教育王國

標題: 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ? [打印本頁]

作者: Girl2014    時間: 19-7-23 06:50     標題: 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?

。。。

作者: deco99    時間: 19-7-23 07:20     標題: 回覆樓主

讀緊培僑仲考德望?咁你係好鍾意德望,就去讀吧

每個人鍾意嘅嘢好唔同,德望同培僑同升小一我都會揀培僑,我個人唔鍾意好傳統嘅學校

作者: Debbie6636    時間: 19-7-23 07:33

我會選擇培僑。何必令小朋友留班呢!有冇諗過小朋友個心點諗呢?自己本來已升讀小二而家又去到讀返小一!

作者: areyouangry    時間: 19-7-23 09:27

如果兩間同級,毫無疑問揀德望。
但如果要留一年去德望就似乎不太有必要,除非小朋友係12月超細B同埋本身讀得唔好成績跟唔上⋯⋯

作者: Siusiumy    時間: 19-7-23 09:47

培僑一條龍直升中學部,德望就要再另外考,我見隔離有帖話中學部唔收嘅唔會提早叫你預備,亦唔會話你知係band 幾,到時要揾學校就好徬徨
作者: ceresves    時間: 19-7-23 09:50

兩間學校都好好,但學校的教學模式都很不同,你的小朋友已經讀過一年培僑,她適合與否你和她應該也清楚的。如果在培僑讀得很好,要她在德望重讀小一實在說不通。如果你認為小朋友適合德望,且能力也足夠,不如之後再考插班,無謂要她重讀。但如果她不適合培僑,讀得很不快樂,這個轉校的機會也未必是壞決定。
作者: YIU_2012    時間: 19-7-23 09:52

我會選擇培僑直上中學......
作者: 2849    時間: 19-7-23 10:04

利申: PKC 用家

身邊也有GHS的朋友, 佢地話每年GHS的原校升中率越來越低, 爭生爭死都要考全級頭40%先至穩入中學, 其他邊緣升中的學生, 除左努力讀書外, 仲要唸計在運動方面要比學校睇得起入校隊(仲要係TOP果批)先至考慮留你在中學(學術成績也不能太差), 我覺得呢批學生先至最慘, 以前由九成直升, 到後來七成, 之後變到得返五成半, 而家唔知有無四成, 真係聞者傷心

作者: 大雯bb    時間: 19-7-23 10:12

Girl2014 發表於 19-7-23 06:50
。。。

個人覺得插p2就ok..

作者: hfnyd    時間: 19-7-23 10:39

小朋友都6,7歲, 況且是轉校+重讀, 好應該問她意見?
作者: whywhymama    時間: 19-7-23 11:00

GH喜歡收小一repeater, 呢點我之前聽過亦識人咁樣入GH, 即係GH喜歡收大B?

肯repeat小一GH的, 應該是喜歡GH的名氣光環

作者: 2849    時間: 19-7-23 11:36

ceresves 發表於 19-7-23 09:50
兩間學校都好好,但學校的教學模式都很不同,你的小朋友已經讀過一年培僑,她適合與否你和她應該也清楚的。 ...
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課外活動, 其實讀開PKC想轉去GHS都係LIKE佢名氣, 傳統名校, 就正如MARYKNOLL咁, 多年來DSE成績已經不再亮麗, 但就係D人鐘意佢學校靚, 情意結之下點都要小朋友讀, 結果大人小朋友都讀得好辛苦, 其實選校都係以小朋友性格為先

作者: happybibi    時間: 19-7-23 12:06

唔明白你的GHS朋友點解會這樣說.  

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等等, 怎樣會知道是否全級頭40%? (小囡長期都是中中, 呈分試有見紅tim)

第二, 除了讀書外, 不一定要有其他特長 (小囡沒有補習, 只有一個興趣班, 沒有參加任何比賽, 可以說是百無人士)

第三, 六年前報小一已知中學部只收回約7成德小生, 這幾年都是7成左右, 只有一年特別少, 約5成不足6成, 今年就7成多, 有說最終可能有8成.  

小囡朋友圈中, 比小囡成績稍差的亦升上德中, 亦有未能上德中的抽到B1a 及 B1c 學校.  

德望係唔係好谷? 其實好睇家長的態度, 我本來是一個虎媽, 但看阿仔的反效果之後, 已放開了心情, 對阿囡的要求只是合格, 老師亦沒有給壓力.  

德望並不完美, 亦未必滿足每位家長的期望, 但阿囡這六年是過得很快活的, 仍然是一個開心果, 我和先生都很感恩.  

唔好意思, 寫了那麼多題外話, 只是因為EK實在有很多道聽途說.

回主題, 培僑都是好學校, 如果讀得開心的話, 點解要轉?

作者: pekovian    時間: 19-7-23 13:23

happybibi 發表於 19-7-23 12:06

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...

「亦有未能上德中的抽到B1a 及 B1c 學校.」

咁即係GH連自己b1女都唔收

作者: betaruce    時間: 19-7-23 13:28

如果重讀就冇必要,如果插班就得,當然揀GH

作者: 73662710    時間: 19-7-23 13:33

pekovian 發表於 19-7-23 13:23

有吔甘奇,揀精英嘛!
作者: happybibi    時間: 19-7-23 13:33

德望不是一條龍, 這是很清楚的, 亦沒有承諾會全收B1生.
像大部分非一條龍的直資或官津(自行階段), 收不收亦不只是單看成績, 還要看面試及其他.  
如果家長是很在意這一點的話, 的確要想清楚德望是否適合.
作者: cafeva    時間: 19-7-23 14:00

2849 發表於 19-7-23 11:36
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課 ...
Maryknoll DSE 成續好好, 妳係咪搞錯左?

作者: cafeva    時間: 19-7-23 14:05

不會為德望留班
作者: hkpapa852    時間: 19-7-23 14:25

GH既家長們都幾有趣, 一D就話上唔到中學既, 梗係要預咗係B2啦! 一D又話上唔到中學都可以抽到B1中學.

咁如果上唔到中學部, 當自己係B1定B2好呀?

問學校? 佢會叫你去EDB網站睇下統一派位運作囉!

作者: cafeva    時間: 19-7-23 14:32

抽到band 1 中學我就唔係好信. 自行或扣門或者有都唔定

作者: Lucifer3960    時間: 19-7-23 14:39

回覆 cafeva 的帖子

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均.
作者: hkpapa852    時間: 19-7-23 14:45

Lucifer3960 發表於 19-7-23 14:39

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均. ...
SMCC無條件接收兩間小學所有B1-B3學生, 成績會下跌係好正常

作者: cylau2    時間: 19-7-23 14:55

Lucifer3960 發表於 19-7-23 14:39

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均. ...
要知道MSC每年DSE同升學數據,要睇 annual report:http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan.htm
驟眼睇由2014年到2018年,每年略有少許高低變化,不過冇明顯趨勢係差咗或者好咗。

作者: happybibi    時間: 19-7-23 15:08

德小在升中問題中, 大部分家長都認為做得不足, 希望學校來年有所改善.  

對於升不上德中的小朋友大抽獎應該選B1或B2, 那只有小朋友的家長因應對小朋友的了解而作出選擇.  我覺得選學校亦不應只著意是B1或B2, 更重要是適合與否.  至於小囡朋友是抽入B1或是自行入(不是扣入), 我不清楚, 如給誤導了, 那對不起.

大家為著升中這一點所發的帖可能都有幾百.  對於有興趣德小的家長都應該留意到了.  這裡有很多人好像只對這點有興趣, 但我覺得 enough is enough, 我不會再在這一點上紏纏下去了. 如有家長想知道德小的其他方面, 不論好與壞(沒有學校是完美的, 德小亦不例外), 可以PM我, 我很樂意分亨的.

作者: kbi    時間: 19-7-23 15:32

其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1? 每所小學最多可以有多少百分比的Band 1 生呢?

作者: annie133    時間: 19-7-23 15:33

cylau2 發表於 19-7-23 14:55
要知道MSC每年DSE同升學數據,要睇 annual report:http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan.htm
驟眼睇由2014 ...

MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,EK fans卻話因為出國喎,其實成績更好的,真的令人難以觸摸。

作者: kbi    時間: 19-7-23 15:33

收左8 成,仲有band 1 生未收?究竟一共有幾多Band 1 ?

作者: pekovian    時間: 19-7-23 15:43

kbi 發表於 19-7-23 15:32
其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1?  ...

GH第一輪都係收六成左右,今年計埋call waiting先有七成,近幾年都無聽過八成。

那些抽中外校既b1女可能係漏網之魚,GH從來唔會講banding,家長都未必知有幾多成b1,更何況外人。

作者: kbi    時間: 19-7-23 15:45

happybibi 發表於 19-7-23 15:08
德小在升中問題中, 大部分家長都認為做得不足, 希望學校來年有所改善.  

對於升不上德中的小朋友大抽獎應 ...

明白你的無奈。

作者: pekovian    時間: 19-7-23 15:45

annie133 發表於 19-7-23 15:33
MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,E ...

ek一向都好耐人尋味

作者: cafeva    時間: 19-7-23 15:47

annie133 發表於 19-7-23 15:33
MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,E ...
MCS 51% 入三大.

作者: annie133    時間: 19-7-23 16:15

cafeva 發表於 19-7-23 15:47
MCS 51% 入三大.

貼不到圖,請看17-18 Annual report, p17表二,HKU + CU + HKUST , 年年都>70%, medic /law 年年>10%, 如我理解錯請指正

作者: cafeva    時間: 19-7-23 16:19

annie133 發表於 19-7-23 16:15
貼不到圖,請看17-18 Annual report, p17表二,HKU + CU + HKUST , 年年都>70%, medic /law 年年>10%, 如 ...
7x% among local degree which was 6x% last year.

作者: annie133    時間: 19-7-23 16:31

cafeva 發表於 19-7-23 16:19
7x% among local degree which was 6x% last year.

I see, 6x%已經多過好多其他女校,而且law + medic 年年> 10%全部學生, 其實very impressive , I think should be among the best of 女津

作者: cafeva    時間: 19-7-23 16:40

annie133 發表於 19-7-23 16:31
I see, 6x%已經多過好多其他女校,而且law + medic 年年> 10%全部學生, 其實very impressive , I think sh ...
sorry didnt say it clear.

last year local degree 66%, so it's 51% 3大.

yes it's very good result.

作者: ok3    時間: 19-7-23 17:26

第一, 學校根本不會有名次 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...
通常呢啲都係朋友/朋友個朋友話
言歸正傳, 除非小朋友學業跟唔上, 否則我係無論如何都唔會要我小朋友repeat去讀另一間學校的.
就算係喺ek俾捧到上天嘅嗰兩間小學都係咁話

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-23 18:02

hkpapa852 發表於 19-7-23 14:25
GH既家長們都幾有趣, 一D就話上唔到中學既, 梗係要預咗係B2啦! 一D又話上唔到中學都可以抽到B1中學.

咁如 ...
從種種跡象睇,我唔相信GHS小學既B1學生會入唔返自己既中學部,我亦都唔相信GHS既中學部無收到小學部既B2學生。至於收唔收得哂,呢個係另一件事。
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-23 18:04

kbi 發表於 19-7-23 15:32
其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1?  ...
仲要考慮有無勁既學生轉投其他更勁既學校。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-23 18:05

ok3 發表於 19-7-23 17:26
通常呢啲都係朋友/朋友個朋友話
言歸正傳, 除非小朋友學業跟唔上, 否則我係無論如何都唔會要我小朋 ...
老實講,如果小朋友學業上跟唔上,GHS都唔會收。
作者: Girl2014    時間: 19-7-23 18:05

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...

我小朋友係培僑細b,眼見同班都係大
B,其實我女成績亦係中間,我知道陪僑係happy School經歷咗一年都知道,亦係好多假期,我抱住想佢讀得好又開心,所以先難選擇,唔係話陪僑唔好,但我覺得好似一年內變得好活潑,德望泥講其實好遠,我雖然未係用家,我亦係想但我相信每個家長都想俾好既選擇俾自己小朋友。。。變得更好,成績對我而言反而其次。。

作者: Girl2014    時間: 19-7-23 18:17

areyouangry 發表於 19-7-23 09:27
如果兩間同級,毫無疑問揀德望。
但如果要留一年去德望就似乎不太有必要,除非小朋友係12月超細B同埋本身讀 ...

我都係咁諗,成績又唔係太差係中間本身而家,我個女係11月龍B囉⋯⋯時間休息真係好重要,假又多,但係呢一年我覺得我個女活躍左好多,留學校時間始終都佔長時間,性格同品格都係始終要由細培養到大。。二間對我泥講都有優缺點,我都知自己太貪心又選擇困難症又泥。。

作者: Girl2014    時間: 19-7-23 18:25

2849 發表於 19-7-23 11:36
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課 ...

如果真係決定返德望得嘅話我個小朋友係要仲早起身足足個半鐘,又同培僑校車放學落翻大圍屋企一樣,瞓d時間小左,我個女其實個性格係冇所謂嗰類型,佢去學野當去玩又鐘意又有興趣,同妹妹好相反。。。

作者: NNbaby    時間: 19-7-23 19:27

Girl2014 發表於 19-7-23 18:25
如果真係決定返德望得嘅話我個小朋友係要仲早起身足足個半鐘,又同培僑校車放學落翻大圍屋企一樣,瞓d時間 ...

原來仲有個妹,會唔會考慮埋邊間收細妹機會大d?

作者: deco99    時間: 19-7-23 20:54

Girl2014 發表於 19-7-23 18:25
如果真係決定返德望得嘅話我個小朋友係要仲早起身足足個半鐘,又同培僑校車放學落翻大圍屋企一樣,瞓d時間 ...

好似你唔鍾意小朋友活躍咗?你真係應該揀傳統名校。

但住大圍棄培僑降班去GH,我只能講我自己唔會咁揀,你的小朋友最後都係你做決定。

作者: LedTV    時間: 19-7-23 21:44

一定揀培僑....

作者: ceresves    時間: 19-7-23 22:08

不如你講下阿女讀培僑後點活躍法活躍到你好像有點抗拒咁?

作者: gracelam    時間: 19-7-23 22:40

Girl2014 發表於 19-7-23 18:17
我都係咁諗,成績又唔係太差係中間本身而家,我個女係11月龍B囉⋯⋯時間休息真係好重要,假又多,但係呢一 ...

一定留响培僑

1. 好地地要repeat一年
2. 好地地要早好多起返學
3. 好地地返得開心要轉去傳統過傳統嘅女校
4. 好地地一條龍直上中學, 轉左就全谷型去預備呈分試

轉去GH除左名氣大D, 根本見唔到對小朋友有幾好。 話轉去沙呂/一呂慳返D學費, 帶埋妹妹讀及升中想更好就話轉遮!!!!

作者: sunflower2000    時間: 19-7-23 23:29

GH 超谷,又要考呈分,又未必可直升中學,除咗爲個名校光環,諗唔到轉嘅理由。
作者: betaruce    時間: 19-7-23 23:50

如果囡囡讀得開心,成績又ok,將來再諗插班其他學校都唔難啦!唔好要佢重到小一啦

作者: fred1920    時間: 19-7-24 08:12

Girl2014 發表於 19-7-23 18:17
我都係咁諗,成績又唔係太差係中間本身而家,我個女係11月龍B囉⋯⋯時間休息真係好重要,假又多,但係呢一 ...

其實有啲唔明,你話成績係其次,即係首要係品行性格,甘活躍左唔係開心左咩?甘係咪即係曳左?所以想轉校

作者: 宮二    時間: 19-7-24 08:46     標題: 回覆樓主

樓主,培僑德育如何?

作者: hfnyd    時間: 19-7-24 11:06

非常明白德望好難抗拒,不過培僑係好學校,重點佢讀得開心,真的有需要轉嗎?更何況是留級?

作者: 2849    時間: 19-7-24 11:38

如果你係一個要小朋友坐到定一定, 填鴨式想佢做什麼就跟著指示做的父母, 我唸PKC真係唔太適合你 (重點: 唔太適合你, 而唔係唔太適合你女), PKC係一所類似IB模式的學校, 越上高年級就越多專題研習/project要做, 佢地就係要小朋友自己學習自己發掘, 有自己獨立思考, 直資本身就係想擺脫傳統既學習模式(坐定定等飯食), 我唸GHS真係適合你(不是你女)多D

我反而同你相反, 小一在傳統學校讀, 小二入PKC, 小一真係好乖, 天主教女校, 真係一D錯都唔得, 我見勢色唔對, 考PKC小二, 入左, 小朋友毫無疑問開心左, 活潑左, 多野講左, 放膽左, 但一切一切都從來唔影響佢德肓品格, 我唸"開朗" 同 "唔受教" 真係2回事, ANYWAY, 我小朋友正藉青春期, 的確有D反叛行為, 但基本上都係純品的

作者: ok3    時間: 19-7-24 12:01

王家爸爸 發表於 19-7-23 18:05
老實講,如果小朋友學業上跟唔上,GHS都唔會收。
當然, 成績唔好GH點會收妳插班. 我意思係除非小朋友成績唔好要repeat, 否則我係唔讚成要小朋友為咗要入一間家長心儀嘅學校而repeat.

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 00:27

NNbaby 發表於 19-7-23 19:27
原來仲有個妹,會唔會考慮埋邊間收細妹機會大d?

其實我都覺妹妹都入到(emoji)(emoji)‍♀️

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 00:31

deco99 發表於 19-7-23 20:54
好似你唔鍾意小朋友活躍咗?你真係應該揀傳統名校。

但住大圍棄培僑降班去GH,我只能講我自己唔會咁揀, ...

係呀⋯⋯因爲真係好近可以多d時休息。我意思係我接受到我小朋友去玩嘅時候活躍,但係而家我小朋友有時連搭地鐵都要轉來轉去我真係接受唔到。。細個返幼稚園york嘅時候反而冇。。

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 00:34

betaruce 發表於 19-7-23 23:50
如果囡囡讀得開心,成績又ok,將來再諗插班其他學校都唔難啦!唔好要佢重到小一啦
...

(emoji)我都有敢感覺。。但有怕插吳到,年年試好累(emoji)

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 00:43

fred1920 發表於 19-7-24 08:12
其實有啲唔明,你話成績係其次,即係首要係品行性格,甘活躍左唔係開心左咩?甘係咪即係曳左?所以想轉校  ...

我知小朋友仲細仲未識同親切,但有時聽到我囡話邊女同學錫男同學,男同學bu口水呀⋯⋯我明白度度都可能會有,我真係有d保留..同埋適當時活躍好重要..

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 00:55

2849 發表於 19-7-24 11:38
如果你係一個要小朋友坐到定一定, 填鴨式想佢做什麼就跟著指示做的父母, 我唸PKC真係唔太適合你 (重點: 唔 ...

你講得啱呀>.<就係我覺得可能係唔適合我,而唔係唔適合我個女,呢度頭痛。。無可否認我都想我個女開心,當我收到德望嗰啲通告餐單一式一樣我都怕,我自己接受吳到,琴日去交留位費我見到啲小朋友好開心玩排球我又覺得佢哋又冇野喎好似好開心咁。。我個女其實一直都冇讀過傳統學校,就算連幼稚園都係讀York,你小朋友幾歲呀依加?係pkc幾年級?我有擔心我個女如果唔適合德望返番出嚟,就又晒曬咗一年時間。。我都好想唔諗呢啲問題但有時覺得矛盾佢做到有冇理由唔俾佢試吓更好選擇。。真係好難去選條我應為佢吳知合唔合適既路俾佢行。。

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 01:02

hfnyd 發表於 19-7-24 11:06
非常明白德望好難抗拒,不過培僑係好學校,重點佢讀得開心,真的有需要轉嗎?更何況是留級?
...

我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友都有好多大b⋯⋯見德望有收咗又心思思,但又有好多規限連我自己都有保留,兩間都有優缺點,又矛盾,唉。。

作者: Girl2014    時間: 19-7-25 01:07

宮二 發表於 19-7-24 08:46
樓主,培僑德育如何?

其實我眼見啲老師都好有心,小朋友做岩做錯都賞罰分明。。

作者: Honeyme22    時間: 19-7-25 01:50

本人都是德望家長,暫時未覺學校好谷,功課量也不算多,我不覺得學校有教深(三私一直應該比我們更深)。不過學校教法真的很傳統,又大班教學,樓主你真的要慎重考慮女兒的學習傾向,我女有時都覺得學校課程悶的,如果樓主女兒是自理能力高,認真專心,會自動做好功課型,在德望應該無問題,因為老師真的沒有空循循善誘慢慢教的。但如果要REPEAT小一讀德望,升中又不是100%,我未必會轉校了,有100% 升中的神校/津校就會轉既

作者: 大雯bb    時間: 19-7-25 01:52

Girl2014 發表於 19-7-25 00:55
你講得啱呀>.

德望真的不是個個適合.. 又早起,又大班教學,都見到有朋友讀一年轉校。

我覺得一動不如一靜 。
除非收的是 DG ,或名津

作者: annie133    時間: 19-7-25 06:42

Girl2014 發表於 19-7-23 06:50
。。。

之前有個post 港島一線女津repeat  P1讀SPCC, 我就會轉。
但呢個case我覺得唔值得repeat, GH又不是一條龍,仲要由活動轉去傳統模式,適唔適應到都是大考驗。
小朋友太乖又會驚佢吽吽地冇創意,家長有效管教才是最重要。
BTW剛想覆你見你delete了post, 樓主巳有決定?

作者: ceresves    時間: 19-7-25 07:23

Girl2014 發表於 19-7-25 00:43
我知小朋友仲細仲未識同親切,但有時聽到我囡話邊女同學錫男同學,男同學bu口水呀⋯⋯我明白度度都可能會 ...

不如你問下你學校的老師,以我所知有PKC老師的小朋友也是讀PKC小學部亦正準備轉校的,其中一些原因也是和discipline有關,不過人地唔係重讀咁轉,而且也是轉去新式直資,同你情況有別。如果你是主要關注discipline方面,我覺得你可以直接向老師提出多多了解。

作者: aprilapril123    時間: 19-7-25 07:48

Girl2014 發表於 19-7-25 01:02
我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友 ...
不如讀多一年培僑 明年插德望P 3
作者: fred1920    時間: 19-7-25 08:01

Girl2014 發表於 19-7-25 01:02
我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友 ...

ic, 其實你驚你個女活躍到變成甘,所以要轉學,其實你有冇同學校反影同埋了解過? 同埋你都已經比左錢留位費,心意都已決, 唔怕講喎,如果係欺凌事件更加要講出黎,因為小一生重細好多時都玩到樂極忘形,及時改正會幫助到大家。

作者: deco99    時間: 19-7-25 10:07

ceresves 發表於 19-7-25 07:23
不如你問下你學校的老師,以我所知有PKC老師的小朋友也是讀PKC小學部亦正準備轉校的,其中一些原因也是和d ...

想八卦下老師小朋友轉邊間?新派直資好似都無咩好過培僑好多?

作者: twhkleung    時間: 19-7-25 11:28

deco99 發表於 19-7-25 10:07

港同,優才,東九,福建, 香島, NPL, ...

作者: twhkleung    時間: 19-7-25 11:30

twhkleung 發表於 19-7-25 11:28

WKF近年表现也很不錯

作者: sunflower2000    時間: 19-7-25 12:35

twhkleung 發表於 19-7-25 11:28
論DSE成績,衹有港同。
作者: ceresves    時間: 19-7-25 15:43

deco99 發表於 19-7-25 10:07

不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合strict番少少的學校,始終適合小朋友才能讓小朋友各方面也發揮得更好。怕朋友介意我quote了她的case,剛才立即戴頭盔向她報案,好在她說我都寫得中立

作者: deco99    時間: 19-7-25 15:45

sunflower2000 發表於 19-7-25 12:35

係呀,今年培僑dse成績都同港同差唔多,前幾年就港同好d,呢兩間我會睇屋企位置揀。另外幾間,我都覺得無乜轉校需要,可能家長有其它concern。

作者: deco99    時間: 19-7-25 15:48

ceresves 發表於 19-7-25 15:43
不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合stri ...

OK,我明每個小朋友需求好唔同,所以有人鍾意德望有人鍾意培僑

作者: b3410    時間: 19-7-25 16:01

repeat 一年轉好似唔係好值得。除非心急轉校。
作者: NNbaby    時間: 19-7-25 16:16

aprilapril123 發表於 19-7-25 07:48
不如讀多一年培僑 明年插德望P 3

插班同考小一既要求好唔同,插班一定係睇成績,樓主女女唔係top果批,有難度!

作者: 美美羊    時間: 19-7-26 08:52

由p1-p5,GH的學生不乏中途轉走者,你真係咁鍾意?轉咗去,第時會唔會覺得唔適合又走,會好煩喎!你而家仲要係repeat,其實PKC都好多人好想去的。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-26 11:43

ceresves 發表於 19-7-25 15:43
不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合stri ...

如果要求「strict」,港同似乎唔太適合,因港同在品德方面,用化多過用教,小學係,中學都係

作者: hkpapa852    時間: 19-7-26 14:11

sunflower2000 發表於 19-7-25 12:35
匯基東九和優才DSE成績都較培僑好

不過呢兩間係走傳統路線

作者: Sing13    時間: 19-7-26 14:23

睇下用幾年DSE成績來比較

如果用今年成績來講

所有科目五級以上百分比:
匯基東九 20.50% / 優才 31.60% / 培僑 32%

所有科目四級以上百分比:
匯基東九 63.10% / 培僑 66%

作者: twhkleung    時間: 19-7-26 15:56

Sing13 發表於 19-7-26 14:23
睇下用幾年DSE成績來比較

如果用今年成績來講

不知3322的比较又如何呢?

作者: sunflower2000    時間: 19-7-26 16:12

twhkleung 發表於 19-7-26 15:56
不知3322的比较又如何呢?

培橋3322去年開放日問過,如沒記錯是76%,今年唔知,我覺得一條龍不太可能90%以上,畢竟參差比傳統學校大。不過要看實力,我認爲應該看4+,5+
培橋網頁有公布:
今年4+ 66%,5+ 32%,
人均5+科次爲2
18.6%學生 5科28分以上,
20% 學生最少有1科5**
最高爲6科5**1科5*
成績令人眼前一亮,比不少1B英中更好。

作者: maylulu    時間: 19-7-26 16:55

我覺得GH最難頂的係7.30返學(location又唔係好方便)以及45人大班!45人一班係唔係全港小學之最?有冇學校一班仲多過佢?

作者: twhkleung    時間: 19-7-27 00:48

sunflower2000 發表於 19-7-26 16:12
培橋3322去年開放日問過,如沒記錯是76%,今年唔知,我覺得一條龍不太可能90%以上,畢竟參差比傳統學校大 ...

咁真係有1A水平禾!
純从數句分析, 以下資料或可再更了解.
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报告, 当年S1收生人數 182人.
- 2014年, S1升S2人數151人.
- 2015年, S2升S3人數138人. (兩年小了44名學生).
- 2016年, S3升S4人數174人. (增加了36人)
- 2017年, S4升S5人數160人. (小了14人)
- 2018年, S5升S6人數113人. (小了47人)
- 粗略算, 原S1進來的 182人, 能升到S6, 可能是 113人(今年DSE人數)中的 77人, 即原S1生如下42%.
- 當然中途離校的可能是成績很好, 提早被外國名校收了.
- 而走了大量叻學生, 仍有1A成績, 真的很不錯

作者: NNbaby    時間: 19-7-27 08:59

twhkleung 發表於 19-7-27 00:48
咁真係有1A水平禾!
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报告 ...

又可能走左成半學生,先保持到DSE水平,兩睇啦~

作者: sunflower2000    時間: 19-7-27 12:06

twhkleung 發表於 19-7-27 00:48
咁真係有1A水平禾!
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报 ...
資料一定有錯,簡介會説學校規定人數上限165。不可能180多人。
作者: Girl2014    時間: 19-7-27 12:18

大雯bb 發表於 19-7-25 01:52
德望真的不是個個適合.. 又早起,又大班教學,都見到有朋友讀一年轉校。

我覺得一動不如一靜 。

我見7點半上堂,如果係坐校車又早,起身起碼要5點半太殘忍了(emoji)

作者: twhkleung    時間: 19-7-27 15:12

sunflower2000 發表於 19-7-27 12:06
資料一定有錯,簡介會説學校規定人數上限165。不可能180多人。

P. 3 of 2013-2014 annual report.

https://www.puikiu.edu.hk/aboutlist.aspx?clid=153&lan=2&Page=2

作者: twhkleung    時間: 19-7-27 15:18

twhkleung 發表於 19-7-27 15:12
P. 3 of 2013-2014 annual report.

https://www.puikiu.edu.hk/aboutlist.aspx?clid=153&lan=2&Page=2

oh, 睇錯了,是一年级才对

作者: ceresves    時間: 19-7-27 15:34

Girl2014 發表於 19-7-27 12:18
我見7點半上堂,如果係坐校車又早,起身起碼要5點半太殘忍了(emoji)

5:30 am 起床就過左火位了,如果培橋真的不適合,可以再考慮其他學校,不一定要GH啊!

作者: 李大人    時間: 19-7-27 16:17

作者: Sing13    時間: 19-7-27 20:34

培僑13-14年S7 158,2019畢業人數113,流失率28.5%. 與其他直資學校流失率相若.以香港現時狀況,估計將來流失率都唔會少幾多.

作者: 大雯bb    時間: 19-7-27 20:36

Girl2014 發表於 19-7-27 12:18

可能12年都要5:30起

作者: ednamode11    時間: 19-7-27 22:19

我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公婆中學都未畢業,小孩有周六補習中英數,父母對學校讚口不絕。
GH 小孩上學也是開心,但虎媽比較多,我朋友女兒中英都有補習,仲要每周各科補兩三次,但功課不多,不是外間傳聞多功課和谷。全年得兩考及一些小測。學校只有英文教深一年,其他科目正常。不過入埋校隊加成績中上先可以穩入中學。所以某些家長就要小孩入音樂田徑游泳等校隊,操練也多。

作者: Girl2014    時間: 19-7-27 22:52

ednamode11 發表於 19-7-27 22:19
我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公 ...

好多謝你提供寶貴用家意見俾我參考,但想請問GH校隊是否一定由學校挑選?

作者: twhkleung    時間: 19-7-27 23:50

李大人 發表於 19-7-27 16:17
今年考DSE114人
https://puikiucollege.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3756&lan=2
是113人, 根據校网

作者: 李大人    時間: 19-7-28 01:48

作者: newmoneybank    時間: 19-7-28 13:19

ednamode11 發表於 19-7-27 22:19
我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公 ...
請問如果學校夠,為何小孩要補習中英數咁多科呢?會否看到學校唔同家庭都係咁,即是種學習風氣了?

作者: 美美羊    時間: 19-7-28 15:35

maylulu 發表於 19-7-26 16:55
我覺得GH最難頂的係7.30返學(location又唔係好方便)以及45人大班!45人一班係唔係全港小學之最?有冇學校 ...
對,這兩點就是要再三考慮的因素。德望的女孩比較克苦耐勞,學校要求孩子們也要簡撲、自立。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5