教育王國

標題: 想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀? [打印本頁]

作者: galatea    時間: 19-10-21 18:15     標題: 想問下係英國倫敦讀大學,一個月大概洗幾多零用錢呀?

住宿舍,但要自己買餸煮三餐,要預計多少零用錢呢?
作者: wxysing    時間: 19-10-21 18:39

琴日我去左Britannia Studylink嘅升學展,佢地創辦人講左有關呢方面嘅野,如果係大學嘅話可能around 400-600磅,視乎咩區

你可以試下直接inbox佢問,琴日好多家長都攞左佢contact
作者: galatea    時間: 19-10-22 08:09

仲有無其他家長可以提供參考呀?唔該!
作者: Anniemun    時間: 19-10-22 08:14

galatea 發表於 19-10-22 08:09
仲有無其他家長可以提供參考呀?唔該!
你上升學無疆界個 YouTube 睇下,好像有一集有講的
作者: KopyKat    時間: 19-10-22 08:37     標題: 回覆樓主:

視乎喺边區,倫敦去年價,Y1 宿舍双人房公共浴室每月£600+左右, 交通費,三餐,大多數自煮简單食物,weekend 出下去聚舊,大概£500+, 即最悭預每月£1200。今年Y2,自行同学夾租,每月£900+,近学校,省回交通。相信開支比去年多一點。家長加油揾錢(emoji)

作者: 3b    時間: 19-10-22 09:09

KopyKat 發表於 19-10-22 08:37
視乎喺边區,倫敦去年價,Y1 宿舍双人房公共浴室每月£600+左右, 交通費,三餐,大多數自煮简單食物,weeke ...

自行同学夾租,每月£900+

請問是每人要付GBP900+/月嗎? 單位有幾大? Zone 1 ?

作者: brother4    時間: 19-10-22 09:40

galatea 發表於 19-10-21 18:15
住宿舍,但要自己買餸煮三餐,要預計多少零用錢呢?

早歺4磅+午餐5磅十晚餐8磅=1日17鎊,1月约500鎊,另交通費+同學-起活動費,自己-個月俾800鎊

作者: golulu2002    時間: 19-10-22 09:47

3b 發表於 19-10-22 09:09
自行同学夾租,每月£900+

呢個價錢同我囡花費差唔多。佢係zone 1, 劏出嚟嘅三房,即係本來兩房,但房東在living area 間多間房,所以只有好細嘅 common area。£900/month 係每人租金。倫敦讀書,所費不菲呀。

作者: edamame    時間: 19-10-22 17:00

golulu2002 發表於 19-10-22 09:47
呢個價錢同我囡花費差唔多。佢係zone 1, 劏出嚟嘅三房,即係本來兩房,但房東在living area 間多間房,所 ...
只租大約GPB900是否未計水電煤,咁阿囡一個月所有使費加埋耍GPB 1800嗎?

作者: galatea    時間: 19-10-22 17:07

唔洗計住宿和交通費。只是買餸煮三餐,加零用雜費,在倫敦1個月唔知要預多少。
作者: golulu2002    時間: 19-10-22 19:16

我囡話在Zone 1, 慳慳地,三歺自己煮,一星期用可只用30 GBP

作者: andyng2014    時間: 19-10-22 19:37

回覆 galatea 的帖子

我女兒今年在倫敦kcl讀大學,宿舍費用大約一個月要10000元港幣(視乎你住多少個星期)
生活費加車費等,一個月大約8000-10000港幣,
在外面租宿舍住,最普通的單位大約一個月約13000港幣,好一些的要15-18000港幣,
倫敦市區生活費很貴,已叫女兒節約,父母賺錢好辛苦的。

作者: KopyKat    時間: 19-10-22 22:45     標題: 回覆樓主:

阿仔回覆说,三同学分租每人一房,可以话劏房生话,有張枱,床,衣櫃和一個木架,common toilet and kitchen.有一間是套房,要付多D。全年水电deposit, 3 人£2500,我估多用要補。Heat 就包埋。我都晤明,咪又喺电。还有雜費,說£15。行路返学,吃就£500。简樸生话。

作者: Chole    時間: 19-10-22 22:49

我個女宿舍每星期二百幾鎊,全年三十幾個禮拜總共一萬磅,包晚餐。

我另外每星期俾110鎊佢做零用錢,佢話使唔哂,不過佢唔算大使,而且多數行路返學,慳返搭車錢。

我朋友今年送個女去,佢猛咁話我俾得太少,其實小朋友嘅洗錢習慣大不同,父母教仔女理財嘅方法亦大不同,好難比較。有同學好鍾意落pub,好快已經洗晒父母俾佢嘅全年零用錢。

作者: KopyKat    時間: 19-10-22 22:52     標題: 回覆樓主:

不過,前辈说早十多年,倫敦租屋都差不多這價,唔知確實真真?但求佢認真讀,晤好学壞,不少醉酒。

作者: wloi    時間: 19-10-22 23:02

唔計交租,雜費,我會預每月用GBP 800-1000...

離題,但我建議大家幫仔女買份醫療保險..包專科已經夠..或者買留學生保險加埋醫療

個人經驗..我細女臨出發前唔舒服,醫生建議遲兩星期先走..在香港覆診..我女唔想..醫生話去到英國食晒藥都未好,一定要睇醫生

咁就真係未好晒..睇private GP...診金GBP 60...呢個價錢 ok...咁佢refer去專科 check清楚....診金GBP 250,ultrasound GBP250...第一次都要用GBP 500....好彩到appointment 前一日,佢好番晒,不用睇.

你實問點解唔睇NHS ? NHS GP要排好耐先見到醫生..醫生如果肯refer專科...平均要再等12星期

所以我離開英國前幫細女買左醫療保險..只包private專科..GBP270一年

不過我就唔知倫敦以外,有無private醫療機構

作者: yiphalook    時間: 19-10-23 09:32

wloi 發表於 19-10-22 23:02
唔計交租,雜費,我會預每月用GBP 800-1000...

離題,但我建議大家幫仔女買份翳療保險..包專科已經夠..或 ...
絕對同意
作者: 3b    時間: 19-10-23 12:31

綜合大家的分享, 在倫敦讀大學, 生活費, 雜費和租金要預GBP2,000/月, 有無家長可以分享其他地區(Edinburgh, Glasgow)呢?
作者: galatea    時間: 19-10-23 13:39

繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀?
作者: waiwai_01    時間: 19-10-23 13:48     標題: 回覆樓主:

只計生活費約£5-600

作者: waiwai_01    時間: 19-10-23 13:49

galatea 發表於 19-10-23 13:39
繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀? ...

£10會好小選擇

作者: wloi    時間: 19-10-23 15:01

繼續講番在倫敦,如果幾個同學偶然出外吃一餐普普通通的晚飯,每人夾10鎊得唔得呀? ...

GBP 10...食三文治 ?  食野要比VAT加service charge...預GBP 20 到..打邊爐就GBP 25 - 30

讀大學唔同中學,好多人脈關系要Build,如果因為慳錢唔去,唔化算。networking來來去去都係飲飲食食同做運動。做運動,倫敦都貴,但有機會應該去,relax下兼交朋友。

我女有d同學會去教琴同補習,幫補零用錢。

作者: hongkeikei    時間: 19-10-23 16:03

我仔在倫敦Zone 1讀書,周圍多餐廳購物方便少了自己煮飯。見佢出街食飯要£15-18,外賣平少少也要12-15鎊。宿費GBP8200 一學年 +每月生活費/娛樂 GBP1200 = 平均計每月GBP2000。
好在宿舍和校園近可行路返學,宿舍有免費Gym room,

慳了些交通及娛樂費用

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-23 16:04

10 鎊就想出街食,真係食西北風

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普通餐,承惠 21.98。
作者: poonseelai    時間: 19-10-23 16:44

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 16:04

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普 ...

係呀,我孩子一個在西北,一個在東南面,一般都要9 - 10鎊一個意粉, 去market 內食店会平D

作者: chtong311    時間: 19-10-23 16:50

1998Ruby1998 發表於 19-10-23 16:04

前幾日我同一個朋友去睇戲同食飯,地點係二線城市,一個人一份普 ...
已經唔係喺倫敦,食個普通餐都要咁貴呀!?
作者: TTEE1819    時間: 19-10-23 16:53     標題: 回覆樓主:

在倫敦以£10食一餐,選擇真的很少,但都有。唐人街其中一間叫旺記,唔算超好食,但可接受。上星期,我一家三口食左燒臘雙拼飯(水準差過香港),椒鹽豬扒飯(好好味),咕嚕肉(正常味道),共£25,不平不貴。

在倫敦讀書,要預左洗費大。

圖片附件: 1571820780336.JPEG (19-10-23 16:53, 327.53 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMzA3fDI1Zjk5Y2IxfDE3MjczNjY2Njl8MA%3D%3D

圖片附件: 1571820780600.JPEG (19-10-23 16:53, 397.24 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMzEwfGQ0MWQyOTZhfDE3MjczNjY2Njl8MA%3D%3D

圖片附件: 1571820780849.JPEG (19-10-23 16:53, 588.11 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMzEzfGMzZTUwNzFmfDE3MjczNjY2Njl8MA%3D%3D

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-23 17:07

chtong311 發表於 19-10-23 16:50
已經唔係喺倫敦,食個普通餐都要咁貴呀!?

係香港食野平姐!呢個價錢算正常價,英國便利店一份三文治冇 5 鎊都 3 鎊,加支飲品,冇 6 鎊都唔得。
食中餐更貴,一份起碼 12 鎊 (非倫敦)

我 Break down 返當日洗費:
搭火車來回~ 7 鎊
入場博物館 10.50 鎊
午餐 8.99 鎊
零食 50p
學生票睇戲 9.75 鎊
晚飯 10.99 鎊
一日就洗左接近 40 鎊

作者: 3b    時間: 19-10-23 17:19

wloi 發表於 19-10-23 15:01
GBP 10...食三文治 ?  食野要比VAT加service charge...預GBP 20 到..打邊爐就GBP 25 - 30

讀大學唔同中學 ...

請問1年留英的月數大約是9個月嗎?只放聖誕節, 復活節和暑假?

作者: Chole    時間: 19-10-23 17:54

除非食McDonald’s/ KFC / China Town 任食buffet (全部外國人食, quality .....) / 旺記碟頭飯,否則我認為10鎊好難。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-23 18:02

Chole 發表於 19-10-23 17:54
除非食McDonald’s/ KFC / China Town 任食buffet (全部外國人食, quality .....) / 旺記碟頭飯,否則我 ...

KFC 一個餐都要 8 鎊,麥噹噹最平都要 6 鎊,10 鎊眨眼就冇。平日如果係出去一日的話,我一定要剪定 coupon  

圖片附件: 1571824810276.JPEG (19-10-23 18:02, 188.58 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMzU1fGE1ZTRhMmQwfDE3MjczNjY2Njl8MA%3D%3D

作者: brother4    時間: 19-10-23 19:02     標題: 回覆樓主:

女仔有D细食,-碟飯夠两個女仔食,另考慮差不多就到期食物如三文治會很平,有微波爐英國冷藏食物好抵
有時pizza指定日有半價

作者: Chole    時間: 19-10-23 19:53

3b 發表於 19-10-23 17:19
請問1年留英的月數大約是9個月嗎?只放聖誕節, 復活節和暑假?

差不多十月至開學,五月尾就放暑假,仲要中間放Xmas,其實生活費只係俾幾個月啫。

留意London 學校宿舍有唔同week 數,之前搵到一間要俾51 weeks ,宜家呢間只係俾38 weeks ,慳好多。

作者: wloi    時間: 19-10-23 23:36

3b 發表於 19-10-23 17:19

不過大學唔同中學,未必放假就回家..可能會去玩..
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖誕唔返香港...Easter就未知佢想點...
不過同香港d大學一樣...學生會會在學校假期搞好多trip去玩..如果join,又未必返..

作者: waiwai_01    時間: 19-10-24 00:10

wloi 發表於 19-10-23 23:36
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖 ...

對,大學駛費平好多

作者: Belfastmummy    時間: 19-10-24 02:23

應該唔得,飲杯可樂都£3.

作者: wloi    時間: 19-10-24 10:34

讀大學要自己買書,入Society又要比會費,都要十幾廿鎊一個。因為倫敦大學多數無乜體育設施,如果入左運動的society,要搭車去其他zone先有得玩,呢度又要預一筆錢。
所以加加埋埋,唔會平得過讀中學,除非仔女好宅唔多參予學校、同學間的活動,又餐餐自己煮。

作者: 3b    時間: 19-10-24 12:16

Chole 發表於 19-10-23 19:53
差不多十月至開學,五月尾就放暑假,仲要中間放Xmas,其實生活費只係俾幾個月啫。

留意London 學校宿舍 ...

一年粗略要預幾多錢比較好?

作者: 3b    時間: 19-10-24 12:19

wloi 發表於 19-10-23 23:36
好似我細女...佢香港d舊同學話要去倫敦過聖誕...所以聖 ...

放假不回香港的話, 即是要比足全年租金? 通常香港過去的大學生會否做兼職? 有空閒時間可以做嗎?

作者: galatea    時間: 19-10-24 12:52

3b 發表於 19-10-24 12:19
放假不回香港的話, 即是要比足全年租金? 通常香港過去的大學生會否做兼職? 有空閒時間可以做嗎?
...
咁香港過去的大學生,visa有無限制每星期最多可以做幾多個hours呀?
作者: Chole    時間: 19-10-24 13:52

回覆 3b 的帖子

London 2018/19:
1. Accommodation: Twin ensuite (2 kids sharing one bathroom) GBP5,500 including dinner
2. Pocket money GBP4000 (GBP100 x 40 weeks)
3. Tuition: about GBP20,000
4. SEP18 one way flight: HKD8,500 Premium Econ (one more piece of luggage)
5. DEC18/JAN19 return flight: HKD15,000
6. JUN/SEP19 return flight: HKD6,300

Total: around HKD330,000

London 2019/20

1. Accommodation: Single ensuite  GBP9,700 including dinner
2. Pocket money GBP110 per week
3. Tuition: about GBP20,0004. DEC19/JAN20 return ticket HKD8,600

Students are allowed to work as per VISA for 20 hours per week during term dates.  They are allowed to work full time during vacations but unfortunately my kid could not secure a summer job so returned to HK for internship.  During term time, the kid only did research for the faculty but the pay was minimal.  

作者: Chole    時間: 19-10-24 13:58

回覆 galatea 的帖子

https://www.internationalstudents.cam.ac.uk/tier-4-responsibilities/working-tier-4-visa#targetText=Working%20hours&targetText=A%20Tier%204%20visa%20issued,averaged%20over%20a%20longer%20period.
作者: wloi    時間: 19-10-24 14:16

回覆 3b 的帖子

如果自己租屋,你住唔住都要交租。倫敦D大學,通常只係year 1有得住宿舍。咁有無時間打工?就真係睇學生,溫少d書,參加少d活動,訓少d,就一定有時間打工。不過,主要目的係去讀書,唔應該預仔女會放學去打工。

作者: YanYan0116    時間: 19-10-25 09:19

https://university.which.co.uk/s ... sity-college-london

呢到有個calculator
不過, 好似唔多夠.

作者: 3b    時間: 19-10-25 10:13

Chole 發表於 19-10-24 13:52
回覆 3b 的帖子

London 2018/19:
Thanks for sharing!
作者: 3b    時間: 19-10-25 10:26

wloi 發表於 19-10-24 14:16
回覆 3b 的帖子

如果自己租屋,你住唔住都要交租。倫敦D大學,通常只係year 1有得住宿舍。咁有無時間打工 ...

希望阿仔做下兼職不是為了賺錢交學費或生活費, 因為一早已為他預備, 只想他知道賺錢不容易, 所有東西不是唾手可得!

作者: wloi    時間: 19-10-25 12:35

回覆 3b 的帖子

有時間體力先打算。教琴同補習會比較高人工。我女有唔少同學在倫敦讀大學,聽佢講除左Hea讀個班,基本上都無時間做其他。開學一個月,已經有兩個朋友,因壓力同疲勞過度入院留醫。
我女就報左好多intern,都唔知最後有無著落。intern通常都係在學校假期做,即係聖誕,復活同暑假。

作者: hchu06    時間: 19-10-25 20:55

£14左右啦

作者: 3b    時間: 19-10-29 08:53

wloi 發表於 19-10-25 12:35
回覆 3b 的帖子

有時間體力先打算。教琴同補習會比較高人工。我女有唔少同學在倫敦讀大學,聽佢講除左Hea ...

做intern這個建議不錯, 希望到時可以搵到!
開學一個月已經入院, 本身在英國讀中學嗎? 可以透露大學讀什麼科嗎?

作者: wloi    時間: 19-10-29 09:54

回覆 3b 的帖子

兩個朋友都係在英國讀中學,唔同大學的神科。
作者: 英子    時間: 19-10-29 10:31

我聽阿仔講,佢識幾個不同學年入Cambridge 的師兄,都食草,好似話內𥚃太多叻人,好大壓力好多學生都頂唔住,跟住D風氣食草。
佢自己都聽完都嚇親。

作者: wloi    時間: 19-10-29 10:44

回覆 英子 的帖子

係呀,呢兩間大學真係令人又愛又恨。實在個個都咁叻同自負,壓力係好大。我大女當年考大考前一個月都要靠食安眠藥,因為怕我地擔心,暑假先同我地講。佢有師妹讀到情緒病,停學一年,今年再讀,都唔知今次頂唔頂到壓力。都唔少人讀一年之後轉返去其他大學。我細女有幾個同學,舊年係讀呢兩間神校,但頂唔順,轉返出來讀其他大學,由Year 1讀起。

作者: noel2010    時間: 19-10-29 11:36

wloi 發表於 19-10-29 10:44
回覆 英子 的帖子

係呀,呢兩間大學真係令人又愛又恨。實在個個都咁叻同自負,壓力係好大。我大女當年考大 ...

去外國留學,都希望仔女愉快開心健康地成長,出來社會工作還要面對很多壓力,少一個A並不代表甚麽。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5