教育王國

標題: 滙基書院好唔好 [打印本頁]

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 09:06     標題: 滙基書院好唔好

如題。除學費,其他雜費多唔多?校網見DSE result唔錯,那校風又如何?上星期去open day同學生傾談感覺幾好,有無現讀家長比多些資訊。

但感到好重傳教氣氛,現讀家長有同感嗎?謝謝!

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 14:20

Duffy15 發表於 19-11-5 09:06
如題。除學費,其他雜費多唔多?校網見DSE result唔錯,那校風又如何?上星期去open day同學生傾談感覺幾好 ...

希望用家能夠提供一下資料

作者: chung222    時間: 19-11-5 14:41

小女,中一,超讃(emoji)(emoji)(emoji)功課不多,暫時中一輕鬆,阿女超期待入Dorm!同學多數都係好乖好純品

作者: chung222    時間: 19-11-5 14:47

唔覺有什麼特別雜費,入dorm 住宿費約$15600 三期,傳教:我不是基督徒,沒有參加學校團契

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 15:24

chung222 發表於 19-11-5 14:47
唔覺有什麼特別雜費,入dorm 住宿費約$15600 三期,傳教:我不是基督徒,沒有參加學校團契
...

一期=?月。是否只是S1 要住dorm? Open day當天問過d同學仔,她們說住一個Term...對嗎?

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 15:27

chung222 發表於 19-11-5 14:41
小女,中一,超讃(emoji)(emoji)(emoji)功課不多,暫時中一輕鬆,阿女超期待入Dorm!同學多數都係好乖好純 ...

我都感覺到d同學仔好乖好純品

作者: chung222    時間: 19-11-5 15:29

我要住三期,共$15600, 只是s1住,一個term ,即約三個月

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 15:45

chung222 發表於 19-11-5 15:29
我要住三期,共$15600, 只是s1住,一個term ,即約三個月

Sorry, 唔好意思太多問題,一期=3個月,是自己選擇住幾多個term? 還是學校限定S1 全年都要入住dorm?Thanks

作者: chung222    時間: 19-11-5 15:51

不是全年,是住約三個月,好似今年s1 ,有一班是住10-11 月中,另外兩班是住12 月頭至3 月頭,最後是4 月至6 月,住那一段時間是視乎你讀邊一班

作者: penpenvivi    時間: 19-11-5 17:25     標題: 回覆樓主:

唔好意思問一問,上星期有開放日嗎…

作者: szesze_ho2000    時間: 19-11-5 17:35

是否要英文好好才可入讀?我仔係運動型.但英文就.....

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 17:36

penpenvivi 發表於 19-11-5 17:25

是。但16/11有school tour,可上校網查詢,當天可排walk in聽講座。

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 17:37

szesze_ho2000 發表於 19-11-5 17:35

我都想知

作者: Duffy15    時間: 19-11-5 17:38

chung222 發表於 19-11-5 15:51
不是全年,是住約三個月,好似今年s1 ,有一班是住10-11 月中,另外兩班是住12 月頭至3 月頭,最後是4 月至 ...

Thanks for your info

作者: chung222    時間: 19-11-5 17:51

上年in 是英文自我介紹,再問下喜歡什麼,跟住group in , 我囡上星期六都有份帶campus tour , 佢話都有家長問佢上年in 咩

作者: bbba05    時間: 19-11-5 18:26

szesze_ho2000 發表於 19-11-5 17:35

要入英文唔使好好,整體成績夠好就得了。當然英文唔好去到英中就辛苦d.

作者: bbba05    時間: 19-11-5 18:30

回覆 Duffy15 的帖子

功課唔多,quiz, 默書都唔會多,亦冇人迫你。但變相要自己非常自律,否則hea慣咗到高中面對dse時就慘喇。

住宿係開心嘅,亦都俾父母學吓放手。

作者: Poyau    時間: 19-11-5 19:37

penpenvivi 發表於 19-11-5 17:25

16/11(六)再有簡介會同參觀

https://www.uccke.edu.hk/admission/briefing-meeting/

作者: In2c68    時間: 19-11-6 04:18

Duffy15 發表於 19-11-5 09:06
如題。除學費,其他雜費多唔多?校網見DSE result唔錯,那校風又如何?上星期去open day同學生傾談感覺幾好 ...

呢間正野!上年超喜歡,可惜超多上in,但位就得咁多,超講緣份!上年聽人話大多收band1生。

作者: DOCTORGG    時間: 19-11-6 06:34

chung222 發表於 19-11-5 15:29

請問S1 住三個月, 是否要畀$5,000呢?

作者: chung222    時間: 19-11-6 07:07

共付$15600 ,住三個月,但分三期比$

作者: mypineapple    時間: 19-11-6 19:33

In2c68 發表於 19-11-6 04:18
呢間正野!上年超喜歡,可惜超多上in,但位就得咁多,超講緣份!上年聽人話大多收band1生。
...

如住了一期宿舍, 可申請再住?

作者: bbba05    時間: 19-11-6 20:04

mypineapple 發表於 19-11-6 19:33
如住了一期宿舍, 可申請再住?

中二至中六可以申請再住

作者: gracelam    時間: 19-11-6 20:15

chung222 發表於 19-11-6 07:07
共付$15600 ,住三個月,但分三期比$

請問這筆費用是否已包早午晚餐?

作者: chung222    時間: 19-11-6 20:31

是,全包

作者: gracelam    時間: 19-11-6 21:09

chung222 發表於 19-11-6 20:31
是,全包

謝謝你

作者: lokasher    時間: 19-11-7 01:16

想問問講座只招待家長嗎?還是學生可以同行?謝謝你謝你💝

作者: mypineapple    時間: 19-11-7 07:36

bbba05 發表於 19-11-6 20:04
中二至中六可以申請再住

謝謝

作者: tcbz1    時間: 19-11-7 19:40

回覆 lokasher 的帖子

都可以。 有walk in, 不過要排隊。
作者: chung222    時間: 19-11-8 10:16

網上加左簡介會位,可以登記

作者: ericby    時間: 19-11-8 15:45

匯基書院(東九龍)好好

作者: jk923    時間: 19-11-10 17:31     標題: 回覆樓主:

女中二喇,師生關系好,超贊。今年改成三學段制,加強平時分比例,變相學生更著重持續學習能力,唔洗一試定生死。

作者: samuellor    時間: 19-11-12 18:33

作者: KATHY3706    時間: 19-11-14 18:51

chung222 發表於 19-11-5 14:41
小女,中一,超讃(emoji)(emoji)(emoji)功課不多,暫時中一輕鬆,阿女超期待入Dorm!同學多數都係好乖好純 ...

請教一下
上年幾多人見 收幾多
有無waiting..
仲有見果時 有咩問
謝謝你

作者: samuellor    時間: 19-11-28 14:15

作者: samuellor    時間: 19-11-28 14:15

作者: chung222    時間: 19-11-28 21:10

上年好似24xx人,沒有waiting 沒有叩門

作者: 小時了了    時間: 19-11-28 23:15

samuellor 發表於 19-11-28 14:15
No waiting

有 waiting list, pls refer to https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3739383&extra=&page=21
#404 Yvonnehoney
我們昨天收到waiting信,內容大致是今年申請人數太多,現將我囝放在後備位,如有學生退位,就會再聯絡我們

作者: 小時了了    時間: 19-11-28 23:20

匯基(東九龍)無叩門位,但7月派位後如有位剩,學校先 call waiting list 申請者,waiting list 後如仍有位剩,會 call reject 申請者

以下呢個帖內,有EK網友收 reject letter 但8月收到匯基取錄電話

音樂椅仲轉緊 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3781571&highlight=%E9%9F%B3%E6%A8%82%E6%A4%85

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5