教育王國

標題: 陸慶濤算活動教學嗎? [打印本頁]

作者: 怕煩媽咪    時間: 19-10-17 13:55     標題: 陸慶濤算活動教學嗎?

陸慶濤撞了德雅,德雅感覺傳統較谷,想問問陸慶濤是否活動教學?

作者: chuchu218    時間: 19-10-17 15:24

我去過小一簡介會。陸慶濤是重學術,谷的那種。應該是傳統教學。

作者: jtw_ki    時間: 19-10-17 16:19

兩個都係傳統教學,我剩係知德雅好谷(識人係德雅舊生),陸慶濤唔肯定,但爬文好似都谷,我諗主要睇你鍾意女校定男女校。

作者: 毛毛寶寶    時間: 19-10-17 17:53

陸慶濤有龍校羅氏基金,德雅好似脫左龍

作者: Poyau    時間: 19-10-17 18:59

毛毛寶寶 發表於 19-10-17 17:53
陸慶濤有龍校羅氏基金,德雅好似脫左龍

選龍校不用再煩升中

作者: jimmy112299    時間: 19-10-17 20:27     標題: 回覆樓主:

陸小係要二面嗎

作者: Poyau    時間: 19-10-18 00:37

jimmy112299 發表於 19-10-17 20:27
陸小係要二面嗎

要二面

作者: tigerdad    時間: 19-10-19 20:47

陸小唔係活動教學,多測考,但如果兩間比既話,唔計地點我會㨂陸小!

作者: polliebb    時間: 19-10-21 10:29

tigerdad 發表於 19-10-19 20:47
陸小唔係活動教學,多測考,但如果兩間比既話,唔計地點我會㨂陸小!

分小組坐,多討論多分享多present, 科學堂要落手做實驗算唔算活動? 1年4考但無默書測驗,開學到而家中英數各1次評估算唔算多?

作者: mormorl    時間: 19-10-21 13:26

polliebb 發表於 19-10-21 10:29
分小組坐,多討論多分享多present, 科學堂要落手做實驗算唔算活動? 1年4考但無默書測驗,開學到而家中英數 ...
點解要信你?就因為你小朋友响入面讀書?哈哈哈!
通常嗰啲人只係會信自己相信嘅「事實」,真正嘅事實係唔會理。。。又或者嗰啲人係有意講相反嘅說話。。。

作者: ToMing123    時間: 19-10-21 15:13

mormorl 發表於 19-10-21 13:26
點解要信你?就因為你小朋友响入面讀書?哈哈哈!
通常嗰啲人只係會信自己相信嘅「事實」,真正嘅事實係唔 ...
我同呢位谷友都係陸小家長,閣下似乎都係用家,所以唔明閣下懷疑的因由。
作者: mormorl    時間: 19-10-21 15:46

ToMing123 發表於 19-10-21 15:13
我同呢位谷友都係陸小家長,閣下似乎都係用家,所以唔明閣下懷疑的因由。 ...

或者你先睇清楚。。。我主要係想講「嗰啲人」。。。無論解釋幾多次,佢哋只會選擇性相信嗰啲流言。
作者: eet1976    時間: 19-10-22 12:52

polliebb 發表於 19-10-21 10:29
分小組坐,多討論多分享多present, 科學堂要落手做實驗算唔算活動? 1年4考但無默書測驗,開學到而家中英數 ...
這位媽媽的確是中肯的, 我是插班過來, 以前聽過街外人comment, 現在親身見證, 並不是傳聞中那麼chur, 測考功課一d都唔多,重質不重量, 想做得好平時一定唔可以hea過, 但小朋友是讀得相當開心的
作者: meloC    時間: 19-10-22 12:56

回覆 eet1976 的帖子

請問除了英文課, 還有什麼科目以英語授教? 科學是嗎?
作者: Poyau    時間: 19-10-22 13:06

meloC 發表於 19-10-22 12:56
回覆 eet1976 的帖子

請問除了英文課, 還有什麼科目以英語授教? 科學是嗎?

中文: 普通話
科學/音樂: 英文
數學/常識/視藝/體育: 廣東話

http://www.plklht.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=98&lang=zh

作者: babysharky    時間: 19-10-23 07:41

作者: polliebb    時間: 19-10-23 09:00

babysharky 發表於 19-10-23 07:41
當然不是,是較谷的學校
請問你係陸小家長嗎? 可以講下點谷法?
作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 09:22

eet1976 發表於 19-10-22 12:52
這位媽媽的確是中肯的, 我是插班過來, 以前聽過街外人comment, 現在親身見證, 並不是傳聞中那麼chur, 測考 ...

學校應該搞搞校巴路線

作者: mormorl    時間: 19-10-23 10:08

sunnymama2 發表於 19-10-23 09:22
學校應該搞搞校巴路線
學校理念係唔想小朋友响太遠跨區返學,所以校巴最遠只去到東九龍。我哋之前收咗都即刻搬近學校,唔希望小朋友每日坐長途車來回。尤其有參加課外活動嘅日子,離開學校已經唔早,再搭1-2小時校巴真係會幾辛苦。。。要記住返學都提早咗1-2小時搭校車。。。
作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:10

mormorl 發表於 19-10-23 10:08
學校理念係唔想小朋友响太遠跨區返學,所以校巴最遠只去到東九龍。我哋之前收咗都即刻搬近學校,唔希望小朋 ...

近學校真係好重要,8點上堂我地可以7點先起身,食個早餐7:45先慢慢行返學 ,人都精神啲。

作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:12

mormorl 發表於 19-10-21 15:46
或者你先睇清楚。。。我主要係講講「嗰啲人」。。。無論解釋幾多次,佢哋只會會選擇性相信啲啲流言。 ...

之前仲有”聽聞”中英數都要80分先可以升班添呀

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:17

polliebb 發表於 19-10-23 10:10
近學校真係好重要,8點上堂我地可以7點先起身,食個早餐7:45先慢慢行返學  ,人都精神啲。
...

嗰時我都諗定LHT ga, 已經諗住搬,因為長老太遠湊唔到,所以比埋Agent 錢請工人,點知之後收九龍區學校的call, 1516, 但因為老公家人,我娘家家人,我地兩個工作地方都係九龍,所以放棄LHT

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:18

mormorl 發表於 19-10-23 10:08
學校理念係唔想小朋友响太遠跨區返學,所以校巴最遠只去到東九龍。我哋之前收咗都即刻搬近學校,唔希望小朋 ...

阿仔而家每日都要6點起身

作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:19

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:17
嗰時我都諗定LHT ga, 已經諗住搬,因為長老太遠湊唔到,所以比埋Agent 錢請工人,點知之後收九龍區學校的c ...

無所謂啦,最緊要小朋友讀得好就得,好多學校都好好。揀學校都要天時地理人和

作者: mormorl    時間: 19-10-23 10:25

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:17
嗰時我都諗定LHT ga, 已經諗住搬,因為長老太遠湊唔到,所以比埋Agent 錢請工人,點知之後收九龍區學校的c ...
其實大人冇乜所謂,我哋兩公婆返/放工最多耐少少。其他屋企人見少咗,但每次見面時小朋友會更開心。另外少啲見長輩,小朋友會更加獨立。
作者: mormorl    時間: 19-10-23 10:27

polliebb 發表於 19-10-23 10:12
之前仲有”聽聞”中英數都要80分先可以升班添呀
之前見到呢啲流言真係笑死。。。堅「流」。
作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:29

polliebb 發表於 19-10-23 10:19

無所謂啦,最緊要小朋友讀得好就得,好多學校都好好。揀 ...

講得啱呀,而家間學校老師個個都好好,應錫時錫,應鬧時都鬧,阿仔都讀得好開心。

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:30

mormorl 發表於 19-10-23 10:25
其實大人冇乜所謂,我哋兩公婆返/放工最多耐少少。其他屋企人見少咗,但每次見面時小朋友會更開心。另外少 ...

主要工人考慮,因為我和老公都好抗拒請工人

作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:32

mormorl 發表於 19-10-23 10:27

有時都唔想答咁多,費事俾人話出黎護住學校,但又真係忍唔住啲傳聞 。我當年揀學校見好多傳聞都驚驚地,後來見到有位家長post左好詳細嘅學校現況先放心晒,果然讀落發覺啲傳聞真係好流。

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:39

polliebb 發表於 19-10-23 10:32
有時都唔想答咁多,費事俾人話出黎護住學校,但又真係忍唔住啲傳聞  。我當年揀學校見好多傳聞都 ...

嗰d家長可能係競爭者?

作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:42

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:39
嗰d家長可能係競爭者?

唔係同區幾間直資更搶手咩? 一間經常俾人踩嘅學校都要嚇走競爭者

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:43

polliebb 發表於 19-10-23 10:42
唔係同區幾間直資更搶手咩? 一間經常俾人踩嘅學校都要嚇走競爭者
...

可能佢分身踩其他學校呢

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:44

polliebb 發表於 19-10-23 10:42
...

想回番正題,係唔係每個星期都有科學實驗堂?

作者: polliebb    時間: 19-10-23 10:47

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:44
想回番正題,係唔係每個星期都有科學實驗堂?

係呀,個個星期都有科學堂,但都要睇教緊乜,今年仲多左STEAM堂

作者: sunnymama2    時間: 19-10-23 10:49

polliebb 發表於 19-10-23 10:47
係呀,個個星期都有科學堂,但都要睇教緊乜,今年仲多左STEAM堂

阿仔同我講,佢想快d升4年級,我問佢點解,佢話因為4年級就有Steam 堂

作者: polliebb    時間: 19-10-23 11:08

sunnymama2 發表於 19-10-23 10:49
阿仔同我講,佢想快d升4年級,我問佢點解,佢話因為4年級就有Steam 堂

男仔都係特別鐘意哩啲

作者: wongtw    時間: 19-10-23 14:19

mormorl 發表於 19-10-23 10:27

乜現在不是嗎,我朋友個女已畢業三年,佢同我講當年是要3主科合格先至可以升班。但當然不用要80分這麼高。

作者: mormorl    時間: 19-10-23 15:04

wongtw 發表於 19-10-23 14:19
乜現在不是嗎,我朋友個女已畢業三年,佢同我講當年是要3主科合格先至可以升班。但當然不用要80分這麼高。 ...
80分同合格差好遠喎。。。另外學校俾小朋友機會再學習,而唔係不負責任咁由得小朋友升上去;個底打唔好,小朋友升上去只有更辛苦。咁當然亦唔會迫人轉校,當中係有好大分別。

作者: babysharky    時間: 19-10-23 15:16

作者: meloC    時間: 19-10-23 15:24

回覆 babysharky 的帖子

請問學校是教深考深, 還是教淺考深?
作者: polliebb    時間: 19-10-23 15:47

wongtw 發表於 19-10-23 14:19
乜現在不是嗎,我朋友個女已畢業三年,佢同我講當年是要3主科合格先至可以升班。但當然不用要80分這麼高。 ...

60分同80分差好遠 ,況且講緊係全年總成績計唔合格先要留班,如果全年都唔合格,夾硬升上去都未必係好事

作者: polliebb    時間: 19-10-23 15:51

babysharky 發表於 19-10-23 15:16
我想阿女老師講,佢地嘅英文卷好深,由其是閱讀理解,中文同數學都比出面難
...

深同谷又係兩回事,我認同英文閱讀理解係有啲深,所以老師係極度鼓勵同學睇多啲書,我都比較過fb ”小學試卷分享” 其他學校嘅試卷,好多都係好深。

我個人認為谷嘅學校係好多功課,多抄寫,多操練,仲有多默書測驗考試。

作者: wongtw    時間: 19-10-23 15:56

polliebb 發表於 19-10-23 15:47
60分同80分差好遠  ,況且講緊係全年總成績計唔合格先要留班,如果全年都唔合格,夾硬升上去都未 ...
當年都有諗過陸小,所以問過朋友攞資料,最後在自行有學校收了便沒有再理,但TKO B1學校不足,升中不想跨區的話,就要再諗區內幾間直資,所以反而我對羅氐有興趣的,到時睇成績如何再打算。
作者: twinscarbabies    時間: 19-10-23 23:52

我係今年小一用家,老實講陸小係忙,但活動多,我兩個小朋友都讀得好開心。上星期有評估,今個星期就有考試,考試同評估範圍差唔多,加上時間又咁近,所以評估有温,考試都應該ok。老師講咗考試範圍一定係教過嘅,咁應該唔會教淺考深。另外,課外活動亦好多選擇

作者: Kmoon    時間: 19-10-25 17:01

meloC 發表於 19-10-23 15:24
回覆 babysharky 的帖子

請問學校是教深考深, 還是教淺考深?
用家: 學校教咩考咩, 有温書就唔洗驚!

作者: jimmy112299    時間: 19-10-25 22:51     標題: 回覆樓主:

想請教如果有幸 2nd in, 可以點準備,因為都心儀

作者: polliebb    時間: 19-10-26 00:13

jimmy112299 發表於 19-10-25 22:51
想請教如果有幸 2nd in, 可以點準備,因為都心儀

2nd in同 1st in差唔多,哩段時間爭取同小朋友睇多啲書,學校好重閱讀

作者: lovelysnake    時間: 19-11-29 18:51     標題: 回覆樓主:

想請教用家,學校細是否要分年級上活動? 英文要外補?

作者: polliebb    時間: 19-11-29 23:27

lovelysnake 發表於 19-11-29 18:51
想請教用家,學校細是否要分年級上活動? 英文要外補?

你指咩活動?

作者: babysharky    時間: 19-11-30 23:32

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5