教育王國

標題: 適合資優生的中學 ? [打印本頁]

作者: Sandylam858    時間: 19-9-27 18:11     標題: 適合資優生的中學 ?

請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks.
作者: Charlotte_mom    時間: 19-9-27 18:56     標題: 回覆樓主:

Del

作者: mama_papa    時間: 19-9-27 20:46

Sandylam858 發表於 19-9-27 18:11
請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks. ...

直資定官津?男定女?校網?banding?

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-27 22:47

請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks. ...
基本上只要係校內有天文望遠鏡既都適合,至於邊間最適合,其實基本上都係睇成績。
作者: MrBeast    時間: 19-9-27 23:03

王家爸爸 發表於 19-9-27 22:47
基本上只要係校內有天文望遠鏡既都適合,至於邊間最適合,其實基本上都係睇成績。 ...
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity?
作者: 王家爸爸    時間: 19-9-28 09:26

MrBeast 發表於 19-9-27 23:03
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity? ...
美國可以適合啲,香港光害勁、大陸霧霾多,都係睇唔到天。
作者: piglet0529    時間: 19-9-28 09:29

hi! 我仔也是地理天文資優,除諗中學外,你有冇報資優學苑?

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:31

王家爸爸 發表於 19-9-28 09:26
美國可以適合啲,香港光害勁、大陸霧霾多,都係睇唔到天。

記得之前大6天望遠鏡請人,山ka la 咁遠的無人之地,退休當隠居都不錯
作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:33

piglet0529 發表於 19-9-28 09:29
hi! 我仔也是地理天文資優,除諗中學外,你有冇報資優學苑?
just curious, 什麼是天文地理資優?
作者: Anniemun    時間: 19-9-28 09:36

男仔定女仔? 聖言學內有天文望遠鏡。
作者: piglet0529    時間: 19-9-28 09:38

MrBeast 發表於 19-9-28 09:33
just curious, 什麼是天文地理資優?

即自然博物

圖片附件: 1569634732522.JPEG (19-9-28 09:38, 203.19 KB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwNjQ4fDcxMjE1ZWZmfDE3MjcyOTMwNTZ8MA%3D%3D

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:39

on top of 王家爸suggest有天文會, 數 n stem強?
作者: piglet0529    時間: 19-9-28 09:41

Anniemun 發表於 19-9-28 09:36

不止要天文望遠鏡的。觀星只是其中一環。我都揾緊

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:41

piglet0529 發表於 19-9-28 09:38
即自然博物
有什麼特徵嘅呢?
作者: fatman69    時間: 19-9-28 09:42     標題: 回覆樓主:

咁早就知小朋友係天文地理航天科技資優?
定係佢有呢方面興趣?
真係要分清楚!
若對這幾方面有興趣,將來phy就要必修!

作者: Soundervolt    時間: 19-9-28 09:42

好成績資優學生當然會被唔少名校取錄,所以呢類學校會比較多經驗及資源去栽培資優學生,除咗喺學習上,仲有心理及行為上嘅教育支援。

作者: piglet0529    時間: 19-9-28 09:46

MrBeast 發表於 19-9-28 09:41
有什麼特徵嘅呢?

就是小朋友對那類知識已有很專門的研究, eg. 他的地理concept上可能清楚過dse考地理的考生。不過佢地仲細,當然未能應付很長篇大論的答題。

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:46

講開,香港有個天文會,間中會搞觀星活動,你們去過未?它有fb, 有興趣search 下,另外nasa fb 都worth to follow
作者: piglet0529    時間: 19-9-28 09:56

MrBeast 發表於 19-9-28 09:46
講開,香港有個天文會,間中會搞觀星活動,你們去過未?它有fb, 有興趣search 下,另外nasa fb 都worth to  ...

純觀星的去過下,反而提下樓主佢哋去天文會跟太空館攪的talk先啱的,就像剛過去的數星期四晚的。我仔聽得入神,我就哈眼瞓。

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 09:58

piglet0529 發表於 19-9-28 09:46
就是小朋友對那類知識已有很專門的研究, eg. 他的地理concept上可能清楚過dse考地理的考生。不過佢地仲細 ...
thx. 推介一 bbc documentary : the earth story.  好耐好耐之前我在tvb pearl 睇過,超正
作者: MrBeast    時間: 19-9-28 10:00

piglet0529 發表於 19-9-28 09:56
純觀星的去過下,反而提下樓主佢哋去天文會跟太空館攪的talk先啱的,就像剛過去的數星期四晚的。我仔聽得 ...
上年定前年見到lcsd poster 但已missed 左,唔知今年又有搞,better luck next yr i guess
作者: MrBeast    時間: 19-9-28 10:04

btw, 你們知否 elon musk 開左間學校,有興趣可查詢下。另外仲有小太空人計劃(非牟你那些)
作者: piglet0529    時間: 19-9-28 10:06

MrBeast 發表於 19-9-28 09:58
thx. 推介一 bbc documentary : the earth story.  好耐好耐之前我在tvb pearl 睇過,超正

謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather類也喜歡。自小到戲院,他不是要求看卡通片,而是星際片及自然災難片。

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 10:11

piglet0529 發表於 19-9-28 10:06
謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather ...

我覺得earth story 係 classic,令一個對地理本來全無興趣的我都wow一聲,你睇下搵唔搵到
作者: MrBeast    時間: 19-9-28 10:21

piglet0529 發表於 19-9-28 10:06
謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather ...

另外舊災難片:twister, the day after tomorrow 值得看
interstellar 應已看吧

作者: piglet0529    時間: 19-9-28 10:31

MrBeast 發表於 19-9-28 10:21
另外舊災難片:twister, the day after tomorrow 值得看
interstellar 應已看吧

係呀! 仲有很多其它,我只陪他睇一次,佢睇好多次,識背的情節。

作者: piglet0529    時間: 19-9-28 10:37

MrBeast 發表於 19-9-28 10:11
我覺得earth story 係 classic,令一個對地理本來全無興趣的我都wow一聲,你睇下搵唔搵到 ...

應該有,可能係第一套添 我認得個封面

作者: happybebebe    時間: 19-9-28 11:44     標題: 回覆樓主:

.....

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 11:47     標題: 回覆樓主:

作者: apap08    時間: 19-9-28 12:11     標題: 回覆樓主:

優才

作者: MrBeast    時間: 19-9-28 13:24

piglet0529 發表於 19-9-28 10:37
應該有,可能係第一套添  我認得個封面

https://www.amazon.co.uk/Earth-Story-DVD-Danielle-Peck/dp/B000FS9SGE

8 episodes

1. The Time Travellers
2. The Deep
3. Ring of Fire
4. Journey to the Centre of the Earth
5. The Roof of the World
6. The Big Freeze
7. The Living Earth
8. A World Apart

應該是這隻,its more geology than geography

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-28 13:32

MrBeast 發表於 19-9-28 09:31
記得之前大6天望遠鏡請人,山ka la 咁遠的無人之地,退休當隠居都不錯  ...
雲貴高原嗰個?
作者: MrBeast    時間: 19-9-28 13:34

王家爸爸 發表於 19-9-28 13:32
雲貴高原嗰個?

唔記得lu, 不過我估應該是成日望住個mon 多過望星,個鏡是成個山谷radio frequncy 個d
作者: 王家爸爸    時間: 19-9-28 13:53

piglet0529 發表於 19-9-28 09:41
不止要天文望遠鏡的。觀星只是其中一環。我都揾緊
天文觀察只係初步,數學先係重點,例如熟悉 Fourier transform 先可以將天文望遠鏡觀察到既數據進行分析,分析咗先有用。
作者: mannewliv    時間: 19-9-28 20:28

MrBeast 發表於 19-9-27 23:03
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity? ...
只係無得主修天文,選修係可以的
作者: mannewliv    時間: 19-9-28 20:31

happybebebe 發表於 19-9-28 11:44
想在大學讀天文,一定要高中修物理、數學,大學入讀物理系

睇下點定義讀,如果選修天文,以港大為例,並唔需要修數學(M1/2)和物理,當然有就會容易讀上手。

但主修的話,港大已經冇咗,中大科大唔知有冇,但就算有,都唔建議讀。真正想發展天文研究,一定係美國或者國內。

作者: mannewliv    時間: 19-9-28 20:32

MrBeast 發表於 19-9-28 13:34
唔記得lu, 不過我估應該是成日望住個mon 多過望星,個鏡是成個山谷radio frequncy 個d ...

嗰個應該係全球最大嘅射電望遠鏡

作者: piglet0529    時間: 19-9-28 22:05

mannewliv 發表於 19-9-28 20:31
睇下點定義讀,如果選修天文,以港大為例,並唔需要修數學(M1/2)和物理,當然有就會容易讀上手。

但主 ...

我果個就未定實既,因為佢地球科學地埋也喜歡,樓主的小朋友也是。其實以他只有某的所資優,也不是績優。只是約1B成績,傳統名校就未必考到。

作者: Sheep06    時間: 19-9-28 23:34

其實需要找到一些特別 支援這方面資優的學校比較好, 但應該不是傳統名校, 因傳統名校收生時不會只 考慮資優, 還需 學生是否績優或泛優。資優學苑的課程不是什麼特別的課程,很多學校都推薦成績較好的同學參加。但如果發現自己子女有專長,亦可家長 自薦報名,考試。

作者: Sheep06    時間: 19-9-28 23:52

Soundervolt 發表於 19-9-28 09:42
好成績資優學生當然會被唔少名校取錄,所以呢類學校會比較多經驗及資源去栽培資優學生,除咗喺學習上,仲有 ...

都有例子是喇小資優,升中一考某男女校,結果失敗了。

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-29 00:28

Sheep06 發表於 19-9-28 23:52
資優學生其實有好多種,數量又多,所以只有好成績既資優學生先係學校想要既資優學生。
作者: Sheep06    時間: 19-9-29 09:22

如果是科研資優, 可以考慮中華基督教會譚李麗芬紀念中學這些中學。
作者: Soundervolt    時間: 19-9-29 10:20

“資優”並非一定係一種優勢,唔少資優嘅人喺性格、情緒、專注力、表達能力、社交等等都有障礙,而且資優可以只係特定於某一種能力天資高於一般人,但並非喺所有學科都能夠出色都大有人在,如果自己子女係屬於資優,教養時要更加特別小心,否則可以一念天堂一念地獄。所以升中時,如果自行階段需要面試,整體能力不足或表達能力唔夠好嘅”資優”學生考唔到Coed或其他學校,一尐都唔出奇。

作者: losoco    時間: 19-9-29 11:09

D 人都多餘既
果個在美國研究黑洞的陳志均
中學都只係讀何傳耀
得罪講句
何中在荃灣係前列中學
但一定唔係乜野全港top top中學
人地都係靠自身努力讀好數學
當然也有佢自己的特別際遇和家庭因素而可以去到美國
但去到美國也一樣係靠自己努力入大學再讀上去
總括而言,重點係學生自己有幾大興趣同努力,父母不要幻想過多

作者: bobbob    時間: 19-9-29 11:51

回覆 Sandylam858 的帖子

真正資優唔使等學校栽培,自己會自學或搵門路學,學校只會教授一般知識
作者: miriam    時間: 19-9-29 12:32

我都識人係資優, IQ140, 某男女校都係唔收

作者: 持之以恆    時間: 19-9-29 13:10

miriam 發表於 19-9-29 12:32
可能某男女校已有好多IQ140以上
作者: Sheep06    時間: 19-9-29 14:45

去年聽過資優講座,講者提及有一些資優的難處:

作者: ANChan59    時間: 19-9-29 15:05

王家爸爸 發表於 19-9-28 13:53
天文觀察只係初步,數學先係重點,例如熟悉 Fourier transform 先可以將天文望遠鏡觀察到既數據進行分析, ...

你令我想起讀 Fourier transform 的美好日子!

作者: ANChan59    時間: 19-9-29 15:16

我們不要太迷信 lQ 的數字,這個數字是 dynamic 的,當實際年齡增長,知識跟不上,數字一定會跌。五歲140,不等同15歲自然足140。

而且個香港 Database 更新得幾快幾密都會影響如何界定資優。

始終我都傾向支持多元智能,盡量平衡發展,無謂過份傾重一兩個當時的強項。

作者: 小曳人    時間: 19-9-30 07:52

miriam 發表於 19-9-29 12:32

145 先係 1 in 1000
140 其實唔算太尖,除非佢性格上、行為表現上成熟自信,否則....都好難入到
相反,我識個129 嘅A仔,入到!

好明顯,某男女校收生唔係睇IQ score

作者: miriam    時間: 19-9-30 10:05

小曳人 發表於 19-9-30 07:52
145 先係 1 in 1000
140 其實唔算太尖,除非佢性格上、行為表現上成熟自信,否則....都好難入到
相反,我 ...
當事人當然唔止 140, 仲有其他野, S.1 考唔到, 之後有無考插班就唔知 LU

作者: Sandylam858    時間: 19-9-30 12:51

Charlotte_mom 發表於 19-9-27 18:56
我識兩個都apply SPB,聽講有personal development plan,不過詳情我就唔太清楚
Thank you.

作者: Sandylam858    時間: 19-9-30 12:52

Anniemun 發表於 19-9-28 09:36
男.  多謝你的資訊。

作者: Sandylam858    時間: 19-9-30 12:55

IloveJJ 發表於 19-9-28 11:47
記得之前有講過英皇有天文方面既資源,唔知有冇記錯呢?
多謝你的資訊,我去了解下。

作者: Sandylam858    時間: 19-9-30 12:56

apap08 發表於 19-9-28 12:11
優才
Thank you.

作者: Sandylam858    時間: 19-9-30 13:02

Sheep06 發表於 19-9-29 09:22
如果是科研資優, 可以考慮中華基督教會譚李麗芬紀念中學這些中學。
謝謝你的資訊。

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-30 13:20

ANChan59 發表於 19-9-29 15:16
我們不要太迷信 lQ 的數字,這個數字是 dynamic 的,當實際年齡增長,知識跟不上,數字一定會跌。五歲140, ...
同我睇法類似,唔好太迷信數字,實際表現先重要。
作者: 王家爸爸    時間: 19-9-30 13:27

miriam 發表於 19-9-30 10:05
當事人當然唔止 140, 仲有其他野, S.1 考唔到, 之後有無考插班就唔知 LU
坊間對IQ數字有唔少唔解,其實想小朋友將來有成就,最重要既係,首先,擴闊知識面,令小朋友學到既知識面夠闊夠深;第二,融會貫通,令小朋友能夠將學到既知識用係實際學習、工作上。
作者: miriam    時間: 19-9-30 13:53

王家爸爸 發表於 19-9-30 13:27
坊間對IQ數字有唔少唔解,其實想小朋友將來有成就,最重要既係,首先,擴闊知識面,令小朋友學到既知識面夠 ...
呢位小朋友已經係科大讀緊課程, 係咪真正資優或有其他優異之處唔多講

我同佢父母講, 對住佢反應慢 D 都死得

作者: miriam    時間: 19-9-30 13:55

王家爸爸 發表於 19-9-30 13:27
坊間對IQ數字有唔少唔解,其實想小朋友將來有成就,最重要既係,首先,擴闊知識面,令小朋友學到既知識面夠 ...
依家好多老師免煩, 都叫家長去做資優評估, 真正幾多人評估後係既, 唔知啦

作者: retriever    時間: 19-10-2 13:40

據說皇仁天文學會有悠久歷史...

無記錯袁國勇, 高永文都有天文會話當年, 話自己磨玻璃鏡.

作者: 小曳人    時間: 19-10-3 11:22

miriam 發表於 19-9-30 13:53
呢位小朋友已經係科大讀緊課程, 係咪真正資優或有其他優異之處唔多講

我同佢父母講, 對住佢反應慢 D 都死 ...
讀得科大DP,學習能力上一定過人,唔怕困難,有學習動機,基本上,呢d就係資優特質
一般人,無可能讀得掂

作者: miriam    時間: 19-10-3 11:26

小曳人 發表於 19-10-3 11:22
讀得科大DP,學習能力上一定過人,唔怕困難,有學習動機,基本上,呢d就係資優特質
一般人,無可能讀得掂
...
個時聽到某男女校唔收時, 我話可能學校搞唔掂呢, 同埋佢既瓣數太多, P.4 已經 8 級, 仲要唔止一種樂器, 畀 D 心機儲錢放洋喇, 香港 SUPPORT 唔到佢

作者: 王家爸爸    時間: 19-10-3 16:07

retriever 發表於 19-10-2 13:40
據說皇仁天文學會有悠久歷史...

無記錯袁國勇, 高永文都有天文會話當年, 話自己磨玻璃鏡.
袁國勇、高永文嗰個年代,個個都係自己磨鏡做反射望遠鏡,我自己都磨過。

作者: kiwi2007    時間: 19-10-3 16:36

已 fact check, 般含道呢兩間男校都有天文學會,仲出過3位天文台長**,大家可以參考:
KC - 林超英,李本瀅
SPC - 岑智明

**天文台台長同天文知識叻並直接關係

作者: bobbob    時間: 19-10-3 17:12

kiwi2007 發表於 19-10-3 16:36
已 fact check, 般含道呢兩間男校都有天文學會,仲出過3位天文台長**,大家可以參考:
...
天文台講緊嘅係天氣,其實同天文學又真係無乜關係(除咗太空天氣)
作者: 王家爸爸    時間: 19-10-3 18:04

kiwi2007 發表於 19-10-3 16:36
...
Observatory(氣象局)翻譯做天文台係香港既獨特譯法,不過大家將錯就錯,繼續咁叫。氣象局需要既知識係地球物理學,唔係天文學。
作者: ryantam9394    時間: 19-10-3 19:29

中文大學有資優課程, 提供畀中學生
常規課堂好難包含埋資優嘅課程
如果夾硬做又未必做得好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5