教育王國

標題: the leys school [打印本頁]

作者: PU1926    時間: 19-10-16 17:58     標題: the leys school

有人認識這間學校嗎?好嗎?現考慮這間,但入場考試費很貴

作者: kct18    時間: 19-10-17 08:23

唔係只睇ukiset?

作者: nicolelouie    時間: 19-10-17 16:40

回覆 PU1926 的帖子

看過些資料說是STEPHEN HAWKING 霍金的母校
作者: c94905138    時間: 19-10-18 14:31     標題: 回覆樓主:

我都想知因為我個女今年都想考呢間year 9

作者: c94905138    時間: 19-10-18 14:33

PU1926 發表於 19-10-16 17:58
有人認識這間學校嗎?好嗎?現考慮這間,但入場考試費很貴

我都想報呢間請問你通過邊間agent去報名?

作者: PU1926    時間: 19-10-19 12:23

回覆 c94905138 的帖子

學校要收GBP600 entrance fee,考慮清楚才報
作者: 一家三口    時間: 19-10-19 14:25

PU1926 發表於 19-10-19 12:23
回覆 c94905138 的帖子

學校要收GBP600 entrance fee,考慮清楚才報

GBP 600, 咪即係 (emoji)大約HKD 6000, 好貴呀!

作者: TTEE1819    時間: 19-10-19 16:27     標題: 回覆樓主:

£700是 entrance fee。website有講£100是registration fee, £600在入學前的7月繳交。所以,£600應該不是考試費。

BTW, 我唔熟這學校,只係之前有留意過only, 因為我孩子的學校校長是Leys 畢業,所以望多兩眼。不是top school,但排位在早幾年升左,可能是越做越好吧,唔肯定。

你可以把幾間心儀的學校一拼考慮,各有強弱,自己考慮自己要咩類學校。

作者: Yeahp    時間: 20-9-22 11:39

c94905138 發表於 19-10-18 14:31
我都想知因為我個女今年都想考呢間year 9

你好呀,請問最後你囡囡有沒有考the Leys?
£600 元entry fee 是否沒有offer 的話就會refund ?
謝謝

作者: Ipad2020    時間: 20-9-22 12:48

回覆 Yeahp 的帖子

我理解係, Leys website 有寫如果meet唔到佢地standard 係會refund.  Agent 話如果pass 咗entrance exam學校比offer, 你唔take, £600 就冇咗. 呢間學校好少人討論,我都想知好唔好。唔知係咪佢太遲出offer, 所以冇人揀
作者: Ipad2020    時間: 20-9-22 12:55

回覆 Ipad2020 的帖子

重有間學校response 都快,問佢野第二日已經回覆
作者: Yeahp    時間: 20-9-22 18:04

Ipad2020 發表於 20-9-22 12:55
回覆 Ipad2020 的帖子

重有間學校response 都快,問佢野第二日已經回覆

請問你亦已registered? 比咗£600未?
是經那一個agent 報?我自己sent email 比學校冇回覆,之後經了AA 報

作者: Ipad2020    時間: 20-9-23 07:56

我係經agent 報.。但要自己填application。入application 時有D問題,所以自己直接同學校溝通。我未比錢,因未到deadline.
作者: kct18    時間: 20-9-23 09:47

Ipad2020 發表於 20-9-22 12:48

我理解係, Leys website 有寫如果meet唔到佢地standard 係會refund.  Agent 話如果pass ...

請問幾時出Offer?

作者: Ipad2020    時間: 20-9-23 10:42

回覆 kct18 的帖子

佢website 到話2月頭。可能可以問吓agent 會唔會早啲
作者: kct18    時間: 20-9-23 10:44

一般十二月已比唒offer,要等剄2月都比唒按金喇(emoji)

作者: Ipad2020    時間: 20-9-23 12:13

回覆 kct18 的帖子

所以我估因為呢個原因,冇咩人討論或揀呢間
作者: Yeahp    時間: 20-9-23 15:00     標題: 回覆樓主:

agent 話超hit ...間學校仲叫agent 轉述,今年競爭激烈,只收academic strong students ...

作者: Yeahp    時間: 20-9-23 15:02

Ipad2020 發表於 20-9-23 07:56

我係經agent 報.。但要自己填application。入application 時有D問題,所以自己直接同學 ...

係咪2 Oct deadline 比£600?學校叫我2 Oct 前confirm

作者: Ipad2020    時間: 20-9-23 15:17

係呀,好猶豫比唔比。。。
作者: yuyueng    時間: 20-9-23 15:29

Ipad2020 發表於 20-9-23 15:17

系咪最終如果唔收就退返500

作者: Yeahp    時間: 20-9-23 16:43

Ipad2020 發表於 20-9-23 15:17

我睇the Leys 網上嘅entrance test sample paper 又好淺下。。。看看你小朋友你們有幾喜歡間學校?

作者: Yeahp    時間: 20-9-23 16:46

yuyueng 發表於 20-9-23 15:29
系咪最終如果唔收就退返500 ?

如果唔收,退番£600

作者: emmaek    時間: 20-9-23 17:56

Yeahp 發表於 20-9-23 15:00
agent 話超hit ...間學校仲叫agent 轉述,今年競爭激烈,只收academic strong students ...
...

邊間agent咁講?純粹八卦

作者: calcalcal    時間: 20-9-23 20:05

...

請問報邊年級?

作者: bbeasy25    時間: 20-9-23 21:48

...

又唔知道甘激烈

作者: beastiebistro    時間: 20-9-23 21:57

回覆 bbeasy25 的帖子

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係學校多唔多人爭(或者間間都多人爭)其實你係唔會知。

作者: bbeasy25    時間: 20-9-23 21:58

beastiebistro 發表於 20-9-23 21:57

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係 ...

又可以從咩途徑得知呢?

作者: beastiebistro    時間: 20-9-23 22:02

其實多唔多人爭有咩緊要呢?集中分析學校提供嘅嘢,睇吓啱唔啱自己小朋友緊要得多啦。就算真係多人爭,都未必一定適合,亦唔代表一定好。

作者: beastiebistro    時間: 20-9-23 22:15

回覆 beastiebistro 的帖子

再唔係真係心儀又想知,直接問下個agent點解佢咁hit,睇下咩解釋再諗下合唔合理囉。我未聽過The Leys好hit,或者個agent知有咩獨門祕方卦,就咁聽就似賣樓喇,你唔買大把人排隊買...

Having said that,我唔係話The Leys唔好或者唔適合。

作者: kct18    時間: 20-9-24 00:50

...

請問係Agent A or Agent B or others?agent B話因為要比registration fee,而且二月先公佈結果,由上年起已經好小人報!坦白講,學校依個咁安排,又真係好趕客,我都唔係好明the Leys點解會咁安排?係咪根本唔想收國際生?

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:17

emmaek 發表於 20-9-23 17:56

邊間agent咁講?純粹八卦

AA 轉述嘅

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:18

calcalcal 發表於 20-9-23 20:05
請問報邊年級?

Year 9 day place

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:20

beastiebistro 發表於 20-9-23 21:57

所以我話唔可以信晒同靠晒agent。佢push你去佢想你去嘅學校係好正常不過嘅事,但係 ...

我都覺得,Agent 緊係推多comission 收又容易入嘅比你。

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:21

beastiebistro 發表於 20-9-23 22:15

再唔係真係心儀又想知,直接問下個agent點解佢咁hit,睇下咩解釋再諗下合唔合 ...

有問呀,Agent 話day place 本身好多local 報& 有feeder school, 而boarding 就容易有位些。

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:29

beastiebistro 發表於 20-9-23 22:02

其實多唔多人爭有咩緊要呢?集中分析學校提供嘅嘢,睇吓啱唔啱自己小朋友緊要得多啦 ...

最糾結的是,其實從website & forum & agents 嘅資料,根本同隔山買牛一樣,是否適合小朋友都係靠估。
如果可以visit 學校再决定就理想些,但疫情又唔穩定,未必可以聖誕假去一轉(學校又close) , 但啲留位費又貴,就算有offer 都要下決定。。。
所以唯有問多啲,睇多啲,希望決定可以正確些

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 09:32

kct18 發表於 20-9-24 00:50

請問係Agent A or Agent B or others?agent B話因為要比regis ...

the Leys 一月先entrance test 又好似比較遲。再諗諗及研究下是否喜歡呢問學校,再決定係咪register.

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 09:49

哦,咁清楚啲。佢意思係local day students之間好hit。咁唔奇嘅,Cambridge附近可以day school嘅好學校唔太多,cambridge區嘅人覺得hit都合理。咁同間學校整體好hit爭好遠喎。

作者: bbeasy25    時間: 20-9-24 09:58

Yeahp 發表於 20-9-24 09:29
最糾結的是,其實從website & forum & agents 嘅資料,根本同隔山買牛一樣,是否適合小朋友都係靠估。
如 ...
係, 好想去一轉school visit, 隔山買牛心情不踏實. 因為今年暑假先決定去, 無咩時間做study, 好頭痛
作者: emmaek    時間: 20-9-24 10:07

係AA同你講多人報的話,相對比較可信。B字頭嗰間,接觸過後感覺非常差:行政混亂、consultant亂噏、乜都安排唔到但係咪都叫人畀錢報名為求將個學生「收歸旗下」、剩係識叫人考UKiset、報佢啲雞精班.... 個老細做幾多Facebook live都冇用

The Leys 被Sunday Times選為劍橋地區最佳independent school,如果唔係target一線名牌,呢間應該唔錯。

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 10:09

有得visit幾時都係去睇吓好啦,無得去都無辦法。咁唯有家長自己係心裡面定啲條件再睇吓啲學校match唔match到喇。例如係咪想要傳統英式寄宿體驗?咁就要睇full boarder嘅數量,同國際生比例。仲有間學校夠唔夠大(夠大先有機會齊facilities,同埋有足夠嘅人一齊玩)。

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 11:04

bbeasy25 發表於 20-9-24 09:58
係, 好想去一轉school visit, 隔山買牛心情不踏實. 因為今年暑假先決定去, 無咩時間做study, 好頭痛 ...

心同感受。
昨晚我們看了ardingly 的virtual open day live , 成2.5 hours , 睇完後,真係了解多了很多間學校,校長&老師的styles, 亦從而在心中打了分數。
我覺得呢啲visual open day 好好。

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 11:08

emmaek 發表於 20-9-24 10:07
係AA同你講多人報的話,相對比較可信。B字頭嗰間,接觸過後感覺非常差:行政混亂、consultant亂噏、乜都安 ...

對B agent 的感覺,不能認同更多!
可能我遇到個hea agent ...唔好彩。
AA 反而幾踏實,係不能直接溝通要靠email, 但係做實事,冇收費。
B Agent... 宜家都做埋賣樓agent 。。。

作者: Yeahp    時間: 20-9-24 11:13

beastiebistro 發表於 20-9-24 10:09

有得visit幾時都係去睇吓好啦,無得去都無辦法。咁唯有家長自己係心裡面定啲條件再睇吓 ...

好感謝你的意見,好到肉 ,我都要為學校列表看看各種優劣先

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 11:15

千祈唔好咁講,幫到手就好。good luck。
作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 11:33

我唔懷疑嗰位年輕老闆嘅初心,但係...
始終升學顧問係揼石仔生意,嘥好多精神時間,點夠一呼百應賣樓收回佣咁易做?

佢就算自己識幾多都唔代表translate到去佢啲員工到。除非個個客都佢自己跟,邊有咁多隻手呀?

再加上佢背後有投資者,可能都有跑數嘅壓力。

所以我都係覺得,仔女係自己嘅,無人俾自己更清楚更緊張。攞意見無問題,靠晒agent就唔好喇。

作者: yuyueng    時間: 20-9-24 13:15

Yeahp 發表於 20-9-23 16:46
如果唔收,退番£600

都合理呀!

作者: aaakids    時間: 20-9-24 15:17

回覆 emmaek 的帖子

B 嘅consultant真係好唔掂
作者: PU1926    時間: 20-10-8 22:51

回覆 emmaek 的帖子

絕對應同。AA 可信程度高D,有啲學校麻麻地佢會講比你知,但我都信之前有POST 講個,名校學生報佢哋好似跟得貼些,我報時好難揾到個AGENT,要EMAIL 聯絡,同埋唔多跟進你。B字頭,極推介考U-KISET,AGENT 成日推介麻麻地的學校

作者: PU1926    時間: 20-10-8 22:57

回覆 PU1926 的帖子

我個仔就是考UKISET英文唔好,信佢哋去補習,因為我想報的學校佢又成日話我仔唔達標,好難收,所以補咗2個月,極貴,我不推薦用佢哋
作者: bbeasy25    時間: 20-10-8 23:24

我未考ukiset 就推介補習班,話要6個月後先可以再考,要準備好先去考。個agent 連電話都未同我小朋友傾過,就推介學校

作者: ema    時間: 20-10-8 23:43

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比左個全部non selective 的 school list 我,跟住我話想要academic 好些的,以為佢會按我孩子程度為我挑選一下,點知佢隨即比咗list of top schools 我,救命。
作者: bbeasy25    時間: 20-10-8 23:50

ema 發表於 20-10-8 23:43

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比 ...

佢睇完小朋友成績表,就比d排名較後,我話可以比前100考慮,就再比幾間熱門,完全幫唔到

作者: kct18    時間: 20-10-9 00:22

ema 發表於 20-10-8 23:43

我又係喺B遇到個經典agent.  我小朋友考了Ukiset 成績不算太好但也不是很差,但佢比 ...

請問佢比咗什麼non selective school list 比你?之後又比咗什麼top school你?

作者: Isaacmommy    時間: 20-10-9 08:51     標題: 回覆樓主:

雖然對 Leys 認識唔多,但識有家長當年讀 Leys, 之後入了劍橋。他也安排自己孩子讀 Leys, 孩子現在讀緊醫科,所以我估Leys 應該不錯的。

作者: aaakids    時間: 20-10-10 09:16

請教如果The Leys VS Tonbridge VS Queen Ethelburga’s VS Loughborough Grammar School, 大家會揀邊一間? 非常感謝🙏🏻
作者: beastiebistro    時間: 20-10-10 09:39

回覆 aaakids 的帖子

假設你想揾傳統英式寄宿體驗,咁好易答你。LGS超少boarders唔揀。
QE超多中國俄羅斯留學生,學校又冇乜歷史唔揀。
其實係choose between Tonbridge同the leys。
Tonbridge傳統名校,大間少少(差不多800人)有一半boarders到。設施多啲,人多啲,學生參與可以多啲activities。
The Leys似地區名校(好受當地Cambridge人歡迎),細少少(唔夠600人)都係40%-50% boarders咁。人少啲關估容易做好啲。喺Cambridge,學術氛圍重啲啲。
純屬個人意見,for參考。

作者: LWTLI    時間: 20-10-10 10:48

另外相信考入The Leys會比考入Tonbridge 易好多😅
作者: aaakids    時間: 20-10-10 11:36

非常感謝大家的意見,因暫時Christ Hospital的interviewer 表示想收小兒,The Leys interviewer 回覆小兒是”Good, potential candidate”,但未做entrance test,亦考慮緊其他學校。
作者: Yeahp    時間: 20-10-10 12:08

aaakids 發表於 20-10-10 11:36
非常感謝大家的意見,因暫時Christ Hospital的interviewer 表示想收小兒,The Leys interviewer 回覆小兒是 ...

請問你仔仔是through B agent interview Leys? or other channels ? 我女 through AA 都報咗,要一月才assessment, 未有資料有冇interview .

作者: bbeasy25    時間: 20-10-10 12:12

aaakids 發表於 20-10-10 11:36
非常感謝大家的意見,因暫時Christ Hospital的interviewer 表示想收小兒,The Leys interviewer 回覆小兒是 ...

尋日agent同我講,有d學校interviewer好正面,係面試期間話會offer比學生,最後係唔收小朋友&家長都好失望。
唔知情況有幾普遍?攪到我心驚驚

作者: aaakids    時間: 20-10-10 12:27

Leys我是8月時自己網上申請然後自己匯款£100+£600的,上個月through B agent 安排面試了,現等1月初entrance test。
作者: beastiebistro    時間: 20-10-10 12:44

呢個絕對有可能,啲學校見咁多人,除非你係最後一個interview,否則永遠有可能有更好的candidate。喺學校角度,佢又未白紙黑字話收,有更好嘅梗係收更好㗎啦。所以未收到取錄信都/email都唔好當真。
作者: kct18    時間: 20-10-10 13:07

beastiebistro 發表於 20-10-10 12:44

呢個絕對有可能,啲學校見咁多人,除非你係最後一個interview,否則永遠有可能有更 ...

而且英國人説話好有技巧,好少said no,永遠都係讚咗你先,你以為自己考得好好,但在學校心目中你又未必係最好,出result時你先知得唔得

作者: beastiebistro    時間: 20-10-10 13:44

Christ's Hospital幾好呀,又多full boarders。學校比較嚴,校服比較特別。不過收生有啲要求,大部分Y7收,Y9 entry應該好少位,要留意。
祝好運。

作者: Yeahp    時間: 20-10-10 13:52

aaakids 發表於 20-10-10 12:27
Leys我是8月時自己網上申請然後自己匯款£100+£600的,上個月through B agent 安排面試了,現等1月初entra ...

小朋友interview 完christ 同Leys, 那一間比較喜歡?有信心Leys 嗎?

作者: aaakids    時間: 20-10-10 17:52

因為小兒是school orchestra principal cellist, CH 的interviewer 當日介紹學校很多有關音樂的活動丶交流和演出,還有介紹學校寄宿生在下課後丶傍晚丶週末豐富的活動和學校的安排,所以覺得如果full boarder會幾適合,另外Leys當日interview嘅時候,個interviewer好客氣地講咗三次對小兒very impress,現在等1月再考entrance test。
作者: aaakids    時間: 20-10-10 19:41

Agent just confirmed that CH has sent out the verbal offer to my son, will send us official offer next week, thanks so much for your valuable opinions all the time!
作者: beastiebistro    時間: 20-10-10 20:39

I think if your son's a serious cellist, CH is a good choice. Congratulations
作者: Yeahp    時間: 20-10-11 10:01

aaakids 發表於 20-10-10 19:41

Agent just confirmed that CH has sent out the verbal offer to my son, wil ...

congrats !!
will u take this offer and give up Leys entrance test ?

作者: bbeasy25    時間: 20-10-11 10:06

aaakids 發表於 20-10-10 19:41

Agent just confirmed that CH has sent out the verbal offer to my son, wil ...

恭喜

作者: aaakids    時間: 20-10-11 12:34

非常感謝大家,本來一心打算考Leys的,仔仔喜歡Leys,地點也方便,但因為註冊要付一個term的Boarding fee,所以要問實仔仔是否真的想讀CH。另外因爲仔係讀書型,其實也想試一試ranking高些的學校,但現在已經10月,恐怕已經沒有太多選擇,agent又講今年好多申請,學校收夠人便截,所以仍然考慮中

作者: emmaek    時間: 20-10-11 13:31

aaakids 發表於 20-10-11 12:34
非常感謝大家,本來一心打算考Leys的,仔仔喜歡Leys,地點也方便,但因為註冊要付一個term的Boarding fee, ...

仲報咗咩學校?考咗UKiset未?用UKiset成績報The Leys穩陣嗎?

作者: aaakids    時間: 20-10-12 08:29

其實我和Leys admission staff一直用Email聯絡,UKiset 並非Compulsory的,你可以選擇考佢地嘅Password Test,不考Ukiset.
8月尾我自己send application+school reports 去 Concord, Malvern, feedback positive。另外Loughborough 回覆對小兒申請有興趣,但礙於LGS Boarder比例低,所以考慮中。現在想試申請Tonbridge,但怕太遲了

作者: 輝輝的媽媽    時間: 20-10-12 08:52

aaakids, 請問你小朋友是報哪一個年級?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-12 08:59

我又多事插咀。LGS太少boarders,根本唔係傳統寄宿體驗。齋講成績,Malvern唔見得比CH好。Concord係非常谷嘅學校,都冇乜時間享受學校設施。Tonbridge就最balanced不過2021九月應該太遲。

個人認為讀得書嘅小朋友喺邊都讀得書,唔會因為去咗間齋谷嘅特別讀得,去咗間全人發展嘅即刻變咗唔讀得。除非唔想要傳統寄宿體驗,咁我無意見。況且無人話要讀足5年,真係有唔少人讀完GCSE「玩」咗三年後,轉去啲谷學校。

我多事啫。

作者: aaakids    時間: 20-10-12 09:14

我都有諗過就係先讀三年(Year9-11),如果成績真係好優秀嘅話,Year 12可以試考另一間,仔係比較喜歡讀書嘅小朋友,佢music sports都有不俗表現,現在讀中一,報明年year 9
好多謝你嘅經驗和意見就真

作者: bbeasy25    時間: 20-10-12 09:27

aaakids 發表於 20-10-12 08:29
其實我和Leys admission staff一直用Email聯絡,UKiset 並非Compulsory的,你可以選擇考佢地嘅Password Tes ...
Tonbridge 2021入學已經截佐, 不過有興趣, 不妨直接email去學校問
作者: aaakids    時間: 20-10-12 09:56

我今日會直接send email去睇吓有冇機會, thanks!
作者: Yeahp    時間: 20-10-14 17:45

aaakids 發表於 20-10-11 12:34
非常感謝大家,本來一心打算考Leys的,仔仔喜歡Leys,地點也方便,但因為註冊要付一個term的Boarding fee, ...

收到Leys 嘅email, 可用ukiset result 唔駛考entrance test ?

作者: Ipad2020    時間: 20-10-14 21:32

係,Agent 話Leys 可以用Ukiset 代替學校試
作者: mousegirl    時間: 20-10-14 21:39

用Ukiset的話要咩成績先收?
作者: aaakids    時間: 20-10-15 06:22

係,收到email entrance test 改了Jan 11,但可以選擇交Ukiset report.
作者: Ipad2020    時間: 20-10-15 08:32

回覆 mousegirl 的帖子

呢樣我就唔清楚。
作者: Yeahp    時間: 20-10-15 10:28

aaakids 發表於 20-10-15 06:22
係,收到email entrance test 改了Jan 11,但可以選擇交Ukiset report.

有冇機會早些出offer? 唔駛等2月咁耐。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5