教育王國

標題: 問:Anfield 校車費用 [打印本頁]

作者: amuroo    時間: 19-10-26 23:45     標題: 問:Anfield 校車費用

下年目標報Anfield k1, 請問有無用家可分享大約校車費用作參考?

我search 過有人話好貴,今天問過admin office 又話每年唔同,唔透露資料.....

因為同家人struggle 緊返學接送問題...

作者: dem0cracy    時間: 19-10-27 01:48

amuroo 發表於 19-10-26 23:45
下年目標報Anfield k1, 請問有無用家可分享大約校車費用作參考?

我search 過有人話好貴,今天問過admin o ...

For Kowloon Tong campus, autumn term (Aug-Dec 2019):

Area 地區 本季車費 (Fare per Term)
Tai Wai - 大圍 HK$ 17,508
Mei Foo - 美孚 HK$ 14,474
Wong Tai Sin - 黃大仙 HK$ 12,787
Kowloon City - 九龍城 HK$ 12,787
Prince Edward - 太子 HK$ 12,291
Kowloon Tong - 九龍塘 HK$ 11,691
Tai Kok Tsui - 大角咀 HK$ 14,257
Ho Man Tin - 何文田 HK$ 13,500
Tsim Sha Tsui - 尖沙咀 HK$ 14,559
Hung Hom - 紅磡 HK$ 13,536

作者: amuroo    時間: 19-10-27 14:05

dem0cracy 發表於 19-10-27 01:48

For Kowloon Tong campus, autumn term (Aug-Dec 2019): ...

真係多謝晒你分享,原來真係算好貴喎。我住廣播道,真係搭的士平好多,不過就麻煩囉同埋冇咁肯定。

作者: starryling    時間: 19-10-27 15:56

我宜家讀緊Pre K, 但堅因為校車費問題,已諗緊明年K1 仲留吾留
作者: Ching0404    時間: 19-10-28 09:54

嘩~~真係好貴~
作者: Cathy2017    時間: 19-10-28 10:40

我都報左今年K, 我住何文田去九龍塘都要13XXX...so crazy...
作者: meimeimandy    時間: 19-10-28 10:47

For Kowloon Tong campus, autumn term (Aug-Dec 2019): ...

嘩⋯咁貴

作者: dem0cracy    時間: 19-10-28 15:32     標題: 回覆樓主:

我諗佢咁貴係因為好少人搭,越少人搭就越貴先圍到皮,但貴就更少人搭,惡性循環…我見過佢下午班放學一架車得兩個學生…

作者: 細佬Bebe    時間: 19-10-28 18:37

幾個月 係九龍咁短程都萬幾 有無誇啲?

作者: babyha    時間: 19-10-28 19:21

九龍塘去九龍塘要過萬

作者: siufan15    時間: 19-10-28 20:34

我住大圍,如果收都要諗下點返學,我今個星期六play visit,大家知唔知取錄率高唔高?
作者: amuroo    時間: 19-10-29 21:24

請問大家有無得用保姆車架?第一個小朋友...唔知呢啲嘢點安排?或者有冇保姆車去到金巴倫道?

真係九龍塘去九龍塘都11,000幾,真係選擇叫姐姐日日搭的士,或者搭208巴士

作者: amuroo    時間: 19-10-29 21:25

siufan15 發表於 19-10-28 20:34
我住大圍,如果收都要諗下點返學,我今個星期六play visit,大家知唔知取錄率高唔高? ...

大圍17000.... 好貴!

作者: starryling    時間: 19-11-4 00:12

個兩個學生應該就係我..... 真係日日搭私家車甘..... 其實班上個個同學都想搭校車,就係因為佢貴所以吾搭,攪到更貴d.. 完全死loop甘....我就係住大圍,搭緊.....
作者: 964000    時間: 19-11-4 08:42

starryling 發表於 19-11-4 00:12
個兩個學生應該就係我..... 真係日日搭私家車甘..... 其實班上個個同學都想搭校車,就係因為佢貴所以吾搭, ...

價錢同人數及路段成反比的,細校校車就有這個問題。

作者: starryling    時間: 19-11-4 08:53

但宜家4200 一個月..... 我仲要兩個....... 車費都8400 一個月.....
作者: mandy_ng207    時間: 19-11-4 10:23

starryling 發表於 19-11-4 08:53
但宜家4200 一個月..... 我仲要兩個....... 車費都8400 一個月.....

住大圍捱兩年者,小學校巴平好多。

作者: amuroo    時間: 19-11-4 10:50     標題: 回覆樓主:

坦白問:係咪姐姐搭的士呢個option 唔work?

就算平d, 係咪都不夠校車安全?

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-4 11:09

amuroo 發表於 19-11-4 10:50
坦白問:係咪姐姐搭的士呢個option 唔work?

就算平d, 係咪都不夠校車安全?

我覺得 搭的士唔會有唔安全問題

最大問題係 截唔截到車

另一小問題係 三個鐘既幼稚園 工人咁接送 係咪做少左屋企野都ok

如果以上不是問題 而工人姐姐會幫小朋友縛好安全帶 就自己接送更好

作者: starryling    時間: 19-11-4 17:14

我冇工人架
作者: amuroo    時間: 19-11-4 18:18

starryling 發表於 19-11-4 17:14
我冇工人架

我都係請緊工人!

睇左你另一個post, 而家先寄信申請Galilee International

以前見人搭保姆車,點解anfield無保姆車,側邊甘多學校...

新手媽媽 都唔係好明個運作。

作者: amuroo    時間: 19-11-4 18:23

細佬Bebe 發表於 19-11-4 11:09
我覺得 搭的士唔會有唔安全問題

最大問題係 截唔截到車

我一路都無工人的,長老幫手湊,但要返學 太辛苦長老了,他們都唔願意。可能又要抱 又要陪上堂,所以打算工人姐姐係full time 睇亞B,可能要陪玩陪playgroup

家務不是大問題,我唔洗她煮飯,亞B衣食有長老照顧。

其實我第一次請工人,只係想問大家 究竟校車送B安全,定係姐姐自己送安全。姐姐都表示願意揹BB的,而家14個月大。

作者: amuroo    時間: 19-11-4 18:25

我而家想揀下午班。好像易d打的

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-4 19:05

amuroo 發表於 19-11-4 18:23
我一路都無工人的,長老幫手湊,但要返學 太辛苦長老了,他們都唔願意。可能又要抱 又要陪上堂,所以打算 ...

咁就大問題啦 個姐姐信唔信得過 安唔安全 都係未知數

大把姐姐係馬路隔離自己玩手機 唔理小孩

呢個真係要睇你好唔好彩

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-4 19:22

amuroo 發表於 19-11-4 18:23
我一路都無工人的,長老幫手湊,但要返學 太辛苦長老了,他們都唔願意。可能又要抱 又要陪上堂,所以打算 ...

一個新既工人 v 校車

我就信信校車
點放心自己寶貝性命 俾一個用5000蚊請返泥唔熟既人

作者: 細佬Bebe    時間: 19-11-4 19:27

何不㨂一間近既學校?

Anfield 係幾好 但我覺得間學校幾好都唔夠性命寶貴

如果真係非呢間不入 就寧願俾校車

其實除返咁多個月 都係2000幾一個月 比起性命 不是天文數目

如果學校真係咁好 校車加埋學費一齊計 唔理距離 覺得值得就讀

作者: starryling    時間: 19-11-4 20:05

我請過工人,我只可以講校車一定可靠過工人
作者: amuroo    時間: 19-11-5 00:50

多謝大家意見,其實我都真心覺得校車安全d! 一於考慮校車先!

作者: edltw    時間: 20-3-9 12:14

我小朋友將於今年9月入讀全日班,家住九龍東, 已問過無校車到
有無家長住附近可以夾車?
謝謝!

作者: Lok0211878    時間: 20-3-9 14:01     標題: 回覆樓主:

Anfield學費加埋車費都要15K,真係有D貴

作者: Newmama2018    時間: 20-6-7 09:08

小朋友今年入讀Anfield(黃埔) 下午班,我家住奧運,請問有無家長住附近可以夾車?  謝謝!
作者: Speedie19    時間: 20-11-5 17:17

回覆 Newmama2018 的帖子

小朋友黎緊返ANFIELD KLN TONG 下午班PRE-K, 請問有冇家長想夾保姆車?
作者: 愚傑    時間: 20-11-9 09:34

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5