教育王國

標題: B2 女生 九龍城/ 觀塘校網較有利? [打印本頁]

作者: poohsan    時間: 19-7-25 11:53     標題: B2 女生 九龍城/ 觀塘校網較有利?

本身家住觀塘
小學九龍城
女兒小五呈分為B2生
好煩惱應留在九龍城或轉觀塘比較好呢?
請大家比下意見!
謝謝!

作者: little_yolky    時間: 19-7-25 13:08

咁緊係九龍城,除非你搏轉會升lev,否則一定係九龍城好。

作者: Lav    時間: 19-7-25 13:20

little_yolky 發表於 19-7-25 13:08
咁緊係九龍城,除非你搏轉會升lev,否則一定係九龍城好。

是因爲九龍城有多些B2校選嗎?

作者: little_yolky    時間: 19-7-25 13:26

Lav 發表於 19-7-25 13:20
是因爲九龍城有多些B2校選嗎?

仲有機會執雞入B1尾學校

作者: christy2011    時間: 19-7-25 13:47

回覆 poohsan 的帖子

培道可搏聖家德愛

作者: poohsan    時間: 19-7-25 14:36

我心儀九真 / 培道 有無機會?
阿女心儀胡兆熾

作者: gracelam    時間: 19-7-25 14:46

poohsan 發表於 19-7-25 11:53
本身家住觀塘
小學九龍城
女兒小五呈分為B2生

一定九龍城

band 2女仔有九真, 培道, 大膽進取D可博聖羅撒或聖家

作者: little_yolky    時間: 19-7-25 15:13

poohsan 發表於 19-7-25 14:36
阿女心儀胡兆熾

三間都有機,不過唔好一齊揀。

作者: Lav    時間: 19-7-25 15:28

little_yolky 發表於 19-7-25 13:26
仲有機會執雞入B1尾學校

作者: poohsan    時間: 19-7-25 16:12

little_yolky 發表於 19-7-25 15:13
三間都有機,不過唔好一齊揀。
三間都係band 2 大熱?

作者: POWAHBB    時間: 19-7-25 16:47

九龍城女仔有利,有多間女校可以選

作者: little_yolky    時間: 19-7-25 20:01

poohsan 發表於 19-7-25 16:12
三間都係band 2 大熱?

培道一定係,九真本身係B1,有D B2頭會搏,而B2中就好鍾意胡,B2頭又唔鍾意女校,都會揀何中頭胡中,不過如果樓主女女唔鍾意女校,就要諗清楚因為九龍城B2女有利係因為女校。

作者: YmOra    時間: 19-7-25 20:55

poohsan 發表於 19-7-25 14:36
阿女心儀胡兆熾

如果你囡囡有B2a成績,九真和培道機會會大D。阿女不喜歡何官嗎?

作者: cecibellemama    時間: 19-7-25 21:25

其實樓主問緊校網問題,姐係講緊大抽獎喇。咁關屬於2a,b,c簡咩學校咩事呢?因為自行揀咩學校可以跨區唔關校網事。冇意冒犯,多多包涵。
作者: 拿拿利    時間: 19-7-26 12:24

因為九龍城 B2, 多個觀塘 B2, 我都係剛剛搬去觀塘, 小學返九龍城校網, 當年沒有幫小朋友轉校網的原因都係因為 KL3 校網.
作者: poohsan    時間: 19-7-26 12:25

little_yolky 發表於 19-7-25 20:01
培道一定係,九真本身係B1,有D B2頭會搏,而B2中就好鍾意胡,B2頭又唔鍾意女校,都會揀何中頭胡中,不過 ...
如果九真真係B1, 就未必會揀, 怕阿女跟唔上, 我見有人話九真係B1亦有人話係B2, 如果係B2就會搏下。
謝謝你回答!

作者: poohsan    時間: 19-7-26 12:28

YmOra 發表於 19-7-25 20:55
如果你囡囡有B2a成績,九真和培道機會會大D。阿女不喜歡何官嗎?
何官都喜歡, 但有聯繫, 擔心學位太少。

作者: little_yolky    時間: 19-7-26 12:49

poohsan 發表於 19-7-26 12:25
如果九真真係B1, 就未必會揀, 怕阿女跟唔上, 我見有人話九真係B1亦有人話係B2, 如果係B2就會搏下。
謝謝你 ...

佢成績係B1,都有收B2學生,因為有聯繫小學。如果小朋友係B2A英文ok,可以考慮。機會唔多,還是有的。

作者: little_yolky    時間: 19-7-26 12:51

cecibellemama 發表於 19-7-25 21:25
其實樓主問緊校網問題,姐係講緊大抽獎喇。咁關屬於2a,b,c簡咩學校咩事呢?因為自行揀咩學校可以跨區唔關校 ...

這個是的,如果係大抽獎,就無分abc。不過如果係基於揀合適學校,B2C同學揀培道/九真,都可能讀得有D辛苦。

作者: YmOra    時間: 19-7-27 07:56

poohsan 發表於 19-7-26 12:28
何官都喜歡, 但有聯繫, 擔心學位太少。

係少咗D,但都有51個大抽獎位响乙部。响九龍城你哋都有好多心儀嘅B2中學,咁不用煩留番响九龍城,並且專心努力呈2和呈3搏上到B1c成績咪有得多D揀囉!努力呀!

作者: YmOra    時間: 19-7-27 08:13

cecibellemama 發表於 19-7-25 21:25
其實樓主問緊校網問題,姐係講緊大抽獎喇。咁關屬於2a,b,c簡咩學校咩事呢?因為自行揀咩學校可以跨區唔關校 ...

"遊戲規則"而矣!响大抽獎的確不分B2a/b/c,只要屬B2成績便跌入機會均等嘅抽獎機會率。但要排乙1乙2乙3...就必需了解心儀中學之Banding所屬。一般而言,一所中學屬B2a中學,如果唔填响乙1應該無機會抽中。至於自己屬何Banding亦十分重要,以免B2a學生响大抽獎時填錯B2c中學响乙1位置浪費咗個入B2a中學之大好機會呢!所以,知道自己係B2組別學生响大抽獎屬第二組別次序進行配對只是最初步對遊戲門檻的了解,要選對中學要適合孩子的中學就必需要了解孩子屬何Banding了。

作者: poohsan    時間: 19-7-29 13:54

拿拿利 發表於 19-7-26 12:24
因為九龍城 B2, 多個觀塘 B2, 我都係剛剛搬去觀塘, 小學返九龍城校網, 當年沒有幫小朋友轉校網的原因都係因 ...
請問當年小朋友派得好嗎?
想了解多些選校策略, 可pm我嗎?

作者: poohsan    時間: 19-7-29 13:57

YmOra 發表於 19-7-27 07:56
係少咗D,但都有51個大抽獎位响乙部。响九龍城你哋都有好多心儀嘅B2中學,咁不用煩留番响九龍城,並 ...
多謝鼓勵。
我地會努力考好呈2和呈3, 希望能派到心儀中學。
以後還要多多請教大家。

作者: mcking_hk    時間: 19-7-29 20:45

回覆 poohsan 的帖子

九龍城
作者: MickeyH    時間: 19-7-30 17:21     標題: 回覆樓主:

我建議九龍城區
九龍城區女仔揀女校
聖羅撒/聖家/九真/培道
五年班係Band 2, 六年班努力些入到Band 1, 加油!

作者: kwboy    時間: 19-10-26 22:14

請問九真和培道是不是band 1中學

作者: In2c68    時間: 19-10-26 23:11

kwboy 發表於 19-10-26 22:14

網上大多寫band1, 也有呢到d前輩話band2,所以你預1C~2A應該差唔多

作者: Poyau    時間: 19-10-27 00:55

poohsan 發表於 19-7-26 12:25
謝謝你 ...

九真DSE成績2019再上超越B2水平

33222: 88%
4+: 中62% 英近60% 通識67%

http://www.ktls.edu.hk/data/?p=10572

We are tremendously proud to announce that our students’ result this year is very gratifying. Overall speaking, the 33222 attainment percentage is 88%. In 8 subjects, students have achieved better than the Hong Kong average at level 5 or above. One student took Japanese Language as an extra subject and got a grade ‘A’ in the Cambridge International Examination (CIE). In Chinese Language, the credit rate (level 4 or above) is 62% while in Liberal Studies it reaches 67%; as for English, the rate is nearly 60%. Yip Tsz Ting (6A) has scored 35 marks in six subjects with 5 ** in Chinese Language, 5* in English Language, Liberal Studies and Chinese Literature.

The DSE result of KTL has been reaching new heights. We congratulate our students on their brilliant results and we will keep on striving for excellence with perseverance and assiduity for more amazing results to come.

http://www.ktls.edu.hk/data/?p=10685

http://www.ktls.edu.hk/data/?p=9738

作者: Poyau    時間: 19-10-27 01:06

kwboy 發表於 19-10-26 22:14

九真B2A-1C 培道B2頭

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/School_life/News/201819/(CHI)20190710_DSE.html

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/School_life/News/201718/(CHI)20180711_HKDSE.html

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5