教育王國

標題: 今日英華面試開始。。2020-2021 [打印本頁]

作者: traybee61    時間: 19-8-29 23:05     標題: 今日英華面試開始。。2020-2021

加油
作者: happyjellybb    時間: 19-8-30 08:39     標題: 回覆樓主:

加油

作者: traybee61    時間: 19-8-30 08:46     標題: 回覆樓主:

大家覺得陳校長點?

作者: wongszehang    時間: 19-8-30 10:29

traybee61 發表於 19-8-30 08:46
大家覺得陳校長點?

津校style,好保守,
教開津校甘多年,好難改style

作者: FaiFai1977    時間: 19-8-30 14:43     標題: 回覆樓主:

各位家長帶定$120買飛機.....模型呀

作者: Chan343    時間: 19-8-30 15:03

記者第一日係咁影,都多人著校服

作者: muidee    時間: 19-8-30 15:41

Chan343 發表於 19-8-30 15:03
記者第一日係咁影,都多人著校服

個d都係名幼生 ,應該係想第一時間比學校睇到係咩幼稚園

作者: 生路    時間: 19-8-30 16:54

wongszehang 發表於 19-8-30 10:29
津校style,好保守,
教開津校甘多年,好難改style
點保守法?
作者: legoisland2005    時間: 19-8-30 18:42

回覆 muidee 的帖子

In完仲要返學架。
作者: Sumww    時間: 19-8-30 20:18     標題: 回覆樓主:

見幾個著校服都係讀sc,帶晒書包應該係開左學

作者: nyip    時間: 19-8-31 08:41

請問是否只要帶收據就可以?

作者: TYSC    時間: 19-8-31 09:03

nyip 發表於 19-8-31 08:41

係。

作者: ncsc    時間: 19-8-31 21:03

今日星期六都有人著校服

作者: wongszehang    時間: 19-8-31 22:15     標題: 回覆樓主:

。。。。

作者: cat20203    時間: 19-9-1 02:11

ncsc 發表於 19-8-31 21:03
今日星期六都有人著校服

穿校服一定話學校有活動。公平d...以後禁穿校服面試
如果查到老師收受利益,那些穿校服面試有加分,這些學校你去讀嗎?

作者: sunnymama2    時間: 19-9-1 07:48

cat20203 發表於 19-9-1 02:11
如果查到老師收受利益,那些穿校服面試有加分,這些學 ...

會唔會太睇少學校老師(唔止英華,係所有學校)?

相信老師自有一套評分標準,唔會受小朋友係咩學校,是否穿校服而影響評分。

作者: NNbaby    時間: 19-9-1 10:13

著唔著校服去面試係個人選擇,幾乎個個小朋友都有讀幼稚園,你都可以著校服去。老師見慣不怪,係家長見到所謂名幼校服玻璃心啫。

作者: cat20203    時間: 19-9-1 11:36

sunnymama2 發表於 19-9-1 07:48
會唔會太睇少學校老師(唔止英華,係所有學校)?

相信老師自有一套評分標準,唔會受小朋友係咩學校,是 ...
5000多人考,十幾個入去in,老師鬆手加分俾那些穿校服的同學有幾難?標準可能是我收咗錢,唔通話俾你聽?10%人入second in, base on 那張評分紙
咁多人in,唔會記得你有冇穿校服。
可能他們知道大家都是來自名幼,冇2nd in 可能唔記得穿校服

作者: cat20203    時間: 19-9-1 11:45

NNbaby 發表於 19-9-1 10:13
著唔著校服去面試係個人選擇,幾乎個個小朋友都有讀幼稚園,你都可以著校服去。老師見慣不怪,係家長見到所 ...
去面試穿甚麼衣著,當中反映了家長心態,品味。我去面試,穿合適端莊的恤衫西褲是合宜。校服是那個團體的制服,嚴格看不適合面試。
可想而知那班家長甚麼心態,向老師展示我來自名幼,加分給我兒。
玻璃心應是他們,冇穿名幼校服因為怕輸。

作者: fruitfulsnoopy    時間: 19-9-1 11:52

NNbaby 發表於 19-9-1 10:13
著唔著校服去面試係個人選擇,幾乎個個小朋友都有讀幼稚園,你都可以著校服去。老師見慣不怪,係家長見到所 ...

我對穿不穿校服去面試冇意見,只想帶出其實不是間間幼稚園有校服的。

作者: mandy_ng207    時間: 19-9-1 12:23

fruitfulsnoopy 發表於 19-9-1 11:52
我對穿不穿校服去面試冇意見,只想帶出其實不是間間幼稚園有校服的。
...

係呀,我仔幼稚園係無校服的,所以沒有這個煩惱。
經過K1考名幼全軍覆沒,我終於明白考到名校其實靠不少運氣(+/-人事),如果預備充足也不能進入二面,就當是輸了運氣,下年再來吧!
各位媽媽共勉~

作者: anfisonbb    時間: 19-9-2 11:14

點解有啲人諗嘢咁偏激咁奇怪
作者: eva6899    時間: 19-9-2 11:37

請問面試考D咩?可否分享下 謝謝
作者: mandy_ng207    時間: 19-9-2 12:38

eva6899 發表於 19-9-2 11:37
請問面試考D咩?可否分享下 謝謝

【小一面試現場直擊】英華小學 考生分享:故事閱讀玩配字遊戲 https://www.hk01.com/article/369201
不過個人認為出左街嘅內容應該不會再考

作者: cat20203    時間: 19-9-2 12:40

anfisonbb 發表於 19-9-2 11:14
點解有啲人諗嘢咁偏激咁奇怪
考到囉,一定唔偏激仲話非常公平,公正
大家心裡有數,明白面試係家長,名幼關係
唔通在EK講下都唔得咩~

作者: sunnymama2    時間: 19-9-2 12:56

cat20203 發表於 19-9-2 12:40
考到囉,一定唔偏激仲話非常公平,公正
大家心裡有數,明白面試係家長,名幼關係
唔通在EK講下都唔得咩~
Ek 係一個討論的地方,唔係靠估的地方。
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努力為子女預備。

利申:小朋友唔係名幼生。

作者: cat20203    時間: 19-9-2 13:05

sunnymama2 發表於 19-9-2 12:56
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努 ...
好多家長都好努力預備,不只是名幼EK過份誇大名幼功勞,令一班非名幼家長面試時失去信心
名幼校服只是團體制服而已
希望今年聽到更多例子,是學券幼稚園,其他私幼成功考入名小。

作者: wongszehang    時間: 19-9-2 13:12     標題: 回覆樓主:

到時開個post ,就可以問到幾多卷幼入讀名小
利申:我地係卷幼

作者: Sheep06    時間: 19-9-2 13:24

有很多直資真的是收很多名幼, 原因是根本名幼一級有幾百人, 他們又 target 直资,所以勝出機會率比例上較高。
作者: wongszehang    時間: 19-9-2 13:50

Sheep06 發表於 19-9-2 13:24
有很多直資真的是收很多名幼, 原因是根本名幼一級有幾百人, 他們又 target 直资,所以勝出機會率比例上較 ...

舉個例
我地卷幼,全級都冇5個係有心同埋有能力考直資。甘已經睇到個figure

作者: cat20203    時間: 19-9-2 14:18

當St Catherine 800人,其實最多直私offers集中其中100個,其餘可能和其他幼稚園小孩一樣,得1,2個offer
同埋大多有名津小世襲
私幼100個,其中30個考也有1,2個offer
不可輕看他們
作者: firemanSam999    時間: 19-9-3 00:01

cat20203 發表於 19-9-1 02:11
如果查到老師收受利益,那些穿校服面試有加分,這些學 ...

學校收生自有一定準則,穿著名校校服完全無關係!

作者: firemanSam999    時間: 19-9-3 00:08

mandy_ng207 發表於 19-9-2 12:38

【小一面試現場直擊】英華小學 考生分享:故事閱讀玩配 ...

英華上年都有考!

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-3 10:22

其實用佢呢個考法 , 認真想問其實學校係咪一早揀左大B ,
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享:故事閱讀玩配字遊戲)
我覺得已經唔少細 B 出局 ..... 我明白考試永遠無公平 , 任何人覺得公平既考試 , 其實大B細B已經分左勝負 .......

但我只想講, 又話英華活動教學 ? 但你入去前已經要咁著重文字 , 唔係應該入到去學校先學文字咩 ?

作者: anfisonbb    時間: 19-9-3 10:31

幾時有結果?
作者: wongszehang    時間: 19-9-3 11:05

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 10:22
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享: ...

英華小學唔係活動教學
係傳統小學,但課程有趣味好有質量
好少人會唔知, 網上大量資料

應該跟大細b冇關
小兒同學12月超細b, 中英文比名幼仲強,ort k2頭已經睇晒ort 9 中英文能力可以閱讀普通中英文書

另一位細b女 10月也被挑選結業禮係伊館自己talk 5 分鐘,講緊係伊館對住成千人

如果您見得多細b您會知好多細b都好強
係睇您點裁培。
我地冇刻意點谷,睇得多書自己認到晒
唔需太刻意 ,似乎您未明個遊戲點玩
好小睇書。。。。直資收緊細路唔係認字王,係睇書王

作者: Taisingb    時間: 19-9-3 11:12

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

所有出名的學校, 都係收一D 唔洗老師點教, 已經學識晒的學生.......

平常心LA, 收得0既都好叻, 真心問下自己, 在未來6 年, 一家人都要努力保持住咁0既水平, 會唔會好困難

自信心係一個好重要的推動力, 在名校又跟得上, 的確可以發揮小朋友, 但中下果一批, 真係越來越冇自信

作者: Lilianyu500    時間: 19-9-3 11:54

Taisingb 發表於 19-9-3 11:12
回覆 恐龍爸爸524 的帖子

所有出名的學校, 都係收一D 唔洗老師點教, 已經學識晒的學生.......

中下嗰批通常都是十分努力的,學校的讀書 氣氛濃厚,不要太擔心

作者: Chan343    時間: 19-9-3 12:14

個颱風可能在星期五、六最接近....
可能改期

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-3 13:20

wongszehang 發表於 19-9-3 11:05

或者只有你先知遊戲點玩囉...........
你講呢兩個例子 , 只係個別 ......

唔係想同你爭論 , 小朋友如果可以迫睇書 , 就唔叫小朋友啦......呢 D 講天份 ....

咁弱個批小朋友用同一個考試 , 是不是會沒有機會向上提升呀 ?

作者: 恐龍爸爸524    時間: 19-9-3 13:27

讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦應該有一個學位 , 呢個是正常的....
每個小朋友都是特別的 , 學校係一個平台, 應該是比人慢慢去提升武藝 ..... 你唔會知道小朋友將來是不是狀元 , 但用一個咁樣既測試 , 我覺得對細 B 是有 D 唔公平者 ....

作者: pinkymikemarcus    時間: 19-9-3 15:38

nyip 發表於 19-8-31 08:41

我都想知,但係見過人答淨係帶收據

作者: kewpie_joey    時間: 19-9-3 15:58

是...已面試, 只帶收據對名
作者: anfisonbb    時間: 19-9-3 17:14

考核就係咁 冇永遠公平
夾硬追求公平又會衍生其他問題

利申: 9 月細B
作者: rosan1012    時間: 19-9-3 17:54     標題: 回覆樓主:

我朋友個仔係13年12月,細b,今年9月讀英華小一。

所以就算細b,英華都吾會忽略,只要個小朋友乎合佢地要求就會收。

作者: TYSC    時間: 19-9-3 18:10

pinkymikemarcus 發表於 19-9-3 15:38
我都想知,但係見過人答淨係帶收據

已面試,只需帶收據!除非你唔見咗收據,就要身份證明文件證明小朋友本人。

作者: hahaha1231    時間: 19-9-3 18:22

rosan1012 發表於 19-9-3 17:54
我朋友個仔係13年12月,細b,今年9月讀英華小一。

所以就算細b,英華都吾會忽略,只要個小朋友乎合佢地要 ...

好勁呀
點教

作者: rosan1012    時間: 19-9-3 18:30

hahaha1231 發表於 19-9-3 18:22
好勁呀
點教

佢小朋友讀私小,本身學術巳有一定程度,再加外補同面試班都有。媽媽下既苦功也不少,所以我知道佢仔入到英華,好替佢高興。

作者: firemanSam999    時間: 19-9-3 18:57

同大細B無關!
得罪講句,有些大B真的不及細B!
學校也在選優質的學生。

作者: pig.apple    時間: 19-9-3 19:20

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 10:22
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享: ...

直資私小嘅其中一個最大好處就係flexible, 收生標準可以自訂。事實上,好多直資私小都攞同小一差不多level嘅嘢考小朋友。個遊戲係咁玩法,如果要玩,就免不了要跟  

英華出咗名鍾意小朋友睇書,歷年2nd in都要自備中英文書一本。如果小朋友唔鍾意睇書,真係會比下去。

利申: 我仔係8月尾B

作者: pekovian    時間: 19-9-3 20:15

新手家長往往執著於名幼券幼、大B細B、有背景無背景......,過來人經驗,學校in有自己一套,佢地見盡各式各樣小朋友,大部分老師校長會感覺小朋友適唔適合。

作者: wongszehang    時間: 19-9-3 20:57

pig.apple 發表於 19-9-3 19:20
直資私小嘅其中一個最大好處就係flexible, 收生標準可以自訂。事實上,好多直資私小都攞同小一差不多level ...

Agree直私game冇對錯
四個字conclude *適者生存*

唔認同呢個game, 冇問題
一樣有好津校
喇沙,st mary.....

作者: Jecabayle    時間: 19-9-3 23:18

希望月尾大家都有好消息!

作者: sandra9102    時間: 19-9-4 08:17

pekovian 發表於 19-9-3 20:15
新手家長往往執著於名幼券幼、大B細B、有背景無背景......,過來人經驗,學校in有自己一套,佢地見盡各式各 ...

同意,大細B 並非考入直私小的絕對因素。而事實上大細B 在小二後已分別不大,細B考到直私一不會是單一例子。

無倫大B細B,大家加油吧!

作者: AJH    時間: 19-9-4 11:31

著校服,好多時係因為面試前、後要番學,並不是因爲名幼。申請表已註名讀邊間幼稚園,冇乜關係,又何必花時間去深究?

作者: csts    時間: 19-9-4 15:08

加油
作者: Jecabayle    時間: 19-9-4 18:11

唔知九月尾,幾號有消息?
雖然仲有四日仲未in 完,但心情還是很緊張!(emoji)(emoji)

作者: Smartkorea    時間: 19-9-4 18:53

請問網頁寫面見一小時,是否真的一小時完? 很準時嗎?
作者: nyip    時間: 19-9-4 19:14

Smartkorea 發表於 19-9-4 18:53
請問網頁寫面見一小時,是否真的一小時完? 很準時嗎?

印象好似1.5小時才接回小朋友

作者: Smartkorea    時間: 19-9-4 19:49

thanks , 網頁寫10am - 11am, 即大約11點30分才可接回小朋友?
作者: hahaha1231    時間: 19-9-5 07:49

Smartkorea 發表於 19-9-4 19:49
thanks , 網頁寫10am - 11am, 即大約11點30分才可接回小朋友?

家長要留係禮堂聽講座
大概1個鐘搞掂

作者: ok3    時間: 19-9-5 17:21

我見佢網上寫要早20分鐘在操場報到. 大家知唔知是否必須? 還是面試時間早少少就得?
作者: Jecabayle    時間: 19-9-5 18:02

例如見11:30
佢有寫早15mins ,報到

作者: rayseed    時間: 19-9-6 12:47

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 13:27
讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦 ...
有這麼多疑問,只可以說英華不是你杯茶
作者: celinelau    時間: 19-9-6 22:47

讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦 ...
其實直私係一個自由巿場,你有你嘅教育理念,學校都有佢嘅要求同標準。唔存在公平與否,就等如入一間泰國餐廳,老闆鍾意整辣啲,你唔喜歡食咁辣可以去提出意見,但你冇權批評啲食物有問題,唯一就係唔啱食就唔幫襯囉。直私都一樣,學校有權揀自己prefer嘅學生,有啲可能喜歡學術好,有啲鍾意交際能力高,大B細B學校就算有preference都係佢嘅自由嘛。你覺得佢嘅取向對你小朋友唔公平的話,其實應該去揀其他你認為唔係咁著重年齡嘅學校會更好。
作者: mandy_ng207    時間: 19-9-6 23:32

希望你不要介意我的回覆有點直率。
如果你有心去認識英華,你應該知道這是一間專挑精英的學校,不是「有教無類」的學校。
從簡介會(網上看的),介紹學校的VCD,派發的刊物,到面試當日的學生表演、學生義工的表現⋯⋯無一不反映出他們的學生並非普通人。
大B細B,名幼不名幼不是重點,重點是小朋友都是天資聰穎的人中龍鳳。
我仔考完都知佢炒硬,不過見識下大場面都好。另外我覺得報名費都算抵俾的,因為真係有好多禮物拎返屋企,包括一些育兒方程式。
小一面試除了結果之外,過程也十分重要,透過準備面試父母和孩子都會成長!

作者: chowyikwan    時間: 19-9-6 23:34

sunnymama2 發表於 19-9-2 12:56
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努 ...

名小偏好收名幼,我相信超過一半人同意,甚至超過八成人同意。

叻仔叻女不讀名幼,入津幼好難跑出。皆因名小校長、老師目光不夠遠、闊。

事實,津幼追求學生自理學術按年紀發展而教,通過面試考入名小相對比名幼困難,而考入的小朋友一定好叻。

作者: 熊寶寶樂園    時間: 19-9-7 12:03     標題: 回覆樓主:

無論是津幼、名幼,如何培養小朋友的閱讀興趣,多角度思考,待人接物,家長的努力非常重要。

作者: wongszehang    時間: 19-9-7 18:54

fruitfulsnoopy 發表於 19-9-1 11:52
...

今日last day面試都finished啦
校長話完左36場簡介talk

作者: fruitfulsnoopy    時間: 19-9-7 18:55

wongszehang 發表於 19-9-7 18:54
今日last day面試都finished啦
校長話完左36場簡介talk

應該仲有下星期三

作者: Jecabayle    時間: 19-9-7 19:25

11/9先是最後一日in !

作者: wcw0826    時間: 19-9-7 22:30

chowyikwan 發表於 19-9-6 23:34
名小偏好收名幼,我相信超過一半人同意,甚至超過八成人同意。

叻仔叻女不讀名幼,入津幼好難跑出。皆因 ...

經過上一年小一面試,親身感受學校收學生並不是著重收名幼生,主要係睇小朋友本生表現。至於名幼生考到直資私小人數多,只可以講名幼好多家長本身係樂於培養小朋友考直資私校,就算目標係名津神津,佢地都會先考直資或私小再去叩門。
英華,TSL,只感覺呢兩間收嘅學生比較相似,絕對不是只收名幼生,亦不是只收學術高嘅小朋友,而會睇小朋友臨場表現。識身邊有好多個小朋友包括自己小朋友,亦不是名幼生,而只是非常普通嘅鄉村津校,普通到連校長都唔識個間幼稚園名(emoji) ,亦不是大B,而都是7月,8月,10月,12月B。但都有TSL,YW offer加其他學校offer。
當然所識呢的鄉村津幼小朋友家長亦有花心思培養小朋友 ,每個小朋友都真係好鍾意睇書,亦非常鍾意玩,表現比較有自信,性格比較陽光。

作者: wongszehang    時間: 19-9-7 23:36

wcw0826 發表於 19-9-7 22:30

經過上一年小一面試,親身感受學校收學生並不是著重收名幼生 ...

多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

作者: Jecabayle    時間: 19-9-7 23:44

wongszehang 發表於 19-9-7 23:36
多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

想知x2
因都有報哩兩間!
TSL 應該深D。
個人感覺
有錯請糾正。

作者: wongszehang    時間: 19-9-7 23:46

Jecabayle 發表於 19-9-7 23:44
想知x2
因都有報哩兩間!
TSL 應該深D。

考完英華,您公子覺得深唔深?

作者: Jecabayle    時間: 19-9-7 23:50

佢話唔難,亦都話自己睇咗好多本書!

作者: wongszehang    時間: 19-9-7 23:56

Jecabayle 發表於 19-9-7 23:50
佢話唔難,亦都話自己睇咗好多本書!

小兒都係甘講,話易過優才
唔知堅定流,我一直以為英華好深

作者: sunnymama2    時間: 19-9-8 01:54

wongszehang 發表於 19-9-7 23:56
其實英華的學術性題目真係唔深,因為我個仔學術好一般都過關。反而係生活問題上較難,有些老師會問得較匀轉,想考學生反應。
作者: wongszehang    時間: 19-9-8 10:58

sunnymama2 發表於 19-9-8 01:54
其實英華的學術性題目真係唔深,因為我個仔學術好一般都過關。反而係生活問題上較難,有些老師會問得較匀轉 ...

又長知識啦 多謝前輩呀

作者: IDS    時間: 19-9-8 11:50

wongszehang 發表於 19-9-7 23:56

我問番自己小朋友,佢答到我英華問咩問題,反而優才佢只能答到考法。
所以我都有懷疑過英華會唔會咁簡單

作者: wongszehang    時間: 19-9-8 11:55

IDS 發表於 19-9-8 11:50

我問番自己小朋友,佢答到我英華問咩問題,反而優才佢只能答到考 ...

我個仔一向都唔肯講內容
只係可以問到好小
問多小小已經唔肯講
所以真係問唔到
佢只係會大致答我難唔難,佢話英華係*超淺* ,真係唔知堅定流
優才佢反而話係有唔識。

作者: mandy_ng207    時間: 19-9-8 12:38

我仔無俾人問任何問題,只叫佢讀書。所以出來都知炒硬~

作者: 野狐狸    時間: 19-9-8 13:23

muidee 發表於 19-8-30 15:41
個d都係名幼生 ,應該係想第一時間比學校睇到係咩幼稚園

第一round考學術,無人會理你著咩喇校服。

作者: wongszehang    時間: 19-9-8 13:42

野狐狸 發表於 19-9-8 13:23
第一round考學術,無人會理你著咩喇校服。

我尋日星期六考
冇見有人著校服

作者: cms8686    時間: 19-9-8 15:26

mandy_ng207 發表於 19-9-8 12:38
我仔都一樣,只是叫他畫畫,講圖卡和看書,但又沒有問書的內容。好迷惘,都不知道考什麽。
作者: karllambb    時間: 19-9-8 17:38

wongszehang 發表於 19-9-8 11:55
我個仔一向都唔肯講內容
只係可以問到好小
問多小小已經唔肯講

我聽我仔形容,一啲都唔易

作者: wongszehang    時間: 19-9-8 17:49

karllambb 發表於 19-9-8 17:38

我聽我仔形容,一啲都唔易

常識題唔易

作者: Jecabayle    時間: 19-9-8 17:52

會叫佢讀睇緊嘅書?我個仔話無,只是叫咗佢四次過去考佢喎!

作者: karllambb    時間: 19-9-9 10:08

Jecabayle 發表於 19-9-8 17:52
會叫佢讀睇緊嘅書?我個仔話無,只是叫咗佢四次過去考佢喎!

我小朋友話得三張枱,中英數,無常識枱...可能太差唔洗見常識枱

作者: Jecabayle    時間: 19-9-9 10:26

karllambb 發表於 19-9-9 10:08
我小朋友話得三張枱,中英數,無常識枱...可能太差唔洗見常識枱

常識只是問咗D,平時生活上遇到嘅難題,睇下你小朋友嘅對答!

作者: anfisonbb    時間: 19-9-9 10:30

提提大家 仲有人未考嫁
作者: Jecabayle    時間: 19-9-9 10:38

其實就算我地講埋問什麼題目,臨場無人知老師考什麼,是睇下小朋友應變能力,都是比D未考嘅家長參考一下!

作者: wongszehang    時間: 19-9-9 11:13

anfisonbb 發表於 19-9-9 10:30
提提大家 仲有人未考嫁

唔駛擔心
年年都係四張檯
中英數常
爬文就知

作者: dolphin128128    時間: 19-9-9 21:55

wongszehang 發表於 19-9-8 17:49
常識題唔易

常識題問什麼呀?我仔只有畫畫看書,問中英常冇數。常識一時話用鉛筆,一時又話用印仔,都唔知真唔真。

作者: hwial2xxx    時間: 19-9-9 23:19     標題: 回覆樓主:

由於第一次面試未完曬,為了公平,希望各家長待本週四才討論題目內容,謝謝!

作者: Marbell    時間: 19-9-11 09:05

cat20203 發表於 19-9-1 11:45
去面試穿甚麼衣著,當中反映了家長心態,品味。我去面試,穿合適端莊的恤衫西褲是合宜。校服是那個團體的制 ...

也可能是家裡沒有別的正式服裝只能穿校服,不需要想得這麼複雜

作者: beryllium    時間: 19-9-12 12:45

我仔都係喎,佢話老師教淨係教佢畫畫同睇圖書,冇問佢野冇傾計。。。我諗係咪老師好有技巧咁問炸。。。

作者: mandy_ng207    時間: 19-9-12 12:47

beryllium 發表於 19-9-12 12:45
我仔都係喎,佢話老師教淨係教佢畫畫同睇圖書,冇問佢野冇傾計。。。我諗係咪老師好有技巧咁問炸。。。
...

我仔星期四下午面試的,你小朋友呢?佢果場面試話有兩個小朋友搶書,唔知係唔係真……

作者: beryllium    時間: 19-9-12 12:53

mandy_ng207 發表於 19-9-12 12:47
我仔星期四下午面試的,你小朋友呢?佢果場面試話有兩個小朋友搶書,唔知係唔係真……
...

我仔係第一日面試日下午,佢話佢睇左一本書睇左好耐,佢話有小朋友問佢,佢話睇完先比人,冇話有小朋友爭書睇。

作者: Jecabayle    時間: 19-9-12 13:42

beryllium 發表於 19-9-12 12:45
...

應該有叫佢埋佢考佢,是唔是仔仔唔記得咗?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5