教育王國

標題: 油尖旺band 1 男仔,等大抽獎入華仁 [打印本頁]

作者: 魅影    時間: 19-9-18 11:56     標題: 油尖旺band 1 男仔,等大抽獎入華仁

油尖旺band 1 b男仔,等大抽獎入華仁或聖芳濟,機會大嗎?是否不用報直資(直資收了冇得抽獎)

作者: gracelam    時間: 19-9-18 12:28

魅影 發表於 19-9-18 11:56
油尖旺band 1 b男仔,等大抽獎入華仁或聖芳濟,機會大嗎?是否不用報直資(直資收了冇得抽獎)
...

運氣呢家野冇人有水晶球可以話你知, 年年一定有人乙一入, 亦有人乙一唔入最後入左發叔或信義!

考唔考直資, 考到take唔take offer自己衡量風險, 今屆小六生已經好好, 3月尾知道自行結果! 起碼心中有個底!

作者: IloveJJ    時間: 19-9-18 12:41

作者: carmenlook    時間: 19-9-18 12:49

聖放第一機會大,華仁就睇彩數乙一收唔晒的,但兩間建議揀一間第一,因第二已經冇乜機會,出生率高咗聖放第二都有啲危,另外報直資練習下面試睇睇實力亦冇壞,真係收先至諗要唔要offer
作者: medicine    時間: 19-9-18 17:06

...
甘早估到Band1 b?
破釜沉舟(三條1九華)或退一步海闊天空(直接聖芳濟),相信

每年

係好多家長/學生難以取捨噶難題。

作者: bbforever    時間: 19-9-18 21:34

...

好肯定呈二呈三唔跌band keep住B1內,九龍華仁放乙一,SFX乙二,兩間中其中一間都有機會,只是最怕跌band!如跌落邊沿人或B2就兩間男校都唔好揀,頂盡搏下SFX,我眼見今年身邊人個案九華難入過QES!
作者: ykconniechan    時間: 19-9-18 22:08

今年有個同學仔, 老師話band 1, 佢乙一揀SFX, 但最終入唔到囉!

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-19 13:01

...
自行階段揀華仁加聖芳濟,如果自行衰咗,乙一聖芳濟。
作者: medicine    時間: 19-9-19 14:01

王家爸爸 發表於 19-9-19 13:01
自行階段揀華仁加聖芳濟,如果自行衰咗,乙一聖芳濟。
Band1b哦,自行二聖芳濟,90%機會入左(除非Band1c以爲係b)。甘咪好唔抵?

作者: gracelam    時間: 19-9-19 14:50

medicine 發表於 19-9-19 14:01
Band1b哦,自行二聖芳濟,90%機會入左(除非Band1c以爲係b)。甘咪好唔抵?

...

穩陣D入聖芳濟! 出生人數増多係一個因素!

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-19 15:20

...
Band 1B 入聖芳濟,其實好適合。

作者: popochiny    時間: 19-9-19 17:14

...

我理解你的心態,我上年都係自一甲一乙一九華,放棄自二,不過來年更多人,除非你自二入SFX會揼心,否則你要承受到個風險先好咁排

作者: medicine    時間: 19-9-19 17:28

popochiny 發表於 19-9-19 17:14
我理解你的心態,我上年都係自一甲一乙一九華,放棄自二,不過來年更多人,除非你自二入SFX會揼心,否則你 ...
如果係Band1b的話我亦讚同你的觀點與方法。KL1,Band1差極都有銘基,銘基舊年都唔夠Band1生。有同學仔確定Band2生都乙1入到。聖芳濟在個人心目中同銘基好得幾多?有人話會掉落揾發叔,面對進取博九華,少少風險值得博。

作者: medicine    時間: 19-9-19 17:30

王家爸爸 發表於 19-9-19 15:20
Band 1B 入聖芳濟,其實好適合。
聖芳濟係Band1B學校?如果唔係,何來Band1B入去合適之講法?

作者: gracelam    時間: 19-9-19 17:58

medicine 發表於 19-9-19 17:30
聖芳濟係Band1B學校?如果唔係,何來Band1B入去合適之講法?

聖芳濟唔係band 1b係band 1幾?? 九華DSE成績都係band 1b, 不過名氣就大好多。

作者: popochiny    時間: 19-9-19 18:11

gracelam 發表於 19-9-19 17:58
聖芳濟唔係band 1b係band 1幾?? 九華DSE成績都係band 1b, 不過名氣就大好多。

同意,SFX點會好唔過銘基?我明白九華校舍和名氣一定贏哂,但SFX都係好多人的首選,建議樓主11月去哂區內學校的information day 了解完再決定。

作者: popochiny    時間: 19-9-19 18:20

medicine 發表於 19-9-19 17:28
如果係Band1b的話我亦讚同你的觀點與方法。KL1,Band1差極都有銘基,銘基舊年都唔夠Band1生。有同學仔確定B ...

你肯定B2生入到銘基?定佢自行入?
我仔的幼稚園同學,女仔,乙一QES,乙二銘基當保險線,之後隨意填哂其他B1校,最後乙三入SMCC,雖然佢算因禍得福,但隨著適齡學童人數增加,銘基已經盡收B1生,呢個保險線唔再係百份百。

作者: medicine    時間: 19-9-19 19:00

popochiny 發表於 19-9-19 18:20
我仔的幼稚園同學,女仔,乙一QES,乙二銘基當保險線,之後隨意填哂其 ...
Band2生如自行入銘基,甘學校自己認爲自己係Band幾?(該Band2生確實入左)

另外回復其他,聖芳濟唔係Band1C咩?

作者: bbforever    時間: 19-9-19 20:17

我識B2生入銘基,他自行時(呈一二成績B1c,呈三後確定B2)選銘基,最後唔知自行定係派位入!
好多Band1c、band2學生自行都揀銘基!到抽獎時乙一都揀返銘基!

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 21:25

如求DSE 成績,同一學生不論b1abc 入SFX 會好過WYK

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 21:32

popochiny 發表於 19-9-19 18:20
我仔的幼稚園同學,女仔,乙一QES,乙二銘基當保險線,之後隨意填哂其 ...

下年b1 學生 SFX ,銘基乙二絕對不穩, 今年已有b1仔   中乙三 信義例子……

作者: gracelam    時間: 19-9-19 21:56

Cliokohonda 發表於 19-9-19 21:25
如求DSE 成績,同一學生不論b1abc 入SFX 會好過WYK

agree

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 22:11

gracelam 發表於 19-9-19 21:56
agree

可惜很多家長唔會認同及未感受過。

作者: medicine    時間: 19-9-19 22:14

希望大部分家長學生都係你尼個念法。甘等中意九華的抽獎機會大少少。(僅僅凴個球場,就值得一搏)

作者: popochiny    時間: 19-9-19 22:22

嘻嘻,咁校監在家長會都講,WYK 的目標從來都不是要製造狀元的

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 22:23

medicine 發表於 19-9-19 22:14
希望大部分家長學生都係你尼個念法。甘等中意九華的抽獎機會大少少。(僅僅凴個球場,就值得一搏)
...

大部分家長會如你所想。

我對WYK是有感情的。

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 22:31

popochiny 發表於 19-9-19 22:22
嘻嘻,咁校監在家長會都講,WYK 的目標從來都不是要製造狀元的
...

唔識唔敢唔想研究wyk ..
我仔定必外走KLN01 ..

作者: popochiny    時間: 19-9-19 22:34

Cliokohonda 發表於 19-9-19 22:31
唔識唔敢唔想研究wyk ..
我仔定必外走KLN01 ..

沙田咁多好學校,搵間近屋企的

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-19 22:43

popochiny 發表於 19-9-19 22:34
沙田咁多好學校,搵間近屋企的

其實返伊中 快過去沙呂……

下年暑假終於可以放心去旅行。

作者: 魅影    時間: 19-9-20 00:02     標題: 回覆樓主:

多謝指教,我地只計劃讀完初中海外升學,不用考慮DSE, 九華校舍贏晒,但想問問,英文語境那一間好些?

作者: 魅影    時間: 19-9-20 00:06

popochiny 發表於 19-9-19 17:14
我理解你的心態,我上年都係自一甲一乙一九華,放棄自二,不過來年更多人,除非你自二入SFX會揼心,否則你 ...

那你有報直資嗎?直資收了也放棄Offer?

作者: little_yolky    時間: 19-9-20 07:15

Cliokohonda 發表於 19-9-19 22:43
其實返伊中 快過去沙呂……

下年暑假終於可以放心去旅行。

你阿仔唔係今年p6咩?下年暑假咁多嘢搞,仲可以去旅行?

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-20 08:18

little_yolky 發表於 19-9-20 07:15
你阿仔唔係今年p6咩?下年暑假咁多嘢搞,仲可以去旅行?

我地好鍾意農曆新年前兩星期去旅行,小學果時可以同学校大搖大擺講請假去旅行,依家一間去完要禮堂上台向全校分享旅行点滴,另一間好似想踢你出校……
不會再錯過,下年暑假一定要去旅行,理鬼佢bridging course..

作者: popochiny    時間: 19-9-20 08:27

Cliokohonda 發表於 19-9-20 08:18
我地好鍾意農曆新年前兩星期去旅行,小學果時可以同学校大搖大擺講請假去旅行,依家一間去完要禮堂上台向 ...

Bridging course 一係7月尾,一係8月尾,好易避嘅,你估中學老師唔駛放假咩

作者: popochiny    時間: 19-9-20 08:34

魅影 發表於 19-9-20 00:06
那你有報直資嗎?直資收了也放棄Offer?

我沒有報直資

作者: little_yolky    時間: 19-9-20 08:58

我地好鍾意農曆新年前兩星期去旅行,小學果時可以同学校大搖大擺講請假去旅行,依家一間去完要禮堂上台向 ...

係呀,正常唔會請假去旅行架⋯⋯

咁好難就喔,今年三個三間唔同學校

作者: IloveJJ    時間: 19-9-20 09:03

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-20 10:21

medicine 發表於 19-9-19 17:30
學校無 banding,坊間對學校評既 banding 其實意義唔大,反而學校既增值同埋適唔合適更重要。
作者: 王家爸爸    時間: 19-9-20 10:23

其實 band 1B 入到聖芳濟,應該好開心。明年人多咗,band 1 乙二入聖芳濟,機會應該比較低。
作者: sissysze    時間: 19-9-20 11:14

你地小學都幾趣緻,可以 請假去旅行

作者: sissysze    時間: 19-9-20 11:16

DELETED

作者: medicine    時間: 19-9-20 11:33

王家爸爸 發表於 19-9-20 10:23
其實 band 1B 入到聖芳濟,應該好開心。明年人多咗,band 1 乙二入聖芳濟,機會應該比較低。 ...
前面已經講過,希望更多家長/學生如你所講首選聖芳濟,甘就會益返九華的FANS。無論點,少一個報乙一九華,都係增加忠實FANS抽獎的機會

Band1B自行入聖芳濟,我就唔制啦。

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-20 11:49

medicine 發表於 19-9-20 11:33
前面已經講過,希望更多家長/學生如你所講首選聖芳濟,甘就會益返九華的FANS。無論點,少一個報乙一九華, ...
幾年前你可以咁諗,前年、舊年可能都仲得。

作者: gracelam    時間: 19-9-20 12:05

medicine 發表於 19-9-20 11:33
前面已經講過,希望更多家長/學生如你所講首選聖芳濟,甘就會益返九華的FANS。無論點,少一個報乙一九華, ...

都係嗰句, 學童多左, 自己承擔風險了

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-20 13:32

sissysze 發表於 19-9-20 11:14
你地小學都幾趣緻,可以 請假去旅行

寶校的樂趣

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-20 13:42

gracelam 發表於 19-9-20 12:05
都係嗰句, 學童多左, 自己承擔風險了

我間宝校前年P6级125 人, 上年125 人,今年138人(开多左一班)……
老實講我仔B1AB 都会避免跌入大抽獎,叩B1b 校難度大過自行b1a  

作者: CMMANDY    時間: 19-9-20 13:53

ykconniechan 發表於 19-9-18 22:08
今年有個同學仔, 老師話band 1, 佢乙一揀SFX, 但最終入唔到囉!
可能隨機#後, 輸左運氣
作者: LeeCC    時間: 19-9-20 13:56

嘩,可以請假去旅行甘爽,仲要系大搖大擺講

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-20 14:14

LeeCC 發表於 19-9-20 13:56
嘩,可以請假去旅行甘爽,仲要系大搖大擺講

請假唔係做乜都得咩?
我地好簡單喺寫手册'因外遊,請假X天'  就閃……

作者: LeeCC    時間: 19-9-20 15:31

Cliokohonda 發表於 19-9-20 14:14
請假唔係做乜都得咩?
我地好簡單喺寫手册'因外遊,請假X天'  就閃……

外遊要寫家長信俾校長,理由寫旅行唔得架

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-20 15:39

魅影 發表於 19-9-20 00:02
多謝指教,我地只計劃讀完初中海外升學,不用考慮DSE, 九華校舍贏晒,但想問問,英文語境那一間好些?

...

男校英文好~ SPC

直逼四大女直

作者: mcl203    時間: 19-9-20 15:42

王家爸爸 發表於 19-9-20 11:49
幾年前你可以咁諗,前年、舊年可能都仲得。

自從早2年女拔小唔呈分,即刻多左班本區B1生~~~

作者: cafeva    時間: 19-9-20 16:02

mcl203 發表於 19-9-20 15:42
係喎. 咁對油天來講係利定弊?

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-20 17:07

講得啱,結果係B1學位競爭大咗。

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-20 17:09

cafeva 發表於 19-9-20 16:02
是利是弊,好睇你原本係唔係B1。

作者: mcl203    時間: 19-9-20 17:11

cafeva 發表於 19-9-20 16:02

如果本身係本區大持份者,當然係著數左,但都要睇番佢地學生既組別分佈~~~

作者: LeeCC    時間: 19-9-21 06:14

唔明,可以講下點解嗎?

作者: carmenlook    時間: 19-9-21 09:33

LeeCC 發表於 19-9-21 06:14
唔明,可以講下點解嗎?

女拔萃啲人勁,就算佢哋唔參加大抽獎唔同大家競爭,如果佢哋呈分,差不多全部都係B1, 相對就少咗其他人入到B1, 佢哋唔呈分, B一位分分鐘多咗100個出嚟,假設男女各半,都多咗四50個男仔一齊爭B1,兩間男校夾埋應該300個位未必夠,多咗50人競爭,比例好大了
作者: mcl203    時間: 19-9-21 09:36

LeeCC 發表於 19-9-21 06:14
唔明,可以講下點解嗎?

以前當女拔小仲係有呈分,似乎佢D學生B1率非常高,取走B1資格而甚少會轉投本區官津,只要當時仲仍然係B1生,咪會令本區B1學位競爭無咁激烈。

當女拔小現在退出呈分,咪會令本區以前既B2A生部分變成B1生,變相令競爭増大。要三幾年才可以令各校既派位成績回復有可信性。

作者: LeeCC    時間: 19-9-21 10:21

mcl203 發表於 19-9-21 09:36
以前當女拔小仲係有呈分,似乎佢D學生B1率非常高,取走B1資格而甚少會轉投本區官津,只要當時仲仍然係B1生 ...
明白了,女拔系幾時開始退出呈分?
作者: mcl203    時間: 19-9-21 10:23

LeeCC 發表於 19-9-21 10:21

好似係2年前~~~

作者: jli008    時間: 19-9-21 10:34

作者: LeeCC    時間: 19-9-21 11:04

以前當女拔小仲係有呈分,似乎佢D學生B1率非常高,取走B1資格而甚少會轉投本區官津,只要當時仲仍然係B1生 ...
作者: LeeCC    時間: 19-9-21 11:05

作者: hkpapa852    時間: 19-9-21 14:29

LeeCC 發表於 19-9-21 11:05
已出了兩年沒有呈分的小六畢業生
作者: hkpapa852    時間: 19-9-21 14:31

油尖旺區唔知今年定下年又有變數,因為多咗間借殼小學有小六畢業生
作者: LeeCC    時間: 19-9-21 14:36

hkpapa852 發表於 19-9-21 14:31
油尖旺區唔知今年定下年又有變數,因為多咗間借殼小學有小六畢業生

哪一間學校?

作者: hkpapa852    時間: 19-9-21 14:38

LeeCC 發表於 19-9-21 14:36
哪一間學校?
借人地間幼稚園做小學間名校
作者: LeeCC    時間: 19-9-21 14:41

hkpapa852 發表於 19-9-21 14:38

近麥花臣果間

作者: sissysze    時間: 19-9-21 15:50

邊間?

作者: WinnieCatCat    時間: 19-9-21 16:03

hkpapa852 發表於 19-9-21 14:31

禁快有畢業生了嗎?是否當新校1/3是b1生?

作者: gracelam    時間: 19-9-21 17:01

德萃??

咁快有小六生??

作者: FATSHIT    時間: 19-9-21 23:07

ykconniechan 發表於 19-9-18 22:08
應該冇可能,識人今年真係B1,乙1去不到九華,去左乙2 SFX乙2都中冇可能放係1唔中

作者: medicine    時間: 19-9-21 23:40

FATSHIT 發表於 19-9-21 23:07
應該冇可能,識人今年真係B1,乙1去不到九華,去左乙2 SFX乙2都中冇可能放係1唔中
...
信你所講係事實。但有人係都話要乙1聖芳濟,都沒辦法阿。有言論自由啊嘛。最好更多家長學生自二SFX或乙1SFX

作者: hkpapa852    時間: 19-9-22 09:49

medicine 發表於 19-9-21 23:40
信你所講係事實。但有人係都話要乙1聖芳濟,都沒辦法阿。有言論自由啊嘛。最好更多家長學生自二SFX或乙1SFX ...
乙1入唔到係咪真B1生呢?
太多人高估了學校既B1率

作者: hkpapa852    時間: 19-9-22 09:51

gracelam 發表於 19-9-21 17:01
德萃??

咁快有小六生??
好似當年開校,就收小一至小四(定小三?)既學生
大埔個間都就嚟有畢業生

作者: muima    時間: 19-9-22 11:30

hkpapa852 發表於 19-9-22 09:51
好似當年開校,就收小一至小四(定小三?)既學生
大埔個間都就嚟有畢業生
...

請問是否會影響今年油尖旺區升中人數?

作者: 奥脫福    時間: 19-9-22 15:09

hkpapa852 發表於 19-9-22 09:49

我見到樓上好似有人咁講:

下年B1生乙二SFXC、銘基絕對不穩, 今年已有人中乙三信義。。。

將一個錯誤選校的例子概括為一個大氣候的現象。。。我對住個Mon
都唔知點俾反應。。。

作者: hkpapa852    時間: 19-9-22 15:14

奥脫福 發表於 19-9-22 15:09
我見到樓上好似有人咁講:
應該好似天氣先生個反應:
呀......啊

作者: FATSHIT    時間: 19-9-22 16:38

hkpapa852 發表於 19-9-22 09:49
佢一定係B1,因佢次次呈分都考15名內的(全校約150),佢最後都叩都一間好學校。冇讀到SFX,有時唔好采都冇辦法,佢自行亦冇選過SFX。
作者: FATSHIT    時間: 19-9-22 16:42

但人多左,我發現出事機會係會大D(我指浱唔到乙一)
作者: 魅影    時間: 19-9-25 23:27

若乙一華仁,乙二SFX,乙三循道,若運氣差會連循道也不入嗎?

作者: jli008    時間: 19-9-25 23:53

作者: 魅影    時間: 19-9-25 23:54

最差會係發叔?

作者: medicine    時間: 19-9-26 00:04

魅影 發表於 19-9-25 23:27
若乙一華仁,乙二SFX,乙三循道,若運氣差會連循道也不入嗎?

主要某網超過4間相同band1中學,(理論)上就會有前三志願同band不中的風險——而不需理會有沒填錯或策略是否進取——道理就係儅超過該三間學校的縂取錄人數上限的人同樣排列即會出現前三不中。(理論)推廣,儅某網超過N間學校(注意,不需同Band),則可能出現前N-1志願不中的風險——而不論該選校策略保守或進取。
有人以個別例子做比喻,謂某人band1b生第一志願SFX,結果進了band2,來年絕對乙一SFX不穩從而得出SFX屬Band1b學校,進而建議Band1b生自行及乙1選填SFX非常合適之說——殊不知,此個別例子並未詳列該生選校策略,從而導致該結果——比如,Band1b生,乙1SFX,乙2開始就Band2,或者乙1SFX,乙2WYK,乙3Band2,係尼兩個例子當中,主要乙1不中(尼點係可以發生,即超過SFX縂取錄人數上限的Band1生選了乙1),當然進了Band2(乙2進WYK幾乎不可能)!
至此,選填學校策略很重要——在網上絕不宜照搬或過於公開個人策略或經多人討論后仍一成不變——出現羊群效應,效果可以很嚴重——試想,全港最多學生的沙田區,儅大家都以相同順序填選志願,而又過早填降Band2的選項,即所謂保險綫,而該保險綫又雷同,然後又過早放置Band3。結果會如何?結果就係爲數不少Band1生進了過早放置的Band2和Band3(此段的過早的意思係并未全部放置Band1學校就設置降Band保險,當然,如該區Band1學額不足則需要認真考慮如何設置保險綫)
希仔細閲讀理解(理論),相信你懂的
最後祝升學如意

作者: LeeCC    時間: 19-9-26 09:12

魅影 發表於 19-9-25 23:54
最差會係發叔?

信義,唐乃勤,和劉皇發三間比較,哪間較好?

作者: hkpapa852    時間: 19-9-26 12:38

LeeCC 發表於 19-9-26 09:12
信義,唐乃勤,和劉皇發三間比較,哪間較好?
成績計, 發叔最好

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 12:40

魅影 發表於 19-9-25 23:27
以前幾乎必入,今年難講。

作者: ykconniechan    時間: 19-9-27 19:34

FATSHIT 發表於 19-9-21 23:07
...

所以個家長亦有懷疑是否老師估錯band!

作者: BearMoon    時間: 19-9-28 17:51

ykconniechan 發表於 19-9-27 19:34
所以個家長亦有懷疑是否老師估錯band!

大抽獎堅睇運多個ranking&banding , 識人考得前五,自行失敗,1-1-1都入唔到九記,相反,邊緣人入咗。陰公。
考得前朋友其實主力自行先穏陣。大抽獎刀仔吉大肶情況很多呢。考十幾至三十幾跟大抽獎就睇運,放手一搏!

作者: ebbma    時間: 20-6-29 09:46

聖芳濟書院(九龍,男)大抽獎及叩門
如果今年呈1及2成績B1c(學校話區內),知道其實都係B1~2邊緣人,如果大抽獎不中,係咪叩門多數係校長推薦位或成績B1a才有機會?有上屆學兄B1c叩門都失望而回,叩門筆試和口試是否好高深艱難?有教會或校友背景是否叩門時無加分?希望大家指點一下
作者: 魅影    時間: 20-8-4 23:03

多謝各位解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),抽奬已入九華

作者: Poyau    時間: 20-8-4 23:56

魅影 發表於 20-8-4 23:03
多謝各位解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),抽奬已入九華

恭喜

作者: medicine    時間: 20-8-5 03:24

魅影 發表於 20-8-4 23:03
祝賀
PS:正確的思路真係好重要。

作者: amj    時間: 20-8-5 13:46

結果派咗去邊間?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5