教育王國

標題: 聖誕節,孩子回不回香港? [打印本頁]

作者: Cara2006    時間: 19-10-4 11:32     標題: 聖誕節,孩子回不回香港?

事情發展至今,香港好亂。
仔女仍然會聖誕節回香港嗎?

作者: 一家三口    時間: 19-10-4 11:56

Cara2006 發表於 19-10-4 11:32
事情發展至今,香港好亂。
仔女仍然會聖誕節回香港嗎?

會。10月中都會返

作者: ricenoodle    時間: 19-10-4 14:22

知不知道現正我們可否入機場大堂內接機?

作者: katrinafu    時間: 19-10-4 14:28

ricenoodle 發表於 19-10-4 14:22

上星期朋友都入唔到去接仔 , 唔比入呀 , 話要有24小時內機票或登記證先比入 , 所以只能在車站或停車場等。

作者: FennieMan    時間: 19-10-4 14:52

我女唔返,我地全家過去英國join 埋個女過聖誕,再一齊去法國玩

作者: yuyueng    時間: 19-10-4 15:13

唔得。入唔到去

作者: hongkeikei    時間: 19-10-4 15:55

已買聖誕節來回機票原本$6000,但原來要遲幾日先走得。要改去程+£620變咗$12000,早知唔返
作者: SIYip    時間: 19-10-4 15:57

買晒機票,十月中都會照返嚟

作者: Lofty    時間: 19-10-4 18:10

hongkeikei 發表於 19-10-4 15:55
已買聖誕節來回機票原本$6000,但原來要遲幾日先走得。要改去程+£620變咗$12000,早知唔返 ...
咁買過一張會唔會仲平?
作者: JoannMok    時間: 19-10-4 18:48

我都買埋機票了,昨天還跟仔說,我們應該入不到機場接他,叫他自己搭機鐵回家
作者: hongkeikei    時間: 19-10-4 19:23

Lofty 發表於 19-10-4 18:10
咁買過一張會唔會仲平?

問咗如果唔用去程回程那張都要作廢,等於只可更改不能只用一張。而且這套是non-refundable,Checked 了13/12直航單程全部航空公司要8千幾起更得不償失,現在惟有俾多£620 改日子

作者: jj100c    時間: 19-10-4 19:52

10月及12月都返,一早訂了機票
作者: bobo-mama    時間: 19-10-5 14:38

我仔10月和12月也返,諗住入唔到機場接機就叫佢坐機鐵,我地去機鐵站接佢

作者: raytong    時間: 19-10-8 11:06

jj100c 發表於 19-10-4 19:52
10月及12月都返,一早訂了機票

如Christmas 英國回來,請問那一個網站訂機票會平D?我未訂

作者: raytong    時間: 19-10-8 12:44

hongkeikei 發表於 19-10-4 15:55
已買聖誕節來回機票原本$6000,但原來要遲幾日先走得。要改去程+£620變咗$12000,早知唔返 ...

你好,請問在什麼網站訂機票?是否要很早訂才會比較經濟?我見在Skyscanner 訂聖誕節回來,現都要$12000左右

作者: cow    時間: 19-10-8 12:57

raytong 發表於 19-10-8 12:44
你好,請問在什麼網站訂機票?是否要很早訂才會比較經濟?我見在Skyscanner 訂聖誕節回來,現都要$12000左 ...
有無來回日子?

如果日子較flexible, 我嘅經驗係6-9個月前會較平. 如果日子較固定, 例如中學生, 大多係果幾日返, 就盡早出最好.

而家買聖誕直航係要過萬.

作者: raytong    時間: 19-10-8 13:59

cow 發表於 19-10-8 12:57
有無來回日子?

如果日子較flexible, 我嘅經驗係6-9個月前會較平. 如果日子較固定, 例如中學生, 大多係果幾 ...

明白,謝謝,日子是12月21至1月3/4,因個女剛9月中才去英國讀書,之前沒有想過個女Christmas 回來,而個女也沒有說要回來,但昨天聽她說宿舍同學有部份都回來,現在才考慮下,所以才問問詳情

作者: cow    時間: 19-10-8 14:22

raytong 發表於 19-10-8 13:59
明白,謝謝,日子是12月21至1月3/4,因個女剛9月中才去英國讀書,之前沒有想過個女Christmas 回來,而個女 ...
12月24日返平好多, 可以睇下 trip.com

https://hk.trip.com
(星期二可用100VISA 或 200VISA promotion code)
https://www.cheapflights.com.hk
https://www.skyscanner.com.hk
https://www.statravel.co.uk (英國)
https://www.studentuniverse.co.uk (英國)

作者: raytong    時間: 19-10-8 14:45

cow 發表於 19-10-8 14:22
12月24日返平好多, 可以睇下 trip.com

https://hk.trip.com

Thanks for your information

作者: jj100c    時間: 19-10-8 15:33

回覆 raytong 的帖子

我在skyscanner check 機票價錢,如果check 到航空公司扺D就會同航空公司訂。
作者: jj100c    時間: 19-10-8 15:37

我半年前睇過Christmas 機票都過萬元,Christmas 機票以前一早訂最平都要9xxx,所以今年叫佢哋搭芬蘭航空,轉機就算。
作者: raytong    時間: 19-10-8 15:58

jj100c 發表於 19-10-8 15:33

我在skyscanner check 機票價錢,如果check 到航空公司扺D就會同航空公司訂。 ...

Thanks

作者: raytong    時間: 19-10-8 16:11

jj100c 發表於 19-10-8 15:37

我半年前睇過Christmas 機票都過萬元,Christmas 機票以前一早訂最平都要9xxx,所以今 ...

轉機時間會否很短,我見芬蘭航空只得55分鐘,難不難找轉機閘口,她未試過轉機,所以想了解清楚

作者: jj100c    時間: 19-10-8 22:03

未試過搭芬蘭,但航空公司賣得比顧客就一般都趕到,如果真的有問題,一落第一程機即時話比工作人員聽。我女以前都試過轉機,不過唔係芬蘭轉,睇住轉機牌,過安檢,找閘口上機。因為芬蘭航空都係LHR T3,學校校車去機場接送亦是T3,所以先會試下。
作者: raytong    時間: 19-10-9 13:28

jj100c 發表於 19-10-8 22:03

未試過搭芬蘭,但航空公司賣得比顧客就一般都趕到,如果真的有問題,一落第一程機即 ...

明白,唔該晒

作者: yuyueng    時間: 19-10-9 21:12

jj100c 發表於 19-10-8 15:37

我半年前睇過Christmas 機票都過萬元,Christmas 機票以前一早訂最平都要9xxx,所以今 ...

同你一樣,大半年前睇直航過萬,最後見芬蘭航空六千咋(16歳以下),時間亦唔差。

作者: jj100c    時間: 19-10-10 00:42

回覆 yuyueng 的帖子

冇計喇!1年返幾次,差不多時候就要check 下機票價錢,慳得就慳!一
作者: peggy    時間: 19-10-10 01:53

9月尾阿女遊完學返港,老公攞住訂機票的資料,入到大堂內接機
作者: fac9123    時間: 19-10-10 09:10

回覆 peggy 的帖子

請問有冇限人數?
作者: ricenoodle    時間: 19-10-10 10:31

請問要不要帶埋出世紙副本etc 証明我接自己小朋友機?謝謝你

作者: katrinafu    時間: 19-10-10 12:35

peggy 發表於 19-10-10 01:53
9月尾阿女遊完學返港,老公攞住訂機票的資料,入到大堂內接機

我都想問要什麼資料?

作者: ricenoodle    時間: 19-10-10 15:51

我之前九月份入境時真係冇乜人在接機大堂接機,可能得返幾個酒店或機場職員在大堂內。

作者: peggy    時間: 19-10-10 21:27

fac9123 發表於 19-10-10 09:10
回覆 peggy 的帖子

請問有冇限人數?

咁就唔知,通常都是父母两個一齊去。

作者: peggy    時間: 19-10-10 21:28

ricenoodle 發表於 19-10-10 10:31
請問要不要帶埋出世紙副本etc 証明我接自己小朋友機?謝謝你
冇睇證件
作者: peggy    時間: 19-10-10 21:35

katrinafu 發表於 19-10-10 12:35
我都想問要什麼資料?
itinerary receipt,上面有晒名及航班資料
作者: ricenoodle    時間: 19-10-10 23:27

peggy 發表於 19-10-10 21:28
冇睇證件

Thank you !

作者: newfather    時間: 19-10-11 12:31

raytong 發表於 19-10-8 16:11
轉機時間會否很短,我見芬蘭航空只得55分鐘,難不難找轉機閘口,她未試過轉機,所以想了解清楚
...
我仔是搭 finnair 的。回港一程時間是很短,是很趕,不過一定會等埋。同埋芬蘭機場很細的,閘口之間很近。
而且可能因為英國仍是歐盟,所以落機直接行去另一閘口上機就得,唔洗check in check out.

作者: raytong    時間: 19-10-11 13:47

newfather 發表於 19-10-11 12:31
我仔是搭 finnair 的。回港一程時間是很短,是很趕,不過一定會等埋。同埋芬蘭機場很細的,閘口之間很近。
...

謝謝你的分享,但不知道是否太遲訂機票定我不懂,我現見芬蘭航空還比其他航空公司直航還貴了

作者: newfather    時間: 19-10-11 13:56

raytong 發表於 19-10-11 13:47
謝謝你的分享,但不知道是否太遲訂機票定我不懂,我現見芬蘭航空還比其他航空公司直航還貴了
...
機票一向都海鮮,不過越早越平。
作者: SIYip    時間: 19-10-11 15:39

一出校曆就要買。我已經買晒今年四套機票。聖誕係最貴。我上年買,轉機都要差不多一萬。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5