-12-19 15:17

回覆 rai_fc 的帖子

In the official website, it says "The Education Bureau stipulates 50% of places can be given to local pupils with Hong Kong passports and 50% of all pupils in the Upper School (from Year 6 and above) must be weekly boarders."   May I know if you son is boarder?

作者: rai_fc    時間: 20-12-20 21:50

No.  Will take school bus.  I do not plan to let at join the weekly boarding in the next 2 to 3 years.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5