教育王國

標題: YMCA vs Anfield [打印本頁]

作者: Cathy2017    時間: 19-11-17 19:40     標題: YMCA vs Anfield

2間都有offer, 應該點揀?

好苦惱,21/11 前 anfield 要交$17000留位

作者: dem0cracy    時間: 19-11-17 20:34     標題: 回覆樓主:

Anfield教學、語景都較佳,甚至中文都教得好。除非你真係好想入YMCA小學,否則選Anfield。

作者: starryling    時間: 19-11-17 22:39

我就target ymca小學,所以我ymca了
作者: starryling    時間: 19-11-17 22:43

不過個人覺得ymca長沙灣好過ymca tst, 我見tst d teacher好多口音,同太多學生講日文,反而長沙灣d老師眼睇左一陣,冇口音,d學生之間全英文
作者: starryling    時間: 19-11-17 22:44

不過Anfield教中文係得,係教得好月
作者: Cathy2017    時間: 19-11-17 22:48

starryling 發表於 19-11-17 22:43
不過個人覺得ymca長沙灣好過ymca tst, 我見tst d teacher好多口音,同太多學生講日文,反而長沙灣d老師眼睇 ...

如果我揀YMCA我會揀尖沙咀,我住嗰度好近尖沙咀,我寧願多日本人都唔想太多local...而且我都識日文,同埋tst有泳池

作者: starryling    時間: 19-11-17 22:50

如果你target IS小,應該要Anfield
作者: salwa    時間: 19-11-17 22:53

回覆 starryling 的帖子

Does Anfield use Traditional Chinese or Simplified Chinese?
作者: starryling    時間: 19-11-17 22:55

Traditional Chinese. Very typical British style. 雖然普通話老師係台灣口音,但無所謂啦,都係普通話.

作者: salwa    時間: 19-11-18 08:04

作者: Cathy2017    時間: 19-11-18 11:24

回覆 starryling 的帖子

有無比較過YMCA小學同ANFIELD 小學?我唔太清楚ANFIELD小學, thanks

作者: starryling    時間: 19-11-18 21:27

Anfield小學多印度人,飯要自己prepare. 升中同ICHK有聯系. YMCA就聯合國,乜國籍都有,7 成都吾係本地人,但吾屬於國際學校,中文數學跟香港,其他英國課程
作者: starryling    時間: 19-11-18 23:43

同埋我宜家係anfield讀.... 我個班全local...... 堅係一個外籍人士都冇,印度人都冇.. 所以睇你想點既環境,有人重視老師係咪net, 有人重視同學多吾多外籍

作者: Cathy2017    時間: 19-11-18 23:47

starryling 發表於 19-11-18 23:43
同埋我宜家係anfield讀.... 我個班全local...... 堅係一個外籍人士都冇,印度人都冇.. 所以睇你想點既環境 ...

咁我更加想讀YMCA...(emoji)讀國際學校都係想佢有國際視野,全local唔係太想,同埋ymca小學好似好啲

作者: melobi12    時間: 19-11-19 00:00

我兩間都去過school tour,反為對ymca印象一般,因為有啲同學仔喺school tour其間係咁講廣東話,感覺到佢地平時playground language都係廣東話... 我感覺係,如果咁啱小朋友同到講英文嘅小朋友玩就會講英文,如果咁啱同到班比較喜歡講廣東話嘅小朋友就....

不過我去school tour 都係一個鐘左右嘅事,可能了解唔夠深。

作者: melobi12    時間: 19-11-19 00:03

starryling 發表於 19-11-18 21:27
Anfield小學多印度人,飯要自己prepare. 升中同ICHK有聯系. YMCA就聯合國,乜國籍都有,7 成都吾係本地人, ...

Ymca 七成唔係本地人? 我去school tour 時見到大部份都係本地人 所以我當時內心放棄左呢間學校(唔係我想揾嘅學校)。唔通我走漏眼

作者: starryling    時間: 19-11-19 00:06

不過Anfield佢堅係strictly follow 英國課程,我個人感覺根本就係去左英國讀書一樣... 呢方面佢做得好好.但如果你話學生間國際化,一定ymca. Ymca中學仲誇張,8 成鬼.. efs反而8 成香港人.

作者: starryling    時間: 19-11-19 00:08

Ymca單係幼稚園已經大比數日本人.
作者: Cathy2017    時間: 19-11-19 00:09

melobi12 發表於 19-11-19 00:03
Ymca 七成唔係本地人?  我去school tour 時見到大部份都係本地人  所以我當時內心放 ...

我去school tour 果陣只係見到好少本地人,日本人同印度人就真係有好多

作者: 貝珠    時間: 19-11-19 00:27

YMCA kinder 多外國人,係咪ymca 小學多本地人呢?一個講kinder 一個講小學

作者: ol_bb    時間: 19-11-19 00:30

7成外藉是中學,小學就一班二十幾人有幾位外籍(日本人,韓國人,印度,英美加澳等等),仲有混血兒,香港人就好多本身有外國passport

作者: ol_bb    時間: 19-11-19 00:41

YMCA playground language 一定係英文,反而有家長擔心小朋友唔肯講廣東話所以屋企全廣東話

作者: ol_bb    時間: 19-11-19 00:55     標題: 回覆樓主:

YMCA 小學校長是英國人,老師主要英國老師,行英制(除中、數),校長老師們有愛心,學校好平實,午餐,校服,校車價錢都好合理!

作者: Cathy2017    時間: 19-11-19 09:21

ol_bb 發表於 19-11-19 00:55
YMCA 小學校長是英國人,老師主要英國老師,行英制(除中、數),校長老師們有愛心,學校好平實,午餐,校 ...

我都幾欣賞佢地比較平實

作者: dem0cracy    時間: 19-11-19 10:07

starryling 發表於 19-11-19 00:08
Ymca單係幼稚園已經大比數日本人.

不過YMCA幼稚園嘅日本人好多會升讀日本人學校小學部,上到YMCA小學剩番好少。

作者: ol_bb    時間: 19-11-19 10:17

dem0cracy 發表於 19-11-19 10:07
不過YMCA幼稚園嘅日本人好多會升讀日本人學校小學部,上到YMCA小學剩番好少。
...

Yes, 大部份升JIS ,小學每班一兩個日本人,始終YMCA冇日文,兼日日要學中文。

作者: lovelysnake    時間: 20-2-29 00:29

ol_bb 發表於 19-11-19 00:55
YMCA 小學校長是英國人,老師主要英國老師,行英制(除中、數),校長老師們有愛心,學校好平實,午餐,校 ...

剛收收offer, 想問每班幾多人?將軍澳校車、lunch 大約幾$?

作者: starryling    時間: 20-2-29 02:20

Ymca? Or anfield?
作者: Lok0211878    時間: 20-2-29 11:04     標題: 回覆樓主:

大圍 anfield campus校車好似好貴留位費又唔平

作者: ol_bb    時間: 20-3-1 02:45

lovelysnake 發表於 20-2-29 00:29
剛收收offer, 想問每班幾多人?將軍澳校車、lunch 大約幾$?

你指YMCA? 將軍澳好似沒有校車,之前只去到油塘(不過我資料未必update, 可以致電校車公司問問)Lunch $21/餐,每班二十幾人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5