教育王國

標題: 。。 [打印本頁]

作者: kokoma1007    時間: 19-11-2 22:32     標題: 。。

作者: testher    時間: 19-11-2 22:36

kokoma1007 發表於 19-11-2 22:32
有最初的音小到宜家已經收到八個reject
真心很身心疲倦
小女讀私幼,學術中上,學校評價都屬於主動

仲有幾間可以報,加油

作者: kokoma1007    時間: 19-11-2 22:44

回覆 testher 的帖子

除佐宣道同kts未考…仲有邊d可以報?請指示… 真係超級無敵down
作者: testher    時間: 19-11-2 22:46

kokoma1007 發表於 19-11-2 22:44

除佐宣道同kts未考…仲有邊d可以報?請指示… 真係超級無敵down ...

仲有民生呀,不過好似要6月先可以報
有無想過小朋友邊方面弱?試吓留意吓再改善

作者: jktmami    時間: 19-11-2 22:46

識人幾年前,出生率比而家仲要高好多,得音小offer 後收reject到尾,最後派位入咗津小。二年級時插班成功,入咗三私一直其中一間。
想分享嘅係,考小一唔係小朋友嘅終點,未來仲有好多可能性。千奇唔好灰心!加油!

作者: kokoma1007    時間: 19-11-2 22:53

我唸佢d數學弱d呱… 無從下手😂
作者: kokoma1007    時間: 19-11-2 22:55

回覆 jktmami 的帖子

謝謝你的正能量😭只不過滿手reject太打壓了

作者: testher    時間: 19-11-2 23:47

kokoma1007 發表於 19-11-2 22:53

我唸佢d數學弱d呱… 無從下手😂

其實正常識20以內加減都ok

作者: jtsang020    時間: 19-11-3 07:05

不用灰心,還有很多result 未出。當年囝仔到11月尾才收到第一個offer, 最尾也入讀心儀小學,所以不用灰心,希望在明天~

作者: C9Ma    時間: 19-11-3 10:10

真心很身心疲倦

會唔會係小朋友入到去好緊張答問題時比較細聲或者緊張到唔敢出聲而引致呢?如果學術中上,就算數學比較弱,問題應該不大。始終好多學校考數學嘅比率比中英低。
小朋友面試完畢之後,能唔能夠講到面試內容呢?嘗試了解下面試途中嘅細節,我估未必關學術事!加油啊!

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 10:31

回覆 C9Ma 的帖子

謝謝你啊…佢間間面完都好開心,基本都講曬全部流程仲講到認到d咩字…
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 10:32

回覆 jtsang020 的帖子

多謝你鼓勵…希望同你一樣甘好運…
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 10:33

佢加減需要拿筆計…口頭答唔到心算唔到咯
作者: sisbro    時間: 19-11-3 10:40

加油,可能最心儀嘅等緊你!
每個小朋友,都只係讀一間學校

作者: chingchub    時間: 19-11-3 11:17     標題: 回覆樓主:

或者從social skills同性格上思考有冇要改進既地方,始終考直私唔係一個單考學術既競技場。佢地會target某類特質既小朋友。

不過咁,考直私有時真係緣份配對遊戲,配唔到唔代表小朋友唔得,繼續做好升小裝備,對小朋友小一適應都絕對有用。做大人唔好執著於一時既失敗而迷失。小朋友現階段未必睇成敗咁重,但大人表演出黎既憂慮同擔心先直接影響到小朋友心情同自信。

作者: bubblescat    時間: 19-11-3 12:05

祝樓主找到間好學校
好明白沒有任何消息的心情,大家都為人父母,每次放result時我都有失眠的感覺,就算直私無消息,可能派到一間不錯的津小,要不在大攪珠後叩門努力,再不理想就留意插班,機會還有的,大家加油

作者: marcoli8    時間: 19-11-3 12:10

祝找到心儀小學, 加油!!

作者: sunnymama2    時間: 19-11-3 12:29

kokoma1007 發表於 19-11-3 10:33

可能呢個就係主要原因。

幾乎間間都會問簡單數學,要求小朋友心算,如7+7=?, 14-?=11 等等。

唔緊要,數學要操好快的,中英文才是最難,好好操番數學,準備其他學校面試或叩門。

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 14:46

kokoma1007 發表於 19-11-3 10:33

未至於要考進位。。
其實唔駛用筆計
試下同佢溫心算
例如12+5
12之後照數上去。。。。

作者: vickilwh    時間: 19-11-3 14:50

樓主加油!我之前都有相同感受,情緒受影響後,收拾心情,繼續盡人事幫小朋友找其他機會!也作最壞打算,預備叩門律資小學。
相信自己,就算冇直私offer,將來也能培育自己的小朋友!加油(emoji)

作者: Charlotte_mom    時間: 19-11-3 15:16

有d小朋友係不利面試
識一個派位入官津,而家讀緊醫科啦!佢係心思細密型,唔唸清楚唔會講,面試緊係蝕,但讀書一流wor
另一個覺得小組活動勁無聊,唔想參與,一個offer都無,叩入所謂名官而家都好好丫

作者: honeybibibibi    時間: 19-11-3 15:24

jktmami 發表於 19-11-2 22:46
識人幾年前,出生率比而家仲要高好多,得音小offer 後收reject到尾,最後派位入咗津小。二年級時插班成功, ...

請問咩叫三私一直?

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 15:43

回覆 sisbro 的帖子

感激正能量
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 15:44

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都好安慰自己了…希望在明天…多謝你
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 15:45

回覆 sunnymama2 的帖子

係… 操翻佢d數…謝謝你
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 15:47

回覆 vickilwh 的帖子

過程太煎熬…你最後入到心儀小學嗎
作者: 3hearts    時間: 19-11-3 15:55

Charlotte_mom 發表於 19-11-3 15:16
有d小朋友係不利面試
識一個派位入官津,而家讀緊醫科啦!佢係心思細密型,唔唸清楚唔會講,面試緊係蝕,但 ...

Charlotte mom, can share how the mom trained up the kids to knock into so.good school? need to quit the job n be full time mom?

作者: chongchoi    時間: 19-11-3 16:00

同一case
我收隊了
等6月再戰
作者: wongszehang    時間: 19-11-3 16:05

honeybibibibi 發表於 19-11-3 15:24
請問咩叫三私一直?

三私:

九龍塘宣道
九龍塘學校
聖芳濟各sfa

一直:
陳守仁

即是一條龍的學校以外,最受歡迎的學校

作者: vickilwh    時間: 19-11-3 16:19

kokoma1007 發表於 19-11-3 15:47

過程太煎熬…你最後入到心儀小學嗎

我囝囝今年都考小一,努力中,之前收好多reject,心情跌入谷底,失望呢兩年努力預備好似白費,但要安慰及調整自己心情,繼續努力,小一入學申請還未完結(最近先剛有2nd in 機會)

但如果最後直私失敗,我相信自己及囝囝有能力叩門區內好既律資小學,一齊加油!

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 16:25

哇⊙∀⊙!向你學習!!
作者: Charlotte_mom    時間: 19-11-3 16:43

3hearts 發表於 19-11-3 15:55
Charlotte mom, can share how the mom trained up the kids to knock into so.good school? need to quit ...

個個case唔同wor
我識嘅case: 名幼,操fit英文,主打某樂器,已考一級dist,有不同比賽獎包括校際三甲,準備考3級(係好變態,真係為叩門,上小學後放慢返腳步了)

作者: lambeanmama    時間: 19-11-3 17:15

vickilwh 發表於 19-11-3 16:19
我囝囝今年都考小一,努力中,之前收好多reject,心情跌入谷底,失望呢兩年努力預備好似白費,但要安慰及 ...

我也是今屆考生,有開心過,也有失望過。有時也不知自己為啥咁上心。覺得好似發了一場夢咁。我常常同自己講,無offer/進級是正常的,有是bonus. 另外,要提自己保持清醒。若非心儀之選,可不好好努力津小,升中再戰呢。加油呀。

作者: testher    時間: 19-11-3 17:40

其實我暫時都無offer
有幾間second in 後都waiting
下星期仲有一間未in
又有3間等出成績睇吓有無second in 或offer
由開頭好唔開心到慢慢習慣了
其實想想吓覺得小學只是人生一個小小階段,有offer 同無offer 都唔可以代表啲咩 ? 人生漫漫長路, 盡咗力就算,唔得再努力官津叩門

作者: medicine    時間: 19-11-3 17:42

真心很身心疲倦

加油

作者: 3hearts    時間: 19-11-3 18:43

Charlotte_mom 發表於 19-11-3 16:43
個個case唔同wor
我識嘅case: 名幼,操fit英文,主打某樂器,已考一級dist,有不同比賽獎包括校際三甲,準 ...

u mean k3 grade 1 dist and then p1 grade 3?

作者: cspcherie    時間: 19-11-3 19:19

請問這個時候還有哪幾間可以報?
作者: stef    時間: 19-11-3 19:22

sunnymama2 發表於 19-11-3 12:29
可能呢個就係主要原因。

幾乎間間都會問簡單數學,要求小朋友心算,如7+7=?, 14-?=11 等等。

請問14 - ? = 11 呢類點教?

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 19:41

stef 發表於 19-11-3 19:22
請問14 - ? = 11 呢類點教?

教佢甘就係14-11

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 19:43

testher 發表於 19-11-3 17:40
其實我暫時都無offer
有幾間second in 後都waiting
下星期仲有一間未in

您有女拔second in都好叻叻呀
再等多一等啦

作者: testher    時間: 19-11-3 19:50

wongszehang 發表於 19-11-3 19:43
您有女拔second in都好叻叻呀
再等多一等啦

應該係佢好彩,希望不大,不過都多謝你鼓勵

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 19:51

testher 發表於 19-11-3 19:50
應該係佢好彩,希望不大,不過都多謝你鼓勵

大家加油撐住
我都未有呀
得音小,但唔係心水冇hold
暫時都係得個吉

作者: testher    時間: 19-11-3 19:58

wongszehang 發表於 19-11-3 19:51

大家加油撐住

大家一齊加油,其實就算唔中直私,我覺得憑小朋友實力都應該有機會叩門, 我in 咗10間直私經驗話我知,直私揀小朋友性格多個學術,所以唔得唔代表小朋友唔叻
真係好多時睇小朋友性格,口才,或某啲特質更重要

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 20:01

testher 發表於 19-11-3 19:58
大家一齊加油,其實就算唔中直私,我覺得憑小朋友實力都應該有機會叩門, 我in 咗10間直私經驗話我知,直 ...

Yes我同意學術去到冇個點就夠
多到冇用,舉例英文去到starter to movers就夠 ,flyers都冇用

跟住就係睇性格及表達能力,跟其他小朋友之間互動

當然直資,學術真係起碼要去到一個不太差水平。反而私校,冇學術有好性格 and smart 都會收的

作者: spookykenny    時間: 19-11-3 20:29

其實真係好講緣份。我們都是不停收reject或waiting,雖然現在中了心儀的,但亦是唯一,只能講小朋友同學校有緣。

我個小朋友學校受人歡迎,有禮有膽,不怕羞,就連面試班的老師也摸不著為何咁多reject或waiting。

所以都係保持正能量吧

作者: picalo    時間: 19-11-3 20:34

我in 咗十幾間
結論係
賽果難以估計

作者: tmko    時間: 19-11-3 20:59     標題: 回覆樓主:

樓主不要灰心,有部份學校有第二輪申請(俗稱復活賽),係呢段時間繼續裝備小朋友,機會是留給有準備的人。加油!

去年我家小朋友報了十多間直私,也是在早段時全軍覆沒,最後在7-8月時再面試,分別收到2間直資offers。

作者: Jecabayle    時間: 19-11-3 21:18

tmko 發表於 19-11-3 20:59
樓主不要灰心,有部份學校有第二輪申請(俗稱復活賽),係呢段時間繼續裝備小朋友,機會是留給有準備的人。 ...

請問有邊間有第二輪in ,謝謝!

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 21:26

回覆 picalo 的帖子

原來都係同路中人
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 21:27

回覆 tmko 的帖子

八月再面試?但九月就開學了?否極泰來啊!
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 21:28

回覆 spookykenny 的帖子

你已是萬幸!點都有一間仲要係心儀… 恭喜你
作者: tmko    時間: 19-11-3 21:31

Jecabayle 發表於 19-11-3 21:18
請問有邊間有第二輪in ,謝謝!

林文燦、陸慶濤、福小

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 21:31

回覆 wongszehang 的帖子

到佐叩門階段都係場惡戰…心血少…😭😭
作者: tmko    時間: 19-11-3 21:32

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:27
回覆 tmko 的帖子

八月再面試?但九月就開學了?否極泰來啊!

都係,意外驚喜。

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 21:34

回覆 tmko 的帖子

超級驚喜啊…喜多過驚
本身派位理想嗎?最終係讀直資?

作者: wongszehang    時間: 19-11-3 21:44

spookykenny 發表於 19-11-3 20:29
其實真係好講緣份。我們都是不停收reject或waiting,雖然現在中了心儀的,但亦是唯一,只能講小朋友同學校 ...

中左崇真?

作者: tmko    時間: 19-11-3 21:54

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:34
回覆 tmko 的帖子

超級驚喜啊…喜多過驚

本身自行入了爸爸的母校,但因為私人原因未能搬家而要改變計劃,走上了直私路(emoji)

作者: bubblescat    時間: 19-11-3 22:29

每間學校都幾千人爭果百零個位,競爭好大,入唔到唔使灰心,仲有好多人都一樣情況

作者: zz77777    時間: 19-11-3 23:03

不要灰心,很能體會家長的心情,去年直私也是一路收reject和waiting,感覺越收越焦慮,後來國際也趕緊報考了幾家,國際給了offer,
留位費不便宜也趕緊交了,就是圖心理上安心一點,最後好彩幸運派入乙一,
7月底8月初,之前的waiting也陸續打來call,最終選了最心儀的小學,
      仔仔班上幾個沒有直私offer的同學,派位不理想後,也陸續成功扣回
各自學區的乙一,乙二,媽媽們分享經驗是叩門階段家長要多用心,寫求位信
要算好時間,在每次註冊日前再寫一封,在叩門後期,尤其重要,可以讓學校
第一時間知道你還很需要這個學位,還是很有誠意。
      後面機會還有很多,別灰心,繼續加油,可以在家把往年的提問問題在家和孩子對答演練
讓孩子不要太緊張,祝最終考入最心儀的小學

作者: DengCK    時間: 19-11-3 23:12

朋友幾年前考直私十間,最終只有兩個offer: 女拔及救恩

自己個人睇法,鼻子不要被風氣牽著走。名校直私不保發達,官津也有很多叻人。至少我身邊撈得不錯的朋友也只是出身基層讀地區中小學出身。

有時諗諗,做大池小魚 vs 小池大魚。各有各好。小池大魚更易建立自信同少點壓力。大家共勉之

作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 23:13

回覆 zz77777 的帖子

多謝你正面的鼓勵…尤其係過來人…感恩
作者: kokoma1007    時間: 19-11-3 23:16

回覆 DengCK 的帖子

兩個offer都係實力派係!好明白意思
但呢一刻唔緊張唔焦慮真係呃人的
一手reject連second in都無真係好打擊
沮喪完要繼續奮鬥

作者: jxhmy517    時間: 19-11-3 23:24

kokoma1007 發表於 19-11-3 23:16
回覆 DengCK 的帖子

兩個offer都係實力派係!好明白意思

非常理解你現在的喜心情!我們也是超大B,一手的reject和waiting.一直等到六月初先有唯一個offer。如果到時真係冇,而你又真係好想讀私直,你可以試下二年班插班,到時如果學術裝備得好,還是有很多機會的!所以不要氣餒!就算最後都冇機會,我相信只要好好配合好學校的家校合作,養成好孩子的良好閱讀習慣和主動學習習慣,孩子也一定能教好!加油啊!

作者: jxhmy517    時間: 19-11-3 23:28     標題: 回覆樓主:

目前我們家弟弟也是全軍覆沒!弟弟今年考的心態真心不一樣!有了心理準備和預期!不像之前哥哥考,抱著滿腹希望進,帶著無比灰心出!今年弟弟我是抱著絕大可能陪跑的心態了。

作者: Wychai    時間: 19-11-4 01:29

我剛剛經歷完升小呢個遊戲,絕對明白箇中的辛酸!上年呢個時候都仲未有offer,我的心情同樓主你依家一樣,身心疲倦! 幸好ek有好多輩分享經驗,發放正能量,陪我渡過呢個黑暗時期!依家到我發放下正能量(emoji)我記得上年第一個offer係11月中先收到,之後幸運地陸續收到其他直私offers! 最後更成功叩入最心儀的男津!So the best is yet to come! 祝大家最後有心儀的offer(emoji)(emoji)

作者: spookykenny    時間: 19-11-4 07:35

wongszehang 發表於 19-11-3 21:44
中左崇真?

不是,無考到崇真

作者: picalo    時間: 19-11-4 08:10

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:26

原來都係同路中人

其實我想指有時是非戰之罪
例如救恩乜都冇問過我女,入去玩1hr,收reject
結果難以估計,係因為學校唔知用乜準則,已經pre-screen out咗部分applicants
相反去到蘇淅,我女個坐姿不堪入目,以為這傳統的學校應該唔ok了,反而有offer
我仍在等出results 和明天仍有一個second in
只可以説
無論當下結果如何
也是為將來叩門預備得更好
不要氣餒
大不了,小一考插班

我女k2老師說我女是HKUGA type, 結果second in 也沒有

我so far 收的2個reject (KY, HKUGA)也是活動教學

所以有時什麼type,適合什麼學校,原來又不是我們所想

作者: picalo    時間: 19-11-4 08:18     標題: 回覆樓主:

學術真是去到某個點已夠用
當然我也有遇過比較深的題目
有識有唔識
完全冇得估
識時當好彩
唔識當唔好彩

唔識嘅加操一下
如果叩門唔好彩又遇到
咁希望不要再錯

so far遇到的高難度題目也是math

作者: latsyrc    時間: 19-11-4 09:16

加油, 我也是成手reject, 考了10幾間, 最近先收到人生第一個second in...之前都唔知傷心左幾耐, 一有second in 已經喊左出黎

作者: siukabv3v    時間: 19-11-4 09:25

我都報左10幾間直私. 大部分reject. 暫時得玫小offer. 仲有幾間未in. 希望可以有更心儀小學既offer. 每日都好擔心check實校網,email同信箱

作者: gelgel624    時間: 19-11-4 09:41

大家都一起加油呀!! 呢個遊戲係一D都唔好玩! 大人小朋友都身心疲累!
今年第一次玩, 報了6間, 2間入到2ND, 2間REJECT, 1間WAITING,黎緊仲有一間IN, 身邊既同學, 就算同一間學校甚至同班, 有D就全軍覆沒, 有D就有幾個OFFER, 落差係可以好大架, 所以家長在這過程要學習點保持高EQ(我都學習中..........HAHA)
大人既心情好影響小朋友, 佢地都會感覺到,所以大家一起努力, 走過呢個 '求學'過程, 唔好睇得太重, 希望在明天!!
作者: karllambb    時間: 19-11-4 09:44

picalo 發表於 19-11-4 08:10

我小朋友老師又係話佢英華type (人前乖乖仔,喜閱讀)結果英華second in都無,本來對英華都無乜感覺,但個種落差,講唔傷心係假...

作者: gelgel624    時間: 19-11-4 09:51

我仔老師都有講佢係YW TYPE, 但都係2ND IN 都冇
我諗係我仔中文唔夠

作者: Karypingu    時間: 19-11-4 10:01

原來有好多同路媽媽~
今年我都係第一次玩呢個遊戲,
真心有無數的失望及問題,
我家女兒還是11月底的超細B,
再加埋個性慢熱,講一句說話都要想好耐的,
其實她認字和英文能力都很不錯的
只係個性唔太適合面試,
結果全軍覆沒,收到不少OFFER都係waiting~
不過,我也開始慢慢學會放鬆,
看來這個遊戲還要玩到明天7月
作者: cylau2    時間: 19-11-4 10:23

Karypingu 發表於 19-11-4 10:01
原來有好多同路媽媽~
11月細B,下年仲可以玩多一次
作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 11:12

回覆 jxhmy517 的帖子

可以跟哥哥啊… 我宜家係第一個,後面都有個係噶
所以心情真係…哎

作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 11:17

係! 對math敏感度唔高的小朋友仲加頭痕
作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 11:18

回覆 gelgel624 的帖子

EK 真係個好地方感激同路中人互相鼓勵

作者: anfisonbb    時間: 19-11-4 11:21

大仔 (9月細B 能力方面我唔覺輸蝕) So far 只係一個2 in
其餘都係waiting/reject
開頭係好大打擊 好大挫折感
唯又不斷自我安慰: 下下都幾千人爭百幾 甚至幾十個位 雖然自問孩子成績中上 猶其英文 學習熱誠同專注力強 但沒有特異功能 要喺幾十人(有啲仲係小一生去重考) 之中選一脫穎而出 (有啲計返只係得幾%機會率) 除左實力, 運氣 當時狀態... 實在有太多因數唔可以控制. 之前有人講得好啱: waiting/reject好正常, 有2 in/offer係bonus!!! 其實幸運兒只係當中少數 絕大部分人同你一樣waiting/reject "You are not alone!"

所以傷心過後 好好調整心態 考直私只係長成其中小小階段 來緊仲有好多機會同可能性! 而且而家算係上半場 繼續一齊打埋下半場啦

2 in都冇直接reject嗰啲我唔寫信了 如果最後冇嘢喺手 會試下寫俾WAITING嗰啲學校
作者: Poyau    時間: 19-11-4 11:38

kokoma1007 發表於 19-11-3 21:31
回覆 wongszehang 的帖子

到佐叩門階段都係場惡戰…心血少…😭😭

學術強 叩門/復活賽考筆試有優勢

作者: 帝mama    時間: 19-11-4 11:39

我那個小朋友之前也是給老師列為港同救恩學校學生的類型,可惜一間第一面止步另一間waiting.

作者: maylulu    時間: 19-11-4 11:42

恕我直言,幼稚園老師嘅評價聽一半得了,同小學老師可以好唔同。當然有人中龍鳳,細細個已經好突出,係人都話叻。但都見唔少幼稚園老師寵兒,小一面試大失所望。

作者: tmko    時間: 19-11-4 11:45

Karypingu 發表於 19-11-4 10:01
原來有好多同路媽媽~

不要灰心,我囡是12月細B,之前分享過到了7-8月玩第二輪面試才有直資offers, 細B始終和大B有分別,可能細B要後期才發力,不要放棄,繼續努力裝備!

作者: Jecabayle    時間: 19-11-4 11:49

karllambb 發表於 19-11-4 09:44

我小朋友老師又係話佢英華type (人前乖乖仔,喜閱讀)結 ...

同感,我小朋友也是喜歡閱讀,可坐定,中英數可以,也是沒有二面,只能說緣份遊戲,只是憑老師,和小朋友短短時間內觀察,可能走了好多寶!

作者: minichong28    時間: 19-11-4 11:58

加油! 唔駛灰心呀, 我女女係12月小B, 得一間學校收左, 讀住先, 今年佢插班考到九龍塘DPS, 而家讀得好開心。

作者: jli008    時間: 19-11-4 13:00

作者: retriever    時間: 19-11-4 13:31

考小一係一個很好的經驗. 你會更加認識你細路...

所以我一直叫人唔好先入為主, 幫細路SCREEN OUT, 以為佢只係適合某D 學校.

作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 13:49

回覆 jli008 的帖子

宜家要唸大抽獎份form點填穩陣d有私小offer可以d
現在為求穩陣
路過91網家長請俾意見

作者: picalo    時間: 19-11-4 13:50

retriever 發表於 19-11-4 13:31
考小一係一個很好的經驗. 你會更加認識你細路...

所以我一直叫人唔好先入為主, 幫細路SCREEN OUT, 以為 ...

好彩係我漁翁撒網
考得多
而且當中其實傳統學校佔多
原來發覺佢較適合傳統學校
At least they picked her

作者: QUAD    時間: 19-11-4 14:01     標題: 回覆樓主:

我雖然都叫好彩有一間直資收咗,但唔算係最心儀。
最打擊係除咗收咗嗰間,一間2nd in都冇,可以話冇晒希望

作者: kisani    時間: 19-11-4 14:09

kokoma1007 發表於 19-11-4 13:49
回覆 jli008 的帖子

宜家要唸大抽獎份form點填穩陣d有私小offer可以d
我都係91網,樓主有比音小留位費嗎? 有就唔洗太擔心,有個私小offer揸手已經好好多,我一心都係想寄望自行同大抽獎,唔得就叩門
作者: alsonl    時間: 19-11-4 14:18     標題: 回覆樓主:

有d學校傳話唔會收最smart/答對晒題目既學生,因為學校覺得佢地會有其他offer,就算收左佢都唔會take offer。

唯有咁安慰自己

作者: jli008    時間: 19-11-4 14:41

作者: esmetam67    時間: 19-11-4 14:44

Let me share my experience.

I did equip my daughter starting from K2.  She started to learn piano, have tutorial classes in Eng and Maths (but no certificates one, just let her have better academic knowledge as she studied at a vouchered kindergarten), have drawing class, mandarin, ballet and choir. Except the above, I do think loves reading is the key.
Finally she had 8 offers.  However for promoting to P2, as i wanna save money as well as wanted her to have more exposure, I applied 3 famous subsidized schools and now she is studying at one of those.
作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 16:24

回覆 alsonl 的帖子

哇哈哈  十分安慰!!
作者: chuheadlacool    時間: 19-11-4 16:26

9 reject   3 waiting ... 灰到慣左
最近其中1個2線waiting 變左offer
總算有個backup去大抽獎,大家加油

作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 16:36

回覆 chuheadlacool 的帖子

十分失策的連二線都報得少…
作者: kokoma1007    時間: 19-11-4 16:37

回覆 esmetam67 的帖子

作者: retriever    時間: 19-11-4 16:47

esmetam67 發表於 19-11-4 14:44
Let me share my experience.

I did equip my daughter starting from K2.  She started to learn piano,  ...

即係先讀左直資還是私校?

作者: esmetam67    時間: 19-11-4 17:45

回覆 retriever 的帖子

private

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5