教育王國

標題: 沙田升中還是九龍城升中網好? [打印本頁]

作者: ipsmallb    時間: 19-7-20 10:17     標題: 沙田升中還是九龍城升中網好?

不計直私中,只計津中,大家有咩意見

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-20 12:31

ipsmallb 發表於 19-7-20 10:17
兩區差唔多,其實沙田同九龍城升中網,邊個好啲,好睇你點定義好。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-20 12:41

如果好係指升英中既數量,可能沙田多啲啲,多兩、三間。但係需要考慮三個因素:
第一,培正中學雖然唔係EMI,佢哋既整體水平絕對比大部分EMI好。
第二,沙田學生多啲,所以比例上(機會率)未必有太大既差距。
第三,九龍城區啲學生可能比沙田勁啲啲,所以同一個學生,係兩區面對既競爭可能唔同。
作者: gigiyyc    時間: 19-7-20 16:41

王家爸爸 發表於 19-7-20 12:41
如果好係指升英中既數量,可能沙田多啲啲,多兩、三間。但係需要考慮三個因素:
第一,培正中學雖然唔係EMI ...

聖羅撒佢計入沙田嘅英中學額,但實際上係直屬位多,如果直屬位用唔晒,會比返九龍城用

作者: In2c68    時間: 19-7-20 17:08     標題: 回覆樓主:

其實交通一樣係考慮的因素, 最近我個仔開始番初中d迎新班, 本來九龍城去何文田快可以半個鐘到, 因果條路好多中學, 撞正番工番學d巴士可以好full 咁就要一個鐘多d! 所以如果可以方便d當然方便d啦

作者: YmOra    時間: 19-7-20 21:44

按兩區嘅實力差不多。沙田區中學D客源就比較平均,間間中學都各自有自己的捧場客。與九龍城區好唔同。

作者: ipsmallb    時間: 19-7-20 22:28

謝謝意見(emoji)(emoji)

作者: jy0022    時間: 19-7-21 08:57

YmOra 發表於 19-7-20 21:44
按兩區嘅實力差不多。沙田區中學D客源就比較平均,間間中學都各自有自己的捧場客。與九龍城區好唔同。
...

九龍城區點唔同法?

作者: nicolemummy    時間: 19-7-21 11:12

咩叫好?

1.容易入B1?
根據hkpapa既數據,2年前沙田網男女都大過100%, 106%、107%左右。九龍城網男約93%,女約98%(記憶有錯,自己去找吧)

2.校風好?
沙田多屋村,這學生群多。九龍城包九龍塘,就算九龍城區都係貴區,所以學生群有些不同。

3. 學校質素
沙田區既學校多是那年代新巿鎮發展出來的,為當時新巿鎮的屋村建成的學校,大約20年∼40年。九龍塘有百年老校,超級名校,一般津中都好耐歷史。

不評價,自己參詳。

作者: nillnill    時間: 19-7-21 19:50

留名學習。好明顯沙田較北區好

作者: esther_lam_ny    時間: 19-7-22 09:49

咁九龍城區轉去沙田區會有機會升banding 定降banding?
作者: esther_lam_ny    時間: 19-7-22 10:00

nicolemummy 發表於 19-7-21 11:12
咩叫好?

1.容易入B1?
唔好意思, 你意思係咪是指 九龍城網 約只有93% B1 男生位? 即唔夠位?

作者: 我掛念嫲嫲    時間: 19-7-22 10:28     標題: 回覆樓主:

沙田馬鞍山火炭多咗好多好多新落成嘅公屋同居屋…人口多咗…根本位都唔夠   

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-22 11:04

esther_lam_ny 發表於 19-7-22 10:00
唔好意思, 你意思係咪是指 九龍城網 約只有93% B1 男生位? 即唔夠位?
好睇你點界定B1男生位
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-22 11:08

之前講咗從B1學校間數既角度睇,現在從升中人數既角度睇:
今年全港升中人數係54,961人,英中學額有9,839個,即係大約5.6人爭一個英中學額。九龍城區係4.2,沙田係5.1人爭一個英中學額,兩區都比香港平均好。但係你需要考慮,九龍城區唔少英中會收返自己小學部既B2學生,所以實際差距唔係表面數據咁大。
個人認為,從呢兩個角度自己做足功課,明年就起碼唔會後悔。
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-22 11:15

nillnill 發表於 19-7-21 19:50
留名學習。好明顯沙田較北區好

升中人數係3,479人,英文中學既學額有522個,即係大約6.7人爭一個英中學額,比沙田區差,但係點都比南區、黃大仙、深水埗等區好。
作者: nillnill    時間: 19-7-22 13:38

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:15
升中人數係3,479人,英文中學既學額有522個,即係大約6.7人爭一個英中學額,比沙田區差,但係點都
比南區、 ...
多謝你先。想請問那522個學額,是否都包括馬錦明﹑廖萬石等EMI中學(開英文班)?

作者: esther_lam_ny    時間: 19-7-22 15:05

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 多謝你
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-22 15:15

nillnill 發表於 19-7-22 13:38
多謝你先。想請問那522個學額,是否都包括馬錦明﹑廖萬石等EMI中學(開英文班)?

...
只係英文中學(EMI),唔包括 CMI 既英文班。
作者: hkpapa852    時間: 19-7-22 16:15

你要先講下, 你認為咩先叫"好"

作者: YmOra    時間: 19-7-22 16:54

jy0022 發表於 19-7-21 08:57
九龍城區點唔同法?

九龍城區沒有沙田區中學D客源般平均。

作者: little_yolky    時間: 19-7-22 17:00

In2c68 發表於 19-7-20 17:08
其實交通一樣係考慮的因素, 最近我個仔開始番初中d迎新班, 本來九龍城去何文田快可以半個鐘到, 因果條路好 ...

吓?九龍城去何文田用個幾鐘咁不如行路啦

作者: In2c68    時間: 19-7-22 17:43

little_yolky 發表於 19-7-22 17:00
吓?九龍城去何文田用個幾鐘咁不如行路啦

因要行去巴士站再等兩部車先上到, 之後站站停同超多人, 試過一日咁, 但未正式番學唔之到時點! 不過呢兩星期番學預左個幾鐘, 早番到就去食個早餐!

作者: little_yolky    時間: 19-7-22 22:16

In2c68 發表於 19-7-22 17:43
因要行去巴士站再等兩部車先上到, 之後站站停同超多人, 試過一日咁, 但未正式番學唔之到時點! 不過呢兩星 ...

哇,咁慘。不過我哋放學都好耐,大埔出深水埗,返學50分鐘,但返學啱啱小巴司機放飯,等半粒鐘至有車

作者: nicolemummy    時間: 19-7-22 22:55

esther_lam_ny 發表於 19-7-22 09:49
咁九龍城區轉去沙田區會有機會升banding 定降banding?

傳說會升Band.但三年前有九龍城B2A(但不邊緣)試以乙1、2、3沙田B1咁㨂,結果去左間乙5沙田黃鳯婷。

感覺其實沙田九龍城分別不大。

作者: jy0022    時間: 19-7-30 15:45

YmOra 發表於 19-7-22 16:54
九龍城區沒有沙田區中學D客源般平均。

即係九龍城區集中係幾間英中?

作者: yaumuimui    時間: 19-7-30 16:16     標題: 回覆樓主

九龍城。沙田愈來愈多學生。尤其多北區和荃灣網到跨網到沙田。

作者: sunflower2000    時間: 19-7-30 16:25

男女校沙田選擇多
作者: zenobiawong    時間: 19-9-9 14:37

回覆 esther_lam_ny 的帖子

B2A 升唔升到B1 就唔肯定, 但我有朋友個仔 九龍城區B3A, 轉沙田區入到B2學校.

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 14:52

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:15
升中人數係3,479人,英文中學既學額有522個,即係大約6.7人爭一個英中學額,比沙田區差,但係點都比南區、 ...

乜深水埗咁差?聽講係女仔OK,男仔惡夢因為有兩間好既係女校

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 14:53

yaumuimui 發表於 19-7-30 16:16
九龍城。沙田愈來愈多學生。尤其多北區和荃灣網到跨網到沙田。

唔只北區,大埔都跨去沙田。

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-9 15:35

little_yolky 發表於 19-9-9 14:53
唔只北區,大埔都跨去沙田。

點解講到跨網咁容易?

借親戚朋友地址?

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-9 15:40

little_yolky 發表於 19-9-9 14:52
...
有兩間係女校,加上外區借位,深水埗對女仔嚟講,唔係咁差。男仔就。。。
作者: little_yolky    時間: 19-9-9 15:43

Cliokohonda 發表於 19-9-9 15:35
點解講到跨網咁容易?

借親戚朋友地址?

買疊樓咪得囉。

講笑。好似我咁,住響一區,讀書另一區咪得囉。

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 15:44

王家爸爸 發表於 19-9-9 15:40
有兩間係女校,加上外區借位,深水埗對女仔嚟講,唔係咁差。男仔就。。。 ...

情況同油尖旺一樣,不過油尖旺係兩間男校,利男仔。

作者: Cliokohonda    時間: 19-9-9 15:50

little_yolky 發表於 19-9-9 15:43
買疊樓咪得囉。

講笑。好似我咁,住響一區,讀書另一區咪得囉。

我地讀緊間寶校住外區同學好小 ,見你地可以好自由選擇校網有點好奇……

作者: 奥脫福    時間: 19-9-9 16:36

little_yolky 發表於 19-9-9 14:52

KL2不利男仔。。。緊係喇,個個當外區學校無到。

君不見前年有乙七入界限街男校嗎?當依家人多左,咁咪打過三折放乙二囉。。。

又或者直程放乙一。。。至少機會大過在KL3。

PS:今朝路過油麻地窩打老道,見到男校同女校Connect左。如沈博士所言
,手拖小白菜不知是幾多代QC仔既夢想;咁唔知呢間窩打老道男校嘅薯仔又係咪有
著同樣嘅夢想呢?

https://www.facebook.com/shensimon/photos/a.224514904249334/2687254287975371/?type=3&theater

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 16:44

奥脫福 發表於 19-9-9 16:36
KL2不利男仔。。。緊係喇,個個當外區學校無到。

君不見前年有乙七入界限街男校嗎?當依家人 ...

他區位咁少,好驚架嘛

作者: 奥脫福    時間: 19-9-9 16:55

little_yolky 發表於 19-9-9 16:44

他區位咁少,好驚架嘛

但位咁少不等於機會少啊!睇分子之餘,分母亦好緊要。在乙二放長天已經無
機會的情況下,試問有幾多人會捨得用呢個珍貴的乙一去搏?只有真心心儀這
校才會投出這一票。

#有種責任叫堅持

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 17:12

奥脫福 發表於 19-9-9 16:55
但位咁少不等於機會少啊!睇分子之餘,分母亦好緊要。在乙二放長天已經無
機會的情況下,試問有幾多人會捨 ...

我咁鍾意培正都唔敢填甲一啦,得兩個位!我填既甲一有11個位,咪中囉。

作者: 奥脫福    時間: 19-9-9 17:27

little_yolky 發表於 19-9-9 17:12

我咁鍾意培正都唔敢填甲一啦,得兩個位!我填既甲一有11個位,咪中囉。

培正當區有直屬位,分毋一定唔會細,情況不同。

但你不是已自行入左嗎?

作者: little_yolky    時間: 19-9-9 17:29

奥脫福 發表於 19-9-9 17:27
培正當區有直屬位,分毋一定唔會細,情況不同。

但你不是已自行入左嗎?

都係甲一喔,who knows邊part入。阿女2nd in唔係幾好呀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5