教育王國

標題: 去邊度買長身羽絨外套 [打印本頁]

作者: aylau    時間: 19-10-21 14:56     標題: 去邊度買長身羽絨外套

學校話返學一定要着校褸,趁今次Mid term break 諗住幫讀Year 9 嘅阿女買定件羽絨外套返英國,但係睇唔啱,Columxxxxx 嗰啲修身,Supxxxxy冇長身羽絨外套。去觀塘工業區又搵唔到。請問各位有冇介紹?最好係韓式羽絨大衣,因為夠晒大件。 

作者: ricetaster    時間: 19-10-21 20:16     標題: 回覆樓主:

去波鞋街嘅香港攀山訓練中心或碧街50號一樓Re'echo Sport, 但未凍所以唔知齊款未。

作者: aylau    時間: 19-10-22 07:48

ricetaster 發表於 19-10-21 20:16
去波鞋街嘅香港攀山訓練中心或碧街50號一樓Re'echo Sport, 但未凍所以唔知齊款未。
...

Thx

作者: ricetaster    時間: 19-10-22 08:39

回覆 aylau 的帖子

留意下有無防水面料嘅外套如 Gore tex 之類, 不然落雨雪或微雪會整濕件down 兼凍親.
p.s. 有時間可以去Aigle 睇下有無 Two in One 啱駛.

作者: YanYan0116    時間: 19-10-22 12:32

aylau 發表於 19-10-21 14:56
學校話返學一定要着校褸,趁今次Mid term break 諗住幫讀Year 9 嘅阿女買定件羽絨外套返英國,但係睇唔啱, ...

http://www.overlander.com.hk/product/find?subtype=A2E#/

佢揀唔揀牌子, MONTBELL OK嗎?一係去旅行用品公司睇下.

作者: ricetaster    時間: 19-10-22 12:46

回覆 YanYan0116 的帖子

Mont Bell 大部份羽絨都係薄面料為主 (亦易爛, 得過輕字),除非另加 Gore Tex外套,  不然就不適合英國濕凍又有雨天氣, 而我上星期去Overlander都未返新貨.
作者: YanYan0116    時間: 19-10-22 13:23

ricetaster 發表於 19-10-22 12:46
回覆 YanYan0116 的帖子

Mont Bell 大部份羽絨都係薄面料為主 (亦易爛, 得過輕字),除非另加 Gore Tex外套, ...

謝謝你

作者: katrinafu    時間: 19-10-22 16:47

剛路過Fila 見到  ,是長羽絨 $35xx .

圖片附件: myimage.jpg (19-10-22 16:47, 807.16 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMjYyfGY4YTI2OTNhfDE3MjczMTgyMzJ8MA%3D%3D

作者: aylau    時間: 19-10-22 16:51

katrinafu 發表於 19-10-22 16:47
剛路過Fila 見到  ,是長羽絨 $35xx .

上星期六去過Fila 都未見有,咁我要再去多次喇!

作者: katrinafu    時間: 19-10-22 16:55     標題: 回覆樓主:

現在入季,搵長羽絨 、長褸 、Gore-Tex3合1 ,2合1 最易搵。

我之前都是買AigleGore-Tex 3合1 比阿女 , 冬天 她配件Fleece 已經夠暖 。 反而裡面件羽絨 聖誕去北海道先穿到 。

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:13     標題: 回覆樓主:

如果在香港搵唔到適合,考慮回英買,容易搵到。

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計,很舒服,無waterproof,在nike 售。

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:15

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:13

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計 ...

這件

圖片附件: 1571735704765.JPEG (19-10-22 17:15, 209.61 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMjY1fGIxNWQ0NWQ3fDE3MjczMTgyMzJ8MA%3D%3D

圖片附件: 1571735704971.JPEG (19-10-22 17:15, 219.26 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMjY4fDBjMjgyYThkfDE3MjczMTgyMzJ8MA%3D%3D

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:17     標題: 回覆樓主:

在英國,易見到一個牌子,Trespass, 好多運動衣服,唔貴。可以考慮。

作者: YanYan0116    時間: 19-10-22 17:17

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:15
這件

請問可以share link 嗎.

我女有件aigle fleece 長外套, 想買件再保暖d.
佢唔肯要aigle 三合一, 佢話太貴.

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:19     標題: 回覆樓主:

例如這件,是waterproof down jacket, 完全唔貴。

圖片附件: 1571735942647.JPEG (19-10-22 17:19, 247.4 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMjcxfDA1ZDUxODBifDE3MjczMTgyMzJ8MA%3D%3D

作者: YanYan0116    時間: 19-10-22 17:24

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:17
在英國,易見到一個牌子,Trespass, 好多運動衣服,唔貴。可以考慮。
找到了, 我叫亞女自己去買.謝謝你

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:25

YanYan0116 發表於 19-10-22 17:17
請問可以share link 嗎.

我女有件aigle fleece 長外套, 想買件再保暖d.

我在nike 專門店看到的,剛才的相片是求其上網找圖片,你試打「Nike Down Jacket」。我自己試左,穿S, 你女女可以要XXS or XS。修身,很適合女孩子。

圖片附件: 1571736299502.JPEG (19-10-22 17:25, 417.74 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIyMjc0fDIyNWM1ZmVlfDE3MjczMTgyMzJ8MA%3D%3D

作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:26

YanYan0116 發表於 19-10-22 17:24
找到了, 我叫亞女自己去買.謝謝你

好多款,要穿上身才知岩唔岩自己。

作者: YanYan0116    時間: 19-10-22 17:27

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:26
好多款,要穿上身才知岩唔岩自己。
謝謝你.
作者: aylau    時間: 19-10-22 17:29

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:19
例如這件,是waterproof down jacket, 完全唔貴。

亞女自己一個返去英國,吾可以自己去行街shopping.
呢件黑色長褸好似幾好,請問你知唔知道羽絨重量係幾多?

作者: ricetaster    時間: 19-10-22 17:33

回覆 katrinafu 的帖子

要留意Fila 主要係鴨絨為主, 近排亦此大睦收購左,  一般只有少數韓國版先有鵝絨衣服.  鴨絨 一般 fill power (蓬鬆度)無 鵝絨咁高, 仲較重身,正常 fill power 愈高愈保暖, 而鴨絨在消毒及清洗過程需要較高要求, 不然容易有味(因鴨比較雜食, 羽毛油脂較難清除).  P.S. 正常 Fila $3,000+  down jacket 應該是鴨絨.
作者: TTEE1819    時間: 19-10-22 17:33

aylau 發表於 19-10-22 17:29
亞女自己一個返去英國,吾可以自己去行街shopping.
呢件黑色長褸好似幾好,請問你知唔知道羽絨重量係幾多 ...

我無詳細留意,因為我已有長身羽絨,又有一件厚身Trespass羽絨,所以無詳細睇又無衝動買多一件。

不過,真係買waterproof 比較適合在英國讀書的學生,英國經常有毛毛雨,幾濕的。

作者: katrinafu    時間: 19-10-22 18:16

ricetaster 發表於 19-10-22 17:33
回覆 katrinafu 的帖子

要留意Fila 主要係鴨絨為主, 近排亦此大睦收購左,  一般只有少數韓國版先有鵝絨衣 ...

我剛行海港城只是路過見到 ,冇打算買長羽絨,我冇睇到裡面成份。
見樓主問,我咪Post 相囉 。

前年我買了件Munsingwear 比阿女 , 那件就是Goose down  匈牙利 的 , 價錢就貴D .  今年 Aigle 開倉時 , 門市全線8折 又買了件 3合1比阿女。

作者: ricetaster    時間: 19-10-22 20:09     標題: 回覆樓主:

匈牙利羽绒,正!一般歐洲羽绒都係產自匈牙利或波蘭為主。

作者: aylau    時間: 19-10-22 22:02

吾會買太貴,因為可能著一年或者兩年就唔啱着要換新

作者: ricetaster    時間: 19-10-22 22:46

本來龍濤羽絨有又平又靚又啱學生嘅羽絨褸, 可惜年頭已停業。
作者: ricetaster    時間: 19-10-22 22:51

女孩子Grade 9 和 Grade 12 身型及高度唔差幾遠。
作者: Ashleycorina    時間: 19-10-26 06:31

TTEE1819 發表於 19-10-22 17:13

長羽絨,原價£120,上星期我見到有特價,£89,修身設計 ...

Agree
其實英國仲多款,我上年返去都買咗件長羽絨俾朋友個女,waterproof 又勁輕,係HUNTER!

作者: bigbrother    時間: 19-10-26 08:20

英國女仔會穿羽絨嗎?我個仔咁多年都係唔要,話冇人著,有暖氣,冬天都著得好單薄。

作者: Ashleycorina    時間: 19-10-26 08:32

bigbrother 發表於 19-10-26 08:20
英國女仔會穿羽絨嗎?我個仔咁多年都係唔要,話冇人著,有暖氣,冬天都著得好單薄。
...

我當地長大,我從來無著過,都無同學朋友著。我住香港去旅行至第一次著

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5