教育王國

標題: 寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL及大學野 [打印本頁]

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 13:45     標題: 寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL及大學野

首先注意, 仔女考什麼考試局

考試局太多

AQA,WJEC,CIE,EDEXCEL, OCR

首先

搵針對的書, 用先

即係ALEVEL AQA BIOLOGY  為例

先搵AQA BIO書

之後, 我自己傾向,

找 其他方法去鋤書

即係, 有時用到OCR,EDEXCEL 的書去幫手

有時會用大學書, 或IB 去幫ALEVEL  學習

有事, 盡可能不要PM 我, PM我未必覆

這裡的話, 見到我盡可能覆, 但太忙

這裡問, 答都我會盡量答

不過我有個問題, 成日失縱, 失縱, 就無計了, 緣份不夠

我建議讀書, 用好書, 好練習

數目要非常多

淺, 中等, 難, 及超難的題目, 都要識

你有什麼不滿及意見,  不涉私人事, 只涉及書, 練習, 我盡量答

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 13:51

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bforbtec    時間: 19-9-12 13:56

有2本的, 1本是TEXTBOOK< 1本是WORKBOOK, 即係PRACTICE

我講的, 是WORKBOOK/PRACTICE

無分析, 一開波,就做數

淺中難的都有
MATHS 的這本TEXTBOOK, 我自己就不會買

除非銀紙多得濟

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:01

http://naikermaths.com/a-level-practice-papers-2019-specs/
EDEXCEL  MATHS 改左制

MATHS 怪左

但學校, 拿A星,的比例, 仍非常高

拉返CURVE, 影響有限

多一點操練

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:04

Y13

MATHS 教完CHAPTER 1-4 , PROOF 呀,INEQUALITY ,同埋 BIN 咁
BIO, 2個老師, 教緊 BACTERIA, VIRUS  + PHOTOSYNthesis

CHEM 教完BENZENE , 教緊RATE OF REACTION

PHY 教完FURTHER MECH,  即係CIRCULAR MOTION + MOMENTUM

Y13 生活非常忙碌

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:10

https://www.scisheets.co.uk/wp-content/uploads/2018/03/Chemsheets-A2-1001-Kinetics-booklet.pdf

https://alevelchemistry2017.files.wordpress.com/2017/12/chemsheets-a2-kinetics-booklet-answers.pdf

CHEM  Y13,  教到RATE OF REACTION

採用主動式 學習

即係額外,搵優質NOTES +練習 讀書,

父母搵資源, 幫子女慳左搵資料的時間

似勞工處的角色

勞工處, 收到工作機會, 搵工的人, 去找勞工處

但勞工處的工, 是豬頭骨, 好工, 不會在勞工處,找到

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:17

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:25

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 14:30

ALEVEL 殺氣非常重

所以要大量練習, 去摧谷仔女

以上適合CIE ALEVEL用

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 15:24

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 15:31

alevel bio

shit teacher , 唔識教書

俾幾十萬一年讀alevel, 原來某些老師唔識教書

唯有靠自己

因為大學情況也非常接近

ps1,2 即係photosystem 1,2

而ldr, lir

即係light dependent reaction 同light independtent reaction

唔知發生什麼事

唔識

父母要有心理準備, 幫手谷仔女
父母自小, 應培養良好的maths 及英文訓練

去到y12,13 便輕鬆好多

我發覺好多父母, 無咁做....

唉!  y12,13 好易出事

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 15:44

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 15:50

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 15:52

這是港大醫科的時間表

week1 講dna

week 2講metabolism

老師教得好快 ,  飛書

教的老師, 有東歐口音, 所以幾難聽, 要聽幾次

https://www.sbms.hku.hk/staff/julian-alexander-tanner
以前港大醫科, 9點AM 上堂

改左9點30分AM, 好多人起唔到身
一般9點30分AM上堂

9點15分, 就到

9點15分左右, 大概有30個醫科生到

作者: tung_yan0623    時間: 19-9-12 15:59

請問Edexcel 的biology and further maths; AQA 的 Chem and Maths...有什麼練習和參考書推介? Thanks
作者: bforbtec    時間: 19-9-12 16:09

tung_yan0623 發表於 19-9-12 15:59
請問Edexcel 的biology and further maths; AQA 的 Chem and Maths...有什麼練習和參考書推介? Thanks ...

https://www.amazon.co.uk/Edexcel-Level-Biology-Student-Book/dp/1471807347

BIO

FURTHER MATHS 操返舊制PAST PAPERS

用住學校 書先, 多數PEARSON , PEARSON 唔夠深

之後操舊制PAST PAPERS

https://www.bookdepository.com/Edexcel-Further-Maths-Further-Pure-2-Student-Book-Level-David-Bowles/9780198415268
FURTHER MATHS , 睇定先

因為有些學校,Y12 教MATHS
'
Y13 才教FURTHER MATHS

https://www.physicsandmathstutor.com/a-level-maths-papers/

AQA CHEM 我用此本, 今晚回家, 可以貼貼

幾頁

至於AQA MATHS 這比較麻煩

建議, TEXTBOOK 學校派那本, 做左先

AQA 不及EDEXCEL MATHS 咁完整

https://www.physicsandmathstutor.com/a-level-maths-papers/c1-by-topic/

AQA MATHS 無出咁多書, 所以很難找

做學校TEXTBOOK, 之後做PAST PAPERS , 睇下成績先

唔得, 再諗方法

我有其他EBOOK, 但費時俾, 因為你一俾, 工作量大好多

學校野,攪店先

作者: bforbtec    時間: 19-9-12 16:25

作者: tung_yan0623    時間: 19-9-12 16:33

回覆 bforbtec 的帖子

感激!
作者: papaof2    時間: 19-9-12 20:58

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:08

港大醫科  頭二個星期, 都係BIO 為主

我認為港大醫科提供的資源, 不夠

所以我找了三本書

ROBERT C TAT 個本, 唔岩用
即係學生又好,父母又好, 最好可以提供更多深入的書藉, 幫子女過渡 醫科 第一年

12月有考試
讀醫科, 好似返工, 咁9點30分AM 返工

之後一路讀

暫時 享受醫科的挑戰
今星期,  星期二放假, 無堂

但都用來讀書

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:14

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:21

wycombe abbey 數學老師
話EDEXCEL 最淺

最易拿高分

所以傾向EDEXCEL考試局

英國名校多數EDEXCEL MATHS  同FURTHER MATHS 

最易高分到

你會發覺, 好多學校考EDEXCEL
就算EDEXCEL IGCSE, GCSE 都屬篇淺, 易拿高分

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:35

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:37

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:43

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 06:56

我圖書館借左此本

發覺唔岩用

借俾佢讀HKU MBBS

因為我認為HKU MBBS  無HANDOUTS 的

而家做父母好難的

父母唔跟仔女學業, 好易 出事

我建議有張 書台, 讀書

專用書台, 在廳 讀
宿社當然無計

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 07:03

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 07:16

讀書, 要讀得超熟
我舉例, PHOTOSYSTEM 入面

PS 1, PS 2

粒ELECTRON 走左 後

要填返 , 填返 的ELECTRONS 來自 那裡?

點走出來

全部都要識, 好熟

根本, 仔女讀得唔熟

低分是正常

父母不要為仔女成績 差而開脫

但又不用鬧佢地

佢地只是 白紙一張

唔知考大學凶險

唔知點樣才讀得好

鬧, 係唔會讀得好書

即係SALES 無數交, 你上司鬧, 就會有數?

你而家咁既環境,  全條街, 靜, 零售

我去銀行, 有些食店入錢, 真係千幾蚊生意一天

很快執

唔係 鬧子女

是引導佢地, 去返正常

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 07:26

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 07:29

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 07:34

MATHS, CHEM,BIO,ECON

ALEVEL

MATHS,PHY,CHEM,BIO, 最好保住三科

MATHS,BIO,CHEM  女仔

MATHS,CHEM,PHY, 男仔

MATHS 考EDEXCEL

CHEM 考AQA

ECON 考EDEXCEL

BIO 考OCR , 不過OCR  無好的BIO 書, 用住EDEXCEL 頂住先

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 11:46

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 11:49

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 11:57

這本用來 應戰HKU MBBS WEEK 1,2  的內容

你見到頂頂都係字

仔女如果想醫科讀得好, 自小要陪養睇英文的能力

兜兜轉轉

最終發覺, MBBS 最好

讀完大學三年, 之後轉返來香港讀醫科, 重新讀YEAR 1  MBBS

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 12:24

車仔面, 38蚊

你去外國, 邊有咁平?

38蚊其實都貴, 但外國仲貴...

7-8蚊英磅

最近多數朋友, 都在討論移民

我就無外國藉, 所以無此煩惱

我的煩惱來自小孩的成長

這是IB HL PHY功課

HL MATHS+ HL PHY
老師出得非常難

比書的難很多, 很多

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 12:32

父母要知子女需要

原來, ALEVEL 有些問題,是很怪, 書無講

做PAST PAPER 才知有

之後 立即去搵相關知識

子女要高分, 一下本身是精英

本身質素一般, 要高分

需要父母磅住

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 12:36

定期,報告

唔係父母唔信任 子女

是子女, 出事, 立即搵野補救
善用GOOGLE

唔洗錢的野, 優先

被迫才去買

但書, 一定有幾本

最基本的幾本

之後鋤, 可能找大學NOTES ,IB PDF  去救ALEVEL  課程

有些IB 書,解釋得ALEVEL 清析

有些書,ALEVEL 解釋得IB 書清析

互用

IB 書, 多找EBOOK ,不會幾百蚊, 買IB 書去 攻ALEVEL

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 14:40

https://www3.dpcdsb.org/STFXS/Documents/IB-2018-05_Grade_Boundaries.pdf
IB  BIO 第6頁, 見到77-79% 分數, 拿7分

https://filestore.aqa.org.uk/over/stat_pdf/AQA-A-LEVEL-RL-GDE-BDY-JUN-2018.PDF

第2頁, BIO ALEVEL, 260分滿分, 166分A星

63% 就可以A星

即係點?

IB BIO HL 在ALEVEL BIO 學生來說, 得淡笑, IB BIO HL 出得太淺了

因為有ESSAY 題, IB BIO HL ESSAY 成日番炒, 送分, 俾學生

AQA BIO, 則 變幻極多

難度極高

但AQA BIO 拉CURVE, 拉到好低分, 可以A星

所以攪清楚玩法
你去ALEVEL BIO, 你要睇極多極深的書

你睇得明, 就容易跑出

而IB BIO 你一定要守得住 基礎野

不需睇太多極深的野

最後那一個易些?

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2018-en.pdf

第23頁, 5.5% 7分

6+7分= 22%

https://filestore.aqa.org.uk/over/stat_pdf/AQA-A-LEVEL-STATS-JUN-2018.PDF

第2頁, 7.5% A星

A-A星= 25.8%

ALEVEL BIO, 較易入大學

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 15:00

我帶女兒,食卒
結果, SPOON

好易屈

因為卒店, 用平的料

慳成本, 用SPOON 筆個下, 灣灣地

生意難做, 成本重, CUT成本, 所以咁
我分析俾個女聽  此因後果

不斷打我的思考方式, 入女兒的腦袋

這代 年輕人, 要 父母引導

子女的質素, 父母有決定性關鍵

少溝通的父母與子女, 註定無運行

今代父母, 同子女, 好少溝通

做成沖突
父母少少, 少少咁泵子女思考能力

加埋學校, 多加機會, PRESENT

企出來講野

表達自己意見

子女成長, 便會健全

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 15:24

https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Grade-boundaries/International-A-level/1906-ial-grade-boundaries-v3.pdf
EDEXCEL IAL 成績, 2019年JUNE , 慘

你PHY, 42/80 拿到A

你睇完,PHY,CHEM,BIO, EDEXCEL 改制後

傾向卷難, 低分拿A,A星都無所謂

BIO 未改制的UNIT 4,5

90分滿分,57,58分A星

ALEVEL 進入混戰時代

即係,  考試局, 盡量不返炒

出既野, 考CONCEPT, 死記學生, 會低分

作者: LLLT    時間: 19-9-13 15:29

原來要考得好都幾多學問。謝謝分享!
作者: bforbtec    時間: 19-9-13 15:43

作者: bforbtec    時間: 19-9-13 15:46

有乜旅行,y11升y12 前暑假好去晒
y12,y13 零旅行

我唔太明, 點解, 仲可以去旅行

考大學, 打杖, 考咩科都好

打緊杖

除非 非常標青, 假期都應該 用來讀書,溫書
或者靜下來休息,

y11 前, 輕鬆, fine

y12,13 真係分秒必爭

對某些人來說, 不去旅行, 可能很過分
但請以子女的福祉 著數

要去旅行,y7-11, 俾你去到飽

環遊全世界, 我都不會出聲

y12,13 難好多

真係會俾旅行攪死

飲飲食食攪死子女人生

alevel 難gcse十倍

大學難alevel 2,3 倍

旅行點攪死仔女?

我當你6年去旅行

一天8小時, 讀書, 無左48小時

1課maths 溫2小時計

......

大不大獲?
alevel 大壓力到點?

用例子說明

同學, 無時間讀書, 成績差

之後 六日,暪住父母, 用父母錢

買張機票, 去日本

之後即日返來

減壓

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 01:43

今天出FINAL PREDICTED GRADE  Y13
FINAL PREDICTED GRADE  方便報CAMBRIDGE ,OXFORD , 同醫科,\

之後會仲有一次FINAL PREDICTED GRADE, 俾非CAMBRIDGE,OXFORD 報名者

間間學校政策不同
多數都會提早

學校俾GRADE, 俾得緊

CHEM PREDICTED GRADE A2 拿C , 出去A星

不過會低ums 的a星
多數, 校內成績 的grade, 出到去升一級

前年學校33人考chem, 10個人a星, 算係咁啦
有交代

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:30

http://www.knockhardy.org.uk/sci_htm_files/15arom.pdf
仔女溫晒書. 就同佢地測下驗

第8頁為例

夾實佢地做

make sure 佢地ok

http://www.knockhardy.org.uk/sci_htm_files/15phenol.pdf

第3頁

這份notes, 有其他notes , 書無講的野
就是phenol 有咩用

其他書, 係無講

所以notes , 你 夠彊 幾十份notes 去睇

成功機會高

一個人, 容易主觀

所以俾不同作者的notes

不同類型的題目

最後, 測驗,. 考試前, 俾深同極深 的題目

如果無咁做, phy,.chem,bio,maths 都好虛

個底唔夠厚

考試局轉,一轉問法

即死

我唔需要你吹到自己幾勁

我需要make sure d 野識晒去才 打杖

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:34

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:40

\\

這張是讀書的書台

讀緊大學

搵了5-10 份 大學notes 

2本好厚的大學書

大學同中學方法, 讀書極似

內容 多左好多咁解

高中高分,。 大學一樣高分

圖書館借書, 預約, 俾3。3蚊

fine, 無問題

大學醫科用的,左面岩用 最右那本, 唔岩用

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:48

知道大學教乜, 就可以開始幫仔女執書, 執notes 

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:50

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 07:56

選科, 
選了chem,bio,maths,music

我嬲到爆血管

佢話music alevel  佢興趣

不過我唔反對

因為, 學校好彈性

你y12 升y13 暑假,自己讀返phy,。或further maths 

老師開學俾個測驗你, 你ok, y13 可以唔要music 轉phy,further maths

一般學校唔俾

標青學校先俾

我個人認為music 極高風險

演湊二級

我心諗, alevel music ? 晒氣啦

你一定後悔

但我不能阻止佢選music 

我只是表達,我的憤怒, 但我會尊重, 但不會支持
基本上, 佢只是通知我,佢決定選alevel music 

我也即場表達我的憤怒

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:03

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:08

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:20

https://nhpapers.weebly.com/uploads/1/0/3/2/103290106/wbi11_01_que_20190522.pdf

我貼野, 盡量不侵權

費時煩

alevel past paper 是公開的

這份是alevel bio起 ial unit 1 bio 5月2019年

你打開25頁

這是極度恐佈的題目

你真係,要見識非常 廣博,才能應付

如果父母知alevel 殺氣咁重

點會成日帶仔女, 飲飲食食?

英國回港

仲帶佢地周圍見朋友

仲帶佢地, 去飲飲食食。。。。

唉! 今次 俾父母攪死

父母回頭是岸
而家轉左玩法

你要習慣, 睇alevel 書

睇不同的alevel bio 書

每本有時, 都有少少額外野

每本都睇下

增加自己對bio 的感應
這份卷,80分滿分

中大醫科要求53分, 可扣27分

港大醫科要求51分, 可扣29分

第4頁, 47分拿A 。港大醫科,51分, 中大醫科要求53分

https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Grade-boundaries/International-A-level/1906-ial-grade-boundaries-v3.pdf

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:27

網上買, 應該平好多

要谷一個精英出來

要好多錢掃書

同埋與子女保持溝通

個仔女, 一唔對路就出手

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:38

精英, 求真求深

精英, 是求真, 想知真相,100% 明白, 條問題同答案

仲有求深, 想考試卷, 出得深

精英的思想, 與 中下階層讀書的仔女不同

你仔女, 是否想份卷出得淺?

讀到書的學生, 是想份卷出得深

越深越好

低分可以拉CURVE好成績

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:41

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:53

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 08:59

I DID NOT LEAVE ANY QUESTIONS UNTIL THE end

一路做到尾, 無skip

讀得熟

父母盡量操到仔女考試前, fit 

才上戰場

那麼, 子女一定要大量時間

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 09:02

我搵返張收據, 是aqa chem 買

這是我的回憶

局買, 如果可以,網上買, 平好多

我性急, 見到商務, 我麻掃

失禮晒,我人生, 從未用過淘寶, 支付寶

也不用信用卡網上買野

我喜歡見到實身, 睇幾頁, 十幾頁, 岩就掃

作者: bforbtec    時間: 19-9-14 09:35

今天也到此為止

明天再諗下寫乜

我盡量打開精英的世界

精英做左精英

多數父母唔會分享 個仔女點解咁勁

其他父母, 只能望住人地仔女勁抽

自己仔女卻陪跑,在學術 道理上

父母好好思考, 下一步如何走下去

我無影響, 生活仍然繼續

今晚睇下有冇乜upload

大前提,upload的野不侵權

有緣寫野, 我會突然玩失縱

不知何時, 忙我麻失縱

而家無咁忙, 麻寫下野

但不會與任何網友相見, 以免 有任何是非

也不會收任何錢, 以免有任何是非

作者: jj100c    時間: 19-9-14 12:51

謝謝分享,我都覺得需要大量參考書要買,學校textbook 內容有時唔清晰
作者: bforbtec    時間: 19-9-15 01:14

今星期考UKCAT

所以忙, 學校

星期三測BIO , VIRUS 佔20%, 光合作用佔80%

星期四測MATHS ,MOCK

星期五UKCAT 

非常忙

盡量留港, 博醫科

看看有冇機, 20/9 完左後,  全盡力應付返ALEVEL

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 01:24

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 07:46

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 07:55

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 08:20

佢話想入MBBS

得! 你將打機時間, 變零先

個D細路仔, 唔知點解要考醫生的

醫院 暑假俾左實習佢, 佢REJECT, 因為交通不方便!, 唔近屋企

不過佢算醒仔, 我估會考到入港大醫學院

港大醫科對ALEVEL 要求 不太高,3A星1A
學校一年出10個以上3A星 或以上

暫時考第5-7 左右

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 08:25

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 08:34

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 08:41

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 09:29

買書肉痛

谷一個小孩, 是父母無限的愛心, 耐性

仲要策略.,  

最緊要,其實是參巧書

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 09:33

IB 父母, 縮多個錢防身

Y12,13 要洗好多錢

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 09:38

做PAST PAPERS

PRINT 出來, 成份做

之後寫低分數, 在第一頁, MARK 低, 自己  有咩留意, 方便狂溫錯的TOPIC

61分A星, 68 分FULL UMS

拿73分

確保小孩有高度的思考力

唔得谷得到

斬旅行, 斬晒活動, 之後 谷到成績OK ,再加返活動上去

重新上路
MATHS DIY

盡量自己谷

唔駛俾錢人賺

MATHS, 有幾難?

鋤JAR .....

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 09:46

A 星, 38/50 分

佢拿46/50

子女, 向父母報告 進度

父母再諗

點解子女不向父母報告?

第一個原因, 本性仔女 不喜歡匯報

第二個原因, 可能是, 唔想 同父母傾, 父母好煩, 唔識野,. 仲要點點

子女匯報進度

可以令父母更準確 掌握 情況
'

分數,幾多, 錯咩, 之後再錯書  補救

子女要成績高分

要睇好多書, 做好多題, 思考好多深既書

書, 讀自然高分

我講的優質書, 是要極速令子女明白深的野

思考模式的培訓

培訓到 , 自然識做題

先要訓練思考

今天 到此為止

明天再續

作者: bforbtec    時間: 19-9-15 10:04

IB,ALEVEL 我認為最難找
是WORKBOOK, 純WORKBOOK

即係打開本野,是淨做題目

有詳細答案

因為內容, 書大把, 練習卻少

PHY,CHEM,BIO,MATHS WORKBOOK 是非常急

IB, ALEVEL 急WORKBOOK 

大學工程 高分,爆分到3。8 /4 

都係因為有WORKBOOK , 同大量EXMAPLES ,NOTES 

https://learn.lboro.ac.uk/archive/olmp/olmp_resources/pages/wbooks_fulllist.html

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 01:00

整碗湯先

多謝你碗湯

我會思考, 你小孩人生應該如何走下去

有時見到,IB HL 書, 特價, 都會掃, 68蚊HL BIO

掃來留念, 或者, 書到用時, 方限少

PEARSON 出ALEVEL 書, 出得差, 不論PHY,CHEM,BIO,MATHS 是差

但IB 來說, 出得OK, ,只是唔夠難

想守住IB 六分, 是OK 的 ,PEARSON

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 01:19

點解關ALEVEL 事?

你英國食物, 不健康

要食返健康的野

控制子女體重及飲食,命都長點
我公司食粥, 都平

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 07:18

CHOKE 下佢地
答2,3題, 大概知情況

我舉例

你話溫左BIO

咁我問你,STARCH 同IODINE 點REACT? BIO ALEVEL EDEXCEL 角度上?

RNA, DNA,  C% 與G % 是否一樣?

講晒replication 所有enzyme 名同 做乜

MRNA,PRE- MRNA , 做SPLICING, CUT到三節 a,b,c 為例, 出到幾多個組合?

一路聆聽佢地的答案

知道佢地實力 情況

再決定點樣執

讀alevel 多數靠自己

maths 1個老師, maths 容易啦, handle 到, 集中最難的題目

chem 2個老師, 其中一個老師淨派野, 唔教書

bio 2個老師,  其中一個老師,派power point ,唔太教書, power point  也太簡單

整體來說

玩alevel 是俾幾十萬一年, 預左要靠自己讀

但igcse, 上來alevel ,令人失去警覺, 以為好似igcse 輕易追到

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 07:26

wycombe abbey y7-13  讀上來
整體來說 wycombe abbey 非常開心

有心入 wycombe abbey

要早

因為 wycombe abbey 限左一半俾外國人,  在低form 時

y7-9 好考

y10 開始難考, 無人走, 就無位

y12 都有幾個位淨出來. 3-5個啦

maths,bio 我覺得 wycombe abbey 教得幾好

further maths 就一般, 要靠自己

chem 則是wycombe abbey 相對較差的科

可以差到, 20個去, 得2個a星

太少了
bio你英文`好, 能易拿好成績

chem 你要能處理大量覆習的題形能力

science 中, 以 chem最難, 女仔來說

男仔, 則以bio 最難

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 07:51

http://xn--b1aahabbrbr2bikfzb.xn--p1ai/wp-content/uploads/2017/05/Mathematics-HL-IB-Textbook.pdf
我舉例, 有而要, 會用hl maths ib 書,來幫alevel maths 的書

alevel 同ib maths 有大量topic 重覆

出法也完全一樣

alevel 較闊, 有大量深的stat, 同mech

ib maths 則較單純

如果core , 純粹pure maths

ib 出得深過alevel 少少

有時,alevel

1068頁, 幫小孩, 玩graph, 125-186 頁,. print 出來, 縮或不縮

條條同佢做
而家Y13, 教到 GRAPH , 小孩覺得極抽象

所以泵大量EXAMPLES 先, 之後同佢做

讀好書, 是非常辛苦的事

所以無理由父母, 仲安排咁多額外活動

令我R 晒頭

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 08:01

作者: jj100c    時間: 19-9-16 08:02

請問further mechanic同statistics 點選?
作者: bforbtec    時間: 19-9-16 08:06

jj100c 發表於 19-9-16 08:02
請問further mechanic同statistics 點選?
考大學高分, STATISTICS
挑戰自己,FURTHER  MECH

MECH 深STAT 倍數計

MECH 深得非常恐佈

學校, 考CAMBRIDGE MATHS系 條友仔(考得入 ,有OFFER , ), 考ALEVEL FURTHER MECH ,都考得一般

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 08:20

銀行戶口得返511蚊

昨天去銀行提款, 200蚊, 點知唔俾, 話最低300蚊

D錢去左邊? 俾晒老婆,, 要錢問老婆拿就有, 不過1000,1000咁問

咁又關ALEVEL  咩事?

是成個社會,   屋企 男人, 返工 是無時間理仔女 成績

很多決定, 都是母親 點樣去決定

母親 信念不夠, 或做錯決定, 都 影響深遠

男人唔知可以做乜, 唉! 唔理啦, 搵錢 唯有

你洗咁多錢, 送仔女去讀alevel, 50-60萬一年

2年 alevel 100-120萬

英磅咁低, 都成球

成球, 半個龍床了

讀多3年英國大學

又一球,  夠錢買多個龍床

龍床緊要? 定前途緊要?

但 前途,最緊要, 就是y12,13 那2年

決定人生

alevel 得天獨厚

唔駛好似ib 攪咁多煩惱 IA, 英國文學

ALEVEL 相當爽

俾子女進入學術的高速公路

係唯一一個問題,ALEVEL 需要花大量時間讀

必須解決, 解決不到

一生, 很易平凡
讀ALEVEL 都是幸運的一群

我朋友, 問個仔,

而家老逗老母, 有200萬,  100萬, 俾你, 100萬俾細妹

你可以選擇用左100萬, 去讀ALEVEL ,. 或者留港讀DSE, 100萬, 再決定 點用

最後, 個仔, 選擇, 用此100萬去讀ALEVEL

知道讀DSE , 不是一個好決定

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 08:28

考入左港大MBBS. 搬近港大返學

因為而家7點 起身

7點50分出門口, 9點10分返到港大, 9點30分AM 上堂

幫佢執MBBS WEEK 2,3 NOTES

會搬近港大, 租樓, 十分鐘到港大咁, 8點50分起身也可以

每天慳3小時咁濟, 多3小時...

WEEK 2 我執左了, 想對一對, PRINT 什麼

因為我找了 PDF 大概, 有成1500-1700頁

我想集中火力,PRINT 當中500-700頁, 所以我要對返, 佢EXACTLY WEEK 2 教左什麼

我大概知, 不過要知清清楚楚

而佢昨晚話 SEND 俾我, 走我數

我仍未收到

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 08:37

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 09:14

佢 Y10, PHY全級考第一
結果ALEVEL唔選PHY 

我嬲到爆

我仲好嬲

我除了表達我的憤怒外, 乜都做不到

但我必須尊重佢的決定

我只會同佢講, 每個決定的好處, 及壞處

選擇權 在佢度

我用英文用佢講

THE CHOICE IS YOURS。

THERE IS NOTHING I CAN DO ABOUT IT 。 NOTHING

BIO,CHEM,MATHS,MUSIC , ALEVEL 上路

我是好憎MUSIC, 因為好多小孩高估自己音樂能力

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 09:22

我以最慈悲的心去看每一件事

PHY,ECON,MATHS,FURTHER MATHS

佢話要DROP PHY , 佢完全無同我討論, 只是通知我,DROP PHY啦

PHY 成績, UNIT 1 , 全級第一,FULL UMS 

學校, 叫佢唔好DROP PHY 

小孩, 非常主觀

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 09:48

DROP PHY 屬智障決定
佢話明白自己做緊乜

但學校就係話你錯啦。 唔俾你drop 

等出左offer 先 drop

小孩, 決定, 基於感性同主觀

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 09:50

https://www.si.mahidol.ac.th/department/Biochemistry/home/MD/%E0%B8%99%E0%B8%A8%E0%B8%9E.57/CHO%20Metabolism%20med%20student%202014-%20handout.pdf
這是 泰國醫科的notes  岩hku mbbs week 2

我download 來, 用來夾實mbbs y1 hku 小孩

因為hku mbbs notes 太廢

嚴格上, hku mbbs 是無notes  
要找泰國, 東南亞, 英國, 美國的醫學院,bio,biochem,biomed engineering notes

幫佢打mbbs 這場杖

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 09:57

http://watcut.uwaterloo.ca/webnotes/PDF/MetabolismNotes.pdf

用來幫拖, 應戰hku mbbs week 2

記住是week 2  , 一個星期

我要抽岩用才print , print 俾佢

釘裝做一本, 俾佢方便讀

讀醫科, 唔係好難

你入到醫科

返學準備

落堂, 就 搵齊notes , 書

之後一路炮 書

麻就係咁

week 1 有12個video 要睇

week 2 則有18個video  要睇

無時間打工, 狂谷做醫生

加埋notes ,書

中間, 吸收, 消化

之後自己整notes , 方便讀
sorry, 我唔會放手, 跟到天腳底

例如18 videos

一個一個, 聽, 聽完再聽

聽聽下, 聽返1,2分鐘 的內容

之後 又聽返1,2 分鐘

可能聽幾次, 十次都唔一定, 同一段聽十次

讀醫科, 就係咁讀, 唔係你想點?
我估我找的野是岩

是否完全, 岩, 要等佢SEND NOTES MBBS WEEK 2 俾我

我方能完全作準

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 10:35

黃心穎, 偷食, 市場傳 去美國做地產經紀
我認為可信性極高

因為你香港, 要見返香港不同的朋友,

會成日回憶這些事

所以轉行, 加轉 地方

是最好,忘記傷感, 傷痛的
去一個無乜人識你的地方, 重新生活

黃心穎, 大家唔駛擔心

大把有錢人爭住要,

不如擔心自己份工同自己仔女

關aLEVEL 乜事?

就係,當你發覺, 小孩在本地讀書, 讀得有問題, 不開心

有能力, 轉地方, 轉考試制度...

唔係, 係會死得的

但其實, 仲有一個原因,是攪到仔女落後得緊要

因為本身, 你玩本地教育

明明, 要谷好中英數三科,

而谷好中英數三科, 要花的時間, 極大量

我唔明,.未攪仔女學業, 可以安排咁多活動?

又巴雷舞, 又 2樣音樂

我R 晒頭

即係父母, 根本在培養子女的過程,. 摸著石頭過海

我都唔知咩叫岩

總之, 一路中英數, 你一落後, 就係錯

同任何手段, 摧谷返 中英數能力
父母正正常常,谷好小孩

根本,後面唔駛洗咁多無謂錢
我認為怨枉錢

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 15:30

老師講乜都話好, 係, 知道
有個MATHS 老師咁

要求學生, 跟足佢教的方法

你唔跟的話

個老師, 問學生,

老師:  你係唔係覺得我廢?

學生,你話點回?

無計,在學校

唔太過份的要求

學生, 盡量話, 係,好, 知道

回答三寶

老師要求係唔係好過份呢?

又唔知

但言論刺耳

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 15:39

七十, 八十年代, 有咸酸菜罐頭
父母一個月買一次

而家的咸酸菜,  真係得淡笑

咸酸菜又關ALEVEL 事?
是 !, 以前, 專注讀ALEVEL , 其實食乜落肚

真係無所謂

而家唔得啦

這一代, 飲飲食食

我認為影響專注力

生活太好, 影響 考ALEVEL 表現
作者: bforbtec    時間: 19-9-16 19:00

phy,chem,bio, maths 各有各難
通常maths, phy 最淺

chem,bio最難

bio個種難, 是太多野讀
chem個種難, 是難明的野非常多

phy 明一樣, 可以舉一反三

chem,bio 好難舉一反三

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 19:10

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 19:22

作者: bforbtec    時間: 19-9-16 19:49

http://www.knockhardy.org.uk/sci_htm_files/15tmet2.pdf
y13 的alevel chem 有這些topic 

出得非常深

我認為是, 小孩入唔入到醫科的關鍵之一

是organic 深的分析同transition metal 

影響小孩能否做醫生

不可不知

y13  同y12 是2個層次的chem

作者: jj100c    時間: 19-9-16 23:59

我仔都覺organic Chemistry 深,half term 返香港惡補下。
作者: bforbtec    時間: 19-9-17 00:30

深係好深
但總有人識做, 先勁

CHEM 是理科工程天才 及考醫科皆會讀CHEM 

所以CHEM是超難

https://www.wellingtoncollege.org.uk/wp-content/uploads/2019/01/A-Level-Results-2018.pdf

名校易炒BIO ,CHEM 

麥明詩讀WELLINGTON COLLEGE 

CHEM 10% A星
BIO 4。3% A星

非常低

作者: bforbtec    時間: 19-9-17 00:41

最好玩是ALEVEL MATHS,FURTHER MATHS ,PHY 三科
易讀

3,2下, 就攪店

FURTHER MATHS 唔涉及FURTHER MECH 就無問題

舊制ALEVEL FURTHER MATHS 死最多人也是MECH

STAT背下野, 掃分’

BIO 超多野記

CHEM 超多麻煩野理解

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5