教育王國

標題: 重溫 or 備課? [打印本頁]

作者: annielui    時間: 19-10-3 10:24     標題: 重溫 or 備課?

各位, 女女現讀S1, 如每日時間有限, 各位會選擇用作重溫 or 備課?
或某些科目必須要備課?(做功課=重溫? / 不需要備課,上堂留心便可?)
Thanks for your sharing
作者: 妹妹頭    時間: 19-10-3 10:32

回覆 annielui 的帖子

我女沒有備課習慣, 除非老師講明須要預早備課, 阿女學校好多小測/默書的, 基本上每教一課就會小測/默書至少一次, 所以我當佢係"重溫"

作者: TwinWong    時間: 19-10-3 10:59

妹妹頭 發表於 19-10-3 10:32

我女沒有備課習慣, 除非老師講明須要預早備課, 阿女學校好多小測/默書的, 基本上每 ...
X2

作者: YolandaTam    時間: 19-10-3 11:11     標題: 回覆樓主:

如果老師有心機教,重溫今日已教嘅+略睇一次明日要教嘅。
如果老師 hea 教或唔識教,最遲周末應先備定課。

作者: annielui    時間: 19-10-3 11:19

Thanks for sharing, 因為見好多人話中學科科英文, 如果唔先查字典/備課上堂會唔明, 但實際上好難實行,
因為平日除咗做功課, 要溫默書, 小測, 再要抽時間睇書做閱讀報告, 時間已經無咩剩, 星期六半日參加制服團隊,星期日想出外走走放鬆吓….莫講話備課….UT咁多科都唔知點分配時間溫….雖然我女堅持佢自己溫, 但都想比到個大方向佢…..

作者: annielui    時間: 19-10-3 11:25

回覆 YolandaTam 的帖子

Thanks,咁我先當老師有heart, 如果時間有限,
妳會溫習or備課?

作者: annielui    時間: 19-10-3 11:27

回覆 妹妹頭 的帖子

thanks, 沒有備課, 但會唔會先查定字典? 因我女是中小上英中, 所以英文方面不是太強

作者: 妹妹頭    時間: 19-10-3 11:31

我女學校絕大部份都係由中小上英中, 我唔覺對課文理解出現問題喎, 剛上中一, 比小小時間佢地去適應, 我女中一都沒有預早查定字典依樣野, 又唔覺佢出現問題, 放心啦

作者: YolandaTam    時間: 19-10-3 11:58

annielui 發表於 19-10-3 11:25

Thanks,咁我先當老師有heart先, 如果時間有限,

數學會暑假備定,開學後係操練期。
其他可能平日溫習週末備課。
另外,如果平時有閱讀英文書習慣,照理中小升英中唔至於難到應付唔到吧!
我女而家中四,當年中小英文考級中間,升英中科科英文都唔駛查字典喎,放心。

作者: annielui    時間: 19-10-3 12:24

我女細時都有睇書習慣, 但並沒有堅持到而家……多謝妳意見, 希望我女好似妳小朋友咁聰明可以順利過度.

作者: annielui    時間: 19-10-3 12:26

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝妳!!!!我都希望佢可以慢慢摸索到啱自己既學習方法

作者: annielui    時間: 19-10-3 12:26

回覆 TwinWong 的帖子

作者: October.    時間: 19-10-3 12:45

讀書方法好個人, 學生資質又唔同, 仲要睇下你想達到咩水平(以分數、名次計) 。

我仔就好似妹妹頭囡囡咁,冇備課冇重溫既習慣,兼且未做過課外練習(數學除外), 但一到測考, 佢就會認真溫書嗰類人。
作者: annielui    時間: 19-10-3 13:50

回覆 October. 的帖子

多謝妳意見呀! 我女溫習都算好專心, 不過而家咁多科唔知點分配時間去溫....小學時每一科都全力以赴去溫, 見有D前輩話中學最緊要搞掂主科中英數, 通識? 其他科要取捨, 係咪真係要咁呢.......

作者: 妹妹頭    時間: 19-10-3 13:56

我個人睇法, 初中每科都好重要, 因為如果唔認真去讀/溫, 就唔會清楚自己對邊科有興趣同比較容易去掌握, 升到中三時, 就會容易知道點樣去選科, 而且, 就算HISTORY, GEOG, SCI, 中史都會計落總平均分, 我自己覺得缺一不可....

作者: YolandaTam    時間: 19-10-3 14:04     標題: 回覆樓主:

如果可以,盡量每科喺級頭半, 心儀科目頭三份一啦。但如果心儀科目位少競爭大(例如男女校嘅化學物理M1/M2),可能要辛苦啲,頭四份一先至穩陣嘞。

作者: annielui    時間: 19-10-3 14:21

回覆 妹妹頭 的帖子

認同!!! 小學時都是認真對待每一科,關乎到讀書態度問題 , 雖然時間有限, 但儘力吧!

作者: annielui    時間: 19-10-3 14:21

如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢d細嘢好似都ok….到YT, exam真係不禁有些擔心, 因為佢好似仲未掌握到時間運用…. 我成日忍唔住口想指點吓佢迷津

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 14:22

作者: annielui    時間: 19-10-3 14:22

明白, 感謝!!!

作者: annielui    時間: 19-10-3 14:45

回覆 IloveJJ 的帖子

Thanks, 係咪IS, history, geog都查定較好? 因為比教多專用生字

作者: annielui    時間: 19-10-3 14:48

Thanks, 係咪IS, history, geog都查定較好? 因為比教多專用生字

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 15:18

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 15:28

annielui 發表於 19-10-3 14:48

我唔見阿女查好多字典唔。

我哋有D科有備課工作紙的。阿女有備課習慣,會略略睇下,而且佢返屋企會整理筆記,即係溫習。而且佢有個特異功能,係天塌下來都可以專心上堂。

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:02

!!!! 你預備功夫做足!!! 咁你仔仔肯定適應得好快

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:04

回覆 little_yolky 的帖子

妳女乖到咁,妳真係慳唔少腦汁!!!

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:09

annielui 發表於 19-10-3 16:04

成個小學唔駛理,只需要用心幫佢搵學校

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:13

~”妳女女真係好生性, 我女雖然都好乖, 但係都係欠主動….

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:28

annielui 發表於 19-10-3 16:13

“嘩~”妳女女真係好生性, 我女雖然都好乖, 但係都係欠主動….

拿,天係公平既。阿細依家搞到我好頭痕!佢真係集晒所有衰嘢之大成!最弊係唔係一直沉,而係俾你睇到小小希望,之後又打你入萬丈深淵

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 16:30

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:31

annielui 發表於 19-10-3 16:04

BTW,其實我唔覺得佢特別乖,佢只係鍾意讀書鍾意攞高分而已,我自己幼稚園開始都日日攞本英文書出嚟溫習的,風雨不改。

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 16:32

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:32

annielui 發表於 19-10-3 16:02

嘩!!!! 你預備功夫做足!!! 咁你仔仔肯定適應得好快

你唔駛咁擔心喔,慢慢嚟,我阿女hea咗一個暑假都適應到。

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:35

IloveJJ 發表於 19-10-3 16:32
車,其實佢呢啲好正常喳!你唔記得我大仔嗰時可以由10至1xx名上落呀?係你大女乖喳!
...

我係你發咗癲了。佢舊年由33跌到去60,我真係想捏死佢佢P4張成績咁,已經直資無望了,真係煩死人

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:45

比妳笑死......妳有無誇張咗?

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:48

係呀, 開咗學真係無時間, 仲要抽半日去返制服.....又想keep 返sunday去玩.....如果搞唔掂可能要改為兩星期玩一日了........

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 16:48

annielui 發表於 19-10-3 16:45

比妳笑死......妳有無誇張咗?

點解我咁難過,你仲笑死既?

作者: annielui    時間: 19-10-3 16:49

妳女不能作準呢.....

作者: annielui    時間: 19-10-3 17:00

原來係遺傳!!!!! 妳女好識選, 選d咁好既嘢來遺傳!

作者: annielui    時間: 19-10-3 17:02

呢句"集晒所有衰嘢之大成" 真係好好笑......

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 17:05

IloveJJ 發表於 19-10-3 16:32
車,其實佢呢啲好正常喳!你唔記得我大仔嗰時可以由10至1xx名上落呀?係你大女乖喳!
...

人哋小一D嘢仲攞出嚟講阿媽你要講到幾時架?

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 17:51

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 17:52

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 17:55

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 19:32

IloveJJ 發表於 19-10-3 17:51
証明我EQ好高

尋日同佢溫背默,明明第一行個字係識串,去到最後果行同一隻字居然串錯,你話係咪火都嚟埋

作者: October.    時間: 19-10-3 19:50

little_yolky 發表於 19-10-3 16:31
BTW,其實我唔覺得佢特別乖,佢只係鍾意讀書鍾意攞高分而已,我自己幼稚園開始都日日攞本英文書出嚟溫習的 ...
你囡有學霸既潛質。

我哋有個親戚都係咁,非常之中意讀書喜歡考試,溫書係溫熟到識倒背咁濟,一分耕耘一分收獲,成績自然反應到出來。

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 20:07

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 20:09

October. 發表於 19-10-3 19:50
你囡有學霸既潛質。

我哋有個親戚都係咁,非常之中意讀書喜歡考試,溫書係溫熟到識倒背咁濟,一分耕耘一分 ...

佢P5P6呈分時,真係將本常識書背咗佢的⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 19-10-3 20:15

IloveJJ 發表於 19-10-3 20:07
我仔自己背都會咁啦!唔夠專注呀!

真係想兩巴打死佢

作者: IloveJJ    時間: 19-10-3 20:58

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 07:15

IloveJJ 發表於 19-10-3 20:58
我都話呢啲係正常小朋友囉!你估個個都係高材生咩?

咁都話正常,呢個世界真係好唔正常

作者: IloveJJ    時間: 19-10-4 07:25

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 07:29

IloveJJ 發表於 19-10-4 07:25
而家個香港就真係唔正常啦!

咁講,呢啲叫一個唔少量既小朋友。你覺得一班入面,專心既佔幾多? ...

我以為同學入面,專心勤力又聰明既係少數,專心又勤力既應該係大部分,唔專心既應該係少數喔。

作者: IloveJJ    時間: 19-10-4 07:46

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 07:55

IloveJJ 發表於 19-10-4 07:46
你响學校見到係咁?
咁點解有咁多人成績平平?專心又勤力先可以平平?
我個人覺得小學只要專心又 ...

我讀書時係咁喔,乜依家唔係咩
平凡人一定係大部分,佢地專心又勤力,但成績唔一定好。我好多同學都係咁。

作者: annielui    時間: 19-10-4 10:05

其實我女都鐘意響屋企hea多過出街, 係我想捉佢出去曬吓太陽, 流吓汗....

作者: annielui    時間: 19-10-4 10:07

嘩....妳都好樂觀喎! 唔怪得之妳覺得女女貢乖只係平常.....

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 10:24

annielui 發表於 19-10-4 10:07

嘩....妳都好樂觀喎! 唔怪得之妳覺得女女貢乖只係平常.....

乜依家D小朋友大部分好似阿妹咁咩?!唔怪得之依家香港怨氣咁重啦!日日咁勞氣,真係命都短幾年!

尋日阿妹要放學留校參加夢寐以求既基督少年軍。佢答應我小息唔玩做功課。最後就仲有一樣未做,因為係放學前既堂,無小息。佢食完飯都差唔多8:00,明知無乜時間,仲唔即刻做功課,又心散行過書架攞咗本書坐響地下睇咗15分鐘。好彩我沖完涼見到,俾我省到佢呢最後做咗一個鐘至做完一樣功課,你話係咪幾把火

作者: IloveJJ    時間: 19-10-4 10:53

作者: annielui    時間: 19-10-4 11:08

妳知唔知好多人都望個小朋友自動自覺閱讀....我羨慕都嚟唔切呀.....而且佢都識收...15mins豪比佢....

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 11:12

annielui 發表於 19-10-4 11:08

妳知唔知好多人都望個小朋友自動自覺閱讀....我羨慕都嚟唔切呀.....而且佢都識 ...

係俾人鬧佢至收!阿妹拿住本書睇好忘我的。唔stop佢會一直睇落去!咁唔駛做功課唔駛瞓啦!

作者: Yanamami    時間: 19-10-4 12:22

little_yolky 發表於 19-10-3 19:32
尋日同佢溫背默,明明第一行個字係識串,去到最後果行同一隻字居然串錯,你話係咪火都嚟埋
...
背默都要同佢温点温?唔係佢自己背自己默自己对咩?
作者: little_yolky    時間: 19-10-4 12:24

Yanamami 發表於 19-10-4 12:22
背默都要同佢温点温?唔係佢自己背自己默自己对咩?

同佢溫咪即係叫佢背好之後默,默完我對囉細呢隻嘢唔可以放手佢自己對,佢會對錯同你講佢100分架

作者: annielui    時間: 19-10-4 13:22

如果一叫即收算乖喇....又唔係打機....

作者: annielui    時間: 19-10-4 13:26

再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢d細嘢好似都ok….到YT, exam真係不禁有些擔心, 因為佢好似仲未掌握到時間運用…. 我成日忍唔住口想指點吓佢迷津
作者: YolandaTam    時間: 19-10-4 13:37

annielui 發表於 19-10-4 13:26
再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...

一般情況下,中學生係好應該自己處理學習嘅事,畢竟上課嘅係佢。你可以考慮俾佢試一試,睇吓 UT 成果如何。
但若如我前帖所言遇上 hea 教或唔識教嘅老師、功課又唔足以應付測考,家長就可能要出手揾材料俾子女備課同操練,如果子女唔明必要時要幫手解答。

作者: annielui    時間: 19-10-4 13:51

Thanks, 我都想放手比佢試個UT...如果OK.......我就自由了

作者: little_yolky    時間: 19-10-4 14:04

annielui 發表於 19-10-4 13:22

如果一叫即收算乖喇....又唔係打機....

佢返學時間好少打機,用手機主要係whatsapp。暑假時就真係用手機用到C6都把火收機,佢鍾意睇youtube,唔係英文節目喔!

作者: Yanamami    時間: 19-10-4 15:13

再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...

我-向放手~中-UT衰左亦無乜问題,最紧要佢自己摸洗要点温点讀点答先攞到分,衰左係边度,下次要点做……第一次测,我基本上預佢肥~
作者: little_yolky    時間: 19-10-6 23:56

Yanamami 發表於 19-10-4 15:13
我-向放手~中-UT衰左亦無乜问題,最紧要佢自己摸洗要点温点讀点答先攞到分,衰左係边度,下次要点做…… ...

你講大既定細既?肥咗好似話升唔到班的。仲有,乜津校D分唔清唔楚?乜嘢佔幾多分完全唔講,D平時分老師計錯點算?我哋小學老師成日計錯分喔。點樣會留班又無清楚講,好含糊。阿女聽老師講好似話唔係實分際,話大部分同學係C,頭10%係A,20%係B,所以C都唔係差咁話。唔知係咪真

作者: Yanamami    時間: 19-10-7 08:05

little_yolky 發表於 19-10-6 23:56
你講大既定細既?肥咗好似話升唔到班的。仲有,乜津校D分唔清唔楚?乜嘢佔幾多分完全唔講,D平時分老師計 ...

大細-样待遇的……我真係唔知d分点計喎~好佩服其他家長知呢样佔幾多分果样計幾多分,平时分幾多、平均分又幾多……我由小学起通通唔知亦唔理,成績表話乜就乜~測驗考試,d女自己識計卷,少左会追多左会話俾老師知。

我实在从來無担心过留班呢样野,就算大女中文禁恐怖(係中文輔导班……但竟然未有資格入課後補課,就知竟係低处未算低,竟有人比佢更差~)成日同你講,要留班係件好难既事~

头10%A, 跟住果20%B, 中间40%C, 然後果20%D, 最後10%E。所以中间果个C, C头C尾争好遠喎……派成績表可以chok下老師,C头可接受,C尾就below average啦……

作者: little_yolky    時間: 19-10-7 08:38

Yanamami 發表於 19-10-7 08:05
大細-样待遇的……我真係唔知d分点計喎~好佩服其他家長知呢样佔幾多分果样計幾多分,平时分幾多、 ...

要chok,即係每科無名次啦⋯⋯

你大女中文要入輔導班,都幾驚嚇喔!

作者: October.    時間: 19-10-7 09:24

Yanamami 發表於 19-10-7 08:05
中文輔导班……但竟然未有資格入課後補課 ...
咁輔导班嗰d.....點幫佢哋呀?
作者: Yanamami    時間: 19-10-7 09:29

little_yolky 發表於 19-10-7 08:38
要chok,即係每科無名次啦⋯⋯

你大女中文要入輔導班,都幾驚嚇喔!

無名次~不嬲同你講惊嚇,DSE都話-額汗四卷拉哩啱啱加剛剛3好嘞~我果个都未有耐留班,好心你咪成曰开囗埋囗留班,正正常常讀,未有耐輪到你女留。

作者: Yanamami    時間: 19-10-7 09:30

October. 發表於 19-10-7 09:24
咁輔导班嗰d.....點幫佢哋呀?
我都唔知啫只不过group埋班水兵-齐啫~
作者: little_yolky    時間: 19-10-7 09:46

Yanamami 發表於 19-10-7 09:29
無名次~不嬲同你講惊嚇,DSE都話-額汗四卷拉哩啱啱加剛剛3好嘞~我果个都未有耐留班,好心你咪成 ...

咁睇嚟,真係唔駛點擔心喔你知啦,我哋呢D二線小學,程度係低D呀嘛

作者: Yanamami    時間: 19-10-7 10:40

little_yolky 發表於 19-10-7 09:46
咁睇嚟,真係唔駛點擔心喔你知啦,我哋呢D二線小學,程度係低D呀嘛
...
成日話中-就咪禁紧張,玩下課外活动,识多d朋友。唔係叫你hea, 小五六已天昏地暗,你連比賽都cut, 升上中-係时候鬆一鬆,到中二下学期同中三再搏过,中四又回-回氣, 中五再慢慢上……我大果个太早搏盡,中五係好好,但中六就殘了後勁不繼,所以太早發力唔係好事,適當时鬆下效果更好。
作者: October.    時間: 19-10-7 11:11

Yanamami 發表於 19-10-7 09:30
我都唔知啫只不过group埋班水兵-齐啫~
中英補習既功效,街坊意見不一, 但如果中"貼士",就禾味啦.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-10-7 11:27

難得個小朋友自己的事自己負責,家長點解仲唔願意放手?呢個係人生必經階段,放手比機會讓孩子學習/成長吧!
作者: Yanamami    時間: 19-10-7 12:55

October. 發表於 19-10-7 11:11
中英補習既功效,街坊意見不一, 但如果中"貼士",就禾味啦.
津校唔同直資,可以分set上係有幫助d.
作者: MrBeast    時間: 19-10-7 13:30

Yanamami 發表於 19-10-7 10:40
成日話中-就咪禁紧張,玩下課外活动,识多d朋友。唔係叫你hea, 小五六已天昏地暗,你連比賽都cut, 升上中 ...
我策略大概相約,不過小朋友冇鬥心,真是一學期一驚心。當年(會考)我自己中五先開hill, 差一兩分升唔到中六,若果e加中五先叫小朋友發力真會有d驚驚
作者: MrBeast    時間: 19-10-7 13:34

何不首先問下小朋友自己會點溫,然後比佢自己試下,默書/小測後大家review 下有什麼需要改進,同時要remin 小朋友溫習時有什麼困難障礙就要立刻找你
作者: Yanamami    時間: 19-10-7 13:37

MrBeast 發表於 19-10-7 13:30
我策略大概相約,不過小朋友冇鬥心,真是一學期一驚心。當年(會考)我自己中五先開hill, 差一兩分升唔到中 ...

同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係話唔發力就代表hea讀,但要维持馬拉松心态,keep住个时速但唔好衝住~

作者: October.    時間: 19-10-7 13:44

Yanamami 發表於 19-10-7 13:37
同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係 ...
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE
作者: 妹妹頭    時間: 19-10-7 14:16

回覆 Yanamami 的帖子

阿女補習老師都形容中學六年係馬拉松,叫我開始時唔好谷,等佢自己發揮,否則驚佢冇氣跑到尾 。
作者: Yanamami    時間: 19-10-7 14:17

October. 發表於 19-10-7 13:44
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE ...

係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。但我大女只係平平中等生,唔捱到-去六年……
作者: MrBeast    時間: 19-10-7 14:44

October. 發表於 19-10-7 13:44
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE ...
真是有幫助的(from own personal experience), 所以若時間有限,我會揀sports over music as an eca.  
作者: MrBeast    時間: 19-10-7 14:46

Yanamami 發表於 19-10-7 14:17
係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。 ...
所以平時有樣嗜好減下壓是好事
作者: October.    時間: 19-10-7 16:49

Yanamami 發表於 19-10-7 14:17
係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。 ...

初中時,我有叫仔用下策略,用温文科時間拔d俾理科,因為文科科目背嘅嘢較多,占用晒d時間,造成溫理科方面嘅時間少到不成比例,不過佢都冇咩聽我講,事實證明,成績要top理科都需要時間去操。
作者: October.    時間: 19-10-7 17:00

MrBeast 發表於 19-10-7 14:44
真是有幫助的(from own personal experience), 所以若時間有限,我會揀sports over music as an eca.   ...

係呀,做運動人都精神d,唔知係唔係我仔坐唔定,經常打機打到悶(?)就落去球場打吓波。音樂就好少自動練琴,所以考完7級我就停咗佢,唔使成日叫練琴,慳返啖氣,又慳錢。

作者: annielui    時間: 19-10-8 10:15

咁如果UT衰咗, 係咪都等佢求救先插手? 但會唔會越讀越差, 連自信都無埋?

作者: annielui    時間: 19-10-8 10:21

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我係覺得佢太有自信, 以為好似小學咁讀就得, 我見佢攞住本書齋睇......不過, 雖然擔心, 都要比佢試吓....

作者: annielui    時間: 19-10-8 10:24

回覆 MrBeast 的帖子

我見佢好似無定向咁, 又無時間表, 問佢又話'得喇, 我自己識嫁喇"咁.....不過我有話有咩唔明就問媽咪啦

作者: Yanamami    時間: 19-10-8 10:34

annielui 發表於 19-10-8 10:15

咁如果UT衰咗, 係咪都等佢求救先插手? 但會唔會越讀越差, 連自信都無埋?

个个小朋友性格唔同,我唔可以代其他人答。不过我果个同我都好放鬆同佛系。佢小学係考得好前,但上中学我估大概中上吧~大家都觉得好平常,明知世界之大一山还有一山高,唔係好出奇。衰左,我輕輕问知唔知衰乜,佢会話,唔夠时间答,寫得太慢,有11/50無答到……又或者,oh我唔知果d都要讀埋……或者,睇唔明个map……或者,睇漏題目某d关键字……或者我答左好多但攞唔到分……之类。这很好,去解決呢d技術性问題吧,只要唔係唔明唔識老師講乜就可以了。唔明既話,請立即问老師或同学。

所以睇小朋友心态,越讀越差,我諗根本無正視过问題出係边,無改善过情况,否則照計trail and error, 应該係越讀越有改善先啱。

作者: gracelam    時間: 19-10-8 12:12

Yanamami 發表於 19-10-7 13:37
同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係 ...

我識人個同學仔就係中一至中五好彪炳, 一上中六直情冇m到, 跟住有埋抑鬱(幾嚴重下),要停學, 個阿媽辭埋份工睇實佢!!!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-10-8 12:57

annielui 發表於 19-10-8 10:21

我係覺得佢太有自信, 以為好似小學咁讀就得, 我見佢攞住本書齋睇......不過, 雖然 ...

佢有信心點都好過缺乏自信。
BB細個學行都唔會一企起身就大步走啦,都會跌跌碰碰,掌握到就會越跑越快,所以家長必須要有心理準備,孩子就算 UT 炒左其實好少事,家長切勿落井下石去打擊佢,只須多鼓勵同支持,引導佢找出啱自己嘅方法。

作者: MrBeast    時間: 19-10-8 13:56

annielui 發表於 19-10-8 10:24

我見佢好似無定向咁, 又無時間表, 問佢又話'得喇, 我自己識嫁喇"咁.....不過我有話有 ...

小朋友細未能做好time management 好正常,所以都要做下麻英高空睇主,不過可以以關懷角度間中問下溫成點,開始前亦可一起討論下每科用幾多時間。之前有次我見到我小朋友溫到愁眉苦面,細問下佢完全記唔到,仲已用了一半1時間,咁我冇可能就手旁觀。之後我每次都會提下佢一stuck 就來找我,或者同學都可以
作者: annielui    時間: 19-10-8 14:00

多謝妳, 我會儘力control自己....比啲空間佢, 希望佢努力啦!!!

作者: annielui    時間: 19-10-8 14:04

我都有偷望呀......但暫時未收到料......加上而家d 默書, 小測完全唔使父母簽名, 中學生活真係好由神秘

作者: little_yolky    時間: 19-10-8 14:45

annielui 發表於 19-10-8 14:04

我都有偷望呀......但暫時未收到料......加上而家d 默書, 小測完全唔使父母簽名, 中 ...

我哋要簽名的好彩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5